Aurinkopaneeleihin liittyy monia erilaisia oletuksia. Monet uskovat esimerkiksi, etteivät paneelit o

Anonyymi-ap

Totta vai tarua – 10 väitettä aurinkopaneeleista

Aurinkopaneeleihin liittyy monia erilaisia oletuksia. Monet uskovat esimerkiksi, etteivät paneelit ole kannattavia Suomessa pitkän talvikauden vuoksi. Mikä onkaan totta ja mikä tarua?

1. Aurinkopaneelit eivät ole Suomessa kannattavia pitkän ja pimeän talven vuoksi.
Tarua. Aurinkoenergian kannattavuus Suomessa on hyvä. Kesän pitkät päivät mahdollistavat paneelien sähköntuoton varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Viileämpi ilmasto lisää tuottoa, sillä kylmät aurinkopaneelit tuottavat lämpimiä tehokkaammin. Vuosittainen kokonaistuotanto onkin Suomessa samalla tasolla kuin Keski-Euroopassa.

2. Aurinkopaneelit ovat kalliita.
Tarua. Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet alas viime vuosien aikana. Paneelien hinta on kuitenkin vain yksi osa koko aurinkosähköjärjestelmän hinnasta. Muita kustannuksia tulee esimerkiksi asennuksesta ja invertteristä. Leppäkoskelta saat aurinkopaneelit avaimet käteen -pakettina rahoitusratkaisulla alkaen 60 euroa kuukaudessa. Lue lisää Omavoiman kotitalouksille tarjoamista aurinkopaneeleista.

3. Aurinkopaneelit vaativat huoltoa.
Totta ja tarua. Aurinkopaneelit ovat melko huoltovapaita. Suomen ilmasto on puhdas ja sadevesi huuhtelee paneelit hyvin. Jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa, voi ne aika ajoin varovasti pestä vedellä tai harjata pehmeällä harjalla. Paneelien päällä olevat lehdet ja risut on hyvä poistaa, sillä ne voivat estää paneeleita toimimasta parhaalla tavalla.



4. Aurinkopaneelien hankinta on kannattava investointi.
Totta. Kannattavuuteen vaikuttavat mm. järjestelmän mitoitus suhteessa kohteen kulutukseen, järjestelmän hinta sekä paneelien sijainti. Jotta investointi on kannattava, tulee järjestelmä mitoittaa tarkasti. Tällöin tuottaja voi hyödyntää suurimman osan aurinkosähköstä ja ylijäämäsähköä jää myytäväksi mahdollisimman vähän.

Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika riippuu mm. sähkönhinnan kehityksestä. Takaisinmaksuaika vaihtelee tyypillisesti 10-20 vuoden välillä. Paneelien tekninen käyttöikä on noin 30-40 vuotta ja invertterin 15-20 vuotta.

5. Lumi vähentää aurinkopaneelien tuottavuutta.
Totta. Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten vuoden valoisaan aikaan, mutta oikein sijoitettuna ja suunnattuna tuottoa on myös talvella. Marras-huhtikuun aikana tuotto on noin 25 % koko vuoden tuottopotentiaalista. Suomen olosuhteisiin suunnitellut aurinkopaneelit kestävät koko talven lumikuorman, eikä paneeleita yleensä suositellakaan puhdistettavan lumesta.

6. Aurinkopaneelien avulla voi pienentää sähkölaskua.
Totta. Tyypillinen säästö omakotitalon sähkölaskussa on vuositasolla 300-350 euroa. Paneelien tuottaman ylijäämäsähkön voi myös myydä takaisin sähkönmyyjälle. Leppäkosken Energia maksama korvaus perustuu pohjoismaisen sähköpörssin Suomen tuntihintoihin. Lue lisää Leppäkosken oman tuotannon ostosopimuksesta.



7. Paneeleista saa kotitalousvähennystä.
Totta. Yksityishenkilöt saavat aurinkopaneelien asennustyön arvonlisäverollisesta hinnasta kotitalousvähennystä 40 %. Kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2250 euroa vuodessa per henkilö. Edun voi hyödyntää yhdessä puolison kanssa, jolloin vähennysoikeus on 4500 euroa vuodessa. Voit lukea kotitalousvähennyksestä lisää Verohallinnon sivuilta.

8. Aurinkopaneelien asennukseen tarvitaan lupa.
Totta ja tarua. Paneelien asentamiseen tarvittavat luvat vaihtelevat sen mukaan mihin ja minkälaiseen rakennukseen laitteisto asennetaan. Lupa-asiat kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen projektin aloittamista kunnan rakennusvalvonnasta.

Jos aurinkosähköjärjestelmä liitetään sähköverkkoon, tulee siitä tehdä ilmoitus paikalliselle verkkopalveluyhtiölle, kuten Leppäkosken Sähkölle. Lue lisää aurinkosähkön liittämisestä Leppäkosken sähköverkkoon.

9. Mitä isompi määrä paneeleja, sen parempi.
Totta ja tarua. Mitä enemmän aurinkopaneeleita on, sitä enemmän ne luonnollisesti tuottavat sähköä. Suuresta aurinkosähkön määrästä ei kuitenkaan ole taloudellista hyötyä, jos tuotettua sähköä ei voi kuluttaa itse. Taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna on aina järkevin ratkaisu mitoittaa paneelijärjestelmä suhteessa omaan kulutukseen siten, että tuotettu sähkö käytetään itse. Huomioithan, että ilman aurinkosähkön varastoimiseen tarkoitettuja akkuja, käytetään aurinkosähköä aina juuri samaan aikaan, kun sitä tuotetaan. Mitoituksen suhteen kannattaa kysyä apua ammattilaisilta, näin aurinkopaneeleista saadaan suurin hyöty irti. Alla olevat kaaviokuvat havainnollistavat oikein mitoitettujen paneelien suhdetta koko vuoden sähkönkulutukseen.

Ylimitoitettu aurinkopaneelijärjestelmä



Järkevästi mitoitettu aurinkopaneelijärjestelmä



10. Rivitalo- tai kerrostaloasukkaana ei pääse hyötymään aurinkopaneeleista.
Tarua. Aurinkopaneelien yhteishankinta taloyhtiöön on helpottumassa. Vuoden 2021 alusta alkaen taloyhtiöillä on ollut mahdollisuus a

12

348

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Höpö höpö juttuja
      Asiavirheitä ja valheita täys

      Ei suomessa oaista aurinko takbella,7 kk ollenkaan

    • Anonyymi

      Paneelien asennus luvanvaraista ja katolta ei saisi näkyä ulkopuolelle,jos joku saa häiritsevistä ja sopimattomista härpäkkeistä suojelualueella joutuu poistamaan paneelit,mutta millä sitten sähkö korvataan fosiili,turve tai puu?kuten aikoinaan?Mustalla katolla mustat paneelit ketä häiritsee tutkijat,että alueella 1700-1800 luvulla elettäisiin.

      • Anonyymi

        Aurinkopaneelien asentamiseen tarvittavat luvat vaihtelevat kunnittain.

        Tärkeimmät pointit aurinkopaneelien lupa-asioista

        Rakennuslupa: Yleisesti ottaen aurinkopaneelien asentamiseen omakotitaloon ei tarvita rakennuslupaa, ellei kyseessä ole erityinen kohde, kuten suojeltu rakennus tai merkittävästi kaupunkikuvaan vaikuttava asennus.

        Toimenpideilmoitus: Joissain tapauksissa kunnallinen rakennusvalvonta saattaa vaatia toimenpideilmoituksen ennen aurinkopaneelien asennusta. Tämä riippuu esimerkiksi rakennuksen sijainnista tai järjestelmän koosta.

        Toimenpidelupa: Tarvitaan, jos asennus vaikuttaa olennaisesti rakennuksen ulkonäköön, ympäristöön tai on tehtävä suojeltuun kohteeseen.

        Museoviraston hyväksyntä: Jos kohde on suojeltu tai kulttuurihistoriallisesti merkittävä, aurinkopaneelien asentamiseen voi tarvita Museoviraston hyväksynnän.

        Verkkoliitäntä: Aurinkosähköjärjestelmän kytkeminen sähköverkkoon vaatii aina kytkentäluvan paikalliselta verkkoyhtiöltä sekä pientuotantosopimuksen, jos suunnittelet myyväsi ylijäämäsähköä verkkoon.


    • Anonyymi

      Katon pesu maalaus huolto vaikeutuu
      Paneelit aina ensin poistettava tieltä ja asennau uusiksi. Menee


      Paneelit ei tuota talbella mitään kolloin sähkön tarve auurin ja sähkö kalleinta

      Miillä ei tee mitään 7 kuuteen

      Tahan voi laitaa muuhunkin esim maksaa sillä SÄHKÖLASKU SA

      LISÄKSI unohdettiin paneelista niiden vaatima huolto ja korjaukaet

      Myöskin inverteri pitää uusia kerran. Paneeleiden käyttö iän 20 aikan noin 7vuoden välein ja se maksaa noin 3500 e asennuksianeen

    • Anonyymi

      Tämä vasta onkin hyvä pointti "1. Aurinkopaneelit eivät ole Suomessa kannattavia pitkän ja pimeän talven vuoksi.
      Tarua. Aurinkoenergian kannattavuus Suomessa on hyvä. Kesän pitkät päivät mahdollistavat paneelien sähköntuoton varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Viileämpi ilmasto lisää tuottoa, sillä kylmät aurinkopaneelit tuottavat lämpimiä tehokkaammin. Vuosittainen kokonaistuotanto onkin Suomessa samalla tasolla kuin Keski-Euroopassa.


