Mitä oikein haluamme?

Anonyymi-ap

Kunta- ja aluevaalien pinnan alla lymyilee eräänlainen piiloagenda, joka ei ole saanut uutismediassa ansaitsemaansa huomiota. Kyse on jännitteestä liberaalidemokratian ja autoritaarisen yhteiskunnallisen kehityksen välillä.

Missään vaaleissa ei ole kysymys vain yksittäisistä sinällään tärkeistä asioista, kuten vaikkapa verotuksesta, koulutuksesta tai palveluista. Pelissä on myös se, millaisia laajempia kehityskulkuja äänestäjät valinnoillaan tukevat. Millaiselle yhteiskunnalliselle todellisuudelle he – kenties tietämättään – avaavat ovia?

Politiikan tutkijat ovat jo pitkään pohtineet liberaalin demokratian tulevaisuutta ja todenneet sen murenemisen olevan monissa maissa tosiasia. Donald Trumpin Yhdysvallat on ajankohtainen ja monet yllättänyt esimerkki. Vastaavat kehityskukulut ovat myös eurooppalaista todellisuutta. Siksikin on hämmentävää, kuinka vähän demokratiasta Suomessa keskustellaan nimenomaan äänestäjien valintoihin liittyen.

Kevään vaalien kannalta liberaalin demokratia voi näyttäytyä abstraktilta ja kuntalaisten arjesta kaukaiselta asialta – mitä se ei tietenkään ole. Monet myös uskovat suomalaisen kansanvallan kestävän tuulet ja tuiverrukset ja pitävät pelkoa sen tulevaisuudesta liioitteluna. Niinikään monipuoluejärjestelmän nähdään estävän autoritaaristen hallintojen syntymistä.

*

Politiikan kentällä on jo pitkään kuitenkin näkynyt selviä signaaleja, jotka osoittavat, että liberaalin demokratian tilaa on Suomessakin syytä tarkkailla.

Poimitaan kolme tuoretta ja satunnaista esimerkkiä.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) ohjeisti perustus- ja yhdenvertaisuuslain vastaisesti ministeriötään pakolaisten valinnassa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu puuttui toimintaan ja selvitysten jälkeen totesi ministerin rikkoneen lakia. Asia on nyt oikeuskanslerin selvitettävänä.

Oikeusministeri Leena Meri (ps) ilmoitti viime perjantaina (28.3), ettei niin sanottujen eheytyshoitojen kriminalisoiminen etene, vaikka eduskunta hyväksyi asiaa koskevan kansalaisaloitteen äänin 125–49. Monet katsovat, että ministeri ylitti toimivaltuutensa ja toimii vähintään vastoin parlamentarismin henkeä.

Viimeisen esimerkin voi nostaa karvalakkiosastolta eli viestipalvelu X:stä. Perussuomalaisten Veikko Vallin kirjoitti perjantaina (28.3): ”Olen kyllä ilolla seurannut Yhdysvaltojen MAGA-hallituksen toimintaa. Kunnon konservatiivimeininkiä. Kaikki vassariliberaalihörhöily pyyhkäistään kerralla pois. Samaa Suomeen ja Eurooppaan, kiitos.”

Rantanen ja Meri testaavat selvästi oikeusvaltioperiaatteen rajoja. Vallin puolestaan ihailee avoimesti Yhdysvaltain lipumista autoritaarisuuteen. Perussuomalaisesta puolueesta voisi kaivaa paljon muitakin vastaavia ulostuloja ja tuntoja.

Viehtymys autoritaarisuuteen näkyy myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallituspolitiikassa. Kumpikin puolue on valmis hyväksymään nykyisessä hallituksessa perussuomalaisten irtiotot mitä tulee esimerkiksi ihmisoikeuksien noudattamiseen. Liberaalin demokratian takuupuolueiksi niistä ei nykymuodossaan ole.

Osa kokoomuslaisista onkin jättänyt puolueen sen autoritaarisuuden vuoksi. Kenties tunnetuin lähtijä on Kirsi Piha. Hänen mukaansa puolue on tietoisesti ottanut ehdolle autoritaarista politiikkaa ajavia oikeistopopulistisia toimijoita. Tarkoituksena on kerätä perussuomalaisille menetettyjä ääniä. Samalla puolue syventää yhteistyötään perussuomalaisten kanssa myös muilla kuin talouspolitiikan rintamilla.

*

Vaikka tutkimukset osoittavat, että suomalaiset kiinnittyvät demokratiaan yhä suhteellisen vahvasti, oletus tilanteen pysymisestä ennallaan on nykymaailmassa naiivi. Kyse ei ole siitä, että Suomi tipahtaisi yhdessä yössä totalitaariseen hallintoon vaan siitä, millaisia yhteiskunnallisia tendenssejä oikeistopopulistien äänestäminen tässä historiallisessa tilanteessa ruokkii.

Äänestäjät voivat valinnoillaan vahvistaa liberaalia demokratiaa tai ottaa riskin siirtymisestä kohti autoritaarisempaa hallintoa. Veikkaan. että hyvin harva suomalainen haluaa sitä, mitä autoritaarisuuden kasvu toisi mukanaan. Siksi heidän pitäisi olla nykyistä paremmin informoituja äänestyspäätöstensä kytkeytymisestä laajempiin yhteiskunnallisiin kehitystendensseihin.

6

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ..ttu näitä sinun romaanien pituisia monologeja joissa sinä mielibidee et edes sano mitään. 🥱😴

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Teki sen jo aikoja sitten. Ei tarvitse pahemmin lehtiä lukea koska ap kopioi kaikki uudet artikkelit muutaman minuutin viiveellä suoli24lle avausten muodossa.


    • Anonyymi

      osta meidän pyörällä ajo kurssi hinta 130.000e 4vuoden soppari

    • Anonyymi

      Pitää saada tavutus tekstiin!
      Niin jättää persu sen silloinkin lukematta...

    • Anonyymi

      Ensimmäinen kappale:

      Kunta- ja aluevaalien pinnan alla lymyilee eräänlainen piiloagenda, joka ei ole saanut uutismediassa ansaitsemaansa huomiota. Kyse on jännitteestä liberaalidemokratian ja autoritaarisen yhteiskunnallisen kehityksen välillä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Klaukkalan onnettomuus 4.4

      Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes
      Nurmijärvi
      128
      6397
    2. Yleltä tyrmäävä uutinen

      Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/74
      Luterilaisuus
      575
      2308
    3. Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.

      Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk
      Maailman menoa
      46
      1570
    4. Pakko kertoa mies

      Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti
      Ikävä
      114
      1331
    5. Sinä vain tulit elämääni

      Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna
      Ikävä
      88
      1186
    6. Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?

      Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.
      Ikävä
      48
      1045
    7. Miten koskettaisit häntä?

      Miten lähestyisit jos hän olisi lähelläsi nyt..
      Ikävä
      66
      1038
    8. Tiesitkö mies

      Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll
      Ikävä
      63
      1012
    9. Kuulin että Metsa Manille kaavaillaan Maaseudun Sivistysliiton kunniakirjaa ja jotain

      muutakin huominosoitusta. Syystä että on on elvyttänyt huomattavasti videoillaan vanhemman väen englanninkielentaitoja.
      Tuusniemi
      27
      968
    10. Mitä ajattelet

      Kaivattusi uskosta tai onko hän uskossa?
      Ikävä
      63
      956
    Aihe