wassu vs kuokka

aikomus oppia

Tämä ns. wassu, ei ole näköjään paljon käytetty tyyli tavallisella hiihtäjällä.

Useimmat vetävät kuokkaa kuten allekirjoittanutkin. Silloin tällöin yritän wassua mutta tahtoo tasapaino pettää ja liuku jää lyhkäiseksi.

Onko jostain saatavissa videoleikkeitä tms. opetusmatskua? Vai onko ainut keino harjoitella ja taas harjoitella?

16

6792

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mogren

      Vuosi sitten näistä tyyleistä kirjoiteltiin paljon. Linkkejä ohjeisiinkin löytyi ja varmaan löytyy edelleen.

      Harrastelijahan kuokkaa lähes koko ajan. Kilpahiihtäjä käyttää kaikkia näitä kolmea: wassua, mogrenia ja kuokkaa (ylämäissä).

      • lisääjä

        plus sauvoittaluistelu (loivat alamäet ja myötäleet)


    • --------

      käsittääkseni hiihtoliitolla on myynnissä jokin hiihdon opetusvideo, nettisivuilta löytynee lisätietoa.

      oikotietä onneen ei tosiaan taida olla, joten harjoittelemaan joudut joka tapauksessa. Juoksija-lehdissä on erittäin hyviä ohjeita hiihdon tekniikkaan, muistaakseni viimeisimmässäkin numerossa jotakin? Kannattanee aloittaa harjoittelu sauvoittaluisteluharjoituksilla, jotta oppisit painonsiirtoa. Se kun on aika oleellinen asia hiihdossa tekniikasta riippuen. Kun opit (ja uskallat) siirtää painosi kunnolla sukselta toiselle niin pystyt liu'uttamaan suksea aivan eri tavalla ja hiihdosta tulee tasapainoisempaa. Kiinnitä huomiota myös lantion asentoon: jos hiihdät ns. istuvassa asennossa (ts. takapuoli pitkällä takana alhaalla), ei hiihto voi olla kovin tasapainoista/helppoa.

      Eikun harjoittelemaan!

    • tero*

      Peruslähtökohta on että luistelusuksi on vakaa eikä luista sivuttain alta ja tietysti sopivanpituiset sauvat.
      Itse aattelin käydä kirjastosta katsomassa löytyisikö apua asiaan.
      Yksi mahdollisuus on se että menee esim. hiihtoseurojen hiihtokouluun jossa asiat käydään käytännössä läpi.
      Ja voihan nauhoittaa esim. hiihtokilpailuja tv:stä ja katsoa mallia ja kokeilla itse käytännössä.

    • Janne

      ..Vuosia maastohiihtoa opettaneena olen joutunut tutustumaan myös erilaiseen julkaistavaan hiihtomateriaaliin..

      Mielestäni paras saatavissa oleva video on elixir- televisio-ohjelman ohessa kuvattu: "Risto ja Reijo: Hulluna hiihtoon" -video...(nimi oli muistaakseni jotain tuonne päin..)

      Se hakkaa asiantuntemuksessaan (Reijo Jylhä, maajoukkueen päävalmentaja) ja harjoitteeissaan kaikki viime talveen mennnessä julkaistut näkemäni hiihtoliiton brezneviläiselle kaudelle jääneet opetusvideot.. Luulisi sitä vielä löytyvän elixir.fi osoitteesta..

      Niin..ja vapaan tekniikathan olivat: luistelupotku (l.latuluistelu),vuoroluistelu (l. akuankka), kaksipotkuinen tasaluistelu A-muoto (l.kuokka), kaksipotkuinen tasaluistelu B-muoto (l.Mogren) ja yksipotkuinen tasaluistelu (l.Wassberg/wassu),

      , (sekä nopeimpana, mutta raskaimpana ylämäen nousutekniikkana tasatahtia käsillä työntäen/tasatahtia mol. jaloilla luisteluhaaraa tasaloikkana tehden -evoluutiotekniikka, jota kukaan ei raskautensa vuoksi käytä, kuin ehkä hiihtomaassa huvitellessa)...

      terv. J

    • Hiihdon harrastaja

      Tosi on että kuntoilijat harvemmin wassua hiihtää. Johtuu kai yksinkertaisesti siitä että vaatii hyvää tasapainoa niinkuin mainitsit mutta myös parempaa kuntoa. Itsellä ainakin syke on jonkin verran korkeampi ja kun muutama talvi sitten sitä aloin pikku hiljaa tasaisella harjoitella sitä ei pitkään jaksanut mennä. Rullaluistimilla kesällä sitä on hyvä harjoitella, tasapaino harjaantuu ja samoin käsivoimat sillä niitähän siinä kysytään. Ei muuta kuin vetelet lenkillä wassua tasaisella ja loivassa ylämäessä, siitä se pikku hiljaa lähtee kulkemaan.

    • ski-o

      Oma kokemus on että wassua kannattaa käyttää ja vaihdella monipuolisesti eri tekniikoita paikan mukaan ja lisäksi opetella kuokkimman molemmilta puolilta. Näin saa lisää vaihtelua ja haastetta riittää. Niinkuin muut jo ovat todenneet wassu vaatii tasapainoa ja harjoittelua.

      Wassun harjoittelu on periaatteessa yksinkertaista eli sitä pyritään hiihtämään pitempiä yhtäjaksoisia pätkiä niin tasaisella kuin loivassa ylämäessäkin. Koska wassussakin voi vaihtaa tempoa niin välillä kannattaa kokeilla pitää wassu päällä myös tömpyröissä niin oppii säätämään suksikulmaa ja rytmiä. Itse hiihdän sulan aikaan rullilla pelkästään joko wassua tai tasatyöntöä, myös ylämäkeen. Vastusta pitää vaan olla sopivasti että vastaa lumella hiihtämistä.

      Lumellakin kannattaa harjoitella välillä pelkkää tasatyöntöä loivassa maastossa 10-20 minuuttin pätkiä. Sauvoitta hiihtoa kannattaa harjoitellaan niin että pidetään sauvojen puolivälistä kiinni ja potkun aikana mallataan käsillä työntöä. Se näyttää höyrypäisen hommalta mutta näin saa aikaa lajinomaisen hiihtopotkun eikä tyyli ajaudu kilpaluistelun suuntaan. Tätä neuvotaan myös niillä opetusvideoilla.

    • hiihtäjä keskisuomi

      Wassen ideana on hyvä tasapaino, tekniikan oppii parhaiten kesällä rullaluistimilla ja sauvoilla, kun tyyli ja tekniikka kun on hallussa suksilla on helpomi mennä, suksilla menoon vaikuttaa oleelisesti monot, sukset ja baanankunto kaikki vaikuttaa tasapainoon, itse painavana hiihtäjänä en löydä kunonsuksia kovalle alustalle jos sukset on liian rennot ei niiden päällä tahdo pysyä sama pätee monoihin, ainut kunnon mono on jokin kilpamalli. helpoin olosuhde opettelulle on juuri hoidettu baana eli pikkuisen pehmeä silloin se on suuntavakaa eikä ole niinkranttu suksille. Ite hiihdän aika paljon Wassea koska sillä pääsee meidän olsuhteissa parhaiten, vain harjoittelemalla oppii

      • anssi.

        Luistelin koko kesän Wassua ja lumien tullessa
        en vain pääse siihen enää. Kesällä vastus rulla-
        luistimilla on liian vähäinen. Ihmettelen, miksi
        hiihtoseurat ei edes tee koe kyselyjä lehdissä
        aikuisten hiihtokoulu tarpeesta. luulisin siihen
        olevan tarvetta, koska monesti kuulee puhuttavan, kun en osaa. Olen nähnyt kirjaston
        hiihtokoulu cd-rompun ja se on mielestäni liian lyhyt. Ei parin sekunnin pätkässä kerkee huomaa-
        maan tekniikkaa. keväällä oli muistaakseni juoksija lehdessä juttu, jossa käskettiin ostaa
        lyhyemmät sauvat. Itse ostin sellaiset ja alun
        jälkeen nyt menee hyvin. Niiden hyöty on nimen-
        omaa se, että lyhyellä sauvalla kerkee työntää paremmin vauhdin noustessa.


    • Suomalainen

      Wassu,Mogren yms.nimitykset vapaan hiihtotekniikoista on Suomessa syytä lopettaa ja ottaa tilalle paljon kuvaavammat ja selkeemmät Suomalaiset nimet.Eli (Wassu)yksipotkuinen, eli yksi potku ja yksi työntö.JA (Mogren)kaksipotkuinen, vastaavasti kaksi potkua ja yksi työntö.Ihan vain siksi koska ollaan Suomalaisia ja virallisesti hiihdon opetuksessa käytetään näitä termejä.Nämä Suomalaiset nimet tekniikoista ovat myöskin ajanmukaisia tekniikan kehittyneisyyden kannalta.Joskus aikoinaan kun mentiin Wassua ja Mugee räpellettiin vapaata, verrattuna nykypäivän vapaaseen hiihtoon.Niin ja kuokka on ylämäessä käytettävä tekniikka.

      • työmies

        Wassulla luistelu vaatii tasapainoa ja VOIMAA hartioissa.


      • Wassu
        työmies kirjoitti:

        Wassulla luistelu vaatii tasapainoa ja VOIMAA hartioissa.

        Seuraavat asiat pitää olla hanskassa
        - hyvä kunto (auttaa paljon)
        - hyvä tekniikka (ehdoton)
        - hyvät sukset (ehdoton)
        - hyvät monot (ehdoton)
        - hyvä luisto (ehdoton)


      • jalat
        työmies kirjoitti:

        Wassulla luistelu vaatii tasapainoa ja VOIMAA hartioissa.

        Joo kyllähän se vaatii harjoittelua ja voimaa.
        Eritoten harjoiteltaessa muista jalat ja hartiat.Niistä se lähtee, ainakin minulla.Loivat ja vähän jyrkenmätkin mäet menee wassulla paremmin kuin, kuokalla tai mogrenilla.Liukkaalla suksella se on edellytys.Harjoittele aluksi loivaan ylämäkeen,niin ei vauhti kasva liikaa aluksi,toistoja,toistoja.Sen jälkeen tasaisella,hae taspainoa,liuta tarpeeksi pitkälle suksea.Vauhti kasvaa kun taidot karttuvat, huomaat kyllä. toivottavasti tästä olisi apua sinulle.


    • sporty90

      Oon itteki huomannu, että suurin osa menee kuokkaa tasaisellakin....niinhän se on. Kyllä sitä opetusmatskua on saatavilla: Suomen hiihtoliiton sivuilta on mahdollista tilata videoita yms.
      Yksi olennainen tekijä wassussa on kuitenkin tasapaino ja sitä tulisi harjoittaa PALJON, jotta hiihto alkaa kunnolla sujua (kokemusta on). Joten ei muuta kuin laskemaan mäkiä yhdellä suksella tai hankkimaan tasapainolauta, kyllä se siitä sitten, mutta se vaatii paljon työtä.

      • Axel

        Nimityksistä sen verran että samapa se käyttääkö uusia(1.potkuinen ...jne.) vai vanhoja nimiä(wassu,mogren...).

        Jos lähdetään purkamaan hiihtotekniikoita ni tärkein lähtökohta on MALTTI!Tekniikathan ei koskaan ole KENELLÄKÄÄN täydellisiä mutta vähitellen.Lisäksi on muistettava YKSILÖLLISYYS eli kunkin yksilön tekniikkaa on hiottava nimenomaan yksilönä.. perustekniikassa kaikilla on yksilöllisiä eroja ja ylimääräisistä liikkeistä esim kierrot on yrittettävä eroon...

        Itse olen ehdottomasti visuaalinen oppija ... katselen videoita ym. ja otan sieltä vaikuttteita omaan hiihtooni ja toteuttelen sitten luonnossa! Tekniikka harjoituksessa on muistettava pitää AJATUS mukana.... jokainen harjotus on samalla tekniikka harjoitus...

        Malttia laduille... rauhassa ajatellen...


    • hiihtäjä

      morjes!!!
      wassu kannatta ehdottomasti opetella.
      se on nopein tapa edetä luisteluhiihdossa.
      aluksi tasapainoa kannattaa harjoitella sauvoittahiihdolla tasasella ja loivassa alamäessä
      ja tätä on tehtävä PALJON!!!!
      kun tasapaino alkaa kehittyä niin siitä vain wassua opettelemaan.....
      kaiken oppii jos haluaa.
      hyvää vuotta 2006!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      110
      3297
    2. GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?

      GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys
      Voice of Finland
      45
      1200
    3. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      83
      1172
    4. Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut

      Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja
      Ikävä
      54
      1116
    5. Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!

      Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!
      Pudasjärvi
      35
      1072
    6. Mikä teki vaikutuksen

      että ihastuit kaivattuusi? 🔥
      Ikävä
      60
      1007
    7. Autolla puuhun

      Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn
      Oulainen
      27
      900
    8. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      67
      878
    9. Luuletko, että löydämme vielä

      Yhteyden takaisin? Miehelle ....
      Ikävä
      53
      877
    10. Tunnustan

      Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle
      Ikävä
      39
      872
    Aihe