Aina lauantaina tonnikala kiusaus miksi?

Anonyymi-ap

Miksi meillä on melkein joka lauantai lounalla tonnikala kiusaus ja sunnutaina lounalla parempi ruoka?

1. Helppous ja säilyvyys – Lauantaisin on yleensä vähemmän henkilökuntaa.

Tonnikala kiusaus on ruoka, joka on helppo valmistaa isossa erässä, kuljettaa ja lämmittää ilman että laatu kärsii ja se säily hyvin joten sen voi tehdä etukäten jo perjantaina.

2. Hinta ja ravintoarvot – Tonnikala on suhteellisen edullinen proteiinin lähde, ja kun se yhdistetään perunaan siitä tulee täyttävä ja tasapainoinen ateria.

3. Sunnuntai on perinteisesti “pyhäpäivä” – monessa laitoksessa ja keskuskeittiössä sunnuntairuokaa mietitään vähän juhlavammin. Ihmiset ovat kotonakin tottuneet, että sunnuntaina syödään parempaa, usein lihaa tai jotakin perinneruokaa. Se luo viikonlopulle rytmin: lauantai kevyempi, sunnuntai “herkumpi”.

4. Sosiaalisuus ja viihtyvyys – Sunnuntailounaalla halutaan tarjota jotain, mikä piristää ja tuntuu erityiseltä. Se voi olla osa arjen hyvinvointia hoivakodeissa ja laitoksissa.

5. Ruokalistan tasapaino – Kun viikko suunnitellaan etukäteen, yksi päivä (esim. lauantai) varataan “teknisesti helpolle” ruoalle, jotta muina päivinä voidaan satsata vähän enemmän. Sunnuntaille osuu usein se “parempi ruoka” juuri tästä syystä.

Eli voisi sanoa, että sunnuntain hyvä ruoka on vähän kuin palkinto ja arjen perinne – jotta viikonloppu ei tuntuisi tasapaksulta.

Keskuskeittiöissä homma menee usein niin:

Lauantai = “puolivapaa” päivä keittiölle.

Perjantaina valmistetaan ruoka, joka kestää hyvin yön yli. Lauantaina keittiössä on vain minimi­henkilökunta, ehkä yksi tai pari työntekijää, joiden tehtävä on lähinnä lämmittää, jakaa ja lähettää ruoat eteenpäin.

Siksi valitaan ruoka, joka ei kärsi uudelleenlämmityksestä → kuten tonnikala kiusaus.

Sunnuntai = ei vapaata, mutta “juhlallisempi” päivä.

Sunnuntaisin tehdään “parempaa” ruokaa, usein lihaa tai jotakin perinteistä pyhäruokaa (paistia, broileria, kalaa). Se kuuluu kulttuuriin ja ruokailijoiden odotuksiin. Keittiö siis satsaa sunnuntaina enemmän, vaikka silloin työmäärä onkin isompi.

Eli tavallaan:

👉 Lauantai on työntekijöille helpompi päivä (ruoka tehty etukäteen → vain lämmitys).

👉 Sunnuntai on ruokailijoille “parempi” päivä (panostettu ateria).

Näin keskuskeittiö tasapainottaa henkilöstön työkuormaa ja samalla ruokailijoiden kokemusta viikon rytmistä.

0

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Kaipaamasi miehen nimi?

        Ja maakunta tai kaupunki?
        Ikävä
        26
        5143
      2. Olit ihan

        Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
        Ikävä
        33
        3583
      3. Oletko keskustellut kaivatustasi muiden

        Kanssa lähiaikoina? Jos, onko keskustelu ollut positiivista tai negatiivista? Vaikuttaako keskustelut mielipiteeseesi ka
        Ikävä
        53
        3482
      4. Ennen ei ollut persuja ja työttömyyttä, lääkäriinkin pääsi

        Ennen oli kaikilla töitä Kauppiaille kelpasi kun saivat voittoa Yritystukia ei ollut Lääkäriin pääsi kaikki haluklaat Nu
        Maailman menoa
        22
        3375
      5. Trump huonommassa kunnossa kuin Usasta virallisesti sanotaan?

        "Terveys on vakaa mutta ei normaali".Uskallan melkein sanoa,että Trumpin terveydentilaa kaunistellaan.Myös se että se nu
        Maailman menoa
        123
        2970
      6. Kyllä on Vasemmistoliitosta Koskelan johdolla tullut todellinen ääripuolue

        se on niin tulipunainen kuin olla voi, ja selvästi haluaa jatkuvasti eripuraa, ja repiä kansaa kahtia. Siinä on jo vuod
        Maailman menoa
        28
        2710
      7. Antifasismi - mitä se on?

        Se on äärivasemmistolaista anarkistista toimintaa joka käyttää fasisminvastaisuutta keppihevosena oikeuttaakseen toimint
        Maailman menoa
        17
        2389
      8. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

        Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
        Maailman menoa
        120
        2380
      9. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

        TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
        Suomalaiset julkkikset
        14
        2195
      10. Millaista läheisyyttä

        Toivoisit ikävästi kohteesi kanssa?
        Ikävä
        38
        1886
      Aihe