Kompleksiluvut

Tyhmä, mutta open mielestä ...

Kertokaas mihin ne kompleksiluvut perustuu. x yi, x ja y reaalilukuja (miksi?), i imaginaariluku (mähä?), joka myös toisessa potenssissa tuottaa negatiivisia lukuja (HÄÄ-ÄÄH??) ja yi kompleksiluvun imaginaariosa.
Nukun asian yli ja katson jos viisastun, mutta silti olisi plussaa jos joku teistä valistaisi vähän.

10

818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mahtimatemaatikko

      Kompleksiluvut ovat tosiaan muotoa x yi, missä x ja y ovat reaalilukuja ja i^2=-1. Kompleksiluvut ovat siitä mukavia, että toisin kuin reaaliluvut, kompleksilukujen kunta on algebrallisesti suljettu.

      Kuitenkaan kompleksilukuja ei kehitetty tätä varten. Ne kehitettiin alun perin sen takia, että kolmannen asteen ratkaisukaavassa näytti tulevan negatiivisten lukujen neliö- ja kuutiojuuria. Näillä yhtälöillä oli myös reaaliratkaisuja, joita kaavat eivät näyttäneet. Kuitenkin voitiin kuvitella, että on olemassa luku i, sopia miten negatiivisista luvuista otetaan juuria, ja kolmannen asteen ratkaisukaava saatiin toimimaan.

      Kompleksiluvut ovat käteliä esimerkiksi monissa fysiikan ilmiöissä. Muistaakseni ainakinvaihtovirtalaskut perustuvat paljolti kompleksilukuihin.

      Lisäksi kompleksiluvut helpottavat huomattavasti joitakin reaalilukujen laskuja. Olkoon tehtävänä integroida funktio (sin x)/x yli epänegatiivisen reaaliakselin. Pelkästään reaalilukuja käyttäen ei integraalia ole mitenkään helppo laskea, en tiedä, onko se ollenkaan mahdollista. Sen sijaan käyttämällä kompleksilukuihin perustuvaa residylaskentaa saadaan integraalin arvoksi pii/2.

      • matikanope yläasteelta

        se yhtälö on toistakin astetta, myös sillä voi olla imaginaarijuuria.


      • mahtimatemaatikko
        matikanope yläasteelta kirjoitti:

        se yhtälö on toistakin astetta, myös sillä voi olla imaginaarijuuria.

        On totta, että myös toisen asteen yhtälössä voi tulla vastaan kompleksilukuja. Mutta ensimmäisen kerran negatiivisiin juuriin alettiin käsittääkseni todenteolla kiinnittämään huomiota vasta kolmannen asteen yhtälön tapauksessa. Näin siksi että jos toisen asteen yhtälön diskriminantti on negatiivinen, ei yhtälöllä ole ratkaisua. Tällöin voitiin vain todeta, että onpas huono yhtälö.

        Sen sijaan vaikka kolmannen asteen yhtälön ratkaisukaavassa joudutaan ottamaaan juuri negatiivisesta luvusta, on yhtälöllä aina vähintään yksi reaalijuuri. Uskoakseni vasta kolmannen asteen polynomiyhtälöä tutkimalla voitiin kompleksilukujen laskutoimitukset määritellä sopivasti. Voin myös olla väärässä, sillä en ole historiaa juurikaan lukenut.


    • poh

      Siis kompleksiluvut ovat laajennus reaaliluvuista ja aikoinaan kehitetty lähinnä siihen ongelmaan, ettei kaikille toisen tai korkeamman asteen yhtälöille ole saatu ratkaisua. Siis x^2 1=0 ei ole antanut ratkaisua ja siitä on otettu tämä x^2=-1 eli i^2=-1. Miksi x ja y ovat reaalisia johtuu siitä, että tarvitaan vain tämä imaginääriyksikkö i, joka sitten kertoo luvun merktyksen. Voit piirtää itsellesi koordinaatiston, jossa x-akseli on reaaliakseli (lukusuora) ja y-akseli imaginaariakseli. Kompleksiluvuilla laskeminen on aika samanlaista kuin reaaliluvuilla, kunhan muistat että i^2=-1. Katsoppa tarkemmin vaikka wikipediasta.

    • aasi

      Suuri idea on myös tässä: imaginääriluvut ovat ortogonaalisia reaalilukuihin nähden. Eli, jos a on reaalinen ja bi on imaginäärinen, ei voi olla sellaista reaalilukua C, jolla a = c*bi.

      Että mitäkö tämä tarkoittaa. Ajatellaan kaksiulotteista tasoa. Jos sillä on vektori (nuoli), joka osoittaa oikealle, miten saat sen osoittamaan ylöspäin? Ei ole sellaista reaalista kerrointa, jolla voisit pidentää tai lyhentää oikealle osoittavaa vektoria, niin että se osoittaisi ylöspäin.

      Oletataan sellainen kerroin, i. Kertominen i:llä vastaa kiertoa 90 astetta vastapäivään. Nyt sellainen kerroin on määritelty, joten jos on vektori oikealle, kertomalla sen i:llä se osoittaa ylöspäin.

      Mitä sitten tarkoittaa kaksi kertaa kiertäminen oikealle? Ajattelepas taas sitä tasoa ja vektoria, sanotaan vaikka R. R osoittaa oikealle, i*R osoittaa ylös, ja i*i*R osoittaa vasemmalle, eli miinus-oikealle. Siis, i*i*R = -R, joten i^2 = -1, ja i = (-1)^½.

      • hmmhmm..

        "joten i^2 = -1, ja i = (-1)^½"

        Jos i = (-1)^½, niin i*i=(-1)^½*(-1)^½=(-1 * -1)^½ = 1^½ = 1 =/= -1.

        Mitenkäs nyt näin?


      • jukepuke
        hmmhmm.. kirjoitti:

        "joten i^2 = -1, ja i = (-1)^½"

        Jos i = (-1)^½, niin i*i=(-1)^½*(-1)^½=(-1 * -1)^½ = 1^½ = 1 =/= -1.

        Mitenkäs nyt näin?

        sqrt(-1) = sqrt(|-1|)*( cos(pii/2) i*sin(pii/2) ) = i

        Siis sqrt(-1) = i, jos valitaan neliöjuuren päähaara, missä argumentti \in ]-pii,pii].

        "i*i=(-1)^½*(-1)^½=(-1 * -1)^½ = 1^½ = 1 =/= -1"

        Tuossa on tehty yksi oletus, joka ei päde kaikille kompleksiluvuille, mutta en viitsi viedä teiltä "löytämisen iloa", joten en paljasta sitä :).. Löydättekö virheen?


      • Tyhmä, mutta open mielestä ...

        R*i saa vektorin osoittamaan ylöspäin, R*i^2 vasempaan, ja siis R*i^3 alas? Entä sitten R*i^4, onko tämä sama kun alkuperäinen vektori R?
        Kompleksilukujen laskusäännöistä olisi ehkä kiva tietää myös helpoimmat. Ajattelin vähän pelotella peruskoulusta tulleita nöpöhassukoita kun ensi kurssissa tulee ne toisen asteen fuktiot vastaan.


      • jukepuke
        Tyhmä, mutta open mielestä ... kirjoitti:

        R*i saa vektorin osoittamaan ylöspäin, R*i^2 vasempaan, ja siis R*i^3 alas? Entä sitten R*i^4, onko tämä sama kun alkuperäinen vektori R?
        Kompleksilukujen laskusäännöistä olisi ehkä kiva tietää myös helpoimmat. Ajattelin vähän pelotella peruskoulusta tulleita nöpöhassukoita kun ensi kurssissa tulee ne toisen asteen fuktiot vastaan.

        Lyhyesti: Ri^4 = R*i^2*i^2 = R*(-1)*(-1) = R


      • Tyhmä, mutta open mielestä ...
        jukepuke kirjoitti:

        Lyhyesti: Ri^4 = R*i^2*i^2 = R*(-1)*(-1) = R

        että esimerkiksi 2 2i^2 olisi tasan nolla? i^2 olisi siis -1, kerrottuna kahdella -2.
        Ei voi. Ei vaan voi. Niin lahjakas en ole että johtaisin tuon tiedon suoraan Wikipediasta ja täältä, ilman vähintään luokkaopetusta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      101
      3078
    2. GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?

      GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys
      Voice of Finland
      43
      1157
    3. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      83
      1132
    4. Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut

      Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja
      Ikävä
      51
      1025
    5. Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!

      Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!
      Pudasjärvi
      32
      987
    6. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      67
      858
    7. Tunnustan

      Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle
      Ikävä
      39
      852
    8. Luuletko, että löydämme vielä

      Yhteyden takaisin? Miehelle ....
      Ikävä
      53
      847
    9. Mikä teki vaikutuksen

      että ihastuit kaivattuusi? 🔥
      Ikävä
      44
      822
    10. Autolla puuhun

      Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn
      Oulainen
      24
      781
    Aihe