Tietäisikö joku ylikunnosta?
Olen ollut ilmeisesti akuutissa (sympaattinen) ylikunnossa, joka tuli kolmen viikon treenijakson seurauksena, kun en pitänyt välipäiviä. Aamusykkeeni on ollut koholla (n. 65-70), samoin ortostaattinen syke (30-40). Lisäksi minulla on ollut univaikeuksia jo parin viikon ajan. Nyt olen levännyt viikon ja sykkeet ovat lähteneet laskuun. Myös uniongelmat ovat vähentymään päin.
Tietäisikö joku, että missä vaiheessa uskaltaa jälleen urheilla? Vaikka sykkeet ovat normaalit, niin pitääkö odotella jokin turva-aika, ettei ylikunto iske uudestaan? Uskallanko jatkossa päästää sykkeeni ylärajoille vai yritänkö pitää sitä matalalla? Entä uusiiko ylikunto helpommin jos se on kerran jo ollut?
Ylikunto
7
9473
Vastaukset
- juoksija
Moro, Itse olen juoksussa törmännyt ylikuntoon ja oireeni olivat tismalleen samat kuin itse luettelit.
Harrastin muinoin maratooneja ja kisat pieksivät miehen liian kovaan harjoittelurääkkiin. Leposyke alkoi nousta ja ortostaattinen syke pomppasi välillä alle viidestäkymmenestä yli sataan. Rappusia noustessa sydän hakkasi ja muutenkin sydän hakkasi tuntuvasti myös lepotilassa, vaikka syke ei kovin korkealla ollutkaan.
Univaikeudet astuivat myös esiin ja sehän oli omiaan ruokkimaan taas em. oireta ja päinvastoin. Noidankehä oli valmis ja lääkäri totesi jo jossain vaiheessa lievän masennustilan. Taisi siis ylikuntoni päästä kroonistumaan.
Nyt, kahden vuoden kuluttua tilanne on normalisoitunut. Lenkkien määrää piti tuntuvasti vähentää. Nykyään hölkkäilen rennosti 2-3krt. viikossa futikset ja sählyt. Leposyke on 40 korvilla ja ortostaattinen välillä 10-20.
Helvetinmoista malttia vaaditaan varmaan sinunkin tapauksessasi. Ihan mutufiiliksillä sanoisin, että ota nyt rennosti kevyillä harjoituksilla vielä jonkin aikaa, vaikka kuukausi, sillä jos tilanne pahenee niin olet poissa "tositoimista" vuoden tai pari.
Tsemppiä, ja muista että tällä kertaa myös henkinen kanttisi on aiempaa kovemmassa tulikasteessa.- Over reach
Kiitos vastauksestasi.
Sen verran vaan kyselisin vielä, että kuinka kauan itse jatkoit rankkaa treenaamista vaikka olit ylikunnossa? Eli miten pääsit niin pahaan tilaan? Vaikka sykkeesi olivat koholla, niin jatkoit vielä vaan treenamista viikkoja, vai?
Mietin vain että kuinnkahan paha on oma tilanteeni. Olin nimittäin kylkiluun murtuman takia urheilematta tyystin 1,5 kuukautta. Sitten kun siitä selvisin, vetäisin sellaisen kolme viikkoa ilman lepoa, jonka seurauksena tuo ylikunto iski. Ajattelin vain että ei kai vielä noin lyhyellä treenillä voi kamalan pahaan tilaan päästä. - juoksija
Over reach kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi.
Sen verran vaan kyselisin vielä, että kuinka kauan itse jatkoit rankkaa treenaamista vaikka olit ylikunnossa? Eli miten pääsit niin pahaan tilaan? Vaikka sykkeesi olivat koholla, niin jatkoit vielä vaan treenamista viikkoja, vai?
Mietin vain että kuinnkahan paha on oma tilanteeni. Olin nimittäin kylkiluun murtuman takia urheilematta tyystin 1,5 kuukautta. Sitten kun siitä selvisin, vetäisin sellaisen kolme viikkoa ilman lepoa, jonka seurauksena tuo ylikunto iski. Ajattelin vain että ei kai vielä noin lyhyellä treenillä voi kamalan pahaan tilaan päästä.En tainnut oikein tajuta silloin, että kyse on ylikunnosta ja jatkoin treeniä. Itse suoritukset menivät ihan ok, mutta palautuminen oli raskasta ja toki ylikunnon muut oireet tekivät olosta tukalan.
Ellen ihan väärin muista niin aika puun takaa kroonistuminen iski. Ensin oli yöhikoilua, johon en juuri kiinnittänyt húomiota. Sitten sairastuin ja treenitauon jälkeen alkoi syke kohota ja samalla sydän iski niin, että paita heilui lyöntien tahdissa.
Toki vähensin treeniä, mutta aluksi aivan liian vähän. - Over Reach
juoksija kirjoitti:
En tainnut oikein tajuta silloin, että kyse on ylikunnosta ja jatkoin treeniä. Itse suoritukset menivät ihan ok, mutta palautuminen oli raskasta ja toki ylikunnon muut oireet tekivät olosta tukalan.
Ellen ihan väärin muista niin aika puun takaa kroonistuminen iski. Ensin oli yöhikoilua, johon en juuri kiinnittänyt húomiota. Sitten sairastuin ja treenitauon jälkeen alkoi syke kohota ja samalla sydän iski niin, että paita heilui lyöntien tahdissa.
Toki vähensin treeniä, mutta aluksi aivan liian vähän.Jep. Kiitos vain tiedoista. Mutta onko se nimenomaan aamusyke joka ratkaisee? Mulla kun jostain ihmeen syystä aamulla syke on korkeampi kuin illalla. Vai kuuluuko se juuri asiaan?
Illalla mun syke voi olla 62, kun taas aamulla 67. Sama ilmiö tapahtuu ortostaattisessa mittauksessa. Illalla maakuulla syke 62, seisomaan noustessa huippu 115 ja minuutin kuluttua 85. Aamulla taas leposyke 67, seisomaan noustessa huippu jopa 125 ja minuutin kuluttua vielä 100. Tiedättäekö miksi ihmeessä illalla syke on matalampi? - juoksija
Over Reach kirjoitti:
Jep. Kiitos vain tiedoista. Mutta onko se nimenomaan aamusyke joka ratkaisee? Mulla kun jostain ihmeen syystä aamulla syke on korkeampi kuin illalla. Vai kuuluuko se juuri asiaan?
Illalla mun syke voi olla 62, kun taas aamulla 67. Sama ilmiö tapahtuu ortostaattisessa mittauksessa. Illalla maakuulla syke 62, seisomaan noustessa huippu 115 ja minuutin kuluttua 85. Aamulla taas leposyke 67, seisomaan noustessa huippu jopa 125 ja minuutin kuluttua vielä 100. Tiedättäekö miksi ihmeessä illalla syke on matalampi?Olin huomaavinani aikanaan saman. Aamulla oli tuskaisempi olo ja sydän löi tiheämmin kuin illalla. Mitään faktatietoa asiasta mulla ei ole, mutta tuohon varmasti vaikuttaa se, että "rauhoittuminen" ennen ortostaattisen sykkeen mittaamista on täydellinen juuri aamulla eikä sitä voi verrata illalla tehtyyn mittaukseen, jonka alla on ehkä muutama minuutti lepoa.
Mulla on Polarin mittari, josta sykedatan saa koneelle ja sillä tuli oletetun ylikunnon ollessa pahimmillaan tehtyä mielenkiintoinen testi. Nimittäin pistin remmin yöksi kiinni ja aloitin mittaamisen. Aamulla käyrä oli hassun näköinen. Koko yön keskisyke oli 43 ja muuten suoran viivan rikkoi välillä pikainen käynti hieman yli sadassa. Nämä johtuivat ilmeisesti asennon vaihtamisesta, johon verenpaine ja syke reagoivat liioitellen. Aivan kuten kävi ortostaattisen sykkeen kanssa.
Ja muuten... Ylikuntoani pahensi myös täysiverinen lepo. Kevyttä liikuntaa piti ylläpitää, jotta syketasot pysyivät kurissa.
- kuntoako
ei tuo taida olla kun rapakuntoa rupea treenaamaan kunnolla kyllä se siitä...
- kokemusta myös
Itse olen myös kokenut ylikunnon oireita.. Mm. unettomuus, ruokahaluttomuus ja hidas palautuminen olivat yleisimpiä. Kehoittaisin pitämään pari lepopäivää viikossa kuitenkin siten, että et vain löhöä lepopäivinä vaan käyt vaikka pidemmän kävelylenkin tms. alhaisella sykkeellä. Itselläni leposyke on nykyisin 45-50 tienoilla. Eikö sitä sanota, että levossa kunto kasvaa!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä433523- 362134
Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?301809- 161567
- 231538
- 111467
- 241397
- 141257
Ihmetteletkö, mihin sinussa ihastuin?
Pikkuhiljaa huomasin, että olet ainutlaatuinen luonne, plussana tietysti ulkoiset avut. Toista ei taida löytyä koko maai781215- 251145