Täällä käydään aika kuumaakin keskustelua MALTOsta. Olen samaa mieltä niiden kanssa, jotka varoittelevat nopeiden sokeriden vaaroista, joihin maltoosi eli mallassokerikin (C12H22O11) kuuluu.
Nyt täytyy kuitenkin huomata, että jos puhutaan tuotemerkeistä, kannattaa tutkia tarkemmin valmisteen tuoteluettelot. Monissa "MALTO" nimikkeen alla kulkevissa tuotteissa onkin paljon järkevämpi hiilihydraattikoostumus, kuin voisi luulla. Niissä saattaa olla esimerkiksi pelkkää "maissi-maltodekstriiniä", jonka hiilihydraattifraktiot painottuvat pitkäketjusempiin sakkarideihin (tri- oligo- ja polysakkaridit) ja lyhyitä, eli "nopeita" disakkarideja (maltoosia ja dekstroosia) on vain pari prosenttia.
Glykeemisen indeksi osalta tämä muuttaa asiaa aika paljonkin. Sen sijaan glykeemisen kuorman tai ravinneköyhyyden osalta tilanne ei kylläkään parane. Mutta jos esimerkiksi tällaista kuvaamani kaltaista "MALTOA" käytetään vaikkapa 10% osuudella jossakin combossa, ei se niin paha asia ole metabolisen oireyhtymän riskiä ajatellen kuin jos kyseessä olisi pelkkä maltoosi, kuten MALTO nimestä voisi helposti olettaa.
Malto ja "malto"
10
1128
Vastaukset
- rdsghdfsghdf
"Monissa "MALTO" nimikkeen alla kulkevissa tuotteissa onkin paljon järkevämpi hiilihydraattikoostumus, kuin voisi luulla."
Monissa? Anna kolme tuotetta.
"Niissä saattaa olla esimerkiksi pelkkää "maissi-maltodekstriiniä", jonka hiilihydraattifraktiot painottuvat pitkäketjusempiin sakkarideihin"
Miksi maltoa edelleen markkinoinana "hitaana" hiilarina perustuu juuri tuohon valheeseen että se koska se on pitkäketjuista niin sitten sen täytyy olla jotenkin hidasta. Paska puhetta. Malto on aina nopeaa, oli sitten minkäpituisia ketjuja tahansa.
Lähes kaikki reippaammin hiilaria sisältävät tuotteet ovat hiilarie osalta paskoja jos niiden pääasiallinen käyttötarkoitus on muu kuin palkkari. Fruktoosi tekee tässä vähän poikkeuksen parempaan suuntaan. 99%:sti noi hiilarisekoitukset markkinoilla on maltoa ja dekstroosia (=sokeria sekin).
Mitä merkitystä tällä kaikella sitten on? Ei mitään. KUkaan järkevä treenaaja ei käytä nopeaa tai mielellään edes keskinopeata hiilaria esim. välipaloilla. Palkkarissa malto on parasta, riittävän "nopea". Hiilarilähteenä kannatta totutella käyttämään matalan GI:n tuotteita pääasiassa. Tiedän että kokonaiskuormalla on tässä oma merkityksensä, mutta sen varjolla ei kannatta alkaa kikkailemaan silti.- Nimetön
No mutta, meillähän on täällä ihan ehta ravitsemustieteilijä mukana keskustelussa. Arvokasta!
Kerro meille poloisille: miten "Malto on aina nopeaa, oli sitten minkäpituisia ketjuja tahansa", kuten väität? Meinaatko, että vaikka hiilihydraattiketjut olisivat selluloosakuidun pituisia sokeriketjuja (joiden hajoittamiseen imeytyviksi sokereiksi tarvitaan muuten märehtijän ruoansulatus) ne ovat silti mielestäsi "haitallisia"? Ja millä perusteella ne ovat haitallisia? Tämä olisi minulle ainakin aivan uutta tietoa! Kerro, kerro!
Ovatko myös vaikkapa vehnäleseiden sisältämät polysakkaridit, joista vai osa on niin lyhyitä että ne ylipäätään edes hajoaisivat ihmisen ruoansulatuksessa (pidempiä sokeriketjuja kutsutaankin sitten kuiduiksi), glykeemisen indeksin - tai kuormanka osalta minulle haitaksi?
