oikke hyvä viini!

hei vaan, söin tässä iltapäivällä kunnon kala-aterian ja palanpainikkeeksi minulla oli israelilaista valkoviiniä. Hyvää oli! Kun tutkin pullon etikettiä, siinä oli hepreaa ja joukossa myös luki länsimaisin kirjaimin: "kasher l'pesach".

Siis, siis, siis...eikös viini ole tehty pelkästään kasviksista elikäs viinirypäleistä? Miksei kaikki viini, myös vaikkapa argentiinalainen, sitten ole kasher tai kosher tai miten se nyt sanotaan? Jotkut elukathan ne kiellettyä ruokaa on, kuten sika.

Ja pesach-sanahan meinaa sitä Egyptistä-pääsyn muistojuhlaa? Onko juutalaisille olemassa tavallista "kosher" ja erityistä "kosher l'pesach" viiniluokitusta?
3423
Äänestä

Muut lukivat myös

Vastaukset 3

Vanhimmat

Ja sen valmistaminen, kuten muutkin maan tuotteet eivät ole automaattisesti kosher.

Raamatussa on, että kun maata aletaan viljelemään, pitää siinä pitää lepovuosi joka 7. vuosi ja oliko se uudella peltopalstalla 3 ensimmäistä vuotta antaa H-rralle se sato tai jotenkin niin.. Enivei, maataloudessa on asioita jotka kuuluvat kashrutin pariin. Ja viinistä vielä se, että joissakin viineissä käytetään esim karmiinin punaista, jota saadaan eräiden hyönteisten kuorista, ja huonteisten nauttiminen kun on juutalaisessa uskonnossa kielletty. Ja sitten on toki lisäaineet ja muut nykyseltään. Ja onhan toki niinkin, että Israelin maan pyhyyskäsite korostuu varsinkin viinissä. (itse en juo viiniä niin paha mennä tarkemmin sanomaan, ken tietää, kertokoon.. rasismia vastaan, miki?? )
Mainitsemasi teksti taitaa tarkoittaa, että kyseinen viini soveltuu nautittavaksi myös pääsiäisenä.. silloin kun pitää esim. kaikki hapatettu olla huis veks talosta..
JA tunnetusti J-lan antamiin säädöksiin suhtaudutaan "suht" tarkasti.

Hyvää kevättä
Jaffat

Äänestä
  • uutta, en ole tullut ajatelleeksikaan, että viiniin voidaan laittaa väriä hyönteisten kuorista. Hyi helkkari ja yääk! Jostain muistan lukeneeni, että tiettyihin punkkuihin varsinkin Espanjassa laitetaan verijauhetta punavärin syventämiseksi. Sillekin sanon hyi helkkari ja yääk.

    Totta puhut, Toorassa tosiaan puhutaan viljelysmaalle annettavista sapattivuosista. Ehkäpä näitä uskonnollisia määräyksiä vielä noudatetaan kosher-viinin suhteen. Mutta tuskinpa tavanomaisessa maataloudessa, vaikkapa viljan ja hedelmien tuotannossa, Israelin kaltaisella pikkumaalla on enää varaa pitää pelloille sapattivuosia?

    Äänestä

liittyi muinoin se erityispiirre että viini monissa uskonnoissa vihittiin kulttikäyttöön, jonka jälkeen sitä saatettiin vielä tarjota/myydä muillekin. Jotta juutalaiset eivät vahingossa tulisi käyttäneeksi tällaista viiniä tuli voimaan erityisiä suojamääräyksiä joita yhä noudatetaan, viini ei tietenkään muuten voi olla "ei-kasher". Kasher lepesach on viini joka täyttää kaikki pesachin -pääsiäisen -erityismääräykset, sen valmistusta on joku näiltäkin osin valvonut. Kasher ja kasher lepesach ovat eri asiat, koska pääsiäisenä on kiellettyä paljon sellaistakin mikä muulloin on sallittua.

Äänestä

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastainen viesti.

Kommentoi aloitusta


muttamiksi? kirjoitti:

hei vaan, söin tässä iltapäivällä kunnon kala-aterian ja palanpainikkeeksi minulla oli israelilaista valkoviiniä. Hyvää oli! Kun tutkin pullon etikettiä, siinä oli hepreaa ja joukossa myös luki länsimaisin kirjaimin: "kasher l'pesach".

Siis, siis, siis...eikös viini ole tehty pelkästään kasviksista elikäs viinirypäleistä? Miksei kaikki viini, myös vaikkapa argentiinalainen, sitten ole kasher tai kosher tai miten se nyt sanotaan? Jotkut elukathan ne kiellettyä ruokaa on, kuten sika.

Ja pesach-sanahan meinaa sitä Egyptistä-pääsyn muistojuhlaa? Onko juutalaisille olemassa tavallista "kosher" ja erityistä "kosher l'pesach" viiniluokitusta?

Anonyymi
5000

Ilmoita asiaton sisältö

  • Sisältää materiaalia, joka on loukkaavaa, herjaavaa, rasistista, uhkailevaa tai ahdistelevaa.

  • Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Myös yksityiselämään liittyvistä asioista voi keskustella siltä osin, kuin niistä on julkisesti kerrottu.

  • Sisältää lapsille haitallista tai heiltä kiellettyä materiaalia. Seksuaalinen sisältö on sallittua aiheeseen tarkoitetuilla palstoilla, joiden ikäraja on 18 vuotta.

  • Lainvastaista sisältöä voi olla mm. yksityiselämää loukkaavan tiedon levitys, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaaminen, alaikäisiin liittyvä seksuaalinen sisältö/grooming, petokset, identiteettivarkaudet, kunnianloukkaukset ja tekijänoikeusrikkomukset.

  • Sisältö ei liity palstan tai keskusteluketjun aiheeseen.

  • Viesti ei ole suomea tai ruotsia (pl. International Forums), se sisältää mainontaa, se sisältää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, se on massapostitus tai jokin muu syy.

Jaa keskustelu