Vapaa autoetu, halpaa lystiä !!

autoilijat

Miksi työsuhdeautoilu on halpaa tai kallista ??

VAPAA AUTOETU
Sopimuskausi 3 vuotta ja 100 tkm. Verotusarvo 2 ekaa vuotta 650 eur/kk ja kolmantena vuotena 630 eur/kk. Yhteensä ~23 keur

OMA AUTO
Pitoaika 3 vuotta ja 100 tkm ja ostettu omalla rahalla. Arvon alenema 14 keur, ylläpitokulut (huollot, renkaat, vakuutukset) 8 keur, bensat ja pesut 8 keur, takuun ulkopuoliset korjaukset (tuulilasiin halkeama nastasta, sulat, jarrupalat/levyt ja muut kuluvat) 3 keur.
Yhteensä ~33 keur.

Sanokaa nyt ihmeessa miks toityösuhdeautoilu ei kannata?

9

10277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Spekseillä aina kannattaaki...

      Eli siis. Jos olet vieraan palveluksessa, niin mitä enemmän ajat sitä kannattavampi täysi autoetu on. Periaatteessahan et saisi ajaa kuin sen 18 000 km vuodessa omia ajoja ( jota ei ainakaan täällä verottaja valvo ).

      Tilanne on hieman mutkikkaampi mikäli oma firmasi on se, joka maksaa auton kulut. Tuolloin kannattaako homma, riippuu mm. ajojen määrästä, leasing/omistus-suhteesta, palkan veroprosentista ym.

    • Happo

      Mainosta vaan autoedun edukkuutta ja tee se kovaan ääneen erityisesti työpaikallasi! Tulet huomaamaan, että työnantajasi omaksuu saman käytännön mikä useimmilla isoilla firmoilla jo on: työntekijällä on oikeus nauttia palkkansa joko rahana tai rahana ja rautana, mutta loppusumma on sama. Työsuhdeauto on palkkaa ja moni firma on luopunut ylimääräisen hyvän jakamisesta autojen muodossa.

    • sillä

      Paljonko sillä autollasi olisi arvoa 3 vuoden kohdalla, jos arvonalenema on ollut 14 teuroa?

    • Autoetu vain rikkaille

      pitänyt 2,5 vuotta (siis nykyinen auto). Ostettu 1.5 vuotta vanhana, hinta tuolloin 14.000 Ekee. Hinta pudonnut 2.5 vuoden aikana 6000 Ekee (Maksoi uutenav. 2002 n. 20000 Ekee). Huollot korjaukset 2.5 vuoden aikana 1500 euroa, 2 x renkaat yht. 1000 Euroa, vakuutusmaksut (bonus 70%) 2.5 vuodessa 1300 Euroa. Verot 2.5 vuoden aikana n. 1200 euroa.Kilometrikorvauksia maksettu n. 30.000 km osalta n. 12.000 Euroa. Tähän saakka olen ajanut yht. 70tkm, keskikuluts 5.6 l/100km dieseliä joten bensaan mennyt (1 Euro/litra) n. 4000 Euroa . Kokonaiskulut siis 2.5 vuoden aikana 15.000 Euroa ja tulot siis 12.000 Euroa eli nettokulut 3000 Euroa. Jaa että miksi vapaa autoetu kannattaa minun tapauksessani? Kysympähän vaan. Vapaa autoetu vastaavassa hintaluokassa 490 Eur/kk eli 2.5 vuoden aikana 14.700 Euroa...

      • ratkaisee

        Juuri tuommoinen 3 vuoden jakso kokonaiskuluineen on hyvä tapa vertailla homman kannattavuutta. Näkee myös mikä on eri moottorin vaikutus kokonaiskustannuksiin. Paljon työnantajan maksamaa työajoa tekeville ei työsuhdeauto kannata. Jos taas omaa ajoa enempi ja työajoja vain vähän, niin homma voi olla kannattavakin. Lisäksi työsuhdeauto on koko ajan "uusi" eli huolloista ja renkaista ei tarvitse itse maksaa. Vakuutukset kannattaa huomioida, sillä jos pitää ottaa talouteen toinen auto ja uudet vakuutukset siihen, niin kulut ovat korkeammat kuin 70 % bonuksilla.


    • omaa kokemusta

      Nykyään yleisesti noudatetaan kokonaispalkkausta, jolloin varsinainen kiinteä kk- tai vuosipalkkasi on pienempi jos siihen kuuluu autoetu. Jos palkkasi ei muutu, eikä autoetua tarjota ylennyksen myötä palkankorotuksen sijasta, niin eihän siitä kieltäytyäkään kannata.

      Tässä aloittaja ei kuitenkaan näytä olevan asiasta perillä. Aloittajan esimerkissähän autoedun verotusarvo nostaa verotettavaa tuloa 630 eur/kk, joten ei sen vaikutus käteen jäävään nettotuloon tietenkään ole lähellekään tuota ~23 keur 3 vuodessa. Ja lisäksi, tuo verotusarvo myöskin vaikuttaa eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuun (nostavasti), ja toisaalta tulevaan eläkkeeseen nostavasti.

      • tilanteen verrattuna siihen...

        että saisi autoedun suuruisen korotuksen rahapalkkaan.


      • Näin meillä

        jos autoetusysteemi on sama kuin meidän firmassa: jos otat autoedun, palkasta vähennetään 75% leasingvuokrasta ja autoedun verotusarvo lisätään näin saatuun palkaan. Vaikutus nettopalkkaan = pienentää nettopalkaa noin autoedun verotusarvon verran. On muuten kallis autoetu meillä -arvaa olenko ottanut? En todellakaan, varsinkin kun kilometrikorvauksellisia ajoja tulee vuodessa n. 10.000 km. Halvin tapa on ostaa 4 vuotta vanha auto, jossa hankintahintahan on pudonnut alle puoleen uudesta ja halvimmat kilometrit edessä. 4 vuotta vanhassa autossa on jo ESP, Airbägejä riittävästi ja törmäystesteissä saatu 4 tähteä, joten turvallisuudestakaan ei tarvitse tinkiä.


    • Jaakkoaa

      Jos vapaan autoedun vaihtoehtona on edun verran rahapalkkaa lisää kannattaa vapaa autoetu, noin keskimäärin.
      Mikäli käyttöetuauton vaihtoehtona on edun verran rahapalkkaa lisää kannattaa raha, noin keskimäärin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe