Viro julistautui itsenäiseksi Neuvosto-Venäjästä 24. helmikuuta 1918

Anonyymi-ap

Viro ehdotti jo huhtikuussa 1918 Suomelle valtioliittoa, mutta Suomi ei reagoinut tarjoukseen. Saman vuoden elokuussa Viron ulkomaanvaltuuskunta pyysi Suomea tunnustamaan Viron itsenäisyyden, mutta tähänkään pyyntöön Suomi ei ottanut virallisesti kantaa.

Pääsyy Suomen passiivisuuteen oli se, että Suomi oli käytännössä Saksan liittolainen, eikä siksi halunnut puuttua Saksan miehittämän Viron asioihin.

Suomen ja Viron välillä alkoi vilkas kanssakäyminen, kun ensimmäinen maailmansota päättyi marraskuussa 1918 ja Saksa veti joukkonsa pois niin Virosta kuin Suomestakin.

Suomesta tuli ensimmäinen Viron tunnustanut valtio. Suomi tunnusti Viron de jure kesäkuussa 1920; de facto itsenäisyys oli tunnustettu jo vuotta aiemmin elokuussa 1919.

---

Elokuussa 1940 Virosta tuli yksi neuvosto­tasa­valloista.

---

Marraskuussa 1988 Viron korkein neuvosto julisti maan suvereeniksi. Viro alkoi vuodesta 1988 rakentaa demokraattisen markkinatalouden perustaa.

Suomi linjasi salaa tukevansa Viroa niin paljon kuin suinkin. Tasavallan presidentti Mauno Koivisto ohjeisti ministereitä, että tuen voi kanavoida kulttuurin nimissä. Koivisto hyväksyi yli sadan miljoonan markan suoran tuen Viron itsenäistymisen avustamiseksi.

Vasta 1989 Viro sääti lain, jonka mukaan se kykenisi irtautumaan Neuvostoliitosta.

Suomi ei koskaan de jure -tunnustanut Viron liittämistä Neuvostoliittoon ja siksi Viron palauttaessa itsenäisyytensä elokuussa 1991 Suomi totesi, että sen vuonna 1920 antama tunnustus oli edelleen voimassa. Juridiikan näkökulmasta Viro on siis kesäkuussa 2020 ollut 100 vuotta itsenäinen valtio Suomelle – pidempään kuin yhdellekään toiselle valtiolle.

4

109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suomi ei lähettänyt Virolle apujoukkoja Viron vapaussodassa saksalaisia vastaan.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vapaussota käytiin venäläisiä vastaan. Kokoomusporvari P. E. Svinhufvud esti joukkojen lähettämisen, ja vapaaehtoiset suomiporot menivät Viroon ryyppäämään ja rellestämään.

        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/05/14/suomalaiset-pohjan-pojat-viron-vapaussodassa

        Etpä ole paljon historiasta perillä, sotaa käytiin myös saksalaisia vastaan, tosin onhan virolaisten ja muiden balttien taistelu saksalaisten ylivaltapyrkimyksiä vastaan Suomessa vaiettu asia:

        Viron maapäivät (maapäev) julisti Viron tasavallan itsenäiseksi 24. helmikuuta 1918 Tallinnassa. Julistus oli laadittu päivää aikaisemmin Pärnussa.[12][13] Lyhyt itsenäisyyden aika päättyi seuraavana päivänä saksalaisten joukkojen saapumiseen Tallinnaan. Saksalaisten tavoitteena ei ollut sallia Liettuan, Latvian tai Viron itsenäisyyttä, vaan painostaa Neuvosto-Venäjää Brest-Litovskin rauhaan, jotta Saksa saisi työnnettyä Venäjän idemmäs, itselleen edullisen rauhan ja suojeltavat alueet taloudelliseen vaikutuspiirinsä voidakseen jatkaa ensimmäistä maailmansotaa länsirintamalla rauhoitettuaan itärintaman. Saksalaiset lakkauttivat virolaiset joukko-osastot ja muuttivat hallinnon ja koulujen kieleksi saksan.[14][15]

