Rokotukset

Tapu

Toukokuussa Peruun. Lima-Puno (-La Paz)-Cusco-Lima olis tarkoitus reissata backpackerina. Tarvitaanko mitään erityisiä rokotuksia perussuojan (tetanus m.m.) lisäksi ? Yellow fever ? Entä Malariatabletit ?

4

4090

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jope

      Terve!

      Viime kesänä kävin itse samoilla alueilla. Silloin keräsin matkakumppaneille pienen tietoiskun rokotuksista ja muista terveysasioista. Tiedot ovat pääsääntöisesti Kansanterveyslaitoksen sivuilta keväältä 2005, joten pääsääntöisesti niiden vois olettaa olevan vielä ajan tasalla. Mutta sieltä tietysti aina tuoreet löytyy.

      Kaikki mun matkakaverit käytti malarianestolääkkeenä Malaronea (joka lyhyellä matkalla ei ole juuri lainkaan kalliimpi). Se ei aiheuttanut kenellekään sivuvaikutuksia.

      Mutta tuossa nyt tuhti paketti:


      Rokotukset

      Matkailijan perusrokotukset ovat polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset ja (tarvittaessa, tässä tapauksessa suotavaa) MPR (tuhkarokko, vihurirokko, sikotauti)-rokotus. Näiden rokotusten tulisi siis kaikilla aina olla kunnossa. Mikäli siis nämä eivät ole kunnossa, kannattaa laittaa aluksi perusasiat kuntoon.

      MATKALLE SUOSITTELEN!:

      HEPATIITTI A:
      Viimeistään kuukautta ennen matkalle lähtöä. Toinen annos 6-12 kk ensimmäisen jälkeen -> suoja 10-20 vuotta.


      KELTAKUUME:
      Mikäli tarkoitus käydä viidakossa. Viimeistään kymmenen päivään ennen lähtöä. Vaikutuksen kesto vähintään 10 vuotta. Rokotteen antoon oikeutetut laitokset Oulussa esim. YTHS, Oulun TK, Nokian työterveyshuolto


      MALARIA:

      Malariaa vastaan ei rokoteta, vaan matkan aikana syödään estolääkettä. Malariaa esiintyy kaikissa maakunnissa paitsi Arequipassa, Moqueguassa, Punossa ja Tacnassa. Kuitenkaan ei estolääkitystä tarvita Limassa eikä ylänköalueen turistikaupungeissa (Cuzco, Machu Picchu, Puno). Amazonin alueella suuri malariatartuntariski. Suosittelen siis malarianestolääkitystä henkilöille, jotka aikovat mennä muille kuin tässä turvalliseksi mainituille alueille. Estolääkityksenä Perussa Lariam tai Malarone (näistä tietoa lopussa). Malariasta vielä lisätietoa alla.


      Lisäksi mahdollista ottaa halutessaan, eivät kuitenkaan välttämättömiä:

      HEPATIITTI B:

      Hepatiitti B ei ole matkailijalle terveysriski, ellei altistu seuraaville riskeille: Pistettävien huumeiden käyttö ja suojaamaton sukupuolikontakti ovat hepatiitti B:n merkittävimmät vaaratekijät kaikkialla maailmassa. Verituotteiden antaminen kehitysmaissa sekä injektiot, akupunktio, tatuointi ja lävistykset sellaisissa hoitopaikoissa, joiden mahdollisuudet käyttää kertakäyttöisiä tai kunnollisesti steriloituja välineitä ovat puutteelliset, ovat mahdollisia B-hepatiitin tartunnanlähteitä.

      Rokotus mahdollista ottaa joko erikseen tai hepatiitti A rokotteen yhteydessä.


      LAVANTAUTI?:
      Typherix® (GlaxoSmithKline) on lihakseen pistettävä rokote, joka on otettava viimeistään kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä ja Vivotif Berna® (Berna Biotech) on suun kautta otettava rokote, jonka anto on hyvä aloittaa noin kolme viikkoa ennen matkallelähtöä, jotta riittävä suoja ehtii muodostua.


      MUUTA TIETOA:

      VESIKAUHU (jälkirokotus)


      Pureman jälkeen annettuna (post-exposure)
      Ensiapuna puremakohta pestään runsaalla saippuavedellä, jonka jälkeen aloitetaan rokotus välittömästi, mielellään 24 tunnin kuluessa rabiesoireisen eläimen puremasta. Aikaisemmin rokottamattomille annetaan yksi annos (20 KY/kg) rabiesimmunoglobuliinia (Imogam Rabies®) ja viisi annosta rokotetta. Rokotteet annetaan päivinä 0, 3, 7, 14 ja 28 lihaksensisäisinä injektioina. Immunoglobuliini annetaan ensimmäisen rokoteannoksen kanssa samaan aikaan. Immunoglobuliini infiltroidaan haavaan ja sen ympäristöön, jos mahdollista. Mikäli koko annosta ei saada kulumaan näin, ruiskutetaan loput lihaksensisäisesti (eri paikkaan kuin rokote). Jos pureman uhri on saanut ennaltaehkäisevät rokotukset (pre-exposure), hänelle annetaan kaksi annosta rokotetta päivinä 0 ja 3. Immunoglobuliinia ei tässä tapauksessa tarvitse antaa paitsi, jos purema on kasvojen, kaulan tai sormenpäiden alueella tai jos muilla alueilla on useita puremia.
      Kehitysmaissa käytetään edelleen eläinten aivoista valmistettuja rokotteita, jotka voivat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia toisin kuin turvalliset soluviljelmissä tuotetut rokotteet.
      Ihmisellä rabies johtaa aina kuolemaan oireiden puhjettua. Vuorokauden kuluessa aloitetulla rokotushoidolla ja mahdollisella immunoglobuliiniannoksella voidaan ihminen käytännössä aina pelastaa.

      Muut jatkotoimenpiteet purematilanteessa
      Kaikista eläinten puremista, joihin liittyy rabiesepäily, on tehtävä ilmoitus mahdollisuuksien mukaan myös paikallisille eläinlääkäreille. Ihmistä purrut eläin on pyrittävä pyydystämään, ja sen sairastumista on seurattava. Jos kotieläin (koira tai kissa) on vielä kymmenen vuorokauden kuluttua puremasta terve, altistumisen jälkeen jo aloitetun rokottamisen lopettamista voidaan harkita. Villieläinten aiheuttamissa puremissa on otettava huomioon rabieksen esiintyminen alueella.



      MALARIASTA

      Hyttysten pistojen estäminen hyvä tapa vähentää tartuntariskiä.
      Katosta laskettavia, vuoteen yli levitettäviä hyttysverkkoja saa hyvinvarustetuista tavarataloista (noin 7-40 EUR/kpl) sekä kansainvälisiltä lentokentiltä. Toisin kuin esimerkiksi Afrikassa ja eräissä Euroopan maissa, Suomen markkinoilla ei toistaiseksi ole permetriiniä sisältäviä hyttyskarkotteita eikä permetriinillä käsiteltyjä vaatteita. Permetriinillä käsiteltyjä hyttysverkkoja tuo maahan FinnEstate Oy, puh. (09) 412 5917, faksi (09) 412 8650, sähköposti [email protected]. Hyttysverkkoja voi tilata postiennakolla hintaan 50 EUR/yhden hengen vuode ja 60 EUR/parivuode. Verkkojen jatkokäsittelyyn permetriinillä soveltuu Bio Kill® -valmiste (10 EUR/pullo), jota myös voi tiedustella FinnEstate Oy:stä. Käyttämättä jäänyt permetriini käsitellään ongelmajätteenä. Suurin osa Suomessa myytävistä iholle levitettävistä hyttyskarkotteista sisältää dietyylitoluamidia, joka on tehokasta myös malariahyttysiä vastaan. Sitä ei kuitenkaan suositella alle 3-vuotiaille lapsille.


      Malarian tyypillisimmät oireet ovat toistuvat, vilunväreillä (horkka) alkavat kuumekohtaukset ja runsas hikoilu kuumeen laskiessa. Kuitenkin malariakuume voi usein, erityisesti alkuvaiheessa, olla jatkuvaa, ja siihen voi liittyä vatsaoireita, jopa voimakasta ripulia, hengitystie- ja keskushermosto-oireita: sekavuutta ja tajunnan tason heikkenemistä koomaan asti.


         Meflokiini

      Meflokiini (Lariam®) on tehokas resistenttiä P. falciparum -malariaa vastaan, jota ilmenee runsaasti trooppisessa Afrikassa ja Amazon-virran alueella sekä paikoitellen Kaakkois-Aasiassa ja Oseaniassa. Näille alueille matkustettaessa meflokiini on ensisijainen estolääkitys. Meflokiiniresistenttiä P. falciparum -malariaa on todettu sekä Afrikassa että Kaakkois-Aasiassa alueilla, jotka eivät ole turistikohteita.
      Meflokiini voi aiheuttaa haittavaikutuksia, joista tavallisimmat ovat pahoinvointi, huimaus ja vatsaoireet. Myös univaikeuksia voi esiintyä. Harvinaisia meflokiinin haittavaikutuksia ovat kouristukset ja masennuskohtaukset, joita ilmenee yleensä niillä, joilla jo ennen lääkitystä on ollut samanlaisia oireita. Harvinaisena komplikaationa on raportoitu myös psykoosia. Kontrolloiduissa tutkimuksissa meflokiinin ei ole kuitenkaan todettu aiheuttavan enempää neuropsykiatrisia haittavaikutuksia kuin klorokiini-proguaniiliyhdistelmän.
      Meflokiini ei sovi epileptikoille tai psykiatrisessa hoidossa olleille tai oleville. Meflokiinin käytöstä raskauden 1. kolmanneksen aikana ei ole vielä riittävästi kokemusta, joten meflokiinia tulisi tällöin välttää. Jos hedelmällisessä iässä oleva nainen on nauttinut meflokiinia, tulisi hänen jatkaa raskauden ehkäisyä vielä kolme kuukautta lääkkeen lopettamisen jälkeen. Meflokiinin aiheuttamia sikiövaurioita ei ole kuitenkaan raportoitu.
      Ellei meflokiini aiheuta haittavaikutuksia, sitä voi käyttää ilman aikarajoitusta. Meflokiinin annostus on aikuisella 1 tabletti kerran viikossa. Se aloitetaan viikko ennen malaria-alueelle saapumista ja jatketaan 4 viikkoa sieltä poistumisen jälkeen. Mahdolliset haittavaikutukset ilmenevät yleensä kolmen ensimmäisen käyttöviikon aikana. Mikäli malaria-alueelle matkustavalla henkilöllä ei ole aikaisempaa kokemusta meflokiinin käytöstä ja halutaan varmistua lääkkeen sopivuudesta, voidaan meflokiinin käyttö aloittaa jo 3-4 viikkoa ennen matkaa.

      Malarone

      Toisena vaihtoehtona tulee kyseeseen uudempi valmiste Malarone
      (atovakoni proguaniili), jota saa
      määräaikaisella erityisluvalla Suomesta.
      Teho resistenssejä P.falciparum-kantoja kohtaan on yhtä
      hyvä kuin Lariamilla. Malaronen etuna ovat vähäisemmät sivuvaikutukset ja varsinkin
      sivuvaikutusprofiili. Hyvin siedetyn Malaronen haittoja ovat ihottuma,
      pahoinvointi ja oksentelu, jotka väistyvät käyttöviikkojen myötä. Valmiste
      on hintavampi ja sitä tulee ottaa päivittäin. Lääke aloitetaan 1 vrk ennen
      malaria-alueelle saapumista ja jatketaan viikon päivät jälkikäteen
      Valmiste kannattaaankkia hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, koska se
      tilataan Helsingistä KTL:lta, Yliopiston apteekilla voi olla varastossa.

    • ja malariasta

      Eli jos reittisi on tuo et tarvitse keltakuumerokotusta etka malarialaakitysta. Kuulemma keltakuumerokotus vaaditaan jos matkustelee alueella maasta toiseen, mutta eivat ne ole minulta sita kyselleet.
      Voi tietysti olla hyva se rokote (kelta-) ottaa jos on rahaa se muutama kymppi minka se maksaa, ihan vaan vastaisen varalle, jos innostut matkustelemaan enempikin.

      Perulaiset ystavani eivat syo malarialaaketta, eivat edes Amazonin alueella kaydessaan. Siis ihan koulutetut ja asioista perilla olevat ihmiset. Sanovat ettei se kannata, sita laakitysta kayttavat kuulemma vain sellaiset jotka ihan oikeasti pitempia aikoja altistuvat viidakossa, turistikohteissa kaydessa ei kannata. Hyonteiskarkote ja verkko on paras suoja.

    • Jope

      Itse olin matkalla heinäkuussa. Ainakin silloin oli yöt sisämaassa niin kylmiä, ettei sääskiä edes näkynyt. Ainoastaan Aquas Calianteksessa (se hostel ja ravintolakeskittymä Macchu Pichun vieressä) nähtiin pari sääskeä. Hyvin mahdollista, ettei toukokuussakaan juuri itikoihin törmää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      78
      3218
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1972
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1841
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1528
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1375
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1099
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1028
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      844
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      830
    Aihe