varpaiden kipu

*nellie*

Osaiskos kukaa antaa vinkkiä mikä vois olla..
Poikaystävälläni on talvisin varpaat todella kipeät, punoittavat, kosketusarat, hieman turvonneetkin. Ei koko talvea, esim. nyt on ollu taas jonkin aikaa, mutta ei kuitenkaan ikinä kesällä..
Lääkärissä hän on käynyt joitain vuosia sitten, ottivat verikokeita, eikä mitään ihmeellistä tuloksista selvinnyt, mitään eivät osanneet sanoa. Uudestaan hän ei suostu menemään, "ei ne kuitenkaan osaa mitään sanoa", vaikka varpaita valittelee lähes päivittäin..
Mua todella kiinnostaa mitä se vois olla!
Ja on hänellä jalkojen levottomuutta, kuumotustakin melkein päivittäin, iltaisin.. Sekin tuntuu aika häiritsevältä vaivalta, mutta lääkäriin kun hän ei mene..
Osaisiko joku sanoa mistä vois varvaskivut johtua!? ..Kengistä ei kuulemaa johdu, kenkiä on vaihdellut.

59

44260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • skäribo

      kihti?

      • newbie

        reuma?


      • skäribo
        newbie kirjoitti:

        reuma?

        kihtihän on reumansukuinen sairaus. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että potilas on aika nuori, joten ehkä reuma olisi oikeampi arvaus.

        Joka tapauksessa hänet on saatava lääkäriin!


      • *nellie*
        skäribo kirjoitti:

        kihtihän on reumansukuinen sairaus. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että potilas on aika nuori, joten ehkä reuma olisi oikeampi arvaus.

        Joka tapauksessa hänet on saatava lääkäriin!

        Reuma kokeet muunmuassa otettiin silloin jokunen vuosi sitten, eikä mitää epänormaalia löytynyt. Eli lääkäri ei osannut sanoa mitään! Kosketusarkuutta on, ja punaset on ne varpaat. Mutta ei todellakaa jatkuvasti ole kipeät/punaset.
        Reuma ja kihti on mullekkin tullu mielee, mut oisko ne sellasia, että ajoittain vaan oireilee..?


      • skäribo
        *nellie* kirjoitti:

        Reuma kokeet muunmuassa otettiin silloin jokunen vuosi sitten, eikä mitää epänormaalia löytynyt. Eli lääkäri ei osannut sanoa mitään! Kosketusarkuutta on, ja punaset on ne varpaat. Mutta ei todellakaa jatkuvasti ole kipeät/punaset.
        Reuma ja kihti on mullekkin tullu mielee, mut oisko ne sellasia, että ajoittain vaan oireilee..?

        en ikävä kyllä tiedä paljoakaan, mutta kihdille on nimen omaan tyypillistä, että se vaivaa vain ajoittain.

        Kerrotko millainen ruokavalio poikaystävälläsi on? Syökö hän paljon lihaa ja mereneläviä? Entä kuluuko olutta paljon? Nuo ovat kihdin riskitekijöitä, mutta lisäksi tarvitaan jokin ulkoinen ärsyke, esim. ulkoilukengän hankaaminen.


      • vuosia kärsinyt
        newbie kirjoitti:

        reuma?

        Itselläni vastaavat oireet johtuivat kilpirauhasen autoimmuunitulehduksesta, ja tuon tulehduksen aiheuttamasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta, oireet olivat olleet minulla vuosia, ennenkuin syy löytyi, ja oireet paranivat tyroksiinilla, joka on kilpirauhasen vajaatoiminnassa käytetty lääke. Minulla oli kyllä muitakin oireita, kuin tuo varvas-oire.


    • kipu.netti

      Nuo oireet voisivat viitata kyllä reumaan. Minulla itselläni on ollut varpaissa kipuja jo n. 15 vuotta ja vähän muissakin nivelissä. Millaiset ne kivut on oikeastaan on? Onko varpaissa kosketus arkuutta? Tämän viestin ei ole tarkoitus olla mikään ns. pelottelu juttu vaikka vähän toi viestin alusta. Minkä diagnoosin lääkäri antoi?

    • oireet

      Ei välttämättä ole mitään reumaa eikä kihtiä.

      Itse kävin samaisen asian vuoksi lääkärissä kolme viikkoa sitten.

      ja löytyihän siletä syytkin. Vasemmassa jalassa on varpaissa nivelrikko ja oikean jalan nilkassa myös.Lähdin liikkeelle juuri turvotuksen ja varpaiden kipujen vuoksi.

      patista poika vaan lääkäriin ja minulla ei muuten terveyskeskus ruvennut ottamaan kuvia vaan menin punaiselle ristille ja pääsin heti röntgeniin.

      • menit?

        Punainen Risti kuvaa, ilman lääkärin lähetettä? Mitä tämä on?


      • Vastailen
        menit? kirjoitti:

        Punainen Risti kuvaa, ilman lääkärin lähetettä? Mitä tämä on?

        Punainen Risti tarkoittaa tässä tapauksessa Suomen Punaisen Ristin Lääkäriasemaa, eli SPR:n lääkäriasemaa.
        On yksityinen lääkäriasema, jossa useita eri alojen lääkäreitä.
        Kallista mutta nopeasti pääsee hoitoihin ja kuvauksiin.


    • magnesiumia ja B-vitamiinia...

      ...

    • Nivelrikkoinen

      Kulumat eli nivelrikkoa ja kova punotus, turvotus ja kosketusarkuus ajoittain sekä varpaiden että sormien nivelissä.
      Sitten NAKS ja rupeaa helpottamaan, mutta nivelen kohta jää paksummaksi.
      Tästä johtuen minulle ei kohta mahdu mitkään kengät jalkaan kun jalkaterä vain levenee!!!

      Kivulias vähemmän kiva vaiva.
      Olen 50 .

      • myös

        kerrotko onko sinulla lääkitystä nivelrikkoon.

        Minulla on lääkitys selkään Lyrica,Oxycontin,Oxynorm,triptyl ja meloxikam siitä huolimatta minun särkee oikean isonvarpaan seutua ja samoin vasemman jalan nilkka on niin turvoksissa etten meinaa saada lenkkarin nauhoja niin löysälle kun pitäisi.Polvet on myös tosi kipeät ei meinaa kärsiä kyykistyä laisinkaan.

        Kertoisitko mitä minun kannattaisi seuraavaksi tehdä.Minulla on topi selkälääkitys tosi kova ja se ei auta noihin jalkoihin.

        Kiitos jo etukäteen


    • täälläkin

      Jos oireet eivät tunnu nivelissä vaan ihossa niinkuin minulla niin sulkisin reuman, kihdin ym. nivelsairaudet pois.

      Itselläni on ollut monena talvena sama vaiva:
      Kutinaa, arkuutta, punaisuutta, turvotusta

      Vaivan nimeä tai tarkkaa syytä en tiedä, (sitä etsiessä tännekin törmäsin) mutta olen havainnut että varpaiden hikoilu ja keinokuitusukka pahentavat ongelmaa. Vaiva esiintyy itsellänikin vain talvella (joutuu joskus pitämään talvikenkiä sisällä koko päivän)...

      Oireita olen saanut ehkäistyä /helpotettua seuraavasti:

      -vältän keinokuituisia sukkia
      -käytän sisällä sandaaleja/ kotona paljain jaloin
      -pesen jalat joka päivä viileällä vedellä
      -olen hakenut postin useana talvena paljain jaloin laatikosta (15m ovelta) (nytkin vaiva alkoi vasta kun lumi suli enkä halunnut kävellä kuraisilla jaloilla...)

      • dariz

        Olisiko kyseessä tälläinen? Itselläni oli viime talvena täysin samat oireet, jalat muuttuvat aina silloin tällöin talvella punaisiksi/sinertävänpunaisiksi ja ärsyyntyvät. Joskus kutisevat, joskus kosketusarat ja hieman tulehtuneet. Kävin lääkärissä tutkimuksissakin, ei löytynyt yhtään mitään, otettiin reumakokeet nje. myös. Kesän tultua oireet hävisivät kokonaan. Nyt taas alkoivat uudestaan.

        Noh, aloin googlettaa yhdellä oireista, kun huomasin että sukat muuttuvat yleensä kosteiksi samalla.

        Tässä siis vastaus, joka tällä hetkellä tuntuisi siltä kaikkein osuvimmalta.
        http://www.poliklinikka.fi/?id=1090891&page=5331684.

        Taidan ostaa itsekin luonnonmateriaaleista ostetut sukat, ja voisi myös kokeilla antiperspiranttia mitä tuossa linkissä suositellaan.


      • Punavarvas

        Tuttuja on oireet mullekin. Ei löytänyt lääkäri reumaa verikokeiden perusteella, mutta väitti, että kyseessä olisi Raynaudin oireyhtymä eli kylmäsormisuus.
        Minä olen eri mieltä, mitä olen taudinkuvaa lukenut ja kuullut. Siinä sormet (tai varpaat) menevät ensin valkoisiksi ja sitten yht'äkkiä veri pakkautuu niihin ja muuttuvat punaisiksi. Mulla punoitus ja turvotus kestää varpaissa viikon pari. Ja tosiaan pelkästään talviaikaan. Eikä ole nivelkipuja, vain punoittavia varpaanpäitä aristaa.
        Kiva ois tietää, mistä on kyse ja mikä auttaisi...


      • siru

        minulla on sama vaiva ollut jo 35v. jostain syystä muutamaan talveen ei ole ollut oireita varpaissa, mutta nyt iski ja kunnolla, haittaa jo aika pahasti kävelyä.olen hautonut kaikilla eri yrteillä sekä käyttänyt erilaisia apteekin salvoja,tuloksetonta. Alkuaikaan käytin villa sukkia ainaiseen varpaiden paleluun talvella, mutta se pahensi vain varpaiden turvotusta ja arkuutta, sekä sietämätöntä kutinaa.
        kotona ollessani olen paljain jaloin vaikka se hullulta tuntuukin, kun jalat ovat kylmät se helpottaa varpaiden olotilaa, nytkin näyttävät aika hyviltä siihen asti kunnes joudun laittamaan sukat ja talvikengät jalkaan, ja menemään ulos. Olen näyttänyt lääkärillekin jonkin muun käynnin yhteydessä, mutta ei hän ole ottanut mitään kantaa tähän asiaan, odotan innolla kesää joka vie vaivan ja kauhulla odotan seuraavaa talvea," jokohan taas"


      • RoseCat

        Minulla on myös samat oireet, iho, tai ihan sen alla on punainen, kutisee sitä pahemin mitä lämpimämmät jalat on. Ja karhea sukka hiertää rakon syvemmälle ihon alle ja iho on purppuranpunertava. Välillä varpaat (vain pari molemmista jaloista) turpoaa ja punottaa ja kutisee tietty. Joskus vuosia sitten eräs lääkäri sanoi että liittyy atopiaan, ja on jonkin sortin autoimmuunireaktio omia soluja vastaan. Nyt lääkäri suomii minua pienistä kengistä ja palelluttamisesta, vaikka oireet ovatkin talvisin (marraskuusta jopa kesäkuuhun)ja karheat sukat voi aiheuttaa oireet jo puolen tunnin kävelystä, niin on tässä muutakin kuin vain pienet kengät. Kokeiltu on. Tosin kun oireet on hankalat, on vaikea kävellä jo ihan ilman kenkiäkin kun tekee kipeää. Tuo kylmähoito teksi varmaan hyvää, mutta mitenkähän käy, kun on muutenkin jalat ja kädet ihan jäässä ja menee valkoisiksi pakkasella..


      • tiilimuuri
        RoseCat kirjoitti:

        Minulla on myös samat oireet, iho, tai ihan sen alla on punainen, kutisee sitä pahemin mitä lämpimämmät jalat on. Ja karhea sukka hiertää rakon syvemmälle ihon alle ja iho on purppuranpunertava. Välillä varpaat (vain pari molemmista jaloista) turpoaa ja punottaa ja kutisee tietty. Joskus vuosia sitten eräs lääkäri sanoi että liittyy atopiaan, ja on jonkin sortin autoimmuunireaktio omia soluja vastaan. Nyt lääkäri suomii minua pienistä kengistä ja palelluttamisesta, vaikka oireet ovatkin talvisin (marraskuusta jopa kesäkuuhun)ja karheat sukat voi aiheuttaa oireet jo puolen tunnin kävelystä, niin on tässä muutakin kuin vain pienet kengät. Kokeiltu on. Tosin kun oireet on hankalat, on vaikea kävellä jo ihan ilman kenkiäkin kun tekee kipeää. Tuo kylmähoito teksi varmaan hyvää, mutta mitenkähän käy, kun on muutenkin jalat ja kädet ihan jäässä ja menee valkoisiksi pakkasella..

        Minulla on ollut sama juttu myös useampia vuosia, kävin keväällä kahden eri ihotautilääkärin luona mutta eivt keksineet syytä, sitten kävin lomalla Floridan auringossa ja olin pajain jaloin, oireet hävisivät muutamassa päivässä mutta alkoivat taas nyt syksyllä. Menin kolmannelle ihotautilääkärille ja hän heti totesi, että auringon valolla on vaikutusta. Sain hoidoksi UBV valohoitoa ( 3 kertaa viikossa 15 kerran kuuri) ja/tai Protopic voidetta yöksi. Nyt hoidosta on kulunut reilu viikko ja vaiva on lähes kokonaan poissa, tosi ihanaa.
        Valohoitokuuri maksaa n. 150 e ja voide 50 e, lääkärin mukaan voi kokeilla jompaa kumpaa mutta itse aloitin molemmilla yhtaikaa, koska arkuus ja kutina oli aivan sietämätöntä


      • tiilimuuri
        tiilimuuri kirjoitti:

        Minulla on ollut sama juttu myös useampia vuosia, kävin keväällä kahden eri ihotautilääkärin luona mutta eivt keksineet syytä, sitten kävin lomalla Floridan auringossa ja olin pajain jaloin, oireet hävisivät muutamassa päivässä mutta alkoivat taas nyt syksyllä. Menin kolmannelle ihotautilääkärille ja hän heti totesi, että auringon valolla on vaikutusta. Sain hoidoksi UBV valohoitoa ( 3 kertaa viikossa 15 kerran kuuri) ja/tai Protopic voidetta yöksi. Nyt hoidosta on kulunut reilu viikko ja vaiva on lähes kokonaan poissa, tosi ihanaa.
        Valohoitokuuri maksaa n. 150 e ja voide 50 e, lääkärin mukaan voi kokeilla jompaa kumpaa mutta itse aloitin molemmilla yhtaikaa, koska arkuus ja kutina oli aivan sietämätöntä

        Tuli kirjoitusvirhe, pitää olla UVB valo


      • susan.a
        RoseCat kirjoitti:

        Minulla on myös samat oireet, iho, tai ihan sen alla on punainen, kutisee sitä pahemin mitä lämpimämmät jalat on. Ja karhea sukka hiertää rakon syvemmälle ihon alle ja iho on purppuranpunertava. Välillä varpaat (vain pari molemmista jaloista) turpoaa ja punottaa ja kutisee tietty. Joskus vuosia sitten eräs lääkäri sanoi että liittyy atopiaan, ja on jonkin sortin autoimmuunireaktio omia soluja vastaan. Nyt lääkäri suomii minua pienistä kengistä ja palelluttamisesta, vaikka oireet ovatkin talvisin (marraskuusta jopa kesäkuuhun)ja karheat sukat voi aiheuttaa oireet jo puolen tunnin kävelystä, niin on tässä muutakin kuin vain pienet kengät. Kokeiltu on. Tosin kun oireet on hankalat, on vaikea kävellä jo ihan ilman kenkiäkin kun tekee kipeää. Tuo kylmähoito teksi varmaan hyvää, mutta mitenkähän käy, kun on muutenkin jalat ja kädet ihan jäässä ja menee valkoisiksi pakkasella..

