"Pyhäjoen seudulta on löydetty joitakin kivikautisia esineitä, kuten kivikirveitä ja –talttoja. Seutua hallitsivat pitkään lappalaiset, jotka saivat vasta keskiajalla väistyä suomalaisen uudisasutuksen tieltä. Pyhäjoen seutu kuului Ruotsin ja Novgorodin välisiin raja-alueisiin. Hanhikiveä Pyhäjokisuun pohjoispuolella Parhalahdella on pidetty mahdollisena vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan rajakivenä"
(Wikipedia)
Miksi Pyhäjoen nimi on Pyhäjoki ? Mitä 'pyhyys' on tullut sen nimeen ?
62
546
Vastaukset
- Anonyymi
Juurikin noin. Pyhä-sanaa on käytetty raja-alueilla sijaitsevista paikoista.
Miksi samaa sanaa on käytetty uskonnollisessa mielessä, en tiedä.- Anonyymi
Palvontapaikkoja.
Ihmiset aina olleet taikauskoista. Aina kun jokin jengi muodostunut, aina on jokin kokoontumispaikkakin ja sellaisissa tieten ollut uskomus- ja rituaalikeskus. Vaikka nyt leirinuotio. Ja toki samassa politikoitu jne.
Noista nimistä en sanoisi samaa. Ei hajuakaan kellään, miksi jotain paikkaa lie luolahenkilöt aikoinaan kutsuneet. Oletan, Suomenkielen kehittyessä nimet muuttuneet hiljalleen. Ja siitä olen varma, nämät nykynimet tulleet käyttöön kristinuskon mukana.
Joku vois selittää, mistä tulee nimi "jätinkirkko"? Jätinkirkkoja Pohjanmaalla. Net on sellaisia isohkoja kivirinkejä. Ihan selkeästi ihmisen tekemiä, joskus milloinkin jääkautena. Viittaa tieten ihmisasutukseen. Mutta kivirinki itsessään on kivirinki. Voi olla pytingin perusta, nuotiopaikka ympärys, suojamuuri, ruokavarasti, Kuka hitto keksinyt alkaa kutsumaan niitä kirkoiksi?
=DW=
- Anonyymi
Rysät ovat laittomasti väärentäneet kaikki nimet Karjalassa jne muilla miehitysalueillaan, yrittivät jopa myydä Ensolle varastamiaan puita Ensosta ( Svetogorsk)
Suomessa olevat paikannimet vanhaa perimä tietoa, karttoja varten jouduttiin kerämään nimiä paikkakunnilta. Vanhimmat nimet saattaa olla ensimmäiseltä vuosituhannelta, pyhä- nimen liitteenä aika yleinen, pyhäjärviä on lukemattomia. Nimet ei ole tuulesta temmattuja, ne liittyvät johonkin, esim. mäntyniemi, koivuniemi jne.
Retkeilyä harrastuksena ja kartat mietti monasti mistähän tuokin nimi tullut, nimien merkitys kulki suullisena perintönä kansan keskuudessa, varmaan katoavaa tietoa.- Anonyymi
Mummoni kertoi aikoinaan,
pyhäjoki oli suomen ja venäjän raja,
ja joen toisella puolen on venäläisten hautoja,
jos siellä alettais tonkimaan niitä kumpuja joita näin lapsena
sieltä voisi löytyä ehkä ruumitten jäänteitä,
mutta
nykyisin ne taitaa olla jyrätty raktoreilla maata viljetäessä tasaseksi maastoksi,
niitä kumpuja en ole enään nähny jos joskus vuosien saatossa ole sieltä ohihajau autollani ,- Anonyymi
Eihän Suomessa mitään vanhaa saa tutkia! Rantaruotsalaisella Museovirastolla on päätehtävänään peitellä kaikki suomalaisten menneisyys ja kertoa vain, että maakuopissa silloin asuivat ja jotain örinää puhuivat. Suuri on kiukku siitäkin, että Suomesta on löytynyt muinaisia loistomiekkoja enemmän kuin ruåtsista ja Norjasta yhteensä. Muista löydöistä puhumattakaan. Siitäkin huolimatta, että jos Suomessa palkataan yksi arkeologi, niin vastaavati ruotsissa 50. Ja siinäkin on häpeää, että Etelä-Ruotsissa melko tavallisten riimukivien tulkinnassa ovat onnistuneet parhaiten arkeologit ja kielitieteilijät, jotka osaavat suomea. Sekös Jörgeniä ja Olofia korpeaakin!
Tuhotaan niitä vanhoja paikkoja muutenkin. Vielä 50 v sitten esi-isäni metsähaudalle joku toi kukkia (ukko, pikkutietäjä, hirtti itsensä noin 1762), nyt 20 v sitten koko alue oli tuhottu metsöaurauksella vaikka paikkakuntalaiset taatusti tiesivät paikan.
Ja vielä lisäksi: Naapuri löysi pottupellostaan taidokkaan, ehjän vasarakirveen noin v 1950. Itsekin sitä käsissäni ihailin. Oli tehty vihertävän harmaasta kivestä, jonka geologi tiesi olevan tulivuoren laavaa eikä kovin kovaa. Lienee siis ollut elvistelypeli eikä työkalu. Naapuri on kuollut kauan sitten, samoin lapsensa ja kukaan ei tiedä kirveen kohtalosta mitään. Ei ole ainakaan museoväen luetteloissa.
Toinen, alkeellisempi on noinkilometrin päässä navetan perustusbetonin sisällä. Kun ei tyhä rahvas tiedä, niin hukkaan joutuu. Ja museoviraston Bättre Folk on tyytyväinen.
- Anonyymi
Nuo pyhä-nimitykset liittyvät paljolti suomalaiseen muinaisuskoon ja siihen vaiheeseen kun Suomeen tuli kristinusko.
Pyhäjoissa ja -järvissä saatettiin suorittaa kristillisiä kasteita. Tai niillä oli muinaisuskomme aikana esim. jokin seitojen kaltainen merkitys.
Katumajärvissä taas suomalaiset "pesivät pois" kristillisiä kasteitaan. Palasivat näin muinaisuskoihinsa.- Anonyymi
Paikallishistorioissa on tietoa mistä jonkin paikan nimi juontaa. Voihan nimi tarkoittaa hautausmaatakin. Ortodoksiskatolinen kristinusko tuli Suomeen jo 500-luvulla, idästä.
Kristinuskon Venäjälle toi Jeesuksen opetuslapsi Andreas. Hän kulki länsi-Venäjän läpi kohti pohjoista, ohi nyky-Moskovan, ilm. nyk. Velikyi Novgorodin paikkeille, eli peräti osin suomalaisalueillemme asti!
Pyhän Andreaksen muistoksi on joitain paikkakuntiakin nimetty hänen mukaansa.
- Anonyymi
Kiitos hyvistä ja mielenkiintoisista vastauksista !
ap
Keskustelua nimistä saa kernaasti jatkaakin. Paikannimet ovat
mielenkiintoisia. - Anonyymi
Pohjoisen paikannimet ovat erikoisia alkuperältään.
Esimerkiksi Siilinjärvi ei tarkoita eläintä.
Paikannimen Siilinjärvi alkuosa on alkuaan saamea.
Kunnan nimi perustuu järvennimeen, joka perustuu saamen talvikylään perustuvaan sanaan siida.
Kustaa Vilkunan mukaan paikalla on sijainnut vanha saamelainen talvikylä mahdollisesti järven pohjoispäässä Siilinlahden rannoilla. - Anonyymi
Posio
Kunnan nimenä oleva sana posio tarkoittaa saamelaisen kodan takaosassa olevaa aukkoa, johon liittyy myös myyttistä merkitystä. Posio on käytössä myös talon,
kylän ja järven nimenä sekä sukunimenä. Paikannimet kertovat paikan historiasta, usein kuitenkin yllättävällä tavalla, kuten tuo Siilinjärvi, koska sanoilla voi olla eri merkityksiä ja esimerkiksi samenkieleiset sanat ovat muokkaantuneet suomalaisempaan äänneasuun. Espoossa sijaitseva Nuukison järviylänkö, minunkin vuosikymmeniä rakastamani ja tutuksi tullut kansallispuisto, perustuu nimeltään saamenkieliseen sanaan njucka, joka merkitsee joutsenta. 1500-luvulla sieltä tunnetaan Noux-niminen kylä.
Pohjois-Savossa on Kiesimäjärvi ja Kiesimän kanava. Järven nimi tulee saamenkielisestä sanasta keässim, joka tarkoittaa nuotan vetämistä. 1600-luvulla savolaisasutus alkoi syrjäyttää saamelaisasutusta.
Yksi esimerkki vielä itärajan tuntumasta. Lieksa tulee saamenkielisestä sanasta leaksa, joka merkitsee soista laaksoa.Puumala tuli tutuksi kesäpaikan vuoksi, veneellä liikuin usein lapinsalmen kautta, kysyin vanhoilta paikka kuntalaisilta mistä nimi tulee, eivät tienneet. Karttaa tuli seurattua, kuoleman saari ja surmaluoto näihin sain vastauksen vanhoilta asukkailta, venäläisten retkistä muutama sataa vuotta taaksepäin, perimä tietoa. Ilman nimettyjä paikkoja ei muinoinkaan osattu oikein liikkua. Vesistöt, järvet lammet oli nimetty hyvin tarkkaan, särkijärvi, ahvenlampi, kalaton lampi jne. Kartantekijöillä ollut aikamoinen työ saada nimet karttoihinsa, täyty saada tieto kun miettii vanhoja venäläisiä karttoja joissa oli jo kohtalaisen hyvin nimetty, nykyään jopa lapin perukat nimetty, suot, jängät. Nykyään kun netti ja paikannus ei tarvitse ostaa kaiken maailman karttoja joita voi tutkailla.
- Anonyymi
Voihan kysyä myös,
miksi Suomessa on ainaki 2 pyhäjärveä, mistä nämä on nimensä saaneet ?- Anonyymi
"Montako pyhäjärveä on Suomessa?
Pyhäjärviä on Suomessa 39 kappaletta. Säkylän Pyhäjärvi sijaitsee Säkylän, Euran ja Pöytyän (ent. Yläne) kuntien alueella ja sen valuma-alue ulottuu myös Oripääähän ja Loimaalle (Alastaro). Järvi on alueellisesti merkittävä vesialue sekä virkistyskäytössä että kuntien ja teollisuuden raakavesilähteenä.
Säkylän Pyhäjärvi on Suomen tutkituin Pyhäjärvi!"
No, onhan noita riittämiin, kuten "vikstä" löytyy.
- Anonyymi
Hirttosaari on Haapavedellä ja kolkonniminen paikka.
Hauskoja nimiä tuli eteen veneillessä kun piti seurata karttaa, kusiluoto, paskaluoto oisko tullu väinämöiselle tullu hätä ruuhella, ka tuossapa luoto käympä vääntämässä tortut.
