Lahtarien maine kirkastuu entisestään

Anonyymi-ap

29

328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin osasivat!

    • Anonyymi

      Punaiset surmasivat hallitsemillaan alueilla 1 400–1 650 siviilihenkilöä. Teloituksia oli tammikuun lopun ja helmikuun lopun välisenä aikana runsaasti, noin 700. Maaliskuussa teloitukset vähenivät noin 200 uhriin. Terrori yltyi huhtikuussa ja toukokuun alussa 1918 punaisten tappion varmistuessa; surmattuja oli noin 700.

      Raakaan väkivaltaan turvautuivat herkästi varsinkin nopeasti suksilla, reellä tai ratsain liikkuneet iskujoukot, joita kutsuttiin tiedustelujoukkueiksi tai lentäviksi osastoiksi. Ne suorittivat sotilaallista tiedustelua ja armeijan selustan suojaamista sekä nujersivat samalla vastavallankumoukselliset kovin ottein. Lentävien osastojen karkeat otteet pelottivat vastustajia mutta herättivät paheksuntaa myös maltillisen työväen keskuudessa. Pienimmillään lentävän osaston koko oli reilut 10 miestä, suurimmillaan 50-60 miestä.

      Terrori kiihtyi erityisesti sodan loppua kohti tultaessa. Punaiset tappoivat satoja vetäytyessään Uudeltamaalta, Hämeestä, Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Viipurilaisessa vankilassa tapettiin 30 ihmistä. Tämä oli yksi sodan verisimpiä yksittäisiä terroritekoja. Punaisen terrorin uhrien lukumäärän on arveltu olevan noin 1 600, kun valkoisessa terrorissa on sanottu kuolleen yli viisikertainen määrä. Valkoiset käyttivät punaista terroria yhtenä syynä sodan jälkeisiin kostotoimiin.

      • Anonyymi

        Milloin Alfred Kordelin raiskasi piian? Kenet?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Milloin Alfred Kordelin raiskasi piian? Kenet?

        Tai raiskasiko ollenkaan? Hänet punaiset murhasivat!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Milloin Alfred Kordelin raiskasi piian? Kenet?

        Oliko jokainen Saaren Jallun uhri surmannut jonkun "viattoman" valkoisen ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oliko jokainen Saaren Jallun uhri surmannut jonkun "viattoman" valkoisen ?

        Kun maine valkoisten vankien turhasta teloittamisista leviää niin toki se poikii punaisten sotavankien teloittamisia! Häviävän osapuolen itse ei kannattaisi moista mainetta ainakaan lisätä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun maine valkoisten vankien turhasta teloittamisista leviää niin toki se poikii punaisten sotavankien teloittamisia! Häviävän osapuolen itse ei kannattaisi moista mainetta ainakaan lisätä!

        Jaa että Saaren Jallulla oli oikeus tappaa siviilejä, koska Suinulassakin tapettiin?

        Erikoinen on oikeuskäsitys, oletko mustalainen?


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaa että Saaren Jallulla oli oikeus tappaa siviilejä, koska Suinulassakin tapettiin?

        Erikoinen on oikeuskäsitys, oletko mustalainen?

        Jallulla ei ollut erioikeutta, mikä todettiin myös oikeudessa, jossa hänet tuomittiin vankeuteen. Montako punakaartin murhamiestä punaiset tuomitsivat?


    • Anonyymi

      Kirja oli pettymys. Ikään kuin tutkija ei hauaisi paneutua Jaalan teloituksiin juurikaan. Hän kuittaa Nykäsen olleen epäsuosittu ja juopuneen vallastaan ja olleen komendanttina despoottityyppiä. Silti hän väittää, että lähes kaikki tarinat hänestä olisivat vain legendaaa ja jaalalaisten salaliitto kuormittaa syntinsä Nykösen selkään. Hän syyttelee muita jaalalaisia ja esim. suojeluskunnan johtoa tylyistä lausunnoista, jotka olisivat samantapaista kieltä kuin Nykösen (punaiset käyttäytyvät "villi-indiaanien tavoin jne"), Kuitenkin hän kertoo Nykäsen hyväksyttäneen muitakin asiakirjoja itsellään eli vaali kirjoitusasua. Esimerkki on yhdestä lausunnosta, jossa punikkia kuvataan hirviöksi, jota "ei haluta täällä enää nähdä"- Allekirjoittajana ovat Nykäsen lisäksi "poliisipäällikkö" Lemnminkäinen ja Rpbert Saarinen. Kyse ei kuitenkaan ollut jokaisen erikseen antamasta lausunnosta, vaan yhdessä laaditusta takestistä tai ainakin nimet oli pantu alle.

      Kysymys kuuluu: kuinka monta kuolemantuomiota selkeästi puoltavaa lausuntyoa on ja ovatko ne annettu millaisista tyypeistä? IKään kuin kaikki kuiolematuomiot olisivat olleet jotain Jugoslavian hirveyksiä. Punikeissa oli vaikka mitä murhamiehiä ja ylemmät ohjeet ja ajan henki vaatovat kuolemantuomioita. Tämän yhden lausunnon perusteella Mainio syyttää jaalalaisia omien syntien peittelystä ja liiallisesta reaktiosta punaisten touhuihin. Ja että "pyöveleitä" olisivat olleet muutkin kuin Nykänen. Hän ei myösjkään siis selvitä, kuinka suurelta osin kukin on ollut alun alkaen lausunnon kannalla ja kuka määräsi sanamuodosta. Yksi yhteinen lausuntohan on voinut syntyä äänestyksen jälkeen tai Nykösen mahtikäskyllä.

      Esipuheessa on hyvin outoa vängyrrystä, että muka ei merkinnyt mitään se, että punikit syyllistyivät ensin terroriin ja kauhun aikaansa. Totta kai sillä on merkitystä. On näköjän agenda väännellä muodikkaasti "väkivallan puhkeamista normikansalaisten parissa poikkeusoloissa" jne. No ne ovag ne punikit todella poikkeusolot. Onhan nyt ihme, jos ei murhia ja mielivaltaa makseta kuolemantuomioilla. Lopuksi hän puhuu isäntämiesten suorittaneen muka jopa puhdistuksen mäkitupalaisia ym. kohtaan. Ilman kuitenkaan mitään suurempia tutkimuksia.

      Minulle oli uutta, että Nykänen ei ehkä murhannutkaan luutnantti Zinkkoa. Jotenkin epäilyttävää tosin on, että juuri hän sattui kuolemaan "harhaluodista". No Nykänenkin puhuu kuolemanvaarasta sillä samalla joella, kun takaa-ajajat (Zinkko oli liittynyt valkoisiin) tavoittivat punaisten jälkijoukot. Kirjasa ei selviä, mistä suunnasta harhaluoti tuli (omita vai viholisilta). Nykäsen itsevaltaiset otteet olivat saaneet jaalalaiset pitämään Nykäsen syyllisyyttä jopa varmana.

      Ihmettelen, miksi Mainio pitää vain huhupuheena sitä, että Lemminkäinen ja Saarinan olisivat pelastuneet Kouvolan reissultaan suhteilla ja rahalla. Jos Antti itse kertoo, että kyytimies pelasti ensin tappamiselta jo matkan aikana ja puolusti miehiä Kouvolassa, nii kyse on todistuksesta. Saarinen on ollut mukana vielä tässä reissussa. Ei olisi tavatonta, että Saariselta olisi lypsetty jotain rahaa lunnaaksi tai "sakkona". Joka tapauksessa saattomies juistui syytteet perättömiksi ja vetosi siihen, että punaisten hallinto joutuisi elättämään 10 lasta, jos Antti tapettaisiin,

      Luojan kiitos Mainio sentään toteaa valkoisten tutkimuksen Poterin murhasta rehelliseksi ja että punainen vartiomies Lehtinen oi murhaaja. Kirjan Kapina tehtailla kirjoittaja väittää koko juttua vahingonlaukaukseksi. Koska murhamieshuligaani näin sanoi ja punakaarti asettui tueksi. Mainio tosin sanoo, että "kysehän oli päähänpistosta" tämän nuoren miehen taholta. No se kuvaa nimenomaan punakaartin touhuja. Mies tiesi, että näin voi tehdä saamatta rangaistusta. Samoin tällainen ielivalta on omiaan lisäämään miehitetyn alueen väestössä pelkoa ja kauhua.

      Ikävästi siis vaikka Mainio julistaa terrorin ylhäältä johdetuksi, niin hän ideologiansa perusteella tuomitsee touhua ja syyttää jaalalaisia ylilyönneistä. Hän olisi voinut tutkia ja osoittaa asian. On tietenkin selvää, että lentävien sotaretkillä liipaisin oli herkässä muillakin sotilailla. Ja Nykänen on varmaan helvetin tyhmä, kun ei hoksaa tappamansa punaämmän olleen syytön. Mistä hän tietäisi punikkien sijainnin eikä varmasti tahallaan valkoisia väijytykseen ohjannut.