        Hei! Itselläni ko vaiva nyt toisena talvena, eli varpaissa sietämätön kutina, punoitus ja turvotus. Lääkäreiltä en ole saanut apua. Ystävättäreni kehotti kokeilemaan antihistamiinia, jos olisi nokkosihottuma, nokkosrokko.. Olen nyt viikon syönyt antihistamiinia ja kutina ja punoitus ovat poissa ja turvotus laskenut. Oli vaivan nimi mikä tahansa niin kannattaa kokeilla! Merkillä ei varmaan väliä, kaikissa sama vaikuttava aine.


      • kokeilkaa
        RoseCat kirjoitti:

        Minulla on myös samat oireet, iho, tai ihan sen alla on punainen, kutisee sitä pahemin mitä lämpimämmät jalat on. Ja karhea sukka hiertää rakon syvemmälle ihon alle ja iho on purppuranpunertava. Välillä varpaat (vain pari molemmista jaloista) turpoaa ja punottaa ja kutisee tietty. Joskus vuosia sitten eräs lääkäri sanoi että liittyy atopiaan, ja on jonkin sortin autoimmuunireaktio omia soluja vastaan. Nyt lääkäri suomii minua pienistä kengistä ja palelluttamisesta, vaikka oireet ovatkin talvisin (marraskuusta jopa kesäkuuhun)ja karheat sukat voi aiheuttaa oireet jo puolen tunnin kävelystä, niin on tässä muutakin kuin vain pienet kengät. Kokeiltu on. Tosin kun oireet on hankalat, on vaikea kävellä jo ihan ilman kenkiäkin kun tekee kipeää. Tuo kylmähoito teksi varmaan hyvää, mutta mitenkähän käy, kun on muutenkin jalat ja kädet ihan jäässä ja menee valkoisiksi pakkasella..

        Talvisin minullaki kutisee ja pnoittaa varpaat,kerran kuumassa vedessä haudoin ja se auttoi.


      • Aliarvostettu vinkki
        susan.a kirjoitti:

        Hei! Itselläni ko vaiva nyt toisena talvena, eli varpaissa sietämätön kutina, punoitus ja turvotus. Lääkäreiltä en ole saanut apua. Ystävättäreni kehotti kokeilemaan antihistamiinia, jos olisi nokkosihottuma, nokkosrokko.. Olen nyt viikon syönyt antihistamiinia ja kutina ja punoitus ovat poissa ja turvotus laskenut. Oli vaivan nimi mikä tahansa niin kannattaa kokeilla! Merkillä ei varmaan väliä, kaikissa sama vaikuttava aine.

        Antihistamiini on toisinaan ihmelääke, koska se hillitsee osaltaan tulehdusta (sytokiineja). Hillitsee jopa epäterveellisen ruuan aiheuttamaa tulehdusta.


    • avunsaanut

      Punaiset arat ja turvonneet varpaat voi olla myös virtsatulehduksen syy..Samoin verensokeri voi olla koholla. Niistä kannattas ensimmäisenä ottaa testi. Itselläni oli varpaat kuin kirsikat ja kipu oli sytkyttävä ja kirvelevä-kokeissa löyty paha virtsatulehdus, ja se ei minua muuten vaivannut.Lääkkeet autto heti.

      • 57-vuotias nainen

        Minulla on ollut kipu jaloissa. Jos pidän kenkiä kävelen taikka ajan autoa ihan sama. Varpaisiin koskee,
        että en kärsi edes itse hieroa kun kipu on kova. olen vaihdellut kenkiä ja vaikka mitä. Kipu on kova
        ja yleensä rupeaa tuntumaan kun joudun kävelemään. Eilen olin ostoksilla jouduin ottamaan kengät
        välillä kainaloon ja kävelemään paljain sukkasin. Vaihdoin avo lipoppaat, että kärsin ajaa autoa. Jos en
        kävele paljon niin kupua ei tule. Eikä jalkoja normaalisti särje. Jos toisilla on samoja oireita olisin kii-
        tollinen jos joku voisi auttaa. ps. en käytä alkoholia


    • nax

      Minullakin ollut sama ongelma nyt 6 vuotta.
      Aina talvisin tulee varpaat ja sormet kipeäksi, punottaviksi ja kutiseviksi.. yleenäs silloin, kun ilmat vähän pakastuu ja tulee lunta. Lääkärissä en ole käynyt, mutta oma diagnoosi on ilman kuivumisesta johtuva ihon kuivuminen.
      Lääkkeenä käytän kosteusvoidetta ja sillä ainakin toistaiseksi pärjäilty.

      • vaivapois

        Aihe kiinnosti minuakin vaikka ei olekkaan meillä enää ajankohtainen . Kun mieheni oli vielä työmaailmassa
        hänellä oli JOKA talvi kyseinen vaiva . Vaiva ilmaantui aina kun pakkaset tuli . Ei ollut lääkäreillä minkäänlaista käsitystä , mistä johtuu . Hän oli linja-auton kuljettaja . Istui päivät pitkät ratin takana ja illalla manas kuinka tuskallista taas oli koko pv . Hänellä vaiva oli vaan vasemmassa jalassa , oikea jalka oli lähempänä lämmityslaitteita . Mutta olisitte nähneet sen jalan aivan kuin melooni , punaiset, tummanpuhuvat varpaat , kauhea kutina ja poltto . Joskus pelkäsin että siihen tulee kuolio .Hän ihmetteli että mistä ne varpaat siellä pakkaskengissä tiesi koska oli TALVI kun ei ne koskaan palelleet . MUTTA , kun mieheni jäi eläkkeelle 65v vaiva katos .Liikuntaa , ei paikallaan istumista , totesi mieheni kun ihmettelimme ensimmäisenä talvena kun ei vaiva ilmaantunut .Hän on ollut 7v eläkkeellä ja vaiva on pysynyt pois .


      • kk
        vaivapois kirjoitti:

        Aihe kiinnosti minuakin vaikka ei olekkaan meillä enää ajankohtainen . Kun mieheni oli vielä työmaailmassa
        hänellä oli JOKA talvi kyseinen vaiva . Vaiva ilmaantui aina kun pakkaset tuli . Ei ollut lääkäreillä minkäänlaista käsitystä , mistä johtuu . Hän oli linja-auton kuljettaja . Istui päivät pitkät ratin takana ja illalla manas kuinka tuskallista taas oli koko pv . Hänellä vaiva oli vaan vasemmassa jalassa , oikea jalka oli lähempänä lämmityslaitteita . Mutta olisitte nähneet sen jalan aivan kuin melooni , punaiset, tummanpuhuvat varpaat , kauhea kutina ja poltto . Joskus pelkäsin että siihen tulee kuolio .Hän ihmetteli että mistä ne varpaat siellä pakkaskengissä tiesi koska oli TALVI kun ei ne koskaan palelleet . MUTTA , kun mieheni jäi eläkkeelle 65v vaiva katos .Liikuntaa , ei paikallaan istumista , totesi mieheni kun ihmettelimme ensimmäisenä talvena kun ei vaiva ilmaantunut .Hän on ollut 7v eläkkeellä ja vaiva on pysynyt pois .

        kyseessä on todennäkösesti Raynaudin oireyhtymä


      • kutisevat varpaat
        vaivapois kirjoitti:

        Aihe kiinnosti minuakin vaikka ei olekkaan meillä enää ajankohtainen . Kun mieheni oli vielä työmaailmassa
        hänellä oli JOKA talvi kyseinen vaiva . Vaiva ilmaantui aina kun pakkaset tuli . Ei ollut lääkäreillä minkäänlaista käsitystä , mistä johtuu . Hän oli linja-auton kuljettaja . Istui päivät pitkät ratin takana ja illalla manas kuinka tuskallista taas oli koko pv . Hänellä vaiva oli vaan vasemmassa jalassa , oikea jalka oli lähempänä lämmityslaitteita . Mutta olisitte nähneet sen jalan aivan kuin melooni , punaiset, tummanpuhuvat varpaat , kauhea kutina ja poltto . Joskus pelkäsin että siihen tulee kuolio .Hän ihmetteli että mistä ne varpaat siellä pakkaskengissä tiesi koska oli TALVI kun ei ne koskaan palelleet . MUTTA , kun mieheni jäi eläkkeelle 65v vaiva katos .Liikuntaa , ei paikallaan istumista , totesi mieheni kun ihmettelimme ensimmäisenä talvena kun ei vaiva ilmaantunut .Hän on ollut 7v eläkkeellä ja vaiva on pysynyt pois .

        Minullakin tuo varpaiden kutina ja arkuus ollut parina talvena. Pari vikkoa siten taas alkoi. Nyt sain kuriin sillä, että liotin ämpärissä, johon laitoin lusikallisen suolaa ja ihoöljyä. Nyt olen pessyt pari kertaa päivässä ja laittanut aina ihoöljyä niihin sen jälkeen. Pari viikkoa sitten kun vaiva alkoi tuli myös ihan rakkoja varpaisiin, koska iho meni jotenkin niin araksi ja heikoksi. Laitoin rakkokohtiin ensin ihoöljyä ja sitten vähän pumpulia ja läästarin päälle. Yritän myös välttää sisällä talvikengillä oloa eli töissä sisäkengat vaihtokenkinä. Nyt on kutinat pysyneet melkein viikon verran ihan pois. Ihanaa! Toivottavasti nuo pikkuvinkit auttavat jotain toistakin.


    • yökipu...

      Voisiko joku kertoa, mistä johtuu jalkaterän ihon kosketusarkuus ja aaltoileva, pistävä kihelmöinti.
      Pahimmin pistävää kihelmöintiä esiintyy vasemman jalan ulkosyrjässä. Pieni hieronta auttaa heti muutamaksi minuutiksi, mutta tulee uudelleen. Jalkaterän iho on hyvin kosketusarka. Kylmällä vedellä kun huuhtelee se auttaa hetkeksi. Olen huomannut, että lenkkeily ja liikunta pahensi tilannetta. Illalla tulee jalkoihin pientä turvotusta, muuten on ihan terveen näköiset jalat.

    • Neilikka.

      Voisiko olla että poikaystävälläsi olisi varpaat paleltuneet? Itse olen kärsinyt lapsesta asti samasta vaivasta ja muistan kuinka pikkuvarpaani ihan mustuivat kun paleltuivat.. Varpaan päät ja pikkuvarvas lähes kokonaan kipuilee pakkasilla joka ikinen talvi.. Viimeksi tänään valitellut kipeitä varpaita...

      • Sisula

        Minulla varpaat alkavat palella jo 5 asteessa eivätkä mitkään sukat tai jalkineet riitä. Varpaat tulevat myös kipeiksi ja kosketusaroiksi. Liikun paljon ulkona työni ja harrastusteni takia. Kerran varpaat muuttuivat mustiksi ja menin päivystykseen. Sain diagnoosiksi Raynaudin taudin eli valkosormisuuden. Minulla se vain on iskenyt varpaisiin. Sain lääkkeeksi Nifangin-pillereitä. Ne laajentavat ääreisverenkiertoa aivan samalla tavalla kuin alkoholi. Jos syön kaksi tabl. päivässä, pärjään hyvin talvella kovassakin pakkasessa hyvin pukeutuneena. Kolmesta tabletista alkaa kasvoissa näkyä katkenneita verisuonia kuin tavantakaa vahvempaa nappailevilla.