      Mutta onko kesällä aurinkosähköllä muuta "järkevää" käyttöä kuin lämmittää vaikkapa kylpypaljun vesiä suoraan kytketyllä vastuksella Antero Rantasen tapaan?
      Aurinko lämmittää järvien vedet kesän mittaan ilman mitään suoraan kytkettyjä vastuksia tai muita noinkin suuria teknisiä innovaatioita :-D

    • Anonyymi

      Molemmissa tapauksissa on kuitenkin auringon paistettava jis ei oaista nii on kylmä

      Talbella ja nyt ei paista eikä lämmitä seuraavnaan 7 kkauteen

      • Anonyymi

        Syyslomalla matkailuautolla Euroopassa. Tiedätö (näkisitpä) mikä määrä paneeleita löytyy pelloilta, campingien reunoilta ja talojen katoilta. Talvi ja pimeä aika on täälläkin, kuten kotimaassakin. Kaikki väärässä, paitsi sinä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syyslomalla matkailuautolla Euroopassa. Tiedätö (näkisitpä) mikä määrä paneeleita löytyy pelloilta, campingien reunoilta ja talojen katoilta. Talvi ja pimeä aika on täälläkin, kuten kotimaassakin. Kaikki väärässä, paitsi sinä?

        Euroopassa ei ole läheskään niin pimeää talvella kuin Suomessa. Luulisi, että kaikki sen tietäisivät. Suomessa aurinkopaneelit eivät tuota mitään talvella, mutta Keski-Euroopassa tuottavat. Suomessa aurinkopaneelit ovat turhakkeita.


      • Anonyymi

        Yöllä ei aurinko paista edes kesälläkään ,
        Keskikesällä hiukan talvella paneeelit ei tuota mitään


    • Anonyymi

      "Syyslomalla matkailuautolla Euroopassa. Tiedätö (näkisitpä) mikä määrä paneeleita löytyy pelloilta, campingien reunoilta ja talojen katoilta"

      Eipä juuri kiinnosta...

    • Anonyymi

      Joo kyllöhän ne kannttaa jos ne saa ilmaisekis yritystuella ja kansalaiset maksaane beeoissaan saat ilmaisen hyödyn

      Yritystukiloinen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 24h Kirppis

      Olen muuttamassa paikkakunnalle ja mietin olisiko tälläiselle liikkeelle tarvetta alueella?
      Jämsä
      13
      4555
    2. Suomessa eletään liian pitkään

      "Ihmisten on kuoltava" Asiantuntija varoittaa: Suomi ei ole valmis siihen, että niin moni elää pitkään: ”Kaiken täytyy
      Maailman menoa
      342
      3683
    3. Kerotakaa joensuun kontiolahden paiholan laitoksesta jotain

      Mun kaveri joutuu paiholan laitokseen nyt lähi aikoina niin voisko ihmiset kertoa minkälaista siellä on tarinoita jne ja
      Joensuu
      36
      3416
    4. Voitaisko olla kavereita?

      Haluaisin aloittaa puhtaalta pöydältä sinun kanssasi, tabula rasa. Minä lopetan sinun perääsi haikailun, ja sitten sinäk
      Tunteet
      18
      2840
    5. Deodoranttiteollisuus

      Annan ilmaisen vinkin. Kyseinen teollisuus voisi alkaa valmistaa kuolleen ruumiin hajua. Olisi varma hittituote, ainakin
      Jämsä
      11
      2529
    6. 273
      2254
    7. Martinan mies on Suomessa.

      Siellä se on Martinan instassa ja täällä on jo ero tullut. Voi että kun huvittaa...
      Kotimaiset julkkisjuorut
      306
      1721
    8. Näyttääkö kaivattusi

      Miten hyvältä ❤️
      Ikävä
      91
      1662
    9. Maistaisitko sinä näitä valmisruokia?

      Terhi Kinnari ja Kinnarin tila voitti Suomalainen menestysresepti -kisan. Makuja Kinnarin tilan kaurapohjaisissa aterioi
      Einekset
      46
      1429
    10. Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin

      Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_
      Ateismi
      8
      1163
    Aihe