Miten edistää elämänkatsomustiedosta tiedottamista

Anonyymi-ap

Elämänkatsomustiedon (ET) vahvistumista peruskoulussa voidaan edistää turvaamalla perusinformaation oikea-aikainen saatavuus oppilaiden huoltajille. Usein ratkaisevan tärkeää on tiedotus uusien ekaluokkalaisten vanhemmille jo ennen tammikuussa hoidettavaa oppilaaksi ilmoittamista.

1) Esiopetus
Niinpä ensimmäinen paikka huoltajille tiedottamiseen ovat esiopetuksen vanhempainillat jo syksyllä. Olisi hienoa, jos varhaiskasvatuksen opettajilla olisi käytettävissä pieni valmis esittelypaketti (pp-esitys tai vastaava), jota he voisivat käyttää tietoiskuun vanhempainilloissa.
Toki kouluun siirtymisen käsittely jatkuu keväällä, mutta perusinformaatio katsomusaineista on syytä tuoda esiin jo syksyllä, koska tammikuussa ekaluokkalaista kouluun ilmoitettaessa yleensä määrittyy myös katsomusaine.
ET-opetukseen oikeutettujen katsomusainehan on ensisijaisesti ET, mutta turhan usein heille on suositeltu evankelis-luterilaista omaa uskontoa vetoamalla käytännön vaikeuksiin. Näin on aiheutettu ET:n vajaakäyttö, kun osa ET-opetukseen oikeutettujen lasten huoltajista on taipunut ”valitsemaan” uskonnon.
Sen takia on tärkeää, että peruskouluun siirtyvien lasten vanhemmilla ainakin on tarpeelliset perustiedot elämänkatsomustiedosta jo ennen kouluun ilmoittamista.

2) Koulutulokasposti
Toinen tärkeä perustietojen jakelukanava uusien ekaluokkalaisten huoltajille on koulutulokasposti. Kunnissa valmistellaan jo alkusyksyllä koulutulokaspostia, joka tyypillisesti lähetetään joulukuussa. On ilmennyt, että niissä olisi hyvä olla nykyistä laajemmin perusinfoa elämänkatsomustiedosta.
Sitä tarvitsevat ennen muuta ET-opetukseen oikeutettujen oppilaiden vanhemmat. Näin varsinkin kunnissa ja kouluissa, joissa ET-opetuksella ei ole niin pitkää ja laajaa perinnettä.
Taustatieto ei olisi tarpeetonta uskonnonopetukseen menevien oppilaiden huoltajillekaan turhien ennakkoluulojen hälventämiseksi. (Infotaanhan Tervetuloa kouluun -oppaissa perustietoja esimerkiksi ranskan tai saksan kielistä, vaikka kaikki eivät niitä valitse eikä varsinkaan eka luokalle tullessa.)
Kun asia on valtakunnallinen, olisi iso käytännön apu monille kunnille, jos Opetushallitus OPH tai Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien liitto FETO lähettäisi kaikille kunnille elämänkatsomustiedosta kompaktin infoaineiston, joka voisi käyttää niin varhaiskasvatuksen huoltajatapaamisissa kuin kuntien koulutulokaspostissa. Omaehtoinen paikallinen aktiivisuus voi silti nyt olla tarpeen odottelun sijaan.

3) Vanhempainillat
Perustietoa elämänkatsomustiedosta olisi perusteltua antaa muillakin luokka-asteilla olevien lasten vanhemmille. Onhan mahdollista, että uskonnonopetuksen eri oppimäärissä olevien lasten vanhemmilla on turhia ennakkoluuloja tai vääriä käsityksiä ET:stä. Tietenkin informaatio katsomusaineista voi olla myös vastavuoroista.

Niinpä olisi hienoa, jos myös ET-opettajilla olisi käytettävissä valmis esittelypaketti (pp-esitys tai vastaava), jota he voisivat käyttää tietoiskuun vanhempainilloissa. Asian voi esittää silti agendalle myös ET-opettajan omin eväin.

Extra: Voisihan sellaista esittelypakettia näyttää joskus opettajainkokouksissa tai suunnittelupäivillä, koska olihan kaikkien opettajien hyvä tietää tästä aineesta, josta kaikissa kouluissa ei vieläkään uskontoon verrattuna erityisen hyvin tiedetä. Asiaa voi varmaan esittää niiden agendalle.