        Syksyisin en koskaan muista aloittaa ajoissa lääkitystä, vaan saan ensin mustat arat ja pingoittuneet varpaat. Pikkuhiljaa pingotus häviää, mutta iho ei palaudu normaaliksi enää. Joulun tienoilla se alkaa sitten kuiriutumaan ja tammikuun varpaat onkin sitten ihan siistin näköiset.

        Muutama päivä sitten iskin vasaralla oikein kunnolla vasempaan etusormeeni ja siihen tuli samankaltaiset oireet. Se on selvästi kylmempi kuin muut sormet. Onneksi Nifangin hoitaa varpaiden ohella sormenkin verenkierron.

        Mielestäni tämä Raynaud on kiva tauti, kun siihen on helpot lääkkeet ilman sivuvaikutuksia. Ja kesällä ei ole edes oireita. Voisiko aloittajan siipalla olla sama?


    • studio 55

      Palellutin/kylmetin varpaani 70-luvulla vm-palveluksen aikana.Epämääräinen tunnottomuus,punoitus,turvotus on erityisesti iltaisin.Tuntoherkkyys on tallella.Iltaisin kuuma vuoroin kylmä suihku ja jopa lumella hierominen rauhoittavat.Olen lääkärillekkin maininnut.Vähän p..ka juttu,en tiedä miten sitten ihan vanhana vaivaa.

    • kkkeljuu vaivaaa

      kihti oireilee vain silloin kun on syönyt tai juonut jotain sopimatonta.(alkoholi,kalat ym)

      • Työssäkäyvä nainen

        Isoa varvasta kivisti kovasti, lääkäri ei ottanut kantaa, ei labrakokeita. Menin itse keskussairaalaan ja maksoin itse labrakokeet mm.uraattipitoisuuden- joka olikin koholla yli 400. Hakeuduin lääkärille, ruokavaliohoitoinen kihti ei lääkkeitä. Määräsi rtg.n kuvan varpaasta. Nivelrikko. Pärjäile. Internetistä saat kihdin hoito-ohjeet.


    • Ridi

      Itselläni on sama vaiva ja nivelrikko; tämä on ensimmäinen kerta, kun varpaat kipeytyvät. Menen lääkäriin, mutta minulla on vaikeuksia kävellä. Apua!

      • Sylvesteri

        Täysin sama juttu, nivelrikko varpaissa. Se alkoi ison varpaan tyvinivelestä, nyt on koko päkiän seutu kipeä ja on vaikea kävellä. Vaiva on aaltoilevaa, joskus parempi, joskus huonompi. Terveyskeskus lääkärit ei ymmärrä tätä. Avun saat joltain yksityiseltä. Minä kävin paikallisella Terveystalolla yksityisellä yleislääkärillä, joka oli erikoistunut nivelpistoksiin. Kortisonia puudutusaineen kera injektiona paikallisesti isonvarpaan tyviniveleeseen ja kävelen taas pari kuukautta, eihän nivelrikko kokonaan parane millään, sen kanssa pitää vain oppia elämään. Joskus, kun se on tulehtuneessa vaiheessa, siihen tehoaa kylmä, muuten lämmin.
        Se nivelpistos ei ollut kovin hinnakaskaan, 59 €.
        Koeta kestää!
        T. 69 vuotias nainen


    • selby

      olen syönyt viikon ajan tulehdus-kipu lääkkeitä,varpaissa todettiin kulumavika.Nyt on maha sekaisin ja olo kuin zompilla.mutta varpaita koskee edelleen ja tuntuvat puutuneen,ihan kuin niitä ei olisikaan mutta kipu on,että tiedän niiden olevan tallessa.Aion lopettaa pillerien syönnin ja keskityn luontaisjuttuihin,onko kellään mitään vinkkiä edes pieneen helpotukseen????

    • selby

      Noniin totesin eilen että kuuma kylpy jaloille ei ainakaan ole hyväksi, hyvä kun pystyin kävelemään tänään .ostin kylmägeeliä ja se tuntuu olevan ihan ok.eli kylmä on hyväksi ainakin meikän varpaille.onko muilla mitään poppakonsteja ,kertokaa????

      • Sylvesteri

        Jos Sinulla on nivelrikko ja se on aktiivisessa ( tulehdus ) vaihessa, kylmä on siihen sopiva ratkaisu. Kun se rauhoittuu, se tykkää lämpimästä.


    • jjm

      Minulla on ollut jo vuoden ajan varpaassa kipuja.Nyt toiseenkin varpaaseen on tullut "kyhmy" noin parin tunnin jälkeen se sattuu kengissä.
      Itsellä ikää vain 13

      • punavarvas

        Raynaud'n ilmiö? Googlaten löytyy tuosta asiaa.

        Mulla on kovilla pakkasilla keskimmäisten varpaitten päät punaiset, arat ja kutisevat niin vietävästi. Sään lämmetessä vaiva unohtuu.


      • kylmä tai hiki
        punavarvas kirjoitti:

        Raynaud'n ilmiö? Googlaten löytyy tuosta asiaa.

        Mulla on kovilla pakkasilla keskimmäisten varpaitten päät punaiset, arat ja kutisevat niin vietävästi. Sään lämmetessä vaiva unohtuu.

        Itse diagnosoitu Raynaud´n tauti minullakin. Siis tämä kutina tekee hulluksi,, samoin varpaiden arkuus! Joka toinen varvas on tummanpuhuva, toiset sitten helakan punaiset.Ja todella, mistä varpaat tietävät että ulkona on pakkanen???En ole palelluttanut niitä, en edes kylmettänyt. Olen laittanut tuon taudin huonon ääreisverenkierron piikkiin,koska minulta on leikelty suonikohjuja ja niitä aina vaan putkahtelee lisää.
        Sormissa on sitten ihan ´vain´valkosormisuutta. Mietin myös hakisinko reseptin tähän vaivaan, mutta toisaalta jos se lisää katkenneita hiusverisuonia niin niihin minulla ei kyllä olisi enää varaa..


      • Apua!
        kylmä tai hiki kirjoitti:

        Itse diagnosoitu Raynaud´n tauti minullakin. Siis tämä kutina tekee hulluksi,, samoin varpaiden arkuus! Joka toinen varvas on tummanpuhuva, toiset sitten helakan punaiset.Ja todella, mistä varpaat tietävät että ulkona on pakkanen???En ole palelluttanut niitä, en edes kylmettänyt. Olen laittanut tuon taudin huonon ääreisverenkierron piikkiin,koska minulta on leikelty suonikohjuja ja niitä aina vaan putkahtelee lisää.
        Sormissa on sitten ihan ´vain´valkosormisuutta. Mietin myös hakisinko reseptin tähän vaivaan, mutta toisaalta jos se lisää katkenneita hiusverisuonia niin niihin minulla ei kyllä olisi enää varaa..

        Mullakin noi keskimmäiset varpaat ihan punaset. Ja kutisee paljon. Sitten jos vähänkin vahingossa lyön varpaani johonkin niin sattuu ihan h*lvetisti. Huono verenkierto mullaki muuten.


    • hahahaottehauskoja..

      Hhahahahahah

      tänne ne tulee nettiin valittamaan "mun varpaisiin sattuu" :D

      Lääkäriin siitä jos niin paljon sattuu. Otherwise.. just shut up.

      • Eltsu_

        Työterveydestä sain diagnoosin yli 30 vuotta sitten: Raynaudin oireyhtymä. Ihan samat oireet. Adalat verenpainelääkkeellä pärjään joten kuten. Aloitan syömään, kun tulee pakkaset.


    • Punavarvas

      voi sinua - ei tarvitse lukea, mikäli ei kiinnosta. Aina ei jaksa ymmärtää miten toisten keskustelut voi joitakin noin sapettaa...

      Minä ainakin olen tosi iloinen kun löysin täältä samoista oireista kärsiviä ja osaan niiden myötä paremmin hahmottaa mikä varpaitani vaivaa. Ja kuten edellä on todettu, lääkärit on harvoin löytäneet mitään apua ongelmaan.

    • mur

      Oi ihanaa, vihdoin löysin kohtalotovereita! Itselläni oireet varpaissa alkoivat kun olin 13-vuotias. Kesken koulupäivää alkoi sietämätön kutina varpaissa. Oli niin kova etten pystynyt keskittymään tunnilla mihinkään. Oireet jatkuivat pari päivää ja varpaat olivat turvonneet ja kutisivat niin rajusti että mieleni teki hakea oksasakset ja laittaa ne poikki. Siitä lähtien lähes joka talvi marras-joulukuussa sama ongelma. Kutina ei nykyään ole aivan yhtä sietämätöntä mutta kuitenkin häiritsevää. Itselläni ongelma on molempien jalkojen 2. ja 3. varpaiden kärkinivelissä. Ensin tulee turvotus, punoitus, kuumotus ja kutina, sitten varpaat menevät lähes sinisiksi ja ovat pari seuraavaa päivää kipeät ja kuihtuneen näköiset. Muutamana talvena oireita ei ole ollut mutta silloin olenkin viettänyt osan talvesta lämpöisimmissä maissa. Ja todellakin on ollut turhauttavia lääkärikäyntejä. Milloin on käsketty pukeutumaan lämpimämmin ja milloin on ollut arvauskeskuksessa "huonosuomi"-lääkäri joka ei ole ymmärtänyt tarkkaa kuvaustani ja määrännyt sienivoidetta. Ja osittain ongelma on se että oireet yleensä kestävät vain parista päivästä viikkoon, joten varpaat saattavat olla aivan kunnossa silloin kun lääkäriajan vihdoin saa.

    • varpaat naksuu

      "Ja osittain ongelma on se että oireet yleensä kestävät vain parista päivästä viikkoon, joten varpaat saattavat olla aivan kunnossa silloin kun lääkäriajan vihdoin saa.
      Sama vika rahikaisella.

    • K.Kaikkonen1

      Kaikkosella katkes varvavas ku sen kivveen potkasi.

    • kutinavarvas

      minulla oli nuoruudessa tuollaiset varpaat yhden talven ; kutisivat aivan sairaasti ja tuntuivat jopa kipeiltä. Jouduin pitämään koulussa talvikenkiä päivät pitkät. No jouduin sitten saunanpesuun avojaloin ja äitini vahvat pesuainesekoitukset tekivät lopun myös minun jalkaongelmastani. Saunanpesun jälkeen en ole vaivasta kärsinyt.

    • pattivarvas

      Löysin tämän vanhan ketjun etsiessäni selitystä kuvatuille oireille varpaissa. Juuri iltaisin ja öisin pahimmillaan oleva kutina, kihelmöinti ja varpaiden turpoaminen lähinnä varpaan päästä(hieman kuin kynsivallintulehdus) ovat pahimmat oireet! Ketjusta käy selkeästi ilmi ettei parantavaa hoitoa vaivaan taida olla mutta onko mitään uusia keinoja joilla tilannetta voisi helpottaa?? Kylmä suihku/jalkakylpy on ainoa mistä saanut edes hetkellisen avun. Nyt pari varvasta ovat jo niin kipeät, että kävely sattuu kun kenkä hankaa niihin. Ja kutina on öisin niin kovaa, että tekisi mieli käyttää raastinrautaa!!

    • Nöpö

      Pojallani on sama vaiva, alkoi ensimmäistä kertaa nyt muutama päivä sitten. Koulussa ollaan kengät jalassa koko päivän, mikä varmasti pahentaa asiaa. Kävimme lääkärissä, joka myös googlasi että mitähän se mahtaa olla. Eipä keksinyt vaivalle nimeä.. Määräsi vahvaa kortisonivoidetta ja vahvan antibioottikuurin. No voidetta kyllä varmaan kokeillaa, mutta antibiootit saa odottaa. En usko että on ratkaisu ongelmaan. Aiempana ketjussa on hyviä vinkkejä.. antihistamiini, öljyhoito ym. kilpirauhaskokeet.. Täytyy testata noita ja käyttää poika kokeissa. Onko kenelläkään lisää vinkkejä mikä auttaisi? Onko jotain vinkkejä kuinka puhdistaa kenkiä sisältä?

    • kutinaton

      Jos kortisonivoidetta tarvitaan pitkään, kannattaa kokeilla välillä kortisonitonta tuotetta. Kortisoni on pitkään käytettynä melkoinen myrkky. Bepanthen Anti-Exem –voide on kehitetty kutiavan, ärtyneen ihon ja ihottuman päivittäiseen hoitoon, kortisonivoiteiden korvaajaksi.

      Bepanthen Anti-ExemCreme vaikuttaa kahdella tavalla: se sekä lievittää kutinaa että elvyttää ihonsarveiskerrosta, mikä vähentää raapimisen tarvetta ja auttaa ihoa parantumaan.

      Kuivaan ihoon se ei ole paras mahdollinen tuote, vaan
      silloin kannattaa käyttää kuivan ihon kosteuttajia. Sain tämän tuotteen on testattavaksi suosittelumedia Hopottajien kampanjassa ja täytyy myöntää, että sain avun omaan ongelmaani.
      www.hopottajat.fi/antiexemcreme/

      • Acrocyanosis

        Ilmeisesti valtaosalla oireisista on ns. Acrocyanosis, sukua Raynaudin syndroomalle. Se on aika tuntematon lääkärienkin keskuudessa. Itse diagnosoin sen netin kautta ja menin lääkärille ja sanoin mikä vaiva on. Hän vahvisti sen. Vaiva ilmestyi pari vuotta sitten pienenä sinipunasena pisteenä molemmissa isovarpaassa, josta se on laajentunut. Vaivaa talvella. Iho on väliin sininen ja väliin punainen ja tulehtunut. Nyt juuri pakkasten alkaessa erityisen ärhäkkä. Vaikea kävellä. Kenkä hankaa. Iho on ohut. Käytän vaseliinia pitämään ihon ehyenä. Auttaa myös siihen, ettei kynnen sivulta iho rikkoudu. Siihen ei ole mitään lääkitystä, parannuskeinoa. Paras varmaan olisi UVB hoito talviaikaan. En ole kokeillut.


    • Anonyymi

      Tänään liikassa kaveri astiu varpaitten päällä. Enkä pysti laittamaan painoa ja varpaat ei liiku vaikka haluaisi. Ne on myös ihan turvonneet.

    • Anonyymi

      Minulla kanssa vvarvasongelmaa. Alkoi viime talvena molemmissa jaloissa, tuli myös pieniä verenpurkaumia ja jokunen varvas näytti harmahtavalta. Ei voitu sulkea vaskuliittia pois, mutta tuskin on sitä. Kuvattu on, ei nivelrikko. Kodkaan ei ole paleltunut. vaikuttaisi joltain systeemiseltä hommalta. Ei ainskaan vielä kuitenkaan Raynaudia.

      Ajattelin viime vuonna että ehkä on koronavarpaat (googlas covid toes) ja menee ohi, kun kesäksi parani. mutta nyt syksyllä palasikin takaisin. Myös ”chillblain” ja chillblain lupus” näyttävät jokseenkin samalta, tosin tänä syksynä pahin on juurikin varpaiden päät. Turpoaa, kovenee ja ihankun liha okisi sisällä ihan mössöä, sattui vimmatusti kun potkaisin maton reunaan… nyt myös vähän turposi yks varvas kokonaan.

      No, kyl näiden kans pärjää mutta mielenkiinnolla kanssa kuulisin kohtalotovereiden mahollisia onnistuneita lääkityksiä jne.

      • Anonyymi

        Ja täydennys, ihotautilääkärit ja reumatologi eivät ole löytäneet mitään diagnoosia. Kilpirauhanen ok.


    • Anonyymi

      Olisko inflammatio kyseessä , jos varpaat punottaa ja kosketus aiheuttaa kipua.
      Joten ei kai ne varpaat ole kipeät ilman syytä. Mene vaan lääkäriin vielä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1779
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe