Kullervo Kalske

Maisteri

Tietääkö joku, miksi suomalaisen elokuvan 1930-luvun lopun ja 1940-luvun sankarinäyttelijä Kullervo Kalske joutui 1950- ja 1960-luvuilla tyytymään, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lähes pelkästään pieniin, jopa avustajatehtäviin rinnastettaviin poliisi- ja sotilasrooleihin.

Kalske oli 1950-luvun alussa vasta nelissäkymmenissä. Eino Kaipaisen elokuvaura alkoi vasta 37-vuotiaana. Joel Rinne oli 1940-luvun sankariroolien Kuollut mies ja Kalle Kustaa Korkki aikana molemmin puolin 50 ikävuottaan.

8

4336

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yhtä syytä

      Minusta tuntuu, että Kalske jäi muiden varjoon monestakin syystä - ensinnäkin vanhenevia charmantteja sankareita oli 1940-luvulta eteenpäin tarpeeksi (Palo, Rinteet, Kaipainen, Laine) ja nuoria uroita ilmestyi jatkuvasti.

      Mutta miksi juuri Kalske jäi pelkäksi poliisiksi, kun taas muut tekivät suurempia rooleja? Uskoisin, että yksi syy tähän on Kalskeen tausta. Hänet löydettiin muistaakseni Kotkan näyttämöltä - pieneltä maaseutunäyttämöltä joka tapauksessa. Helsinkiin muuttaessaan hän lopetti teatteriuransa ja siirtyi täysipäiväiseksi elokuvanäyttelijäksi.

      MMM-elokuvakirjan mukaan Kalske oli Sufin rullissa 1937-1945 ja SF:lla 1952-1953 - eli siis tod.näk kuukausipalkkaisena ilman oikeutta esiintyä muualla. Hgin kaupunginteatteriin hän on mennyt vasta 1957. Kirja ei anna vihjeitä noista väliajoista - leffoja hän on tehnyt tasapuolisesti kaikille firmoille, joten on luultavasti ollut keikkatyöläinen ja joutui tyytymään siihen mitä sai.

      Rinteet, Palo, Laine taas olivat koko ajan Kansallisen kantavia voimia, joten heidän julkisuusarvonsa oli paljon suurempi. (Kaipainen oli sekä Kansallisessa että Kaupunginteatterissa) Ja ihmeen paljon se teatteritausta vaikutti myös elokuvauraan.

    • Caelble

      Tietääkö joku mikä oli Kullervo Kalskeen isän Jussin sukunimi alkuaan? Onko hän ollut Frestadius? Monen Kalskeen sukujuuret johtavat tuohon sukuun.

      • Anonyymi

        Kullervo Kalskeen isä on ollut Frestadius. Nimi on jossain vaiheessa muutettu Kalskeeksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kullervo Kalskeen isä on ollut Frestadius. Nimi on jossain vaiheessa muutettu Kalskeeksi.

        Ainakin nimismies, poliisi ja sotilashenkilö mainitaan Frestadiusten ammatteina. Olisiko tuo Kalske valittu juuri sotilaan ammatin nimeksi sopivana (miekkojen kalske). Eräskin sotilassuku on nimeltään Kling, sitten on Frisk ja Rask, jne. kuvaavia sukunimiä.


    • Anonyymi

      Sankariroolit vähenee kun salskea nuorukainen alkaa lähestyä keski-ikää ja vyötärönmitta alkaa kasvaa ja vauhti alkaa hidastua. Eihän Tauno Palokaan esittänyt sankareita enää vanhempana.

      • Anonyymi

        Aika pitkään Tauno Palo kuitenkin sankarirooleja sai, sittenkin kun näytti jo niihin liian vanhalta.


    • Anonyymi

      Kalske oli ennen näyttelijäksi ryhtymistä poliisina Kotkassa, joten poliisin esittäminen sopi hyvin. Vastaavalla taustalla Kotkasta oli mm. Eino Kaipainen.

    • Anonyymi

      Vaarallista vapautta, aika iso rooli siinä. Kaasua komisario palmus kaa, tosin sivuosa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2595
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1138
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1044
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1001
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      913
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      881
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      822
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      33
      782
    Aihe