nyrkillä päähän

pässinpäälle ruoanlaitossa

kaikki ruokani menevät savuna ilmaan, jäävät raaoiksi, kovettuvat tai maistuvat muuten vaan kumille ja näyttävät oksennukselta. Ruoanlaitto
ei yksinkertaisesti kiinnosta pätkän vertaan, olisin mieluiten kasvissyöjä, mutta pakko perheelle yrittää jotain laittaa. Lueskelen kyllä joskus keittokirjaa ja yritän painaa jotain pässinpäähäni, mutta kun nää asiat eivät mene kaaliin, niin ne eivät mene tuhannenkaan kerran jälkeen.

Tänään ajattelin laittaa hyvää naudan paahtopaistia ja kirjan ohjeen mukaan kovalla lämmöllä paistelin sitä 4 min joka suunnasta padalla, kunnes laitoin uuniin 50 minsaksi.
Tulokseksi sain pinnalta turhankin tummaksi savustuneen klöntin,josta verenpunaista lihanestettä tirskahteli välistä. Keskeltä
vähän turhankin punakkaa vielä.En uskalla tätäkään nyt syöttää lapsille. Itse närpin reunoja.

Joku paukauttakoot lihanuijalla pari NYRKKISÄÄNTÖÄ paksuun kallooni lihoista.

Voiko Suomessa syödä turvallisesti naudanlihaa,
josta tihkuttaa nestettä?

Milloin naudanliha on kypsä? Muutettuaan värin punertavasta harmaaksi vai silloin kun nestettä ei tihku?

Onko naudassa ja possussa eroa kypsennysajoissa. Jompaa kumpaa pidetään kauemmin uunissa?
Sen nýt tietty tiedän, että possu pitää kypsentää hyvin.

Entäs broilerin suikaleet. Joku sanoo,jos broileria paistaa liaan kylmällä pannulla tulee kumista.

Kalat paistetaan vissiin mahdollisimman nopesti kuumalla pannulla, kunnes irtoaa hyvin.

Mies väittää lihapakkausten valmistusaikojen olevan liian lyhyitä ja liian miedolla lämmöllä.
Oletteko samaa mieltä? Minun mielestäni hän ylikypsentää broilerit ja kinkut, plus kalkkunarullat.

Kiitos etukäteen, jos joku viitsii kertoa jotain oleellista "kypsistä" lihoista.

6

4046

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokki myös

      liha paistetaan aina kuumalla pannulla ja lihan tulee olla huoneen lämpöistä eli noin tunti-puoli tuntia otettu ennen paistoa huoneenlämpöön ja poistettu paketistaan vaikkapa lautaselle.

      jos laitat kylmän lihan pannulle, se päästää lihasnesteet ulos ja tuloksena on kuiva kumimainen liha, olipa se kanaa tai nautaa tms.

      aina pannu lämpimäksi (ei tulikuumaksi) siihen rasva ja sitten liha. lihat haudutetaan yleensä pienellä lämmöllä ja pitkään uunissa, näin saat parhaimman lopputuloksen. jos paistisi jää punaiseksi sisältä (rose), sitä voi syödä, sehän on sama kuin medium pihvinä ravintoloissa. Lapsille ehkä kuitenkin koko kypsyys on paras.

      lihoista jauheliha on nopein, kala ja kana kypsyvät nopeasti (suikaleina), sitten possu ja nauta vaatii kauimmin aikaa.

      ota rohkeasti keittokirja viereen kun teet ruokaa. jos tuntuu, ettei liha ole sitä mitä halusit, anna kypsymisen jatkua vielä hetki. googlettamalla löytyy paljon ruokajuttuja ja apuja.

      ja muista, että jokainen meistä on tehnyt ekat kerrat ruokaa ja harjoitellut, eikä se aina ole heti nappiin mennyt.
      mutta opetteleehan lapsikin kävelemistä, kaatuu välillä, mutta jatkaa ja oppii sen jonain päivänä :D

    • kokki myös

      ostahan paistomittari, ei maksa montaa euroa ja tiedät milloin paistisi on kypsä!

      hyvää uutta vuotta!!

      • lisävinkinantaja

        ...ja naudanlihapihvejä ei sitten paisteta kypsiksi, vaan jätetään enemmän tai vähemmän punaisiksi. Todelliset kulinaristit paistavat/paistattavat pihviäänkin vain minuutin pari (riippuen paksuudesta) puoleltaan.

        Ja huom. - se punainen lihasta tihkuva neste _ei_ _ole_ _verta_, vaan lihanesteitä. Kaikessa elävässä on nääs vettä yli puolet painosta. Jos ne nesteet pääsevät pois siitä paistista paistettaessa, on lopputulos mautonta korppua - nesteiden mukana lähtee myös lihan oma maku (jota nykyisenä valmiiksi marinoitujen uusavuttomien lihatuotteiden aikana monet eivät tunne ollenkaan).


      • alkuperäinen ruokien pilaaja

        ja vinkeistä.Kunhan oppisin tekemään muutamat liharuoat mureiksi,meheviksi ja herkullisiksi.Kehtaisi tarjota muillekin ja lapsetkin söis tekemättä inhoilmeitä.

        Sanoisitko vielä pitääkö sinusta lihapakkausten lämoötila-ja aikaohjeet paikkaansa vai pitääkö niihin lisätä kumpaakin.


      • uunista
        alkuperäinen ruokien pilaaja kirjoitti:

        ja vinkeistä.Kunhan oppisin tekemään muutamat liharuoat mureiksi,meheviksi ja herkullisiksi.Kehtaisi tarjota muillekin ja lapsetkin söis tekemättä inhoilmeitä.