      Missään tapauksessa Nykänen ei kelpaa sankariksi. Hän syyllitsyi jo ennen Vaaussotaa kavallukseen ja myös uudelleen talousrikoksiin Virossa sotien välisenä aikana. Muuten olisi kyllä ihan kelpo aktivisti

      Ilmeisesti nykyisin ei tällaisia kirjoja voi kirjoittaa ilman jotain punaista agendaa. Seikkaperäinen tutkimus Jaalan terrorista odottaa vielä siis tekijäänsä.

    • Anonyymi

      Todella häämentävä on Mainion loppuyhteenveto: "Jaalan talolliset suorittivat poliittisen puhdistuksen mäkitupalaisia vastaan". Yhtään hän ei avaa tätä väitettään. Minusta tähän asti ja hänen kirjansakin mukaan punaisia tuomittiin heidän tekojensa mukaan. Mitään ihme luokkasotaa ei suoritettu valkoisten puolella

    • Anonyymi

      Tuolla mainitaan punaisten "lentävät" osastot.
      Itse muistan kerrotun että valkoisilla oli sellaisia ja sillä nimityksellä tekemässä kapinan loppusiivousta eli kiertelivät paikkakunnalta toiselle ja "viimeistelivät" koston jos oli jäänyt jotain pahempia vääryydeksi koettuja tekoja tehneitä tuomiotta.
      Onko tällaisista muilla perimä- tai muuta tietoa?

    • Anonyymi

      Lentävät toimivat koko sodan ajan. Esim. Paavo Susitaival on kirjoittanut kirjan "Lentävä komppania" toimistaan Vapaussodan alkupuolella. Sittemmin mies siirtyi Ahvolaan. Kuten tuossa Mainionkin kirjassa sanotaan, niin olivat eräänlaisia sissejä eli tiedustelivat ja iskivät vihollisen huoltoon ym. linjojen takana. Luonnolisesti "pahimpia punikkeja" ja mitakin tapettiin samalla rintaman takaisissa kylissä ja taloissa

      • Anonyymi

        Viipurin lääninvankilan joukkomurha tapahtui Viipurissa 27.-28. huhtikuuta välisenä yönä 1918, juuri ennen Suomen sisällissodan loppua. Vankilaan tunkeutui joukko punakaartilaisia, jotka surmasivat yli 30 henkeä. Viipurin lääninvankilan surmia pidetään suurimpana punaisten joukkojen suorittamana yksittäisenä joukkomurhana. Punakaartilaisjoukkiota johti Taipalsaaren rintaman päällikkö Hjalmar Kaipiainen. Tunkeuduttuaan vankilaan humalainen aseistettu joukko tappoi ensin Karjalan Kansalaisliiton johtajan ja kansanedustajan Leander Ikosen, tehtailija ja kansanedustaja Matti Pietisen, ratainsinööri Tallgrenin ja vankilan entisen vahtimestarin Ahlgrenin. Sen jälkeen pidettiin istuntoa, jossa silminnäkijäkertomuksen mukaan mukana ollut nainen olisi valinnut surmattavat. Joukko murhasi vankilan johtajan Johan Stråhlmanin, Vuoksenniskan asemapäällikön Edvard Tojkanderin ja joitakin muita. Lopuksi joukko meni vankien yhteistilaan. Vangit yrittivät puolustautua asein ja rytäkässä Kaipiainen itse haavoittui. Hän luovutti johdon Albin Piskoselle. Albin Piskonen oli entinen vanki ja juuri hän ampui vankilanjohtajan. Joukko heitti vankien yhteistilaan käsikranaatin surmaten 4–5 henkilöä ja haavoittaen useita. Myöhemmin yöllä tapettiin vielä vankilan uusi vahtimestari Mannermaa.


      • Anonyymi

        Suinulan verilöyly

        Tampereen kaupungin jäätyä punaisten hallintaan kapteeni Ernst E. Söderholmin johtama Tampereen suojeluskunta, vahvuus 118 miestä, pyrki Aitolahden-Kangasalan kautta Pohjanmaalle valkoisten päävoimien luo. Joukko lähti Tampereelta jäätä myöten Näsijärven yli yksittäisinä ryhminä ja kokoontui Aitolahden Kiikkisissä kello 1 yöllä. Sen aseistus oli heikko, mukana oli vain pari kivääriä ja parikymmentä pistoolia, mutta Kangasalle oli aiemmin kätketty 75 kivääriä. Matkan varrella suojeluskuntalaiset tunkeutuivat, paikallisen puhelinkeskuksen tuhottuaan, Aitolahden työväentaloon, josta yritettiin takavarikoida lisää aseita laihoin tuloksin. Talosta löytyi kuitenkin jonkin verran dynamiittia, ja lisäksi he saivat 14 vankia, jotka vapautettiin myöhemmin. Valkoiset suunnittelivat aluksi työväentalon räjäytystä. Aie muuttui lopulta epäonnistuneeksi yritykseksi räjäyttää Tampere–Haapamäki-rautatie Ruutanan seisakkeella. Toisaalta joukko onnistui katkaisemaan lähistöllä olleet puhelinlinjat. Vapautetut punavangit ilmoittivat esimiehilleen valkoisten tekemistä tihutöistä ja paikalle hälytettiin Tampereen punakaartin 300-miehinen lentävän osasto vihollisen takaa-ajoon. Punaosastoa johtivat laitosmies Kaarle Vilander (päällikkö) ja maalari Valdemar Sammalisto(varajohtaja).

        Kuolema Markkulassa

        Suinulan kylän Markkulan talon talli, jonka edessä suojeluskuntalaiset ammuttiin.
        Lepoon ja ruokailuun Suinulan Markkulan taloon aamulla kello 8 pysähtynyt valkoinen osasto jäi punaisten saartamaksi kello 10. Alkoi noin tunnin kestänyt tulitaistelu, jonka aikana kapteeni Söderholm haavoittui kuolettavasti ja kaksi muuta suojeluskuntalaista haavoittui vaikeasti. Yksi tamperelainen punakaartilainen sai surmansa. Taistelu päättyi suojeluskuntalaisten antautumiseen tamperelaiselle punaosastolle, lähinnä V. Sammaliston taattua vangeille hengen suojan. Antautumisen ollessa käynnissä paikalle saapui K. Vilanderin tulitaistelun aikana puhelimitse hälyttämä Turun punakaartin ja venäläisten sotilaiden 200-miehinen yhteisosasto. Puhelinkeskustelusta saamiensa tietojen perusteella se oli varustautunut taisteluun, johtajanaan Tuomas Hyrskymurto, joka oli antanut joukoilleen käskyn ettei vankeja otettaisi. Ilmeisesti tämän yksikön toimesta, V. Sammaliston estelyistä piittaamatta, alkoi kiväärien ja konekiväärien tulitus vankirivissä seisseitä aseettomia valkoisia kohti. Toisaalta myös osa tamperelaisosastosta lienee ollut teloituksen kannalla. Tulituksen seurauksena Markkulan pihassa kuoli 14 suojeluskuntalaista ja 28 miestä haavoittui. Yksi valkoinen surmattiin läheiselle maantielle. Lisäksi kapteeni Söderholm ja toinen taistelussa haavoittuneista rivimiehistä kuoli myöhemmin matkalla Tampereelle. Uhreista yhdeksän oli Tampereen teknillisen opiston oppilaita. Nuorin surmansa saanut oli 17-vuotias. Ampuminen laantui, kun punaiset ryhtyivät takavarikoimaan uhrien ja henkiin jääneiden varusteita ja henkilökohtaista omaisuutta. Osa valkoisista suojautui ruumiiden alle tai pääsi kauemmas piiloon. Kahdeksan miehen onnistui lähteä pitemmälle karkumatkalle, mutta vain viisi heistä selvisi lopulta valkoisten puolelle.