Pertikki kirjoitti:
Hauskoja nimiä tuli eteen veneillessä kun piti seurata karttaa, kusiluoto, paskaluoto oisko tullu väinämöiselle tullu hätä ruuhella, ka tuossapa luoto käympä vääntämässä tortut.
Olemme veneilleet vuosikymmenet Suomenlahdella, ja hyvin yleinen saaren nimi on Långö. Merikarttoja töytyy tarkoin seurata, että pysyy reitillä, ja rantautumispaikat on aina kirjattu lokikirjoihin, kyllähän niistä vaikka mitä löytyy.
Kiehtova tarina on Nauvoon kuuluvalla Gullkronan saarella. Sen mukaan Ruotsin kuningatar Blanka heitti aaltoihin kruununsa paikan kauneuden ylistykseksi. Siellä suunnalla on myös legendaarinen Seilin saari, jonne spitaaliset ja mielisairaat suljettiin. Se on muunnelma ruotsinkielisestä Själöstä, själ merkitsee hyljettä.
Saimaa on tuttu retkiautomatkoista rannoille. Yksi kauneimpia ja nimeltään hauskimpia paikkoja on valtavan pitkä Ruokolahden Huuhanrannan hiekkaranta, jonka nimen sanotaan tulevan huhta-sanasta, siis kaskenviljelystä. Ei mikään huuhaa-paikka, ihanampi kuin mikään Riviera. Puumalassa on Hurissalo, jonka alkuosan on arveltu olevan peräisin ruotsin ylänköä merkitsevästä sanasta, joku velmu kyllä on puhunut hurristakin. Puumalan nimella ei pitäisi olla mitään tekemistä puuman eikä puunkaan kanssa, vaan ruotsinkielen bo ja mala siinä joidenkin tutkimusten mukaan taustana. Virroilla on taas Hauhuun kylä ja järvi, mutta en ole löytänyt niille mitään selitystä netistä.Ramoona kirjoitti:
Olemme veneilleet vuosikymmenet Suomenlahdella, ja hyvin yleinen saaren nimi on Långö. Merikarttoja töytyy tarkoin seurata, että pysyy reitillä, ja rantautumispaikat on aina kirjattu lokikirjoihin, kyllähän niistä vaikka mitä löytyy.
Kiehtova tarina on Nauvoon kuuluvalla Gullkronan saarella. Sen mukaan Ruotsin kuningatar Blanka heitti aaltoihin kruununsa paikan kauneuden ylistykseksi. Siellä suunnalla on myös legendaarinen Seilin saari, jonne spitaaliset ja mielisairaat suljettiin. Se on muunnelma ruotsinkielisestä Själöstä, själ merkitsee hyljettä.
Saimaa on tuttu retkiautomatkoista rannoille. Yksi kauneimpia ja nimeltään hauskimpia paikkoja on valtavan pitkä Ruokolahden Huuhanrannan hiekkaranta, jonka nimen sanotaan tulevan huhta-sanasta, siis kaskenviljelystä. Ei mikään huuhaa-paikka, ihanampi kuin mikään Riviera. Puumalassa on Hurissalo, jonka alkuosan on arveltu olevan peräisin ruotsin ylänköä merkitsevästä sanasta, joku velmu kyllä on puhunut hurristakin. Puumalan nimella ei pitäisi olla mitään tekemistä puuman eikä puunkaan kanssa, vaan ruotsinkielen bo ja mala siinä joidenkin tutkimusten mukaan taustana. Virroilla on taas Hauhuun kylä ja järvi, mutta en ole löytänyt niille mitään selitystä netistä.Laajentaen sukunimiin, tiedätkö muuten sukunimesi alkuperän ja sen merkityksen, alkuperä saattanut muuntua jossain vaiheessa ruotsin kieliseksi ja takaisin suomenkieliseksi.
Mikkeli jossa asun perustettiin vuonna 1838, kaupungissa oli asukkaita 63, suurin osa oli ruotsin nimisiä.- Anonyymi
Ramoona kirjoitti:
Olemme veneilleet vuosikymmenet Suomenlahdella, ja hyvin yleinen saaren nimi on Långö. Merikarttoja töytyy tarkoin seurata, että pysyy reitillä, ja rantautumispaikat on aina kirjattu lokikirjoihin, kyllähän niistä vaikka mitä löytyy.
Kiehtova tarina on Nauvoon kuuluvalla Gullkronan saarella. Sen mukaan Ruotsin kuningatar Blanka heitti aaltoihin kruununsa paikan kauneuden ylistykseksi. Siellä suunnalla on myös legendaarinen Seilin saari, jonne spitaaliset ja mielisairaat suljettiin. Se on muunnelma ruotsinkielisestä Själöstä, själ merkitsee hyljettä.
Saimaa on tuttu retkiautomatkoista rannoille. Yksi kauneimpia ja nimeltään hauskimpia paikkoja on valtavan pitkä Ruokolahden Huuhanrannan hiekkaranta, jonka nimen sanotaan tulevan huhta-sanasta, siis kaskenviljelystä. Ei mikään huuhaa-paikka, ihanampi kuin mikään Riviera. Puumalassa on Hurissalo, jonka alkuosan on arveltu olevan peräisin ruotsin ylänköä merkitsevästä sanasta, joku velmu kyllä on puhunut hurristakin. Puumalan nimella ei pitäisi olla mitään tekemistä puuman eikä puunkaan kanssa, vaan ruotsinkielen bo ja mala siinä joidenkin tutkimusten mukaan taustana. Virroilla on taas Hauhuun kylä ja järvi, mutta en ole löytänyt niille mitään selitystä netistä.Itselläni on juuria Uudenkaupungin saagridtoon. Siellä on niemi sekä saari nimeltä Lyökki. Lyökin saaressa on majakka. Sitten mm. Putsaari. Mitähän nuokin nimet tarkoittavat?
- Anonyymi
Pertikki kirjoitti:
Laajentaen sukunimiin, tiedätkö muuten sukunimesi alkuperän ja sen merkityksen, alkuperä saattanut muuntua jossain vaiheessa ruotsin kieliseksi ja takaisin suomenkieliseksi.
Mikkeli jossa asun perustettiin vuonna 1838, kaupungissa oli asukkaita 63, suurin osa oli ruotsin nimisiä.Mikkeli on nimetty enkeli, pyhän Mikaelin mukaan. Ilm. jo katolilaisella / ortodoksisella ajalla, ennen luterilaista uskoa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itselläni on juuria Uudenkaupungin saagridtoon. Siellä on niemi sekä saari nimeltä Lyökki. Lyökin saaressa on majakka. Sitten mm. Putsaari. Mitähän nuokin nimet tarkoittavat?
Uudenkaupungin saaristoon. Kummia lyöntivirheitä...
- Anonyymi
Ramoona kirjoitti:
Olemme veneilleet vuosikymmenet Suomenlahdella, ja hyvin yleinen saaren nimi on Långö. Merikarttoja töytyy tarkoin seurata, että pysyy reitillä, ja rantautumispaikat on aina kirjattu lokikirjoihin, kyllähän niistä vaikka mitä löytyy.
Kiehtova tarina on Nauvoon kuuluvalla Gullkronan saarella. Sen mukaan Ruotsin kuningatar Blanka heitti aaltoihin kruununsa paikan kauneuden ylistykseksi. Siellä suunnalla on myös legendaarinen Seilin saari, jonne spitaaliset ja mielisairaat suljettiin. Se on muunnelma ruotsinkielisestä Själöstä, själ merkitsee hyljettä.
Saimaa on tuttu retkiautomatkoista rannoille. Yksi kauneimpia ja nimeltään hauskimpia paikkoja on valtavan pitkä Ruokolahden Huuhanrannan hiekkaranta, jonka nimen sanotaan tulevan huhta-sanasta, siis kaskenviljelystä. Ei mikään huuhaa-paikka, ihanampi kuin mikään Riviera. Puumalassa on Hurissalo, jonka alkuosan on arveltu olevan peräisin ruotsin ylänköä merkitsevästä sanasta, joku velmu kyllä on puhunut hurristakin. Puumalan nimella ei pitäisi olla mitään tekemistä puuman eikä puunkaan kanssa, vaan ruotsinkielen bo ja mala siinä joidenkin tutkimusten mukaan taustana. Virroilla on taas Hauhuun kylä ja järvi, mutta en ole löytänyt niille mitään selitystä netistä.Mitä mala on suomeksi ?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itselläni on juuria Uudenkaupungin saagridtoon. Siellä on niemi sekä saari nimeltä Lyökki. Lyökin saaressa on majakka. Sitten mm. Putsaari. Mitähän nuokin nimet tarkoittavat?
Puolustusvoimilla oli kaapelialus Putsaari
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaapelilaiva_Putsaari - Anonyymi
Pertikki kirjoitti:
Laajentaen sukunimiin, tiedätkö muuten sukunimesi alkuperän ja sen merkityksen, alkuperä saattanut muuntua jossain vaiheessa ruotsin kieliseksi ja takaisin suomenkieliseksi.
Mikkeli jossa asun perustettiin vuonna 1838, kaupungissa oli asukkaita 63, suurin osa oli ruotsin nimisiä.Ei ollut ruuhkaa Mikkelissä 1838 :))) Jos on nytkään ...
Tietenkin kaupunkikin oli silloin pieni, oliko vain puutaloja ?
Ja oliko Mikkeli silloin kaupunki ?
Mistä johtuu, että suurin asukkaista osa oli ruotsinnimisiä ?
Ajattelisi, että ruotsinnimisiä ei sisämaassa juurikaan ollut. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä mala on suomeksi ?
Netti kertoo:
Enonkoskelainen kieliharrastaja Ilmari Kosonen on hakenut selitystä ruotsin kielen sanoista ja paikannimistä. Puumala-nimen Puu olisi peräisin ruotsin sanasta bo eli 'voudin hallintokartano'. Loppuosan -mal(a) tarkoittaa ruotsin kielessä 'sorarantamaata'. Puumalan -la-pääte ei siis olisi asutuspääte, vaan sana mala, jossa loppu -a on ruotsin vanha monikkomuoto. Kososen mukaan Puumala tarkoittaisi voudin hallintokartanoa sorarannalla. Ramoona kirjoitti:
Olemme veneilleet vuosikymmenet Suomenlahdella, ja hyvin yleinen saaren nimi on Långö. Merikarttoja töytyy tarkoin seurata, että pysyy reitillä, ja rantautumispaikat on aina kirjattu lokikirjoihin, kyllähän niistä vaikka mitä löytyy.
Kiehtova tarina on Nauvoon kuuluvalla Gullkronan saarella. Sen mukaan Ruotsin kuningatar Blanka heitti aaltoihin kruununsa paikan kauneuden ylistykseksi. Siellä suunnalla on myös legendaarinen Seilin saari, jonne spitaaliset ja mielisairaat suljettiin. Se on muunnelma ruotsinkielisestä Själöstä, själ merkitsee hyljettä.
Saimaa on tuttu retkiautomatkoista rannoille. Yksi kauneimpia ja nimeltään hauskimpia paikkoja on valtavan pitkä Ruokolahden Huuhanrannan hiekkaranta, jonka nimen sanotaan tulevan huhta-sanasta, siis kaskenviljelystä. Ei mikään huuhaa-paikka, ihanampi kuin mikään Riviera. Puumalassa on Hurissalo, jonka alkuosan on arveltu olevan peräisin ruotsin ylänköä merkitsevästä sanasta, joku velmu kyllä on puhunut hurristakin. Puumalan nimella ei pitäisi olla mitään tekemistä puuman eikä puunkaan kanssa, vaan ruotsinkielen bo ja mala siinä joidenkin tutkimusten mukaan taustana. Virroilla on taas Hauhuun kylä ja järvi, mutta en ole löytänyt niille mitään selitystä netistä.Saanko, Ramona, olla eri mieltä yhdestä asiasta; "själ merkitsee hyljettä".
Siis själ tarkoittaa sielua, mutta hylje on ruotsiksi säl.Anonyymi kirjoitti:
Ei ollut ruuhkaa Mikkelissä 1838 :))) Jos on nytkään ...
Tietenkin kaupunkikin oli silloin pieni, oliko vain puutaloja ?
Ja oliko Mikkeli silloin kaupunki ?
Mistä johtuu, että suurin asukkaista osa oli ruotsinnimisiä ?
Ajattelisi, että ruotsinnimisiä ei sisämaassa juurikaan ollut.Historia on mieltymyksiä, tosiaan vain 63 asukasta kaupungissa nekin pääosin ruotsin nimisiä, johtuisiko ruotsinvallan ajasta, oli muotia tai hienoa omia hieno sukunimi, sitä ennen nimi saatto olla Matti Matinpoika Mattila. Mikkelin ympäristössä oli kyllä asutusta, mutta hienot ruotsalaiset asuivat pienellä alueella aivan nykyisessä keskustassa, rahvas ympäristössä.
Elämä sisä-suomessa ennen rautatietä ja sisävesistöillä liikuttiin purjeilla tai soutaen, maantieliikenne oli olematonta, höyrykoneen keksimisen jälkeen. Kaikki muuttui totaalisesti, sivistys saapui sisämaahan rautatiet ja höyrylaivat, rakennetiin saimaan kanava tavaraa saatiin sisämaahan, kaupungeihin syntyi kauppoja ja teollisuutta kaupungit alkoi kasvaa.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Puolustusvoimilla oli kaapelialus Putsaari
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaapelilaiva_PutsaariKatos mokomaa. 🌞
Historiallinen nimi. Tellukka kirjoitti:
Saanko, Ramona, olla eri mieltä yhdestä asiasta; "själ merkitsee hyljettä".
Siis själ tarkoittaa sielua, mutta hylje on ruotsiksi säl.Eihän sinun tarvitse kysellä lupaa olla eri mieltä, varsinkaan kun olin väärässä, eikä muutenkaan, Jostain katsoin huolimattomasti Seilin nimeen selityksen. Nimille on ylipäätään toisistaan poikkeavia selityksiä, mutta tuossa själ/ säl asiassa minä olin väärässä. Kiitos mielenkiinnosta asiaan. 😊
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Netti kertoo:
Enonkoskelainen kieliharrastaja Ilmari Kosonen on hakenut selitystä ruotsin kielen sanoista ja paikannimistä. Puumala-nimen Puu olisi peräisin ruotsin sanasta bo eli 'voudin hallintokartano'. Loppuosan -mal(a) tarkoittaa ruotsin kielessä 'sorarantamaata'. Puumalan -la-pääte ei siis olisi asutuspääte, vaan sana mala, jossa loppu -a on ruotsin vanha monikkomuoto. Kososen mukaan Puumala tarkoittaisi voudin hallintokartanoa sorarannalla.Kiitos tiedosta !
- Anonyymi
Ramoona kirjoitti:
Olemme veneilleet vuosikymmenet Suomenlahdella, ja hyvin yleinen saaren nimi on Långö. Merikarttoja töytyy tarkoin seurata, että pysyy reitillä, ja rantautumispaikat on aina kirjattu lokikirjoihin, kyllähän niistä vaikka mitä löytyy.
Kiehtova tarina on Nauvoon kuuluvalla Gullkronan saarella. Sen mukaan Ruotsin kuningatar Blanka heitti aaltoihin kruununsa paikan kauneuden ylistykseksi. Siellä suunnalla on myös legendaarinen Seilin saari, jonne spitaaliset ja mielisairaat suljettiin. Se on muunnelma ruotsinkielisestä Själöstä, själ merkitsee hyljettä.
Saimaa on tuttu retkiautomatkoista rannoille. Yksi kauneimpia ja nimeltään hauskimpia paikkoja on valtavan pitkä Ruokolahden Huuhanrannan hiekkaranta, jonka nimen sanotaan tulevan huhta-sanasta, siis kaskenviljelystä. Ei mikään huuhaa-paikka, ihanampi kuin mikään Riviera. Puumalassa on Hurissalo, jonka alkuosan on arveltu olevan peräisin ruotsin ylänköä merkitsevästä sanasta, joku velmu kyllä on puhunut hurristakin. Puumalan nimella ei pitäisi olla mitään tekemistä puuman eikä puunkaan kanssa, vaan ruotsinkielen bo ja mala siinä joidenkin tutkimusten mukaan taustana. Virroilla on taas Hauhuun kylä ja järvi, mutta en ole löytänyt niille mitään selitystä netistä."Legendaarinen" ei ole osuva sana Seilin saaren kohdalla.
- Anonyymi
Pertikki kirjoitti:
Historia on mieltymyksiä, tosiaan vain 63 asukasta kaupungissa nekin pääosin ruotsin nimisiä, johtuisiko ruotsinvallan ajasta, oli muotia tai hienoa omia hieno sukunimi, sitä ennen nimi saatto olla Matti Matinpoika Mattila. Mikkelin ympäristössä oli kyllä asutusta, mutta hienot ruotsalaiset asuivat pienellä alueella aivan nykyisessä keskustassa, rahvas ympäristössä.
Elämä sisä-suomessa ennen rautatietä ja sisävesistöillä liikuttiin purjeilla tai soutaen, maantieliikenne oli olematonta, höyrykoneen keksimisen jälkeen. Kaikki muuttui totaalisesti, sivistys saapui sisämaahan rautatiet ja höyrylaivat, rakennetiin saimaan kanava tavaraa saatiin sisämaahan, kaupungeihin syntyi kauppoja ja teollisuutta kaupungit alkoi kasvaa.Puu- ja paperitehdassukujen perustajat rakensivat teitä ja rautateitä saadaakseen vietyä
tavaraa tehtailta satamiin ja mm. Venäjälle. - Anonyymi
Pertikki kirjoitti:
Hauskoja nimiä tuli eteen veneillessä kun piti seurata karttaa, kusiluoto, paskaluoto oisko tullu väinämöiselle tullu hätä ruuhella, ka tuossapa luoto käympä vääntämässä tortut.
Iijoessa oli ennen heti nykyisen nelostien sillan ylävirran puolella Persekarvansaari. Se oli sellainen kapea luiru Illinsaaren vieressä. Sitten sen nimi sensuroitiin Kintassaareksi. Nyt se on maatunut Illinsaareen kiinni suunnilleen Illinsaaren uimarannan kohdalle eikä nykyiset iiläiset tiedä siitä mitään.
Äitini s noin 120 v sitten, tämänkin tiesi.
On siellä Väli-Olhavassa vieläkin paikka nimeltä Karhunperse. Josskin Kajaanin ja Sotkamon välillä on kylä nimeltä Karhunpää. On siinä ollut karhulla kokoa, jos samasta karhusta on kyse! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itselläni on juuria Uudenkaupungin saagridtoon. Siellä on niemi sekä saari nimeltä Lyökki. Lyökin saaressa on majakka. Sitten mm. Putsaari. Mitähän nuokin nimet tarkoittavat?
Olisko tuo Lyökki sama kuin lööki eli sipuli? Vielä 70 v sitten meillä sipulia sanottiin löökiksi, kädet pesun jälkeen kuivattiin hantuukiin ja räkä pyyhittiin nästyykiin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei ollut ruuhkaa Mikkelissä 1838 :))) Jos on nytkään ...
Tietenkin kaupunkikin oli silloin pieni, oliko vain puutaloja ?
Ja oliko Mikkeli silloin kaupunki ?
Mistä johtuu, että suurin asukkaista osa oli ruotsinnimisiä ?
Ajattelisi, että ruotsinnimisiä ei sisämaassa juurikaan ollut.Vaan kun se ruåtsinkieli oli silloin valtakunnan ainut virallinen kieli. Senpä takia kaikki kirkonkirjoihin kirjatut ihmisten nimetkin oli ruåtsinkielisiä, vaikka asukas ei sanaakaan siitä ymmärtänyt. Vasta joskus noin v 1860 paikkeilla alkoi saada kirjoittaa suomeksikin. Sitä ennen oli oikein lailla kielletty kirjoittamasta suomea muuhun kuin Raamattuun ja vastaaviin uskonnollisiin teoksiin.
- Anonyymi
Seilin saarella on synkkä historia.
"Jos Seiliin ken joutuu, hän Seiliin myös jää
Kuolemaan heikot soudetaan"
Suomen tunnetuin leprasairaala piti majaansa Seilissä 1600- ja 1700-luvuilla. Potilaat eristettiin tänne suljettuina muusta maailmasta kuolemaansa asti. Lepran väistyttyä Suomesta Seilissä aloitti toimintansa hourujenhuone eli mielisairaala. Lepraa pidettiin aikoinaan parantumattomana sairautena ja sairaat haluttiin eristää muista ihmisistä tartuntavaaran vuoksi. Saarella oli ollut pysyvää asutusta jo keskiajalla. Syrjäinen saari katsottiin sopivaksi sairaiden karkoituspaikaksi. Kuningas Kustaa 2. Aadolfin määräyksestä rakennettuun saareen sijoitettin Pyhän Yrjön hospitaalin spitaaliset ja Turun Pyhän Hengen huoneen köyhät ja vaivaiset; kuurot, sokeat ja liikuntakyvyttömät.
"Mukana naulat ja lautaa
Niistä leposijan saa
Sata on Seilissä hautaa
ja satoja vielä kaivetaan"- Anonyymi
Selin saari on ollut kauhistus ihmisille, jotka sinne vietiin.
Köyhille, "vaivaisille, kuuroille, sokeille, liikuntakyvyttömille, spitaaliinsairastuneille
ja mielisairaille. Voi hyvänen aika. Jeesus armahda.
- Anonyymi
Kyselikö joku mitä tarkoittaa jätinkirkko ?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jätinkirkko- Anonyymi
Linkki ei onnistunut, mutta googlaamalla jätinkirkko tulee Wikipedian sivu
asiasta.
- Anonyymi
Pyhäjoki on lapsuuteni joki,
siellä ongittin, ravustettiin uitiin,
kesäisin rannalla pestiin pyykkiä
oli pyykkipaikka, laituri,
paljon ihania muistoja pyhäjoen varrelta, - Anonyymi
Miksi ylipäätänsä jotain asiaa aletaan pitää pyhänä ?
- Anonyymi
Ihmisellä on luonnostaan uskonnollinen mieli. Nykypäivänä elämä on melko helppoa, ainakin meillä länsimaissa, mutta aina ei ole ollut näin. Sotarintamilla ei kuulemma ole moniakaan ateisteja. Todellisen kivun ja hädän tullen ateistikin saattaa alkaa huutaa Jumalaa apuun.
Jo muinaisuudessa, viimeistään äärimmäisen hädän hetkellä, kun omat voimat ja viisaus ei enää riitä, epätoivossaan ihminen alkaa huutaa apua yliluonnollisilta voimilta. Saatuaan apua, hän saattaa alkaa rakennella erilaista uskonnollisuutta asian ympärille.
Ehkä joku tai jotkut muinaisuudessa ovat kokeneet joitain hyviä asioita kyseisellä järvellä ja ovat sitten alkaneet palvoa tuota järveä, pitäen sitä pyhänä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihmisellä on luonnostaan uskonnollinen mieli. Nykypäivänä elämä on melko helppoa, ainakin meillä länsimaissa, mutta aina ei ole ollut näin. Sotarintamilla ei kuulemma ole moniakaan ateisteja. Todellisen kivun ja hädän tullen ateistikin saattaa alkaa huutaa Jumalaa apuun.
Jo muinaisuudessa, viimeistään äärimmäisen hädän hetkellä, kun omat voimat ja viisaus ei enää riitä, epätoivossaan ihminen alkaa huutaa apua yliluonnollisilta voimilta. Saatuaan apua, hän saattaa alkaa rakennella erilaista uskonnollisuutta asian ympärille.
Ehkä joku tai jotkut muinaisuudessa ovat kokeneet joitain hyviä asioita kyseisellä järvellä ja ovat sitten alkaneet palvoa tuota järveä, pitäen sitä pyhänä.Ps. Itse en pärjäisi ollenkaan ilman Jumalan, Jeesuksen ja enkelien jokahetkistä apua. He todellakin auttavat minua. En saa edes silli- tai suolakurkkupurkkia auki ilman rukousta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihmisellä on luonnostaan uskonnollinen mieli. Nykypäivänä elämä on melko helppoa, ainakin meillä länsimaissa, mutta aina ei ole ollut näin. Sotarintamilla ei kuulemma ole moniakaan ateisteja. Todellisen kivun ja hädän tullen ateistikin saattaa alkaa huutaa Jumalaa apuun.
Jo muinaisuudessa, viimeistään äärimmäisen hädän hetkellä, kun omat voimat ja viisaus ei enää riitä, epätoivossaan ihminen alkaa huutaa apua yliluonnollisilta voimilta. Saatuaan apua, hän saattaa alkaa rakennella erilaista uskonnollisuutta asian ympärille.
Ehkä joku tai jotkut muinaisuudessa ovat kokeneet joitain hyviä asioita kyseisellä järvellä ja ovat sitten alkaneet palvoa tuota järveä, pitäen sitä pyhänä.En usko, että ihmisellä on luonnostaan uskonnollinen mieli.
Uskontoa aletaan koulussa takomaan päähän. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ps. Itse en pärjäisi ollenkaan ilman Jumalan, Jeesuksen ja enkelien jokahetkistä apua. He todellakin auttavat minua. En saa edes silli- tai suolakurkkupurkkia auki ilman rukousta.
Uskon täysin tuon,
minäkää en uskaltaisi elää päivääkää ilman luojan läsnäoloa aina paikalla
jokapaikassa menin minne tahansa,
aina on luoja mun suojelusenkelini. - Anonyymi
Suomenkielen pyhä tulee ilmeisesti sanasta püsä ja on alun perin merkinnyt pyhittämistä, mutta sanan etymologia on kiistanalainen. Englannin kielen holy, ruotsin helig sekä saksan heilig ovat samaa kielellistä alkuperää, ja niissä pyhyydellä on kuvattu eheyttä ja terveyttä.
- Anonyymi
Pyhä eli sakraali on uskontoon liittyvä, alkuperältään jumalalliseksi oletettu ilmiö tai ilmestys. Pyhä on arjen ja maallisen, profaanin, vastakohta. Se on asia tai paikka, jolle on annettu erityisasema uskonnollisessa ajattelussa ja käyttäytymisessä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihmisellä on luonnostaan uskonnollinen mieli. Nykypäivänä elämä on melko helppoa, ainakin meillä länsimaissa, mutta aina ei ole ollut näin. Sotarintamilla ei kuulemma ole moniakaan ateisteja. Todellisen kivun ja hädän tullen ateistikin saattaa alkaa huutaa Jumalaa apuun.
Jo muinaisuudessa, viimeistään äärimmäisen hädän hetkellä, kun omat voimat ja viisaus ei enää riitä, epätoivossaan ihminen alkaa huutaa apua yliluonnollisilta voimilta. Saatuaan apua, hän saattaa alkaa rakennella erilaista uskonnollisuutta asian ympärille.
Ehkä joku tai jotkut muinaisuudessa ovat kokeneet joitain hyviä asioita kyseisellä järvellä ja ovat sitten alkaneet palvoa tuota järveä, pitäen sitä pyhänä.Väärin.
Ihminen on luonnostaan taikauskoinen. Kaikki, mitä ihminen ei ole ymmärtänyt, on perusteltu jollain korkeammalla voimalla. Esi-isät palvoivat luonnonvoimia, rukoilivat sateenjumalia jne.
Siksi on käsittämätöntä, että vielä nykysokanakin, kun tietoa jo kertynyt paljon, on kaikenlaisia sekopäitä, jotka ovat edelleen taikauskossa.
Pitää muistaa sekin, uskonnot myös vallanpitovälineitä. Edelleen soditaan sotia uskonto keppihevosena jne. Uskonnon kautta pyritään hallitsemaan massoja. Vielä tänäkin päivänä. Vähän huono keino jo nykyaikana. Uskontoja hitonmoinen määrä ja uskonnottomien määrä kasvaa jatkuvasti.
Uskokoon kukin mihin haluaa, vaikka pölynimuriinsa. Sen pitäis olla uskovaisen ongelma se. Ikävä kyllä uskovaiset tekevät asiasta ongelman myös muille.
Suvivirsi soikoon!
=DW= - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En usko, että ihmisellä on luonnostaan uskonnollinen mieli.
Uskontoa aletaan koulussa takomaan päähän.Ihminen on aina uskonut korkeampiin voimiin ja kuoleman jälkeiseen maailmaan . Kivikautisissa hautalöydöissä on ollut tarvekaluja tuonpuoleista elämää varten.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Väärin.
Ihminen on luonnostaan taikauskoinen. Kaikki, mitä ihminen ei ole ymmärtänyt, on perusteltu jollain korkeammalla voimalla. Esi-isät palvoivat luonnonvoimia, rukoilivat sateenjumalia jne.
Siksi on käsittämätöntä, että vielä nykysokanakin, kun tietoa jo kertynyt paljon, on kaikenlaisia sekopäitä, jotka ovat edelleen taikauskossa.
Pitää muistaa sekin, uskonnot myös vallanpitovälineitä. Edelleen soditaan sotia uskonto keppihevosena jne. Uskonnon kautta pyritään hallitsemaan massoja. Vielä tänäkin päivänä. Vähän huono keino jo nykyaikana. Uskontoja hitonmoinen määrä ja uskonnottomien määrä kasvaa jatkuvasti.
Uskokoon kukin mihin haluaa, vaikka pölynimuriinsa. Sen pitäis olla uskovaisen ongelma se. Ikävä kyllä uskovaiset tekevät asiasta ongelman myös muille.
Suvivirsi soikoon!
=DW=Ih.isillä on tarve uskoa. Todisteita ei aina kaivata, uskoo riitä. Eikä uskon tar itse kohdistua tai aallisii henkiin, vaa sada salaliittoteoriat ovat vieneet ihmiset mitä kummallisimpiin uskomuksiin.
Noidat ja shamaanit ovat yhä keskuudessamme. Onnettomuuksien sattuessa uskomme pahuuden voimiin, ja onnekkaissa pelastumistarinoissa kiitetään suojeluksesta ja varjeluksesta.
On myös pidettävä mielessä se pelko, jonka vallassa hätääntyneet vanhemmat vaativat suvivirttä boikottiin.
Mkr.
- Anonyymi
Minä olen niin Jumalaa pelkäävä, etten uskalla kirkkoonkaan mennä.
- Anonyymi
Entä Pyhä Sylvi ?
:-) - Anonyymi
Entäs Juupajoki ? Missä on Eipäsjoki ?
- Anonyymi
ON SE VAAN KUMMA ! jos joku sanoo kuulevansa ääniä, nimitämme häntä
hulluksi ja hänet viedään köysissä hoitoon.
Mutta jos joku sanoo kuulleensa Jumalan äänen kutsumme häntä syvän uskonnolliseksi ja vaadimme, että häntä on arvostettava. Lasten tiedekysymykset antaa oikeat vastaukset, pesusieni on eläin.
Riihipelto olisi yleisin paikan nimi, niitä löytyy peräti 4000 kpl. Juhani yleisin ihmisen nimi 276430 sen nimistä.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000010959824.html- Anonyymi
Nimistö on mielenkiintoinen. Juhani ja Johannes on tullut Suomeen
Johannes Kastajasta, eikö vaan ? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nimistö on mielenkiintoinen. Juhani ja Johannes on tullut Suomeen
Johannes Kastajasta, eikö vaan ?Kyllä vaan😊
- Anonyymi
Useimmat Suomessa käytössä olevat nimet tulevat kaukaa itämailta.
- Anonyymi
Suomessa on 39 Pyhäjärveä ja yksi Pyhäjoki.
- Anonyymi
Miten esim. kaikki Suomen Pyhäjärvet selittyvät millään rauhan rajoilla, eivät mitenkään!
Montako niitä muuten on?- Anonyymi
Monestako Pyhäjärvestä voi pyytää muikkua?
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?
Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.1232745- 1722143
- 1011480
Terveystalon lääkärit ylilaskuttaneet
Tämän pörriäiset osaavat, laskuttamisen. Terveystalo myöntää asian. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011134269.html "K1251394Ikävä on häntä
Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos631336HESARI: Kahden Pasin pankki OmaSp
Toinen entinen työntekijä sanoi, että Turtio oli organisaatiossa “Jumalasta seuraava, ylöspäin” https://www.hs.fi/visio301237En kai koskaan saa sinua
Koska et usko että riitäisit minulle. Olet aina pitänyt itseäsi liian risana ja heikkona. Katkot korkeutesi, ja poraat k801208Tykkäsit nainen
Aina eniten lähetyssaarnaajassa, muistan miten nautit!😎😚 meidän pitää päästä vielä kokemaan se.471174Minkä kultakimpaleen
Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik351152- 621113