        Sanoisitko vielä pitääkö sinusta lihapakkausten lämoötila-ja aikaohjeet paikkaansa vai pitääkö niihin lisätä kumpaakin.

        kuinka kauan pitää lihaa paistaa...oman uunin oppii tuntemaan kokeilemalla, ja aina pitää muistaa että ajat ovat ohjeellisia. Minusta esim possunpaisteissa aika mitä paketissa lukee on vähän turhan pitkä... mut opettelemalla hyvä tulee...ja kukaan ei osaa ruuan laitosta kaikkea.


    • turhuudenjumala

      on a ja o.
      Mitä lihassa tapahtuu kypsentämisen aikana?

      Kypsentämisen aikana lihan rakenne ja väri muuttuvat ja lihan luontaiset makuaineet korostuvat.

      Lihan lopullinen sisälämpötila eli kypsyysaste ja kypsennyslämpötila vaikuttavat ratkaisevasti raaka-aineen ohella ruokalajin onnistumiseen.

      Mitä kypsemmäksi liha valmistetaan, sitä enemmän siitä irtoaa lihasmehua ja sitä kuivempaa siitä tulee. Peukalosääntönä voidaan pitää seuraavaa: Kun sisälämpötila nousee asteen, lihasmehua irtoaa prosentin verran.

      Kuumennus hajottaa eli pehmentää sidekudoksen kollageenia vain osittain. Kollageenin kutistuminen 65 - 70 asteen lämpötilassa sitkistää lihaa. Muut lihan proteiinit denaturoituvat kuumennuksen aikana, mikä sitkistää lihaa myös.

      Lihan maku on parhaimmillaan 40 - 50 -asteisena. Siltä kannalta tämä olisi sopiva lihan tarjoilulämpötila.

      tässä finfoodin ohje naudanpaistille:

      Naudan uunipaisti

      Naudan sisä- tai paahtopaistia, voidaan tehdä myös kokonaisista sisä- ja ulkofileistä.

      Poista veitsellä paistista kalvot.
      Valmista marinadi esim. öljystä ja punaviinistä. Mausteina voi käyttää mm. yrttejä, pippureita, sipulia ja valkosipulia.
      Laita paisti pieneen syvään astiaan tai pussiin ja kaada marinadi päälle niin että liha peittyy kokonaan.
      Marinoi paistia 2 – 3 päivää jääkaapissa.
      Kuivaa paisti marinadista talouspaperilla ja mausta joka puolelta suolalla ja rouhitulla musta- tai valkopippurilla.
      Nosta paisti voideltuun uunivuokaan tai ritilälle. Jos käytät ritilää, laita uuniin ritilän alle uunipannu, jossa on hiukan vettä. Lihasta irtoava neste ei näin tartu kiinni pannuun. Voit kypsentää paistin myös paistopussissa uunipannulla.
      Laita lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan.
      Paista uunissa 125 – 150 asteessa. Paistoaika on noin 1 h kiloa kohti. Mitä matalampaa lämpötilaa paistamisessa käytetään, sen tasaisempi lopputulos, koska lihasta irtoaa näin vähemmän lihasnestettä.
      Nosta paisti pois uunista, kun sisälämpötila on 60 astetta. Kypsyysaste on medium.
      Kääri paisti folioon ja anna sen vetäytyä noin 15 min.
      Leikkaa poikkisyin ohuita viipaleita.

      itse käytän alhaisempaa ( 80-85 asteista uunia ) ja sisälämpötilaa 57, koska paistin lämpötila nousee n.3-4 astetta uunista pois ottamisen jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet hirvein ihminen kenet olen tavannut.

      Olet järkyttävä.
      Ikävä
      200
      4403
    2. Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?

      Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!
      Huittinen
      45
      2051
    3. Haluan sua ihan vtullisen paljon

      Kokonaan ja seksuaalisesti. Pää räjähtää kohta
      Ikävä
      63
      1723
    4. Ymmärrätköhän nainen

      Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi
      Ikävä
      133
      1373
    5. Martina on käynyt puhumassa viisauksia

      Iltalehden artikkelissa Martinan viisaudet.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      358
      1347
    6. Ajattelen sinua iltaisin, aamulla, päivittäin

      Ehkä siinä jo pientä vinkkiä. Oot jäänyt pahasti mieleen. Sun katse on niin syvä ja oot niin lempeä. Hyvä olla sun kanss
      Ihastuminen
      93
      969
    7. SDP:läinen lähettiläs Titta Maja-Luoto RAIVOAA lähetystössä -?

      SDP:n puolueen Maja-Luoto on Portugalissa noussut Median otsikoihin, koska RAIVOAA työntekijöille ja pitää Heitä lähinnä
      Yhteiskunta
      26
      933
    8. Mitä alkoholijuomaa on myyty sekä Linda Lampeniuksen että Matti Nykäsen nimellä? Testaa tietosi!

      Mikähän alkoholijuoma se mahtoi olla…? Tule pelaamaan kivaa Testerin Juomavisaa! Kuinka monta saat oikein? Tästä pääse
      Juomat
      10
      899
    9. Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus

      Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte
      Sinkut
      170
      828
    10. Voiko vauva uskoa ?

      Lohkoissa väitetään ettei vauva voi uskoa. Tässä näet vauvan uskon. https://youtube.com/shorts/QhFbPSdjpnA?si=Zb2BCRST9
      Helluntailaisuus
      186
      706
    Aihe