Olkapää paskana

-G-

Rikoin tuossa olkapääni nostaessa penkistä kohtuu isoilla painoilla, ja olisin kiinnostunut kuulemaan ehdotuksia mikä mahtaisi olla todennäköisimmin vikana/syynä?
Tein siis normaali sarjaa, á 6-8 toistoa, lämmittelyt pelkällä tangolla jne.
195 on pituutta, eli otekin on kohtuu leveä tietty. Ja vielä, aloittelin vasta penkistänoston, eli tukevat lihakset ehkä vielä vähän "epävakaat".

Thanks in advance.

9

5466

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • puntti-juntti

   haluisitko sinä tietää mikä on olkapäässäsi mennyt paskaksi vai mikä voisi olla mahdollisesti treenissa/nostossa vikana että olkapää on mennyt ylipäätään rikki?
   Lääkäri voi varmasti vastata siihen mikä siellä on rikkoutunut mutta nostamisesta tai treenauksesta voi tietenki jotain sanoa...

   Itsellä ainakin meni olkapää pystypunnerruksessa paskaksi ainoastaan sen takia etten malttanut lämmitellä tarpeeksi ennen maksimi nostoa... siitäpä kärsinkin sitten muutaman vuoden! tapahtuneesta on melkein vajaa 10 vuotta ja vieläkin jos en lämmittele äärimmäisen hyvin kyseistä olkapäätä alkaa se prakaamaan ja kipua tulee!
   Toisena syynä voisin kuvitella (mutten ole varma) että jos nosto-ote on todella leveä ja nostossa tangon laskee pois käsien "linjasta".. eli esim. laskee tangon mahan päälle.. tulee nosto kulma olkanivelellä suureksi ja mahdollisesti "vääntää" olkapäätä kupistaan..
   en tiedä!
   Ajattelisin vain näin..

  • weider---

   Ettei vaan olisi kiertäjä mennyt paskaksi. Oli miten oli, on turha arvailla sen enempää. Lepoa ja kylmää.

  • hjp

   Penkkimiesten tyyppivika elikkäs tod. näk. ja valitettavasti varmaankin kiertäjäkalvosin.

   Se on pätkä, joka kulkee olkapään sisällä ja vastaa esim. käsivarren kääntämisestä akselinsa ympäri. Kiertäjäkalvosin toimii esim. kädenvääntöliikkeessä. Ei näy päällepäin. Penkissä se altistuu kuormalle stabiliteetin pitäjänä ja isoilla painoilla tehdessä joskus liikerata punnerruksessa vähän heittää ja jos se heittää sopivasti, niin kalvosimille tulee liian iso kuorma, kun ne yrittää vakauttaa liikettä.

   Tyypillisesti penkissä se on just tää mikä menee, kun painoa alkaa olla reilusti yli sadan. Vamma on vakava, monen penkkiura hiipuu kiertäjäkalvosimien vuoksi. Ovat hitaat paranemaan ja eivät varmasti parane penkkiä ja olkapäitä kovaa tekemällä. Keihäänheittäjät yms. kärsivät tästä vammasta usein myös. Leikkauskaan ei tee olkapäästä ehjää, jos on mennyt kunnolla.

   Isot viisaat miehet tekevät osana reeniänsä kiertäjäkalvosimien vahvistusta esim. taljassa kädenvääntöliikkeillä, jotta saadaan se kestämään kuormaa, kas kun sitä on likimain mahdotonta vahvistaa muuten. Se ei vahvistu esim. penkkiä tekemällä mutta hajoaa kyllä siinä hommassa ;)

   Leveät otteet alistavat vammoille enmmän, kuin kapeat. Isot penkkimiehet eivät tee kalvosinvamman pelossa esim. niskantakaapunnerruksia ollenkaan.

   Käytännössä sun pitää nyt:

   - lopettaa penkin ja olkapäiden teko pariksi viikoksi kokonaan
   - sen jälkeen pienillä painoilla käsipainoliikkeitä varovasti muutama viikko ja kevyesti
   - samoin kandee tehdä taljassa kädenvääntöä varovasti ylhäältä ja alhaalta jotain 15-20 toistoa muutama sarja pari kertaa viikossa, kun olkapää kestää. (siten, että koko käsi on liikkumattomana ja vain yläolkapää tekee liikkeen)

   Toinen mahis on, että sulla meni vain etuolkapään siteet. Ne paranee helpommin, mutta saattavat venyä hieman ja siten altistaa jatkossa samalle vammalle. Diagnoosina voit miettiä, että jos vikapaikka on solisluun-olkapään etuosan puolella selvästi ja rutinaa kuuluu, se voi olla tuo viimeksimainittu. Jos kipupaikka on syvällä ja vähä nsivummalla / taaempana, se on kiertäjäkalvosin.

   Niin ja takaolkapäät on sitten toinen mitä kannattaa stabiliteetin vuoksi vahvistaa penkkireenissä, kalvosinten ohella. Sitten kun paikat kestää.

   • pastori

    Kiertäjäkalvosin on lihasryhmä, joka ympäröi lapaluuta.

    Lihasryhmästä näkyy päällepäin alempi lapalihas, infraspinatus (f: olkavarren ulkokierto). Infraspinatusta avustaa sen alapuolella pieni liereälihas, teres minor.

    Olkanivelen päältä olkalisäkkeen alta kulkee ylempi lapalihas, supraspinatus (f: aloittaa olkavarren loitonnuksen, avustaa lievästi uloskierrossa).

    Lapaluun alla sijaitsee lavanaluslihas, subscapularis (f: olkavarren sisäkierto) olkavarren sisäkiertoa tekevät MYÖS iso rintalihas, leveä selkälihas, iso liereälihas, jossain määrin myös hartialihas.

    N. 99% treenaajista lämmittelee väärin. Joko vetävät jo lämmittelyssä itsensä piippuun, tai vielä useimmiten, niin kuin tässä tapauksessa, tekevät pari höyhenenkevyttä sarjaa ja iskevät heti raskaat raudat tankoon. Miten kukaan voi kuvitella kropan olevan valmis 100kilon painoihin parin "tyhjä tanko"-sarjan jälkeen??

    Lämmittelyn tarkoituksena on valmistaa lihas ja nivelet raskaisiin painoihin. Tämä tehdään tietenkin nostamalla jokaisen lämmittelysarjan painoja samalla tiputtamalla asteittain toistomääriä, jottei lihas väsyisi.

    Paras löytämäni ohje lämmittelyyn löytyy MAX-OT -treenisysteemistä (www.ast-ss.com). Siinä ennen harjoitusta tehdään 3 lämmittelysarjaa ja 2 lähestymissarjaa seuraavan kaavan mukaan:

    1. sarja: 12x 50% treenipainoista
    2. sarja: 10x 50%
    3. sarja: 6x 67% (eli 2/3)
    4. sarja: 3x 80%
    5. sarja: 1x 90%

    sarjojen välillä normaali tauko.

    Olen huomannut tämän systeemin niin hyväksi että käytän sitä vaikka en treenaisikaan MAX-OT-tyyliin, ja suosittelen muillekin kokeilemaan


  • weider--

   Hyviä ehdotuksia ja ajatuksia porukalla. Painotan vielä, että nyt on erittäin tärkeää levätä tarpeeksi kauan. Vei se sitten vaikka 3kuukautta sillä jos telot rikkinäistä kiertäkalvosinta pahempaan kuntoon niin et pahimmassa tapauksessa tee penkkipunnerrusta enää koskaan ja säryt saavat vallan. Se vasta onkin mukavaa kun ottaa kahvikuppia kaapista tai pukee paitaa ja sattuu niin helv...

   Miten sitten hoitaa lihasvammaa? Tärkein on totaali lepo. Ei pienintäkään rasitusta kipeytyneelle lihakselle. Hyvänä kakkosena on kylmähoito joka lievittää kipua,eristää kipeytyneen alueen, vähentää turvotusta ja tulehdusta ja siten nopeuttaa paranemista.Käytä jääpussia,kylmägeeliä tai vastaavaa kipu paikassa n.10-20 minuuttia kerrallaan 3 kertaa päivässä.Kylmähoidosta on paljon hyötyä vielä jälkeenkinpäin vaikka ei heti vamman tultua huomattukaan laittaa kylmää.
   Jos kipu pitkittyy niin syö esimerkiksi buranaa kuuriluontoisesti sillä se auttaa myös tulehdukseen. Lääkärille sitten kannattaa mennä jos kipu ei mene viikossa levossa ohi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että useimmat terveyskeskuslääkärit ovat tietämättömiä/avuttomia jopa yksinkertaisten urheiluvammojen hoidossa. (Kokemusta on vuosien ajan). Lääkäri määräisi mitä luultavimmin lepoa,kylmää,mobilaattia ja tulehduskipulääkkeitä joista joskus saattaa olla kyllä hyötyäkin.Tuli mitä tuli mutta älä anna pistää kortisoonia.Siitä on ennemmän haittaa kuin hyötyä!

   Seuraavaksi kun treenaat niin muista tosiaan lämmitellä hyvin. Mielellään ensin aerobista 5-20 minuuttia ja sen jälkeen lämmittelyä painoilla ja asteittain valmistaa lihas kovaa koitosta varten. Ku nlihas on kerran vaurioitettu niin se kipeytyy helposti uudestaan.

   • xcvxcv

    erittäin harvalla "tosissaan" treenaavalla on kärsivällisyyttä odottaa niin kauan että olkapää kestää taas rääkkiä, vaan hätäillään ja käydään raskaiden painojen kimppuun ennen kuin on suotavaa. siitä sitten seuraa krooninen olkapääsärky ja vaikkei lihas/nival kokonaan revähtäisi, kipu muistuttaa vamman olemassaolosta joka yö...


  • -G-

   Kiitoksia vaan kovasti vinkeistä. Olkapäästä sen verran, että se ei mennyt kovin pahasti, kipua tuntuu hieman vielä ja pelkästään tuossa etuosassa. Eli kun siihen tulee rasitusta niin saattaa tuntua hieman, mutta esim. perus vipunosto sivulle ei tunnu missään.

   Ilmeisesti juuri lämmittelystä ja sen puutteesta oli kyse, lähdin liian nopeasti vetämään isoilla. Ei tapahdu jatkossa. Ote pysyy kohtuu leveänä, mutta kiinnitetään huomiota myös puhtaisiin liikkeisiin.

   • Anonyymi

    Vanha juttu, mutta mikä siinä sitte oli? Menikö kipu kui nopeesti ohi, ja millä se meni ohi? Miulla samallaine tilanne....


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Vanha juttu, mutta mikä siinä sitte oli? Menikö kipu kui nopeesti ohi, ja millä se meni ohi? Miulla samallaine tilanne....

    Minulla on sama ja ollu kohta 3kk vittu. Tiiätkö sinä jo mikä auttaa?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuumaa huumaa! Sofia Belorf keimailee pienen pienessä kesämekossaan: "Nyt jo ikävä..."

   No nyt ei ole kulunut paljoakaan kangasta tähän Sofian mekkoon. Mekko on nimittäin varustettu reilulla kaula-aukolla ja lyhyellä pituudella... https:/
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   7731
  2. IS: Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa ja nopeasti

   Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle ”tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa ja nopeasti ja heitä tarvitaan kaikkiaan 130 000 ”. Vo
   Maailman menoa
   421
   3783
  3. Häpeäisin, jos olisin Martina Aitolehti

   Miehet pettää ja jättää. Stefu petti ja jätti, Hannes Hyvösen kanssa oli varmaan kosto Stefulle, samoin Ristolaisen kaveri, palomies juoksi karkuun, B
   Kotimaiset julkkisjuorut
   144
   1707
  4. Tokmanin johtaja avauti työntekijäpulasta

   Huuskosen mukaan Tokmannilla on ollut vaikeuksia löytää työvoimaa myymälöihin ja varastoihin, jonka seurauksena tavaratoimituksia on jouduttu jättämää
   Maailman menoa
   51
   1590
  5. Taas Ruotsi pakolliseksi kirjoitukssiin?

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000008280341.html Missään nimessä ei Ruotsia saa tehdä pakolliseksi kirjoituksiin. Se pönkittää vain Ruotsin
   Maailman menoa
   114
   1449
  6. Ihanat Stefu, Sofia ja Bambi tänään liikenteessä

   Sofia kävi ottammassa toisen rokotteen. Mä sit tykkään tosta pariskunnasta, ovat niin söpöjä yhdessä❤️
   Kotimaiset julkkisjuorut
   83
   1124
  7. Kehotyytymättömyydestä kärsivä Niko Saarinen yllättää: "Oma kauneusihanne on jotain muuta kuin..."

   Niko Saarinen on Olet mitä syöt uuden kauden 1. jaksossa. Saarinen on kertonut kärsivänsä kehotyytymättömyydestä. Aiotko katsoa Nikon elämäntaparemont
   Kotimaiset julkkisjuorut
   12
   1118
  8. Muru puhu mulle

   Tapailetko muitakin?
   Ikävä
   93
   1075
  9. Toive saada olla rauhassa estää kontaktitoiveen toteutumista.

   On tavallaan luonnollista, että sisaret toivoisivat ystävällistäkin kehua vain sellaisilta miehiltä, joita he pitävät varteenotettavina miesehdokkaina
   Sinkut
   175
   1031
  10. Kuhmon osuuspankki lahjoittaa lahjakortin korona rokotteen ottajalle

   No niin 20€ lahjakortin saa kuhmossa osuuspankilta kun ottaa korona piikin.. Että tälläinen kampanja siellä sitten alkaa.. https://www.kainuunsanomat
   Kuhmo
   45
   1017
  Aihe