        Verilöylyn jälkeen
        Suinulassa vangiksi jääneitä valkoisia kohdeltiin epätavallisen hyvin. Punakaartilaiset kuljettivat teloituksesta hengissä selvinneet valkoiset vangit Tampereelle, jossa heidät tuomittiin vallankumousoikeudessa eripituisiin vankeusrangaistuksiin. Haavoittuneet saivat hoitoa Klassillisen lyseonsidonta-asemalla.
        Verilöyly kiihdytti sodan osapuolten tunteita, ja tapahtumaa käytettiin tehokkaasti hyväksi sotapropagandassa. Valkoisella puolella Suinulassa katsottiin teloitetun rauhallisia rintamanlinjan yli pyrkineitä suojeluskuntalaisia. Punaisella puolella valkoisten toiminta nähtiin uhkana Tampereen hallinnalle ja sabotaasina punakaarteja vastaan. Vastakkainasettelu punaisen ja valkoisen Suomen välillä kärjistyi entisestään.
        Suinulan tapahtumalla oli vakavat seuraukset, sillä se muutti sodan luonteen. Joukkomurha sai mielet kiihdyksiin ja nostatti entistä voimakkaampaa vihaa osapuolten kesken. Valkoiset joukot päättivät kostaa moninkertaisesti. Suuri osa valkoisten vangiksi jääneistä punaisista surmattiin.
        Tapaus oli alkusoittoa sisällissodassa harjoitetulle terrorille ja lopulta se lienee ollut tyypillinen esimerkki lentävien osastojen toiminnasta siinä. Suinulassa toimineen Tampereen punaosaston johtajat Kaarlo Vilander ja Valdemar Sammalisto ammuttiin huhti-toukokuussa 1918 Tampereen kaupungin valtauksen jälkeen. Suinulan sotasurmat herättivät myös kansainvälistä huomiota: Britannian, Italian ja Ruotsin konsulit ilmaisivat punaisille paheksuntansa verityön johdosta. Markkulan talon pihamaan välittömään läheisyyteen pystytettiin Suinulan uhrien muistomerkkivuonna 1933.


    • Anonyymi

      Sisällissodasta ei voi ilmestyä kirjaa maassamme, jossa ei mustattaisi valkosuomalaisia ja Valkoista Suomea. Elämmehän punaisessa Suomessa, jonka NL loi ja jossa valkosuomalaisuus eli oikea suomalaisuus on murskattu ja tukahdutettu

      • Anonyymi

        Tapahtuneista tosiasioista kertominen ei ole mitään mustamaalausta, mikä siinä sinua noin kovasti korpeas, oletko wannabe lahtari?😂


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Tapahtuneista tosiasioista kertominen ei ole mitään mustamaalausta, mikä siinä sinua noin kovasti korpeas, oletko wannabe lahtari?😂

        Etkö jaksa luea edes noin pitkää tekstiä kuin tuo pisin kommentti?


    • Anonyymi

      Punikkia vieläkin kirpasee yli sadan vuoden jälkeen, miksi aloititte?

      • Anonyymi

        Hahaha luuletko wannabe lahtari punikkien olevan vieläkin elossa?


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Hahaha luuletko wannabe lahtari punikkien olevan vieläkin elossa?

        No ainakin ilmeiseti yksi on!


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        No ainakin ilmeiseti yksi on!

        Nimittäin sinä wannebelahtari:-D


    • Anonyymi

      Kyllä kirpasee!!

      • Anonyymi

        Ei pidä aloittaa kapinaa silloin kun ei sitä voita! Hävinneelle käy AINA huonosti ja kaikki häpeä onb yksin sinun!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pidä aloittaa kapinaa silloin kun ei sitä voita! Hävinneelle käy AINA huonosti ja kaikki häpeä onb yksin sinun!

        Heh vanha horisko kuvittelee punikkien kirjottelevan vieläkin tälle palstalle 😂


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Heh vanha horisko kuvittelee punikkien kirjottelevan vieläkin tälle palstalle 😂

        Ja itse ELÄT YHÄ MAAILMASSA, jossa elää lahtarit ja punikit!


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja itse ELÄT YHÄ MAAILMASSA, jossa elää lahtarit ja punikit!

        Haha ainoastaan sinä vanha horisko:-D


    • Anonyymi

      Punikit hyökkäsivät1918 murhaten tavoitteena tappaa kokonaisia kansanluokkia,

      Kiväärien sijaan he hyökkäävät nyt tällaisten häväistyskirjojen kanssa junnon ihmisten kimppuun. Voittajien maine loataan valehtelemalla

      • Anonyymi
        UUSI

        Sinähän se olet kun puolustat Venäjän tukikohtahankkeita Suomessa ja herjaat niiden vastustajia kaikin mahdollisin nimityksin joita Pietarin kursseilla olet oppinut.


      • Anonyymi
        UUSI

        Venäjän homppeli lsoisä hakee taas poikaseuraa;-D


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      901
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe