sharia-lakia sellaisenaan ei voida soveltaa Suomen oikeusjärjestelmässä-Anderska?

Anonyymi-ap

Sharia-laki on islamilainen oikeudellinen ja eettinen järjestelmä, joka perustuu Koraaniin ja profeetta Muhammadin sunnaan (opetuksiin ja käytäntöihin). Se ei ole yksi yhtenäinen lakikirja, vaan pikemminkin laaja kokonaisuus periaatteita ja ohjeita, joita tulkitaan eri tavoin. Sharia tarkoittaa "polkua" tai "Jumalan tietä" ja sen tarkoituksena on ohjata muslimien elämää monilla osa-alueilla.
Sharia-lain keskeiset piirteet:
* Lähde: Pääasiassa Koraani ja sunna. Lisäksi käytetään islamilaisten oppineiden (ulama) tulkintoja (fiqh) ja yksimielisyyttä (ijma) sekä analogista päättelyä (qiyas).
* Kattavuus: Sharia pyrkii säätelemään sekä yksilön henkilökohtaista uskonnollista elämää (kuten rukoukset, paasto, almuvero) että yhteiskunnallisia asioita, kuten perheoikeutta (avioliitto, avioero, perintö), rikosoikeutta, taloudellisia suhteita ja hallintoa.
* Tulkinnanvaraisuus: Shariasta on olemassa erilaisia tulkintoja ja koulukuntia (madhhab), jotka voivat erota toisistaan merkittävästikin tietyissä kysymyksissä. Missään maassa shariaa ei sovelleta yhtenäisenä, muuttumattomana kokonaisuutena.
* Käytännön sovellukset: Monissa muslimienemmistöisissä maissa valtiollinen lainsäädäntö perustuu osittain tai kokonaan sharia-lakiin. Toisaalta joissakin maissa sharia-lain vaikutus on rajattu pääasiassa perheoikeudellisiin asioihin. Länsimaissa asuvat muslimit saattavat noudattaa sharian periaatteita henkilökohtaisessa elämässään, ja joissakin maissa (kuten Isossa-Britanniassa) on olemassa sharia-neuvostoja, jotka tarjoavat sovittelua ja neuvoja siviilioikeudellisissa asioissa, kuten perintökiistoissa, kunhan ne eivät ole ristiriidassa maan lakien kanssa.
Sharia-lain sopivuus suomalaisille ja Suomen lainsäädäntöön:
Suomen oikeusjärjestelmä perustuu maalliseen lakiin, joka on säädetty eduskunnassa ja joka takaa kaikille Suomessa asuville tietyt perusoikeudet, kuten yhdenvertaisuuden lain edessä, henkilökohtaisen vapauden ja turvallisuuden, uskonnon- ja omantunnonvapauden sekä sananvapauden.
Sharia-lain ja Suomen lain välillä on useita perustavanlaatuisia eroja ja potentiaalisia ristiriitoja:
* Oikeuslähde ja muuttumattomuus: Suomen laki on ihmisten säätämää ja sitä voidaan muuttaa demokraattisessa prosessissa. Sharia-laki pohjautuu jumalalliseen ilmoitukseen, ja sen perusperiaatteita pidetään usein muuttumattomina, vaikka tulkinnat voivat vaihdella.
* Yhdenvertaisuus: Suomen laki korostaa sukupuolten tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä. Monet sharia-tulkinnat asettavat miehet ja naiset eriarvoiseen asemaan esimerkiksi perintöoikeudessa, todistajan asemassa oikeudessa ja avioero-oikeuksissa. Myös suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on Suomen lain ja monien sharia-tulkintojen välillä jyrkän vastakkainen. Suomen laki kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella, kun taas tietyt sharia-tulkinnat voivat pitää homoseksuaalisuutta rangaistavana tekona.
* Uskonnonvapaus: Suomen perustuslaki takaa uskonnonvapauden, johon sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus olla tunnustamatta ja harjoittamatta uskontoa sekä oikeus vaihtaa uskontoa. Jotkin sharia-tulkinnat eivät salli muslimille uskonnosta luopumista (apostasia), ja se voi olla rangaistavaa.
* Rikosoikeus: Tietyt sharia-tulkinnat sisältävät fyysisiä rangaistuksia (hudud), kuten raippa-, kivitys- tai amputaatiotuomioita, jotka ovat ristiriidassa Suomen lain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa, jotka kieltävät julman, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun.
* Perheoikeus: Vaikka jotkut ovat ehdottaneet sharia-lain osittaista soveltamista Suomessa asuvien muslimien siviilioikeudellisten kiistojen (kuten avioliitto, avioero, perintö) sovittelussa silloin, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa, useat asiantuntijat ja poliitikot, mukaan lukien oikeusministeri, ovat todenneet, että Suomen lakia ja sharia-lain arvoja ei voi yhteensovittaa, erityisesti naisten oikeuksien ja tasa-arvon osalta.
Yhteenveto:
Sharia-laki on monitahoinen ohjeisto muslimien elämään, ja sen tulkinnat vaihtelevat. Suomessa yksilöt voivat noudattaa uskonnollisia ohjeitaan henkilökohtaisessa elämässään uskonnonvapauden puitteissa, kunhan ne eivät ole ristiriidassa Suomen lainsäädännön kanssa.
Suomen laki on kuitenkin ensisijainen ja kaikkia sitova oikeusjärjestelmä Suomessa. Sharia-lain periaatteet, erityisesti ne, jotka koskevat yhdenvertaisuutta, perusoikeuksia ja rikosoikeudellisia seuraamuksia, ovat usein perustavanlaatuisessa ristiriidassa Suomen perustuslain ja lainsäädännön kanssa. Tämän vuoksi sharia-lakia sellaisenaan ei voida soveltaa Suomen oikeusjärjestelmässä, eikä se yleisesti ottaen sovi suomalaiseen yhteiskuntaan, joka perustuu maalliseen lakiin ja länsimaisiin ihmisoikeus- ja tasa-arvokäsityksiin.

4

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      eikö islamsakin kannata äänestää RKP ja kaapata siten koko puolue itselle?

      Anders olis innoissaan?

    • Anonyymi

      islam anders

    • Anonyymi

      lisää oppilaita kotiin anders?

      ota irakilaisia miehiä jooko?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?

      Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?
      Kalajoki
      94
      4151
    2. Joku hukkui Hyrynsalmella?

      Oliko mökkiläinen taas?
      Hyrynsalmi
      26
      2268
    3. Mitä sinä mietit

      Mies?
      Ikävä
      200
      2126
    4. Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia

      Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell
      Maailman menoa
      101
      1942
    5. PoIiisi jahtasi mopopojan hengiltä

      Toivottavasti on   s  i  n  i  v  u  o  k  k  o    nyt ylpeä itsestään, kun ajatti teinin päin lyhtypylvästä. https://w
      Maailman menoa
      391
      1732
    6. Sinä eräs, pyydän......

      AUTA mua ole kiltti. Ei mun takia vaan.... Miten saan sut kiinni?
      Ikävä
      143
      1329
    7. Emme voi elää velaksi, sanoi Riikka

      Valtionvelan odotetaan nousevan 86,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta vielä kuluvan vuoden aikana. https://www.iltale
      Perussuomalaiset
      100
      1249
    8. Et halua kohdata niitä tunteita ja asioita, joita minä herätän sisälläsi

      Vastustelet. Yrität esittää, että kaikki on hyvin. Leikit perhettä.
      Tunteet
      32
      1045
    9. Miksi epäilit kaivattusi kiinnostuneen

      Juuri sinusta? Mihin piirteisiin hän aikanaan saattoi sinussa ihastua? Olivatko ne yhtään samoja asioita joihin itse iha
      Ikävä
      72
      956
    10. Minkä asian haluaisit muuttaa kaivatussasi?

      Mikä kaivattusi luonteessa tai ulkonäössä ärsyttää sua?
      Ikävä
      78
      815
    Aihe