        Keisarillisen Saksan valtaa kesti helmikuun lopusta 1918 marraskuun puoliväliin 1918. Saksa joutui marraskuussa 1918 tunnustamaan tappionsa ensimmäisessä maailmansodassa, ja siihen liittyen saksalaiset luovuttivat hallitusvallan virolaisille Riiassa 19. marraskuuta 1918 kirjoittamallaan sopimuksella. Se mahdollisti virolaisten oman toiminnan Saksan tappion aiheuttaman sotilaallisen tyhjiön täyttämistä. 21. marraskuuta 1918 kokoontuivat Viron maapäivät, jotka myönsivät Konstantin Pätsin johtamalle väliaikaiselle hallitukselle laajat valtaoikeudet. Oikeuksia laajennettiin rajoittamattomiksi 27. marraskuuta. Ne olivat voimassa huhtikuuhun 1919 saakka.[16] Puna-armeijaan virolaisia kuului enimmillään noin 8 500, mutta heidän osuutensa laski, kun toukokuussa 1919 puna-armeijan suurin virolaisrykmentti antautui komentajansa johdolla.[17] | 11. marraskuuta 1918 oli pidetty Eesti Vabariigi Kaitseliiton perustava kokous, jossa Viron tasavallan suojeluskuntaan liittyi palokuntalaisia, entisiä sotilaita, eri koulujen vanhimpia oppilaita ja maltillista työväkeä. Kaitseliit järjestäytyi sotilaallisesti ja taistelu punakaarteja vastaan alkoi. Alussa niissä oli 11 000 miehistöön ja alipäällystöön kuuluvaa sekä 240 upseeria, mutta vain 4 000 kivääriä ja kymmenen toimivaa konekivääriä.[18]

        Saksalaisten tosiasiallisena tavoitteena ei ollut Saksan ympärysvaltojen kanssa solmiman aselevon jälkeenkään tukea Viron tai Latvian itsenäistymistä, vaan aikaansaada tilanne, jossa saksalaisvähemmistö saa johtoaseman. Kuitenkin myös saksalaiset taistelivat neuvostojoukkoja vastaan
        Neuvosto-Venäjän joukkojen peräännyttyä Viron rajojen ulkopuolelle Viron vapaussota jatkui taisteluna Baltian herttuakuntaa aiemmin kannattaneiden saksalaisia vapaaehtoisjoukkoja vastaan, jotka muodostuivat niin sanotusta Baltian Landeswehrista ja saksalaisista vapaaehtoisista eli niin sanotusta Rautaisesta divisioonasta, joita johti kenraalimajuri Rüdiger von der Goltz.[45] Huhtikuussa 1919 saksalaiset tekivät Latviassa vallankaappauksen, jossa Latvian kansallinen johtaja Kārlis Ulmanis syrjäytettiin ja korvattiin saksalaisten nukkehallituksella.[46]

        Virolaiset tukivat tällöin Ulmanisin joukkoja saksalaisia vastaan. Kesäkuun alussa 1919 suomalaisilta pyydettiin myös apua sotatoimiin osallistumisessa saksalaisia vastaan. Valtionhoitaja, kenraali Mannerheim ja sotaministeri Rudolf Waldén kuitenkin suhtautuivat kielteisesti suomalaisten osallistumiseen.[47] Virolaiset joukot komentajanaan kenraalimajuri Ernst Põdder löivät saksalaisjoukot Cēsisissä (vir. Võnnu) 21.–23. kesäkuuta 1919. Virolaiset seurasivat perääntyviä saksalaisia kohti Riikaa, mutta länsivaltojen puuttuminen sotaan pysäytti sotatoimet. Aselepo solmittiin 3. heinäkuuta 1919

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Viron_vapaussota


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      40
      3077
    2. Kaksi tyttöä putosi

      Minkä takia ne tytöt katolle oli kiivenny?
      Helsinki
      81
      2904
    3. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      190
      2479
    4. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      36
      2195
    5. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      20
      1493
    6. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1406
    7. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      23
      1403
    8. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      10
      1284
    9. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      13
      1269
    10. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      22
      1251
    Aihe