Adventisteita hieman

asiaa

Adventismin juuret nykyisessä muodossaan ovat 1800-luvun alkupuoliskolla vauhtiin päässeessä Kristuksen takaisintulon (= adventti) odotuksessa, joka Yhdysvalloissa sai osakseen melkoista huomiota, kun liikkeen puuhamiehet ennustivat Kristuksen tulevan takaisin ajankohtana, joka oli laskettavissa etukäteen.

Viimeinen takaraja tuolle kauan kaivatulle tapahtumalle, jota syksystä 1843 alkaen odotettiin, oli lokakuun 22. päivä 1844.

Kun Kristus ei näyttäytynytkään, seurasi ns. "suuri pettymys", ja liike hajaantui. Sen raunioille syntyi useitakin kirkkokuntia, joista merkittävimmäksi nousivat seitsemännen päivän adventistit. Kun tässä esityksessä puhutaan adventisteista, tarkoitetaan nimenomaan seitsemännen päivän adventisteja.

Kirkkokunnan virallinen jäsenluku on noin 11 miljoonaa (tosin on perusteltuja syitä uskoa, että tuossa luvussa on jonkin verran "ilmaa") ja kirkkokunnalla on jonkinasteista toimintaa lähes kaikissa maailman maissa.

Viime vuosikymmeninä kirkon jäsenmäärä on lisääntynyt lähinnä ns. kolmannessa maailmassa. Sen sijaan korkean elintason maissa jäsenmäärä on yleensä polkenut paikoillaan tai jopa vähentynyt. Mikäli jäsenmäärän lisääntymistä näissä maissa on tapahtunut, se on useinkin perustunut kehitysmaista tulleiden siirtolaisten varaan.

Adventtikirkolla on laaja sairaaloiden, oppilaitosten ja kustannusliikkeiden verkosto ja se harjoittaa merkittävää avustustoimintaa.

Kirkon organisaatio on poikkeuksellisen hierarkkinen ja muistuttaa siinä suhteessa roomalais-katolista kirkkoa. Organisaation portaat alhaalta ylöspäin ovat:

* paikallisseurakunta tai -ryhmä
* piirikunta tai lähetys
* unioni
* osasto
* pääjohto (sijainnut aina USA:ssa)

Virallinen oppi on kuluneiden puolentoista vuosisadan aikana useassa asiassa muuttunut. Tällä erää sen tärkein määrittely sisältyy 27 perustavanlaatuisen opinkohdan luetteloon (27 Fundamental Beliefs).

Kirkon oppeja voidaan muuttaa vain joka 5. vuosi pidettävässä pääjohdon yleiskokouksessa, johon edustajiaan lähettävät periaatteessa kaikki ne maat, joissa kirkolla on organisoitua toimintaa.

Siten esimerkiksi Suomen Adventtikirkko ei voi päättää, että adventismin oppeja rukattaisiin paremmin suomalaiseen makuun sopiviksi, ei siinäkään tapauksessa, vaikka asia täällä nähtäisiin tärkeäksi.

Toki opinnäkemysten korostuksissa on eroja eri maiden adventtikirkkojen välillä.

Yhteistä adventisteille kuitenkin ovat:

* Kristuksen takaisintulon odotus (joka kuitenkin ainakin korkean elintason maissa on aika lailla laimentunut viimeisten 50 vuoden aikana).
* Lauantai lepo- ja pyhäpäivänä. Tosin tuon päivän viettotavoissa on viime vuosikymmeninä tapahtunut melkoista muutosta "rennompaan" suuntaan.
* Kun Jeesus ei tullutkaan maan päälle 22.10.1844, ei kestänyt kauankaan, kun omaksuttiin ajatus, että jotakin tuona päivänä kuitenkin olisi tapahtunut. Syntyi oppi ns. tutkivasta tuomiosta, joka adventistisen käsityksen mukaan tarkoittaa sitä, että mainittuna päivänä Jeesus olisi siirtynyt taivaallisen pyhäkön toiseksi pyhimmästä
osastosta kaikkein pyhimpään ja ryhtynyt tutkimaan, ketkä loppujen lopuksi ovat kelvollisia pääsemään taivaaseen. Se, mitä asiasta alkuun opetettiin, on viimeisten 20 vuoden aikana joutunut kiistelyn kohteeksi.
Monen pastorin työsuhde Adventtikirkkoon (etenkin USA:ssa ja Australiassa) on päättynyt, kun asianomaista on joko aiheellisesti tai aiheettomasti epäilty tämän opin hylkääjäksi.

Ei-adventistien on ollut vaikea nähdä tässä opissa muuta merkitystä kuin sen, että sen tarjosi "suuren pettymyksen" läpikäyneille sen lohdutuksen, että ainakin ennustettu päivämäärä oli oikea, vaikka itse tapahtuma, Jeesuksen toinen tuleminen, jäi kokematta.

Myöhemmin itse päivämääräkin on asetettu kyseenalaiseksi. William Miller laski 15 eri tavalla Kristuksen takaisintulon vuoden. Kaikki hänen laskelmansa päätyivät samaan vuoteen, nekin, joissa oli vuoden laskuvirhe (joka johtui siitä, että kalenterissa ei koskaan ole ollut vuotta 0, vaan vuotta 1 e.Kr. seurasi vuosi 1 j.Kr.).

Käsitys siitä, että Kristuksen takaisintulon kuukausi olisi ollut lokakuu, puolestaan perustui siihen harhakäsitykseen, että pikkuruisen juutalaislahkon, Karaiittien, noudattaman kalenterin mukaan vuonna 1844 juutalaisten suuri sovituspäivä (Jom Kippur) olisi osunut lokakuulle.

Vasta paljon myöhemmin selvisi, että Karaiitit olivat jo kauan ennen vuotta 1844 luopuneet kuukalenterista ja siirtyneet juutalaisten enemmistön noudattamaan aurinkovuosikalenteriin, jonka mukaan Jom Kippur olikin vuonna 1844 syyskuussa.

* Opetus "Profetian Hengestä", jolla tarkoitetaan kirkon profeettaa Ellen G. Whitea ("EGW") ja hänen erittäin laajaa kirjallista tuotantoaan.

Kysymys siitä, kummalla on suurempi arvovalta, raamatulla vai adventtikirkon profeetalla, on kirkon ja sen jäsenten kannalta ollut ongelmallinen ja on edelleenkin. Teoriassa raamatun arvovalta on suurempi, mutta käytännössä EGW:n lausunnot usein ovat olleet normatiivisia. Toinen ongelma EGW:n suhteen on se, että hänen massiiviseen kirjalliseen jäämistöönsä mahtuu kiusallisen paljon keskenään ristiriitaisia lausuntoja, joiden yhteensovittaminen on ihan oma taitolajinsa.

Kolmanneksi ongelmaksi on viime vuosikymmeninä noussut kysymys EGW:n harjoittama ja hänen nimissään harjoitettu, muiden kirjailijoiden tekstien ja ideoiden plagiointi, jonka laajuutta kirkon johto on tarmokkaasti yrittänyt vähätellä.

Neljäs ongelma on kysymys siitä, kuinka monta kertaa profeetan on lupa erehtyä, ennen kuin hänet luokitellaan vääräksi profeetaksi.

* Käsitys siitä, että myös ei-juutalaisilla olisi velvollisuus maksaa kymmenykset. Vastaus kysymykseen, mistä ne 10 % lasketaan, on useimmiten ollut: bruttotuloista! Kirkon ja sen jäsenten välisen rahaliikenteen ei oleteta jäävän pelkästään kymmenysten maksamiseen, vaan jäseniltä edellytetään sen lisäksi runsaita uhrilahjoja ja mielellään myös kirkon muistamista testamenteilla ja lahjakirjoilla.

Kymmenykset ovat jäsenille siinä mielessä vapaaehtoisia, ettei niiden maksamatta jättämisestä voida erottaa jäsenyydestä. Toisaalta jäsentä, joka ei maksa kymmenyksiä, ei yleensä valita seurakunnan virkoihin.

Kirkon palkkalistoilla olevien kohdalla kymmenysten maksaminen on käytännössä työsuhteen jatkumisen edellytys.

* Ns. terveyssanoma, jonka mukaan kristityn velvollisuus on elää terveellisesti, ollen syömättä sian tai muiden "saastaisten eläinten" lihaa. Kahvin käyttö tuomitaan, mutta kahvia silti moni juo, kun vain silmä välttää. Tupakointi voi olla seurakunnasta erottamisperuste. Ehtoollisella nautittava viini on alkoholitonta, ja seurakunta pyrkii monin eri tavoin edistämään alkoholitonta elämäntapaa.
* Kirkossa on ollut kaksi, keskenään kiistelevää näkemystä sen suhteen, millä perusteella ihminen pelastuu. Kiistakapulana on ollut se, mikä on ihmisen osuus pelastuksessa, eli riittääkö usko vai tarvitaanko myös tekoja.
* Kun sapattia eli lauantaita lepopäivänä on perusteltu sillä, että se olisi säädetty jo luomisessa, raamatun luomiskertomuksen käsittäminen kirjaimelliseksi, noin 6000 vuotta sitten tapahtuneeksi historialliseksi tosiasiaksi on koettu tärkeäksi.

Tämän vuoksi adventtikirkko on tuominnut kehitysopin ja uskoo edelleenkin kuutena päivänä tapahtuneeseen maailman luomiseen. Tosin etenkin USA:ssa kirkon sivistyneistön keskuudessa on alkanut esiintyä lipsumista evoluutioteorian suuntaan, mutta nähtäväksi jää, tuleeko kirkon virallinen opetus tässä asiassa muuttumaan lähivuosikymmeninä.

* Danielin kirja ja Ilmestyskirja ovat adventisteille huomattavasti tärkeämpiä kuin muille kristityille keskimäärin. Näiden kahden kirjan perusteella kirkon tulevaisuuden odotuksiin liittyy olennaisena ajatuksena se, että on tulossa aika, jolloin koko ihmiskunta joutuu valitsemaan kantansa joko sapatinvieton (= "Jumalan sinetti") tai sunnuntain pyhittämisen (= "pedon merkki") välillä.

Niille, jotka valitsevat lauantain pitämisen, on adventistien käsityksen mukaan luvassa vaikeat ajat, koska heitä odottaa vaino, jota johtamassa on roomalais-katolinen kirkko ja "langennut protestanttisuus".

Ilmestyskirjassa esiintyvä pedon luvun 666 käsitetään tarkoittavan paavin virkaa.

* Adventistit eivät hyväksy lapsikastetta, vaan vaativat ns. uskovien kasteen, joka tapahtuu upottamalla. Kastettavan ei tarvitse kuitenkaan olla aikuinen, vaan silloin tällöin on kastettu alle 10 vuotiaitakin seurakunnan jäsenten lapsia.
* Kirkko hylkää opin sielun kuolemattomuudesta ja iankaikkisesta piinasta. Helvetti käsitetään kirjaimellisesti palavana tulena, jossa vietettävä aika voi vaihdella, mutta jossa lopulta jokainen kadotukseen tuomittu tuhoutuu.
* Yleisesti ottaen adventistit ovat olleet verrattain vähän kiinnostuneita niistä asioista, jotka muulle kristikunnalle ovat yhteisiä ja rakkaita ja erittäin kiinnostuneita niistä, jotka muiden uskonsuuntien käsityksen mukaan ovat sivuasioita. Adventtikirkossa on pidetty tarpeellisena keskittyä etenkin niihin asioihin, joista muut kristityt eivät puhu.

Kymmenien käskyjen osalta se merkitsee sitä, että lepopäiväkäskystä kirkon piirissä puhutaan ja kirjoitetaan enemmän kuin muista yhdeksästä käskystä yhteensä.

51

1921

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuokin

      niin osataan varoa...

      • Mitä pitää varoa?

        Siunausta
        Jari


      • kutvonen m
        jarlau kirjoitti:

        Mitä pitää varoa?

        Siunausta
        Jari

        tutkittiin tarkoin minkälainen ja mihin aikaan tulee.
        monta kuitenkin tuli väärääkin messiasta. eikö sinun mielestäsi väärää pidä varoa?eritryisen tarkka on oltava ennustajien suhteen.vaikka olisi valkoiset vaatteet ja säteily.messiaan palveleminen ei ole kirkon palvelemista.ei pienemmänkään.eikä joukon todistaminen oikeaksi.pietarit ja paavalit todistivat vapahtajasta eikä oikeasta kirkosta.
        kymmenist ja kymmenistä käskyistä eivät puolustusta eikä ohjeita antaneet. kuin veren syönti piti hyljätä myös siveellisyyskäsky ainoiksi noudattamiseksi.


      • kutvonen m kirjoitti:

        tutkittiin tarkoin minkälainen ja mihin aikaan tulee.
        monta kuitenkin tuli väärääkin messiasta. eikö sinun mielestäsi väärää pidä varoa?eritryisen tarkka on oltava ennustajien suhteen.vaikka olisi valkoiset vaatteet ja säteily.messiaan palveleminen ei ole kirkon palvelemista.ei pienemmänkään.eikä joukon todistaminen oikeaksi.pietarit ja paavalit todistivat vapahtajasta eikä oikeasta kirkosta.
        kymmenist ja kymmenistä käskyistä eivät puolustusta eikä ohjeita antaneet. kuin veren syönti piti hyljätä myös siveellisyyskäsky ainoiksi noudattamiseksi.

        Kiitos paljon.

        Laitoin äkkiä aamulla viestini kun pikaisesti luin.
        Luin nyt paremmin ja olen vastannut, mutta pitkään juttuu vain pinnalta.

        Voit lukea lisää herätysliikkeet palstalta kommenttini viestiin.

        Väärää Messiasta pitää varoa, mutta en vain näe missään ohi Raamatun menevää opetusta A-kirkossa.

        Todistamme vain Vapahtajasta Raamatun sanalla, ja siitä EGW:kin todisti jolla (EGW) oli ainoastaan profetian Hengen lahja.

        Kymmenen käskyä ovat aina voimassa.
        Matt 5:17-18, Luuk 16:17, Jaak 2:10-12,
        1 Joh 2:3-5, 3:4, 5:3.

        Käy tutkimassa

        http://www.netikka.net/jarinraamattuhotelli

        Siunausta
        jari


      • kutvonen m
        jarlau kirjoitti:

        Kiitos paljon.

        Laitoin äkkiä aamulla viestini kun pikaisesti luin.
        Luin nyt paremmin ja olen vastannut, mutta pitkään juttuu vain pinnalta.

        Voit lukea lisää herätysliikkeet palstalta kommenttini viestiin.

        Väärää Messiasta pitää varoa, mutta en vain näe missään ohi Raamatun menevää opetusta A-kirkossa.

        Todistamme vain Vapahtajasta Raamatun sanalla, ja siitä EGW:kin todisti jolla (EGW) oli ainoastaan profetian Hengen lahja.

        Kymmenen käskyä ovat aina voimassa.
        Matt 5:17-18, Luuk 16:17, Jaak 2:10-12,
        1 Joh 2:3-5, 3:4, 5:3.

        Käy tutkimassa

        http://www.netikka.net/jarinraamattuhotelli

        Siunausta
        jari

        siellä on pyhuttu kymmenistä käskyistä ikäänkuin monesta kymmenestä. niinkuin se tarkoittaakin.
        kyllä minä olen tuntenut itseni vieraaksi kun opetus on niin erilaista kuin omassasuunnassani olen kuullut . myös helluntailaisten.tuossa luin että suomalaistenkin henkellisset asiat päätetäsiin amerrikassa. miten taivaan asioista amerikassa voi päättää. entäs minun uskomisen. kovin pyrokraattiselle tuntuu kuikas jehovatkin päättää amerikassa.


      • kutvonen m kirjoitti:

        siellä on pyhuttu kymmenistä käskyistä ikäänkuin monesta kymmenestä. niinkuin se tarkoittaakin.
        kyllä minä olen tuntenut itseni vieraaksi kun opetus on niin erilaista kuin omassasuunnassani olen kuullut . myös helluntailaisten.tuossa luin että suomalaistenkin henkellisset asiat päätetäsiin amerrikassa. miten taivaan asioista amerikassa voi päättää. entäs minun uskomisen. kovin pyrokraattiselle tuntuu kuikas jehovatkin päättää amerikassa.

        Suomalaisten hengellisiä asioita ei mitenkään päätetä Amerikassa noin ajatellen.
        Jossakin on oltava myös päähallintoelin kuitenkin.
        Voisihan se olla vaikka Suomessa.
        A-kirkko toimii k-äytännöllisesti katsoen kaikissa
        maailman maissa, yli 205 jo.

        Käskyjä on 10, ja jokainen yhtä tärkeä.

        Jumalan lopun ajan seurakunnan yksi tuntomerkki on että se tekee lähetystyötä kaikissa maailman maissa.

        Käy Raamattuhotellissa.

        Siunausta
        jari


      • kutvonen m
        jarlau kirjoitti:

        Suomalaisten hengellisiä asioita ei mitenkään päätetä Amerikassa noin ajatellen.
        Jossakin on oltava myös päähallintoelin kuitenkin.
        Voisihan se olla vaikka Suomessa.
        A-kirkko toimii k-äytännöllisesti katsoen kaikissa
        maailman maissa, yli 205 jo.

        Käskyjä on 10, ja jokainen yhtä tärkeä.

        Jumalan lopun ajan seurakunnan yksi tuntomerkki on että se tekee lähetystyötä kaikissa maailman maissa.

        Käy Raamattuhotellissa.

        Siunausta
        jari

        Ei olisi kovin monimutkaista sinulle vastata kun joku kysyy kymmenistä käskyistä niin yksinkertasta asiaa kuin mitä sillä tarkoitetaan kun puhutaan kymmenistä käskystä kymmenen käskyn tilala?
        Ja mistä asioista sitten päätetään amerikassa jota ei voi kristiitty kotona tehdä.Onko edes jotain päätettävää.Apostolithan jo päättivät Jerusalemissa kaiken.Eikä muuta pitänyt tuleman.
        Hotellia on vähitellen käyty lukemassa.sieltähän tulen juurikin.

        ===Jumalan lopun ajan seurakunnan yksi tuntomerkki on että se tekee lähetystyötä kaikissa maailman maissa.===Mistähän löytysi tähän vahvituspaikka Raamatusta?
        Sitten tuli muistista mieleen kun ihmettelin sanontaa adventistien kokouksessa vielä jos saisi vielä kuulla miksi puhuja sanoi monikossa myöskin Raamatuissa niinkuin monesta puhttasiin.


      • kutvonen m kirjoitti:

        Ei olisi kovin monimutkaista sinulle vastata kun joku kysyy kymmenistä käskyistä niin yksinkertasta asiaa kuin mitä sillä tarkoitetaan kun puhutaan kymmenistä käskystä kymmenen käskyn tilala?
        Ja mistä asioista sitten päätetään amerikassa jota ei voi kristiitty kotona tehdä.Onko edes jotain päätettävää.Apostolithan jo päättivät Jerusalemissa kaiken.Eikä muuta pitänyt tuleman.
        Hotellia on vähitellen käyty lukemassa.sieltähän tulen juurikin.

        ===Jumalan lopun ajan seurakunnan yksi tuntomerkki on että se tekee lähetystyötä kaikissa maailman maissa.===Mistähän löytysi tähän vahvituspaikka Raamatusta?
        Sitten tuli muistista mieleen kun ihmettelin sanontaa adventistien kokouksessa vielä jos saisi vielä kuulla miksi puhuja sanoi monikossa myöskin Raamatuissa niinkuin monesta puhttasiin.

        En ole varma ymmärränkö kaiken mitä kirjoitit.

        Amerikassa päätetään käytännön asioiden järjestelyistä yms.
        Katsonpa ohje´kirjasta: mm:
        - Oikeus muodostaa toimintayksiköitä maailman eri osissa
        - Mielipide-eroavaisuuksien korkein ratkaisupaikka

        "Ketään ihmistä ei saa alistaa toisen ihmisen hallintavaltaan, ja siksi tarvitaan elimiä joissa tehdään yhteisiä päätöksiä."

        Voit olla huoleti. Siellä ei muuteta teologiaa miksikään. A-kirkossa se on ollut yksi ja sama aina. Ei teologiaan ole muutoksia tehty koskaan.
        Ainoa tunnustuskirja (1 kpl)on Raamattu.

        Mukavaa että luet hotellia.
        Kirjoitan sinne nyt tusinan joka kuukausi.
        Ensi kuun puolessa välissä taas päivitellään uusia sinne.
        Vuosien mittaan tulee yhtä ja toista lisää.

        Lähetystyötä koko maailmassa = Esim Matt 28:19-20 riittää jo hyvin perusteluiksi.
        Ehto on :"kaikki kansat"

        Kyllä Raamattuja on jos ajatellaan vaikka Raamatunkäännöksiä tai lukumäärältään miljoonia Raamattuja.

        En ymmärtänyt muita mitä tarkoitit?

        Kaikkea hyvää Sinulle
        Jari


      • kutvonen m kirjoitti:

        Ei olisi kovin monimutkaista sinulle vastata kun joku kysyy kymmenistä käskyistä niin yksinkertasta asiaa kuin mitä sillä tarkoitetaan kun puhutaan kymmenistä käskystä kymmenen käskyn tilala?
        Ja mistä asioista sitten päätetään amerikassa jota ei voi kristiitty kotona tehdä.Onko edes jotain päätettävää.Apostolithan jo päättivät Jerusalemissa kaiken.Eikä muuta pitänyt tuleman.
        Hotellia on vähitellen käyty lukemassa.sieltähän tulen juurikin.

        ===Jumalan lopun ajan seurakunnan yksi tuntomerkki on että se tekee lähetystyötä kaikissa maailman maissa.===Mistähän löytysi tähän vahvituspaikka Raamatusta?
        Sitten tuli muistista mieleen kun ihmettelin sanontaa adventistien kokouksessa vielä jos saisi vielä kuulla miksi puhuja sanoi monikossa myöskin Raamatuissa niinkuin monesta puhttasiin.

        En ole varma ymmärränkö kaiken mitä kirjoitit.

        Amerikassa päätetään käytännön asioiden järjestelyistä yms.
        Katsonpa ohje´kirjasta: mm:
        - Oikeus muodostaa toimintayksiköitä maailman eri osissa
        - Mielipide-eroavaisuuksien korkein ratkaisupaikka

        "Ketään ihmistä ei saa alistaa toisen ihmisen hallintavaltaan, ja siksi tarvitaan elimiä joissa tehdään yhteisiä päätöksiä."

        Voit olla huoleti. Siellä ei muuteta teologiaa miksikään. A-kirkossa se on ollut yksi ja sama aina. Ei teologiaan ole muutoksia tehty koskaan.
        Ainoa tunnustuskirja (1 kpl)on Raamattu.

        Mukavaa että luet hotellia.
        Kirjoitan sinne nyt tusinan joka kuukausi.
        Ensi kuun puolessa välissä taas päivitellään uusia sinne.
        Vuosien mittaan tulee yhtä ja toista lisää.

        Lähetystyötä koko maailmassa = Esim Matt 28:19-20 riittää jo hyvin perusteluiksi.
        Ehto on :"kaikki kansat"

        Kyllä Raamattuja on jos ajatellaan vaikka Raamatunkäännöksiä tai lukumäärältään miljoonia Raamattuja.

        En ymmärtänyt muita mitä tarkoitit?

        Kaikkea hyvää Sinulle
        Jari


      • kutvonen m
        jarlau kirjoitti:

        En ole varma ymmärränkö kaiken mitä kirjoitit.

        Amerikassa päätetään käytännön asioiden järjestelyistä yms.
        Katsonpa ohje´kirjasta: mm:
        - Oikeus muodostaa toimintayksiköitä maailman eri osissa
        - Mielipide-eroavaisuuksien korkein ratkaisupaikka

        "Ketään ihmistä ei saa alistaa toisen ihmisen hallintavaltaan, ja siksi tarvitaan elimiä joissa tehdään yhteisiä päätöksiä."

        Voit olla huoleti. Siellä ei muuteta teologiaa miksikään. A-kirkossa se on ollut yksi ja sama aina. Ei teologiaan ole muutoksia tehty koskaan.
        Ainoa tunnustuskirja (1 kpl)on Raamattu.

        Mukavaa että luet hotellia.
        Kirjoitan sinne nyt tusinan joka kuukausi.
        Ensi kuun puolessa välissä taas päivitellään uusia sinne.
        Vuosien mittaan tulee yhtä ja toista lisää.

        Lähetystyötä koko maailmassa = Esim Matt 28:19-20 riittää jo hyvin perusteluiksi.
        Ehto on :"kaikki kansat"

        Kyllä Raamattuja on jos ajatellaan vaikka Raamatunkäännöksiä tai lukumäärältään miljoonia Raamattuja.

        En ymmärtänyt muita mitä tarkoitit?

        Kaikkea hyvää Sinulle
        Jari

        ettei kaikkeen ole pakko vastata.
        ==="Ketään ihmistä ei saa alistaa toisen ihmisen hallintavaltaan, ja siksi tarvitaan elimiä joissa tehdään yhteisiä päätöksiä."====Tämän käsitän.En kuitenkaan hyväksy monikossakaan puolestani tehtyjä sopimusia jos en niitä ole päättämässä.

        ==Voit olla huoleti. Siellä ei muuteta teologiaa miksikään===Onhan tehty sopimus että saa tehdä ihmisen olon niin sietämättömäksi että kuolee nälkään, viluun ja hapepuutteeseen mikäli on tarpeiksi heikko.Heikkouden tila on rajattu ohjeella.Onko tämä vain Suomessa???Samalla väheni käskyjen lukumäärä .


      • kutvonen m kirjoitti:

        ettei kaikkeen ole pakko vastata.
        ==="Ketään ihmistä ei saa alistaa toisen ihmisen hallintavaltaan, ja siksi tarvitaan elimiä joissa tehdään yhteisiä päätöksiä."====Tämän käsitän.En kuitenkaan hyväksy monikossakaan puolestani tehtyjä sopimusia jos en niitä ole päättämässä.

        ==Voit olla huoleti. Siellä ei muuteta teologiaa miksikään===Onhan tehty sopimus että saa tehdä ihmisen olon niin sietämättömäksi että kuolee nälkään, viluun ja hapepuutteeseen mikäli on tarpeiksi heikko.Heikkouden tila on rajattu ohjeella.Onko tämä vain Suomessa???Samalla väheni käskyjen lukumäärä .

        Minäkään en hyväksy päätöksiä jos en ole paikalla.
        Noudatamme Raamatun ohjetta puhua ensin henkilön itsensä kanssa.
        Huom kuitenkin: - Ei siellä kuule käsitellä asioita mistä ei olla tietoisia tarpeeksi.
        Jos sinne asti mennään, on kyseessä vakavat asiat.

        Suomessa on ratkaisujärjestelmä jos joku tuntee että itseään vastaan on väärin menetelty.
        Ei ole hätää.

        Nyt on taas tuo loppukappale minulle täysin käsittämätön.
        En ymmärrä mitä tarkoitat.
        Ketään ei kohdella noin.
        Käskyjä on 10 kpl.'

        Siunausta
        Jari


    • Eetu

      Olen syrjäsilmin seuraillut tätä palstaa muutaman viikon. Kun täällä on ollut toinen toistaan kummempia juttuja adventisteista (usein adventistien tai entisten adventistien esittämänä), oli mukava lukea kiihkoton ja liki asiallinen esitys.

      Mieli tekee kuitenkin väittää vastaan muutamaan kohtaan.

      Ensinnäkin kaikki paasaavat tällä palstalla tutkivasta tuomiosta ihan kuin se olisi koko adventismin ydin. Kyllähän aihe kuuluu adventististen evankeliointikokousten litaniaan, mutta olen viitisen vuosikymmentä käynyt joka viikko adventtikirkossa enkä jaksa muistaa, milloin joku olisi viimeksi pitänyt aiheesta saarnan. Olisikohan ollut joskus 60 –luvulla... ja ehkä myös 80 –luvun alussa, kun asiasta oli Amerikasta alkanutta kuohuntaa.

      Kuulin kyllä, että tänä kesänä yhdessä Hesan kirkoissa aiheesta oli jumalanpalveluksessa puhuttu ja puhe oli väittämän mukaan kirkastanut tätä useimmille adventisteille hämärää asiaa ja onnistunut avaamaan siitä jonkun uuden evankeliumiin liittyvän näkökulman. Mutta jos jostakin aiheesta puhutaan kerran 20 vuodessa, niin on tuskin syytä pitää sitä kauhean keskeisenä asiana.

      Minun mielestäni niin palstan adventisteille kuin heidän vastustajilleenkin pitäisi riittää se, että tästä aiheesta on sanottu kaikki oleellinen, kun todetaan sen tarkoittavan just samaa kuin Jeesuksen vertaus häävieraiden vaatteista, minkä ei pitäisi olla kauhean vaikeasti nieltävää teologiaa.

      Toinen tämän kirjoituksen (ja liki kaikkien palstan kirjoitusten) ylipaisuttama asia on Ellen Whiten rooli adventtikirkossa. Tässä asiassa suhdanteet ovat selvästi muuttuneet ja kirjoittajat ovat juuttuneet puolen vuosisadan takaiseen maailmaan. Muistan hyvin joskus 60 –luvulla harmitelleeni sitä, että saarnoissa tai kirkon lehden artikkeileissa oli ajoittain enemmän EGWtä kuin Raamattua. Tämähän on vastoin Whiten omaa ohjetta, jonka mukaan kenenkään ei tarvitse edes uskoa häneen ollakseen Adventisti.

      Nyt asiat ovat paremmin tasapainossa. White lainauksia on harvassa, tuskin juuri enempää kuin Luther lainauksia hartaalla luterilaisella. Tietenkin vielä löytyy viime vuosituhannen muottiin jähmettyneitä yksilöitä. Useimmille adventisteille ei kysymys auktoriteetistä ole mikään kysymys. Asia on selvä. Raamattu on kaiken uskon ja opin ainoa mitta. Jos EGWta luetaan, tapahtuu se useimmiten hartauskirjallisuuden malliin.

      EGWn oikeassa tai väärässä olo tuskin ratkeaa sanainspiraatiomallilla. Hän ei itse sanainspiraatiota opeta eikä väitä itseään erehtymättömäksi. Päinvastoin. Pitäisi siis katsoa vähän laajempaa perspektiiviä. Silloin voi vaikkapa huomata, että metodistitaustasta tulleen Whiten onnistui 1800 –luvun lopulla kirkon silloisten johtajien vastustuksesta huolimatta auttamaan kirkkoa saamaan sellaisen määritelmän uskon ydinasioista, joka yhtyy protestanttiseen sovitus- ja Kristuskäsitykseen.

      On muuten vähän lapsellinen yksinkertaistus väittää, että kirkossa on kaksi kiistelevää ryhmää suhteessa pelastukseen. Taitaa tuo skaala olla paljon värikkäämpi, ja on myös lapsellista jättää huomiomatta se, että kirkon virallinen opetus tästä on yksinkertaisesti sanottuna: vain Jeesus pelastaa.

      Jutussa mainitaan adventisteja olevan 11 miljoonaa. Tässä kirjoittaja on muutaman vuoden ajastaan jäljessä. Eiköhän nyt olla noin 15 miljoonan tuntumassa, jos toki varsinkin läntisten maiden jäsenluvuissa on runsaasti ilmaa. Vastaavasti kehitysmaissa, joissa suurin osa jäsenistä on, on joskus enemmän adventisteina itseään pitäviä kuin kirkon kirjoissa nimiä.

      Adventistiteologien jo puoli vuosisataa sitten kirjoittamassa Raamatun selitysteoksessa korostetaan kyllä luomista 6 päivässä, mutta siinä nimenomaan todetaan, ettei luomisen aikaa ole mahdollista laskea ja ettei historian tunnettuja faktoja oikein pystytä ymppäämään 6000 vuoteen. Luominen on edelleenkin yksi kirkon oppikohdista. 6000 vuotta ei sitä ole.

      Paavin sen enempää kuin katolisen kirkonkaan morkkaaminen ei ole minun adventismiani, eivätkä nämä onneksi myöskään kuulu kirkon virallisiin oppeihin. Kirjoittajan esittämät kannat ovat toki kuitenkin yleisiä.

      On totta, että adventtikirkko opettaa raittiutta ja tervettä elämäntapaa. Sehän ei mikään huono juttu ole ja adventistit elävät keskimääräistä väestöä jonkunverran kauemmin. Suomalaisen väitöskirjan mukaan taisi olla niin, että naisilla ennuste oli pari vuotta ja miehillä tuntuvasti enemmän, olisikohan ollut 5 tai peräti 7 vuotta, jos ovat ehtineet elää muutaman vuosikymmenen adventisteina.

      Mutta eivät kaikki ole terveysasioista innostuneita. Jos joku ei niistä välitä niin ei siihen yleensä mitään mitään suurempaa salakähmäisyyttä sisälly. Nuoret ihmiset nykyään syövät mitä haluavat suuremmin murehtimatta toisten mielipiteistä. Ja usein vanhemmatkin. Olen istunut samassa pöydässä adventistipastorin kanssa, jolla oli lautasella pala possua ja toisella erää toisen pastorin kanssa, jolla oli edessään kahvikuppi. Edellinen on harvinaisempaa kuin jälkimmäinen. Eikä kumpikaan mielestäni kehuttavaa. Mutta tulkoon sanotuksi osoituksena siitä, ettei tämä mikään isoveli valvoo pakkopaitayhteisö ole.

      Paras suhtautuminen tähän on se, että terve elämäntapa on tietenkin hyväksi, mutta ei ole pelastusasia. Eihän muutama vuosi lisäaikaa tässä elämässä ole mitään verrattuna ikuisuuteen, joka on tarjolla yksin Kristuksessa.

      Viimeisenä kommentti kymmenyksistä. Ei niistäkään kauhean usein puhuta, vaikkakin useammin kuin adventtia edeltävästä tuomiosta. Niitähän muuten maksetaan monessa yhteisössä. Kun viimeksi (kauan sitten) kuulin asiasta jotakin niin kerrottiin, että noin 40% maksaa suht säännöllisesti. Olis muuten aika kiva nähdä joku vertailu siitä, miten eri kirkkojen aktiivijäsenet yhteisöään tukevat. 100 aktiivi adventistia antaa keskimäärin x euroa... 100 aktiivi luterilaista keskimäärin y euroa... 100 aktiivi helluntailaista keskimäärin z euroa... jne. Eikös jengistä löytyisi joku, joka voisi tehdä tuosta vaikka gradun. En muten usko, että esim adventistien ja helluntailaisten välillä on seurakuntansa tukemisessa suurtakaan eroa.

      • kosketuspintoja

        Onkohan teitä adventisteja sitten eri ryhmittymiä? Se mitä itse olen ollut tekemisissä SPA henkilöitten kanssa on pääpaino ollut nimenomaa tutkivatuomio, EGW asiaa ja sapatista. Ja aika hyökkäävää on heidän tapansa aina ollut kun asioista keskusteltu. En nyt mitenkään liiottele asiaa.


      • kasteen jälkeen
        kosketuspintoja kirjoitti:

        Onkohan teitä adventisteja sitten eri ryhmittymiä? Se mitä itse olen ollut tekemisissä SPA henkilöitten kanssa on pääpaino ollut nimenomaa tutkivatuomio, EGW asiaa ja sapatista. Ja aika hyökkäävää on heidän tapansa aina ollut kun asioista keskusteltu. En nyt mitenkään liiottele asiaa.

        Ennen kastetta ollaan tarkkoja ihmisen asnteista ja uskonkäsitteistä sekä elämäntavoista, ei saa sitä eikä saa tätä,... Kasteen jälkeen juuri kukaan ei ole kiinnostunut sinusta yksilönä, olet jo numero lisää listoilla ja lähinnä kymmenykset kiinnostavat.
        Moni elää sen jälkeen omaa elämäänsä enemmän tai vähemmän "julkisesti" ja kuten ev.lut. kirkossakin , kukaan ei tule tenttaamaan, miten elät, jos ei nyt ihan mene överiski kesken jumalanpalveluksen?
        "Kuiskaillaan " ja keskustellaan toki omissa kuppikunnissa kaikenlaista,....kuka nähtiin kaupassa lauantaina ja kuka baarissa kahvilla jne. Mutta sitä harrastavat tietty prosentti kaikissa yhteisöissä, varsinkin jos oma elämä jää jolalkin tavoin elämättä?

        Aika raadollista on arki srk:n sisällä....monesta vaietaan ja moni asia menee ohi itsestään....joskus isotkin kompastuvat ja jäävät kiinni kunnolla, sitten päivitellään vuosi kaksi ja kaikki on taas "kuitattu"....
        elämä etenee taivasta tai maan povea kohti?


      • Eetu
        kosketuspintoja kirjoitti:

        Onkohan teitä adventisteja sitten eri ryhmittymiä? Se mitä itse olen ollut tekemisissä SPA henkilöitten kanssa on pääpaino ollut nimenomaa tutkivatuomio, EGW asiaa ja sapatista. Ja aika hyökkäävää on heidän tapansa aina ollut kun asioista keskusteltu. En nyt mitenkään liiottele asiaa.

        Ehkä ne jälkeen tai jäljelle jääneet tutkiva tuomio / pedon merkki / Ellen adventistit ovat rynnänneet tänne palstalle (ja sinunkin seuraasi), kun kukaan ei viitsi heitä adventtikirkoissa kuunnella?????


      • kosketuspintoja
        Eetu kirjoitti:

        Ehkä ne jälkeen tai jäljelle jääneet tutkiva tuomio / pedon merkki / Ellen adventistit ovat rynnänneet tänne palstalle (ja sinunkin seuraasi), kun kukaan ei viitsi heitä adventtikirkoissa kuunnella?????

        Tutkivatuomio löytyy adventtikirkon sivuiltakin. Joten eipäs liioitella asioita passiivi SPA eduksi. Kaikki adventistit tietää tutkivatuomion, mutta peittelevät ja hyssyttelevät oppiaan.


      • tuppe
        kosketuspintoja kirjoitti:

        Tutkivatuomio löytyy adventtikirkon sivuiltakin. Joten eipäs liioitella asioita passiivi SPA eduksi. Kaikki adventistit tietää tutkivatuomion, mutta peittelevät ja hyssyttelevät oppiaan.

        Niin tutkivatuomio on varmaan kaikkien tiedossa, mutta uskon, että 99 % kirkon sisällä ja vähintään sama prosentti sen ulkopuolellakin ymmärtää sen väärin. Miten se useimmiten selitetään, ei saa minussa vastakaikua.

        Adventisteja on vähintään 3 lajia ja tutkivatuomi on lähinnä vanhoollisen suunnan mieliaihe. Kuten myös 3 enkelin sanoma.


      • kosketuspintoja
        tuppe kirjoitti:

        Niin tutkivatuomio on varmaan kaikkien tiedossa, mutta uskon, että 99 % kirkon sisällä ja vähintään sama prosentti sen ulkopuolellakin ymmärtää sen väärin. Miten se useimmiten selitetään, ei saa minussa vastakaikua.

        Adventisteja on vähintään 3 lajia ja tutkivatuomi on lähinnä vanhoollisen suunnan mieliaihe. Kuten myös 3 enkelin sanoma.

        Oletkos itse kenties adventisti? Osaatko kertoa miten tutkivatuomio olisi oikein selitettynä? Karsittu vai väänetty versio?


      • Eetu
        kosketuspintoja kirjoitti:

        Oletkos itse kenties adventisti? Osaatko kertoa miten tutkivatuomio olisi oikein selitettynä? Karsittu vai väänetty versio?

        Niin onhan kirkon webbisivulla tutkiva tuomio, mutta lukekaapa se
        http://www.sdafin.org/opetus/pyhakko.htm
        pitkä monimutkainen juttu, jonka lukemisesta ei tule hullua hurskaammaksi. Sen luettuaan keskiverto maan matonen tuskin tietää, mitä siinä oikein haluttiin sanoa.

        Vaikka useimmat adventistit ovat vastaavan esityksen seurakuntaan liittyessään kuulleet, ei se ole heihin sen syvemmin uponnut ja pysyn kannassani, että saarnat aiheesta ovat tosi harvassa, kerran vuosikymmenessä tai kahdessa. No raamatuntutkistelun aiheena, ehkä kerran kahdessa vuodessa...

        Kaverillani on joskus ollut tapa kiusata jäseniä ja pyytää heitä kertomaan, mitä tutkiva tuomio oikein sisältää. Keskimäärin pari kymmenestä änkyttää vähänkään sisällöllistä vastauksen alkua, muut eivät edes yritä.

        On siis helppo väittää, että keskimääräisen adventistin uskon sisältö on todellakin jossakin muussa kuin tässä aiheessa. Niin minunkin, vaikka pystyn halutessani asian selvittämäänkin.

        Annoin jo kantani lyhyen version - opetus adventtia edeltävästä tuomiosta tarkoittaa samaa kuin Jeesuksen vertaus häävieraiden vaatteista.

        On kuitenkin pakko myöntää, että jos tuollaista edellä kuvattua haastattelututkimusta jatkaisi vaikkapa sataan jäseneen asti niin ehkä joukkoon voisi jo mahtua yksi tai kaksi, joilta heti lonkalta löytyy kahden tunnin luento aiheesta. Olkoot nuo nyt sitten vanhoillisia tai mitä vain adventisteja.

        Sääliksi käy niitä, jotka joutuvat heidän vuodatuksiaan kuuntelemaan, seurakunnassa tai sen ulkopuolella. Eihän niissä yleensä ole mitään iloa Herrassa tai Kristuksen lämpöä - joita molempia sattui olemaan runsaasti vaikkapa tämänpäiväisessä oman paikallisseurakuntani jumalanpalveluksessa: paljon kiitoslauluja, lämmin Jumalan voiman suuruutta korostava puhe... eikä sanaakaan niistä asioista, joihin adventismi on tällä palstalla useimmiten yhdistetty.


      • tuppe
        kosketuspintoja kirjoitti:

        Oletkos itse kenties adventisti? Osaatko kertoa miten tutkivatuomio olisi oikein selitettynä? Karsittu vai väänetty versio?

        En varmaankaan osaa vastata oikein tuohon kysymykseen tutkivasta tuomiosta, mutta oma näkemykseni on, että se pitäisi pystyä tiivistään: ei yksin uskosta vaan armosta. Jos näin ei ole, jossain on vikaa.


      • kosketuspintoja
        Eetu kirjoitti:

        Niin onhan kirkon webbisivulla tutkiva tuomio, mutta lukekaapa se
        http://www.sdafin.org/opetus/pyhakko.htm
        pitkä monimutkainen juttu, jonka lukemisesta ei tule hullua hurskaammaksi. Sen luettuaan keskiverto maan matonen tuskin tietää, mitä siinä oikein haluttiin sanoa.

        Vaikka useimmat adventistit ovat vastaavan esityksen seurakuntaan liittyessään kuulleet, ei se ole heihin sen syvemmin uponnut ja pysyn kannassani, että saarnat aiheesta ovat tosi harvassa, kerran vuosikymmenessä tai kahdessa. No raamatuntutkistelun aiheena, ehkä kerran kahdessa vuodessa...

        Kaverillani on joskus ollut tapa kiusata jäseniä ja pyytää heitä kertomaan, mitä tutkiva tuomio oikein sisältää. Keskimäärin pari kymmenestä änkyttää vähänkään sisällöllistä vastauksen alkua, muut eivät edes yritä.

        On siis helppo väittää, että keskimääräisen adventistin uskon sisältö on todellakin jossakin muussa kuin tässä aiheessa. Niin minunkin, vaikka pystyn halutessani asian selvittämäänkin.

        Annoin jo kantani lyhyen version - opetus adventtia edeltävästä tuomiosta tarkoittaa samaa kuin Jeesuksen vertaus häävieraiden vaatteista.

        On kuitenkin pakko myöntää, että jos tuollaista edellä kuvattua haastattelututkimusta jatkaisi vaikkapa sataan jäseneen asti niin ehkä joukkoon voisi jo mahtua yksi tai kaksi, joilta heti lonkalta löytyy kahden tunnin luento aiheesta. Olkoot nuo nyt sitten vanhoillisia tai mitä vain adventisteja.

        Sääliksi käy niitä, jotka joutuvat heidän vuodatuksiaan kuuntelemaan, seurakunnassa tai sen ulkopuolella. Eihän niissä yleensä ole mitään iloa Herrassa tai Kristuksen lämpöä - joita molempia sattui olemaan runsaasti vaikkapa tämänpäiväisessä oman paikallisseurakuntani jumalanpalveluksessa: paljon kiitoslauluja, lämmin Jumalan voiman suuruutta korostava puhe... eikä sanaakaan niistä asioista, joihin adventismi on tällä palstalla useimmiten yhdistetty.

        Kävin lukemassa antamaasi sivustoa. Olen
        aiemminkin vieraillut samoilla sivuilla. Tuossa lukiessani tuli mieleen että muut kristilliset kirkot käyttävät tuon Jeesuksen ristin työn osuuteen muutamaan lauseisiin. Lauseet löytyy raamatusta ja se on "Se on täytetty" entäs sen jälkeen "siirtyi isän oikealle puolelle taivaassa". Yhteenvetona kaikki täydellisesti Jeesuksen toimesta jo tehty!

        Sen sijaan lukiessani antamaasi sivustoa esille nousuvat lauseet " hän uhrasi meidän hyväksemme" OK! sitten törmäsin "Hän ryhtyi suorittamaan" mitä???? ja sitten "synnin hävittämistä" ???? Tulee aika ristiriitainen vaikutelma jos vertaa raamattuun jossa kaikki yksinkertaisesti sanottuna on suoritettu ja täytetty. Tässä tiedän opissa on selvästi raamatun vastaista sanomaa johon en halua kenenkään uskovan yhtyä-.


      • Eetu
        tuppe kirjoitti:

        En varmaankaan osaa vastata oikein tuohon kysymykseen tutkivasta tuomiosta, mutta oma näkemykseni on, että se pitäisi pystyä tiivistään: ei yksin uskosta vaan armosta. Jos näin ei ole, jossain on vikaa.

        En ole mikään "tutkiva tuomio tisti" (vaan ihan tavallinen paikallisseurakunnan vanhin, johka tehtäviin kuuluvat säännölliset Raamattutunnit ja aina silloin tällöin saarnakin).

        Pystyn omaksi tyydytyksekseni esittämään aiheestaa armoon liittyvän tiivistelmän (tai vaikka pitkänkin version, miltä tietenkin teitä säästän).

        Useimmilla adventisteilla ei aiheesta ole pitkää sen enempää kuin lyhyttäkään versiota. Pastoreilta tietenkin löytyy samantapainen pitkä juttu kuin tuo, mikä on webissä, jonka ongelmana on se, että ei käy mitenkään selväksi, mitä tässä oikein opetettiin ja ajatteleva lukija jää vielä laillasi pohtimaan sitä, ettei tämä oikein taida synkata UTn yksinkertaisen evankeliumin kanssa.

        Onneksi Adventtikirkossakin saa käyttää aivojaan ja pari pastoriystävääni on opettanut katsomaan asiaa myös evankeliumin kannalta. Olen myös lukenut saman ajatuksen jostakin kirkon englanninkielisestä julkaisusta, joten ei tämä kirkonkaan kannalta mitään harhaoppia liene.

        Laitan tämän yksinkertaiseen pykälä muotoon:

        1. Kysymys on tuomiosanomasta... josta voi käyttää vaikkapa nimitystä adventtia edeltävä tuomio... tutkiva tuomio on tuollainen historiallinen sanakummajainen, joka saa historiaan jäädäkin.
        2. Opetus tuomiosta on tärkeä UTssa... se löytyy Jeesukselta ja Paavalilta ja Pietarilta jne... ja muutamat näistä tuomioteksteistä viittaavat tuomioon ennen Jeesuksen tuloa - niinkuin esim vertaus häävaatteista.
        3. Tuomiosanalla on aina vain yksi ainoa tarkoitus. Muistuttaa ihmistä siitä, että hän on syntinen, ei täytä Juamalan mittoja ja että on olemassa yksi ainoa ehdoton, varma armon lähde, Golgatan keskimmäinen risti...
        4. Kun siis puhutaan adventtia edeltävästä tuomiosta sillä halutaan opettaa, että Jeesuksen armo ja vanhurskaus on ainoa valmistuminen Herran tulolle ja joka väittää jotakin muuta tarvittavan, ei tiedä mistä puhuu.

        Pitkä versio sanoo saman vähän useammin sanoin ja tietenkin useammalla Raamatun tekstillä höystettynä.

        Tuli jo sanotuksi enemmän kuin oli tarkoitus.

        Iloa Herrassa siis toivottelen...


      • tuli vain mieleen
        Eetu kirjoitti:

        En ole mikään "tutkiva tuomio tisti" (vaan ihan tavallinen paikallisseurakunnan vanhin, johka tehtäviin kuuluvat säännölliset Raamattutunnit ja aina silloin tällöin saarnakin).

        Pystyn omaksi tyydytyksekseni esittämään aiheestaa armoon liittyvän tiivistelmän (tai vaikka pitkänkin version, miltä tietenkin teitä säästän).

        Useimmilla adventisteilla ei aiheesta ole pitkää sen enempää kuin lyhyttäkään versiota. Pastoreilta tietenkin löytyy samantapainen pitkä juttu kuin tuo, mikä on webissä, jonka ongelmana on se, että ei käy mitenkään selväksi, mitä tässä oikein opetettiin ja ajatteleva lukija jää vielä laillasi pohtimaan sitä, ettei tämä oikein taida synkata UTn yksinkertaisen evankeliumin kanssa.

        Onneksi Adventtikirkossakin saa käyttää aivojaan ja pari pastoriystävääni on opettanut katsomaan asiaa myös evankeliumin kannalta. Olen myös lukenut saman ajatuksen jostakin kirkon englanninkielisestä julkaisusta, joten ei tämä kirkonkaan kannalta mitään harhaoppia liene.

        Laitan tämän yksinkertaiseen pykälä muotoon:

        1. Kysymys on tuomiosanomasta... josta voi käyttää vaikkapa nimitystä adventtia edeltävä tuomio... tutkiva tuomio on tuollainen historiallinen sanakummajainen, joka saa historiaan jäädäkin.
        2. Opetus tuomiosta on tärkeä UTssa... se löytyy Jeesukselta ja Paavalilta ja Pietarilta jne... ja muutamat näistä tuomioteksteistä viittaavat tuomioon ennen Jeesuksen tuloa - niinkuin esim vertaus häävaatteista.
        3. Tuomiosanalla on aina vain yksi ainoa tarkoitus. Muistuttaa ihmistä siitä, että hän on syntinen, ei täytä Juamalan mittoja ja että on olemassa yksi ainoa ehdoton, varma armon lähde, Golgatan keskimmäinen risti...
        4. Kun siis puhutaan adventtia edeltävästä tuomiosta sillä halutaan opettaa, että Jeesuksen armo ja vanhurskaus on ainoa valmistuminen Herran tulolle ja joka väittää jotakin muuta tarvittavan, ei tiedä mistä puhuu.

        Pitkä versio sanoo saman vähän useammin sanoin ja tietenkin useammalla Raamatun tekstillä höystettynä.

        Tuli jo sanotuksi enemmän kuin oli tarkoitus.

        Iloa Herrassa siis toivottelen...

        Tuomiota ei voi olla ilman lakia.
        Lakia ei voi käyttää ilman sanktioita.
        Laki itse kertoo ketä se koskee.
        Laki kertoo miten asiat ovat suhteessa muihin lakeihin.(esimerkiksi maallisiin)
        Laki on laillinen aina tietyillä ehdoilla.
        Lailla on aina valvojansa ja valtuutetut tiedottajat.Nämä ovat virallisia vain pystyessään osoittamaan valtuutensa, kuka on saanut, keneltä on saanut ja mitä valtuuksia on saanut.
        Tärkeimmät virat ja lait ovat aina selvimmin osoitettu.
        Miten kyseinen oppi vaikuttaa lailliselta??Onko ihmisen tärkein tuomio kaikkein hämärintä puuhaa??


      • Eetu kirjoitti:

        En ole mikään "tutkiva tuomio tisti" (vaan ihan tavallinen paikallisseurakunnan vanhin, johka tehtäviin kuuluvat säännölliset Raamattutunnit ja aina silloin tällöin saarnakin).

        Pystyn omaksi tyydytyksekseni esittämään aiheestaa armoon liittyvän tiivistelmän (tai vaikka pitkänkin version, miltä tietenkin teitä säästän).

        Useimmilla adventisteilla ei aiheesta ole pitkää sen enempää kuin lyhyttäkään versiota. Pastoreilta tietenkin löytyy samantapainen pitkä juttu kuin tuo, mikä on webissä, jonka ongelmana on se, että ei käy mitenkään selväksi, mitä tässä oikein opetettiin ja ajatteleva lukija jää vielä laillasi pohtimaan sitä, ettei tämä oikein taida synkata UTn yksinkertaisen evankeliumin kanssa.

        Onneksi Adventtikirkossakin saa käyttää aivojaan ja pari pastoriystävääni on opettanut katsomaan asiaa myös evankeliumin kannalta. Olen myös lukenut saman ajatuksen jostakin kirkon englanninkielisestä julkaisusta, joten ei tämä kirkonkaan kannalta mitään harhaoppia liene.

        Laitan tämän yksinkertaiseen pykälä muotoon:

        1. Kysymys on tuomiosanomasta... josta voi käyttää vaikkapa nimitystä adventtia edeltävä tuomio... tutkiva tuomio on tuollainen historiallinen sanakummajainen, joka saa historiaan jäädäkin.
        2. Opetus tuomiosta on tärkeä UTssa... se löytyy Jeesukselta ja Paavalilta ja Pietarilta jne... ja muutamat näistä tuomioteksteistä viittaavat tuomioon ennen Jeesuksen tuloa - niinkuin esim vertaus häävaatteista.
        3. Tuomiosanalla on aina vain yksi ainoa tarkoitus. Muistuttaa ihmistä siitä, että hän on syntinen, ei täytä Juamalan mittoja ja että on olemassa yksi ainoa ehdoton, varma armon lähde, Golgatan keskimmäinen risti...
        4. Kun siis puhutaan adventtia edeltävästä tuomiosta sillä halutaan opettaa, että Jeesuksen armo ja vanhurskaus on ainoa valmistuminen Herran tulolle ja joka väittää jotakin muuta tarvittavan, ei tiedä mistä puhuu.

        Pitkä versio sanoo saman vähän useammin sanoin ja tietenkin useammalla Raamatun tekstillä höystettynä.

        Tuli jo sanotuksi enemmän kuin oli tarkoitus.

        Iloa Herrassa siis toivottelen...

        Ei tutkiva tuomio ole mikään sanakummajainen puhtaasta kristinopista. Tutkivalla tuomiolla on myös sisältö ja sitä ei löydy Raamatusta. Sisältöön kuuluu:
        - tutkivan tuomion alkaminen 22.10.1844
        - Jeesuksen meneminen vasta tuolloin Kaikkein Pyhimpään
        - että Jeesus sulki oven perässään ja Saatana istui Jumalan valtaistuimelle, niin että muiden kuin adventistien rukoukset menevätkin hänelle
        - uskovien synnit on taivaassa ja Jeesuksen pitää siellä tehdä sovitus- ja puhdistustyötä niille
        - kukaan ihminen maan päällä ei tiedä koska hänen asiansa on käsitelty ja näin ollen kukaan ei saa ajatella tai sanoa olevansa pelastettu, sillä kenties hän ei läpäissytkään tutkivaa tuomiota ja on jo tuomittu
        - Jeesus vielä siirtyy pois tuostakin tehtävästä ja silloin niiden, jotka läpäisivät tutkivan tuomion on pystyttävä seisomaan ahdistuksissa ilman Jeesusta välittäjänään vain oman hyväksi kehittämänsä luonteen perusteella
        - lopulta synnit pannaan Saatanan päälle ja hän onkin lopullinen synnin sovittaja

        No tässä tuli vähän muutakin pyhäkköoppia sekaan, mutta pääpiirteissään tuo on tutkivan tuomion opin sisältö. Älä siis yritä maalata täysin epäkristillistä, epäraamatullista oppia miksikään pikku sanailuksi, jolla muka olisi kristillinen sisältö.

        Kaikki mitä tuossa yllä luettelin on täysin vierasta Raamatulle. Tällä hetkellä ei ole menossa mitään tuomiota. Jotka kuolevat uskossa, menevät taivaaseen, koska heissä on Pyhä Henki. Joissa ei Pyhää Henkeä ole, menevät tuonelaan odottamaan viimeistä tuomiota ja ikuista helvetin kärsimystä.

        On vain kaksi tuomioistuinta taivaassa. Ensimmäinen on Bema eli palkintojenjakoistuin uskoville. Toinen on varsinainen oikeustuomioistuin, viimeinen tuomio, uskomattomille.

        Siispä kaikki bemalle tulleet jäävät taivaaseen, he vain saavat erilaisia palkintoja sen mukaan, miten ovat tuottaneet hedelmää. Lihan hyvältä näyttävistäkään teoista ei palkintoja heru.

        Kaikki viimeiselle tuomiolle joutuneet heitetään helvettiin, mutta hekin saavat tekojensa mukaan eriasteisia rangaistuksia. Jolle on enemmän annettu, siltä enemmän vaaditaan, joten esimerkiksi luopio saa pahemmat rangaistukset kuin ihminen, joka ei ole koskaan evankeliumia kuullutkaan.


      • Eetu
        uskova_1 kirjoitti:

        Ei tutkiva tuomio ole mikään sanakummajainen puhtaasta kristinopista. Tutkivalla tuomiolla on myös sisältö ja sitä ei löydy Raamatusta. Sisältöön kuuluu:
        - tutkivan tuomion alkaminen 22.10.1844
        - Jeesuksen meneminen vasta tuolloin Kaikkein Pyhimpään
        - että Jeesus sulki oven perässään ja Saatana istui Jumalan valtaistuimelle, niin että muiden kuin adventistien rukoukset menevätkin hänelle
        - uskovien synnit on taivaassa ja Jeesuksen pitää siellä tehdä sovitus- ja puhdistustyötä niille
        - kukaan ihminen maan päällä ei tiedä koska hänen asiansa on käsitelty ja näin ollen kukaan ei saa ajatella tai sanoa olevansa pelastettu, sillä kenties hän ei läpäissytkään tutkivaa tuomiota ja on jo tuomittu
        - Jeesus vielä siirtyy pois tuostakin tehtävästä ja silloin niiden, jotka läpäisivät tutkivan tuomion on pystyttävä seisomaan ahdistuksissa ilman Jeesusta välittäjänään vain oman hyväksi kehittämänsä luonteen perusteella
        - lopulta synnit pannaan Saatanan päälle ja hän onkin lopullinen synnin sovittaja

        No tässä tuli vähän muutakin pyhäkköoppia sekaan, mutta pääpiirteissään tuo on tutkivan tuomion opin sisältö. Älä siis yritä maalata täysin epäkristillistä, epäraamatullista oppia miksikään pikku sanailuksi, jolla muka olisi kristillinen sisältö.

        Kaikki mitä tuossa yllä luettelin on täysin vierasta Raamatulle. Tällä hetkellä ei ole menossa mitään tuomiota. Jotka kuolevat uskossa, menevät taivaaseen, koska heissä on Pyhä Henki. Joissa ei Pyhää Henkeä ole, menevät tuonelaan odottamaan viimeistä tuomiota ja ikuista helvetin kärsimystä.

        On vain kaksi tuomioistuinta taivaassa. Ensimmäinen on Bema eli palkintojenjakoistuin uskoville. Toinen on varsinainen oikeustuomioistuin, viimeinen tuomio, uskomattomille.

        Siispä kaikki bemalle tulleet jäävät taivaaseen, he vain saavat erilaisia palkintoja sen mukaan, miten ovat tuottaneet hedelmää. Lihan hyvältä näyttävistäkään teoista ei palkintoja heru.

        Kaikki viimeiselle tuomiolle joutuneet heitetään helvettiin, mutta hekin saavat tekojensa mukaan eriasteisia rangaistuksia. Jolle on enemmän annettu, siltä enemmän vaaditaan, joten esimerkiksi luopio saa pahemmat rangaistukset kuin ihminen, joka ei ole koskaan evankeliumia kuullutkaan.

        No juu myönnetään, että minun adventtia edeltävä tuomioni on paljon kauniimpi kuin useimpien adventistien (ja pysyn vieläkin väitteessäni, ettei useimmilla ole asiasta mitään omakohtaista mieltä), mutta toisaalta kenelläkään adventistilla ei ole sellaista tutkivaa tuomiota, jonka sinä esität.

        On tosi helppo keksiä pitkä lista typeriä oppeja vaikka saatanasta valtaistuimella tai sovittajana ja sitten sanoa, että tämähän on ihan kauheaa kun te noin uskotte. Saisit käydä kaikki Suomen adventistit kahteen kertaan läpi löytämättä ainuttakaan, joka allekirjoittaisi pykäliäsi.

        Mitäs, jos kerrot oman kirkkosi niin voisin yrittää samaa. Otan jonkun kirkkosi opin ja sitten sekoitan siihen webistä tai muualta keksimääni huuhaata ja huudan sitten suureen ääneen että tämähän on kerettiläisyyttä pahimmillaan.

        Siis onko tämä rehellistä? Tuskin. Onko tämä järkevää? Ei. Onko tämä kristillistä... Epäilen?

        Ja muuten minusta on iham mukava elää ja olla Jumalan lapsi ja pitää veljinä kaikkia, jotka avuksi huutavat meidän Herramme Jeesuksen nimeä niinkuin veljemme Paavali taitaa jossakin todeta.


      • siihen julkisesti myös
        Eetu kirjoitti:

        No juu myönnetään, että minun adventtia edeltävä tuomioni on paljon kauniimpi kuin useimpien adventistien (ja pysyn vieläkin väitteessäni, ettei useimmilla ole asiasta mitään omakohtaista mieltä), mutta toisaalta kenelläkään adventistilla ei ole sellaista tutkivaa tuomiota, jonka sinä esität.

        On tosi helppo keksiä pitkä lista typeriä oppeja vaikka saatanasta valtaistuimella tai sovittajana ja sitten sanoa, että tämähän on ihan kauheaa kun te noin uskotte. Saisit käydä kaikki Suomen adventistit kahteen kertaan läpi löytämättä ainuttakaan, joka allekirjoittaisi pykäliäsi.

        Mitäs, jos kerrot oman kirkkosi niin voisin yrittää samaa. Otan jonkun kirkkosi opin ja sitten sekoitan siihen webistä tai muualta keksimääni huuhaata ja huudan sitten suureen ääneen että tämähän on kerettiläisyyttä pahimmillaan.

        Siis onko tämä rehellistä? Tuskin. Onko tämä järkevää? Ei. Onko tämä kristillistä... Epäilen?

        Ja muuten minusta on iham mukava elää ja olla Jumalan lapsi ja pitää veljinä kaikkia, jotka avuksi huutavat meidän Herramme Jeesuksen nimeä niinkuin veljemme Paavali taitaa jossakin todeta.

        otetaan kantaa. Mikäli joku muukin uskonsuunta ottaisi asiakseen omassa nimessään esittää jotain vastaavaa, kantaa otettaisiin aivan samalla tavalla. Otetaanhan nytkin kantaa myös yksityisiin käsityksiin adventistien toimesta.


      • Eetu kirjoitti:

        No juu myönnetään, että minun adventtia edeltävä tuomioni on paljon kauniimpi kuin useimpien adventistien (ja pysyn vieläkin väitteessäni, ettei useimmilla ole asiasta mitään omakohtaista mieltä), mutta toisaalta kenelläkään adventistilla ei ole sellaista tutkivaa tuomiota, jonka sinä esität.

        On tosi helppo keksiä pitkä lista typeriä oppeja vaikka saatanasta valtaistuimella tai sovittajana ja sitten sanoa, että tämähän on ihan kauheaa kun te noin uskotte. Saisit käydä kaikki Suomen adventistit kahteen kertaan läpi löytämättä ainuttakaan, joka allekirjoittaisi pykäliäsi.

        Mitäs, jos kerrot oman kirkkosi niin voisin yrittää samaa. Otan jonkun kirkkosi opin ja sitten sekoitan siihen webistä tai muualta keksimääni huuhaata ja huudan sitten suureen ääneen että tämähän on kerettiläisyyttä pahimmillaan.

        Siis onko tämä rehellistä? Tuskin. Onko tämä järkevää? Ei. Onko tämä kristillistä... Epäilen?

        Ja muuten minusta on iham mukava elää ja olla Jumalan lapsi ja pitää veljinä kaikkia, jotka avuksi huutavat meidän Herramme Jeesuksen nimeä niinkuin veljemme Paavali taitaa jossakin todeta.

        No lueskele sitten tätä palstaa taaksepäin. Kaikki mainitsemani opit on täällä adventistien taholta todettu niin oleviksi. Paljaimmin ne on tuonut esiin "laintaulut", sitten Annu42 (aik. Annu), sitten SerajaM, sitten Jarlau ja vähän lievemmässä muodossa PikkuKonna, Helena... No en nyt muista kaikkia nimiä, mutta joka tapauksessa lauseesi "kenelläkään adventistilla ei ole sellaista tutkivaa tuomiota, jonka sinä esität." kyllä romuttuu, jos jaksat selata tätä palstaa vuoden päivät taaksepäin tai edes kevääseen saakka.


      • annu42
        Eetu kirjoitti:

        No juu myönnetään, että minun adventtia edeltävä tuomioni on paljon kauniimpi kuin useimpien adventistien (ja pysyn vieläkin väitteessäni, ettei useimmilla ole asiasta mitään omakohtaista mieltä), mutta toisaalta kenelläkään adventistilla ei ole sellaista tutkivaa tuomiota, jonka sinä esität.

        On tosi helppo keksiä pitkä lista typeriä oppeja vaikka saatanasta valtaistuimella tai sovittajana ja sitten sanoa, että tämähän on ihan kauheaa kun te noin uskotte. Saisit käydä kaikki Suomen adventistit kahteen kertaan läpi löytämättä ainuttakaan, joka allekirjoittaisi pykäliäsi.

        Mitäs, jos kerrot oman kirkkosi niin voisin yrittää samaa. Otan jonkun kirkkosi opin ja sitten sekoitan siihen webistä tai muualta keksimääni huuhaata ja huudan sitten suureen ääneen että tämähän on kerettiläisyyttä pahimmillaan.

        Siis onko tämä rehellistä? Tuskin. Onko tämä järkevää? Ei. Onko tämä kristillistä... Epäilen?

        Ja muuten minusta on iham mukava elää ja olla Jumalan lapsi ja pitää veljinä kaikkia, jotka avuksi huutavat meidän Herramme Jeesuksen nimeä niinkuin veljemme Paavali taitaa jossakin todeta.

        Ala penkoa, minä löysin hyvin vähän asia näistä viidesläisistä. Naispappeuden vastustajia ainakin ovat, joten aloita vaikka siitä.


      • annu42
        Eetu kirjoitti:

        No juu myönnetään, että minun adventtia edeltävä tuomioni on paljon kauniimpi kuin useimpien adventistien (ja pysyn vieläkin väitteessäni, ettei useimmilla ole asiasta mitään omakohtaista mieltä), mutta toisaalta kenelläkään adventistilla ei ole sellaista tutkivaa tuomiota, jonka sinä esität.

        On tosi helppo keksiä pitkä lista typeriä oppeja vaikka saatanasta valtaistuimella tai sovittajana ja sitten sanoa, että tämähän on ihan kauheaa kun te noin uskotte. Saisit käydä kaikki Suomen adventistit kahteen kertaan läpi löytämättä ainuttakaan, joka allekirjoittaisi pykäliäsi.

        Mitäs, jos kerrot oman kirkkosi niin voisin yrittää samaa. Otan jonkun kirkkosi opin ja sitten sekoitan siihen webistä tai muualta keksimääni huuhaata ja huudan sitten suureen ääneen että tämähän on kerettiläisyyttä pahimmillaan.

        Siis onko tämä rehellistä? Tuskin. Onko tämä järkevää? Ei. Onko tämä kristillistä... Epäilen?

        Ja muuten minusta on iham mukava elää ja olla Jumalan lapsi ja pitää veljinä kaikkia, jotka avuksi huutavat meidän Herramme Jeesuksen nimeä niinkuin veljemme Paavali taitaa jossakin todeta.

        Viidesläinen sanoi Uskova_1 joskus olevansa, joten aloita siitä. Minä en kovin paljon asiasta löytänyt, mutta mielelläni luen sinun penkomiasi asioita. Naispappeuden vastustaminen on asia, johon olen törmännyt. Siitä on hyvä aloittaa. Odotellaan tuloksia.


      • annu42 kirjoitti:

        Ala penkoa, minä löysin hyvin vähän asia näistä viidesläisistä. Naispappeuden vastustajia ainakin ovat, joten aloita vaikka siitä.

        Oikea todistus tähän mennessä.


      • Eetu
        Eetu kirjoitti:

        No juu myönnetään, että minun adventtia edeltävä tuomioni on paljon kauniimpi kuin useimpien adventistien (ja pysyn vieläkin väitteessäni, ettei useimmilla ole asiasta mitään omakohtaista mieltä), mutta toisaalta kenelläkään adventistilla ei ole sellaista tutkivaa tuomiota, jonka sinä esität.

        On tosi helppo keksiä pitkä lista typeriä oppeja vaikka saatanasta valtaistuimella tai sovittajana ja sitten sanoa, että tämähän on ihan kauheaa kun te noin uskotte. Saisit käydä kaikki Suomen adventistit kahteen kertaan läpi löytämättä ainuttakaan, joka allekirjoittaisi pykäliäsi.

        Mitäs, jos kerrot oman kirkkosi niin voisin yrittää samaa. Otan jonkun kirkkosi opin ja sitten sekoitan siihen webistä tai muualta keksimääni huuhaata ja huudan sitten suureen ääneen että tämähän on kerettiläisyyttä pahimmillaan.

        Siis onko tämä rehellistä? Tuskin. Onko tämä järkevää? Ei. Onko tämä kristillistä... Epäilen?

        Ja muuten minusta on iham mukava elää ja olla Jumalan lapsi ja pitää veljinä kaikkia, jotka avuksi huutavat meidän Herramme Jeesuksen nimeä niinkuin veljemme Paavali taitaa jossakin todeta.

        No viidesläisiä olen aina pitänyt veljinäni... joten enpä taida vaivautua mielikuvitusjuttujen kirjoittamiseen.

        En myöskään lähde penkomaan vanhoja palstan tarinoita, kun ei aiheen jauhaminen tässä foorumissa enemmälti kiinnosta ja on vielä työkiireitäkin.

        En kuitenkaan tältä istumalta vieläkään suostu uskomaan, että kukaan normaali adventisti tuohon sinun tuomioosi uskoo... mutta täytyy tehdä se korjaus aiempaan kantaani, että voihan sekalaisesta seurakunnastamme löytyä joku sairaalakelpoinen yksilö, jolta olet tuomiomallisi saanut. Kirkon opetusta tai yleistä käsitystä sen pahimmat kohdat eivät taatusti edusta.

        Ja tuosta "tutkiva tuomio" nimestä vielä se, että jo runsaat kaksi vuosikymmentä kirkko on tiedotuksessaan (Suomessa ja kansainvälisesti) suosinut muotoa "adventtia edeltävä tuomio" ja pyrkinyt jättämään tuon vanhemman muodon vähemmälle. Eihän tuomio mitään koskaan tutki... eli kummajainen tuo on niin suomeksi kuin englanninkielessäkin.


      • Eetu kirjoitti:

        No viidesläisiä olen aina pitänyt veljinäni... joten enpä taida vaivautua mielikuvitusjuttujen kirjoittamiseen.

        En myöskään lähde penkomaan vanhoja palstan tarinoita, kun ei aiheen jauhaminen tässä foorumissa enemmälti kiinnosta ja on vielä työkiireitäkin.

        En kuitenkaan tältä istumalta vieläkään suostu uskomaan, että kukaan normaali adventisti tuohon sinun tuomioosi uskoo... mutta täytyy tehdä se korjaus aiempaan kantaani, että voihan sekalaisesta seurakunnastamme löytyä joku sairaalakelpoinen yksilö, jolta olet tuomiomallisi saanut. Kirkon opetusta tai yleistä käsitystä sen pahimmat kohdat eivät taatusti edusta.

        Ja tuosta "tutkiva tuomio" nimestä vielä se, että jo runsaat kaksi vuosikymmentä kirkko on tiedotuksessaan (Suomessa ja kansainvälisesti) suosinut muotoa "adventtia edeltävä tuomio" ja pyrkinyt jättämään tuon vanhemman muodon vähemmälle. Eihän tuomio mitään koskaan tutki... eli kummajainen tuo on niin suomeksi kuin englanninkielessäkin.

        Adventistien oppien mukaanhan toinen adventti eli Jeesuksen toinen tulemus tapahtuu samalla kuin tempaus. Tietänet, että kristikunta katsoo tempauksen tulevan joko seitsenvuotisen vihanajan alussa, puolivälissä tai juuri ennen Jeesuksen toista tulemusta eli vihan ajan lopussa.

        Nyt kun sanot, että enää ei puhuta tutkivasta tuomiosta, vaan adventtia edeltävästä tuomiosta, ei tämä adventistin kannalta mitenkään tyhjennä tuota harhaoppista opillista sisältöä, mutta tällä sanalla voi helpommin verhota ei-adventisteille tuon opin kristillisen näköiseksi.

        Kristillisellä, raamatullisella esiymmärryksellä varustettu henkilö ajattelee kuullessaan ”adventtia edeltävä tuomio” taivaaseen temmatuille järjestettävää bema palkintoistuinta.

        Adventisti taas ellenistisellä esiymmärryksellä ajattelee kuullessaan ”adventti edeltävä tuomio” täällä maan päällä eläville tehtävää tutkivaa tuomiota, joka alkoi Jeesuksen siirtyessä 22.10.1844 taivaan Pyhästä Kaikkein pyhimpään jne.

        Tässä on suuri ero:
        Sda - raamatullinen
        Tuomio maan päällä - tuomio (palkintojen jako) taivaassa
        Tuomio ennen tempausta - tuomio (palkintojen jako) tempauksen jälkeen
        Sovitus jatkuu taivaassa - sovitus tapahtui kerta kaikkiaan ristillä
        Saatana kärsii ihmisten syntien lopullisen rangaistuksen - saatana kärsii omien syntiensä rangaistuksen
        Jeesus meni 22.10.1844 Kaikkein pyhimpään - Jeesus meni n. 30 jKr Kaikkein Pyhimpään
        Jeesus puhdistaa taivaassa olevia syntejä - mikään paha ei taivaaseen pääse
        Ihminen pystyy ja pitää pystyä seisomaan synnittömänä ilman Jeesusta ahdistuksissa - ihminen ei kestä Jumalan edessä ilman välittäjää Jeesusta, joka ei koskaan ihmistä jätä (ihminen voi kyllä Hänet jättää)
        Ihminen ei saa ajatella tai sanoa olevansa pelastettu - ihminen uskoo olevansa pelastettu; epäusko on syntiä

        Missä määrin nuo uudet nimitykset keksitään ulkopuolisten harhauttamiseksi ja missä määrin omien tyynnyttelemiseksi?


      • uskova -1
        uskova_1 kirjoitti:

        Adventistien oppien mukaanhan toinen adventti eli Jeesuksen toinen tulemus tapahtuu samalla kuin tempaus. Tietänet, että kristikunta katsoo tempauksen tulevan joko seitsenvuotisen vihanajan alussa, puolivälissä tai juuri ennen Jeesuksen toista tulemusta eli vihan ajan lopussa.

        Nyt kun sanot, että enää ei puhuta tutkivasta tuomiosta, vaan adventtia edeltävästä tuomiosta, ei tämä adventistin kannalta mitenkään tyhjennä tuota harhaoppista opillista sisältöä, mutta tällä sanalla voi helpommin verhota ei-adventisteille tuon opin kristillisen näköiseksi.

        Kristillisellä, raamatullisella esiymmärryksellä varustettu henkilö ajattelee kuullessaan ”adventtia edeltävä tuomio” taivaaseen temmatuille järjestettävää bema palkintoistuinta.

        Adventisti taas ellenistisellä esiymmärryksellä ajattelee kuullessaan ”adventti edeltävä tuomio” täällä maan päällä eläville tehtävää tutkivaa tuomiota, joka alkoi Jeesuksen siirtyessä 22.10.1844 taivaan Pyhästä Kaikkein pyhimpään jne.

        Tässä on suuri ero:
        Sda - raamatullinen
        Tuomio maan päällä - tuomio (palkintojen jako) taivaassa
        Tuomio ennen tempausta - tuomio (palkintojen jako) tempauksen jälkeen
        Sovitus jatkuu taivaassa - sovitus tapahtui kerta kaikkiaan ristillä
        Saatana kärsii ihmisten syntien lopullisen rangaistuksen - saatana kärsii omien syntiensä rangaistuksen
        Jeesus meni 22.10.1844 Kaikkein pyhimpään - Jeesus meni n. 30 jKr Kaikkein Pyhimpään
        Jeesus puhdistaa taivaassa olevia syntejä - mikään paha ei taivaaseen pääse
        Ihminen pystyy ja pitää pystyä seisomaan synnittömänä ilman Jeesusta ahdistuksissa - ihminen ei kestä Jumalan edessä ilman välittäjää Jeesusta, joka ei koskaan ihmistä jätä (ihminen voi kyllä Hänet jättää)
        Ihminen ei saa ajatella tai sanoa olevansa pelastettu - ihminen uskoo olevansa pelastettu; epäusko on syntiä

        Missä määrin nuo uudet nimitykset keksitään ulkopuolisten harhauttamiseksi ja missä määrin omien tyynnyttelemiseksi?

        Jokainen lukia tietää sen, että parjaus ja valhe on parasta mitä voidaan uskon nimissä tehdä.
        Seitsemän vuoden valhe on trikki. Vihan aika on hyvä keksintö. Tuomioita ei ole

        Kaikki me vitoslaiset pelastutaan. Toise me toivotetaan Johonkin harhaanme Vitoset ollaan
        melko pyhiä. Meidän periaate on rehellisesti
        parjata ja haukkua kaikki toisin ajattelevat
        harhaksi.

        Ei ole maan päällä parempia parjaajia kuin me. tää on varma totuus. Tässä parjauksessa piilee meidän koko pyhyytemme. Meillä on oikea kaste

        Meillä on oikea Messu. Meillä on kaikken parhaimmat naiset valmistettu papeiksi. Kyllä minulla on paljon ylistystä siitä kuinka me haluamme sotkea kaikki asiat sekaisin. Se on näet vain meidän harrastus. Tää kaikki on vain sitä veljellistä rakkautta. vasenkätisesti

        Hallelujaa Aamen


      • uskova -1 kirjoitti:

        Jokainen lukia tietää sen, että parjaus ja valhe on parasta mitä voidaan uskon nimissä tehdä.
        Seitsemän vuoden valhe on trikki. Vihan aika on hyvä keksintö. Tuomioita ei ole

        Kaikki me vitoslaiset pelastutaan. Toise me toivotetaan Johonkin harhaanme Vitoset ollaan
        melko pyhiä. Meidän periaate on rehellisesti
        parjata ja haukkua kaikki toisin ajattelevat
        harhaksi.

        Ei ole maan päällä parempia parjaajia kuin me. tää on varma totuus. Tässä parjauksessa piilee meidän koko pyhyytemme. Meillä on oikea kaste

        Meillä on oikea Messu. Meillä on kaikken parhaimmat naiset valmistettu papeiksi. Kyllä minulla on paljon ylistystä siitä kuinka me haluamme sotkea kaikki asiat sekaisin. Se on näet vain meidän harrastus. Tää kaikki on vain sitä veljellistä rakkautta. vasenkätisesti

        Hallelujaa Aamen

        Et varmasti löydä mistään sellaista kirjoitusta minun kirjoittamanani, että vain "vitoset" pelastuisi. (sitäpaitsi sanonta, jota käytin oli "lähinnä viidesläinen") En edes unissani kirjoittaisi noin, koska en ajattele niin.

        Jokainen uudestisyntynyt ja uskonsa kuolemaan/tempaukseen säilyttänyt pelastuu taivaaseen.

        Mutta koska olen 1 ja sinä -1, niin tarkoituksesi olikin kääntää kaikki peilikuvakseen.


    • Vilkkuva Valo

      Miksei adventistit ei voisi luopua tuosta kohtaa?

      "Kun Jeesus ei tullutkaan maan päälle 22.10.1844, ei kestänyt kauankaan, kun omaksuttiin ajatus, että jotakin tuona päivänä kuitenkin olisi tapahtunut. Syntyi oppi ns. tutkivasta tuomiosta, joka adventistisen käsityksen mukaan tarkoittaa sitä, että mainittuna päivänä Jeesus olisi siirtynyt taivaallisen pyhäkön toiseksi pyhimmästä
      osastosta kaikkein pyhimpään ja ryhtynyt tutkimaan, ketkä loppujen lopuksi ovat kelvollisia pääsemään taivaaseen. Se, mitä asiasta alkuun opetettiin, on viimeisten 20 vuoden aikana joutunut kiistelyn kohteeksi"

      Mielestäni tulisi hyljätä tuo tutkivatuomio ja sekin että Jeesus on Enkeli Mikael. Sapatista saisi poistaa pedonmerkin merkitykset. Noitten kohtien muuttaminen lähentäisi adventisteja enemmän muitten kanssa.

      • tietoa lisää

        Jos olet englannintaitoinen, tässä on koko story Hiram Edsonista, joka tämän näyn taivaallisesta pyhäköstä sai. Ehkä se selventää asiaa jonkin verran.
        www.adventistreview.org/2002-1543/story1.html -


    • Kommentoin hieman:

      Adventtikirkko on perustettu 1860 luvulla noin 20 vuotta tuon maailmanlopun odotuksen jälkeen.
      Milller joka oli laskuopin isä ei ollut adventtikirkkon jäsen.
      Hän löysi kuitenkin äärimmäisen tärkeän asian Raamatusta vaikka ei heti osunut kokonaan ja täysin oikeaan.
      Jyvät akanoista karsiutuivat myös kun pettymys tuli. Tosi kristityt jatkoivat tutkimista kun havaitsivat että kysymys on täysins elvästä Ramatun profetiasta, mutta missä meni vikaan?
      He selvittivät syyn ja pyysivät valoa Jumalalta ja sitä tulikin roppakaupalla että on muillekin jakaa vielä tänä päivänäkin.

      A-kirkko odottaa ja opettaa takaisintulevaa Jeesusta.
      Onko kristikunnalla joku muu tehtävä?
      ONKO?

      Jäsenmäärä on nykysin noin 15 miljoonaa ja kasvuvauhti oli miljoona suilua vuodessa 2004, mutta en tiedä miten jatkuva näin suuri vauihti on?

      Jumala on järjestyksen Jumala, eikä sekamelskan Jumala jossa jokainen voi toimia ilman yhdessä sovittuja sääntöjä ja opettaa omia oppejaan joita ei ole tutkittu.
      Olen joissakin piireissä tavannut näitä omia tulkintojaan opettavia eikä kukaan pane vastaan ja moiti.

      MISSÄÄN KOHDIN "VIRALLINEN OPPI" EI OLE MUUTTUNUT!
      Evankeliumi ei muutu, ja A-kirkko on saanut siihen valon profetian Hengen kautta, eikä siinä ole ollut mussuttamista kenelläkään.
      Sen sijaan erilaisia toimintatapoja ja sääntöjä hallinnossa pohditaan tietenkin ajan ja tapojen mukaan ja tarpeiden mukaan.
      EVANKELIUMIA JA RAAMATUN OPETUSTA EI OLE KIRKON TOIMESTA MUUTETTU KOSKAAN!

      Oppi tutkivasta tuomiosta on Raamatun oppi ja koko VT:n uhripalvelusjärjestelmä vertauskuvasi vain tätä.
      Jeesus toimii välittäjänä taivaallisesä pyhäkössä:
      Hebr 8:24-25, 1-2 ja koko luku)
      Eikö tämä ole Raamatun opetusta?

      Oppi 2300 iltaa ja aamua on sekin Raamatun opetus, joka tuo vuoteen 1844.
      Tämä on helposti laskettavissa Raamatusta, mutta vaatii syventymisen.
      Dan 8:14, Tämä alkaa kun : Dan 9:24-27, (ja koko luku)
      Huom vielä että Danielin kirjaa on voitu ymmärtää vasta lopun aikana : Dan 12:4,9.

      Raamatun arvovalta ei ole ongelmallinen kysymys suhteessa profeettaan kun profetta itse opetti että hän johtaa vain suurempaan valoon joka on Raamattu.
      Hän opetti vain Raamattua, ei muuta.
      Tottakai aika on tuonut erilaista uutta valoa joit on aina pitänyt pohtia, mutta ei teologia ole muuttunut koskaan miksikään, eikä Raamatun ilmoitus.

      Jokaisen kristityksi itseään nimittävän tulee huolehtia Jumalan sanan viemisestä, ja kymmenykset ovat Raamatun ratkaisu taloudellisissa asioissa.
      Voidaan sanoa että "maksa kymmenykset, niin rahasi riittävät" koska Jumala siunaa heitä.
      Omassa elämässäni pystyin säästämään vasta kun aloin maksamaan kymmenyksiä.
      Omaisuutemme on toki kaikki Jumalan, ei vain 10%.
      Olemme tietysti Jumalan talouden hoitajia.

      Terveysneuvot ovat terveysvalistusta, ei lain lukemista.
      Ruoka ei muuta suhdetta seurakuntaan eikä Jumalaan.
      Jokainen hoitaa Pyhän Hengegen temppeliä kuten itse ymmärtää, mutta hyvin on velvollisuutemme.
      "Kuka turmelee Jumalan Pyhän Hengen temppelin, sen Jumala turmelee." (en muista kohtaa)

      Pastorien työsuhde toki ei voi jatkua jos opettaa vastoin kirkon opetusta.
      Tämähän on selvä asia aina joka paikassa, ettei voi toimia työnantajaansa vastaan missään.

      3 Moos 11 luku on Jumalan terveyneuvot, jota suositaan, mutta ei muta suhdetta seurakuntaan mikään tässä.

      Uhrilahjat ovat olleet kautta aikojen kymmenysten lisäksi Jumalan tapa hoitaa evankeliumin työtä.
      Kaikki aina vaapaaehtoisia.
      Kukaan ei tiedä, paitsi taloudenhoitaja, mutta on vaitiolovelvollinen.
      Virkoja voi hoitaa kymmenysten maksajat koska Jumalan työ edellyttää uskollisuutta kaikessa, mutta asiaa kysytään jokaiselta ja tutkitaan vain virkailijan oman lausuntojen perusteella, siis kuka vain voi valehdellakin asian ja hoitaa virkoja.Kymmensyten avulla Jumalan työ on siinä mallissa että peittää käytännössä kaikki maailman valtiot!
      Kiitos Herralle !
      Sieluja pelastuu, kun muut ostelee kalliita taloja mersuja, uskolliset tekee työtä lähimmäistensä eteen Herran kunniaksi.
      Jokainen sielu äärettömän arvokas ja Herralle tärkeä jonka puolesta on kuollut.
      Monet kristityksi itseään nimittävät tyytyvätkin vain esittämään viisasta ja haukkumaan, siloin kun pitäisi olla henkilahjoineen ja varoineen Herran työssä.

      Minä en tiedä yhtäkään asiaa, jossa profeetta olisi erehtynyt!
      Kuitenkin on huomoitavaa, että hän oli ihminen joka puhui myös OMISTA IHANTEISTAAN sen ajan ymmärryksellä.
      KAIKKI MITÄ HÄN KIRJOTTI, EI OLLUT PROFEETALLISTA SANAA OLLENKAAN, VAAN HÄN OLI HENGELLINEN OPETTAJA JA KIRJAILIJA !
      (Joka sai myös lisäksi Jumalan ilmoituksia)


      Jokainen käsky on tärkeä. Jaak 2:10-12.

      Raamatun mukaan sielu ei menee tietoisuuden tilaan, vaan "nukkuu" kuoleman unta.'
      Saar 9: 5-6, Ps 6:6, Jes 38:18.

      Raamatussa kaste liittyy uskoon. "Joka uskoo ja kastetaan pelastuu."
      Jumalan seurakunta opn totuuden tukipylväs.
      Ei voida ajatela että sen jäsenet koostuvat pyhittymättömistä, ateisteista ja synnin harjoittajista.
      Sellainen on vastoin kaikkea kristillisyyden periaatteitá vastaan mitä Raamatussa on esitetty.

      Kasteen voi ottaa kun lapsi sitä itse vaatii ja on päättänyt asian eli on tehnyt ratkaisunsa.
      Sylilapset siunataan ja he ovat vanhempiensa pyhittämiä kunnes Jeesus toista pyytää ja vaatii.
      1 Kor 7:14, on selvä.

      Leppäivä lauantai perustuu Raamatullisen viikon 7 päivään. Meillä muutettiin sunnuntai 7 päiväksi 1.1.1973 lainsäädännöllä.
      Keisari Konstantinus suuri sääti lailla sunnuntain lepopäiväksi koska oli käytännöllisempää hänen kannaltaan yhdistää se auringonjumalan juhlaan, eli siis pakanallisen menoon.'
      Juamlan säätämä päivä jo Eedenissä oli viikon 7 päivä, joka oli Jumalan itsensä pyhittämä päivä.
      1 Moos 2:1-2.

      Olemme maailman suvaitsevaisin kirkko.
      Opetamme julkisesti että Jumalan kansaan kuuluu jokainen vilpitön sielu eli kristillisistä piireistä vilpittömät sile valolle minkä ovat saaneet.
      Tämä perustuu selvään Raamatun opetukseen:
      Luuk 12:47-48.

      Tässä oli pikainen vastaus, vaikka laajuutensa vuoksi olikin melko lailla kirjoittamista vaativa.
      Pinnalta asioita raapaisin.

      Käy: http://www.media7.fi/raamattuopisto

      http://www.netikka.net/jarinraamattuhotelli


      Jumalan rakkautta ja siunausta Kaikille
      vilpitömille sieluille kaikissa piireissä

      Veljenne
      Jari

      • kualimato

        jos me tahdotaan tietää evankeliumien asioista?Kun niistä ei haluttaisi mitään puhua(kirjoittaa).
        eihän tuossa ollut siitä mitään asiaa. Kyllä se seurakunta missä evankeliumi on etusijalla on parasta mainosta iankaikkisille asioille.Kirkkojen historiat ei tähän kiinnosta.Millerit ja muut, kun ei ole vielä Paavalit ja Pietaritkaan täysin tuttuja että kaiken ymmärtäisi.Onhan tämä tosin herätysliikkeiden mainostamisosastoa kyllä että en tuota tiedä.Mutta kovasti te näytte jaksavan tehdä työtä .


      • Sanot: "Jyvät akanoista karsiutuivat myös kun pettymys tuli."

        Niin tosiaan. Osa pettyi ja lähti maalliselle tielleen. Osa totesi, että Jumala ei toimi ihmisen laskelmien mukaan, vaan on todellakin Jumala, joka ei Jeesuksen toisen tulemisen päivää ilmaise. He katuivat ja jatkoivat uskovina elämäänsä. Sitten olivat nämä ylpeät, joiden piti pelastaa kasvonsa hinnalla millä hyvänsä. Hinnaksi tuli jumalattomien näkyjen näkeminen ja harhaopin perustaminen.

        Sanot: "Evankeliumi ei muutu, ja A-kirkko on saanut siihen valon profetian Hengen kautta, eikä siinä ole ollut mussuttamista kenelläkään."

        Ellen, jota kutsut profetian hengeksi oli väärä profeetta eikä hänen kauttaan mitään Jumalan valoa välittynyt. Profetien henki taas on Pyhä Henki ja se toimii jokaisen uskovan elämässä. Siis parempi tulla sinunkin vaan uskoon, jotta profetian henki alkaa toimia sinunkin elämässäsi eikä tarvitse tukeutua ja ylpeillä jostain kuvitellusta profetian hengestä melkein sata vuotta sitten kuolleella naisella.

        Sanot:"Oppi tutkivasta tuomiosta on Raamatun oppi ja koko VT:n uhripalvelusjärjestelmä vertauskuvasi vain tätä."

        Kaikki väärät opit olet niellyt noin vain. Vt:n uhripalvelusjärjestelmä oli varjo ja oikea uhri uhrattiin jo melkein kaksituhatta vuotta sitten ristillä. Esirippukin repesi ja Jeesus nousi suoraan Kaikkein Pyhimpään taivaaseen noustessaan.

        Sanot: "Oppi 2300 iltaa ja aamua on sekin Raamatun opetus, joka tuo vuoteen 1844."

        Ei tuo. Olet vain hurmaantunut Ellen Whiten enkelinäkyihin.

        Sanot: "Hän opetti vain Raamattua, ei muuta.
        Tottakai aika on tuonut erilaista uutta valoa joit on aina pitänyt pohtia, mutta ei teologia ole muuttunut koskaan miksikään, eikä Raamatun ilmoitus."

        En tiedä, mikä illuminaatti olet valoinesi, mutta sen tiedän, että Ellen opetti Raamatun ulkopuolista opetusta ja se on Raamatussa kielletty.

        Sanot: "Minä en tiedä yhtäkään asiaa, jossa profeetta olisi erehtynyt!"

        Täälläkin niitä on lueteltu päivin ja öin, mutta kun olet laput silmillä.

        Sanot: "Olemme maailman suvaitsevaisin kirkko."

        Onpa suvaitsevaista käännyttää uskovia ihmisiä muista kirkoista ja seurakunnista ainoaan oikeaan pelastuvaan jäännökseen, adventtikirkkoon. Onpa suvaitsevaista pitää Sapattia sinettinä, jolla pääsee taivaaseen ja sunnuntain viettoa pedon merkkinä, jolla joutuu helvettiin.


      • uskova_1 kirjoitti:

        Sanot: "Jyvät akanoista karsiutuivat myös kun pettymys tuli."

        Niin tosiaan. Osa pettyi ja lähti maalliselle tielleen. Osa totesi, että Jumala ei toimi ihmisen laskelmien mukaan, vaan on todellakin Jumala, joka ei Jeesuksen toisen tulemisen päivää ilmaise. He katuivat ja jatkoivat uskovina elämäänsä. Sitten olivat nämä ylpeät, joiden piti pelastaa kasvonsa hinnalla millä hyvänsä. Hinnaksi tuli jumalattomien näkyjen näkeminen ja harhaopin perustaminen.

        Sanot: "Evankeliumi ei muutu, ja A-kirkko on saanut siihen valon profetian Hengen kautta, eikä siinä ole ollut mussuttamista kenelläkään."

        Ellen, jota kutsut profetian hengeksi oli väärä profeetta eikä hänen kauttaan mitään Jumalan valoa välittynyt. Profetien henki taas on Pyhä Henki ja se toimii jokaisen uskovan elämässä. Siis parempi tulla sinunkin vaan uskoon, jotta profetian henki alkaa toimia sinunkin elämässäsi eikä tarvitse tukeutua ja ylpeillä jostain kuvitellusta profetian hengestä melkein sata vuotta sitten kuolleella naisella.

        Sanot:"Oppi tutkivasta tuomiosta on Raamatun oppi ja koko VT:n uhripalvelusjärjestelmä vertauskuvasi vain tätä."

        Kaikki väärät opit olet niellyt noin vain. Vt:n uhripalvelusjärjestelmä oli varjo ja oikea uhri uhrattiin jo melkein kaksituhatta vuotta sitten ristillä. Esirippukin repesi ja Jeesus nousi suoraan Kaikkein Pyhimpään taivaaseen noustessaan.

        Sanot: "Oppi 2300 iltaa ja aamua on sekin Raamatun opetus, joka tuo vuoteen 1844."

        Ei tuo. Olet vain hurmaantunut Ellen Whiten enkelinäkyihin.

        Sanot: "Hän opetti vain Raamattua, ei muuta.
        Tottakai aika on tuonut erilaista uutta valoa joit on aina pitänyt pohtia, mutta ei teologia ole muuttunut koskaan miksikään, eikä Raamatun ilmoitus."

        En tiedä, mikä illuminaatti olet valoinesi, mutta sen tiedän, että Ellen opetti Raamatun ulkopuolista opetusta ja se on Raamatussa kielletty.

        Sanot: "Minä en tiedä yhtäkään asiaa, jossa profeetta olisi erehtynyt!"

        Täälläkin niitä on lueteltu päivin ja öin, mutta kun olet laput silmillä.

        Sanot: "Olemme maailman suvaitsevaisin kirkko."

        Onpa suvaitsevaista käännyttää uskovia ihmisiä muista kirkoista ja seurakunnista ainoaan oikeaan pelastuvaan jäännökseen, adventtikirkkoon. Onpa suvaitsevaista pitää Sapattia sinettinä, jolla pääsee taivaaseen ja sunnuntain viettoa pedon merkkinä, jolla joutuu helvettiin.

        PILKKAAJAT LOPUN AIKANA
        Ihminen on aina halunnut tehdä oman tahtonsa mukaan ja Jumala on antanut ihmiselle omantunnon, valinnan vapauden, ja järjen tehdä omia päätöksiä. Jumala kysyy ihmiseltä vapaaehtoista rakkautta. Hän ei pakota ketään rakkauteen.

        Läpi maailmanhistorian on ollut niitä jotka katsovat ylen Luojansa tahdon ja noudattavat omia synnin polkujaan luullen sitä vapaudeksi. (1 Piet 2:19, 2 Kor 4:4) Todellinen vapaus on kuitenkin Jumalan lain noudattajilla, ( 2 Kor 3:17, Luuk 4:18, Room 8:21, Gal 5:1,13) jotka Jumalan Hengen avulla ja -voimassa ovat vapaita siveyslain syytöksistä. He elävät armon alla ilman omantunnon syytöksiä lain rikkomuksista, (Room 6:14) ja nauttivat Jumalan rakkaudesta. Heillä on varmuus elämänsä jatkuvuudesta paratiisimaassa ikuisesti. (Luuk 23:43, Ilm 2:7, Joh 17:2, 5:24, 3:15-16, 12:25, Room 2:7)

        Vaikka Jumala on antanut ihmiselle oman järjen, ei ihmisjärki tee aina viisaita päätöksiä. Kautta maailmanhistorian ihminen on myös kapinoinut Jumalaa vastaan. (1 Moos 3, 4, 6, 32, 4 Moos 21:4-9, mm) Usko ei ole joka miehen, (2 Tess 3:2) mutta myös Jumalan oma kansa lankesi synteihin. Uskovainenkin erehtyy elämänsä aikana, mutta ei elä tietoisesti ja tahallisesti synnissä. (1 Joh 2:1)

        Aina on ollut ihmisiä jotka halveksivat ja pilkkaavat armon Henkeä, (Matt 12:32, Luuk 12:10, Hebr 10:29) taivaan pyhyyksiä ja Jumalan palvelijoita. (Jes 52:5, Room 2:24, Ilm 13:6, 16:9, Jer 6:10) Heille ei riitä synnissä eläminen, he lisäksi pilkkaavat ja jopa vainoavatkin Herran omia. (Luuk 21:12, Joh 15:20, 2 Tim 3:12) Monista pilkkaajista on kuitenkin tullut totuuden tunnustajia ja julistajia. (Apt 9, 22:4)

        Jeesus Kristus on kärsinyt eniten pilkkaa kirjanoppineiden, hallitusmiesten, vangitsijoittensa ja kansan pilkkaamana. (Matt 27:41, Luuk 16:14, 18:32, 22:63, 23:35, Matt 27:29,31,39, Ps 22:8, 69:20-21, 109:25, Mark 10:34)

        Lopun aikana Jumalan palvelijat joutuvat julistamaan maailmalle sen synnin ja tulevan Jumalan tuomion. (Ilm 14:6, Juud 15, Matt 25:46, 2 Piet 2:9, Ilm 14:9-11, 21:8 ) Varoitusssanomaan suhtaudutaan pilkallisesti kuten suihtauduttiin muinoin myös profeettojen, Nooan ja Jeesuksen sanomaan. Viimeinen sukupolvikin väheksyy ja pilkkaa armon tarjouksen sanomaa. (Matt 24:37-40, 1 Piet 3:20) Jeesuksen tulon läheisyydessä on pilkkaajia ja Herran tulo yllättää heidät. (1 Tess 5:2-4, 2 Piet 3:3,10, 1 Tim 4:1-2, 2 Tim 3:1-2, Hebr 2:3, 12:25, Ilm 3:3, 16:15)

        Ihmisten sokeus on sanoinkuvaamaton. Halukkaasti ihmiset hylkäävät Raamatun opetuksen ja profetiat, mutta halukkaasti ahmivat saatanan petoksia spiritismeineen. Ihmiset ovat valmiita luottamaan ennustajien ennustuksiin, ihmisoppeihin ja saatanan ihmetekoihin, (Ilm 13:13, 16:13-14) mutta hylkäävät Jumalan sanan ilmoituksen. Raamatun sanaan luottavia pidetään ymmärtämättöminä ja heikkoina kun sielunvihollisen ansat valtaavat paadutetun mielen. Jokainen Raamatun ennustus on toteutunut yksityiskohtiaan myöten, osa profetioista toteutuvat parhaillaan ja osa odottavat toteutumistaan yhtä varmasti kuin kaikki muutkin ovat toteutuneet.

        Pilkkaaminen kuitenkin loppuu, ja jokainen saa nähdä kuka sanoo viimeisen sanan. (Ilm 6:15-17, Joel 2:11, Mal 3:2, Room 2:5, Room 1:18, Ilm 19:11-14, San 1:24-26, Matt 26:64, Jes 24)

        Evankeliumi julistetaan koko maailmaan. Sitten tulee loppu. (Matt 28:19-20, Mark 13:10)


      • kansalainen urpo
        jarlau kirjoitti:

        PILKKAAJAT LOPUN AIKANA
        Ihminen on aina halunnut tehdä oman tahtonsa mukaan ja Jumala on antanut ihmiselle omantunnon, valinnan vapauden, ja järjen tehdä omia päätöksiä. Jumala kysyy ihmiseltä vapaaehtoista rakkautta. Hän ei pakota ketään rakkauteen.

        Läpi maailmanhistorian on ollut niitä jotka katsovat ylen Luojansa tahdon ja noudattavat omia synnin polkujaan luullen sitä vapaudeksi. (1 Piet 2:19, 2 Kor 4:4) Todellinen vapaus on kuitenkin Jumalan lain noudattajilla, ( 2 Kor 3:17, Luuk 4:18, Room 8:21, Gal 5:1,13) jotka Jumalan Hengen avulla ja -voimassa ovat vapaita siveyslain syytöksistä. He elävät armon alla ilman omantunnon syytöksiä lain rikkomuksista, (Room 6:14) ja nauttivat Jumalan rakkaudesta. Heillä on varmuus elämänsä jatkuvuudesta paratiisimaassa ikuisesti. (Luuk 23:43, Ilm 2:7, Joh 17:2, 5:24, 3:15-16, 12:25, Room 2:7)

        Vaikka Jumala on antanut ihmiselle oman järjen, ei ihmisjärki tee aina viisaita päätöksiä. Kautta maailmanhistorian ihminen on myös kapinoinut Jumalaa vastaan. (1 Moos 3, 4, 6, 32, 4 Moos 21:4-9, mm) Usko ei ole joka miehen, (2 Tess 3:2) mutta myös Jumalan oma kansa lankesi synteihin. Uskovainenkin erehtyy elämänsä aikana, mutta ei elä tietoisesti ja tahallisesti synnissä. (1 Joh 2:1)

        Aina on ollut ihmisiä jotka halveksivat ja pilkkaavat armon Henkeä, (Matt 12:32, Luuk 12:10, Hebr 10:29) taivaan pyhyyksiä ja Jumalan palvelijoita. (Jes 52:5, Room 2:24, Ilm 13:6, 16:9, Jer 6:10) Heille ei riitä synnissä eläminen, he lisäksi pilkkaavat ja jopa vainoavatkin Herran omia. (Luuk 21:12, Joh 15:20, 2 Tim 3:12) Monista pilkkaajista on kuitenkin tullut totuuden tunnustajia ja julistajia. (Apt 9, 22:4)

        Jeesus Kristus on kärsinyt eniten pilkkaa kirjanoppineiden, hallitusmiesten, vangitsijoittensa ja kansan pilkkaamana. (Matt 27:41, Luuk 16:14, 18:32, 22:63, 23:35, Matt 27:29,31,39, Ps 22:8, 69:20-21, 109:25, Mark 10:34)

        Lopun aikana Jumalan palvelijat joutuvat julistamaan maailmalle sen synnin ja tulevan Jumalan tuomion. (Ilm 14:6, Juud 15, Matt 25:46, 2 Piet 2:9, Ilm 14:9-11, 21:8 ) Varoitusssanomaan suhtaudutaan pilkallisesti kuten suihtauduttiin muinoin myös profeettojen, Nooan ja Jeesuksen sanomaan. Viimeinen sukupolvikin väheksyy ja pilkkaa armon tarjouksen sanomaa. (Matt 24:37-40, 1 Piet 3:20) Jeesuksen tulon läheisyydessä on pilkkaajia ja Herran tulo yllättää heidät. (1 Tess 5:2-4, 2 Piet 3:3,10, 1 Tim 4:1-2, 2 Tim 3:1-2, Hebr 2:3, 12:25, Ilm 3:3, 16:15)

        Ihmisten sokeus on sanoinkuvaamaton. Halukkaasti ihmiset hylkäävät Raamatun opetuksen ja profetiat, mutta halukkaasti ahmivat saatanan petoksia spiritismeineen. Ihmiset ovat valmiita luottamaan ennustajien ennustuksiin, ihmisoppeihin ja saatanan ihmetekoihin, (Ilm 13:13, 16:13-14) mutta hylkäävät Jumalan sanan ilmoituksen. Raamatun sanaan luottavia pidetään ymmärtämättöminä ja heikkoina kun sielunvihollisen ansat valtaavat paadutetun mielen. Jokainen Raamatun ennustus on toteutunut yksityiskohtiaan myöten, osa profetioista toteutuvat parhaillaan ja osa odottavat toteutumistaan yhtä varmasti kuin kaikki muutkin ovat toteutuneet.

        Pilkkaaminen kuitenkin loppuu, ja jokainen saa nähdä kuka sanoo viimeisen sanan. (Ilm 6:15-17, Joel 2:11, Mal 3:2, Room 2:5, Room 1:18, Ilm 19:11-14, San 1:24-26, Matt 26:64, Jes 24)

        Evankeliumi julistetaan koko maailmaan. Sitten tulee loppu. (Matt 28:19-20, Mark 13:10)

        siihen, että uskon Raamatun sanaan kuin vuoreen.Sieltä saamaani käsitystä en anna ohjata sivuun jonkun oppirakennelman perusteella.Varsinkin kun joudun sen kanssa sovittamattomiin ongelmiin kristillisten perusasioiden kanssa.Adventismi on näiden pyhien perusteiden repimistä ja uuden rakentamista tilalle.Paavaki sanoi että vaikka enkeli taivaasta tulisi muuta evankeliumia julistamaan kuin hän, olkoon kirottu.Ymmärrän hänen tarkoittaneen samalla sanalla lipeviä ravattikaulussaarnaajia samalla jotka Volvoineen kiertää ihmisiä saalistamassa.Että meillä olisi alttius heihin ja heidän joukkoonsa.Tämän he tekevät meille ilman että he osoittavat mitään laillista oikeutta siihen.Hyvistä tavoista esimerkki 1Moos.23


      • Demigod
        uskova_1 kirjoitti:

        Sanot: "Jyvät akanoista karsiutuivat myös kun pettymys tuli."

        Niin tosiaan. Osa pettyi ja lähti maalliselle tielleen. Osa totesi, että Jumala ei toimi ihmisen laskelmien mukaan, vaan on todellakin Jumala, joka ei Jeesuksen toisen tulemisen päivää ilmaise. He katuivat ja jatkoivat uskovina elämäänsä. Sitten olivat nämä ylpeät, joiden piti pelastaa kasvonsa hinnalla millä hyvänsä. Hinnaksi tuli jumalattomien näkyjen näkeminen ja harhaopin perustaminen.

        Sanot: "Evankeliumi ei muutu, ja A-kirkko on saanut siihen valon profetian Hengen kautta, eikä siinä ole ollut mussuttamista kenelläkään."

        Ellen, jota kutsut profetian hengeksi oli väärä profeetta eikä hänen kauttaan mitään Jumalan valoa välittynyt. Profetien henki taas on Pyhä Henki ja se toimii jokaisen uskovan elämässä. Siis parempi tulla sinunkin vaan uskoon, jotta profetian henki alkaa toimia sinunkin elämässäsi eikä tarvitse tukeutua ja ylpeillä jostain kuvitellusta profetian hengestä melkein sata vuotta sitten kuolleella naisella.

        Sanot:"Oppi tutkivasta tuomiosta on Raamatun oppi ja koko VT:n uhripalvelusjärjestelmä vertauskuvasi vain tätä."

        Kaikki väärät opit olet niellyt noin vain. Vt:n uhripalvelusjärjestelmä oli varjo ja oikea uhri uhrattiin jo melkein kaksituhatta vuotta sitten ristillä. Esirippukin repesi ja Jeesus nousi suoraan Kaikkein Pyhimpään taivaaseen noustessaan.

        Sanot: "Oppi 2300 iltaa ja aamua on sekin Raamatun opetus, joka tuo vuoteen 1844."

        Ei tuo. Olet vain hurmaantunut Ellen Whiten enkelinäkyihin.

        Sanot: "Hän opetti vain Raamattua, ei muuta.
        Tottakai aika on tuonut erilaista uutta valoa joit on aina pitänyt pohtia, mutta ei teologia ole muuttunut koskaan miksikään, eikä Raamatun ilmoitus."

        En tiedä, mikä illuminaatti olet valoinesi, mutta sen tiedän, että Ellen opetti Raamatun ulkopuolista opetusta ja se on Raamatussa kielletty.

        Sanot: "Minä en tiedä yhtäkään asiaa, jossa profeetta olisi erehtynyt!"

        Täälläkin niitä on lueteltu päivin ja öin, mutta kun olet laput silmillä.

        Sanot: "Olemme maailman suvaitsevaisin kirkko."

        Onpa suvaitsevaista käännyttää uskovia ihmisiä muista kirkoista ja seurakunnista ainoaan oikeaan pelastuvaan jäännökseen, adventtikirkkoon. Onpa suvaitsevaista pitää Sapattia sinettinä, jolla pääsee taivaaseen ja sunnuntain viettoa pedon merkkinä, jolla joutuu helvettiin.

        Omalle Jumalalleen: Sinulla on oikein näkyvä Jumala. Joka on antanut sinulle Auringon päivän Jumalasi palvelemista varten, Ole onnellinen siinä Oman Jumalasi Pyhässä.

        Jari ei taas luota Tämän jumalan valtuuksiin ja hän haluaa olla uskollinen Tälle taivaan ja maan luoja Jumalalle.

        Sinä yrität vietellä jaria Oman Jumalasi palvontaan, mutta Jari ei halua millään muotoa
        muuttaaa oiken Jumalan palvelemista. Epäjumalan
        palvelemiseen. Jos sinä olet Hyväksynyt Epäjumalan Jeesuksen Kristuksen tilalle, niin ole onnellinen Tässä ikivanhassa Babylon Isis
        Mithran sekoitus uskossasi. Ja ole kuuliainen
        omalle valinnallesi.

        Ei kukaan voi palvella kahta Jumalaa.Hän toista
        Joko vihaa tai toista Rakastaa. Kumpaa Sinä oikein Rakastat? Vastaa

        Siunausta
        sinulle
        Hajoitus työhösi.


      • kansalainen urpo kirjoitti:

        siihen, että uskon Raamatun sanaan kuin vuoreen.Sieltä saamaani käsitystä en anna ohjata sivuun jonkun oppirakennelman perusteella.Varsinkin kun joudun sen kanssa sovittamattomiin ongelmiin kristillisten perusasioiden kanssa.Adventismi on näiden pyhien perusteiden repimistä ja uuden rakentamista tilalle.Paavaki sanoi että vaikka enkeli taivaasta tulisi muuta evankeliumia julistamaan kuin hän, olkoon kirottu.Ymmärrän hänen tarkoittaneen samalla sanalla lipeviä ravattikaulussaarnaajia samalla jotka Volvoineen kiertää ihmisiä saalistamassa.Että meillä olisi alttius heihin ja heidän joukkoonsa.Tämän he tekevät meille ilman että he osoittavat mitään laillista oikeutta siihen.Hyvistä tavoista esimerkki 1Moos.23

        Kiitos.

        Meillä on täsmälleen samat periaatteet mitä tässä esität, paitsi että suhtaudun lähetystyön myönteisesti, koska se on kristityn tärkein tehtävä saattaa sieluja Herran luokse saamaan elämän.

        Matt 28:18-20.

        Siunausta
        jari


      • jarlau kirjoitti:

        PILKKAAJAT LOPUN AIKANA
        Ihminen on aina halunnut tehdä oman tahtonsa mukaan ja Jumala on antanut ihmiselle omantunnon, valinnan vapauden, ja järjen tehdä omia päätöksiä. Jumala kysyy ihmiseltä vapaaehtoista rakkautta. Hän ei pakota ketään rakkauteen.

        Läpi maailmanhistorian on ollut niitä jotka katsovat ylen Luojansa tahdon ja noudattavat omia synnin polkujaan luullen sitä vapaudeksi. (1 Piet 2:19, 2 Kor 4:4) Todellinen vapaus on kuitenkin Jumalan lain noudattajilla, ( 2 Kor 3:17, Luuk 4:18, Room 8:21, Gal 5:1,13) jotka Jumalan Hengen avulla ja -voimassa ovat vapaita siveyslain syytöksistä. He elävät armon alla ilman omantunnon syytöksiä lain rikkomuksista, (Room 6:14) ja nauttivat Jumalan rakkaudesta. Heillä on varmuus elämänsä jatkuvuudesta paratiisimaassa ikuisesti. (Luuk 23:43, Ilm 2:7, Joh 17:2, 5:24, 3:15-16, 12:25, Room 2:7)

        Vaikka Jumala on antanut ihmiselle oman järjen, ei ihmisjärki tee aina viisaita päätöksiä. Kautta maailmanhistorian ihminen on myös kapinoinut Jumalaa vastaan. (1 Moos 3, 4, 6, 32, 4 Moos 21:4-9, mm) Usko ei ole joka miehen, (2 Tess 3:2) mutta myös Jumalan oma kansa lankesi synteihin. Uskovainenkin erehtyy elämänsä aikana, mutta ei elä tietoisesti ja tahallisesti synnissä. (1 Joh 2:1)

        Aina on ollut ihmisiä jotka halveksivat ja pilkkaavat armon Henkeä, (Matt 12:32, Luuk 12:10, Hebr 10:29) taivaan pyhyyksiä ja Jumalan palvelijoita. (Jes 52:5, Room 2:24, Ilm 13:6, 16:9, Jer 6:10) Heille ei riitä synnissä eläminen, he lisäksi pilkkaavat ja jopa vainoavatkin Herran omia. (Luuk 21:12, Joh 15:20, 2 Tim 3:12) Monista pilkkaajista on kuitenkin tullut totuuden tunnustajia ja julistajia. (Apt 9, 22:4)

        Jeesus Kristus on kärsinyt eniten pilkkaa kirjanoppineiden, hallitusmiesten, vangitsijoittensa ja kansan pilkkaamana. (Matt 27:41, Luuk 16:14, 18:32, 22:63, 23:35, Matt 27:29,31,39, Ps 22:8, 69:20-21, 109:25, Mark 10:34)

        Lopun aikana Jumalan palvelijat joutuvat julistamaan maailmalle sen synnin ja tulevan Jumalan tuomion. (Ilm 14:6, Juud 15, Matt 25:46, 2 Piet 2:9, Ilm 14:9-11, 21:8 ) Varoitusssanomaan suhtaudutaan pilkallisesti kuten suihtauduttiin muinoin myös profeettojen, Nooan ja Jeesuksen sanomaan. Viimeinen sukupolvikin väheksyy ja pilkkaa armon tarjouksen sanomaa. (Matt 24:37-40, 1 Piet 3:20) Jeesuksen tulon läheisyydessä on pilkkaajia ja Herran tulo yllättää heidät. (1 Tess 5:2-4, 2 Piet 3:3,10, 1 Tim 4:1-2, 2 Tim 3:1-2, Hebr 2:3, 12:25, Ilm 3:3, 16:15)

        Ihmisten sokeus on sanoinkuvaamaton. Halukkaasti ihmiset hylkäävät Raamatun opetuksen ja profetiat, mutta halukkaasti ahmivat saatanan petoksia spiritismeineen. Ihmiset ovat valmiita luottamaan ennustajien ennustuksiin, ihmisoppeihin ja saatanan ihmetekoihin, (Ilm 13:13, 16:13-14) mutta hylkäävät Jumalan sanan ilmoituksen. Raamatun sanaan luottavia pidetään ymmärtämättöminä ja heikkoina kun sielunvihollisen ansat valtaavat paadutetun mielen. Jokainen Raamatun ennustus on toteutunut yksityiskohtiaan myöten, osa profetioista toteutuvat parhaillaan ja osa odottavat toteutumistaan yhtä varmasti kuin kaikki muutkin ovat toteutuneet.

        Pilkkaaminen kuitenkin loppuu, ja jokainen saa nähdä kuka sanoo viimeisen sanan. (Ilm 6:15-17, Joel 2:11, Mal 3:2, Room 2:5, Room 1:18, Ilm 19:11-14, San 1:24-26, Matt 26:64, Jes 24)

        Evankeliumi julistetaan koko maailmaan. Sitten tulee loppu. (Matt 28:19-20, Mark 13:10)

        Kysyt: "Oletko repijä, vai rakentaja?"

        Olen molempia. Revin Saatanan rakennuksia ja rakennelmia ja rakennan Jumalan rakennuksia ja rakennelmia.

        Jokainen lähetyskäskyn noudattaja repii alas oljesta rakennettuja järjen päätelmiä (= kuten Ellen Whiten höpötykset) ja rakentaa kullasta eli Jumalan sanan mukaan, ”ettei teidän uskonne perustuisi ihmisten viisauteen, vaan Jumalan voimaan.” (1Kor 2:5)

        Tämä otsikkosi olikin ainoa persoonallinen kannanottosi, kaikki muu oli vain massapostitustasi.

        Et myöskään tapasi mukaan vastannut tai kommentoinut yhtäkään kohtaa kirjoituksessani.


      • Demigod
        uskova_1 kirjoitti:

        Kysyt: "Oletko repijä, vai rakentaja?"

        Olen molempia. Revin Saatanan rakennuksia ja rakennelmia ja rakennan Jumalan rakennuksia ja rakennelmia.

        Jokainen lähetyskäskyn noudattaja repii alas oljesta rakennettuja järjen päätelmiä (= kuten Ellen Whiten höpötykset) ja rakentaa kullasta eli Jumalan sanan mukaan, ”ettei teidän uskonne perustuisi ihmisten viisauteen, vaan Jumalan voimaan.” (1Kor 2:5)

        Tämä otsikkosi olikin ainoa persoonallinen kannanottosi, kaikki muu oli vain massapostitustasi.

        Et myöskään tapasi mukaan vastannut tai kommentoinut yhtäkään kohtaa kirjoituksessani.

        Repii alas. Hän on erittäin hyvä Demonslition mies. Toivottavasti hän vielä löytää oikean vapahtajan ja tulee rakkauden uskoon ja alkaa
        myös kunnioittamaan Oikeaa Jumalaakin. Tätä Vaticaanin mitätoimää jumalaa Jeesusta.

        Revi ensin irti Pakanalliset messut kirkostasi
        ja naispappeuden samalla kertaa. Koeta myös
        löytää mikä ero on kasteella ja valelulla.
        Näin pikkuhiljaa Jumala voi puhua sinulle ja sinusta on vielä mahdollista tulla oikea Kristitty. Toivotan sinulle ymmärrystä eroittamaan mikä on totuus.

        Että voisit palvella Ristiin naulittua Vapahtajaa ymmärryksellä. Voisi vielä oppia
        Jeesuksen käskyn Rakasta vihamiestäsi. Mitä hyvää siinä on jos sinä rakastat niitä jotka
        sinua rakastavat Rakasta niitä Joita sinä vihaat.
        Ystävyysellä neuvova ystäväsi.


      • kansalainen urpo
        Demigod kirjoitti:

        Repii alas. Hän on erittäin hyvä Demonslition mies. Toivottavasti hän vielä löytää oikean vapahtajan ja tulee rakkauden uskoon ja alkaa
        myös kunnioittamaan Oikeaa Jumalaakin. Tätä Vaticaanin mitätoimää jumalaa Jeesusta.

        Revi ensin irti Pakanalliset messut kirkostasi
        ja naispappeuden samalla kertaa. Koeta myös
        löytää mikä ero on kasteella ja valelulla.
        Näin pikkuhiljaa Jumala voi puhua sinulle ja sinusta on vielä mahdollista tulla oikea Kristitty. Toivotan sinulle ymmärrystä eroittamaan mikä on totuus.

        Että voisit palvella Ristiin naulittua Vapahtajaa ymmärryksellä. Voisi vielä oppia
        Jeesuksen käskyn Rakasta vihamiestäsi. Mitä hyvää siinä on jos sinä rakastat niitä jotka
        sinua rakastavat Rakasta niitä Joita sinä vihaat.
        Ystävyysellä neuvova ystäväsi.

        jarlau toisaalta puhuu että A-kirkko on maailman suvaitsevain kirkko ja toisaalta tunnustaa että oikea valaistunut uskovainen voi olla vain adventisti.Missään muualla tällainen logiikka ei tarkoita tällaista johtopäätöstä.Kaikki muut näkemykset ovat hänen mielestään harhaoppeja vaikka hän niitä kärsivällisesti kuunteleekin.Vapahtajan löytäminenkö tarkoittaa adventismin löytämistä?Missä mikään seurakunta on Raamatussa kerrottu olevan välimiehen asemassa Jumalan ja ihmisten välillä?Ei missään.Seurakunnalla ei ole opettajan asemaa.Paavali kertoi järjestyksen kuka on kenenkin pää eikä seurakunta tai edes seurakunnan vanhin ollut tässä asemassa.Mihin arvojärjestelmään siis perustuu adventistien opetusvaltuudet maailmassa.Jeesus kielsi sanomasta ketään opettajakseen mutta adventistit ovat rivissä nuhtelemassa muiden ryhmien jäseniä.Ymmärtäisin pitäytymisen omissa seuraajissa jotka ovat tähän sitoutuneet liittyessään ryhmään.Paavalikin sanoi ettei mene sinne missä muut ovat jo evankeliumin sanan vieneet ettei perustaisi toisen laskemalle perustukselle.Tällaisia tapoja noudatettiin jo muinoin 1 Moos.23 jotta asia olisi muodollisesti kunnossa.
        ---->Revi ensin irti Pakanalliset messut kirkostasi
        ja naispappeuden samalla kertaa.


      • kuitenkin...
        uskova_1 kirjoitti:

        Kysyt: "Oletko repijä, vai rakentaja?"

        Olen molempia. Revin Saatanan rakennuksia ja rakennelmia ja rakennan Jumalan rakennuksia ja rakennelmia.

        Jokainen lähetyskäskyn noudattaja repii alas oljesta rakennettuja järjen päätelmiä (= kuten Ellen Whiten höpötykset) ja rakentaa kullasta eli Jumalan sanan mukaan, ”ettei teidän uskonne perustuisi ihmisten viisauteen, vaan Jumalan voimaan.” (1Kor 2:5)

        Tämä otsikkosi olikin ainoa persoonallinen kannanottosi, kaikki muu oli vain massapostitustasi.

        Et myöskään tapasi mukaan vastannut tai kommentoinut yhtäkään kohtaa kirjoituksessani.

        olet se repijä, en ole sinun nähnyt koskaaan vielä
        rakentavan jutuillasi mitään;repinyt kyllä olet
        siinä olet lahjakas.
        Älähän nyt kuitenkaan itsellesi rakentele sitä
        olkitaloa, kun Jumalan tuulet puhaltavat niin
        huonosti käy.Vai oletko rakennusalalla purkuhommissa ihan oikeasti.Minä en ainakaan
        antaisi sinun omaa taloani rakentaa,koska haluan
        vankemman perustan,jota ei myrskytuulet heiluttele
        silloin kun se aika koittaa.Nyt on sinullakin
        vielä aikaa aloittaa alusta.Äläkä usko ihan kaikkea, mitä täälä nettijutuissa kirjoitetaan.


      • kuitenkin... kirjoitti:

        olet se repijä, en ole sinun nähnyt koskaaan vielä
        rakentavan jutuillasi mitään;repinyt kyllä olet
        siinä olet lahjakas.
        Älähän nyt kuitenkaan itsellesi rakentele sitä
        olkitaloa, kun Jumalan tuulet puhaltavat niin
        huonosti käy.Vai oletko rakennusalalla purkuhommissa ihan oikeasti.Minä en ainakaan
        antaisi sinun omaa taloani rakentaa,koska haluan
        vankemman perustan,jota ei myrskytuulet heiluttele
        silloin kun se aika koittaa.Nyt on sinullakin
        vielä aikaa aloittaa alusta.Äläkä usko ihan kaikkea, mitä täälä nettijutuissa kirjoitetaan.

        Hyvä kun oivalsit rakentamisen perusolemuksen. Jos rakentaja tulee oljista kyhätyn omakotitalon luo, ei kai hän ala kiinnittää kultasulalla kultatiiliä sinne tänne olkien päälle. Eikö näin synny entistä helpommin hajoava talo, kultalaatat painavat olkirakennelmia alas. Tällaista rakennelmaa kutsutaan Raamatun kielellä myös ulkokullatuksi!

        Jos nyt eteeni tulee harhaoppinen, joka on rakentanut Ellen Whiten opeista itselleen talon, en kai ala lätkiä siihen päälle Jumalan totuuksia. Kyllä ensin on revittävä Ellen rakennelma kokonaan pois ja vasta sitten voi alkaa Jumalan rakennelmaa rakentamaan.

        Ihan riittävästi löytyy Suomen maasta niitä korvasyyhyyn ”rakentajia”, joilta saat kultalaattoja olkien päälle ja itsesi ulkokullattua. Jos haluat heiltä korvasyyhyysi, niin älä sitten lue enää minun kirjoituksiani, niistä tulet vain käärmeen raivoon.


      • kutvonen m
        uskova_1 kirjoitti:

        Hyvä kun oivalsit rakentamisen perusolemuksen. Jos rakentaja tulee oljista kyhätyn omakotitalon luo, ei kai hän ala kiinnittää kultasulalla kultatiiliä sinne tänne olkien päälle. Eikö näin synny entistä helpommin hajoava talo, kultalaatat painavat olkirakennelmia alas. Tällaista rakennelmaa kutsutaan Raamatun kielellä myös ulkokullatuksi!

        Jos nyt eteeni tulee harhaoppinen, joka on rakentanut Ellen Whiten opeista itselleen talon, en kai ala lätkiä siihen päälle Jumalan totuuksia. Kyllä ensin on revittävä Ellen rakennelma kokonaan pois ja vasta sitten voi alkaa Jumalan rakennelmaa rakentamaan.

        Ihan riittävästi löytyy Suomen maasta niitä korvasyyhyyn ”rakentajia”, joilta saat kultalaattoja olkien päälle ja itsesi ulkokullattua. Jos haluat heiltä korvasyyhyysi, niin älä sitten lue enää minun kirjoituksiani, niistä tulet vain käärmeen raivoon.

        Jokainen meistä ihmisistäkin on aluksi sitä mitä on.Siihen sitten yritetään kerätä jotain kaunistusta
        jopa kirkkojen oppien avulla.Eiköhän ne seurakunnat kuitenkin ole sitä mitä jäsenetkin.Siten puhe kirkon totuudesta on hautojen kalkin arvioimista.
        Mikään kirkko ei ole elävä olento joten sillä ei ole mitään vastuutakaan kirkkona.Eikä mitään syytä sen puolustamiseen.Kirkon oppi on kirjojen kansien sisällä, ilman niitä ei ole mitään oppeja.Siksi ne tahdotaan pitää.Kirkko ei ole vastuussa kelleen.Kuka vastuusta haluaa eroon voi tehdä sen vain yhdellä tavalla.Kulkea ovesta ulos.


      • kutvonen m kirjoitti:

        Jokainen meistä ihmisistäkin on aluksi sitä mitä on.Siihen sitten yritetään kerätä jotain kaunistusta
        jopa kirkkojen oppien avulla.Eiköhän ne seurakunnat kuitenkin ole sitä mitä jäsenetkin.Siten puhe kirkon totuudesta on hautojen kalkin arvioimista.
        Mikään kirkko ei ole elävä olento joten sillä ei ole mitään vastuutakaan kirkkona.Eikä mitään syytä sen puolustamiseen.Kirkon oppi on kirjojen kansien sisällä, ilman niitä ei ole mitään oppeja.Siksi ne tahdotaan pitää.Kirkko ei ole vastuussa kelleen.Kuka vastuusta haluaa eroon voi tehdä sen vain yhdellä tavalla.Kulkea ovesta ulos.

        Niin tuohan on se ihmisen maallinen tie, myös uskonnollisen ihmisen maallinen tie: yritetään paikkailla omaa "hyvyyttä". Mutta kun Raamattu sanoo, että ihminen on kokonaan paha. Pohjimmiltaan paha ja kykenemätön hyvään.

        Siispä ei tuolta lähtökohdalta synny mitään hyvää.

        Niinpä ihmisen on kuoltava itselleen ja synnyttävä uudesti ylhäältä.

        Ei myöskään minkään kirkon tai uskovan ihmisenkään perässä roikkuminen vie ihmistä taivaaseen, vaan ainoastaan henkilökohtainen uudestisyntyneen ihmisen suhde Jeesukseen Kristukseen.

        Silti raamatullisella pohjalla olevaan kirkkoon tai seurakuntaan kuuluminen on hyvä, mutta harhaoppisesta kirkosta/seurakunnasta pitää pyrkiä nopeasti eroon (harhaoppista karta!).

        Ymmärsinköhän oikein kirjoituksesi, näitäkö tarkoitit?


      • kutvonen m
        uskova_1 kirjoitti:

        Niin tuohan on se ihmisen maallinen tie, myös uskonnollisen ihmisen maallinen tie: yritetään paikkailla omaa "hyvyyttä". Mutta kun Raamattu sanoo, että ihminen on kokonaan paha. Pohjimmiltaan paha ja kykenemätön hyvään.

        Siispä ei tuolta lähtökohdalta synny mitään hyvää.

        Niinpä ihmisen on kuoltava itselleen ja synnyttävä uudesti ylhäältä.

        Ei myöskään minkään kirkon tai uskovan ihmisenkään perässä roikkuminen vie ihmistä taivaaseen, vaan ainoastaan henkilökohtainen uudestisyntyneen ihmisen suhde Jeesukseen Kristukseen.

        Silti raamatullisella pohjalla olevaan kirkkoon tai seurakuntaan kuuluminen on hyvä, mutta harhaoppisesta kirkosta/seurakunnasta pitää pyrkiä nopeasti eroon (harhaoppista karta!).

        Ymmärsinköhän oikein kirjoituksesi, näitäkö tarkoitit?

        Yritin ilmaista että ihmisten henkilökohtaine yhdessäolo on seurakunnan toimintaa ja ihmiset ovat eläviä vastuulisia.kuuluipa kirkkoihin tai miten.
        Mutta sitäpä seurakuntaa ei amerikasta säännöstellä.
        Hyvyys on mitä on. Ihmiset tekevät kirkoista joukon jota sitten kannatetaan kuin urheiluseuraa.Vaikka on vain rekisteröimisen tulosta ja ehkä suurelti jäsenletteloita.Siellä sitten ohjeitakin ja sääntöjä lienee mutta ihminen itse on vastuuyksikkö josta hänen pitää huolehtiminen.Ei siinä samoja kirjoja kuitenkaan lueta kun kuollutta ihmistä tuomitaan kuin mitä kirkoissa luetaan.Lienevät viimeksi kuitenkin kaikilla samat säännöt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      314
      3672
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      268
      2115
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      99
      1449
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1353
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      93
      1338
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1207
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1198
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1034
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      49
      1028
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      924
    Aihe