Näin Ylikoski vaparien avoimessa fb-ryhmässä

20

212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hän rohkeni jatkaa näin:

      Kun tuossa ideoita kohdistetaan lähinnä kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisiin, herää kysymys, mitä lasten ja nuorten vanhemmat voisivat tehdä.

      Rohkenen ajatella, että
      - esikouluissa, toteutetaanpa esikouluopetus päiväkodeissa tai kouluissa, lasten vanhemmat voisivat suorastaan pyytää päiväkodin johtajalta aineiden esittelyä jo syksyllä viitaten siihen, että ainakin joillakin on mahdollisuus oppiaineen valintoihin jo tammikuussa. Jo esikoulun nimikin viittaa perusopetukseen valmistautumiseen, joten asiaa ei ole esiopetuksessa todellakaan jättää vain kevääseen.
      - kunnissa lasten vanhemmat ja muut kuntalaiset voisivat ottaa asiassa yhteyttä kunnan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan viranhaltijoihin ja esittää perusinfon laajentamista koulutulokaspostissa ja nettisivuilla viimekertaisesta sekä katsomusaineiden varhaisempaa esittelyä esikoulujen vanhempainilloissa. Virkamiesten lisäksi asiasta voisi olla hyvä puhua kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan jäseniin, joilta voisi toivoa tuen ilmaisua asialle. Jotkut virkamiehet ovat sellaisia, että se suhtautuvat myönteisemmin ja toimivat ripeämmin, jos esille nousseella asialla on selvästi tu-kea myös lautakunnan jäsenten keskuudessa. Itse asia tuskin vaatii lautakunnan päätöstä, koska se on ihan normaalia perusoikeuksien toteutumisen edistämistä.
      - peruskoulun oppilaiden vanhemmat voisivat myös esittää toiveensa vanhempainiltojen ohjelmaan lisättävistä katsomusaineiden tai kenties pelkästään elämänkatsomustiedon esittelyistä. Sen voi esittää ainakin luokanvalvojalle ja rehtorille sekä myös katsomusaineiden opettajille tai elämänkatsomustiedon opettajalle.

      Miltä vaikuttaa? Olisiko mahdollista? Mitä muuta voisi tehdä?

    • Anonyymi

      Vanhemmille olisi syytä kertoa, että elämänkatsomustieto on ainoa oppiaine koulussa, jolla EI OLE tieteellistä pohjaa. Kaikilla muilla oppiaineilla on takanaan tieteenala, ml. uskonnolla. Vanhempia kehottaisin miettimään kaksi kertaa, laittaako lapsensa et-huuhaaoppiin.

    • Anonyymi

      Tämä näyttää ympärivuotisesta hommalta, kun vastahan tämä lukuvuosi alkoi.

    • Anonyymi

      Ei pyydetään ammattilaisia hoitamaan hommansa.

    • Anonyymi

      Joten sanokaamme eskariopettajalle terveisiä.

    • Anonyymi

      ET on tylsää.

    • Anonyymi

      Yhdistyksissä kannattaa miettiä, mitä voisi tehdä alueellisesti ja kunnissa.

    • Anonyymi

      Terveisiä varhaiskasvatukselle!

    • Anonyymi

      Nyt voi esitellä ET:n yo-kirjoituksia, mutta ei pidä pelästyä, ei muistakaan aineista helpolla selviä.

    • Anonyymi

      Mitä Sinä voit tehdä? Puhua itse muille. Vinkata esiopetuksen opettajalle.

    • Anonyymi

      Ajoitus, oikea-aikainen toiminta korostuu.

    • Anonyymi

      Ratkaisukeskeisyyttä havaittavissa.

    • Anonyymi

      Tar ittaisiin ihan joukkoliikettä.

    • Anonyymi

      Huoltajat aloitteellisia.

      • Anonyymi

        Sitä tosiaa yhä tarvitaan.


    • Anonyymi

      Vanhempien aktivoituminen.

    • Anonyymi

      Julkinen keskustelu.

    • Anonyymi
      UUSI

      Todella hyvä idea kiinnittää huomio eskarilaisten vanhempiin ja esiopettajiin.

    • Anonyymi
      UUSI

      Päiväkotien eskarit, kiitos.

    • Anonyymi
      UUSI

      Vasemmistoliiton edustajat opetuslautakunnassa saisivat esittää tuntimäärien lisäämistä ja sisällön tason nostamista.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe