Mikä on sielu?

Sissi

Voisiko joku ystävällinen selittää minulle, mikä on sielu ja mitä Raamattu siitä opettaa? Missä se on ihmisessä ja mitä sille tapahtuu, kun kuolee?

37

1300

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • taida kovin

      paljon kertoa siitä mikä sielu on. Aristoteleella ´sielu´ on se mikä tekee oliosta elävän: "Sielu on elävien olentojen prinsiippi (arkhe ton zoon)". Eläviä, sielullisia olentoja Aristoteleelle ovat niin kasvit, eläimet kuin järkiolennotkin. (Aristoteles, Sielusta)

    • LordF

      Mielestäni sielu on se mitä jää jäljelle (jos jää mitään), kun rakkaus on kuollut tarpeeksi monta kertaa.

      • Sielu voi Raamatussa tarkoittaa ihmistä, "ei ristin sielua."

        Se voi myös tarkoittaa elämää itsessään.

        Voi myös miettiä millainen ihminen on "sieluton", kuten sanotaan ja keksiä mikä on sen vastakohta.


      • Anonyymi
        Ashera12 kirjoitti:

        Sielu voi Raamatussa tarkoittaa ihmistä, "ei ristin sielua."

        Se voi myös tarkoittaa elämää itsessään.

        Voi myös miettiä millainen ihminen on "sieluton", kuten sanotaan ja keksiä mikä on sen vastakohta.

        Śrīla Bhakti Rakṣak Śrīdhar Dev-Goswāmī Mahārāj 

        ”Shrimad-Bhagavatam” (1.1.2) julistaa: vedyaṁ vāstavam atra vastu śivadaṁ tāpa-trayonmūlanam - ”Todellisuus – vāstavam vastu, todellinen olemus, joka on kaikkien tämän maailman tekaistujen ja kuviteltujen asioiden yläpuolella”. Kaikki tähän maailmaan liittyvä kertynyt tieto on täyttä hölynpölyä. Se on seurausta vääristä käsityksistä ympäröivästä maailmasta, ja se on täynnä vääriä tulkintoja ja väärinkäsityksiä. Sanakirjat, historia, eepokset - mitä tahansa ihmiset keräävätkin - ovat kaikki vain totuuden vääristelyä, ja me olemme niiden keskipisteessä. Se kiehtoo meitä, mutta samalla meidän on noustava todellisen elämän tasolle, sillä olemme osa tuota korkeampaa maailmaa. Meidän on siis palattava Jumalan luo, palattava kotiin.

        Kotimme on siellä. Mikä meitä voi houkutella täällä, paikassa, jossa kuolema vallitsee, jossa meitä odottaa uusi syntymä, jossa kaikki on tunkkaista ja aiheuttaa hajoamista ja kärsimystä? Epätoivo, kärsimys ja kuolema, mutta tämäkään ei ole vielä kaikki, vaan meidän on jatkuvasti palattava tänne yhä uudelleen ja uudelleen, seuraten samaa elämänkulkua!

        Yrittäkää löytää todellista lohtua ja auttakaa myös muita pääsemään takaisin todelliseen elämäänsä, jotta he pääsisivät pois tästä ei-toivotusta ilmapiiristä. Meidän on palattava ”takaisin Jumalan luo”, paikkaan, jossa kaikki on kaunista. Mutta mitä tämä ”takaisin Jumalan luo” tarkoittaa? Siellä on meidän kotimme - suloinen ja rakas kotimme! Olemme tuon maan lapsia, ja pyhät kirjoitukset rohkaisevat meitä: ”Teille on annettu tämä ihmiselämä, tämä tilaisuus, joten yrittäkää kaikin keinoin - pohtimalla, mietiskelemällä, kertomalla, kuuntelemalla - kehittää todellista identiteettiänne, jaloa yksilöllisyyttänne kotimaassanne, jossa sielu asuu. Ajatelkaa sitä aina ja jatkuvasti. Tehkää kaikkenne poistuaksenne tältä illuusion tasolta ja astuaksenne tuohon maahan”.

        Paluu Jumalan luo on paluuta kotimaahamme, todelliseen kotiimme. Se, mikä nyt on meille yö, me teemme siitä meidän päivämme! Ja sieltä, missä nyt on pimeyttä, juuri sieltä löydämme valon, ja se, mikä näyttää niin ilmeisen yksinkertaiselta ja selkeältä, on hylättävä. Vakavissa laskelmissamme koko hyväksikäytön ja itsekkäiden etujen maailma on heitettävä syrjään pimeyteen, meidän on hylättävä tämä ”tieto” kokonaan. Ja se, mikä nyt on meille pimeyttä, meidän pitäisi yrittää tehdä siitä valoisaa kiinnittämällä siihen jatkuvasti huomiomme, ajattelemalla sitä syvällisesti ja yrittämällä jatkuvasti päästä tuohon korkeampaan maahan, siihen ihmeelliseen maahan, jossa kaikki on kaunista.

        äp


    • Markku Tampio

      ylläpitävä olomuoto, joka asuu veressä.
      Mutta veri ei sinällään ole se sielu, vaan sielun väliaikainen asuinpaikka siihen saakka, kunnes ihminen kuolee.
      Kun ihminen kuolee, niin kuolematon sielu poistuu verestä ja menee taivaaseen omaan paikkaansa siellä, mutta ruumis haudataan maahan.

      Eläimillä on myös sielu, mutta siitä en tiedä minne se menee, kun eläin kuolee.
      Ja Raamatussa kielletään nimenomaan syömästä eläimen lihaa, josta verta ei ole laskettu sekä verta, koska sielu asuu siinä. (1 Moos.9:4. 3 Moos.17:11,14).

      • Anonyymi

        Elukan verta ei syödä mutta myös eläin voi olla sairas se pitää tutkia ensin ja myös kypsentää monta tuntia . Paistettu veri makkaroissa on periaatteessa bakteeritonta mutta kukin omantuntonsa mukaan syö mitä tykkää. Tauteja on kaikissa elukoissa myös lehmissä lampaissa joten hyvä tarkastus on paikallaan. Lintuflunssa tarttuu ihmisiin. Vesikauhu polio zoonoosit lepakko ei ole ruokaa . Veressä näkyy myös taudit siksi on tarkastus tehtävä hyvin .


    • ensin raamattu ja sitten si...

      Hakusanalla sielu.

    • kirjoitettu on

      Ihminen on elävä sielu. Eläinkin on elävä sielu. Kuollut ihminen on kuollut sielu. Kuolemassa ruumis muuttuu maaksi ja elämän henkäys, joka on jumalallinen eläväksi tekevä voima, menee takaisin Jumalaan. Hän antaa takaisin sen voiman ruumiin ylösnousemuksessa.

      Enemmän tietoa:

      http://www.adventtikirkko.great.fi/opetus/ihmis.htm

      • Nimittäin,

        sielu kyllä voi kuolla mutta silloin se lakkaa olemasta - "finito!". Jäljelle jää pelkkä kuollut ruumis mutta ei mitään kuollutta sielua.

        Siis vielä kerran! Sielu voi kyllä kuolla mutta hengen lähdön jälkeen jäljelle jää pelkkä kuollut ruumis, ei minkäänlaista sielua: ei elävää eikä kuollutta.


      • Anonyymi
        Nimittäin, kirjoitti:

        sielu kyllä voi kuolla mutta silloin se lakkaa olemasta - "finito!". Jäljelle jää pelkkä kuollut ruumis mutta ei mitään kuollutta sielua.

        Siis vielä kerran! Sielu voi kyllä kuolla mutta hengen lähdön jälkeen jäljelle jää pelkkä kuollut ruumis, ei minkäänlaista sielua: ei elävää eikä kuollutta.

        "sielu kyllä voi kuolla mutta silloin se lakkaa olemasta "

        Ihan niinkuin
        lampussa on valo vain silloin kun siihen tulee sähkövirta.
        Kun sähkövirta katkaistaan, valo häviää. Valoa ei enää ole olemassa sen jälkeen.
        On vain "kuollut" lamppu ilman virtaa.


    • Ihminen on kokonaisuus
      ja sielu yksi tärkeä osa:

      Ja Herra Jumala teki ihmisen maan tomusta
      1.Moos.2:7
      Tämä koskee ruumista.

      Ja puhalsi hänen sieraimiinsa ELÄMÄN hengen.
      Tämä kuvaa kuinka Jumala antoi ihmiselle hengen.

      Ja niin ihmisestä tuli elävä sielu.
      Kun elämän henkäys oli tullut ihmisen sieraimiin,
      ihmisestä tuli ELÄVÄ SIELU.

      Henki, sielu ja ruumis ovat kolme erillistä olemusosaa.
      Ja säilyköön KOKO teidän henkenne ja sielunne ja ruuminne... 1.Tess.5:23

      Henki on Jumalan antama; Sielu on elävä sielu
      ja Ruumis Jumalan muovaama.

      **

      Sielu on kohtaamispaikka = yhteyspiste ruumiin ja hengen välillä.

    • Lukihäiriöinen

      Kun ihminen on uudesi suntynyt ylhäältä. Jeesus eroittaa sielun ja Hengen sillon ihmisestä tulee, Hengen ohjaama, Sielullisuudessa on mailman heki mukana, eikä Henki joka puhdistaa toimi. Pyhähenki on Jeesuksen antama, ja sen saa rukoilemalla Jeesuksen nimessä. Isämeidän rukouksen ja Herran siunauksen.

    • Anonyymi

      Hesekiel 18: 4 sielu kuolee
      Joh 5: 28, 29 herätetään

    • Anonyymi

      Sielu on se "minä" ja "sinä", se kuolematon persoona, joka asuu ruumiisi sisällä.

      Missä tuo sielu sijaitsee? Ihmisen veressä? Aivoissa? En tiedä. Mahdollisesti.

      Tiedemiehet ovat tutkineet: kun ihminen kuolee ja hänestä poistuu esim. hengitetty ilma, ym., poistuu myös ylimääräinen, muist 2 grammaa, jota ei ole voitu selittää, mikä se on. Ihmissielu?

    • Anonyymi

      Sielu on ihmisen tietoisuus, ajattelu, psyyke, samoja sanoja ovat ilmaus "sydämestä" eli ihmisen sisin, jossa on esim. ihmisen omatunto. Luomisessa ihmisestä ihmisestä tuli elävä sielu. Kristillisessä kasteessa ihmisestä luodaan iankaikkisesti elävä sielu. On synnyttävä Jumalan tekona kasteessa vedestä ja Hengestä iankaikkisesti eläväksi sieluksi, josta ihminen saa kasteessa Pyhän Hengen sinetin vakuudeksi kuulumisesta Jumalan lapseksi.

      Vasta kreikkalaiset filosofit loivat käsitteen kuolemattomasta erillisestä sielusta, joka ihmisestä irtaantuu kuolemassa. Raamattu ei tue sitä sielu-käsitettä.

      • Anonyymi

        Kaikilla ihmisillä, niin hyvillä kuin pahoilla on Jumalan antama henki.

        Saarn. 12:7

        "Ja tomu palajaa maahan, niinkuin on ollutkin, ja henki palajaa Jumalan tykö, joka sen on antanutkin. "


      • Anonyymi

        Lopeta noi hindujutut.


    • Anonyymi

      Jos sielu menee taivaaseen tai helvettiin ihmisen kuoltua, niin miten sielu voi kärsiä tuskissaan helvetissä kun sillä ei ole ruumista, jossa kipureseptorit, hermoradat ja aivot ovat? Jo tämä todistaa, että sielu ei mene yhtään minnekään ihmisen kuoltua.

      Jumala puhalsi ihmiseen hengen ja hänestä TULI elävä sielu.

      1. Mooseksen kirja 2:7
      "Sitten Herra Jumala muovasi ihmisen maan tomusta ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen. Näin ihmisestä tuli elävä sielu. "

      Elämän hengen puhaltaminen teki hänestä elävän ihmisen. Sitä ennen hän ei ollut sielu eikä hänellä ollut sielua. Kun elämän henki poistuu ihmisestä, hän LAKKAA OLEMASTA elävä sielu. Ei tämän mukaan taivaaseen tai helvettiin mene yhtään mitään kun sielu lakkaa olemasta.

      • Anonyymi

        Rikas mies ja Lasarus


    • Anonyymi

      Saarn. 9:10 "Tee kaikki, mitä voimallasi tehdyksi saat, sillä ei ole tekoa, ei ajatusta, ei tietoa eikä viisautta tuonelassa, jonne olet menevä."

      • Anonyymi

        Mihin puu kaatuu, siihen se maatuu -sanonta löytyy myös Raamatusta.

        Saarn. 11:3 "Jos pilvet tulevat täyteen sadetta, valavat ne sen maahan. Ja jos puu kaatuu etelää kohti tai pohjoista, niin mihin paikkaan puu kaatui, siihen se jää."


    • Anonyymi

      Ps. 6:5

      (6:6) Sillä kuolemassa ei sinua muisteta; kuka ylistää sinua tuonelassa?

    • Anonyymi

      Ilm. 20:13

      Ja meri antoi ne kuolleet, jotka siinä olivat, ja Kuolema ja Tuonela antoivat ne kuolleet, jotka niissä olivat, ja heidät tuomittiin, kukin tekojensa mukaan

    • Anonyymi

      Sielu ,ehkä voi vaeltaa pieni omakokemus on raamatusta ei ole osaa arpaa.

    • Anonyymi

      Eli henki lähti hetkesti ruumiistani,olin toisten yläpuolella ja olin lähdössä johonkin putkeen ei paha.

    • Anonyymi

      Sielu. Näissä asioissa tulisi kääntyä oppineiden, koulutettujen, klassisen kristinuskon (kuten esim. katolilaiset, ortodoksit, luterilaiset) teologien puoleen, - juutalaisuudellakin on tästä kenties oma määritelmänsä - eikä kysyä asiaa "mun-mielest-" ja "mulle-herra-ilmotti-" lahkolaisilta.

      Oma käsitykseni on, kun sitä nyt kysytään, että Sielu on se "Minä", jonka sisimmässämme koemme, joka ajattelee, tekee päätöksiä, laittaa fyysisen ruumiimme toimintaan, eli käskee / ohjaa sitä.

      Ihminen on niin laaja-alainen kokonaisuus, että tarvittaisiin jopa ammattinsa osaavaa lääkäriä esittämään käsityksensä tästä rakennelmasta "ihminen", mikä vaikuttaa mihinkin.

      Entäs sitten Liha? Liha on ymmärrettävä sekä fyysisesti tänä ruumiinamme, mutta Raamattu puhuu Lihasta myös jollain tavoin "ajattelevana", tai jos ei ajattelevana, niin jollain tavoin syntiinlangenneena ja tästä myös Sielun toimintoihin vaikuttavana.

      Onko Liha ja Sielu sama asia? Puhutaanhan uskonasioiden kohdalla esim. "lihallisista" ja "sielullisista" ihmisistä (uskovistakin).

      Ruumis, Sielu ja Henki...

      Mitä eroa on Sielulla ja Hengellä? Henki on jollain tavoin Sielun alamainen, kunnes Henki uudestisyntyy. Nyt Henki alkaa sotia Lihaa vastaan ja Liha Henkeä vastaan. Mitä tekee tässä taistelussa Sielu?

      Uskovassa asuu myös Kristuksen Henki / Pyhä Henki ja tätä kautta myös Isän tahto.

      Tässä joitain pohdintojani...

      Sph

    • Anonyymi

      Hes.18:4 Katso, kaikki sielut ovat minun: niinkuin isän sielu, niin pojankin sielu - ne ovat minun. Se sielu, joka syntiä tekee - sen on kuoltava. Jes.55:3-4 Kallistakaa korvanne ja tulkaa minun tyköni; kuulkaa, niin teidän sielunne saa elää. Ja minä teen teidän kansanne iankaikkisen liiton, annan lujat Daavidin armot. Katso, hänet minä asetin kansoille todistajaksi, kansojen ruhtinaaksi ja käskijäksi. Ap.t.13:34-37

      • Anonyymi

        David on kuollut Jeesus nousi kuolleista.


    • Anonyymi

      Sialu vipeltää.

      ST

    • Anonyymi

      Sielu on elävä henki joka tekee sinusta sinut ja pitää sinut elossa yksilönä eikä massana . Olet uniikki. Kun kuolet sielusi siirtyy takaisin luojan luokse ruumiisi maatuu takaisin maahan . Se että uskot Jeesukseen poikana ihmiseksi tulleeksi tekee sinusta pelastettavan . Sinun henkesi on sydämessä siksi pitää varjella sydäntä .

    • Anonyymi

      Kuolo on voitto. Siksi vain.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18368310/itamaisesta-filosofiasta-kiinnostuneille

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18296127/vapaa-valinta-on-maailmankaikkeuden-lakiVAPAA VALINTA on Maailmankaikkeuden laki

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18368310/itamaisesta-filosofiasta-kiinnostuneille
        Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille.

        Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18273516/ihmisen-metafyysinen-rakenne
        Me kaikki tunnemme ihmisen anatomian, mutta entä metafyysinen rakenne?

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274310/ihmisen-metafyysinen-rakenne--osa-2
        Toinen esimerkki. Tehdäkseni asian niin selväksi. Vertauskuvallisesti keho on auto. Sielu tämän hienojakoisen kehon kuoressa on tämän auton matkustaja. Jää vielä selvittämättä, kuka on tämän monimutkaisen koneen kuljettaja? Ilmeisesti ei sielu. Sillä jos me olisimme tämän kehon kuljettaja, kaikki tapahtuisi elämässämme täysin niin kuin olemme suunnitelleet. Ja niin ei aina tapahdu. Se tarkoittaa joitakin kohtalon käänteitä, joitakin olosuhteita, joita haluaisimme välttää, mutta meidän on pakko jäädä niihin. Eli sanomme: "Kohtalo on johtanut..." tai minulle on tapahtunut jotakin..... tai jokin kohtalon voima. Eli tiettyyn pisteeseen asti minulla on vapaus, menen näin tai näin, mutta siinä on myös välttämättä jokin ennakointielementti ja tunnemme, että elämässämme on jokin muu voima, jotkut olosuhteet tai kohtalo, joka saa meidät toimimaan toisin kuin haluaisimme.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18368310/itamaisesta-filosofiasta-kiinnostuneille
        Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille.

        Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18273516/ihmisen-metafyysinen-rakenne
        Me kaikki tunnemme ihmisen anatomian, mutta entä metafyysinen rakenne?

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274310/ihmisen-metafyysinen-rakenne--osa-2
        Toinen esimerkki. Tehdäkseni asian niin selväksi. Vertauskuvallisesti keho on auto. Sielu tämän hienojakoisen kehon kuoressa on tämän auton matkustaja. Jää vielä selvittämättä, kuka on tämän monimutkaisen koneen kuljettaja? Ilmeisesti ei sielu. Sillä jos me olisimme tämän kehon kuljettaja, kaikki tapahtuisi elämässämme täysin niin kuin olemme suunnitelleet. Ja niin ei aina tapahdu. Se tarkoittaa joitakin kohtalon käänteitä, joitakin olosuhteita, joita haluaisimme välttää, mutta meidän on pakko jäädä niihin. Eli sanomme: "Kohtalo on johtanut..." tai minulle on tapahtunut jotakin..... tai jokin kohtalon voima. Eli tiettyyn pisteeseen asti minulla on vapaus, menen näin tai näin, mutta siinä on myös välttämättä jokin ennakointielementti ja tunnemme, että elämässämme on jokin muu voima, jotkut olosuhteet tai kohtalo, joka saa meidät toimimaan toisin kuin haluaisimme.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18273516/ihmisen-metafyysinen-rakenne

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274310/ihmisen-metafyysinen-rakenne--osa-2
        Ihmisen metafyysinen rakenne


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe