KUPARIKIERUKAN LAITTO

~~Emily~~

Haluaisin tietoa kuparikierukasta ja sen asentamisesta.Onko haittavaikutuksia?Minulle ei sovi pillerit eikä laastarit,nyt olen jo 3 vuotta käyttänyt ehkäisypuikkoja.En jaksaisi enää niitä työnnellä,olisi kiva että olisi koko ajan ehkäisy "päällä",että saa sitten missä vaan ja millon vaan..heh:)Vakituisessa parisuhteessa elävä ja meillä on 5v.tyttö.

p.s suostuuko kukaan asentamaan sitä nukutuksessa??Olen vitkuttanut juuri sen asentamisen takia..:(

19

4396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kumpiko

      Kuparikierukka lisää vuotoja, joillakin jopa niin mahdottomiksi että pitää otattaa pois. Halvempi se kyllä on kuin hormonikierukka. Ja hormonikierukka lopettaa yleensä vuodot kokonaan, kuparikierukka ei. Kuparikierukka ei myöskään ole ihan niin luotettava ehkäisymenetelmänä kuin hormonikierukka. Tiedän tapauksen jossa oli pettänyt. Mutta jos ei lapsen tulon mahdollisuus haittaa... Jos olet jo kerran synnyttänyt alateitse, niin silloin kestät kyllä kierukan laitonkin! En tiedä nukutuksesta, epäilen ettei se ole mahdollista.

      • ~~Emily~~

        kiitos viestistäsi,mutta kuten kirjoitin ja olen todellakin todennut ettei minulle sovi pillerit ja laastariakin koitin...:( Ei se vuodon lisääntyminen niinkään arvelluta,ja onhan siitä synnytyksestäkin jo pian 5vuotta:)


    • Tööt

      Nukutuksesta en osaa sanoa, mutta itselle laitettiin puudutuksella, kun pyysin..

      • ~~Emily~~

        siihen johki reunaan vai?sattuiko sen jälkeen laitto?


      • Tööt
        ~~Emily~~ kirjoitti:

        siihen johki reunaan vai?sattuiko sen jälkeen laitto?

        Kohdun suulle laittoivat puuduttavaa ainetta, ei siis piikillä.. Itse kierukan asennus ei sattunut, mutta spekula jolla emätintä levitettiin sattui.. Asennuksen jälkeen ei ollut enää kipuja lainkaan..


    • ei satu

      Kyllä se yleensä laitetaan ilman puudutustakin, ja nukutuksesta sen yhteydessä en ole edes kuullut.
      Minulle laitettiin ilma puudutusta, ja mielestäni siitä aiheutuva kipu ei ole sitä luokkaa, että se vaatisi mitään erikoisia toimenpiteitä.
      Sinä olet sentään lapsia saanut, ja supistuksiin ym. verrattuna kierukan laitto on kuin hyttysen pisto ja kaikenlisäksi hetkessä ohitse.

    • Kumminkin..

      hormonikierukkaa! itselläni ollut kaksi kuparisellasta, eka lähti valuu, joka jouduttii poistaa,, vuosin kuukauden,ennen kun menin lekuriin, seuraava oli sen viis vuotta, vuodot oli kaks-viikkosia,runsaita, yök! Minulle ei myöskään sopinut hormonit, hypin niinsanotusti seinille, kaikissa hyppy-muodoissa, lääkärini sanoi että kuparisellasten ja kaiken muun jälkeen on ainut juttu hormonikierukka, se on paikallinen hormonihoito, ja alku puolenvuoden jälkeen, onnistunut valinta,suosittelen! Kierukan laitosta sen verran, ota Burana tuntia ennen asennusta, ajattele että kymmenen minuutin jälkee kaik on ohi, ku sinne sisää astut, ja se on sus,se on vaa hetkellinen, sellai "ällö" kipu, niinku supistus, siis yksi supistus, sellai pieni, ja sen sanon, parempi jännittää, et se muka sattuis,sit se ei satukkaa...ja kyl gynelle voi sanoo et mua jännittää ihan sikana, voisko nukuttaa...vaik ei nukutuslääkkeitä ois ees ulottuvil...TSEMPPIÄ

    • hoitsuli1

      Heippa!

      Tämä aihe kuitenkin kiinnostaa varmasti vielä monia vaikka tästä keskustelusta onkin aikaa. Itsekkin selasin näitä kokemuksia ennenkuin menin laittamaan kuparikierukan.

      Omasta kokemuksesta voisin kertoa: Olen kolmenlapsen äiti ja koittanut e-pillereitä ei sopineet hormoonin vuoksi. Perus oireet tuli: mielialanlaskua, pahoinvointia, pääkipua, ahdistusta jne.. lopetin käytön kaikki oireet hävin. Ajattelin kokeilla hormoonikierukaa kun olin lukenut vain "paikallisesta" hormoonista joka tulis hormoonikierukasta eli ei pitäis vaikuttaa muuten, ja paskat sanon mä.. Kaikki samat oireet palas ku pillereissä. Joten otatin pois vikkelää hormoonikierukan. Menin lääkärille juttelemaan voiko hormoonikieruka aiheuttaa oikeesti samoja oireita kuin e-pillerit vaikka hormoonin piti olla vain paikallinen niin lääkäri vastasi että voi jos on herkkä hormooneille. Ja kyseinen lääkäri oli naistentautien ylilääkäri. Hän kertoi vaihto ehtoni olevan joko kuperikierukka tai serilisaatio jos en halua hormoonia kehooni. No en todellakaan halua enää koskaan.
      Lähdin lääkärin luota sterilisaatio lappunen kourassa mutta kun olevan vielä kuitenkin nuori ikää 28v. en ole vielä lopullista sterilisaatioita mennyt tekemään.

      Päätin koittaa kuparikierukkaa joka asennettiin sitten eilen.
      Laitto meni hyvin ei ollut lääkärin mukaan mitään ongelmaa. Itse tunsin vain pienen polton sinä aikana kun lääkäri otti kohdunnipukasta pihdeillä kiinni ja se poltto kesti sen hetken kun ne pihdit oli kiinni. Ja sitte vietiin kuparikierukka kohtuun ei tuntunut missään. Särkylääkettä otin ohjeiden mukaan tai mä otin 800mg buranan tuntia ennen. Mitään kipuja ei ole ollut asennuksen jälkeen ja ihmettelenkin koskas ne nyt alkaa ;) ne kivut siis. Ihan hiukka tiputteli verta illalla siis ihan pikkuhousunsuojalla pärjäs. Tänää ei ole tullu vuotoa ollenkaan.

      Voikunpa tää toimis mullakin hyvin. Kun naimisissa olen niin en jaksais pelleilä enää kumin kanssa ollenkaa. Ja sais aina siellä missä tekee mieli ;) sopis mulle..
      Siskolla kanssa kuparikieruka ja sopinut todella hyvin. On käyttänyt sitä jo iät ja ajat, ei tosin ole synnyttänyt niinkuin mä. Mutta mitä lekuri sano et synnyttäneille sopii yleensä paremmin, mutta tiedä sitä kaikkihan me ollaan niin yksilöllisiä.
      Vaikka vuodotkin voi lisääntyä ni ei niin ainakaan siskolle käynyt pieneni vaan. Mullakin runsaampivuoto kestää 2 päivää ja loput 2-3 tuhruttelee. että jään innolla odottamaan kuin tässä nyt käy :D

    • Miikkulaisen tyär

      Hei, mulle on juuri tänään asennettu. Mulle ei vinkattu tuosta, että olisi pitänyt ottaa kipulääkettä joten menin ilman. En oo siis synnyttänyt. Suoranaista kipua ja epämukavuuden tunnetta kesti ehkä pari minuuttia. Ei tietystikään miellyttävää, mutta ei mitään sellaista, eikö sen kestäisi. Yksityisellä puolella on käsittääkseni mahkuja saada puudutus, tk:ssa, ei vissiin. Ite menin terveyskeskukseen.

      Päivällä kohtu supisteli ja tuntui muljuntaa. Oon ottanut buranaa ja huomasin että esim. kävely auttoi. En ole vuotanut juurikaan, ihan miltei pari tippaa. Ja nyt iltasella, olo on jo suht normaali. Yleensä kierukan laittoa suositellaan kuukautisten alkamisen yhteyteen, sillä silloin kohtu on muutenkin laajentunut. Mulla ei ollut edes sitä etua ;D

    • Ja mulle

      laitettu tänään :) Olen 25 ja synnyttämätön. Kolme kertaa tuntui ikävää vihlontaa mutta vain noin 3-5 s kerrallaan että se siitä. Ei mitään ylitsepääsemätöntä todellakaan. Lueskelin myös näitä vanhoja keskusteluja ja luulin aamulla käveleväni kohti omaa kuolemaani :D Toki ihmiset kokee kai kipua eri tavalla.

      Otin buranaa tunti ennen operaatiota ja olen nyt ottanut jälkeenpäinkin pitämään pahimmat jälkikramppailut poissa :P Minullekkaan, kuten ei edellisellekkään kommentoijalle, mainittu mitään tuosta särkylääkkeen ottamisesta, se tieto löytyi ihan täältä. Puudutuksen saa tarvittaessa sekä julkisella, että yksityisellä. Jänishousuna varmistin toki tämänkin ;)

    • Samantha.28

      Kuparikierukka ollut 3 vuotta eikä mitään ongelmaa. Ensimmäisen vuoden aikana kivut olivat normaalia kovemmat, mutta kuitenkin siedettävissä. Nykyään en edes "huomaa" kuukautisia, koska kipuja ei pahemmin ole ja kuppikin on käytössä. Vuodon määrä on 2 ekaa päivää vuotaa kuin seula -settiä ja sitten hiipuu. Ei ole tullut yllätyslapsia.

      Suosittelen.

    • hoitsuli1

      Nonnih nyt sitte ensimmäiset menkat alko ja ihmetykseni ne alko aivan yhtäkkiä wc käynnillä ei mitää ennakko varottelua niinku normimenkoista ilman kierukaa meinaan kivun suhteen. Toki maha oli turvoksissa ja jotenki ajallisesti osasin kuukautisia odottaa. Menkat tuli ajallaan ja nyt kolmatta päivää ihmettelen että koska ne todellakin vasta alkaa niinkuin monet kirjottaa että vuotaa kuin seula. kun nyt on vaan niukkaa vuotoa ollut, mutta kyllä sillai tullut että en epäile olevani kuitenkaan raskaana. Verrattuna menkkoihin ennen kuparikierukan laittoa on nyt niukemmat. Kipujakin on vähemmän ja lähinnä tuonne lantion/ selän kohdille tuntuu, mutta pärjää hyvin ilman kipulääkettä.
      Voikunpa olisin se onnekas myös niin ku siskoni jonka menkat väheni ja kivut väheni kuparikierukan myötä. Nyt ainakin näyttää todella hyvälle :)
      Toivottavasti jatkuukin näin onnekkaasti.
      Niin ja alussa kun kuparikieruka laitettiin tiputtelua kesti vain kolmepäivää todella niukkaa pikkuhousunsuojalla pärjäs ja sit loppu ku seinää. ja siitä menkkoihin saakka vaa normivalkovuoto. Siis ei alussakaan hurjaa tiputtelua niin kuin joillakin ollut. Eli tähän mennessä todella tyytyväinen. Seksi luistaa ja on nautinnollista =)

    • 4+5

      No, voin vain omasta kokemuksestani kertoa, kaikillehan nämä kuparikierukan asennukset on yksilöllisiä.. Mutta anyway, mulle siis asennettiin kuparikierukka, koska terveydellisistä syistä yhdistelmäehkäisyä (e-pillerit ym.) ei suositeltu, ja minipilleritkään eivät sopineet (jatkuva vuoto ym.).

      Ennen kuparikierukan asentamista olin ottanut sen 2 x burana, kuten oli suositeltu. Särkylääkkeen ottamista suositellaan kai enemmän yksityispuolella kuin julkisella, tällaisen kuvan olen saanut..? Asennuksessa sattui se 5 sekuntia kun kierukka viedään kohtuun. Kipu oli ihan tolkuton, mutta se oikeasti kestää taitavan gynekologin käsissä sen 5 sekuntia.. Joten jos olet kokenut kovia kuukautiskipuja/synnytyksen/yms. muita kipuja, niin kestät tämänkin.

      Kuparikierukan ansiosta pääsin takaisin normaalielämään. Minipillerit (yms. pelkkää keltarauhashormonia sisältävät tuotteet) sekoittivat täysin hormonitasapainoni, ja vuotoa oli siis melkein viikottain.. Nyt minulla on normaalit kuukautiset kerran kuukaudessa, ja säännöllisesti.

      Minun onneni oli, että satuin menemään eräälle gynekologille, koska vakituinen gynekologini oli pidemmällä lomalla. Hän kyseenalaisti jatkuvan eri minipillerimerkkien kokeiluni, ja kertoi, että kuparikierukasta on myös synnyttämättömien pienempi malli. No, sehän minulle laitettiin sitten 1,5 vuotta siten, ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Harmittaa vaan ihan vietävästi, että tuhlasin elämästi vuosia eri minipillereihin yms. kokeiluihin, kun näinkin yksinkertainen vaihtoehto olisi ollut tarjolla.

    • mjoo

      Kävin uusimassa Nuvaring reseptini ehkäisyneuvolalla ja kysyin samalla siitä hormonikierukasta koska Nuvaring ja pillerit on johtanut haluttomuuteen. Siellä sanottiin ihan suoraan että niitä pienempiä kierukoita ei ole Turussa ja he eivät tiedä milloin tulee niitä lisää joten saan tyytyä nuvaringiin.. Minä kun en ole synnyttänyt ja olen vakituisessa suhteessa ja en haluaisi raskaaksi vielä ainakaan viiteen vuoteen ajattelin että se olisi ollut hyvä vaihtoehto..

    • tyyt.Mirenallinen

      Miksi et asennuta kuparikierukkaa? Niitä kun on pienimallisiakin...

      Ja Mirena käy vallan mainiosti ei-synnyttäneellekin, itselleni asennettiin (silloinen nimi vain oli toinen) 17 vuotiaana ensimmäinen hormonikierukka.

    • 21 synnyttämätön

      Itselläni on kuparikierukka ollut nyt kaksi kuukautta, olen siis 21 v ja synnyttämätön. Luokkakaverilleni laitettiin kuparikierukka nukutuksessa, mutta hän on pyörätuolissa, pystyy kyllä kävelemään hitaasti keppien kanssa. Jalat hällä on sellaiset tosi pienet, en ole kuitenkaan kysynyt mitä sairautta sairastaa, mutta juurikin tuosta kuparikierukasta tuli juteltua ja sanoi että hälle pistettiin nukutuksessa, koska jotenkin jäykistyy jos sattuu ja tulee kramppeja..

      Mutta siis. En ottanut puudutusta ja menin yksityiselle laitattamaan kierukan, julkisella omallalääkärillä ei onnistunut laitto ja laittoi lähetteen julkisen puolen gynelle. Aika olis ollu sinne kuitenkin heinäkuun lopussa, joten päätin omakustantaisesti mennä yksityiselle, koska olimme olleet ilman Cerazettea jo jonkin aikaa ja miehellä ei oikein onnistu kumin käyttö (aloimme seurustella jo teini-iässä ja olemme ensimmäiset molemmille joten aikaisemmin kumille ei ole ollut käyttöä).

      Spekula ei sattunut, mutta se helkutin putkelo mikälie onkaan, jolla kokeillaan mahtuuko sinne kierukka, sattui. Myös itse kuparikierukan asentaminen sattui. Kipu oli niin yllättävää, että huudahdin, tuntui tosi inhalta, pisti, painoi ja oikeasti sattui. Mulla on ihan kohtalaisen korkea kipukynnyskin, joten en uskonut kun itse luin että sattuu oikeasti.. Mutta sehän on yksilöllistä. Asentamisen jälkeen katsoi ultraäänellä, eikä kierukka ollut vielä tarpeeksi syvällä. Joten uudestaan. Katsoi ultralla ja siellä se nökötti, antoi mulle ultrakuvan ja neuvoja.

      Asentaminen sattuu mutta oikeasti, se kestää vähän aikaa. Kyllä sen kestää vaikka tuntuu pahalta, yllätyin että kesti niinkin vähän aikaa. Itselläni oli tosi mukava laittaja, kyseessä siis oli ihan pieni yksityinen asema pelkkiä gynejä, ei siis mikään Mehiläinen yms. Oma lääkäri kun kokeili sitä kohdunkaulaa, niin se jo sattui, kyseessä tosin mieslääkäri ja ei ollut kuin muutaman kuparikierukan laittanut ja spekuloita oli vain kaksi. Vaikka jouduin sen 85 euroa asentamisesta maksamaan, olen ollut kyllä tosi tyytyväinen. Siskollani (synnyttänyt), oli ottanut julkisella kierukan ja oli tuntenut sen istuessa ja oli sattunut koko ajan. Ultrassa katsottiin niin kierukka oli ollut väärässä kohdassa. Itselläni ei ollut mitään ihmeellisempiä kipuja, en edes buranaa ottanut kun kierukkaa menin ottamaan, vaikka olisi kyllä kannattanut. Unohdin sen kun olin niin hermostunut :D Burana kotona, otin pienet torkut ja muutaman päivän päästä tuli menkat, joita ei ollut näkynyt pitkään aikaan cerazettejen takia. Menkkakipuja ei ollut vaikka ennen mulla oli ollut ihan tuskaiset kivut. Vuoto oli vähän runsaampaa.

      Rohkeesti vaan, buranaa tai panadolia naamariin, koko toimenpide ultraäänineen ja sormilla tunnustelemisineen kestää maximissaan 10 minuuttia. Itsellä noin viisi minuuttia.

      • 21v ja synnyttämätön

        Lisäyksenä vielä että ostin itse apteekista kuparikierukan joka on tarkoitettu synnyttämättömille että synnyttäneille, tämä oli se pienempi koko kahdesta eri koosta. Maksoi 107 euroa, nettiapteekeista saa halvemmalla, päälle tosin tulevat ne mahdolliset postikulut.


    • Zarafan

      Mun kokemus oli taas, että pitkään asiaa mietittyäni päätin ottaa kuparikierukan. No ei se näköjään mun "päätöksestä" ole kiinni sillä kroppa pisti vastaan :o Nimittäin, ostin kierukan ja menin lääkärille laitattumaan niin pitkän ajan (n.vartti) lääkäri totesi, että mitata pysty kohdun mutta kohdunkaula (?) on niin tiukassa, että on mahdoton saada kierukkaa laitettua. TÄLLÄ HETKELLÄ. eli nyt sain lähetteen qynelle yksityiselle ja yritetään laittaa mahdollisimman lähellä kuukautisia tai kuukautisten aikana koska kohdunkaula on tällöin enemmän avoinna. En tiedä jos pitäisi koko "suunnitelma" unohtaa, olisin kyllä todella halunnut tämän ehkäisymuodon. Yhd.pillerit en saa sillä kärsin aurallisesta migreenistä (tai jonka pillerit pahensi). En tiedä, ehkä jos sitä kävisi kokeilee siellä gynellä jospa "mahtuisi". Muuten kohtu kuullemma oli sen kokoinen, että ei ongelmaa. Mietinkin, että voisiko olla että jännitin niin paljon että lihakset "supistui". Toisaalta lääkäri sanoi, että en pysty niit lihaksia juuri kontroillomaan. Blaah ei näköjään kannata liikaa suunnitella kun ei sitten asiat menekään niin kuin oli suunnitellut. Onko kellään muilla kokemuksia? Olen siis 25v., synnyttämätön ja kierukka oli t300 eli pienin mahdollinen :(

    • Anonyymi

      Ei se miehen kanssa voi mitenkään onnistua!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      17
      923
    2. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      47
      809
    3. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      222
      709
    4. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      75
      700
    5. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      45
      692
    6. Emme näe enää koskaan

      Näin ainakin uskon. Mutta ei hätää, et menetä yhtään mitään minussa. Sen kai jo tiesitkin. Hyvää vappua ja kesää. Toivon
      Ikävä
      33
      670
    7. Mitäs meinaatte vappuna

      ikävöivät ihmiset?
      Ikävä
      105
      652
    8. Vornanen alkaa olla kusessa

      Kaikki vanhat synnit on kaiveltu esiin ja niitä tosiaan näyttää olevan. Poliisin asussa esiintyminen vaaliteltalla, työt
      Joensuu
      79
      633
    9. Pistetään panokset

      Vielä korkeammalle! Eli mitäs numeroa kaipaat? Kaikki mukaan! Itse kaipaan 5
      Ikävä
      34
      589
    10. Olet tyylitajuton

      Ja ruma. En ole ikinä pitänyt ulkonäöstäsi. Et ole minun tyyppiäni millään tavalla. Puheesi on sellaista mongerrusta ett
      Ikävä
      25
      581
    Aihe