Onko valtiolla ja terroristeilla mitään eroa, jos he hyödyntävät samanlaisia keinoja saamaansa intressinsä? Erottuuko valtio moraalisesti terroristeista, jos he hyödyntävät siviilien joukkotuhoa?
Etenkin viimeinen kysymys saattoi herättää päänsisäisiä kelloja, sillä se osin viittaa Israelin tekoihin Gazassa. Terroristijärjestö Hamasin järjestämä Gazan terveysministeriön mukaan kuollonuhrimäärä on noussut yli neljäänkymmeneentuhanteen. Voit tulkita määrän olevan todellinen tai sitten vääristetty, en itse ota kantaa. Mutta riittävästi nykyisten asioiden rinnastamisesta, on aika pohtia väitettäni eettisesti.
Kun valtio kohdistaa iskuja siviileihin taivuttaakseen vihollista, ne toimivat terrorijärjestöjen kaltaisesti. Organisoituneen järjestön, kuten valtion suorittamat teot eivät poista pelon käyttöä tai siviileille aiheuttamaa kärsimystä, vaan tekee siitä tehokkaampaa. Uskallan väittää, että systemaattinen siviilien tappaminen saadakseen moraalisesti oikeatkin seuraukset ovat väärin. Eettisesti ei ole merkitystä sillä, kuka suorittaa teot: valtio vai kapinalliset. Seurausetiikan kannattaja voisi väittää vastoin, mutta olen eri mieltä. Hyve-etiikan mukaan teko on väärin, koska siviilien tappaminen ei ole hyveellistä. Velvollisuusetiikan mukaan valtioilla on velvollisuuksia toimia siviilien suosiossa. Nojaan näihin kahteen etiikkaperiaatteihin tässä aiheessa, koska ne korostavat yksilön moraalista vastuuta suojella siviiliväestöä.
Vastauksena tähän voidaan väittää, että kansainväliset sopimukset erottavat valtiot terroristeista. Aluksi ajatus siitä, että kansainväliset sopimukset erottavat valtiot terroristeista, voi tuntua pätevältä. Tämä johtuu siitä, että ainakin teoreettisesti valtioita sitoavat sopimukset toimimaan humanitaaristen oikeuksien mukaisesti. Ongelma tässä on vain, etteivät kaikki valtiot noudata näitä sopimuksia, vaikka he ovat allekirjoittaneetkin ne. Todellisuudessa kansainväliset velvollisuudet ovat heikkoja. Geopoliittisesti voimakkaat valtiot voivat totisesti määritellä, mitä he haluavat tehdä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin vuonna 2003 oli ja on yhä kansainvälisesti tuomittu. Silti amerikkalaisiin ei kohdistettu suurempia sanktioita. Tai kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008, kansainvälinen yhteisö ei uskaltanut kritisoida Venäjää voimakkaasti. Tämä totuudessa valtuutti Putinin valtaamaan Krimin ja myöhemmin aloittamaan täysmittaisen sodan Ukrainassa. Kansainväliset sopimukset nojautuvat siihen, että osapuolet toimivat niiden mukaisesti, mutta käytännössä valtioiden sitoutuminen on heikkoa.
Voimme siis pohtia: Onko eettistä perustetta suhtautua valtioiden ja terroristien väkivallantekoihin eri tavalla? Moraalinen ero hämärtyy terroristeihin, kun valtio voi aiheuttaa suuria määriä siviilikuolemia rangaistuksemattomana. Valtion ja terroristijärjestön eroa voidaan vain pitää eettisesti erillään toisistaan, jos valtion toimia säädellään ja sille määrätään todellisia seurauksia. Jos tätä ei ole, niin valtiot ovat vapaita toimimaan tavalla millä tahansa varmistaakseen päämääränsä.
Tahdon vielä päättää väitökseni kysymykseen: onko valtiolla oikeutta ohittaa siviiliväestön suojelu, jos tämä olisi ainoa keino saavuttaa poliittiset tai sotilaalliset tavoitteensa? Ja jos näin on, missä menee raja – ja kuka sen määrittää? Pyrin tällä pohdinnalla herättämään eettistä keskustelua valtion ja terroristien toimien erosta ilman tarkoitusta yksiselitteisesti rinnastaa niitä. Kysymyksiin voi olla hankala vastata, sillä ne haastavat pohtimaan eettisiä ristiriitoja ilman selkeitä ratkaisuja. Kiitos ajastanne ja mielenkiinnostanne tähän tärkeään aiheeseen. Hyvää päivänjatkoa.
Tahallista joukkotuhoa siviileitä vastaan suorittava valtio ei moraalisesti erotu terroristeista
3
255
Vastaukset
- Anonyymi
Kyllä siinä on ero. Valtio on hyvin organisoitu toimija - yksittäiset terroristiryhmät eivät välttämättä ole kenenkään kontrollissa eikä heidän johtajia ole valittu vaaleilla.
Lisäksi tekisin eron täysin brutaalin väkivallan kiduttamisen yms välillä, sekä sillä, että sotatoimia kohdistetaan siviileistä täysin piittaamatta. Ensimmäisessä kyse on vain julmuudesta - jälkimmäisessä oman agendan ajamisesta täysin kylmästi ihmishengistä välittämättä.Kiitos kommentistasi, ja pahoittelut myöhästyneestä vastauksestani.
Toteat, että terroristiryhmät eivät ole kenenkään hallinnassa, eivätkä ne ole yhtä organisoituja kuin valtiot. Tämä pitää varmasti paikkansa monien ryhmien kohdalla, mutta ei kaikkien. Muun muassa Syyrian sisällissodassa merkittävän aseman saavuttanut HTS (Hay'at Tahrir al-Sham), joka on lännessä tunnustettu terroristijärjestöksi, toimii melko organisoiduksi ja sen johtaja al-Jawlani on selkeästi arvostettu johtaja järjestön piirissä. Näin ollen on hyvä huomioida, että myös terroristiryhmien sisällä voi olla merkittäviä organisatorisia eroja.
Mainitset myös valtion johtajien legitimiteetin, erityisesti demokraattisten vaalien kautta. Tahtoisin kuitenkin huomauttaa etteivät kaikki maailman johtajat ole demokraattisesti valittuja, tai jos ovat, vaalit eivät ole aina reiluja. Esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putin on ollut vallassa käytännössä vuodesta 1999 lähtien, ja hänen virkakautensa aikana sananvapautta on merkittävästi rajoitettu. Vaikka Venäjä voi vaikuttaa ulkopuolisesti demokraattiselta maalta muun muassa parlamentin ja vaalien kanssa, sen järjestelmä ei täytä yleisiä demokratian standardeja. Tästä syystä ajatus siitä, että valtioiden johtajat ovat aina legitimiteetiltään vahvempia kuin terroristiryhmien johtajat, ei ole ongelmaton.
Viimeisessä kohdassasi teet eron brutaalin väkivallan ja siviileistä piittaamattomien sotatoimien välillä. Tämä on kiinnostava näkökulma, mutta tahtoisin saada tarkennuksen: missä määrin nämä kaksi eroavat toisistaan eettisesti? Molemmissa tapauksissa siviilit kärsivät ja heidän oikeuksiaan rikotaan. Jos esimerkiksi valtio käyttää brutaalia väkivaltaa tiedonhankinnassa tai jättää huomioimatta siviilien suojelun omien sotilaallisten tavoitteidensa saavuttamiseksi, niin molemmat näyttäytyvät julmuutena. Voisiko ihmisoikeuksien laiminlyönti vain siksi, että uhrit sattuvat olemaan "vieraan maan kansalaisia," itsessään olla julmaa?
Kiitos ajatuksistasi, ja odotan vastaustasi!
- Anonyymi
Valitettavasti maailman sivistysvaltiotkin ovat menneet lslamin propagandaan mukaan, Islam on uhonnut koko ajan Israelin tuhoamisesta ja yrittänytkin sitä montakertaa, mutta hävinnyt jokaisen yrityksensä. Edelleenkin Israelin tuho, on islamin pakkomielle ja päätavoite. Näyttää siltä, että YK, Paavi, ja tekopyhät hurskastelijat, ovat sokeita realismille, koska rohkaisevat kaikin tavoin Israelin vihollisia. Miksi he lopettaisivat ohjusten ampumisen Israeliin ja palauttaisivat panttivangit. koska maailma puolustaa heidän agressioitaan. Israel taistelee olemssa olostaan. Heillä on valtava siunaus teoillaan. Hamas, Hizbollah, Syyria ja Iranin ilmapuolustus on osin tuhottu. Iranin johto paskoo housuihinsa bunkkereissaan, sillä he tietävät, että heidän vuoro lähestyy. Epäjumala allah ei vastaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 635006
- 734032
Sanna Marin ja lähestymiskielto
No just joo. Kaikella sitä pitää saada lööppejä. Taas on joku ohimennen hipaissut pyhää Mariinia.2693751- 1283224
- 482964
- 232648
Ero 68-vuotiaana
Minkälaisen keskustelun saan aikaiseksi, kun minä 68-vuotias nainen haluan erota 70-vuotiaasta miehestäni. Olemme kumpi3312575Haluaisin niin paljon että
Tapahtuu jotain mutta siihen mitä toivot niin en vielä pysty. Täytyy tietää enemmän. Olen myös väsynyt tähän vaikka sydä192266- 421994
- 1101932