NAISJUMALATTARET ENNEN JA NYKYÄÄN?
ARTEMIS – VARHAISKRISTITYT: Äitijumalatarta palvottiin varhaiskristillisenä aikana. Paavali kohtasi sitä Vähä-Aasian Efessoksessa. Ateenan tavoin siellä harjoitettiin laajasti äitijumalattaren palvontaa. Paavali kuitenkin todisti heille `Jumalasta [JHVH, KR92 Jahve, Jes. 42:8; vrt. 43:7-12], joka teki maailman´, Luojasta, joka ei ole ”kullan tai hopean tai kiven kaltainen, kuin jokin, mikä on muovailtu ihmisen taiteen ja kekseliäisyyden avulla”. Tämä oli liikaa efesolaisille, koska useimmat palvoivat Artemis-nimistä äitijumalatarta. Jotkut elättivät itsensä valmistamalla hopeisia Artemiin pienoispyhäkköjä, ja he nostattivat mellakan. Väkijoukko huusi noin kaksi tuntia: ”Suuri on efesolaisten Artemis!” (Apt. 17:24, 29; 19:26, 34.) PALVOTAANKO ÄITIJUMALATARTA NYKYÄÄNKIN?
ARTEMIS – VARHAISKRISTITYT: Äitijumalatarta palvottiin varhaiskristillisenä aikana. Paavali kohtasi sitä Vähä-Aasian Efessoksessa. Ateenan tavoin siellä harjoitettiin laajasti äitijumalattaren palvontaa. Paavali kuitenkin todisti heille `Jumalasta [JHVH, KR92 Jahve, Jes. 42:8; vrt. 43:7-12], joka teki maailman´, Luojasta, joka ei ole ”kullan tai hopean tai kiven kaltainen, kuin jokin, mikä on muovailtu ihmisen taiteen ja kekseliäisyyden avulla”. Tämä oli liikaa efesolaisille, koska useimmat palvoivat Artemis-nimistä äitijumalatarta. Jotkut elättivät itsensä valmistamalla hopeisia Artemiin pienoispyhäkköjä, ja he nostattivat mellakan. Väkijoukko huusi noin kaksi tuntia: ”Suuri on efesolaisten Artemis!” (Apost. 17:24, 29; 19:26, 34.) - http://www.evl.fi/raamattu/
EFESOKSEN ARTEMIS: Artemista palvottiin Kreikassakin. Artemis oli metsästyksen ja lasten synnyttämisen neitsytjumalatar. Efesoksen Artemis oli hedelmällisyyden jumalatar. Tälle jumalattarelle omistettua temppeliä pidettiin yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä. Artemiin patsaan rintakehää peitti munanmuotoisten rintojen rivistö. Näiden rintojen erikoinen muoto on väitetty, että ne edustavat munista tehtyjä seppeleitä tai härkien kiveksiä. Olipa asia niin tai näin, kyseessä on joka tapauksessa hedelmällisyyden vertauskuva.
TIEDE: I. Tietosanakirjan (The New Encyclopædia Britannica) mukaan jumalattaren alkuperäinen patsas ”oli tehty kullasta, norsunluusta, hopeasta ja mustasta kivestä”. 100-luvulle ajoitetussa Efesoksen Artemiin patsaassa tällä jumalattarella on mustat kasvot, kädet ja jalat. II. Artemiin patsasta kannettiin kulkueessa. Raamatunoppinut R. B. Rackham kirjoittaa: ”[Artemiin] temppelissä säilytettiin jumalattaren – – kullasta ja hopeasta tehtyjä kuvia, pyhiä esineitä ja uskonnollisissa menoissa käytettäviä välineitä, joita suurissa juhlissa kannettiin loisteliaassa kulkueessa kaupunkiin ja takaisin.” Em. juhlat keräsivät satojatuhansia pyhiinvaeltajia kaikkialta Vähästä-Aasiasta. KAUPALLISUUS: He ostivat Artemiin pienoispatsaita ja tervehtivät tätä jumalatarta suurena valtiattarenaan, kuningattarena, neitsyenä, ”sellaisena, joka kuuntelee ja ottaa vastaan rukouksia”. Varhaiskristityillä oli suurta rohkeutta niissä oloissa ylistää mieluummin ”Jumalaa, joka teki maailman”, kuin ”kullasta tai hopeasta tai kivestä” ihmiskäsin tehtyjä jumalia tai jumalattaria.
ÄITIJUMALASTA - ”JUMALAN ÄITI”: Paavali ennusti luopumuksen Efesoksen vanhimmille. Hän varoitti luopioista, jotka puhuisivat ”vääristeltyjä asioita”. (Apost. 20:17, 28–30) Vaara Efesoksessa, oli paluu äitijumalattaren palvontaan. Kävikö todellisuudessa niin, että Efesoksesta luopumus levisi kaikkialle?
I. New Catholic Encyclopedia toteaa: ”Pyhiinvaelluskeskuksena Efesosta pidettiin paikkana, jonne [apostoli] Johannes haudattiin. – – perimätieto, jonka puolesta Efesoksen kirkolliskokous (v. 431) todistaa, yhdistää Siunatun Neitsyt Marian ja Pyhän Johanneksen toisiinsa. Sitä basilikaa, jossa kirkolliskokous pidettiin, kutsuttiin Marian kirkoksi.”
II. Katolinen teos (Théo – Nouvelle encyclopédie catholique) puhuu ”uskottavan tuntuisesta perimätiedosta”, jonka mukaan Maria seurasi Johannesta Efesokseen, jossa hän vietti loppuelämänsä. Miksi tämä oletettu yhtymäkohta Efesoksen ja Marian välillä on meille tärkeä nykyään?
III. Britannica-tietosanakirjan vastaa: ”Jumalan äidin kunnioittaminen sai lisäpontta, kun kristillisestä kirkosta tuli Konstantinuksen alainen keisarillinen kirkko ja kun joukoittain pakanoita virtasi kirkkoon. – – Niiden jumalanpelkoa ja uskonnollista tietoisuutta oli vuosituhansien ajan muovannut ’suuri äiti’ -jumalattaren ja ’jumalallisen neitsyen’ palvonta. [Jumalat, jumalattaret levisivät Baabelista?] Tämä kehityskulku juontaa juurensa Babylonian ja Assyrian laajalle levinneistä uskonnoista.” (The New Encyclopædia Britannica.) Mikä olisi parempi paikka kuin Efesos äitijumalattaren palvonnan muuttamiseksi kristilliseksi?
IV. Efesoksessa v 431 niin kutsuttu ekumeeninen konsiili julisti Marian ”Theotokokseksi”, joka on kreikan kieltä ja tarkoittaa ’Jumalan synnyttäjää’ tai ’Jumalan äitiä’. New Catholic Encyclopedia mainitsee: ”Tällä kirkon käyttämällä nimityksellä oli epäilemättä ratkaiseva vaikutus myöhempinä vuosisatoina tapahtuneeseen Marian palvonnan kasvuun ja häntä koskevan opin leviämiseen”. Kirkolliskokouksen kokoontumispaikkana toimi ”Neitsyt Marian kirkko”. Rauniot voidaan vielä nykyään nähdä muinaisen Efesoksen sijaintipaikalla. Käyntikohteeksi voidaan valita myös kappeli, joka perimätiedon mukaan oli se talo, jossa Maria asui ja kuoli. Vuonna 1967 paavi Paavali VI kävi näillä Mariaan liittyvillä pyhillä paikoilla.
LUOPUMUKSEN KESKUS: Efesos oli siis se keskuspaikka, jossa pakanallinen äitijumalattaren palvonta, jollaista esimerkiksi Paavali kohtasi ensimmäisellä vuosisadalla, muutettiin hartaaksi Marian kunnioittamiseksi ”Jumalan äitinä”. Pääasiassa Marian kunnioittamisen kautta äitijumalattaren palvonta on säilynyt kristikunnan maissa. (Entä nykyään ”Äitijumalatarta palvotaan edelleen”) – http://www.evl.fi/raamattu/
PALVOTAANKO NAISJUMALATARTA?
8
360
Vastaukset
Aamulehdessä oli 15.2.2006 Osmo Pekosen kirjoitus maaliskuun 15. pnä Ruotsin luterilaisessa kirkossa suoritettavasta arkkipiispanvaalista. Nykyisen piispan sisar Anna Karin Hammar on ehdolla.
Nykyinen arkkipiispa on omalta osaltaan tyhjentänyt kirkkoansa kristillisyydestä, niin ettei tarvitse uskoa mitään erityistä:
"Nykyinen arkkipiispa Hammar on vetänyt radikaalia linjaa, joka on hajottanut rivejä kirkon sisällä. Arkkipiispa on kyseenalaistanut Jeesuksen neitseestäsyntymisen ynnä muut Raamatun ihmekertomukset. "Kristitty ollakseen ihmisen ei tarvitse uskoa mitään erityistä", arkkipiispa julisti Ruotsin kirkon pää-äänenkannattajan palstoilla vuonna 2002."
Sitten kertomusta siskosta:
"Päinvastaisilla linjoilla (kisasta pudonneen toisen veljensä kanssa) on nykyisen arkkipiispan nuorempi sisko Anna Karin Hammar, joka on avoimesti homoseksuaali pappi. Hän elää rekisteröidyssä parisuhteessa toisen naispapin Ninna Edgardh Beckmanin kanssa. Heidät on vihitty myös kirkollisesti Upsalan tuomiokirkossa, jossa vihkijänä oli Lundin piispa Christina Odenberg.
Feministiteologi puhuu naisjumaluudesta
Hammarin sisarusten välit ovat huonot, ja heidän keskinäinen nokittelunsa haukkasi leijonanosan median huomiosta ensimmäisellä kierroksella. Muut ehdokkaat jäivät heidän varjoonsa. Useat piispat kieltäytyivät ehdokkuudesta. Loppusuoralla on mukana viisi ehdokasta, joista vain kaksi on piispoja. Anna Karin Hammar on mukana lopullisessa vaalissa, joten herää kysymys, mikä olisi hänen parisuhdekumppaninsa Beckmanin asema kirkossa. Teologian tohtori Beckman tunnetaan radikaalin feminismiteologian puolestapuhujana. Hän on kirjoittanut tutkielmia Sofia-nimisestä naispuolisesta jumaluudesta, jota hän tarjoaa palvottavaksi perinteisten Isän, Pojan ja Pyhän Hengen rinnalle tai tilalle.
Monille ruotsalaisille Sofia-jumalatar tuo mieleen Dan Brownin romaanin Da Vinci -koodin mystiset kuvitelmat. Eräisiin Ruotsin kirkkoihin - kuten tukholmalaiseen Sofian kirkkoon - on äskettäin tuotu uudenlaisia kirkkotaiteen teoksia, joissa Jeesus on kuvattu naisena."- eon
MITEN ÄITIJUMALATARTA PALVOTAAN JUMALAN ÄITINÄ?
Miten ”neitsytjumalattaret” (Astarte, Artemis, Isis, Istar ym.) ja Maria yhdistettiin?
Merkkejä on paljon ja ne ovat yksityiskohtaisia, eivätkä siksi ole vain pelkkiä yhteensattumia. Äitiä ja lasta esittävien Neitsyt Marian patsaiden ja pakanallisten jumalattarien, esim. Isiksen, patsaiden välistä samankaltaisuutta ei voi olla huomaamatta. Katolisissa kirkoissa kautta maailman olevat sadat mustan madonnan ikonit ja patsaat tuovat väistämättä mieleen Artemiin patsaan.
Marialle annetut arvonimetkin tuovat mieleemme pakanalliset äitijumalattaret. Ištaria tervehdittiin nimillä ”Pyhä Neitsyt”, ”Valtiattareni” ja ”armollinen äiti, joka kuuntelee rukousta”. Isistä ja Astartea kutsuttiin ”Taivaan kuningattareksi”. Kybeleä nimitettiin ”kaikkien Siunattujen Äidiksi”. Kaikkia näitä nimiä käytetään hiukan muunneltuina Mariasta.
Raamatunoppinut W. M. Ramsay (Encyclopædia of Religion and Ethics), päättelee: ”400-luvulla Efesoksessa osoitettu kunnioitus Neitsyt Marialle oli [pakanuudesta uudistettu] muoto vanhasta pakanallisesta Anatoliassa harjoitetusta Neitsyt Äidin palvonnasta”.
The New International Dictionary of New Testament Theology toteaa: ”Vaikka katoliset käsitteet ’Jumalan äidistä’ ja ’taivaan kuningattaresta’ syntyivätkin myöhemmin kuin Uusi testamentti, ne viittaavat paljon varhaisempaan Idässä olevaan uskontohistorialliseen alkuperään. – – Marian palvonnassa on monia merkkejä pakanallisesta jumalallisen äidin palvonnasta.”
Théo – Nouvelle encyclopédie catholique -teoksessa sanotaan näistä mustista neitsyistä seuraavaa: ”Näyttää siltä, että niiden avulla Marialle siirrettiin se laajalle levinnyt uskonnollinen kunnioitus, jota osoitettiin Dianalle [Artemiille] – – tai Kybelelle.” Neitsyt Marian kulkueiden esikuva (taivaaseenastumispäivä) löytyy Kybelen tai Artemiin kunniaksi järjestetyistä kulkueista.
Vatikaanin toinen kirkolliskokous edisti ”Siunatun Neitsyen” kulttia. Paavi Johannes Paavali II tunnetaan Marialle osoittamastaan hartaasta kunnioituksesta. Ei ole siksi yllättävää, että The New Encyclopædia Britannica kirjoittaa sanan ”äitijumalatar” alla: ”Termiä on käytetty niinkin erilaisista hahmoista - - kivikautisista venuksista ja Neitsyt Mariasta.”
Kaukomatkoillaan PAAVI J.P. II. ei koskaan sivuuttanut mahdollisuutta vierailla Mariaan liittyvillä pyhillä paikoilla, esim. Puolassa Czestochowan mustan madonnankuvan luona. Paavi uskoi koko maailman Marian käsiin. Katolisessa kirkossa harjoitettava Marian kunnioittaminen on vain yksi tapa, jolla äitijumalattaren palvonta on säilynyt meidän aikaan asti. Ketkä myös edistävät neitsytkulttia?
Naisasialiikkeen kannattajat ovat tuottaneet paljon äitijumalattaren palvontaa käsittelevää kirjallisuutta. He ajattelevat: naisia on ankarasti sorrettu miesten aggress. hallitsemassa maailmassa. Ja naiseen kohdistuva palvonta heijastelee ihmiskunnassa vähemmän vihamielisen maailman kaipuuta. Myös he näyttävät uskovan, että maailma olisi nykyään parempi ja rauhallisempi paikka naiskeskeisempänä. eon kirjoitti:
MITEN ÄITIJUMALATARTA PALVOTAAN JUMALAN ÄITINÄ?
Miten ”neitsytjumalattaret” (Astarte, Artemis, Isis, Istar ym.) ja Maria yhdistettiin?
Merkkejä on paljon ja ne ovat yksityiskohtaisia, eivätkä siksi ole vain pelkkiä yhteensattumia. Äitiä ja lasta esittävien Neitsyt Marian patsaiden ja pakanallisten jumalattarien, esim. Isiksen, patsaiden välistä samankaltaisuutta ei voi olla huomaamatta. Katolisissa kirkoissa kautta maailman olevat sadat mustan madonnan ikonit ja patsaat tuovat väistämättä mieleen Artemiin patsaan.
Marialle annetut arvonimetkin tuovat mieleemme pakanalliset äitijumalattaret. Ištaria tervehdittiin nimillä ”Pyhä Neitsyt”, ”Valtiattareni” ja ”armollinen äiti, joka kuuntelee rukousta”. Isistä ja Astartea kutsuttiin ”Taivaan kuningattareksi”. Kybeleä nimitettiin ”kaikkien Siunattujen Äidiksi”. Kaikkia näitä nimiä käytetään hiukan muunneltuina Mariasta.
Raamatunoppinut W. M. Ramsay (Encyclopædia of Religion and Ethics), päättelee: ”400-luvulla Efesoksessa osoitettu kunnioitus Neitsyt Marialle oli [pakanuudesta uudistettu] muoto vanhasta pakanallisesta Anatoliassa harjoitetusta Neitsyt Äidin palvonnasta”.
The New International Dictionary of New Testament Theology toteaa: ”Vaikka katoliset käsitteet ’Jumalan äidistä’ ja ’taivaan kuningattaresta’ syntyivätkin myöhemmin kuin Uusi testamentti, ne viittaavat paljon varhaisempaan Idässä olevaan uskontohistorialliseen alkuperään. – – Marian palvonnassa on monia merkkejä pakanallisesta jumalallisen äidin palvonnasta.”
Théo – Nouvelle encyclopédie catholique -teoksessa sanotaan näistä mustista neitsyistä seuraavaa: ”Näyttää siltä, että niiden avulla Marialle siirrettiin se laajalle levinnyt uskonnollinen kunnioitus, jota osoitettiin Dianalle [Artemiille] – – tai Kybelelle.” Neitsyt Marian kulkueiden esikuva (taivaaseenastumispäivä) löytyy Kybelen tai Artemiin kunniaksi järjestetyistä kulkueista.
Vatikaanin toinen kirkolliskokous edisti ”Siunatun Neitsyen” kulttia. Paavi Johannes Paavali II tunnetaan Marialle osoittamastaan hartaasta kunnioituksesta. Ei ole siksi yllättävää, että The New Encyclopædia Britannica kirjoittaa sanan ”äitijumalatar” alla: ”Termiä on käytetty niinkin erilaisista hahmoista - - kivikautisista venuksista ja Neitsyt Mariasta.”
Kaukomatkoillaan PAAVI J.P. II. ei koskaan sivuuttanut mahdollisuutta vierailla Mariaan liittyvillä pyhillä paikoilla, esim. Puolassa Czestochowan mustan madonnankuvan luona. Paavi uskoi koko maailman Marian käsiin. Katolisessa kirkossa harjoitettava Marian kunnioittaminen on vain yksi tapa, jolla äitijumalattaren palvonta on säilynyt meidän aikaan asti. Ketkä myös edistävät neitsytkulttia?
Naisasialiikkeen kannattajat ovat tuottaneet paljon äitijumalattaren palvontaa käsittelevää kirjallisuutta. He ajattelevat: naisia on ankarasti sorrettu miesten aggress. hallitsemassa maailmassa. Ja naiseen kohdistuva palvonta heijastelee ihmiskunnassa vähemmän vihamielisen maailman kaipuuta. Myös he näyttävät uskovan, että maailma olisi nykyään parempi ja rauhallisempi paikka naiskeskeisempänä.Oliko se kysymys?
Eipä siinä ihmeellistä ole. Ihmisen liha vastustaa Jumalaa ja keksii tai valmistaa epäjumalia ja niille palvontamuotoja. Niin yksinkertaista se on.
- palvotaan.
Hänen nimensä on Ellen G. White.
- eon
Naisprofeetta tai "jumalatar" eksyttämässä toisia!
- Isisiksen huomannut
eon kirjoitti:
Naisprofeetta tai "jumalatar" eksyttämässä toisia!
Joka Sunnuntai me oalvelemme Aurinkoa Marian muistoksi. Isiskin on vielä varjona mukana. Kyllä meillä kunnon Kristityillä Jumalia on
- Suuri taistelu :EGW.
eon kirjoitti:
Naisprofeetta tai "jumalatar" eksyttämässä toisia!
Näin voit muodostaa oman mielipiteesi,eikä sinun tarvitse uskoa "vastustajan"valheisiin.Koska ne eivät koskaan voi sisältää koko totuutta.Siksi sanonkin:"-Tule ja katso."
- ei jumalatar,
Valheellista tietoa,siksi kannattaakin ottaa itse selvää,mikä pitää paikkansa ja mikä on vain panettelian aikaansaannosta.Kannattaa siis itse lukea EGW.tin kirja:SUURI TAISTELU,ja koetella raamatun sanalla,silloin totuus tulee julki.
Luotan jokaisen omaan arvostelu kykyyn,emme tarvitse "valmiiksi pureskeltua ruokaa",vaan jokainen voi itse päätellä ovatko hänen sanansa Jumalasta.
Kukaan adventisti ei pidä häntä jumalattarena,saati sitten jumalana.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Häiriköinti
Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as442988Askanmäessä Huippu esitys
Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna232884- 462703
- 562558
Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.582468Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)482460On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle532231Pohdinttavaksi
No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä782138- 692038
- 452032