otetaanko vapaakirkkoon

öhöm köh

jäseneksi ilman seurakuntaan siunaamista jos on muualla kastettu

7

1261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • herramrks

      Yksi kaste.
      Vpsrk:n liittyessä ei ole kastetta. Yleensä käytäntö on niin että menet kasteelle kun itse haluat ja jos sinut on esim helluntaissa kastettu ei kasteelle mennä.
      Näin oletan.
      Jäseneksi tulemiseen liittynee siunaaminen.

    • mamabeard

      kastenäkemykseen.

      Herramrks olettaa vastauksessaan aivan oikein.
      Täsmennän vielä, että vaikka vapaakirkko on asiassa kohtalaisen vapaamielinen ja kasteesta ei missään tapauksessa tehdä pelastuskysymystä sinänsä, näkemys on sama kuin helluntailaisilla, yleensä muillakin ns. vapailla suunnilla.
      Opetetaan että kaste kuuluu uskovalle. Vapaakirkollisen käsityksen mukaan kaste kuuluu jokaiselle uskoon tulleelle, niin että uskoon tulon luonnollinen seuraus on "kasteen haudan" kautta tunnustautua Kristukseen. Opetetaan siis uskovien kastetta.

      Eri julistajat ja opettajat vapaaseurakunnissa voivat painottaa asioita eri tavoin koska yksittäisillä vapaaseurakunnilla on kohtalainen vapaus, linjauksissa on pelivaraa, kunhan tulkinnat pohjautuvat Raamattuun. Kirkkokunnan taholta ei siis ole yksityiskohtaisesti muotoiltua sitovaa oppia vaan jokaisessa seurakunnassa seurakunnan johtajat, paimen ja vanhimmisto vastaavat seurakunnan linjasta.
      Näin ollen yhdessä vapaaseurakunnassa voidaan olla hyvinkin vapaamielisiä kasteasiaan nähden mutta toisessa kastetta saatetaan korostaa voimakkaasti.

      Vapaaseurakuntaan ei liitetä kasteella käymättömiä. Toki kokouksissa voi käydä ja henkilöön suhtaudutaan tasavertaisena uskovana, mutta seurakuntaan ei liitetä. Tässä on sitouduttu oppiin joka ymmärretään raamatulliseksi.

      Jos on aiemmin kastettu (uskovien kasteella kristillisessä kirkkokunnassa tai yhteisössä) uutta kastetta ei tarvita.
      Kaste ei missään tapauksessa ole seurakuntaan liittymisrituaali vaan kuuluu uskovan ja Herran henkilökohtaiseen suhteeseen, on omantunnon kysymys.

      Seurakuntaan liittyvät siunaa vanhimmisto srk:n edessä näin toivottaen koko seurakunnan puolesta uuden jäsenen tervetulleeksi elämään kristityn elämää ja kasvamaan yhdessä muiden kanssa tässä yhteisössä joka omalta osaltaan haluaa toimia Jumalan valtakunnan eteenpäin menemiseksi maailmassa.

      Mikä on erona esimerkiksi helluntaiseurakuntiin, on se, että vapaaseurakunnissa kastetaan vaikka et liittyisikään seurakuntaan. Tässä korostuu näkemys asian henkilökohtaisesta luonteesta. Jos ja kun asia henkilölle tulee Sanan kautta selväksi ja hän kokee kehotusta ottaa kasteen, siihen on mahdollisuus. Seurakuntaan liittyminen on asia erikseen.

      Seurakuntaan ei siis liitetä kasteella käymättömiä.
      Mutta kasteella voi vapaaseurakunnassa käydä vaikka ei liittyisi seurakuntaan.

      • kokemusta on

        Kyllä uskovien upotuskasteesta on tehty monissa vapaaseurakunnissa nimenomaan seurakuntaan liittämisrituaali, jonka vuoksi esim. pienemmissä v-seurakunnissa kasteelle menoon jopa painostetaan juuri uskoontullutta, ettei tämä vaan "karkaisi" siihen naapurikunnassa olevaan hell.srk:n leiriin.


      • mamabeard
        kokemusta on kirjoitti:

        Kyllä uskovien upotuskasteesta on tehty monissa vapaaseurakunnissa nimenomaan seurakuntaan liittämisrituaali, jonka vuoksi esim. pienemmissä v-seurakunnissa kasteelle menoon jopa painostetaan juuri uskoontullutta, ettei tämä vaan "karkaisi" siihen naapurikunnassa olevaan hell.srk:n leiriin.

        Totesin kyllä, että riippuu kyseisen seurakunnan johtajista, pastorista ja vanhimmistosta millä tavalla kastetta painotetaan ja opetetaan, mitä siihen liittyy. Kyse on siitä, millainen linja seurakunnassa on käytännössä. Se voi hyvinkin paljon vaihdella tapauskohtaisesti.
        Yleisen vapaakirkollisen käytännön mukaan kaste ei ole seurakuntaan liittämisrituaali.
        Kaste kuuluu uskoon tulleelle ja sitä opetetaan, joten srk:ntaan ei liitetä kasteella käymättömiä. Kaste ja seurakuntaan liittyminen pidetään kuitenkin eri asioina.

        Se millä tavalla yksittäinen vapaaseurakunta virallista kantaa ja yleistä käytäntöä noudattaa voi tietysti vaihdella paljonkin.

        Tietysti voi syntyä väärinkäsityksiä.
        Jos uskoon tulleelle ja seurakuntayhteyttä miettivälle kovasti painostetaan uskovien upotuskasteen merkitystä, ja ihmetellään miksi hän ei tätä tärkeää asiaa jo ymmärrä, siinä voi syntyä mielikuva että yritetään nyt "kalastaa" omaan haaviin ettei "karkaisi" toiseen seurakuntaan.

        Jos kasteesta on jossain vapaaseurakunnassa tehty srk:ntaan liittämisrituaali ja kasteelle painostetaan nimenomaan siinä mielessä että saadaan uusi jäsen kirjoihin, se on tietysti väärin. Näin ei tule toimia. Seurakunnan johtajiston täytyy luottaa Jumalaan ja Jumalan johdatukseen.

        Jos Jumalan Hengen työ korvataan ihmistekoisella painostamisella jossain on vikaa.

        Siinä vapaaseurakunnassa johon kuulun uskoon tullutta ei painosteta liittymään meidän seurakuntaan. Opetetaan kyllä seurakuntayhteyden tärkeyttä. Uskoon tulleen puolesta rukoillaan että hän löytäisi seurakuntayhteyden sieltä minne Herra hänet ohjaa, ja tämä asia jätetään hänen ja Jumalan väliseksi. Korostamme kaikkien kristittyjen yhteyttä, että Jumalan lapset ovat samaa perheväkeä, ja rohkaisemme käymään muuallakin. Tietysti ensisijaista ja oikein on sitoutua siihen seurakuntaan jonka jäsen on. Vapaakirkko on alusta asti korostanut yhteyttä, tämä on vapaakirkollisuuden ominaispiirteitä. Monella paikkakunnalla vapaaseurakunnat ovat olleet aktiivisimpia kristittyjen välisen yhteyden (yhteiset kokoussarjat ym.) alkuunlaittajia.

        En käy tässä väittelemään minkä seurakunnan käytäntö on parempi kuin toisen, mutta tosiasia on, että helluntaiseurakunnissa kastekäytäntö enemmän liittyy srk:ntaan liittymiseen kuin esimerkiksi vapaaseurakunnassa.

        Kuten kirjoitin:
        "Mikä on erona esimerkiksi helluntaiseurakuntiin, on se, että vapaaseurakunnissa kastetaan vaikka et liittyisikään seurakuntaan."
        Tässäkin käytäntö voi tietysti vaihdella?
        Jos sinua vapaaseurakunnassa painostetaan kasteelle, mieti asiaa, kuuluuko kaste mielestäsi uskovalle? Jos kuuluu - mutta srk:ntaan liittymisestä et vielä ole varma - sano pastorille että haluat kasteelle, mutta et halua liittyä seurakuntaan.

        Omakohtainen kokemukseni on, kun uskoon tultua kävin pääasiassa vapaaseurakunnassa, jonkin verran muuallakin, että minua ei kasteelle painostettu missään vaiheessa. Ehkä liiankin vähän asiasta puhuttiin. Minulle syntyi mielikuva että kasteella käyminen kuuluu vapaaseurakunnassa seurakuntaan liittymiseen. Niinpä otin yhteyttä paikalliseen helluntaiseurakuntaan ja ilmoitin että haluaisin kasteelle. Oletin että siellä kastetaan ilman liittymistäkin. Olivat kovasti innoissaan ja pyytelivät toimistoon allekirjoittamaan papereita. Toimistossa heille sitten selvisi etten ole liittymässä seurakuntaan ja asia tyssäsi siihen. Myöhemmin otin asian puheeksi vapaaseurakunnan pastorin kanssa ja sanoin, että koen oikeaksi mennä kasteelle mutta en tiedä vielä, mihin seurakuntaan liityn. Hän vastasi, ettei asiassa mitään ongelmaa ole. Vapaaseurakunnassa kastetaan vaikka et liittyisikään seurakuntaan. Minulla oli ollut asiassa aivan väärä käsitys. Niinpä sitten kävin kasteella. Uskoon tulosta oli ehkä noin vuosi kasteelle menoon ja sitten vielä vuoden verran ennen kuin liityin. Koin lopulta erittäin selkeänä johdatuksena vapaaseurakuntaan liittymisen ja Herra vahvisti asian niin ettei minulla ole siitä edelleenkään pienintä epäilystä. Koko aikana minua ei kuitenkaan painostettu sen enempää kasteelle kuin seurakuntaan liittymiseenkään.

        Olen ollut uskossa vuodesta 1989 ja tänä aikana seurakunnassamme on kastettu useita jotka eivät ole missään vaiheessa liittyneet seurakuntaamme. Esimerkiksi luterilaiseen kirkkoon kuuluvia jotka eivät ole halunneet erota evankelisluterilaisesta kirkosta mutta joille on Raamatusta ja Pyhän Hengen sisäisenä kehoituksena avautunut tämä kasteasia.

        Niin helluntailaisia kuin vapaakirkollisia seurakuntia on tietysti erilaisia. Jokainen helluntaiseurakunta on oma tapauksensa ja jokainen vapaaseurakunta on oma tapauksensa. Seurakuntahan muodostuu yksilöistä ja yksilöt ovat erilaisia.

        Kasteasioissa helluntailainen ja vapaakirkollinen opetus on opillisesti sama, ainakin ydinkohdissa, mitä kaste edustaa ja kuvaa ja kenelle se kuuluu. Mutta ainakin suomalaisessa helluntailaisuudessa kaste kytkeytyy enemmän kuin vapaakirkollisuudessa seurakuntaan liittymiseen. Se millä tavalla näitä asioita käytännössä muuten painotetaan on tapauskohtaista.

        Uskon että sekä helluntaiseurakunnilla että vapaaseurakunnilla on oma paikkansa suomalaisessa kristillisyydessä. Jokaisen seurakunnan tehtävä on julistaa Kristusta eikä seurakuntaa, myöskin pitää yllä opetusta kristillisen yhteyden ominaislaadusta, se ei ole luonteeltaan organisatorista vaan orgaanista, jokainen Kristuksen oma on samaa perheväkeä. Näin julistaessaan ja opettaessaan seurakunta voi täyttää tehtävänsä, johtaen ja vahvistaen seurakuntalaisia sitoutumaan ennen kaikkea Jeesukseen Kristukseen ja henkilökohtaiseen vaellukseen Hänen kanssa, ollaksemme maailmassa valona ja suolana.

        Siunataan toisiamme kaikkeen armoon ja totuuteen, jumalalliseen rakkauteen niin kuin se on totta Jeesuksessa, meidän Herrassamme.


      • Pentecostal*
        kokemusta on kirjoitti:

        Kyllä uskovien upotuskasteesta on tehty monissa vapaaseurakunnissa nimenomaan seurakuntaan liittämisrituaali, jonka vuoksi esim. pienemmissä v-seurakunnissa kasteelle menoon jopa painostetaan juuri uskoontullutta, ettei tämä vaan "karkaisi" siihen naapurikunnassa olevaan hell.srk:n leiriin.

        käytöstä toisia uskovaisia kohtaan. Meidän tulee siunata vapiksia, eikä parjata. He ovat samalla lailla uskovia kuin mekin.


      • Anonyymi
        Pentecostal* kirjoitti:

        käytöstä toisia uskovaisia kohtaan. Meidän tulee siunata vapiksia, eikä parjata. He ovat samalla lailla uskovia kuin mekin.

        Olen ollut jo 9kuukautta vapaaseurakunnan jäsen käynyt uskovien kasteella . Minua ei ole siunattu seurakuntaan ei toivotettu terve tulleelsikaan. Nostanko kytkintä ja lähden pois kun ei kerta tykätä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen ollut jo 9kuukautta vapaaseurakunnan jäsen käynyt uskovien kasteella . Minua ei ole siunattu seurakuntaan ei toivotettu terve tulleelsikaan. Nostanko kytkintä ja lähden pois kun ei kerta tykätä.

        Kävitkö kyseisessä vapaaseurakunnassa järjestetyssä tilaisuudessa kasteella, vai jossain toisessa vapaaseurakunnassa?

        Jos kasteen järjestänyt oli joku toinen vapaaseurakunta, kannattaa ottaa kirjallinen todistus tapahtumasta ja esittää se seurakunnassa, johonka nyt omasta mielestäsi virallisesti kuulut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3078
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1255
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1241
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1046
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      50
      937
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      904
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      816
    Aihe