Voitaisko me tässä keskustelussa käsitellä tätä asiaa, josta on varmasti väännetty peistä vaikka kuinka paljon monessa paikassa ennenkin.
mutta kiinnostaa, että onko teillä nyt jotakin teoriaa tähän juttuun jo tullut. Mä olen sitten täällä se, joka "tarkastaa teidän teoriat". :)
Eli kyseessä on niinkuin otsikko kertoo, että mitenkä ja mistä silmä on evoluution mukaan tullut niin monelle eri lajille. Silmä on rakenne, joka on evoluution mukaan täytynyt kehittyä useita kertoja eri eliöryhmille. Hyönteiset, matelijat, nisäkkäät, nilviäiset ja jotkut merieläimet. Noille eliöryhmille on välttämättä täytynyt silmän kehittyä erikeseen, koska evoluution mukaan esimerkiksi matelijat ei ole kehittyneet hyönteisistä.
Silmän kehittyminen
21
1077
Vastaukset
- Mietiskelijä
Kalat ja hyönteiset on jossain vaiheessa eriytyneet samasta esi-isästä, veikkaisin. Mitään suurempaa faktaa ei ole juuri nyt heittää kehiin kun en ole aiheesta lukenut kymmeneen vuoteen, mutta onhan esmes. olemassa elävä "fossiili". Lajin nimeä en muista mutta se on ensin jonkinlaisessa kotelovaiheessa (vähän samannäköinen kuin merirokko) ja aikuistuttuaan muistuttaa hyvin paljon kalaa silmineen, evineen ja jonkinlainen selkäjänne tai vastaava sillä on aikuisvaiheessa. Jos joku muistaa tämän lajin nimen niin laittakaa tänne niin voi googlettaa ja etsiä tietoa.
Googlettamalla löytyy muutamassa sekunnissa...
http://www.biol.lu.se/funkmorf/vision/evolution.html
http://www.pbs.org/wgbh/evolution/library/01/1/l_011_01.html
http://www.origins.tv/darwin/eyes.htm- paha henki
Lundilaisten sivusto "Evolution and development of visual systems" ei kerro mitään silmän kehittymisestä. Sivuilla kyllä mainostetaan Nilssonin 1994 tekemää tarkoitushakuista laskelmaa silmän kehittymisestä 340 000 vuoden aikana (kalansilmä, vuosi/sukupolvi). Laskelma on muka todistettu tietokonesimulaatiolla. Nilsson osallistui itse aluksi tämän kaupunkilaistarinan syntyyn "laskelmaa" esitelleessä TV-ohjelmassa, mutta huomattuaan haukanneensa liian suuren palan, on myöhemmin kieltänyt koskaan simulaatio-ohjelmaa kehitelleensäkään. Ei ole kuulemma tarvinnut.
Seuraava linkki "Evolution of the Eye" esittelee yleisimpiä arveluja silmän kehittymisestä sekä tuo "todisteena" esille tuon saman "zoologisti" Dan-Erik Nilssonin "laskelmat".
Sitä seuraava linkki viekin jo kehitysopin lähteille. Mielenkiintoista lukea, miten teoria kehittyi Darwinin omien lisähavaintojen mukaan. Suositeltavaa historiallista luettavaa.
Sitten on linkki Nilssonin laskelman lyhyeen esittelyyn. Nilsson itse väittää laskelmiaan hyvin konservatiivisiksi "Even with a consistently pessimistic approach the time required becomes amazingly short: only a few hundred thousand years.".
Wikipedian sivu on erinomainen esitys silmästä yleensä. Sivulla esitellään myös edellämainittu Nilssonin laskelma ja mainitaan myös matemaatikko ja Oxfordin professori David Berlinski, joka osoitti muutamia Nilssonin "laskelman" epäjatkuvuuskohtia. Nilssonin ja hänen hengenheimolaistensa vastaukset kritiikkiin puolestaan keskittyvät Berlinskin edustaman ideologian mollaamiseen, henkilökohtaisuuksiin ja siihen, ettei Berlinski matemaatikkona käyttänyt samoista matematiikkaan liittyvistä asioista täsmälleen samoja termejä kuin eläintieteilijä Nilsson, joka vain leikki matemaatikkoa.
Viimeinen linkki puolestaan esittää totena tuon jo Nilssonin itsensäkin kieltämän tietokone-simulaation:" This computer study supports his [Darwins] remark [the evolution of complex organs by natural selection].
Kuten kaikki nämäkin linkit osoittavat, silmän darwinistisen evoluution tueksi ei ole olemassa muuta kuin olematon tietokone-simulaatio ja Nilssonin hypoteettinen "laskelma".
Silmän kehitysvaiheiksi on yleisimmin oletettu nyt olemassaolevien erilaisten valonaistintaelinten eräänlaiseen loogiseen järjestykseen aseteltu "ketju". Koska silmistä ei ole olemassa fossiilista materiaalia, joudutaan silmän kehitystä (ja ylipäätään olemassaoloa) arvioimaan vertaamalla nykyisten eläinten luurankoja fossilimateriaaliin. On kuitenkin huomattava, että silmän evoluutiota voi vain arvailla nykyisten silmien perusteella:" However, the development of the eye is considered by many experts to be monophyletic; that is, all modern eyes, varied as they are, have their origins in a proto-eye believed to have evolved some 540 million years ago (Mya)" – Wikipedia
Yksi ongelma on silmän kehittymisen ajoitus. Fossiiliaineiston perusteella erilaisia siivekkäitä lentäviä hyönteisiä oli jo reilusti yli 400 miljoona vuotta sitten joten hidas mutaatioihin ja luonnonvalintaan perustuva darwinistinen malli evoluutiolle tuntuu aika paksulta nieltäväksi. Miksi erilaiset eliömuodot ilmestyvät maapallolle geologisesti niin lyhyessä ajassa, ettei niistä jää fosiilistoon mitään merkkejä ja sitten kieltäytyvät kehittymästä edelleen satoihin miljooniin vuosiin? Yli 90% erilaisista lajeista on jo onnistunut kuolemaan sukupuuttoon juuri tuon sopeutumisjäykkyyden vuoksi.
Tiedemiehet eivät vielä edes tunne solun toiminnan mekaniikkaakaan kuin hyvin pintapuolisesti. Mikro-RNA ja siRNA ovat vasta "paljastuneet" mutta niiden vaikutusmekanismi geenien toimintojen aktivointiin ja sammuttamiseen on vielä täysin hämärän peitossa. Mikro-RNA:lla näyttäisi aivan viimeisimpien tutkimusten mukaan olevan jotain tekemistä itse sukusolujen kehittymisen kanssa. Mitä - sitä ei vielä tiedetä. (Paolo Sassone-Corsin, Witold Filipowicz,Noora Kotaja) Kun evoluution mekanismit viimeinkin voidaan jäljittää, ne saattavat varsin perusteellisesti kumota darwinistisen evoluutio-mallin (joka kylläkin kelpaa mainiona likiarvona mm. ihmisten harjoittaman lajinjalostuksen selittämiseen).
Loppupäätelmä:
Jos sivustolla mainitaan evoluution perusteeksi Nilssonin hypoteettinen laskelma siihen liittyvine olemattomine tietokone-ohjelmineen tai mikäli sivustolla keskitytään kreationistien haukkumiseen, on parempi siirtyä etsimään oikeita tieteellisiä sivuja. Jätän nuo pseudo-tieteelliset todistelmat suosiolla evo-uskovaisten ja tai kreationistien käyttöön.
- mossman
vaan näin: vaikka silmän rakenne esim. hyönteisillä (verkkosilmä) on aivan erilainen kuin selkärankaisilla, molemmissa ryhmissä silmän kehittymistä ohjaavat samat geenit. Toisin sanoen selkärangattomat ja selkärankaiset ovat perineet silmän kehittymistä ohjailevat geenit yhteiseltä kantamuodoltaan.
Tästä on tehty aika vakuuttava koe. En muista yksityiskohtia, mutta idea oli se, että jonkin selkärangattoman (hyönteisen?) hyvin nuoresta alkiosta otettiin soluja, joista olisi kehittynyt silmä ja istutettiin ne jonkin selkärankaisen (sammakon?) nuoreen alkioon kohtaan, josta olisi normaalisti kehittynyt osa selkää. Mitä tapahtui? Tälle selkärankaiselle kehittyi solukon istutuskohtaan, siis selkään, silmä, mutta ei suinkaan verkkosilmä vaan kyseiselle selkärankaiselle tyypillinen silmä!
Tästä kerrotaan mm. biologi Ernst Mayrin muutama vuosi sitten suomennetussa kirjassa Evoluutio.- evolutionistit?
No jos jätetään tästä nää vertailut lajien välillä, koska keskustelu menee vähän liian monisäikeiseks jos käsitellään samaan aikaan montaa asiaa.
Mossmanin kertoma koe on kyllä mielenkiintoinen, mutta en pidä sitä kovinkaan mullistavana silmän kehittymistä ajatellessa, koska siinä tapauksessa silmä ei kehittynyt, vaan se tuli lajin omista geeneistä. Elikolle laitettiin ikäänkuin "silmäaihio" ja lajin omat geenit sitten määräsi millaiseksi aihio kasvoi.
Mua kiinnostaa, lähinnä sellainen, että miten eläimelle, jolla ei ole silmiä, voi tulla jostakin silmät. Se kuulostaa ihan älyttömältä näin nopeesti ajateltuna. Ja tiedän, että netti on täynnä linkkejä missä asiaa käsitellään, mutta haluan keskustella asiasta, sillä jos mä meen jollekin sivulle katsomaan videota - tai lukemaan tekstiä, niin mä en voi kommentoida sitä sen tekstin tekijälle. evolutionistit? kirjoitti:
No jos jätetään tästä nää vertailut lajien välillä, koska keskustelu menee vähän liian monisäikeiseks jos käsitellään samaan aikaan montaa asiaa.
Mossmanin kertoma koe on kyllä mielenkiintoinen, mutta en pidä sitä kovinkaan mullistavana silmän kehittymistä ajatellessa, koska siinä tapauksessa silmä ei kehittynyt, vaan se tuli lajin omista geeneistä. Elikolle laitettiin ikäänkuin "silmäaihio" ja lajin omat geenit sitten määräsi millaiseksi aihio kasvoi.
Mua kiinnostaa, lähinnä sellainen, että miten eläimelle, jolla ei ole silmiä, voi tulla jostakin silmät. Se kuulostaa ihan älyttömältä näin nopeesti ajateltuna. Ja tiedän, että netti on täynnä linkkejä missä asiaa käsitellään, mutta haluan keskustella asiasta, sillä jos mä meen jollekin sivulle katsomaan videota - tai lukemaan tekstiä, niin mä en voi kommentoida sitä sen tekstin tekijälle.Nilsson, D.-E. and Pelger, S., 1994. A pessimistic estimate of the time required for an eye to evolve. Proceedings of the Royal Society of London Series B: Biological Sciences. 256, 53-58.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8008757&dopt=Abstract
Täällä jotakin sen pohjalta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eye#Evolution_of_eyes
http://www.blackwellpublishing.com/ridley/a-z/Evolution_of_the_eye.asp- evolutionistit?
illuminatus kirjoitti:
Nilsson, D.-E. and Pelger, S., 1994. A pessimistic estimate of the time required for an eye to evolve. Proceedings of the Royal Society of London Series B: Biological Sciences. 256, 53-58.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8008757&dopt=Abstract
Täällä jotakin sen pohjalta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eye#Evolution_of_eyes
http://www.blackwellpublishing.com/ridley/a-z/Evolution_of_the_eye.aspEnsin tulee valoon reagoivaa solukkoa? Mun mielestä jo tässä on pieni ongelma, koska ensin pitäisi tulla aivoihin keskus, joka osaa käsitellä valonherkästä solukosta tulevaa signaalia. Toinen ilman toista on ihan turha.
- kissa
evolutionistit? kirjoitti:
Ensin tulee valoon reagoivaa solukkoa? Mun mielestä jo tässä on pieni ongelma, koska ensin pitäisi tulla aivoihin keskus, joka osaa käsitellä valonherkästä solukosta tulevaa signaalia. Toinen ilman toista on ihan turha.
evolutionistit? kirjoitti:
"Ensin tulee valoon reagoivaa solukkoa? Mun mielestä jo tässä on pieni ongelma, koska ensin pitäisi tulla aivoihin keskus, joka osaa käsitellä valonherkästä solukosta tulevaa signaalia. Toinen ilman toista on ihan turha."
Tarvitaanko aivoja? Jos valoherkkä solukko on kytköksissä värekarvoihin siten, että värekarvojen liike kääntää eliötä valon suuntaan, niin mihin niitä aivoja siinä välissä tarvitaan? - Ketale
evolutionistit? kirjoitti:
Ensin tulee valoon reagoivaa solukkoa? Mun mielestä jo tässä on pieni ongelma, koska ensin pitäisi tulla aivoihin keskus, joka osaa käsitellä valonherkästä solukosta tulevaa signaalia. Toinen ilman toista on ihan turha.
Millaiselle otukselle kuvittelet ensimmäiset valoa aistivat valoherkät solut syntyneen?
Evoluution ensimmäiset eliöt olivat yksisoluisia bakteerien yhteenliittymiä. Seuraava vaihe oli löysä solujen yhteenliittymä jonka tyylisiä eliöitä on nykyäänkin esim volvox globator.
Tuossa löysässä yhteenlittymässä voidaan havaita valon aistimiseen erikoistuneita soluja. Silmälle on siis ollut tarvetta jo hyvin varhaisessa vaihessa evoluutiota ja kamprikauden räjähdyksessä kaikilla meidän mahdollisilla sen aikuisilla esi-isillä oli jo hyvin kehittyneet silmät.
Millaisilla aivoilla kuvittelet kasvien kääntävän lehtiään valoon päin?? - mossman
kissa kirjoitti:
evolutionistit? kirjoitti:
"Ensin tulee valoon reagoivaa solukkoa? Mun mielestä jo tässä on pieni ongelma, koska ensin pitäisi tulla aivoihin keskus, joka osaa käsitellä valonherkästä solukosta tulevaa signaalia. Toinen ilman toista on ihan turha."
Tarvitaanko aivoja? Jos valoherkkä solukko on kytköksissä värekarvoihin siten, että värekarvojen liike kääntää eliötä valon suuntaan, niin mihin niitä aivoja siinä välissä tarvitaan?niin. Monilla yksisoluisilla eliöillä (esim. silmäeliöillä) on valoa aistivia pigmenttejä vaikka ei tietenkään aivoista tietoakaan. Ja nämä eliöt myös reagoivat valon suuntaan liikkumalla sitä kohti tai poispäin tarpeen mukaan.
- sick of it
mossman kirjoitti:
niin. Monilla yksisoluisilla eliöillä (esim. silmäeliöillä) on valoa aistivia pigmenttejä vaikka ei tietenkään aivoista tietoakaan. Ja nämä eliöt myös reagoivat valon suuntaan liikkumalla sitä kohti tai poispäin tarpeen mukaan.
"niin. Monilla yksisoluisilla eliöillä (esim. silmäeliöillä) on valoa aistivia pigmenttejä vaikka ei tietenkään aivoista tietoakaan. Ja nämä eliöt myös reagoivat valon suuntaan liikkumalla sitä kohti tai poispäin tarpeen mukaan."
Ja valoherkkiä (valoon ja sen määrän muutoksiin)reagoivia soluja on myös kasveilla.
- joke..
aihe naurattaa "silmän kehittyminen". Ihan kuin olisi sama kysymys tälläinen, ulkona näkyy hieno opel vectra, miten se auto on kehittynyt?
- mossman
sen Vectran on joku ihan oikeasti suunnitellut, silmää ei. Vai tunnetko ns. silmäätekeviä?
- Jaksaa
mossman kirjoitti:
sen Vectran on joku ihan oikeasti suunnitellut, silmää ei. Vai tunnetko ns. silmäätekeviä?
> Vai tunnetko ns. silmäätekeviä?
Haha. :)
> sen Vectran on joku ihan oikeasti suunnitellut, silmää ei.
Mutta ajattelepa kun sellaisiakin tapauksia on tullut palstoilla vastaan jotka _ihan tosissaan_ jankkaavat ettei luonnossa voi mitään kehittyä kun ei esim. niin monimutkainen juttu kuin auto kehity. Siis rautamöhkäle ei kehity itsestään niin luonnossakaan ei voi mikään kehittyä. :) - Ketale
Jaksaa kirjoitti:
> Vai tunnetko ns. silmäätekeviä?
Haha. :)
> sen Vectran on joku ihan oikeasti suunnitellut, silmää ei.
Mutta ajattelepa kun sellaisiakin tapauksia on tullut palstoilla vastaan jotka _ihan tosissaan_ jankkaavat ettei luonnossa voi mitään kehittyä kun ei esim. niin monimutkainen juttu kuin auto kehity. Siis rautamöhkäle ei kehity itsestään niin luonnossakaan ei voi mikään kehittyä. :)Vectran pyrkimys takaisin sen luonnollisimpaan olomuotoon on tutkittu juttu. Nykyisen elämän mahdollistava happi tekee kemiallista evoluutiota ja palauttaa Vectran ja Ferrarin takaisin oksideiksi jolloin se on kehittyneempien dna:ta sisältävien mikrobien käytettävissä ja osallistuu pienestä pelkistyneestä viivytyksestä huolimatta jälleen evoluution etenemiseen.
- Kompetenssia
> Mä olen sitten täällä se, joka "tarkastaa teidän teoriat"
Eihän se käy ellei sinulla ole hommaan jonkunlaista pätevyyttä. Muuten vahingossa vaikka hyväksyt jonkun luomismyytin faktana. Onko siis? - Kettuselta
"Mä olen sitten täällä se, joka "tarkastaa teidän teoriat". :) "
Kuulostat aivan nimimerkki JPK:lta, vilkaiskaahan muutkin sfnet.keskustelu.evoluutio. Ko. brittiläisen Potter-seurakunnan jäsen ei koskaan tarkasta mitään, koska hän ei uskalla edes avata aiheesta annettuja linkkejä. Hänelle on olemassa vai kahdenlaisia vastauksia: "liian vaikeita asioita" tai sitten ainoana kommenttina hihihii.
Ihan aidosti: evoluutiokeskustelusta kiinnostuneen kannattaisi käydä silloin tällöin vilkaisemassa mainitsemiani sivuja. Sieltä löytyy mm. näitä silmäjuttuja.- evolutionistit?
Kyllä toi tolla tavalla ihan järkevältä kuulostaa. Minä ajattelen ihan maalaisjärjellä, en siis omaa mitään pätevyyttä käsitellä näitä asioita.
Eli siis silmän ensiaste kehittyi evoluutioteorian mukaan ensin tällaisille alkueläimille, jotka liikkuvat uintisiimojen avulla?
En tunne noitten pikkueliöiden anatomiaa kovinkaan kunnolla, mutta onko muka mahdollsita, että jos samalla eliöllä on vaikka "edessä" sitä valonherkkää solukkoa ja "takana" ne uintisiimat, niin järjestelmä toimii ilman sen kummempaa ohjelmointia tai hermostoa, joka välittää signaaleja niiden välillä?
Ja mitenkä tällaisesta asetelmasta voisi ruveta kehittymään enää mitään uutta, koska tällainen siimaeliöhän on oma eliöryhmänsä, eikä sillä ole mitään syytä saada parempaa näköä. Oikeastaan se löytäisi ravinnon pelkän hajuaistinkin avulla. Mitä pienempi eliö ja vähemmän ominaisuuksia, sitä vähemmän se tarvitsee ravintoa, eli ravintoa on sen kannalta enemmän. - evolutionistit?
evolutionistit? kirjoitti:
Kyllä toi tolla tavalla ihan järkevältä kuulostaa. Minä ajattelen ihan maalaisjärjellä, en siis omaa mitään pätevyyttä käsitellä näitä asioita.
Eli siis silmän ensiaste kehittyi evoluutioteorian mukaan ensin tällaisille alkueläimille, jotka liikkuvat uintisiimojen avulla?
En tunne noitten pikkueliöiden anatomiaa kovinkaan kunnolla, mutta onko muka mahdollsita, että jos samalla eliöllä on vaikka "edessä" sitä valonherkkää solukkoa ja "takana" ne uintisiimat, niin järjestelmä toimii ilman sen kummempaa ohjelmointia tai hermostoa, joka välittää signaaleja niiden välillä?
Ja mitenkä tällaisesta asetelmasta voisi ruveta kehittymään enää mitään uutta, koska tällainen siimaeliöhän on oma eliöryhmänsä, eikä sillä ole mitään syytä saada parempaa näköä. Oikeastaan se löytäisi ravinnon pelkän hajuaistinkin avulla. Mitä pienempi eliö ja vähemmän ominaisuuksia, sitä vähemmän se tarvitsee ravintoa, eli ravintoa on sen kannalta enemmän.En omaa mitään tutkintoa, jonka perusteella minut voisi laittaa tätä asiaa miettimään, mutta kuitenkin mietin... :)
- kissa
evolutionistit? kirjoitti:
Kyllä toi tolla tavalla ihan järkevältä kuulostaa. Minä ajattelen ihan maalaisjärjellä, en siis omaa mitään pätevyyttä käsitellä näitä asioita.
Eli siis silmän ensiaste kehittyi evoluutioteorian mukaan ensin tällaisille alkueläimille, jotka liikkuvat uintisiimojen avulla?
En tunne noitten pikkueliöiden anatomiaa kovinkaan kunnolla, mutta onko muka mahdollsita, että jos samalla eliöllä on vaikka "edessä" sitä valonherkkää solukkoa ja "takana" ne uintisiimat, niin järjestelmä toimii ilman sen kummempaa ohjelmointia tai hermostoa, joka välittää signaaleja niiden välillä?
Ja mitenkä tällaisesta asetelmasta voisi ruveta kehittymään enää mitään uutta, koska tällainen siimaeliöhän on oma eliöryhmänsä, eikä sillä ole mitään syytä saada parempaa näköä. Oikeastaan se löytäisi ravinnon pelkän hajuaistinkin avulla. Mitä pienempi eliö ja vähemmän ominaisuuksia, sitä vähemmän se tarvitsee ravintoa, eli ravintoa on sen kannalta enemmän."En tunne noitten pikkueliöiden anatomiaa kovinkaan kunnolla, mutta onko muka mahdollsita, että jos samalla eliöllä on vaikka "edessä" sitä valonherkkää solukkoa ja "takana" ne uintisiimat, niin järjestelmä toimii ilman sen kummempaa ohjelmointia tai hermostoa, joka välittää signaaleja niiden välillä?"
Hermostossakin eri hermosolujen välisellä rajapinnalla signaaleja väilttävät kemialliset aineet. Miksei tässäkin kyse ole kemiallisten aineiden erittymisestä, konsentraatioeroista ja siitä aiheutuvista reaktioista?
"Ja mitenkä tällaisesta asetelmasta voisi ruveta kehittymään enää mitään uutta, koska tällainen siimaeliöhän on oma eliöryhmänsä, eikä sillä ole mitään syytä saada parempaa näköä."
Sanooko luonnonvalinta sinulle yhtään mitään? Ne eliöt, jotka pystyvät tehokkaammin hyödyntämään ympäristönsä resursseja (tai pakenemaan vihollisiaan tai epäedullista ympäristöä) todennäköisimmin myös lisääntyvät paremmin. Osittainenkin ja silti toisia parempi valon- tai peräti hahmontunnistamiskyky on tuossa ympäristössä etu.
"Oikeastaan se löytäisi ravinnon pelkän hajuaistinkin avulla. "
Tjaa, hajuaisti vaatisi hajumolekyylin reseptoreja. Voisin jopa väittää, että valoherkkä pigementti/solu on tuossa mielessä yksinkertaisempi ominaisuus.
"Mitä pienempi eliö ja vähemmän ominaisuuksia, sitä vähemmän se tarvitsee ravintoa, eli ravintoa on sen kannalta enemmän."
No tuota strategiaa noudattavat nimenomaan loiset. Jotkut loiset ovat likimain pelkkää ruoansulatus- ja lisääntymiselintä.
Ota nyt kuitenkin huomioon, että sitä ravintoa on kuitenkin rajallinen määrä, joten jos sitä jakavien yksilöiden määrä kasvaa, niin ravintoa ei kohta riitä kaikille vaikka koko olisikin kuinka pieni. Koon raja tulee jossakin vaiheessa vastaan. Ja kun on kilpailua on myös ympäristön aiheuttamaa luonnonvalintaakin.
- Ajan hermolla...
http://www.seiska.fi/tv/ensiillat/_a26060/uskollinen puutarhuri/
http://www.mtv3.fi/viihde/arvostelut/elokuva.shtml/402125?u
http://www.wfp.fi/?m=65&k=63
http://www.surfnet.fi/cinema/index.html?film=1435&lang=fi
http://www.keskipohjanmaa.net/gen/395613.asp
http://www.kyy.fi/hyvatkuvat/kevat2006/leffa04.html
http://nyt.hs.fi/elokuva/artikkeli/1101981424065
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskallatko katsoa pitkään silmiin
kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa752873- 592841
Uskallanko vielä kaivata sinua?
Siitä on niin kauan aikaa. Harmi, kun kaikki meni niin kuin meni. Elämässä oli aika raskasta silloin, ja näen sen sinun172753- 412082
- 532061
Jani Mäkelä ihmettelee työministeri Satosen matkaa Aasiaan hoitajia rektyroimiseksi sieltä Suomeen.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfba6abc-f871-4ce2-b327-41aa5819934c Kokoomus on lähtenyt omin päin ilman hallitus2792057Hymyilyttää
Kun mietin, että kun vielä kohdataan, niin nauretaan tälle meidän palstasuhteelle 😅. Ihanaa päivää sulle mies. Olet mi211311- 421170
Missä meetwursti on keksitty?
Tapasin hiljattain erikoisen rouvan Prisman leikkelehyllyjen välissä pälyilemässä. Kun tulin kohdalle, rouva alkoi raivo31124Aamun Trump
"DR: Trumpin väki lahjoi kodittomia grönlantilaisia esittämään Trump-faneja" Sillä lailla.961019