kaikki ruokani menevät savuna ilmaan, jäävät raaoiksi, kovettuvat tai maistuvat muuten vaan kumille ja näyttävät oksennukselta. Ruoanlaitto
ei yksinkertaisesti kiinnosta pätkän vertaan, olisin mieluiten kasvissyöjä, mutta pakko perheelle yrittää jotain laittaa. Lueskelen kyllä joskus keittokirjaa ja yritän painaa jotain pässinpäähäni, mutta kun nää asiat eivät mene kaaliin, niin ne eivät mene tuhannenkaan kerran jälkeen.
Tänään ajattelin laittaa hyvää naudan paahtopaistia ja kirjan ohjeen mukaan kovalla lämmöllä paistelin sitä 4 min joka suunnasta padalla, kunnes laitoin uuniin 50 minsaksi.
Tulokseksi sain pinnalta turhankin tummaksi savustuneen klöntin,josta verenpunaista lihanestettä tirskahteli välistä. Keskeltä
vähän turhankin punakkaa vielä.En uskalla tätäkään nyt syöttää lapsille. Itse närpin reunoja.
Joku paukauttakoot lihanuijalla pari NYRKKISÄÄNTÖÄ paksuun kallooni lihoista.
Voiko Suomessa syödä turvallisesti naudanlihaa,
josta tihkuttaa nestettä?
Milloin naudanliha on kypsä? Muutettuaan värin punertavasta harmaaksi vai silloin kun nestettä ei tihku?
Onko naudassa ja possussa eroa kypsennysajoissa. Jompaa kumpaa pidetään kauemmin uunissa?
Sen nýt tietty tiedän, että possu pitää kypsentää hyvin.
Entäs broilerin suikaleet. Joku sanoo,jos broileria paistaa liaan kylmällä pannulla tulee kumista.
Kalat paistetaan vissiin mahdollisimman nopesti kuumalla pannulla, kunnes irtoaa hyvin.
Mies väittää lihapakkausten valmistusaikojen olevan liian lyhyitä ja liian miedolla lämmöllä.
Oletteko samaa mieltä? Minun mielestäni hän ylikypsentää broilerit ja kinkut, plus kalkkunarullat.
Kiitos etukäteen, jos joku viitsii kertoa jotain oleellista "kypsistä" lihoista.
nyrkillä päähän
6
4046
Vastaukset
- kokki myös
liha paistetaan aina kuumalla pannulla ja lihan tulee olla huoneen lämpöistä eli noin tunti-puoli tuntia otettu ennen paistoa huoneenlämpöön ja poistettu paketistaan vaikkapa lautaselle.
jos laitat kylmän lihan pannulle, se päästää lihasnesteet ulos ja tuloksena on kuiva kumimainen liha, olipa se kanaa tai nautaa tms.
aina pannu lämpimäksi (ei tulikuumaksi) siihen rasva ja sitten liha. lihat haudutetaan yleensä pienellä lämmöllä ja pitkään uunissa, näin saat parhaimman lopputuloksen. jos paistisi jää punaiseksi sisältä (rose), sitä voi syödä, sehän on sama kuin medium pihvinä ravintoloissa. Lapsille ehkä kuitenkin koko kypsyys on paras.
lihoista jauheliha on nopein, kala ja kana kypsyvät nopeasti (suikaleina), sitten possu ja nauta vaatii kauimmin aikaa.
ota rohkeasti keittokirja viereen kun teet ruokaa. jos tuntuu, ettei liha ole sitä mitä halusit, anna kypsymisen jatkua vielä hetki. googlettamalla löytyy paljon ruokajuttuja ja apuja.
ja muista, että jokainen meistä on tehnyt ekat kerrat ruokaa ja harjoitellut, eikä se aina ole heti nappiin mennyt.
mutta opetteleehan lapsikin kävelemistä, kaatuu välillä, mutta jatkaa ja oppii sen jonain päivänä :D - kokki myös
ostahan paistomittari, ei maksa montaa euroa ja tiedät milloin paistisi on kypsä!
hyvää uutta vuotta!!- lisävinkinantaja
...ja naudanlihapihvejä ei sitten paisteta kypsiksi, vaan jätetään enemmän tai vähemmän punaisiksi. Todelliset kulinaristit paistavat/paistattavat pihviäänkin vain minuutin pari (riippuen paksuudesta) puoleltaan.
Ja huom. - se punainen lihasta tihkuva neste _ei_ _ole_ _verta_, vaan lihanesteitä. Kaikessa elävässä on nääs vettä yli puolet painosta. Jos ne nesteet pääsevät pois siitä paistista paistettaessa, on lopputulos mautonta korppua - nesteiden mukana lähtee myös lihan oma maku (jota nykyisenä valmiiksi marinoitujen uusavuttomien lihatuotteiden aikana monet eivät tunne ollenkaan). - alkuperäinen ruokien pilaaja
ja vinkeistä.Kunhan oppisin tekemään muutamat liharuoat mureiksi,meheviksi ja herkullisiksi.Kehtaisi tarjota muillekin ja lapsetkin söis tekemättä inhoilmeitä.
Sanoisitko vielä pitääkö sinusta lihapakkausten lämoötila-ja aikaohjeet paikkaansa vai pitääkö niihin lisätä kumpaakin. - uunista
alkuperäinen ruokien pilaaja kirjoitti:
ja vinkeistä.Kunhan oppisin tekemään muutamat liharuoat mureiksi,meheviksi ja herkullisiksi.Kehtaisi tarjota muillekin ja lapsetkin söis tekemättä inhoilmeitä.
Sanoisitko vielä pitääkö sinusta lihapakkausten lämoötila-ja aikaohjeet paikkaansa vai pitääkö niihin lisätä kumpaakin.kuinka kauan pitää lihaa paistaa...oman uunin oppii tuntemaan kokeilemalla, ja aina pitää muistaa että ajat ovat ohjeellisia. Minusta esim possunpaisteissa aika mitä paketissa lukee on vähän turhan pitkä... mut opettelemalla hyvä tulee...ja kukaan ei osaa ruuan laitosta kaikkea.
- turhuudenjumala
on a ja o.
Mitä lihassa tapahtuu kypsentämisen aikana?
Kypsentämisen aikana lihan rakenne ja väri muuttuvat ja lihan luontaiset makuaineet korostuvat.
Lihan lopullinen sisälämpötila eli kypsyysaste ja kypsennyslämpötila vaikuttavat ratkaisevasti raaka-aineen ohella ruokalajin onnistumiseen.
Mitä kypsemmäksi liha valmistetaan, sitä enemmän siitä irtoaa lihasmehua ja sitä kuivempaa siitä tulee. Peukalosääntönä voidaan pitää seuraavaa: Kun sisälämpötila nousee asteen, lihasmehua irtoaa prosentin verran.
Kuumennus hajottaa eli pehmentää sidekudoksen kollageenia vain osittain. Kollageenin kutistuminen 65 - 70 asteen lämpötilassa sitkistää lihaa. Muut lihan proteiinit denaturoituvat kuumennuksen aikana, mikä sitkistää lihaa myös.
Lihan maku on parhaimmillaan 40 - 50 -asteisena. Siltä kannalta tämä olisi sopiva lihan tarjoilulämpötila.
tässä finfoodin ohje naudanpaistille:
Naudan uunipaisti
Naudan sisä- tai paahtopaistia, voidaan tehdä myös kokonaisista sisä- ja ulkofileistä.
Poista veitsellä paistista kalvot.
Valmista marinadi esim. öljystä ja punaviinistä. Mausteina voi käyttää mm. yrttejä, pippureita, sipulia ja valkosipulia.
Laita paisti pieneen syvään astiaan tai pussiin ja kaada marinadi päälle niin että liha peittyy kokonaan.
Marinoi paistia 2 – 3 päivää jääkaapissa.
Kuivaa paisti marinadista talouspaperilla ja mausta joka puolelta suolalla ja rouhitulla musta- tai valkopippurilla.
Nosta paisti voideltuun uunivuokaan tai ritilälle. Jos käytät ritilää, laita uuniin ritilän alle uunipannu, jossa on hiukan vettä. Lihasta irtoava neste ei näin tartu kiinni pannuun. Voit kypsentää paistin myös paistopussissa uunipannulla.
Laita lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan.
Paista uunissa 125 – 150 asteessa. Paistoaika on noin 1 h kiloa kohti. Mitä matalampaa lämpötilaa paistamisessa käytetään, sen tasaisempi lopputulos, koska lihasta irtoaa näin vähemmän lihasnestettä.
Nosta paisti pois uunista, kun sisälämpötila on 60 astetta. Kypsyysaste on medium.
Kääri paisti folioon ja anna sen vetäytyä noin 15 min.
Leikkaa poikkisyin ohuita viipaleita.
itse käytän alhaisempaa ( 80-85 asteista uunia ) ja sisälämpötilaa 57, koska paistin lämpötila nousee n.3-4 astetta uunista pois ottamisen jälkeen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 2004403
Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?
Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!452051- 631723
Ymmärrätköhän nainen
Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi1331373Martina on käynyt puhumassa viisauksia
Iltalehden artikkelissa Martinan viisaudet.3581347Ajattelen sinua iltaisin, aamulla, päivittäin
Ehkä siinä jo pientä vinkkiä. Oot jäänyt pahasti mieleen. Sun katse on niin syvä ja oot niin lempeä. Hyvä olla sun kanss93969SDP:läinen lähettiläs Titta Maja-Luoto RAIVOAA lähetystössä -?
SDP:n puolueen Maja-Luoto on Portugalissa noussut Median otsikoihin, koska RAIVOAA työntekijöille ja pitää Heitä lähinnä26933Mitä alkoholijuomaa on myyty sekä Linda Lampeniuksen että Matti Nykäsen nimellä? Testaa tietosi!
Mikähän alkoholijuoma se mahtoi olla…? Tule pelaamaan kivaa Testerin Juomavisaa! Kuinka monta saat oikein? Tästä pääse10899Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus
Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte170828Voiko vauva uskoa ?
Lohkoissa väitetään ettei vauva voi uskoa. Tässä näet vauvan uskon. https://youtube.com/shorts/QhFbPSdjpnA?si=Zb2BCRST9186706