Kristittyjä vainotaan kaikkialla maailmassa

idop

Joka päivä arviolta 500 kristittyä saa surmansa uskonsa tähden. Vuositasolla tämä merkitsee, että yli 165.000 kristittyä kuolee, koska he ovat päättäneet seurata Kristusta. Tänäänkin yli 200 miljoonaa kristittyä heräsi päivään, joka tuo tullessaan syrjintää, ahdistelua, työstä irtisanomista tai koulusta erottamista, pahoinpitelyjä ja vainoa, mielivaltaisia pidätyksiä, kidutusta ja jopa kuolemaa. Kaikki tämä vain siksi että he ovat kristittyjä.

Kristittyjä vainotaan maailmanlaajuisesti. Joillakin alueilla on "aktiivista vainoa". Tällöin viranomaiset ovat mukana vainossa ja vaino on systemaattista. Toimintaa tuetaan rikollisilla
ja alistavilla lailla. Valtuuksien laajuus vainoissa on riippuvainen poliittisen järjestelmän luonteesta. Joissakin maissa oikeudenmukainen hallinto pyrkii lainsäädännöllä suojella kristittyjä. Maissa, joissa ihmisoikeuksia ei kunnioiteta, kristityiltä puuttuu lain suoja ja vainoajilla epävirallinen lupa toimintaansa.

Tänään su 20.11.05 on kansainvälinen rukouspäivä vainottujen seurakuntien puolesta. Helsingissä rukouspäivän tilaisuus Vanhassa kirkkossa su 20.11.05 klo 14-15.30.

Maailmanlaajuiset suuntaukset

Kristityt, jotka asuvat alueilla, jossa on islamilainen enemmistö kärsivät yleensä vakavaa syrjintää ja usein vainoa Kristuksen tähden. Ne jotka jättävät islamin ja lähtevät seuraamaan Kristusta maksavat siitä vapaudellaan tai hengellään. Fanaattisen islamilaisuuden vaikutus on kasvanut 90-luvun aikana ja 2000-luvun alussa. Sen mukana vainot kristittyjä kohtaan on kasvanut ja islamilaisen "pyhän" sodan (jihad) ajatus ja käytännön toteutus on saanut kannatusta lisää. Terroristien käymä sota on tehnyt kaikkien islamilaisissa maissa elävien kristittyjen elämän vaarallisemmaksi.

Esimerkkejä:
Koko muslimi maailmassa, Pohjois-Afrikka, Lähi-itä, Arabian niemimaa, Keski-Aasia, Kaakkois-Aasia, Etelä-Aasia, erityisesti naiset ja tytöt ovat puolustuskyvyttömiä. Erityisesti alueilla, joissa Sharia laki on voimassa ja alueilla joilla käydään islamilaista "pyhää" sotaa jihadia.


Kommunistisessa Etelä-Aasian alueella ja muissa totalitaarisissa maissa kristittyjä vainotaan ja vangitaan heidän uskonsa tähden. Diktatuuriset vallitsijat ovat vainonneet kristittyjä seurakunnan alkuajoista lähtien.

Esimerkkejä:
Kommunistien hallinto Kiinassa, Vietnamissa, Laosissa, Pohjois-Koreassa ja Kuubassa. Nämä alueet pitävät sisällään lähes neljänneksen maapallon väestöstä.


Hindulaisissa ja buddhalaisissa valtiossa samoin kuin totalitaarisissa, diktatuurisissa ja poliittisesti sekasorrossa olevissa maissa uskonnollinen nationalismi on niin suosittua, että sitä käytetään poliittisen hyödyntavoittelun keinona. Enemmistö uskonto, oli se sitten hinduismi, buddhalaisuus tai venäläinen ortodoksisuus, saa poliittiselta hallitukselta erityisaseman vastalahjana tuestaan. Tämä tapahtuu useissa valtioissa joissa enemmistö uskonnolla on suuri vaikutus ja valtion hallinto on halukas käyttämään sitä hyväkseen. Enemmistö uskonnolla on sitten oikeus vastalahjana käyttää valtakoneiston voimaa ja valtaa poistaakseen vainoamalla "kilpailijansa" jotka yleensä ovat evankelikaalisia seurakuntia. Tällainen symbioottinen suhde enemmistöuskonnon ja valtion ja alueiden johtajien kesken on ollut käytössä jo ensimmäisten kristittyjen aikoihin.

Esimerkkejä:
Intian hindulainen nationalismi, Sri Lankan buddhalainen nationalismi, Kambotsan buddhalaisen nationalismin ensimmäiset oireet. Ortodoksisen kirkon totalitaarinen hallintaa ilmenee Eritreassa ja Valko-Venäjällä. Joitakin merkkejä tästä on myös Venäjällä ja Itä-Euroopassa. Haitilla on joitakin merkkejä saman kaltaisesta käyttäytymisestä vodoon kannattajien joukossa.

Muutama esimerkki vainoista yksittäisten ihmisten kohdalla

Saudi-Arabia – Brian O'Connor
Saudi-Arabian islamilainen uskonnollinen poliisi (muttawa) pidätti Brian O'Connor (36 v.) Riadissa Mursalatin kaupunginosassa illalla 25. maaliskuuta 2004. Kun poliisit huomasivat hänen henkilöllisyystodistuksestaan, että hän oli kristitty, he vievät hänet poliisin toimistoon. Toimistolla poliisit kahlitsivat hänen jalkansa ja riiputtivat häntä pää alaspäin, hakkasivat häntä kasvoihin, kylkiin ja jalkapohjiin. Pahoinpitelyä jatkui seitsemän tunnin ajan. Poliisit vaativat häntä kertomaan onko hän levittänyt kristillisyyttä. Brian myönsi opettaneensa Raamatusta, mutta kielsi yrittäneensä käännyttää muslimeja kristityiksi. Poliisit jatkoivat hakkaamistaan.

Kello kahdelta yöllä uskonnollinen poliisi vei Brianin Olayan poliisiasemalle ja määräsi hänet vangittavaksi. Syytteenä oli kristillisyyden julistaminen sekä keksitty syyte alkoholin ja huumeiden myymisestä. Häntä pidettiin useita kuukausia vangittuna ilman oikeudenkäyntiä Riadin Al-Hair-vankilassa ikkunottamassa sellissä yhdessä 16:sta muun vangitun kanssa.

Brian O'Connor on intialainen, joka on työskennellyt kuusi vuotta Saudi-Airlinesilla. Intian lähetystön viranomaisten sallittiin käydä vierailemassa hänen luonaan pidätyksen jälkeisenä päivämä, mutta ei enää myöhemmin. Lähetystön työntekijä kertoi Brian ystävälle, että Brian oli rikkonut Saudi-Arabian lakia omistamalla viisi Raamattua, josta yksi oli arabian kielinen ja opettamalla Raamattua kotonaan.

Brianin veli Raymond O'Connor kertoi, että Intian lähetystön virkailijat ovat kertoneet hänelle, että he eivät voineet tehdä asian hyväksi mitään ja asia oli Saudi-Arabian viranomaisten käsissä.

Brian O´Connor vapautettiin vankilasta marraskuun 2004 alussa ulkomailta tulleen painostuksen vuoksi. Hänet vietiin suoraan lentokentälle ja lennätettiin Intiaan, missä hän on majoittunut sisarensa luokse.

Vietnam – Pastori Quang

Mennoiitta pastori Nguyen Hong Quang on saanut kokea järjestelmällistä vainoa, häirintää ja häpäisyä Vietnamin viranomaisten taholta. Viranomaiset rikkovat hänen kohdallaan jatkuvasti Vietnamin uskonnonvapaus lakeja ja ihmisoikeuksia.

Hän on pidätettynä väärin perustein "toisten ihmisten yllyttämisestä vastustamaan viranomaisten virantoimitusta". Viranomaiset pyrkivät lokaamaan Quangin maineen keksityillä ja väärillä syytöksillä. Vietnamin uusi uskontolaki on pyrkii estämään pastoreiden toimintaan ja rajoittamaan ihmisten uskonnonvapautta.

Pastor Quang vapautettiin vankilasta 30.8.05
Pastori Quang oli raskaassa pakkotyössä vankilassa yli vuoden ajan. Hänen terveytensä huononi vakavasti tänä aikana. Quangilla on vaimo ja kolme lasta. Viranomaiset ovat tehneet seurakuntaan ratsian 80 kertaa.

Pastori Gong Shengliang (52) on Etelä-Kiinan seurakunnan perustaja. Hänet pidätettiin kristillisen toimintansa tähden vuonna 2001. Vankeudessa häntä on pahoipidelty ja kidutettu raa'asti, hän on kokenut väkivaltaista aivopesua. Kokemansa väkivallan tähden hän on ollut lähellä kuolemaan.

Kolme naispyhäkoulunopettajaa on vangittu Indonesiassa

Kolme pyhäkouluopettajaa ja perheen äitiä, Rebekka Zakaria, Ratna Mala Bangun and Ety Pangesti, on vangittuna Indonesiassa. Heidät on pidätetty koska he opettivat pyhäkoululuokassa, jossa on kristittyjen lisäksi myös muslimilapsia. Pyhäkoulun toimintaan kuului opetuksen lisäksi myös retkiä puistoon ja uimaan. Pyhäkouluopettajat ovat antaneet lapsille myös kyniä, joihin oli kirjoitettu rukoukouksia ja Raamatun jakeita.

Pyhäkouluun osallistuneet muslimilapset ovat seurakuntaan kuuluvien kristittyjen lasten ystäviä ja heillä oli vanhempiensa lupa osallistua pyhäkouluun.

Pyhäkoulunopettajat vangittiin toukokuussa 2005 ja oikeus tuomitsi heidät kolmeksi vuodeksi vankilaan 1.9.2005. Jokaisen oikeuskäsittelyn aikana oikeussalin olkopuolelle kerääntyin suuri joukko ääri-islamisteja, jotka vaativat mielenosoituksessa salin ulkopuolella ja myös sisällä tuomiota ja uhkasivat surmata naiset. Viimeiseen oikeudenkäyntiin saapui mielenosoittajia yhdeksällä kuorma-autolla. Yhteen niistä oli lastattu arkut naisille, jos heidät vapautettaisiin. Kun vankeustuomio julistetiin mielenosoittajat huusivat "'Allahu akbar" Allah on suurin.

Naiset kuuluvat evankeliseen seurakuntaa Länsi-Jaavalla, jossa väestöstä noin 2 % on kristittyjä. Alue on vahvasti islamilais-fundamentalista aluetta. Islamilaiset fundamentalistit pyrkivät tämän tapauksen avulla saamaan aikaan islamilaisen sharia-lain hyväksymisen alueelle.

Kolme kristittyä koulutyttöä murhattiin julmasti Indonesiassa katkasemalla heidän päänsä

Indonesiassa (Poso, Sulawesi) Naamioituneet miehet hyökkkäsivät koulutyttöjen päälle, murhasivat heistä kolme katkaisemalla hänen kaulansa ja haavoittivat yhtä vakavasti. Murhattujen tyttöjen nimit olivat Yarny Sambual, Tresa Murangke & Alfina. Tytöt olivat matkalla kristilliseen kouluun (highschool), jossa he olivat oppilaina. Poliisi kertoi löytäneensä päät useiden kilometrien päässä muusta ruumiista. Yksi pää löydettiin läheisen vasta rakennetun kirkon ulkopuolelta.

Hyökkääjien ovat todennäköisesti olleen ääri-islamilaisia. BBC:n uutisivut arvelevat hyökkääjilla olleen "uskonnollisia motiiveja". Alueen väestöstä noin puolet ovat muslimeja ja puolet kristittyjä. Indonesian väestöstä 88 % on muslimeja.

International Christian Concernin sivujen mukaan ääri-islamilaisten hyökkäykset kristittyjä kohtaan ovat kasvaneet viime kuukausina. Alueen kristityt ja muslimit ovat eläneet rauhassa rinnakkain satoja vuosia. ICC:n sivujen mukaan viime vuosien ongelmien synnyn taustalla on Saudi-Arabian rahoittamat radikaalin islamin imaamit, moskeijat ja islamilaiset koulut

Vietnam Thi Hon Liensta

Le Thi Hong Lien on vietnamilainen pyhäkoulun opettaja. Hän kuuluu mennoiitta-seurakuntaan. Viranomaiset vangitsivat kuusi mennoiittaa vuoden 2004 maaliskuussa. Lien oli vangituista ainoa nainen. Hänet vangittiin sen tähden, että hän opetti Raamattua lapsille.

Le Thi Hong Lieniä on hakattu ja pahoinpidelty vankilassaoloaikana monella tavalla. Kaksi kuukautta sitten hän sai hermoromahduksen. Tämän jälkeen hän ei ole pystynyt huolehtimaan itsestään. Pastori Quang oli järkyttänyt nähdessään Lien oikeudessa. Hän vaati viranomaisia vapauttamaan Lien heti ja viemään hänet hoitoon. Vankilaviranomaiset ovat kuitenkin kieltäneet kaikki hoitotoimenpiteet.

Le Thi Hong Lienin isä sai luvan tavata tytärtään vankilassa. Isä järkyttyi nähdessään, kuinka hänen tyttärensä raahattiin vierailuhuoneeseen. Tytär tarrautui isäänsä ja itki.
- Siinä me vain seisoimme toisiimme tarrautuneina ja itkimme ja rukoilimme, kertoi Lienin isä Le Quang Du.

Toukokuussa 2005 Le Thi Hong Lien vapautettiin vankeudesta.

Pohjois-Korea

Pohjois-Korean hallitus pyrkii eliminoimaan kristillisyyden kokonaan. Hallitus käyttää äärimmäistä sortoa, vangitsemisia ja kidutusta saadakseen kristityt luopumaan uskostaan. Pohjois-Koreassa on käytössä kollektiivinen rangaistus tuhoamaan poliittista toisinajattelua, joihin kristillisyys luetaan. Rikoksen tekijäksi epäillyn lisäksi suvun kolme sukupolvea vangitaan samaan aikaan.

Kun maailma avautuu maailmanlaajuisen median, teknologian ja kaupan kautta, totalitaaristen diktatuurien on annettava periksi hallinastaan tai kovennettava otettaan ja tiukennettava kontrolliaan. Pohjois-Korean hallinto on toistaiseksi ainoastaan tiukentanut otettaan.


Saudi-Arabia

Islam sai valtaansa Saudi-Arabian 700-luvulla jKr. Tällöin kaikki kristityt siellä karkotettiin tai tapettiin. Tilanne ei ole 1300 vuoden aikana muuttunut, vaan Saudi-Arabia kieltää kaiken julkisen kristillisen toiminnan maassaan. Samaan aikaan se rahoittaa voimakkaasti radikaali-islamin leviämistä kaikkialla maailmassa muun muassa rakentaen moskeijoita ja koraanikouluja. Saudi-Arabian hallitus on allekirjoittanut YK:n ihmisoikeussopimuksen. Silti se ei salli yhtään kirkkorakennusta, ristiä eikä muuta uskonnollisuutta kuin islamin. Valtio ei salli kristittyjen kokoontua edes kodeissaan.

Saudi-Arabiassa on lukuisia ulkomaisia kristittyjä työssä erityisesti Intiasta, Egyptistä, Koreasta ja Filippiineiltä. Hallitus hyökkää näiden kristittyjen koteihin, pidättää heitä ilman oikeudenkäyntiä, kiduttaa ja joskus teloittaa heitä. Vuodesta 1992 eteenpäin yli 360 tapausta on dokumentoitu, joissa kristittyjä on vangittu syynä osallistuminen kotijumalanpalveluksiin. Saudikansalaiset, jotka kääntyvät kristityiksi, tuomitaan automaattisesti kuolemaan.

Saudi-Arabiassa kristittyjä 4 %, näistä melkein kaikki ulkomailta tulleita työntekijöitä tai siirtolaisia (esim. Fillipiineiltä, Etiopiasta ja Intiasta).
Saudi-Arabiassa islam on valtion uskonto ja kaikkien saudikansalaisten täytyy olla islamilaisia. Hallitsijat haluavat poistaa kaiken ei-islamilaisen vaikutuksen. Tähän tehtävään on asetettu uskonnollinen poliisilaitos.
Saudi-Arabiassa kaikki ei-islamilaisen uskonnon harjoittaminen julkisesti ja yksityisesti on kiellettyä. Ei-islamilainen voidaan vangita, ruoskia ja poistaa maasta uskontonsa harjoittamisen takia. Kaikkien ei-islamilaisten symbolien esillä pitäminen on kiellettyä.
Ei-islamilaisen materiaalin julkaiseminen on kiellettyä

Kiina

Kiinan kommunistinen hallitus ja puolue on viemässä Kiinaan kapitalistiseen talouteen, mutta samanaikaisesti pitää uskonnon ja mielipiteen vapauden rajoitettuna. Valtio on käyttämässä terrorismin vastaista taistelua keppihevosena ja heikontanut kristittyjen toimintavapautta vielä entisestään.

Kiinassa on kaksi virallista kirkkokuntaa, katolinen ja protestanttinen. Nämä kirkot ovat vahvasti valtion kontrollissa. Valtio ei hyväksy rekisteröimättömien kotiseurakuntien toimintaa. Sadat työntekijät näistä seurakunnista ovat uudelleenkoulutettavina työleireillä.

Indonesia

Indonesia muodostuu 13 500 saaresta, joista suurin on Java. Valtion pääkaupunki on Jakarta. Indonesia oli Hollannin siirtomaa ja itsenäistyi vuonna 1949. Itsenäistymisen jälkeen kommunistien vaikutusvalta kasvoi, mutta vuonna 1965 islamistit pysäyttivät kehityksen väkivaltaisesti ja satoja tuhansia, joidenkin arvioiden mukaan lähes miljoona, kommunismin kannattajaa tapettiin.

Indonesian talous romahti vuonna 1997 ja siitä seuranneet levottomuudet jatkuvat yhä. Yli 100 miljoonaa indonesialaista elää köyhyysrajan alapuolella. Levottomuuksien aikana ääri-islamistien vaikutus maassa on kasvanut.

Indonesian perustuslaki takaa uskonnonvapauden viidelle hyväksytylle uskonnolle. Ateismi on maassa kiellettyä, ja kaikkien kansalaisten täytyy valita yksi virallisista uskonnoista, joka merkitään kaikkiin virallisiin papereihin.

Melkein 83 % Indonesian väestöstä on muslimeja, joten Indonesia on maailman suurin islamilainen maa. Kristittyjä on noin 12 %. Vähemmistön asema viime vuosina on vaikeutunut. Viranomaiset suhtautuvat välinpitämättömästi tai jopa kannustaen väkivaltaisten islamilaisten ryhmien toimintaan. Viime vuosina satoja kirkkoja on poltettu tai suljettu, kristittyjen kyliä on tuhottu, pakkokäännyttämisiä väkivallalla ja hengen menetyksellä uhaten tapahtuu syrjäisimmillä saarilla. Yksistään Malukun alueella noin 8 000 kristittyä on tapettu ja puoli miljoona on joutunut kodittomiksi kahden viime vuoden aikana.

Islamilaiset jihad-terroristit ovat hyökkäneet useaan kylään Sulawesi-saarella. Useita kyläläisiä kristittyä on tapettu ja monia loukkaantui. Terroristit tuhoavat kirkkoja sytyttämällä niitä tuleen. Kylään hyökätessään terroristit tuhoavat myös koteja ja kyläläisten täytyy paeta viidakkoon. Monia henkilö- ja linja-autoja on pysäytetty tiellä Sulawesin pääkaupunkiin Paluun. Useita kristittyä oli pakotettu ulos autosta ja tapettu.

Pakistan

Pakistan on maailman seitsemänneksi väkirikkain maa (132 milj. asukasta). Aikaisemmin myös Bangladesh kuului Pakistaniin nimellä Itä-Pakistan. Pakistan sain itsenäisyyden Britanniasta vuonna 1947. Maa on ollut poliittisesti epätasapainossa siitä asti. Pakistanissa on ollut kolme sotaa itsenäistymisen jälkeen. Tällä hetkellä Pakistania hallitsee sotilashallitus.

Valtiossa on ollut vakavia levottomuuksia. Hallituksella on ollut vaikeuksia hallita tilanne, ja ääri-islamistien vallankaappausta pelätään. Pakistan on ydinasevaltio ja on olemassa pelko, että ydinaseet joutuvat ääri-islamilaisten käsiin, jos vallankaappaus toteutuu.

Väkiluvusta 96 % on islamilaisia ja alle 2 % kristittyjä. Pakistanin kristityt elävät jatkuvasti pelon ja epäoikeudenmukaisuuden ilmapiirissä. He ovat "uskonnollisen apartheidin" kohteina. Heidän omaisuuttaan riistetään, heitä kohdellaan väärin työpaikkojen ja koulutuksen suhteen. Kristittyjä tyttöjä ryöstetään perheistä ja raiskaamalla pakotetaan avioon ja islamilaisuuteen. Sotilaalliset islamilaiset ryhmät ovat julistaneet väkivaltaisen pyhän sodan pakistanilaisia kristittyjä kohtaan.

Esimerkkinä voidaan mainita joukkomurha, joka alkoi, kun vuoden 1997 helmikuussa levitettiin väärää huhua, jonka mukaan kristityt olisivat tuhonneet Koraanin. Väkivaltainen 30 000 muslimin joukko hyökkäsi kristitylle alueelle tappoi 1000 kristittyä, poltti jokaisen talon ja ajoneuvoja ja tuhosi alueen infrastruktuurin ennen kuin armeija saapui paikalle.

Vuonna 2001 lokakuun 31. päivänä Bahawalpurissa aseistetut miehet hyökkäsivät katoliseen kirkkoon, jossa oli 70 ihmistä jumalanpalveluksessa. Hyökkäyksessä kuoli 16 kristittyä.

Viime vuosina kristittyjä on usein väärin perustein syytetty Muhammedin pilkasta lain 295c mukaisesti. Myös syytteet Koraanin häpäisystä ovat yleisiä. Syytetyksi joutumiseen ei tarvita todisteita. Syyllisiksi todettuja odottaa kuolemanrangaistus. Monessa tapauksessa väkijoukot ovat hakanneet ja tappaneet niitä, jotka eivät ole ennättäneet virallisesti vastata syytteistä. Kristityt koulut ja opistot ovat olleet hyökkäyksen ja kaappausten kohteina.

Pakistanin hallitus on ollut kykenemätön kontrolloimaan väkivaltaisia islamilaisia ryhmiä. Ryhmien kannatus on laajaa. Kristittyjä on Pakistanissa alle 2 %, ja heidän poliittinen vaikutusvaltansa on pieni, joten viranomaisten on usein helpompi katsoa ääri-islamistien toimintaa läpi sormien kuin riskeerata oma asemansa.

Nigeria

Nigerian keskialueilla kovan linjan arabi- ja Fulani-muslimit taistelevat saadakseen maan keski- ja eteläiset osat hallintaansa ja saattaakseen paikallisen väestön, jotka ovat pääasiassa kristittyjä, animisteja ja maallistuneita muslimeja, sharia-lain alaisuuteen. Toiminnassa ovat mukana paikalliset ja muualta tulleet mujahid tai jihad-taistelijat. He pyrkivät kaatamaan maallisen hallinnon ja saamaan myös ei-islamilaisen väestön islamin alaisuuteen.

Myös ei-muslimeja pyritään saada väkivalloin noudattamaan sharia-lakia. Seuraavassa esimerkki Lagos nimisestä osavaltiosta vuodelta 2005. Ääri-islamistit syyttävät kristityn perheen tytärtä porsaan lihan myymisestä. Porsaa lihan syöminen on vastoin sharia-lakia. Islamistit pahoinpitelivät perheen isää ja uhkasivat tappaa tyttären. Perhe joutuu tämän takia piilottelemaan tytärtään. Sharia-laki ei ole virallisesti voimassa Lagosissa. Nimiä ei mainita esimerkissä turvallisuussyistä.

Kuten kaikki sodat, myös uskonnolliset sodat, saavat aikaan kärsimystä, kauhu kokemuksia, kodittomuutta ja surua. Isät ja äidit seisovat perheensä ja jihad-taistelijoiden välissä. Naisia jää leskeiksi, lapsia orvoiksi ja joillakin alueilla valloitetuista tehdään orjia. Selviintyneet jäävät kodittomiksi, hylätyiksi, ruhjotuiksi, vammautuneiksi ja traumaattisiksi

Eritrea

Eritrea on esimerkki maasta, jossa kristittyjä vainotaan aktiivisesti syynä kateus ja poliittiset päämäärät. Vainoja lietsotaan evankelisista kristityistä levitetyillä valheilla ja väärillä syytöksillä. Heitä syytetään "vierasmaalaisuudesta" ja kohdellaan turvallisuusriskinä valtion yhtenäisyydelle ja turvallisuudelle.

Eritrean hallitus aloitti evankelisen kristillisyyden hajottamisen maaliskuussa 2004. Tällä hetkellä yli 400 evankelista kristittyä on vankilassa Eritreassa. Vankeuden ainoana syynä on heidän uskonsa. Useita kristittyjä pidetään vangittuina satamasta tuoduissa metallisissa laivauskonteissa, koska vankiloissa ei ole kylliksi tilaa. Kontit ovat täyteen pakattuna ihmisistä, kuumia, ilmastoimattomia ja monet vangit ovat hyvin sairaita. Lisäksi evankelisia kristittyjä kidutetaan, jotta he luopuisivat uskostaan.

Yksi syy vainoon on Eritrean traditionaalisen ortodoksisen kirkon johdon kateus evankelista herätystä kohtaan. 1990-luvulla Eritrean ortodoksisessa kirkossa alkoi hengellinen herääminen. Kirkon johto vastusti toimintaa ja evankeliset jättivät ortodoksisen kirkon ja muodostivat omia seurakuntia. Nämä seurakunnat kasvoivat nopeasti.

Noin 40 % eritrealaisista kuuluu ortodoksiseen kirkkoon antaen sille suurta painoarvoa politiikassa. Muslimeja väestöstä on noin 48 %:a. Evankeliset ovat pieni vähemmistö. Maaliskuussa 2002 Eritrean hallitus kielsi kaikki muut kirkkokunnat paitsi ortodoksisen, katolisen ja luterilaisen. Tämän jälkeen kun jonkin muun kirkkokunnan jäsenet kokoontuivat yhteen, heidät pidätettiin, lapsia, vanhuksia, nuoria ja koko perheitä, jopa koko seurakuntia. Heidän heidän kärsimyksensä on suunnatonta. Ortodoksinen kirkon johto on tyytyväinen hallinnon painostukseen evankelisia kohtaan ja hallitus on tyytyväinen ortodoksisen kirkon antamasta poliittisesta tuesta.

Lisää tietoa suomeksi:
http://www.espoohsrk.fi/html/vainotut.htm
http://www.stefanus.fi/
Englanniksi:
http://www.idop.org/

10

907

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nameless

      eikös tunnu paskalta kun teitä kohdellaan kuin te kohtelelle muita?

      • Kristityt jotka toimivat noin ovat marginaali-ryhmä,eikäpä sellaisia krisittyjä kovin paljoa ole näkynyt keski-ajan jälkeen, nuo Kristityt noissa maissa eivät raiskaa,polta moskeijoita tai tapa henkilöitä joka sanoo totuuksia heistä.

        Joten kristittyjen toimintaa ei voi verrata tuohon.


      • nameless
        L.J.H kirjoitti:

        Kristityt jotka toimivat noin ovat marginaali-ryhmä,eikäpä sellaisia krisittyjä kovin paljoa ole näkynyt keski-ajan jälkeen, nuo Kristityt noissa maissa eivät raiskaa,polta moskeijoita tai tapa henkilöitä joka sanoo totuuksia heistä.

        Joten kristittyjen toimintaa ei voi verrata tuohon.

        Miksi ei voi? Ei sillä ole väliä _koska_ jeesuksen nimeen on pahaa tehty, väliä on sillä että se verin on edelleen kristittyjen käsillä ja se heidän verestään pois viedään samalla kun kristillisen kirkon asema hiipuu. Ja tätä kristittyjen kulttuuriraiskausta tapahtuu edelleen, päivittäin. Se on vain muuttanut muotoa.


    • M. Kirjavainen, muslimi

      Kuinkas paljon sun kristillinen kirkko tappoi ihmisiä keskiajalla? Ja kidutti.
      No siis paljon.

      Niin että miten voit puolustella kristittyjä, niin hirveitä tekoja ne tekivät. Vaikka aika on eri, se ei tee nykyisten kristittyjen vainoamisesta millään muotoa sen tuomittavampaa kuin mitä kristityt tekivät keskiajalla.

      • ++++

        Joo se oli keskiajalla, mutta kun
        tuo islami tuntuu elävän sitä keskiaikaa
        nykyhetkenä. Siltä ainakin näyttää.

        PS. Mua, ette huijaa.


      • noilla Kristityillä on aikamoinen ero siihen mitä kristityt keski-ajalla tekivät.

        Pysytään nykyajassa.Ja havaitaan että suurimman osan rikoksista toisia uskontokuntia kohtaan tekevät muslimit.


      • sykerö

        Koittakaa ihmiset ottaa ihan rennosti ja vanteet pois ohimoilta. Kaikki uskokoon mihin haluaa ja mitä haluaa. Miten sodat loppuisi kun täällä on jännäkakka mahassa jo tästäkin aiheesta.

        Minä en usko ainakaan KELAan. Se on huijausta. Täytyy olla.


    • AsioihinPerehtynyt

      Islam, buddhalaisuus ja muut itämaiset uskonnot ovat kuin samasta puusta veistettyjä, eli aina kristittyjen ja juutalaisten kimpussa

      • joskusjajoskus

        Kristityt ovat aina toisinajattelijoiden kimpussa.
        Omassa lahkoseurassakin eri mieltä olevien kimpussa.
        Muslimitkin ovat 500 vuoden kuluttua samassa asemassa kun kristityt nyt.
        He sanovat silloin, ei meitä voi verrata muihin sen perusteella mitä oli joskus.


    • Eivainoaei

      Kristityt eivät missään vainoa ketään.
      Trumppikin rakastaa muslimeja suunnattomasti.
      Tekee parhaansa että yksikään kristitty ei vainoa ketään.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1991
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1898
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1485
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1153
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    Aihe