Mitä kaikkea insinöörimatematiikka 1 ja 2 (esim. Tampereen teknil. yliopisto) pitävät sisällään?
Tarkoitus olisi opiskella kyseiset kokonaisuudet ensi vuonna. En ole kuitenkaan laskenut kerto- ja jakolaskuja kummempia 8 vuoteen, joten vähän hirvittää.
Mitä insinöörimatematiikka pitää sisällään?
8
6137
Vastaukset
- opiskelija 4.vsk
TTY:n matematiikan laitoksen kurssit:
http://matriisi.ee.tut.fi/matematiikka/opetus/kurssit.html
(Esitietona on lukion pitkä matematiikka.)
Insinöörimatematiikka I:
"Joukko-opin ja logiikan perusteita. Käänteisfunktion derivaatta. Kompleksiluvut. Vektorit, suorat ja tasot. Vektoriarvoisen funktion derivointi ja integrointi. Yhden muuttujan funktion integraalilaskenta. Usean muuttujan differentiaalilaskenta."
Insinöörimatematiikka2:
"Usean muuttujan funktion integraalilaskenta. Lineaarinen yhtälöryhmä. Matriisit, determinantit ja ominaisarvot. Vektoriavaruus. Usean muuttujan vektoriarvoisen funktion differentiaalilaskenta. Differentiaaliyhtälöt. Taylorin polynomit. Sarjat."
Näköjään nykyään (uuden tutkintorakenteen mukaan opiskelevilla) on vain yksi insinöörimatematiikka (tai vaihtoehtona laajat matematiikat), joka on 5 kurssia sisältävä opintokokonaisuus. Tuo vastaa siis aiempia kahta kurssia (ins.mat 1 ja 2).- sama
jos lukion pitkä matematiikan oppimäärä ei ole suoritettuna tai se ei ole riittävästi hallussa (kurssin alussa suoritettavan tasotestin tuloksen perusteella muistaakseni), on suoritettava pohjaksi perusmatematiikan kursseja, jotka ovat lukion pitkän matematiikan asiaa. Saa niitä tietysti vapaaehtoisestikin suorittaa.
Uudesta tutkintorakenteesta en tosin tiedä juuri mitään, eli asiat eivät välttämättä enää ole niin. (eikä kiinnosta ottaa selvää)
- teekkari
No tässä on parit tty:n tentit aiheesta:
ima1:
http://tite.cs.tut.fi/arkistot/tenttiarkisto/MAT-10311/insinoorimatematiikka_A1_111005.pdf
ima2:
http://tite.cs.tut.fi/arkistot/tenttiarkisto/MAT-10321/291105.pdf
Noilla kursseilla käsitellään asiat kuitenkin vähän syvällisemmin kuin mitä tentissä sitten kysellään ja nuo titen tentit ovat siitä helpoimmasta päästä. Elikkä jos on kurssilla ollut jotenkuten mukana niin pääsee tentistä melko varmasti läpi. Kuitenkin jos et ole matikkaa isommin laskeskellut 8 vuoteen, niin voisin sanoa, että nuo kurssit tulevat olemaan haastavia, mutta eivät varmasti mahdottomia, varsinkn jos sinulla on esim. lukion pitkän matikan kirjoja joista kertailla. Noille kursseille löytää myös kirjoja, jotka ovat kuitenkin englanniksi ja kurssille voi ostaa huokean prujun, josta voi kurssin asiat opetella. Prujuja on myynissä kuitenkin vasta kun kurssi alkaa.
Voin kertoa lisääkin, jos tämä ei ollut riittävän tyhjentävä selvitys. - Tre, jatkokouluttautuja
Osaisitko kertoa, teekkari, mitä kirjoja kannattaisi hankkia kesälukemiseksi, jotta voisi varautua pahimpaan. Lukiossa tuli aikoinaan opiskeltua vain lyhyttä matematiikkaa, joten tuskaa on luvassa. Mutta yrittää pitää.
- teekkari
Kirjana oli tänä vuonna Poole: Linear Algebra, a Modern Introduction Thomson 2006. ( toinen painos ).
Tuo kirja käsittelee enimmäkseen lineaarialebraa ( yllätys yllätys ) ja menee kyllä kurssien ulkopuolellekin. Ei kannata ehkä kahlata kokonaan läpi vaan opetella jokaisesta luvusta edes perusasiat, mutta eihän siitä haittaa ole, vaikka sisäistät kaiken. Kirja on tietenkin englanniksi ja hinta oli varmaankin siinä 50€ paikkeilla.
Tuossa kirjassa ei käsitellä ihan kaikkia asioita, joita kursseilla tulee vastaan. Tuossa kirjassa käsitellään ima 1:stä puolet ja ima 2:sta melkein kaikki.
Kirja on kuitenkin tarkoitettu lukion pitkän matematiikan jo hallitseville, joten alku saattaa olla melko vaikeaa. Tosin tuossa lähdetään melkeimpä perusteista, joten ei tuo nyt mitään mahdotonta ole. - tutustua
Robert A. Adams Calculus nimiseen kirjaan.
Selkeä ja hyvät esimerkit ja jälkeenpäinkin on vielä hyötyä.
- Tre, jatkokouluttautuja
Kiitos vinkistä. Pitää tutustua kirjaan.
- Helen
Moi.
Netissä on ilmaiseksi yhtä jos toista hienoa tarjolla: jos ajasta ei ole pulaa, lineaarialgebran perusteita kannattaa opiskella seuraavasta Jim Hefferonin erinomaisesta kirjasta (pdf latautuu varsin hitaasti, mutta hyvää kannaattaa odottaa):
ftp://joshua.smcvt.edu/pub/hefferon/book/book.pdf
Materiaali kattaa ainakin Helsingin yliopiston (matematiikan laitoksen) kurssit Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I ja 2, mistä todisteena ko. kurssien kotisivut:
http://mathstat.helsinki.fi/kurssit/info/lineaarialgebra_ja_matriisilaskenta_i05s.html
http://mathstat.helsinki.fi/kurssit/info/lineaarialgebra_ja_matriisilaskenta_ii05s.html
Jälkimmäisten linkkien takaa löydät lisää tekstejä (kaksi vaihtoehtoista kirjaa) sekä laskuharjoituksia (joita ON tehtävä, jos jotain tahtoo jostain ymmärtää).
Aivastuttaa: Aatsh -- minusta Adamsin Calculus on aivan hirveä, Apostolin paljon parempi (tosin painopisteet lienevät melko tavalla eriävät) -- hiu.
Onnea opintoihin,
Helen
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1155289
- 675064
- 914134
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.753620Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv603228- 432811
- 152307
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️541939- 401810
Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.381663