Vai tiedätkä sittenkään edes mitä hiilihydraatit ovat? Herää myös kysymys, missä olet hankkinut tietoutesi ravintoaineista? Anna mä veikkaan: netistä? Joltakin bodaussivulta?
Jesjes... =D - dfsdfsdfsda
Nimetön kirjoitti:
No mutta, meillähän on täällä ihan ehta ravitsemustieteilijä mukana keskustelussa. Arvokasta!
Kerro meille poloisille: miten "Malto on aina nopeaa, oli sitten minkäpituisia ketjuja tahansa", kuten väität? Meinaatko, että vaikka hiilihydraattiketjut olisivat selluloosakuidun pituisia sokeriketjuja (joiden hajoittamiseen imeytyviksi sokereiksi tarvitaan muuten märehtijän ruoansulatus) ne ovat silti mielestäsi "haitallisia"? Ja millä perusteella ne ovat haitallisia? Tämä olisi minulle ainakin aivan uutta tietoa! Kerro, kerro!
Ovatko myös vaikkapa vehnäleseiden sisältämät polysakkaridit, joista vai osa on niin lyhyitä että ne ylipäätään edes hajoaisivat ihmisen ruoansulatuksessa (pidempiä sokeriketjuja kutsutaankin sitten kuiduiksi), glykeemisen indeksin - tai kuormanka osalta minulle haitaksi?
Vai tiedätkä sittenkään edes mitä hiilihydraatit ovat? Herää myös kysymys, missä olet hankkinut tietoutesi ravintoaineista? Anna mä veikkaan: netistä? Joltakin bodaussivulta?
Jesjes... =DAika hyvän kommentin annoin kun noin nurkkaan sut laitoin. Et pystynyt antamaan mitään "vastausta" aiheeseen oikeasti liittyen vaan rupesit vetämään kaikkea selluloosa-juttuja mukaan. Kerro nyt ne kolme tuotetta jotka pyysin, vai etkä pystykkään muuhun kuin puhumiseen ;-)
Ja edellaa sanon että kaikki malto mitä esim. gainreissa on oli siten mistä tahansa raaka-aineesta tehtyä niin on ns. nopeaa.
Vehnäleseessä on selluloosaa joo ja käyttötarkoitus on sitten ihan toinen mitä jonkin malton. Vehnäleseen idea on että siitä saadaan kuitua ruokaan.
Pystytkö keskustelemaan oikeassa aihepiirissä käytännön läheisesti vai keksitkö ottaa jotain idioottimaista mukaan jotta pääset vain pätemään itsellesi. Sinähän se varsinaine veijari ole jotka tulet tänne ja olet heti olevinasi muiden yläpuolella. Sitten kun vähän ojennetaan niin heti ollaan keksimässä epäolennaisuuksia.
Muista ne kolme tuotetta joita bodaajille myydään....
Oletko kauppais, seisooko hyllyllä malto-gainereita ;-) - Nimetön
Tulipa vähän provottua. Eipä se taida kannattaa.. ja samalla huomasin, että unohdin erään tärkeän maltodekstriinin (tai minkä tahansa hiilihydraattivalmisteen) imeytymiseen ja siten glykeemiseen indeksiin vaikuttavan seikan. Nimittäin mitä muuta ottaa yhtä aikaa. Jos joku mättää naamaansa silkkaa maltodekstriiniä - riippumatta sen dekstroosi-ekvivalentti -luvusta (ns. DE-luku) niin moisen touhun vaikutus verensokeritasoon on pomminvarmasti suuri, eli toisin sanoen glykeeminen indeksi puhtaalla maltodekstriillä on korkea. Silloin myös insuliinipiikki on melkoinen ja sitä mukaa riski metaboliseen oireyhtymään (solujen insuliiniresistenssiin ja sen seurannaisvaikutuksiin) on suuri.
Mutta kuka syö paljasta maltodekstriiniä?
Käytännössä lähes jokainen (toivottavasti) sekoittaa maltonsa johonkin, mikä sisältää valkuaista, rasvaa ja mieluiten kuitujakin ("palkkarit" ja "gainerit" ovat siitä huonoja, että niissä ei yleensä ole juurikaan rasvaa eikä monestikaan lainkaan kuituja). Tässä astuu kuvaan hiilihydraattiketjujen pituuden merkitys.Nimittäin, jos lyhyiden ketjujen (maltoosi, dekstroosi tai jopa glukoosi) osuus on suuri, muut ravintoaineet eivät juurikaan hidasta niiden imeytymistä, koska ne pystyvät imeytymään suoraan verenkiertoon ilman entsymaattista hajottamisprosessia. Sen sijaan, jos hh-ketjut ovat pidempiä, rasva, kuidut ja valkuainen hidastavat niiden pilkkoutumista ja imeytymistä merkittävästi. Tällöin tilanne glykeemisen indeksin osalta on täysin erilainen. Glykeemiseen kuormaan (ajasta riippumattomaan kokonaissokerirasitukseen) tälläkään ei sitävastoin ole merkitystä. Glykeemisen kuorman kannalta onkin olennaista ainoastaan se, että noudattaa hiilihydraattien nauttimisessa yleisiä ravitsmussuosituksia ja järkevää jakamista vuorokaudelle. Hiilihdraattien nauttimisessa kannattaa tietenkin kiinnittää myös huomiota siihen, missä muodossa ne nauttii - ravintorikkaaana (vitamiinit, hivenaineet) vai köyhänä. Tässä mielessä kananttaisi painottaa "jauhojen" sijasta vihanneksiin, hedelmiin, kokojyvätotteisiin ja täysmehuihin.
Toisaalta, edellisen lisäksi on huomionarvoista että lyhytketjuista "maltoa" (esim. puhdasta maltoosia tai dekstroosia) käytetään varmaankin helpommin väärin, koska ne maistuvat makealta jolloin houkutus niellä niitä puhtaana esim. veteen sekoitettuna on suurempi.
Että tämmöistä. Ja sori edellinen provo :) - Nimetön
dfsdfsdfsda kirjoitti:
Aika hyvän kommentin annoin kun noin nurkkaan sut laitoin. Et pystynyt antamaan mitään "vastausta" aiheeseen oikeasti liittyen vaan rupesit vetämään kaikkea selluloosa-juttuja mukaan. Kerro nyt ne kolme tuotetta jotka pyysin, vai etkä pystykkään muuhun kuin puhumiseen ;-)
Ja edellaa sanon että kaikki malto mitä esim. gainreissa on oli siten mistä tahansa raaka-aineesta tehtyä niin on ns. nopeaa.
Vehnäleseessä on selluloosaa joo ja käyttötarkoitus on sitten ihan toinen mitä jonkin malton. Vehnäleseen idea on että siitä saadaan kuitua ruokaan.
Pystytkö keskustelemaan oikeassa aihepiirissä käytännön läheisesti vai keksitkö ottaa jotain idioottimaista mukaan jotta pääset vain pätemään itsellesi. Sinähän se varsinaine veijari ole jotka tulet tänne ja olet heti olevinasi muiden yläpuolella. Sitten kun vähän ojennetaan niin heti ollaan keksimässä epäolennaisuuksia.
Muista ne kolme tuotetta joita bodaajille myydään....
Oletko kauppais, seisooko hyllyllä malto-gainereita ;-)ja sori edellinen provo.. mut sä vaan puhut niin typeriä, pakko sanoa :) Mä vastasin jo uudelleen tohon sun edelliseen - asiallisemmin. Jos sä et siitä ymmärrä sovellettuna käytäntään niin ei voi mitään. :)
En mä mitään tuotteita ala luettelemaan. Katsele itse eri malto-tuotteiden deksatroosi-ekvivalentti (DE) lukuja. Ja jos haluat, tsekkaa vielä tarkemmin sisältö hiilihydraattiketjujen pituuden jakautuman suhteen - mikä osa on disakkarideja (dekstroosi, maltoosi) ja mikä pidempää. Lese-esimerkin otin mukaan vain siksi, koska huomasin ettet selvästikään tunne hiilihydraatteja niiden kemian tasolla. Lyhyin hiilihydraatti on yksittäinen glukoosimolekyyli, seuraavaksi tulevat kaksimolekyyliset disakkaridit (mm. tavallinen ruokosokeri eli sakkaroosi, maltoosi ja dekstroosi - jotka ovat maultaan makeita) ja sitten on kolmi- neli- jne. pidempiä ketjuja. Kun hiilihydraattiketju on tarpeeksi pitkä, se ei enää imeydy ihmisen ruoansulatuksessa vaan sitä kutsutaan sitten kuiduksi, koska se vaan kulkee läpi. Sen vaikutukset ihmisen ruoansulatukseen ovatkin sitten aivan erilaset - mutta samaa tavaraa se silti on kemiallisessa mielessä kuin muutkin hiilihydraatit, katsos. :) - paska puhetta!
Nimetön kirjoitti:
Tulipa vähän provottua. Eipä se taida kannattaa.. ja samalla huomasin, että unohdin erään tärkeän maltodekstriinin (tai minkä tahansa hiilihydraattivalmisteen) imeytymiseen ja siten glykeemiseen indeksiin vaikuttavan seikan. Nimittäin mitä muuta ottaa yhtä aikaa. Jos joku mättää naamaansa silkkaa maltodekstriiniä - riippumatta sen dekstroosi-ekvivalentti -luvusta (ns. DE-luku) niin moisen touhun vaikutus verensokeritasoon on pomminvarmasti suuri, eli toisin sanoen glykeeminen indeksi puhtaalla maltodekstriillä on korkea. Silloin myös insuliinipiikki on melkoinen ja sitä mukaa riski metaboliseen oireyhtymään (solujen insuliiniresistenssiin ja sen seurannaisvaikutuksiin) on suuri.
Mutta kuka syö paljasta maltodekstriiniä?
Käytännössä lähes jokainen (toivottavasti) sekoittaa maltonsa johonkin, mikä sisältää valkuaista, rasvaa ja mieluiten kuitujakin ("palkkarit" ja "gainerit" ovat siitä huonoja, että niissä ei yleensä ole juurikaan rasvaa eikä monestikaan lainkaan kuituja). Tässä astuu kuvaan hiilihydraattiketjujen pituuden merkitys.Nimittäin, jos lyhyiden ketjujen (maltoosi, dekstroosi tai jopa glukoosi) osuus on suuri, muut ravintoaineet eivät juurikaan hidasta niiden imeytymistä, koska ne pystyvät imeytymään suoraan verenkiertoon ilman entsymaattista hajottamisprosessia. Sen sijaan, jos hh-ketjut ovat pidempiä, rasva, kuidut ja valkuainen hidastavat niiden pilkkoutumista ja imeytymistä merkittävästi. Tällöin tilanne glykeemisen indeksin osalta on täysin erilainen. Glykeemiseen kuormaan (ajasta riippumattomaan kokonaissokerirasitukseen) tälläkään ei sitävastoin ole merkitystä. Glykeemisen kuorman kannalta onkin olennaista ainoastaan se, että noudattaa hiilihydraattien nauttimisessa yleisiä ravitsmussuosituksia ja järkevää jakamista vuorokaudelle. Hiilihdraattien nauttimisessa kannattaa tietenkin kiinnittää myös huomiota siihen, missä muodossa ne nauttii - ravintorikkaaana (vitamiinit, hivenaineet) vai köyhänä. Tässä mielessä kananttaisi painottaa "jauhojen" sijasta vihanneksiin, hedelmiin, kokojyvätotteisiin ja täysmehuihin.
Toisaalta, edellisen lisäksi on huomionarvoista että lyhytketjuista "maltoa" (esim. puhdasta maltoosia tai dekstroosia) käytetään varmaankin helpommin väärin, koska ne maistuvat makealta jolloin houkutus niellä niitä puhtaana esim. veteen sekoitettuna on suurempi.
Että tämmöistä. Ja sori edellinen provo :)DE-luku on paska puhetta. Unohda koko DE-tästä eteenpäin elämässäsi! GI:llä on enemmä merkitystä.
Mitä tulee hiilarien proteiinien imeytymistä hidastavaan vaikutukseen niin on tiedossa että hiilihydraatit hidastavat proteiinin imeytymistä 70% kun hiilarien määrä on 2/3 normaalijuomassa. Tässä ei ole oleellista mitkään DE-luvut sun muuta vaan yksinkertaisesti se että mahan tyhjenemisnopeus hidastuu. Näin siis siis GI-luvunkin merkitystä pystyy "huijaamaan". Pitää tarkastella kokonaistilannetta.
Kertauksena vielä. DE-luvlla et tee mitään päätelläksesi edes pelkkää verensokerivastetta ja vaikka GI-lukukin olisi korkeahko niin sitä hidastaa juoman seoksen suhde vielä juoma muiden ainesosien sisältö eli lähinnä rasva.
Korkean GI:n omaavaa jauhoa kannattaa käyttää vain palkkarissa jossa kroppaa haetaan suurta insuliinipiikkiä. Kaikissa muissa tilanteissa tasainen verensokeri ja sen vähäinen heilahtelu on hatettava tila.
Kertauksena vielä: unohda DE-luku. - Ravintodohtori
paska puhetta! kirjoitti:
DE-luku on paska puhetta. Unohda koko DE-tästä eteenpäin elämässäsi! GI:llä on enemmä merkitystä.
Mitä tulee hiilarien proteiinien imeytymistä hidastavaan vaikutukseen niin on tiedossa että hiilihydraatit hidastavat proteiinin imeytymistä 70% kun hiilarien määrä on 2/3 normaalijuomassa. Tässä ei ole oleellista mitkään DE-luvut sun muuta vaan yksinkertaisesti se että mahan tyhjenemisnopeus hidastuu. Näin siis siis GI-luvunkin merkitystä pystyy "huijaamaan". Pitää tarkastella kokonaistilannetta.
Kertauksena vielä. DE-luvlla et tee mitään päätelläksesi edes pelkkää verensokerivastetta ja vaikka GI-lukukin olisi korkeahko niin sitä hidastaa juoman seoksen suhde vielä juoma muiden ainesosien sisältö eli lähinnä rasva.
Korkean GI:n omaavaa jauhoa kannattaa käyttää vain palkkarissa jossa kroppaa haetaan suurta insuliinipiikkiä. Kaikissa muissa tilanteissa tasainen verensokeri ja sen vähäinen heilahtelu on hatettava tila.
Kertauksena vielä: unohda DE-luku.Oli asia niin tai näin, en meinaa, enkä suosittele kenenkään, ottavan sitä mahdollisuutta että malto mahdollisesti pilaa terveyden.
Tässä on se ongelma, että ihmiset ei osaa ajatella asioita kokonaisvaltaisesti. Ei yksi palautusjuoma pilaa terveyttä, kuten ei yksi aski tupakkaakaan. Mutta kehonrakennus on pitkäjänteistä työtä. Kun näin tehdään yli 10 vuotta useita kertoja viikossa, voi terveysvaikutuksia alkaa näkymään. Aivan varmasti tupakoijakin huomaa 10 vuodessa tupakan terveysvaikutukset. Insuliiniresistanssi on vain siitä hankala, että sitä ei välttämättä huomaa, ennen kuin asiat kehkeytyvät liian pitkälle.
Insuliiniresistanssissa kiinnittäisin nimenomaan huomiota tuohon GI:iin, en niinkään GK:aan. Kyllä kuorma saa olla suurikin, mikäli se jakautuu pitkälle aikavälille. Insuliinitasot ei tällöin nouse korkeaksi. Sitä vastoin tuo korkean piikin olettaisin aiheuttavan juurikin ir:ssia. Mielestäni selkeä asia, jos käyttää aina päänsärkyyn 3 buranaa kerrallaan, ei jonkin ajan kuluttua 1 enää toimi.
Kehonrakennus on oikein tehtynä hieno harrastus ja sen olisi ulkonäön muokkaamisen ohessa tarkoitus parantaa/ylläpitää terveyttä. Miksi riskeerata tämä hieno harrastus ottamalla turhia riskejä. Asiastahan ei ole mitään näyttöä, vaan kaikki em. kirjoitukset perustuu olettamuksiin ja mielipiteisiini. Minä en terveyttäni ainakaan aseta kenenkään oletuksen tai mielipiteen varaan. Ainakaan netissä.
Hyviä treenihetkiä kaikille! Ja muistakaa vaalia terveyttänne kaikin mahdollisin tavoin! Ihmiselle on annettu yksi terveys ja kun se menetetään, sitä ei koskaan saa takaisin! - Nimetön
paska puhetta! kirjoitti:
DE-luku on paska puhetta. Unohda koko DE-tästä eteenpäin elämässäsi! GI:llä on enemmä merkitystä.
Mitä tulee hiilarien proteiinien imeytymistä hidastavaan vaikutukseen niin on tiedossa että hiilihydraatit hidastavat proteiinin imeytymistä 70% kun hiilarien määrä on 2/3 normaalijuomassa. Tässä ei ole oleellista mitkään DE-luvut sun muuta vaan yksinkertaisesti se että mahan tyhjenemisnopeus hidastuu. Näin siis siis GI-luvunkin merkitystä pystyy "huijaamaan". Pitää tarkastella kokonaistilannetta.
Kertauksena vielä. DE-luvlla et tee mitään päätelläksesi edes pelkkää verensokerivastetta ja vaikka GI-lukukin olisi korkeahko niin sitä hidastaa juoman seoksen suhde vielä juoma muiden ainesosien sisältö eli lähinnä rasva.
Korkean GI:n omaavaa jauhoa kannattaa käyttää vain palkkarissa jossa kroppaa haetaan suurta insuliinipiikkiä. Kaikissa muissa tilanteissa tasainen verensokeri ja sen vähäinen heilahtelu on hatettava tila.
Kertauksena vielä: unohda DE-luku.Olishan se pitänyt jo alusta tajuta ettei sulla riitä kovalevytila sen paremmin kuin prosessoritehokaan. :)
- Nimetön
Ravintodohtori kirjoitti:
Oli asia niin tai näin, en meinaa, enkä suosittele kenenkään, ottavan sitä mahdollisuutta että malto mahdollisesti pilaa terveyden.
Tässä on se ongelma, että ihmiset ei osaa ajatella asioita kokonaisvaltaisesti. Ei yksi palautusjuoma pilaa terveyttä, kuten ei yksi aski tupakkaakaan. Mutta kehonrakennus on pitkäjänteistä työtä. Kun näin tehdään yli 10 vuotta useita kertoja viikossa, voi terveysvaikutuksia alkaa näkymään. Aivan varmasti tupakoijakin huomaa 10 vuodessa tupakan terveysvaikutukset. Insuliiniresistanssi on vain siitä hankala, että sitä ei välttämättä huomaa, ennen kuin asiat kehkeytyvät liian pitkälle.
Insuliiniresistanssissa kiinnittäisin nimenomaan huomiota tuohon GI:iin, en niinkään GK:aan. Kyllä kuorma saa olla suurikin, mikäli se jakautuu pitkälle aikavälille. Insuliinitasot ei tällöin nouse korkeaksi. Sitä vastoin tuo korkean piikin olettaisin aiheuttavan juurikin ir:ssia. Mielestäni selkeä asia, jos käyttää aina päänsärkyyn 3 buranaa kerrallaan, ei jonkin ajan kuluttua 1 enää toimi.
Kehonrakennus on oikein tehtynä hieno harrastus ja sen olisi ulkonäön muokkaamisen ohessa tarkoitus parantaa/ylläpitää terveyttä. Miksi riskeerata tämä hieno harrastus ottamalla turhia riskejä. Asiastahan ei ole mitään näyttöä, vaan kaikki em. kirjoitukset perustuu olettamuksiin ja mielipiteisiini. Minä en terveyttäni ainakaan aseta kenenkään oletuksen tai mielipiteen varaan. Ainakaan netissä.
Hyviä treenihetkiä kaikille! Ja muistakaa vaalia terveyttänne kaikin mahdollisin tavoin! Ihmiselle on annettu yksi terveys ja kun se menetetään, sitä ei koskaan saa takaisin!yksiselitteisesti ja tyhjentävästi: mitä "malto" täsmälleen ottaen on? Tiedätkö?
- Neuroosi
Malto TAPPAA!!! Varokaa MALTOA!!! Se on suunniteltu länsimaisten ihmisten ja idealismin tappamiseksi gestapon, stasin, kgb:n ja varsovan liiton toimesta 1950-luvulla.
Maltodekstriini on ohrasta, maissista, vehnästä, rukiista tai kaurasta erotettua tärkkelystä, eli hiilihydraattia, eli sokeria. Joka kerta kun syöt ruisleipää, syöt myös "maltoa". Hui, se tappaa!! =D
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2043065Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391580Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus921442- 881332
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461294Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1481196Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121158Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze119989Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89912Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44793