Mitenköhän on??

Tuli vaan mieleen...

Eli kun täällä nyt kokoajan pelotellaan ihmisiä noiden yötöiden vaaroilla, niin tuli mieleeni sellainen kysymys, että kumpi on mielestänne vaarallisempaa.

A) 8-16 työ jossa työntekijällä on jatkuva stressi jostain, ja kotiin lähdönkin jälkeen työasiat pyörivät vielä päässä...

Lisäksi töihin mennessä sekä sieltä palatessa olet aina liikkeellä pahimpiin ruuhka-aikoihin, joka on omiaan lisämään jo valmiiksi korkeaa stressi tasoa... (tunnen monta tälläistä ihmistä)´

B) 22-06 työ jossa työntekijä itse viihtyy, ja kun kello lyö 06, marssit pihalle ja työasiat jäävät työpaikalle eikä niitä tarvitse enään kotona pohtia. Lisäksi töihin kulkeminenkin on mukavaa kun ei tarvitse ruuhkissa homehtua.

Eli pointtini on se, että yövuoro saattaa tutkimusten mukaan olla ehkä hieman "vaarallisempi" kuin päivävuoro, mutta veikkaan että tuollainen jatkuvan paineen alaisena tehty 8-16 työ on siltikin vielä kuluttavampaa, kuin yötyö jossa ihminen viihtyy.

Ja en nyt siis todellakaan tarkoita, että kaikki 8-16 työ olisi tuollaista stressaavaa, mutta kuten sanoin, niin aika paljon sellaistakin on.

8

1245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mieleeni juolahti ...

      Yhteiskunnallisesti ajateltuna meillä on juuri nyt tilanne sellainen, että tuo pelottelun lähde taitaa olla aivan jossain muualla. Vuorotöiden ansiosta monet pääsevät jopa tienesteille, joilloinka he itse ehkä etsivät oikeutusta olemassaololleen, koska koko ajan jauhetaan, että täällä on niin kallista teettää yhtään mitään.

      Ulkomailta perspektiiviä saatuani väittäisin, että juuri meillä sitä vuorotyötä kannattaisi tietyistä lähtökohdista johtuen teettää: Yhteiskuntamme on rakennettu 24-tunnin järjestelmäksi paljon pidemmälle kuin jossain muualla. Yhteiskuntamme on monessa muussakin suhteessa työläismyönteisempi johonkin muuhun verrattuna.

      On aivan selvää, että vuorotyö ei sovi kaikille yhtä hyvin ja joillekin ei ehkä ollenkaan. Aivan varmasti siitä koituu jokaikiselle jonkin asteista haittaa, joten rahallinen korvaus on paikallaan. Yleisemmin ottaen työtyytyväisyys, jota sinäkin tässä ilmeisesti pyrit edustamaan, on erittäin tärkeä juttu eikä siihen voi olla vaikuttamatta ympäristö omalta osaltaan.

    • niinhän se on

      Itse juuri tuossa 8-16 toimistotyössä. Stressi on kova eikä pää enää kestä. Sitä aikaisemmin vuorotyössä eikä sekään sopinut. Nyt olen päättänyt kokeilla jatkuvaa yötyötä. Toivottavasti se sopii, muuten on keinot vähissä.

    • bee eiku

      Laitat esille esimerkit jotka katsot hyviksi vertailukohdiksi ja toisen niistä paremmaksi koska olet itse sen valinnut.

      Esimerkkisi voi kääntää kokonaan päälaelleenkin ja silloin minä löydän siitä juuri sen vaihtoehdon jonka olen itse valinnut ja joka on minusta paras, koska enhän suostuisi huonoon vaihtoehtoon :)

      Tein itsekkin yötyötä aikoinaan ja silloin se sopi minulle, tuntui välillä jopa parhaalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Sitten kun en enää saanut nukutuksi päivisin niin se muuttui erittäin huonoksi vaihtoehdoksi ja siirryin päivätöihin. Nyt päivätyö on minulle paras vaihtoehto. En minä kulje ruuhkassa enkä muista koko työpaikkaa sen jälkeen kun olen oven takanani sulkenut.

      Mieleenikään ei tulisi vaihtaa nyt yötöihin on niistä sen verran karvaat kokemukset.

      Eli vastaukseni on ...öööö tota noin :)

      • eka kirjoittaja

        Laitat esille esimerkit jotka katsot hyviksi vertailukohdiksi ja toisen niistä paremmaksi koska olet itse sen valinnut...

        Näin tein... sillä nyt olikin tarkoitus hieman kärjistää, sitä että luultavastikin työ jossa oikeasti viihtyy, on huomattavasti "terveellisempää" vaikka se yöllä tehtäisiinkin, kuin sellainen päivätyö jossa joutuu jatkuvasti stressaamaan,

        Eli lähinnä tarkoitin sitä, että ei se päivätyökään välttämättä aina ole se turvallisin ratkaisu terveyden kannalta.

        Ja eiköhän se työssä jaksaminen riipu enimmäkseen siitä, että minkälaista työtä tekee/viihtyykö siellä työpaikassa alkuunkaan, enemmän kuin siitä ajasta milloin sitä työtä tehdään.


      • sitten...
        eka kirjoittaja kirjoitti:

        Laitat esille esimerkit jotka katsot hyviksi vertailukohdiksi ja toisen niistä paremmaksi koska olet itse sen valinnut...

        Näin tein... sillä nyt olikin tarkoitus hieman kärjistää, sitä että luultavastikin työ jossa oikeasti viihtyy, on huomattavasti "terveellisempää" vaikka se yöllä tehtäisiinkin, kuin sellainen päivätyö jossa joutuu jatkuvasti stressaamaan,

        Eli lähinnä tarkoitin sitä, että ei se päivätyökään välttämättä aina ole se turvallisin ratkaisu terveyden kannalta.

        Ja eiköhän se työssä jaksaminen riipu enimmäkseen siitä, että minkälaista työtä tekee/viihtyykö siellä työpaikassa alkuunkaan, enemmän kuin siitä ajasta milloin sitä työtä tehdään.

        Vielä parempi vaihtoehto jokaiselle olisi saada tehdä sitä työtä josta pitää ja siinä vuorossa joka itselleen parhaiten sopii.

        Useimpien on kuitenkin tyydyttävä tekemään sitä mitä sattuu osaamaan/mihin sattuu pääsemään.

        Enää tuskin palaa tilanne joka vallitsi vielä 80 luvun lopulla; töitä oli valita asti ja jos ei yhdestä tykännyt niin saattoi ottaa loparit ja mennä seuraavana aamuna/päivänä/iltana uuteen työpaikkaan.

        Mutta mitäpä näistä. Sinulle sopii nykyinen yötyösi eikä siihen ole sen kummempia sanotavana, ainakaan minulla. Kantsii olla iloinen niin kauan kuin iloon on aihetta.


    • Yokyöpeli

      Entä jos tekee 3-vuorotyötä, joka on usein kiireistä, stressaavaa ja vastuullista yölläkin, koska silloin ei ole muita asiantuntijoita paikalla kuin minä. Ja vaikkei meikäläisen tarvitse viedä työasioita kotiin, silti ne pyörivät mielessä ja stressaavat usein vapaa-ajallakin. Palkkani on suht. hyvä, muttei se paljon lohduta..

      • --------

        Olen tehnyt jo pitkään jatkuvaa 3-vuorotyötä, arjet-pyhät-joulut-juhannukset, koska ihmiset eivät pärjää ilman työpanostani. Työni on vastuullista ja jossain määrin myös stressaavaa, mutta ne ei tule perässä kotiin. Kun painan duunipaikan oven kiinni, seuraava vuorossaolija jatkaa siitä. Jos duunissa tulee jotain häikkää, näen sen kotona kuten tuhannet tai kymmenet tuhannet muutkin ihmiset, mutta en ota siitä murhetta se on vuorossaolijan murhe.

        Olen joskus tehnyt pelkkää päivävuoroa ja se oli raskasta, kuten nykyisin aamuvuorotkin. Nukkuminenkin jää vähemmälle aamuvuorossa, koska en pysty ottamaan duunissa päivätorkkuja kuten moni päivätyöläinen. Olen tottunut vuosikymmenten kuluessa vuorotyöhön ja ihmettelen esimerkiksi kaupan ihmisiä, jotka eivät siihen suostu. Pyhinä minäkin joudun työskentelemään, vaikka lapsetkin oli aikoinaan pieniä.


    • kokemusta

      Vertailusi ei ole reilu. Pitäisi verrata saman vaativuustason töitä, eikä ääripäitä, niin kuin sinä olet tehnyt. Vuorotöistä löytyy myös stressaavia tehtäviä, kuten pelastusalan tehtävät, poliisi, liikennöinti jne.

      Mielestäni yötyössä kärsii sosiaalinen elämä eniten. Säännöllisen työjan aikana on vaikea löytää aikaa säännöllisille harrastuksille sekä on vaikeampaa tavata kavereita. Tämän huomasin kun olin itse vuorotyössä, en tosin koskaan yötyössä, mutta kaksivuorotyötä olen tehnyt paljon.

      Nykyään ne haluaisi luopua normaalista toimistoajasta. Itse en ole pahemmin huomannut ruuhkista aiheutuvaa stressiä, ellei tosiaan ole kiire johonkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1280
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1056
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      68
      831
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      770
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      698
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      681
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      658
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe