Hometta kylpyhuoneessa

luulotautinenko?

Asun kaupungin vuokra-asunnossa. Muutettuani asuntoon noin kolme vuotta sitten huomasin kylpyhuoneen katossa näkyvää mustaa hometta.

Ilmoitin asiasta isännöitsijälle, joka lähetti huoltomiehet paikalle tarkstamaan asian. En valitettavasti ollut paikalla huoltomiesten käydessä, mutta kosteusmittauksen olivat kuulemma tehneet eikä mitään hälyttävää löytynyt. Home katosta oli kuitenkin kadonnut, olvat vedelleet maalia sen päälle! Lisäksi isännöitsijä sanoi että musta home ei ole vaarallista, niinköhän?

Taannoin löysin hometta myös kylppärin muovimattojen saumoista ja myös päältä. Pesin sen juuriharjalla pois että näyttäisi vähän siistimmältä. En halua edes kuvitella miltä seinä näyttää muovimattojen alta joka on halkeillut ja kupruilee monesta kohdin.

Muutettuani asuntoon huomasin kyllä tunkkaisen hajun, mutta mieleeni ei tullut että se tulisi homeesta. Olen kyllä huomannut monia oireita jotka viittaisivat homesairauksiin. Varsinkin astma jota sairastin jo valmiiksi, on pahentunut tosi paljon. Nyt varsinkin kun olen työttömänä ja paljon kotona, joutuu avaavaa ottamaan tosi usein.

Varsinkin aamulla limaneritys on valtaisaa ja koko ajan allerginen olo. Korvat ja koko keho kutiavat ja nenä vuotaa. Armoton väsymys painaa kokoajan ja lihaksia särkee. myös "flunssainen" olo on koko ajan.

Olen jättänyt asuntotoimistoon jo parikin kertaa hakemuksen että saisin uuden asunnon mutta mitään ei ole kuulunut. Millä todistan että oireeni johtuvat homeesta? Vai onko tosiaan niin että se musta home on vaaratonta ja kosteusmittaus oli paikkansa pitävä?

16

24940

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siitä

      Terveys viranomaisille.

      Pakkohan sinun siitä varmuus saada. Älä jätä kesken.

    • inhere

      Tulosta oirelista, joka on nimetty tämän keskustelupalstan sivulla 3 otsikolla

      Homeoireet - melkein kaikki
      Kirjoittanut: inhere 23.9.2005 klo 10.15


      Ruksaa siihen kaikki oireesi ja vie yksi terveystarkastajallle ja vaadi asunnon homeiden tutkimista. Jos asiassa ei ala heti tapahtumaan jotain asiaan kuuluvaa, niin vaadi kirjallinen pikainen vastaus, mitä terveystarkastaja aikoo tehdä ja milloin. Katsotaan myöhemmin, miten sitten jatketaan.

      Ja toinen juttu: ota kopio listasta, johon olet ruksannut omat oireesi, ja vie se asuntoasiaintoimistoon ja vaadi pikaisesti korvaavaa asuntoa, jotta pääset homeita pakoon.

      Ja kolmas juttu: ota yksi kopio mukaan terveyskeskukseen. Vaadi tehtäväksi kosteuspaneelien 6 ja 7 mukaiset hometestit. Jos terveystarkastaja ei ala vetkuttelemaan vaan alkaa heti toimiin, niin odota ensin hometutkimusten tuloksia, mutta kuukautta-kahta kauempaa niitä ei kannata odottaa, vaan terveystutkimukset on saatava käyntiin siinä ajassa. Vaadi, että oirelista talletetaan sinun asiakastietokansioosi terveyskeskuksen arkistoon.

      Pahasti siltä näyttää, että sinulla on oikein kunnolla homeinen asunto. Ja se on täyttä höpinää, että musta home on vaaratonta. Tosin jopa terveystarkastaja on täällä pohjoisen periferiassa väittänyt samaa, mutta kun talot lopulta tutkittiin kunnolla, niin heti alkuun kaikki neljä rivitaloa meni purkuun ja muita joutui kunnon homeremonttiin. JA JOKAINEN NIIDEN TALOJEN ASUKAS, MONET KYMMENENT IHMISET, POTIVAT LUKUISIA OIRELISTAN HOMESAIRAUKSISTA

      • huolestunut äiti

        mitä homeita noista purkuhometaloista löytyi?
        me asumme -84 rivitalossa jonka alapohja on märkä ja suihkuhuoneen homevauriosta löytyi pieni määrä sädesientä.
        teimme ilmamittauksen asuntoomme äskettäin ja vaikka kosteusvauriokohdat on asunnosta poistettu,huoneistossa oli siltikin vaarallisia kaasuja joita esim. sädesienet tuottavat. terveystarkastaja ei ota asiaamme mielestämme oikein tosissaan. olemme saaneet myös muut osakkeidenomistajat taloyhtiössämme meitä vastaan.
        voisitko vastata minulle?


    • hilkkaliisa

      Printtaa tämä teksti ja VAADI PIAN homeetonta asuntoa. Itse olin lievän astmani kanssa homeisessa työpaikassani. Keuhkoni tulehtuivat erittäin pahasti ja olin vähällä kuolla. Minua ei tutkittu kunnolla työpaikallani ja jouduin aina palaamaan sairausloman jälkeen homeiselle työpaikalleni. Lopulta menetin kokonaan työkykyni ja en kestä homepaikkoja enkä hometalon hajuisia ihmisiä yhtään. Lisäksi reagoin hajusteille, hajuvesille ja eläimille, vaikkei allergiaa niille ole todettu tutkimuksilla. Allergioilla on taipumus lisääntyä jos on altisteita ja jokin allergia puhkeaa.

      Printtaa Esko Leipälän kirjoittamat homeoireet ja tämä minun opinnäytetyöstäni ottama "Homesairauksia" lista. Vie ne asuntotoimistoon ja kerro asuntosi vaarantavan terveytesi ja perheesi terveyden. Homeet ovat terveysuhka. Musta home ON VAARALLINEN. Se on luultavasti Streptomycestä ("sädesientä" eli aktinobakteereia), joka voi aiheuttaa sinulle ja / tai perheellesi alveoliitin.

      Kas tässäpä lista:

      "Yleisimpiä homealtistuksen aiheuttamia sairauksia:

      Salkinoja - Salosen mukaan monet tutkimusryhmät (Maroni & Lundgren 1998, Anders-son 1996, Reijula 1998, Rylander 1995, Johanning, Hodgson 1995) ovat havainneet, että sisätilojen mikrobikasvustot liittyvät niille altistuvan ihmisen sairastumiseen, mutta ei ole olemassa mitään tiettyä ”hometalotautia” tai ”sisäilmasyndroomaa”, vaan terveyshaitat ovat eri ihmisillä ja eri taloissa erilaisia (Salkinoja - Salonen 1999, 51).

      Nykyisen käsityksen mukaan home voi olla eräiden sairauksien aiheuttaja, näitä ovat allerginen nuha, astma, homepölykeuhko eli allerginen alveoliitti, ODTS ja eräät yli-herkkyyssairaudet, jotka liittyvät homeiden aiheuttamaan kolonisaatioon (mikrobin asettuminen limakalvolle aiheuttamatta kudosta tuhoavaa tautia) alemmissa ilmateissä – esim. allerginen bronkopulmonaarinen aspergilloosi, jonka kaltaista allergista bronkopulmonaarista mykoosia (liite 1) voivat myös eräät muut homeet aiheuttaa.(Seuri 2004, henkilökohtainen tiedonanto.)

      Joissakin kohteissa kosteusvauriomikrobeille altistuneet saattavat sairastua suurena joukkona, joka kuitenkin on melko harvinaista. Esimerkkinä Luonetjärven varuskuntasairaala, jossa oli ollut vuosia runsaasti erilaisia kosteusvaurioita ja niihin liittyviä mik-robikasvustoja. (Seuri, Husman, Kinnunen, Reiman, Kreus, Kuronen, Lehtomäki, Paananen 2000, Indoor Air 2000; 10:138-145.)

      Jantusen (2001, 117) mukaan homeet ja hiivat voivat aiheuttaa immuunivasteeltaan heikentyneelle henkilölle (esim. pahanlaatuisia veritauteja potevat, elinsiirtopotilaat, sytos-taatteja saavat henkilöt) suoran tulehduksen, esim. Aspergillus-homeiden aiheuttama aspergilloosi (Jantunen 2001, Duodecim 2001;117 (17): 1715-9.) Ramsayn ja Tapiovaaran (2004) mukaan ne voivat aiheuttaa tulehduksia myös välikorviin (Aspergillus, Penicillium, Candida) ja poskionteloihin (Mucor: mucormycosis liite 1/5). Tulehdukset voivat olla septisiä (verenmyrkytystä synnyttävä) ja kuolleisuus niihin on suuri. (http://personal.fimnet.fi/laakari/hannu.tapiovaara/allerginen_sinuiitti.htm tulostettu 3.5.2004.)

      Allerginen nuha voi puhjeta kosteusvaurioaltistuksen seurauksena, IgE-välitteinen herkistyminen kosteusvauriomikrobeille on mahdollinen, mutta tavallisempaa on niiden katalysoima herkistyminen yleisesti allergista nuhaa aiheuttaville pölyille: pölypunkeille, siitepölyille ja eläinpölyille. Kosteusvauriokohteissa esiintyy yleisesti pöly- ja varastopunkkeja, joka mahdollistaa tavallista helpomman herkistymisen niillekin. Kosteusvauriotilojen sisäilman epäpuhtaudet raivaavat tietä IgE-välitteiselle herkistymiselle aiheuttamalla ilmateiden limakalvolle vaurioita, jolloin immunologisesti aktiivisia allergeeneja pääsee tunkeutumaan limakalvoon. (Malmberg, Rinne 1999, 214-219.)

      Allergisessa nuhassa oireet johtuvat nenän limakalvon tulehduksesta, joka aiheuttaa turvotusta (nenäntukkoisuus), vesinuhaa ja liman erittymistä, aivastelua, nenän kutinaa, usein silmien sidekalvot reagoivat samanaikaisesti (punoitus, kutina, roskan tunne…). Tavallisimpia komplikaatioita ovat poskiontelotulehdukset ja hajuaistin huononeminen sekä joskus nenäpolyypit. (Ruoppi, YKT 9.6.2003.) Allerginen nuha usein edeltää astmaan sairastumista. (Nordman 2002, 171).


      Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen sairaus. Astmassa esiintyy tyypillisesti yleistä keuhkoputkien ahtautumista, joka vaihtelee lyhyessä ajassa joko itsestään, ulkoisten tekijöiden tai lääkkeen vaikutuksesta. (Klaukka, Haahtela 1996, 9.) Homeastma on vaikea astma. Se on todettu kansainvälisessä tutkimuksessa: BMJ 2002;Volume 325 24 August:411 Sensitisation to airborne moulds and severity of asthma: cross sectional study from European community respiratory health survey (http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/abstract/325/736 1/411?view=abstractfp=411&vol=325&lookupType=volpage.)

      Pentzinin mukaan yli 350 000 suomalaista kärsii astman oireista ja heistä yli 250000 saa Kelan erityiskorvattavaa lääkehoitoa (Penzin 2004, 4.) Keuhkoputkien limakalvoilla esiintyy tulehdusmuutoksia (inflammaatio) jo aivan astman alkuvaiheessa. Tyypillistä astmalle on monien tulehdussolujen, kuten syöttösolujen, eosinofiilien, jopa neutrofiilien lisääntyminen keuhkojen limakalvoilla. (Kinnula ym. 2000, 256.) Kosteusvauriorakennuksissa astmaan sairastumisen riski on kaksinkertainen. On laskettu, että joka kolmas astma jäisi puhkeamatta, jos kosteusvauriorakennusongelmaa ei olisi. (Seuri 8.1.2004, luento.)

      Paanasen (2004) mukaan astmassa ilmatieahtauma on seurausta tulehduksen aiheuttamasta limakalvon turvotuksesta, sitkeän liman erittymisestä ja ilmateiden ympärillä olevan sileän lihaksen supistustilasta ja myöhemmässä vaiheessa myös limakalvon ja lihaskerroksen paksuuntumisesta. Astman oireet ovat seurausta limakalvotulehduksesta: yskä, limannousu, hengityksen vinkuminen ja rohina, herkkä hengästyminen ja hengenahdistus. Tyypillinen piirre astmassa on ilmateiden hyperreaktiviteetti, ylireaktiivisuus, jolla tarkoitetaan astmaattisten ilmateiden lisääntynyttä supistusherkkyyttä tavallisiin ärsykkeisiin, kuten kylmä ilma, savut, käryt, hajut jne. jotka terveille eivät aiheuta minkäänlaisia keuhkoreaktioita tai oireita. (Paananen 2004, henkilökohtainen tiedonanto.)

      Astmatulehduksen astetta voidaan arvioida mm. uloshengitysilman typpioksidimäärityksin, veren eosinofiilisen kationisen proteiinin (s-ECP) määrityksin ja ysköksen eosinofiilisolujen määrityksin, joiden avulla saadaan melko karkeaa tietoa itse tulehduksesta. Astmaattista ilmatieahtaumaa ja sen muutoksia voidaan mitata PEF-mittareilla (mittaa maksimaalisesti suoritetun uloshengityksen aikaansaamaa virtausnopeutta), ja spirometrilla (jolla voidaan määrittää keuhkoihin maksimaalisesti saatava ja sieltä ulospuhallettava ilmamäärä litroina, spirometrin piirtämästä käyrästä voidaan myös määrittää se suhteellinen helppous, jolla ilma kulkee keuhkoputkistossa). Muutokset näissä suureissa kuvastavat ilmatieahtaumaa – ja tietyllä tavalla myös astmatulehduksen astetta. Ilmateiden poikkeavaa supistusherkkyyttä voidaan määrittää esim. histamiini- tai metakoliini-inhalaatiokokeilla, ja kylmän ilman hengittämiskokeella. (Paananen 2004, henkilökohtainen tiedonanto.)

      Ammattiastmalla tarkoitetaan sairautta, joka syntyy altistumisesta ja herkistymisestä työympäristön biologisille tai kemiallisille aiheuttajille. Tämä määritelmä on johdettu Suomen ammattitautilaista ottamalla huomioon, että ammattiastmalla on monta mekanismia. Kaikki mekanismit eivät perustu allergiaan. (Haahtela ym.1985, 122-125.) Työssä voi altistua herkistävien pölyjen lisäksi myös kaasuille tai huuruille, jolloin ammattiastmakirjoon kuuluvat myös byssinoosi (puuvillan tai hampun pitkäaikaisesta hengittämisestä aiheutuva keuhkosairaus) ja RADS, Reactive Airways Dysfunction Syndrome (liite 1) (Kinnula ym. 2000,604).

      Ammattiastman oireet voivat vaivata vuosia altistumisen loputtuakin, sillä alun perin vain altistuksen yhteydessä ilmaantuva astmatulehdus voi kroonistua vaikeaksi ja krooniseksi astmaksi. Taudin varhainen toteaminen onkin tärkeää ennusteen kannalta: mitä pikemmin sairastunut saadaan altistuksesta pois ja astmatulehdus hoidetaan kunnolla, sen parempi on sairauden ennuste; alkuvaiheessa hyvin hoidettu työperäinen astma saattaa jopa parantua. (Nordman, Hytönen, Keskinen 1999, 373.)

      Allerginen alveoliitti on keuhkokudoksen granulomatoottinen (lukuisia granuloomia eli tulehdussolukertymiä käsittävä) tulehdusreaktio eloperäisiin pölyihin ja kemikaaleihin. (Kava ym. Duodecim 1994;110 (17):1593.) Alveoliitissa allergiset reaktiot tapahtuvat keuhkorakkuloissa (keuhkoalveoleissa) sekä respiratorisissa bronkioleissa, jotka ovat keuhkokudoksen pienempiä ilmakanavia ennen alveoleja. Sairauden voivat aiheuttaa monet homeet (Aspergillus fumigatus, Sporobolomyces, Rhodotorula ja Penicillium) ja homeita muistuttavat bakteerit, aktinomykeetit eli sädesienet. (Nordman 1996, 76, Pohjola 1999, 11.) Seurin (2004) mukaan alveoliitissa muodostuu keuhkokudokseen immunologinen reaktio, joka johtaa keuhkokudoksen solun ulkoisen nestemäärän lisääntymiseen, kaasujen vaihdon heikkenemiseen ja jatkuessaan keuhkokudoksen sidekudoksen lisääntymiseen ja altistuksen jatkuessa jopa kuolemaan. (Seuri 2004, henkilökohtainen tiedonanto.)

      Tulehdusreaktion seurauksena alveolien seinämät paksuuntuvat (tulehdussolukertymät, granuloomat). Seurauksena on hapen siirtymisen vaikeutuminen alveoleista niitä ympäröivään kapillaarisuonistoon. Kroonisessa vaiheessa granuloomat (tulehduskertymät) häviävät ja tilalle ilmaantuu sidekudosta, fibroosia, alveolien välitilaan. Seurauksena on keuhkokudoksen jäykistyminen, joka huonontaa keuhkojen ilmapumppaustoimintaa entisestään. Tulehdus ja fibroosi aiheuttavat valtimoveren hapen pitoisuuden vähenemisen, erityisesti ponnistellessa, kun ilmapumpun kyky toimittaa lisääntyvän lihastyön vaatimaa lisähappea kudoksiin heikkenee. Näitä ilmiöitä voidaan mitata valtimoveren happipitoisuusmäärityksin ja keuhkojen diffuusiokapasiteettitutkimuksin. Keuhkokudoksen jäykistyminen keuhkorakkulatulehduksen ja fibroosin vuoksi pienentää hengitystilavuuksia, joka huonontaa keuhkojen ilmapumpputoimintaa. Näitä ilmiöitä voidaan mitata mm. spirometrian avulla. (Haahtela, Mönkäre, Torvela, Vilkka: Duodecim 1992; 108 (17):1487.)

      Alveoliitin oireita ovat yskä ja hengenahdistus, jotka vaikeutuvat liikkuessa, ja kuumeilu. Alkuvaihe muistuttaa flunssaa. Yleisiä ovat myös päänsärky ja nivel- ja lihaskivut. Oireet tyypillisesti vaikeutuvat 4 – 8 tunnin kuluttua allergeenialtistuksen jälkeen. Valtimoveren happipitoisuus voi laskea niin matalalle, että potilas on syanoottinen (”sininen”). Keuhkokuvassa voi olla maitolasimaisia samentumia. (Terho 1997, 388-390.) Tauti useimmiten paranee, mutta erityisesti toistuvasti uusiutuessaan (altistusten jatku-essa tai toistuessa) voi johtaa korjautumattomaan keuhkofibroosiin (sidekudoksen muo-dostumiseen muun kudoksen tilalle ja joukkoon), joka johtaa keuhkojen toiminnan pysyvään huononemiseen. (Haahtela, Mönkäre, Torvela, Vilkka: Duodecim 1992; 108 (17):1487.)

      Allerginen bronkopulmonaarinen aspergilloosi (ABPA) tarkoittaa Aspergillus-sienen aiheuttamaa harvinaista keuhkotulehdusta, jossa Aspergillus kasvaa keuhkoputkien seinämissä. Aspergillus toimii keuhkoissa sekä tulehdusta aiheuttavana mikrobina että allergeenina (liite 1), ja sitä vastaan kehittyy myös IgE-vasta-aineita, jotka osaltaan ovat aiheuttamassa vaikeaa astmaa muistuttavaa tilaa. Aspergilluksen aiheuttamasta tulehduksesta on seurauksena huomattavaa limanmuodostusta, josta voi aiheuttaa pieniä ilmateitä tukkivia limatulppia seuraamuksellisine atelektaaseineen ja bronkiektasioineen. Huonosti hoidettuna tauti voi johtaa pysyviin keuhkovaurioihin, jopa kuolemaan. (Haahtela ym. 1999, 400-402.)

      Vaikka ei olekaan lopullista näyttöä siitä, että kosteusvauriomikrobit aiheuttavat reu-masairauksia monesti homealtistuneilla on todettu nivelreumaa, selkärankareumaa, erilaisia niveltulehduksia, esim. reaktiivista artriittia (reaktiivinen niveltulehdus), psoriasis artriitteja (psoriaasiin liittyvä niveltulehdus), spondylartroosia (nikamarappeutuma), vaskuliittia (= verisuonten seinämän tulehdus) ja fibromyalgiaa. Oireita ja löydöksiä on ollut selkärangassa, ranteissa, käsien pikkunivelissä, lonkissa, polvissa ja varpaissa. Kosteusvauriomikrobien etiologinen osuus näissä tapauksissa on epäselvää. Asiaa tutkitaan parhaillaan. Lisäksi homealtistuneilla on esiintynyt kroonista bronkiittia, bron-kietaksioita, sydänsairauksia, verenpainetautia, selkäsairauksia, diabetesta, munuaissai-rauksia, Raynaudin oireyhtymä , vatsakipua, virtsavaivoja ja ripulia. (Husman ym. 2003, 22, 23, 27, 39.)

      ODTS (organic dust toxic syndrome eli orgaanisen pölyn aiheuttama toksinen oireyhtymä) tarkoittaa äkillisten, voimakkaiden orgaanisen pölyn altistumisten yhteydessä ilmaantuvaa oireyhtymää, johon ei välttämättä liity keuhkorakkuloiden reaktioita. Tilaan liittyy allergista alveoliittia muistuttavia oireita kuitenkin ilman radiologisia (röntgenkuvassa havaittavia) muutoksia keuhkokuvissa: kuumeilua, vilunväristyksiä, lihas- ja nivelkipuja, pahoinvointia, hengenahdistusta ja yskää. Tilan aiheuttajaksi on epäilty bakteeriperäisiä endotoksiineita. Sairauden mekanismia ei kunnolla tunneta. Ennuste vaikuttaa hyvältä. Toistuvat episodit voivat johtaa krooniseen keuhkokatarriin, tai ne voivat edeltää allergista alveoliittia. (Terho 1997, 391.)

      ODTS oireyhtymästä ei yleensä aiheudu pysyviä muutoksia keuhkojen toimintaan, mutta tutkimuksia pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tehty (www.ktl.fi Tietoa terveydestä 22.1.2004). Arvellaan, että keuhkojen toiminta huononee, jos sairautta ei hoideta, voi olla pysyvä keuhkotoiminnan heikkeneminen. (Pohjola 1998, 11; Haahtela ym. 1993, 44.)

      ODTS:ään ei liity allergisen alveoliitin tapaan keuhkokudoksen solujen ulkoisen nestemäärän lisääntymistä eikä sidekudoksen kertymistä. Tyypillinen ODTS ilmentymä on ns. puimurikuume, jossa viljelijä saa puimakauden ensimmäisinä päivinä joko puinnin jälkeen illalla tai yöllä kuumeisen reaktion, joka muutaman päivän työskentelyn jälkeen loppuu eli toinen puimaviikko menee jo ongelmitta, mutta seuraavana vuonna sama on edessä. Nykyisin ODTS termin käyttö sairaustiloja kuvaavana diagnoosina on laajentunut koskemaan myös kosteusvauriorakennuksissa ilmaantuvia tiloja, joissa altistuksiin liittyy lämpöilyä, väsymystä, ja erilaisia keuhko-oireita, mutta lievempänä kuin ODTS:ssa. (Seuri 2004, henkilökohtainen tiedonanto.)

      Homeallergia potilaan tyypillisiä oireita voivat olla silmien kutina, vetistys, kangerrus, luomiturvotus; aivastelu, nenän tukkoisuus, vesinuha; huulien kutina, huulten ja kurkun turvotus; atooppisen ihottuman paheneminen, urtikariakohtaukset; hengenahdistus, herkkä hengästyminen ja alentunut ponnistelun sieto, hengityksen vinkuna, yskä yöllä ja päivällä, lämpöily altistusten yhteydessä, jolloin lamaavaa väsymystä. Oireet lievittyvät altistuksen loputtua, mutta uusiutuvat herkästi luonnonhomeidenkin altistustilanteissa (esim. keväällä lumien sulaessa, sateen jälkeen, marjametsässä, vatukossa, kasvihuoneissa, maakellareissa…). Näillä potilailla on usein samanaikaisesti homeallergiaa ja varastopölypunkkiallergiaa. Homeallergia-potilaalle voi kehittyä ruokaintoleranssi esi-merkiksi homejuustoihin, viineihin ja sieniin. IgE-vasta-aineita on todettu myös aktinomykeeteille (sädesienille). (Husman 1998, sisäilmastoseminaari.)

      Homealtistuspotilaan toksisen oireyhtymän syynä on voimakas altistuminen homemyrkyille. Husmanin (1988) mukaan oireille on tunnusomaista työkykyä uhkaavat voimakkaat yleisoireet, kuten kuumeilu, laihtuminen ja niveloireisto, joihin voi liittyä immunologisia poikkeavuuksia. Näillä potilailla tavalliset kipu- ja allergialääkkeet auttavat huonosti. Kortisoni sammuttaa oireita. (Husman 1998, sisäilmastoseminaari.)

      Viime aikoina on esitetty arveluita, että jotkut kosteusvauriomikrobit ja niiden aineenvaihduntatuotteet voivat aiheuttaa syöpää. (Salkinoja – Salonen 1999, 67; Hintikka, Reijula, Nikulin 1998, 2171)."

      Asuntoa tutkineet "asiantuntijat" eivät todellakaan ole olleet asiantuntijoita, vaan valehtelijoita ja huiputtajia. Jo kuivaneetkin kosteusvauriomikrobit (homeet, hiivat, bakteerit) voivat aiheuttaa kuvaamiasi oireita. Toimi pian, ennenkuin menetät lopullisesti terveytesi ja työkykysi, niinkuin minä.

    • Liisa

      Musta home kylpyhuoneessa on usein Stachybotrys atra -laji, joka voi erittää hyvinkin voimakkaita myrkkyjä aineenvaihduntatuotteinaan. Tuore Stachybotrys -kasvusto on yleensä tahmeaa eikä siitä irtoa paljoa itiöitä ilmaan muuta kuin sitä kosketeltaessa. Kun kasvusto kuivaa, myrkyntuotanto kiihtyy ja itiöitä leviää helpommin hengitysilmaan.

      Kosteusmittauksilla ei homevaurioita voi selvittää. Kosteus ja home ovat eri asioista. Kosteus on syy ja home on seuraus. Täysin kuivakin materiaali voi olla umpihomeessa vanhan jo kuivuneen kosteuden jäljiltä. Täysin märkä materiaali voi puolestaan olla homeeton, jos kosteus ei vielä ole ehtinyt aiheuttaa homevaurioita.

      Pöyristyttävää, että ongelmaa on yritetty hoitaa peittämällä se maalilla. Myös se, että huoltomiehet ottavat ylipäätään kantaa homevaurioihin on käsittämätöntä.

      Siitä, että isännöitsijä on todennut, että "musta home ei ole vaarallista", hänen pitäisi joutua vastuuseen. Aina, kun mustaa hometta löytyy, on selvitettävä, ettei se ole Stachybotrys atraa, jota yleisesti pidetään kaikkein vaarallisimpana lajina.

      • keskustelun aloittaja

        Kiitos kaikille vastaajille. Asia lähtee eteenpäin heti huomenna. Näissä seitkytluvun taloissa joita on muutama ihan lähekkäin, on muistakin löytynyt homeongelmaa.

        Suhtautuivat kai siksi niin välinpitämättömästi, ettei kämppä menisi asumiskieltoon. Sehän meinaa lovea vuokratuloihin. Asunnot ovat kai menossa remonttiin parin vuoden päästä, mutta en aio jäädä sitä odottelemaan. Vuokra kyllä nousee tasaisesti joka vuosi...yrittävät maksattaa homekämppien peruskorjauksen vanhoilla vuokralaisilla.


      • hilkkaliisa

        Aloin oireilla rajusti työpaikallani 1999. Silloinen terävä-älyinen ja tomera työterveyslääkäri määräsi työpaikalleni tutkimukset. Sieltä löytyi yhdestä lääkärinhuoneesta ihan märkä seinä.

        Seinä avattiin ja kuivatettiin. Kävimme tietenkin katsomassa työkavereitteni kanssa miltä seinä näytti. Seinä oli ihan mustan mömmön peitossa ja haisi ihan hirveälle. Seinä vain kuivattiin ja päälle laitettiin uudet kaakelit.

        Kysyin työsuojeluvaltuutetulta, mikä siinä kasvoi. Salailuun tottunut työsuojeluvaltuutettu väitti: "Ei siitä tarvinnut ottaa näytettä" ja näytettä ei todellakaan otettu. Kukahan senkin tarpeen määritteli ? Minun mielestäni siitä olisi pitänyt ottaa näyte jo hajunkin perusteella.

        Kerroin sen keuhkolääkärilleni ja hän totesi:
        "No sädesieni-veitikkahan siellä arvattavasti kasvoi".

        Minulla löytyi "sädesieni" allergia, eli IgE positiiviset vasta-aineet Streptomyces albukselle ("sädesieni" = vanhalla nimellä, tarkennettuna aktinobakteeri, joka myös on erittäin vaarallinen ja saattaa aiheuttaa alveoliittia).


      • Liisa
        hilkkaliisa kirjoitti:

        Aloin oireilla rajusti työpaikallani 1999. Silloinen terävä-älyinen ja tomera työterveyslääkäri määräsi työpaikalleni tutkimukset. Sieltä löytyi yhdestä lääkärinhuoneesta ihan märkä seinä.

        Seinä avattiin ja kuivatettiin. Kävimme tietenkin katsomassa työkavereitteni kanssa miltä seinä näytti. Seinä oli ihan mustan mömmön peitossa ja haisi ihan hirveälle. Seinä vain kuivattiin ja päälle laitettiin uudet kaakelit.

        Kysyin työsuojeluvaltuutetulta, mikä siinä kasvoi. Salailuun tottunut työsuojeluvaltuutettu väitti: "Ei siitä tarvinnut ottaa näytettä" ja näytettä ei todellakaan otettu. Kukahan senkin tarpeen määritteli ? Minun mielestäni siitä olisi pitänyt ottaa näyte jo hajunkin perusteella.

        Kerroin sen keuhkolääkärilleni ja hän totesi:
        "No sädesieni-veitikkahan siellä arvattavasti kasvoi".

        Minulla löytyi "sädesieni" allergia, eli IgE positiiviset vasta-aineet Streptomyces albukselle ("sädesieni" = vanhalla nimellä, tarkennettuna aktinobakteeri, joka myös on erittäin vaarallinen ja saattaa aiheuttaa alveoliittia).

        Sellaisesta kuvaamastasi mömmökasasta olisi varmasti löytynyt varsinainen eri lajien kirjo niinkuin yleensä onkin, kun vaurio tutkitaan huolellisesti sekä viljelyllä että mikroskoopilla. Valtalajitkin voivat vaihdella jatkuvasti sen mukaan, kun kosteus- lämpö- yms. olosuhteet vaihtelevat. Aktinobakteerit ovat myös tietty monessakin mielessä erityisen vaarallisia terveydelle. Sitten se, mikä näissä tavanomaisissa tutkimuksissa jää havaitsematta, on eri Bacillus -lajit, jotka voivat olla todella vaarallisia.

        Karmeata lukea, miten näitä vaurioita korjataan ja vaarannetaan ihmisten terveys. Jokaisella työpaikalla, missä näitä homeongelmia on, pitäisi olla työntekijöiden hallussa myös Ratu-kortti 82-0239: " Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purku", jotta työntekijät osaisivat itse vaatia oikeita menetelmiä.

        Olen aikaisemmin kirjoittanut siitä linkissä:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000608&posting=22000000010527111


      • Desinfektori

        Tälläiset pienet näkyvät täplähomeet ovat jokaisen kylpyhuoneen arkipäivää. Tälläisiin ei tule suhtautua tavalla että kaikki pois. Vaan useimmiten nämä vaaralliset täplähomeet ovat hyvin helposti kotikonstein desinfioitavissa ja poistettavissa.

        Monet asiantuntijat ja maallikot eivät ymmärrä rakenteellisia asioita lainkaan. Esim. kerrostaloasunnossa muovimatoissa ja maalipinnoissa esiintyvät homeet on helppo ja vaivaton poistaa ja vähentää kuten pölypunkit patjoista ja peitoista. Homeen voi poistaa käyttämällä kotona lievästi desinfioivia pesuaineita esim. puolen vuoden välein. ja kohdistamalla pesu niille pinnoille missä hometta esiintyy. Pesuhuone tulisi kuitenkin saada pieni hengähdystauko päivittäiskäytöstä. Nykyajan pesuhuoneet pitää rakentaa jatkuvaa kosteusrasitusta vastaa. Jokainen normaali suomalainen käy kerran päivässä suihkussa. Pinnoilla kuitenkin käytetään yhä edelleen tarvikkeita jotka eivät ole tähän tarkoitukseen suunniteltuja eikä valmistettuja. Suomessa ja useimmissa muissakin maissa viranomaisvaatimus on samalla maximivaatimustaso. Suomessa harvat yritykset jaksavat panostaa tuotekehittelyyn koska siihen ei osallistu valtio eivätkä kunnat.- Mahdollisuuksia eri materiaalien välillä on lähes rajattomasti. Mutta tarvitaan suuri asennemuutos jotta pääsemme eroon tarvikkeista joissa ihmiselle vaarallisia homeita voi kasvaa. Tai nyt puhuin höpöjä. JOka pinnalle voi muodostua ihmiselle vaarallisia homeita ellei niitä tarpeellisin väliajoin peruspuhdisteta.

        Nykypäivän pesuaineet, hoitoaineet, säännölliset karvanpoistot muodostavat oivallisen kasvualustan pesuhuoneiden lattialaattojen saumoihin joita ei viitsitä siivota. Siivous on yleensä vain suihkulla huuhtelu eikä mitään muuta. Tälläisilla pinnoilla kasvaa homeita joita ehditä tunnistamaan niiden jo tunnettujen 60 000 tuhannen joukosta jotka jo tiedetään.

        Rakenteeliset vauriot ovat selviä jos puutavara on vaurioitunut tai kiviaines valkoista hometta täynnä(ei kalkkihärmettä, jota niin usein homeeksi nimitetään; kalkkihärme on kosteuden vaikutuksesta kiviainespinnoille muodostuvia suoloja.)niistä ei päästä eroon muutakuin myrkytyksillä tai poistamalla rakennetta.

        Peräänkuulutan siis kunnollista siivousta oman asunnon pesuhuoneeseen. MILLOIN ITSE PUHDISTIT PESUHUONEESI, enkä tarkoita huuhtelit lattian. VAAN KÄYTIT VAIKKA TOLUA JA PESIT SEINÄT JA KATOT JA LATTIAT HINKKASIT NURKAT JA JA POISTIT KALKKEUTUMAT: MILLOIN?

        Selvitys ei ole tarpeen koska useimmiten se johtuu ihmisten välinpitämättömyydestä oman pesuhuoneen siisteyteen. PISTE


      • pistemäinen home
        Desinfektori kirjoitti:

        Tälläiset pienet näkyvät täplähomeet ovat jokaisen kylpyhuoneen arkipäivää. Tälläisiin ei tule suhtautua tavalla että kaikki pois. Vaan useimmiten nämä vaaralliset täplähomeet ovat hyvin helposti kotikonstein desinfioitavissa ja poistettavissa.

        Monet asiantuntijat ja maallikot eivät ymmärrä rakenteellisia asioita lainkaan. Esim. kerrostaloasunnossa muovimatoissa ja maalipinnoissa esiintyvät homeet on helppo ja vaivaton poistaa ja vähentää kuten pölypunkit patjoista ja peitoista. Homeen voi poistaa käyttämällä kotona lievästi desinfioivia pesuaineita esim. puolen vuoden välein. ja kohdistamalla pesu niille pinnoille missä hometta esiintyy. Pesuhuone tulisi kuitenkin saada pieni hengähdystauko päivittäiskäytöstä. Nykyajan pesuhuoneet pitää rakentaa jatkuvaa kosteusrasitusta vastaa. Jokainen normaali suomalainen käy kerran päivässä suihkussa. Pinnoilla kuitenkin käytetään yhä edelleen tarvikkeita jotka eivät ole tähän tarkoitukseen suunniteltuja eikä valmistettuja. Suomessa ja useimmissa muissakin maissa viranomaisvaatimus on samalla maximivaatimustaso. Suomessa harvat yritykset jaksavat panostaa tuotekehittelyyn koska siihen ei osallistu valtio eivätkä kunnat.- Mahdollisuuksia eri materiaalien välillä on lähes rajattomasti. Mutta tarvitaan suuri asennemuutos jotta pääsemme eroon tarvikkeista joissa ihmiselle vaarallisia homeita voi kasvaa. Tai nyt puhuin höpöjä. JOka pinnalle voi muodostua ihmiselle vaarallisia homeita ellei niitä tarpeellisin väliajoin peruspuhdisteta.

        Nykypäivän pesuaineet, hoitoaineet, säännölliset karvanpoistot muodostavat oivallisen kasvualustan pesuhuoneiden lattialaattojen saumoihin joita ei viitsitä siivota. Siivous on yleensä vain suihkulla huuhtelu eikä mitään muuta. Tälläisilla pinnoilla kasvaa homeita joita ehditä tunnistamaan niiden jo tunnettujen 60 000 tuhannen joukosta jotka jo tiedetään.

        Rakenteeliset vauriot ovat selviä jos puutavara on vaurioitunut tai kiviaines valkoista hometta täynnä(ei kalkkihärmettä, jota niin usein homeeksi nimitetään; kalkkihärme on kosteuden vaikutuksesta kiviainespinnoille muodostuvia suoloja.)niistä ei päästä eroon muutakuin myrkytyksillä tai poistamalla rakennetta.

        Peräänkuulutan siis kunnollista siivousta oman asunnon pesuhuoneeseen. MILLOIN ITSE PUHDISTIT PESUHUONEESI, enkä tarkoita huuhtelit lattian. VAAN KÄYTIT VAIKKA TOLUA JA PESIT SEINÄT JA KATOT JA LATTIAT HINKKASIT NURKAT JA JA POISTIT KALKKEUTUMAT: MILLOIN?

        Selvitys ei ole tarpeen koska useimmiten se johtuu ihmisten välinpitämättömyydestä oman pesuhuoneen siisteyteen. PISTE

        Pistemäinen musta homekasvusto rakenteiden pinnoilla kerrostaloasuntojen kylpyhuoneissa johtuu pääsääntöisesti asukkaan omasta huolimattomuudesta. Suihkussa käynnin aikana tulisi ovea pitää vähintäänkin raollaan ilmanvaihtumisen varmistamiseksi. Jos koko kylpyhuone höyryää ja peilikin on kosteuden peitossa voi asukas "katsoa itseään peiliin".

        Sitten valitetaan että hometta on ja vaaditaan ties mitä tutkimuksia. Tällainen on raivostuttavaa.


      • Kärsimys!
        keskustelun aloittaja kirjoitti:

        Kiitos kaikille vastaajille. Asia lähtee eteenpäin heti huomenna. Näissä seitkytluvun taloissa joita on muutama ihan lähekkäin, on muistakin löytynyt homeongelmaa.

        Suhtautuivat kai siksi niin välinpitämättömästi, ettei kämppä menisi asumiskieltoon. Sehän meinaa lovea vuokratuloihin. Asunnot ovat kai menossa remonttiin parin vuoden päästä, mutta en aio jäädä sitä odottelemaan. Vuokra kyllä nousee tasaisesti joka vuosi...yrittävät maksattaa homekämppien peruskorjauksen vanhoilla vuokralaisilla.

        Sama ongelma miesystäväni asunnossa. Itse olen kärsinyt poskiontelotulehduksesta useita kuukausia. Välillä "helpottunut". Jatkuvasti "flunssainen" ja väsynyt olo. Miesystävälläni paha astma. Isännöitsijä käynyt 2 kertaa ja totesi, että kylpyhuoneessa on hometta, joka ei vaarallista! Myös makuuhuoneen yksi jalkalista avattiin ja sisäpuolella oli samaa mustaa "mönjää". Remonttimiesten piti tehdä remonttia 2 tuntia, olivat n. 20 minuuttia, toivottivat hyvää kesän jatkoa ja häipyivät. Laitoin tekstiviestin, voivatko tulla uudestaan, eivät kuulemma voi mitenkään auttaa ja pitäisi ostaa lämpöpatteri? Asunto on ensimmäisessä kerroksessa ja veto on myös järkyttävä. Terveystarkastajaan on otettu myös yhteyttä, ei ole käynyt vielä. Ensi viikolla pitäisi tulla "uusi remontoija" desinfioimaan kylpyhuone ja avaamaan jalkalista. Ei kuulemma ole terveyshaittaa mustasta homeesta!Ei pysty nukkumaan kunnolla kylmyyden takia ja aamulla herään todella väsyneenä ja kasvot turvonneena, nenä tukossa, poskionteloissa kova särky.Ei tämä asunto voi olla asumiskelpoinen.Minä olen hoitanut asiaa. Työni on kärsinyt, koska olen myyntineuvottelija ja joudun käyttämään ääntäni, joka ei "toimi" plus armoton väsymys päällä. En jätä asiaa tähän!


      • Huoltohommissa
        Desinfektori kirjoitti:

        Tälläiset pienet näkyvät täplähomeet ovat jokaisen kylpyhuoneen arkipäivää. Tälläisiin ei tule suhtautua tavalla että kaikki pois. Vaan useimmiten nämä vaaralliset täplähomeet ovat hyvin helposti kotikonstein desinfioitavissa ja poistettavissa.

        Monet asiantuntijat ja maallikot eivät ymmärrä rakenteellisia asioita lainkaan. Esim. kerrostaloasunnossa muovimatoissa ja maalipinnoissa esiintyvät homeet on helppo ja vaivaton poistaa ja vähentää kuten pölypunkit patjoista ja peitoista. Homeen voi poistaa käyttämällä kotona lievästi desinfioivia pesuaineita esim. puolen vuoden välein. ja kohdistamalla pesu niille pinnoille missä hometta esiintyy. Pesuhuone tulisi kuitenkin saada pieni hengähdystauko päivittäiskäytöstä. Nykyajan pesuhuoneet pitää rakentaa jatkuvaa kosteusrasitusta vastaa. Jokainen normaali suomalainen käy kerran päivässä suihkussa. Pinnoilla kuitenkin käytetään yhä edelleen tarvikkeita jotka eivät ole tähän tarkoitukseen suunniteltuja eikä valmistettuja. Suomessa ja useimmissa muissakin maissa viranomaisvaatimus on samalla maximivaatimustaso. Suomessa harvat yritykset jaksavat panostaa tuotekehittelyyn koska siihen ei osallistu valtio eivätkä kunnat.- Mahdollisuuksia eri materiaalien välillä on lähes rajattomasti. Mutta tarvitaan suuri asennemuutos jotta pääsemme eroon tarvikkeista joissa ihmiselle vaarallisia homeita voi kasvaa. Tai nyt puhuin höpöjä. JOka pinnalle voi muodostua ihmiselle vaarallisia homeita ellei niitä tarpeellisin väliajoin peruspuhdisteta.

        Nykypäivän pesuaineet, hoitoaineet, säännölliset karvanpoistot muodostavat oivallisen kasvualustan pesuhuoneiden lattialaattojen saumoihin joita ei viitsitä siivota. Siivous on yleensä vain suihkulla huuhtelu eikä mitään muuta. Tälläisilla pinnoilla kasvaa homeita joita ehditä tunnistamaan niiden jo tunnettujen 60 000 tuhannen joukosta jotka jo tiedetään.

        Rakenteeliset vauriot ovat selviä jos puutavara on vaurioitunut tai kiviaines valkoista hometta täynnä(ei kalkkihärmettä, jota niin usein homeeksi nimitetään; kalkkihärme on kosteuden vaikutuksesta kiviainespinnoille muodostuvia suoloja.)niistä ei päästä eroon muutakuin myrkytyksillä tai poistamalla rakennetta.

        Peräänkuulutan siis kunnollista siivousta oman asunnon pesuhuoneeseen. MILLOIN ITSE PUHDISTIT PESUHUONEESI, enkä tarkoita huuhtelit lattian. VAAN KÄYTIT VAIKKA TOLUA JA PESIT SEINÄT JA KATOT JA LATTIAT HINKKASIT NURKAT JA JA POISTIT KALKKEUTUMAT: MILLOIN?

        Selvitys ei ole tarpeen koska useimmiten se johtuu ihmisten välinpitämättömyydestä oman pesuhuoneen siisteyteen. PISTE

        Kerrankin yksi joka tietää miten yleisiä huonosti pestyt kylpyhuoneet ovat. On suihkunurkassa (loppuu yleensä suihkuseinään, ja rakenteissa oleva näkyy myös toisella puolella sitä) mustaa hometta ja punahometta. Kunnon siivous kerran kuussa, niin lähtee ihosta irtoava rasva ja ihohiukkaset saumoista ja laatoista. Rasva ei irtoa kalkinpoistolla kunnolla. Ei kun harja tai karhunkieli käteen ja kunnon puhdistus välillä niin loppuu homeilut. Varmaan ihmisten tietämättömyys puhdistusaineista, ja laiskuus mekaaniseen puhdistukseen joka aiheuttaa pitkälle näitä homehysterioita. Olemme niin monessa kylpyhuoneessa opettaneet ihmisiä siivoamaan, ja johan loppuu homeet saumoissa...


    • hometta

      Täällä sama juttu. Asun kaupungin vuokra-asunnossa. Asunut samassa asunnossa viimeiset kahdeksan vuotta. Ensimmäiset kuusi vuotta sujuivat ihan OK. Mutta kolme vuotta sitten ilmestyi ensimmäinen musta homeläiskä kylpyhuoneen kattoon ja siitä se alkoi pikkuhiljaa leviämään ympäriinsä. Mitkään pesut eivät ole auttaneet asiaa. Kosteusmittaajat tulivat mutta eivät löytäneet mitään?? Ainoa jännä asia on se että talonmies tiesi kertoa että kolme vuotta sitten kun homeongelmat alkoivat niin yläkerran asuntoon oli tehty kylpyhuoneremontti!!

    • merja

      hei miä asun mieheni kanssa vavin asunossa vantaalla ja melkein heti muutettuamme huomasin kylppärin katossa jälkiä jotka eivät pyyhkimälläkään lähteneet pois ja oireitakin tuli aina kun menin kylppäriin. esim. päänsärkyä, väsymystä ja huimausta. soitin huoltoon ja keroin tarvitsevani kosteusmittaajaan mutta kukaan ei ole tullut. nyt sitten alakerran naapurini sai selville että ei huolto asioille mitään tee vaan pitää soittaa suoraan terveystarkastajalle koska home talossa on terveysriski asua. ja ne osaavat kirjoittaa sellasen lausunnon millä voi saada uuden asunnon nopeasti. koska home asunnossa ei saisi asua. olen myös myöhemmin huomannut meidän makuuhuoneen kaapin takana kamalan ison mustan homeläiskän jan joudumme vieä yömme nukkumaan sielläå koska muutakaan paikkaa ei ole.

    • huoltohommissa

      Pese kylppärisi kunnolla! Ja luultavasti huoltomiehet pesivät sen vaan, niin kun usein kun ihmiset valittavat tummista täplistä. Milloin olet pessyt kylppärisi katon viimeksi? Huomaat sen olevan ajallaan kun vesipisarat katossa kuivuttuaan jättävät tumman kohdan. Tunkkainen haju tyhjässä asunnosaa voi jo olla kuivunut hajulukko, joka on yleinen kesäaikaan lämpimällä. Se sinun kutina
      vaikuttaisi pölypunkkiongelmalta, myös puhtausongelma joka helppo ratkaista. Se halkeama on sellainen josta sinun kannatta ilmoittaa isännöitsijälle, se voi aiheuttaa vahingon. Sinun kannattaa kokeilla ilmankostutinta jos asut keskuslämmitystalossa, siellä aika kuiva ilma joka aiheuttaa tukkoisuutta ja joka voi aiheuttaa kuivan ihon joka kutisee.

    • myrkkyäää

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      94
      1753
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      358
      1169
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1168
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      95
      1028
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      62
      823
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      36
      801
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      6
      744
    8. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      706
    9. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      680
    10. Mitä saat naiselta mies kun

      Otat ohjat? Saat feminiinistä pehmeyttä, lämpöä ja rauhaa. Kun nainen on tässä moodissa hän auttaa miestä lepäämään ja p
      Ikävä
      113
      676
    Aihe