sinus pilonidalis kertomus

Saikkulainen

Ajattelin kertoa myös oman kertomuksen SP:n leikkauksesta, joka itseltäni leikattiin yhdeksän päivää sitten.

Myös minä huomasin paukuran pakaravaossa varmaan yli vuosi sitten ja luulin, että olen sen jonnekin lyönyt tai muuten vaan kolauttanut. Välillä se oli tosi arka ja välillä sitä ei edes huomannut. Nyt yli kuukausi sitten se alkoi vuotamaan, sillä seurauksella, että alushousuissa oli pidettävä paperitolloa suojana. Erittäin kiusallista ja hankalaa Tuntui, että paukura keräsi itseensä nestettä ja sitten kun se tuli tarpeeksi isoksi niin sitten puhkesi. Luulin olevani ainutlaatuinen tapaus, mutta kun netistä vähän aikaa hain tietoa niin jo löytyi taudille nimi eli sinus pilonidalis se oli. Tilasin lääkärille ajan, joka myös varmisti asian ja tilasi ajan leikkausjonoon. Leikkauksen sain kolmen viikon päähän.

Leikkauspäivänä pakolliset rutiinit eli ilman juomaa ja ruokaa vähintään kuusi tuntia ennen leikkausta. Päiväkirurgisella sitten vaatteiden vaihto ja sänkyyn huilaamaan. Jonkin ajan kuluttua karvojen ajeluun ja sitten päivän päätteeksi leikkaussaliin. Sp:t kuuluvat ns.likaisiin leikkauksiin ja siksi suoritetaan aina päivän viimeisinä. Pulssimittarit sormeen ja verenpainemittari käteen ja sitten alaraajapuudutus, jonka anestesialääkäri kävi tuikkaamassa. Tosi kivutonta touhua. Leikkauksessa ei tosiaan tunnu mitään eli vaikka olisivat amputoineet jalat ei mitään tuntoa ollut ja leikkaus meni hoitajien kanssa jutellessa samalla kun kirurgi leikkasi. Väriainetta lyötiin fistelli käytäviin, että nähtiin kuinka pitkälle käytävät ulottuu ja sitten leikataan vielä hieman ns. tervettä ihoa, jotta alue on perusteellisesti putsattu. Leikkauksessa menetin noin 3,5 desiä verta (kirugi sanoi)ja haavastakin tuli yli kymmenen senttinen ja pari kolme senttiä syvä (eli aikalailla luuhun saakka), joka kymmenellä tikillä tikattiin umpeen. Sp:ssä ei ollut hiuksia, karvoja eikä mitään muutakaan ylimääräistä, jota täytyi tietenkin leikkaavalta kirurgilta kysyä. Heräämössä aika nopeasti alkoi jo oikea jalka pelata ja vasemman kanssa meni vähän kauemmin.

Pääsin huoneeseen, johon sain heti kahvia ja heti sen perään ruokaa jee. Tässä vaiheessa pystyin olemaan vielä selälläni kun mikään ei vielä sattunut. Kotiin lähtö viivästyi kun ensimmäisen kerran nousin sängystä niin meinasi lähteä taju ja jouduin takaisin sänkyyn. Kolmen tunnin kuluttua otettiin uusi yritys ja pystyin jo kävelemään käytävään ja kun vielä vessassa käyntikin onnistui niin saattajan kanssa pääsin sitten kotiin. Panacodia ja ibuxia apteekista niin hyvä tulee. Illalla koitin istahtaa pytylle ja totesin sen olevan mahdotonta, joten ei muuta kuin seuraavana päivänä apuväline lainaamosta haettiin 15 cm pytyn korottaja. Pytyn korottajaa ei kylläkään pariin päivään sitten tarvittu kun tuntui, että kroppa löi itsensä niin lukkoon, että ns. isoa hätää ei pariin päivään tarvinnut suorittaa (panacod myös aiheuttaa ummetusta).

Seuraavina päivinä alkoi tikit vähän sattua ja tuntui kun ne olisi olleet liian kireellä. Pakarat oli kuin niissä olisi ollut pesäpallot sisällä ja siksi pakaravaon putsaus oli hankalaa kun vako oli niin tiukka ja siellä oli vielä tikit. Särkylääkettä meni niin että 2 panacodia 4 kertaa päivässä ja väleihin ibuxia suuhun.

Viisi päivää leikkauksesta puoliso (=hoitajani, jota ilman tästä touhusta ei olisi tullut yhtään mitään) sanoi haavaa putsatessaan, että se vähän tuoksuu pahalle ja niin yöllä sitten nousikin yli 39 asteen kuume, joka tiesi sitä, että haava oli tulehtunut. Soitin aamulla leikkaavalle lääkärille, jolle olisi muutenkin ollut kontrolliaika, mutta vasta seuraavana päivänä. Hän käski heti luokseen ja niin kaikki kymmenen tikkiä poistettiin ja haava avattiin puukolla, josta sitten verensekaista nestettä tulikin. Homma lähti nyt aivan alusta kun päätettiin, että haavaa aletaan pitämään auki. Se hyvä puoli on, että nyt haavaa ei kiristä niin paljon kuin tikkien kanssa.

Eli tällä hetkellä käyn päivittäin terveydenhoitajalla, joka putsaa haavan keittosuola liuoksella, poistaa sorbact-nauhan laitaa uuden ja peittää haavan aina seuraavaan päivään. Lisämausteena vielä on, että haavaa ei tikkien poistojen yhteydessä avattu loppuun saakka vaan loppuhaavaan oli jäänyt noin sentin ihokaistale, joka tänään leikattiin eri kirurgin toimesta pois, koska loppuhaava oli alkanut mätimään.

Nyt toivottavasti pääsen samalle hoitajalle, kun tuntuu, että eri hoitajilla on erillaiset tavat hoitaa haavaa. Myöhemmin toimenpidettä voi alkaa sitten tekemään kotona. Sairaslomaa sain alkujaan kolme viikkoa, mutta nyt tuntuu, että se ei riitä alkuunkaan. Istuminen on kielletty kokonaan ja vaikka aluksi se tuntui toisella pakaralla onnistuvan ja kaikenlaisilla tyynyvirityksillä niin nyt täytyy uskoa, että se on totaalisesti kiellettyä.

Tässä siis tämä riesa tällä hetkellä ja kirjoittelen sitten myöhemmin lisää miten hommat alkaa sujumaan ja kirjoitelkaa jos kysyttävää.

22

23013

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ssskkkk

      harmi kun pääsi tulehtumaan,sellainen likainen aluehan se pakaravako on, Sorbact on siihen kyllä ihna ykkösjuttu. Sitkeestivaan hoitelet niin kyllä varmasti saat hyvän lopputuloksen. Aina kun ei voi tietää sitä kannattaisiko haava jättää alunperin auki. Itse teen työkseni näitä leikkauksia,hoitjan roolissa,kiva kuulla potilaan näkemystä asiasta.

    • ....

      7.1 huomasin oudon pahkuran pakaravaossa..kävin 11.1 näyttämässä sitä terveyskeskuksessa ja he laittoivat lähetteen lähi kaupunkiin,jossa lääkäri puhkaisi sen ja laittoi kumiliuskan sinne haavaan(siinähän on uusiutumisvaara,jos haavaan ei laiteta mitään,mikä pitää sen auki).Nyt kohta viikko mennyt puhkaisusta ja ei satu enään,mutta sattui kyllä silloin,kun lääkäri puhkaisi paiseen ilman mitään puudutuksia tai nukutuksia..On kuulemma yleisiä nuo paiseet 15-25.v..

    • henki

      Minulta leikattiin sinus talvella 05. Leikkauksen jälkeen meni noin 3kuukautta, että olin täysin parantunut.

    • pylly pitkällä makaaja...

      Tosi ikävää toi sun tapaus. Itse kävin samaisessa leikkauksessa 2.1.

      Minulla 02 tammikuun alussa alkoi takalistaan koskemaan mielettömästi, enkä heti mennyt lääkäriin. Sinne menin vasta kun oli pakko! Ensin ajattelin että on vaan joku lihas revähtänyt tai jotain. Sitten alkoikin lääkärissä juoksu, lääkärillä, ultratutkimuksissa, lääkärillä... Eikä tässä vaiheessa kerrottu edes, että mikä siellä mahtaa olla. Lääkäri määräsi Kefeksin-kuurin päälle, koska en antanut sitä puhkaista, ajattelin että sillä se menee ohi. Mutta ei mennyt, tulehdus oli päällä edelleen ja nostatti sitten kuumeen, ja ei ollut vaihtoehtoja kuin puhkaista, koska pakaravaon keskelle oli muodostunut peukalonpäänkokoinen märkäonkalo tai vastaava, äitini ei sitä uskaltanut puhkaista vaikka pyysin. Kuurin vaihto tuli eteen, kuuriksi tuli Dalacin 300mg, ja tällä se lähti paranemaan. Tässä vaiheessa toinen lääkäri kertoi, että epäilynä oli ollut paise, ja sehän se oli. Kumikiuskahoito ei onnistunut, koska alue oli niin tulehtunut etten kestänyt sitä kipua. Siitä sitten noin vuoden päästä se tuli uudestaan, tällä kertaa puhkesi itsestään, eikun kuuria päälle. Nyt viimeisen puolen vuoden aikana tulehduksia oli 3, lääkärit ei enää antaneet muuta vaihtoehtoa kuin leikkaus. Kirurgian polikliniikalla vierailin joulukuussa 05, mutta silloin en leikkauslupaa antanut, olin edelleen sitä mieltä, että kyllä se paranee muuten kuin leikkaamalla.

      Syyskuussa 06 soitin sitten kirralle ja sanoin haluavani leikkaukseen, koska muuta vaihtoehtoa ei enää ollut..

      Toimenpide tehtiin nukutuksessa, koska anestesian lääkäri ei saanut laitettua selkäpuudutusta, kerrasta vintti pimeäksi. Seuraava havainto oli heräämössä, jossa verenpainemittari alkoi mitata verenpainetta, sitten olikin kaamea kipu persuksissa. Kotia pääsin illasta, ja 5vk sairaslomaa.. Apteekin kautta kotia, panacodia ja buranaa..
      Leikkauksen jälkeisenä aamuna totesin, että vessanpöntölle taipuminen on täyttä tuskaa, eikun kuntoutuksesta koroke lainaa. Johan asiointi helpottui.. Istumista olen välttänyt kaikin mahdollisin tavoin, jotta toi paranisi mahdollisimman nopeasti, koska en ole sängyssä makaaja tyyppiä ollenkaan.
      Haava on n.9cm pitkä, nätisti oli 5 tikillä laitettu kiinni, ja hyvin oli parantunutkin reilun viikon. Mutta 4pv ennen tikkien poistoa äitini sanoi että täältä tulee märkää, eikun päivystykseen ja kuuria hakemaan päälle. Kefeksin kuuri määrättiin, koska on yleinen lääke kuulemma jota ihotulehduksiin määrätään, en tällä kertaa itse määrännyt lääkkeitä, jota kerkesin tekemään useamman vuoden. Lähes kokonaan söin kuurin, päivän verran jäi syömättä, kun edelleen märkää tuli ulos. Ja taas kuurin vaihto edessä. Nyt on menossa sitten taas Dalacin kuuri, toivottavasti nyt alkaa puremaan ja menemään tuo pieni onneton onkalo kiinni. Siis ala haavasta on tulehtunut, ei kuulemma näytä tulehtuneelta, ja ylähaava on todella hyvän näköinen.
      Päivää ennen tulehtumisen ilmenemistä kävin terv.hoitajalle näyttämässä haavaa, koska haava eritti veren sekaista. Hoitaja oli sitä mieltä, että se on pelkkää haavanestettä, mutta otti varmuuden vuoksi viljelyn. Tässä ei tosin löytynyt taaskaan mitään, niin kuin ei milloinkaan aikaisemminkaan. Ihmetyttää vaan se, että märkää tulee, niin täytyisihän siihen jokin aiheuttaja löytyä, mutta ei..
      Täytyy olla onnellinen siitä, ettei ole aloitettu sorbact-hoitoa, pelkkä pumpilitikulla tökkiminenkin on ollut kivuliasta, entä sitten kuin sinne laitettaisi jotain ylimääräistä..

      Alkaa pikkuhiljaa mitta olla täynnä tätä makaamista, kohta 3vk sängyssä oloa.. Jos jo ensiviikolla alkaisi istumista harjoittelemaan.. Istumiskielto jatkui tikkien poiston yhteydessä, suurin vaara haavan repeämiseen on kuulemma juuri tikkien poiston jälkeen.. Ja onneksi nyt alkaa näyttä siltä, että istuminen voisi alkaa maanantaina, kivutkin ovat jo vähentyneet!

      Paranemisia myös sinulle!! Täytyy toivoa vaan parasta sulle, jotta se sorbact-hoito auttaa ja kiinni kasvu tapahtuu ilman mitään muita harmeja!!

    • sp:n kokenut

      Ajattelin itse kertoa myös oman kokemukseni asiasta. Siitä on reilu vuosi (joulukuu -05)kun huomasin melkoisen kivun häntäluun kohdalla, ja ihmettelen sitä että mistä moinen johtuu, istuminen teki melko kipeää. Yhtenä iltana sitten kokeilin että mistä kohtaa se on kipeimmillään ja tunsin sellaisen patin tuolla pakaravaossa. Se sai sitten soittamaan lääkärille. Siellä todettiin tuo sp johon sain antib.kuurin (en muista minkä niminen lääke oli kyseessä). Sillä kipu lähtikin, silti lähettivät lähetteen sairaalaan josta sitten aika pian otettiinkin yhteyttä. Varsinaiseen leikkaukseen pääsin helmikuussa.

      Leikkaus tehtiin selkäpuudutuksella päiväkirurgisella. Pääsin samana päivänä kotiinkin sen jälkeen kun vessassa käynti "onnistui" ja ruoka maistui ja muutenkin olo oli taas suht normaali (mitä nyt tuollaisen jälkeen voi olla). Sain lääkkeeksi Panacodia ja Ibuxinia. Saikkua sain aluksi 4 viikkoa. Haava jätettiin auki joten sitä hoidettiin keittosuolaliuoksella kostutetuilla sidetaitoksilla ja myöhemmin Sorbactilla. Haava oli jotain n. 4-5cm pitkä, syvyydestä en tarkkaan osaa sanoa mutta ehkä joku 2-3 cm.

      Parantuminen lähti sujumaan mukavasti, lähinnä makasin sängyssä päivät. Viimeisellä kontrollikäynnillä lääkäri antoi vielä yhden viikon saikkua että haava olisi kunnolla parantunut ennen töihin menoa. Kaikki meni tuolloin ihan kivasti. Kunnes haavan kanssa alkoi tulla ongelmia. Se ei mennytkään aivan kiinni ja menin leikkauksen tehneen lääkärin vastaanotolle sitä näyttämään. Tässä vaiheessa oli varmaan huhtikuu (en tarkkaan muista). Sain antibioottikuurin, Tavanicia. Tämän jälkeen huhti-kesäkuun välinen aika oli lähinnä sitä että kävin kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa lääkärin vastaanotolla, joko sovittuna aikana tai soitin itse kun ongelmia tuli. Söin luultavasti 3-4 antibioottikuuria Tavanicia tuona aikana, haava myös avattiin 2 kertaa lääkärin vastaanotolla, ekan kerran ilman puudutusta ja toisella kerralla puudutuksen kanssa. Haava hoidettiin Sorbactilla. Muistan kun tänä aikana soitin kerran päiväkirurgiselle puolelle kun yritin saada leikkauksen tehneen lääkärin kiinni. Kerroin että haava vuotaa verta ja on kipeä. Sieltä kuitenkin neuvottiin että ota buranaa ja jos ei mene ohi, pitäisi mennä terv.keskukseen.
      Sain onneksi lääkärin kiinni vaihteen kautta myöhemmin. Huomasin aika monestikin että oli parempi soittaa suoraan leikkauksen tehneelle lääkärille joka tiesi asiasta enemmän, kuin että olisin mennyt terv.keskukseen.

      Tätä jatkui kunnes kaikki näytti taas menevän hyvin. Kunnes heinäkuun alkupuolella menin taas lääkäriin kun haava ei tuntunutkaan menevän kiinni. Se oli maanantai päivä. Lääkäri määräsi jälleen antib.kuurin (Tavanic) ja heti keskiviikkona pääsin toiseen leikkaukseen. Tällä kertaa jouduin jäämään yöksi sairaalaan ja haavaan laitettiin tikit. Lääkkeeksi sain Buranaa. Kipu ei tuolloin ollut kova, toisin kuin helmikuussa olevan leikkauksen jälkeen.

      Noin viikko leikkauksen jälkeen, tikit poistettiin. Haavan alaosa oli ihan vähän auki tikkien poiston jälkeen (siis tosi vähän) ja muuten kaikki näytti hyvältä. Samana päivänä lähdin kesämökille. Siellä olo oli yhtä tuskaa. Lähtöpäivänä haava kipeytyi ja seuraavana päivänä se oli vielä kipeämpi. Huomasin myös että haava alkoi vuotamaan, oli pakko pitää siteitä sillä haava vuoti veren sekaista nestettä melko paljonkin.

      Heti viikonlopun jälkeen menin takaisin sairaalaan ja todettiin että haava oli tulehtunut. Jäin sairaalaan kahdeksi yöksi ja sain jälleen antib.kuurin. Se oli melkoista tuskaa kun lääkäri puristi kaikki märät pois haavan sisältä, kaiken lisäksi haava oli auennut enemmän, eli se alaosa oli vain pieni alku joka oli sitten avautunut kunnolla. Ja taas haava hoidettiin sorbactilla.

      Pikku hiljaa haava alkoi parantua. Kun antib.kuuri loppui ja kävin lääkärillä, niin sen jälkeen sovittiin että tulisin joka viikko näyttämään haavan kunnes se on varmasti ok. Kaikki menikin hyvin. Kunnes jossain vaiheessa se taas kipeytyi. Tällöin jouduin varjoainekuvaukseen ja sain taas antib.kuurin. Jonkunlainen onkalo ilmeisesti löytyi mutta se ei mitään tulehdusta aiheuttanut joten esim. leikkausta ei lähdetty tekemään. Kävin jopa erikoislääkärin puheilla joka suositteli että leikkaus pitäisi tehdä. Oma leikkaava lääkäri kuitenkin sanoi että se ei välttämättä paranna haavaa ja niin kauan kun se ei tulehdu tai ala märkimään, leikkaus on turha vaihtoehto. Söin vielä myöhemmin syksyllä 06 varmaan 2 antib.kuuria.

      Nyt kävin vielä tämän vuoden alussa näyttämässä haavaa ja kaikki on ok. Pikku hiljaa tuntuu että ehkä se ei enää tuota ongelmaa, ainakaan vähään aikaan. Välillä haava kyllä ärtyy istumisesta mutta se menee aina ohi. Lääkärin kanssa kuitenkin sovittiin että jos jotain tulee, lähiaikoina tai vielä myöhemminkin niin ottaisin suoraan häneen yhteyttä eikä niin että menen terv.keskukseen ja sieltä laitetaan taas lähete ja menee ties miten kauan ennen kuin pääsee leikkaukseen.

      Että näin mulle on tämän ongelman kanssa käynyt. Pakko myöntää että tuo sp on melkoinen riesa, etenkin jos se ei heti ekalla kerralla parane.

      • Saikkulainen

        Nyt olis 24 päivää leikkauksesta ja haava on alkanut menemään pikku hiljaa kiinni päin. Se paranee sieltä pohjasta ja nyt sitä hoidetaan pääasiassa kotona. Noin kerran viikossa käyn näyttämässä sitä hoitajalle, joka raapii sieltä steriili vehkeillä vähän ns. huonoa ihoa ja muutenkin seuraa haavan paranemista.

        Haavaa hoidetaan keittosuolalla ja nyt en enää käytä sorbact nauhaa vaan sorbact kangaslaattaa. Tuntuu, että se on parempi kun se lähtee paremmin pois kun toi nauha. Nauhaa sai välillä repiä vähän rajumminkin kun se jäi tiukastikin kiinni, mutta toi sorbact kangaspala tulee hyvällä suihkutuksella itsestään pois.

        Sairaslomaa kirurgi kirjoitti viimeksi yhden kuukauden lisää ja tuntuu, ettei sekään riitä vielä vaan lisää tulee varmaan vielä jonkin verran.

        Toivon vaan ettei tuo haava rupeisi enää tulehtumaan eikä ottaisi minkäänlaista takapakkia ja saisin sen kerralla kuntoon. Kirjoittelen taas jossakin ravossa, että miltä näyttää.


      • pylly pitkällä makaaja...
        Saikkulainen kirjoitti:

        Nyt olis 24 päivää leikkauksesta ja haava on alkanut menemään pikku hiljaa kiinni päin. Se paranee sieltä pohjasta ja nyt sitä hoidetaan pääasiassa kotona. Noin kerran viikossa käyn näyttämässä sitä hoitajalle, joka raapii sieltä steriili vehkeillä vähän ns. huonoa ihoa ja muutenkin seuraa haavan paranemista.

        Haavaa hoidetaan keittosuolalla ja nyt en enää käytä sorbact nauhaa vaan sorbact kangaslaattaa. Tuntuu, että se on parempi kun se lähtee paremmin pois kun toi nauha. Nauhaa sai välillä repiä vähän rajumminkin kun se jäi tiukastikin kiinni, mutta toi sorbact kangaspala tulee hyvällä suihkutuksella itsestään pois.

        Sairaslomaa kirurgi kirjoitti viimeksi yhden kuukauden lisää ja tuntuu, ettei sekään riitä vielä vaan lisää tulee varmaan vielä jonkin verran.

        Toivon vaan ettei tuo haava rupeisi enää tulehtumaan eikä ottaisi minkäänlaista takapakkia ja saisin sen kerralla kuntoon. Kirjoittelen taas jossakin ravossa, että miltä näyttää.

        Olin jo liiankin onnellinen viime viikolla omasta tapauksestani, kaikki näytti taas hyvälle, mutta ei...

        Toisen antibioottikuurin lopulla näytti siltä, että haava umpeutuu ihan nätisti, ei enää pahemmin tihkuttanut. Kuuri kun loppui, alkoi uudelleen runsaampi tihkuttaminen, ei voi sanoa että kunnolla olisi edes vuotanut (kuulemma). Viime viikolla kävin pariin otteeseen terveydenhoitajan luona ja sekin sanoi, että kaikki näyttää hyvälle, että tämä varmaan menee nyt muutamassa päivässä kokonaan umpeen. Siellä ei ollut kuin ohkaisen pumpulitikun pään mentävä aukko ja vajaan 1cm syvä onlako. Mutta eipäs mennytkään... Tänä aamuna kävin taas t.hoitaja luona, ensimmäisenä sanoi vaan, että tämä on isontunut. Eikun iltapäivästä päivystykseen ja lääkäri jatkoi saikkua 2vk:lla ja antoi kolmannen antibioottikuurin päälle. Taas uusi lääkitys, Ditrim Dublo. Eipä ole aikaisemmin tällaista lääkettä ollutkaan. Täytyy vaan toivoa, että nyt tällä sitten asettuu ja menisi vihdoin kiinni. Olen aivan kyllästynyt tähän makaamiseen, vaikka saan jo istua, ja kun ei pääse lenkkeilemään. Nyt etenkin taas joutuu vähän varoen olemaan, kun oli päässyt pahus isonemaan...


      • hoitaja
        Saikkulainen kirjoitti:

        Nyt olis 24 päivää leikkauksesta ja haava on alkanut menemään pikku hiljaa kiinni päin. Se paranee sieltä pohjasta ja nyt sitä hoidetaan pääasiassa kotona. Noin kerran viikossa käyn näyttämässä sitä hoitajalle, joka raapii sieltä steriili vehkeillä vähän ns. huonoa ihoa ja muutenkin seuraa haavan paranemista.

        Haavaa hoidetaan keittosuolalla ja nyt en enää käytä sorbact nauhaa vaan sorbact kangaslaattaa. Tuntuu, että se on parempi kun se lähtee paremmin pois kun toi nauha. Nauhaa sai välillä repiä vähän rajumminkin kun se jäi tiukastikin kiinni, mutta toi sorbact kangaspala tulee hyvällä suihkutuksella itsestään pois.

        Sairaslomaa kirurgi kirjoitti viimeksi yhden kuukauden lisää ja tuntuu, ettei sekään riitä vielä vaan lisää tulee varmaan vielä jonkin verran.

        Toivon vaan ettei tuo haava rupeisi enää tulehtumaan eikä ottaisi minkäänlaista takapakkia ja saisin sen kerralla kuntoon. Kirjoittelen taas jossakin ravossa, että miltä näyttää.

        Älä missään nimessä revi väkisin sitä sorbactia irti vaan kostuta sitä ensin keittosuolalla jolloin se lähtee helpommin.


    • pylly pitkällä makaaja...

      Eilen kävin viimeisen kerran takamustani näyttämässä terveydenhoitajalle. Oli mennyt viikonlopun aikana täysin umpeen. Kokonaisuutena sairausloma kesti 7vk ja toipuminen ollut yllättävän nopeaa. Nyt pääsee sitten kunnolla kiinni ns. normaalielämään, ei tarvitse enää pahemmin varoa liikkeitään ja tekemisiään! Jos olisin aikaisemmin tiennyt, että näin helposti asiat menevät niin varmaankin olisin aikasemmin suostunut leikkaukseen! Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan!! Nyt täytyy vaan toivoa, ettei se enää koskaan tule!!

      Paranemisia sulle saikkulainen, jos paranemisesi on vielä menossa! Kyllä se siitä vielä joku päivä on ummessa!!

    • mitä-

      suomeksi

    • Saikkulainen

      Niin ensiksi SP on lyhennys sanasta Sinus Pilonidalis ja on latinaa ja suomeksi tarkoittaa varmaan jotain kystaa tms.

      Nyt olis sitten työpäiviä takana kaksi ja tyynyn päällä täällä istutaan. Haavan paraneminen vei siin kokonaisuudessaan noin kaksi ja puoli kuukautta. Loppu vaiheessa otti vielä sen verran takapakkia, että juuri kun se oli mennyt kiinni niin se aukesi vielä tuolta pakaravaosta pari milliä. Nyt on siis kokonaan ummessa. Täytyy myös myöntää, että nyt on sen puolesta parempi kun se paukuran tihkuminen on poissa ja normaali elämä on taas alkanut. Suosittelen kaikille asiasta kärsiville, että leikkaukseen vaan ja mielellään sydäntalvella niin saa huilailla pimeimmän kaamoksen yli. Autossa istuessa tuntuu vielä, että 100 kilometriä on maksimi ja sen jälkeen alkaa takapuolessa tuntumaan, mutta toivottavasti toi takamus alkaa tosta parkkiintumaan ja kestämään.

      Kiitos kaikille kivoista kommenteista ja tsemppiä niille ketkä asiasta kärsivät tai on leikkaus tehty. Kirjoitelkaa tänne kokemuksia niin niitä on sitten hauska lukea kun tämä tapaus varmaan pysyy mielessä pitkään.

      T: ei enää saikkulainen

      • pylly pitkällä makaaja

        Kiva, että sullakin paraneminen on jo taka-alalla ja normaali elämä päässyt alkamaan! Itselläni jo ollut muutaman viikon tässä "huoletonta" elämää, ettei ole enää tarvinnut varoa niin paljoa. Liikuntakin on ollut jo osittain vauhdikasta->esim. sulista...

        Täytyy vaan toivoa ettei enää koskaan uusiudu! Vaikka muutaman kerran on ollut ns. haamu-kipuja...

        Ja sen sinus pilonidalis on pakaravaon paise..

        Ja kyllä tää on ainakin mulla ollut niin mieleen painuva kokemus kaikkiaan, että varmasti muistoa kannan hautaan asti!! :D

        Mutta kaikille aurinkoista kevättä!!


    • voihelvetti!!!!!

      olen 15v poika ja olen huomannut että peräaukon ympärille on tullut toiselle puolelle semmoinen paukama.. ja muutenkin peräreikä tuntuu tiukalta ja punoittaa vähän..paskalla kun käy niin joutuu aina pesemään suihkulla kun ei muuten puhtaaksi lähde.. huomasin sen noin 2vk sitten.. ja sitä ennenkin oli jtn vaivoja siellä mutta en pahemmin välittänyt.. olen käyttänyt nyt semmoista voidetta mitä levittää niin se helpottaa..voide on tarkoitettu peräpukamiin, tulehduksiin peräaukossa jne.. alussa kun ei ollut voidetta perseeseen koko ajan tuntu semmoselta oudolta..ei koskenut mutta kaivoi ja oli epämukava.. en usko että tämä on peräpukama olisiko tämä sitten tämä "sinus pilondilis" kannattaisiko mennä heti lääkärille?? ... ei ole silleen viellä kovin paha..eikä tunnu kauheasti kun ostin tuota voidetta.. mutta vituttaa vaan tuo tuolla perseessä..ja nyt kun luin näitä teidän kirjotuksia nii alko vähä mietityttämään..
      auttakaapas nyt vähän.. :(

    • paskajuttutääonkyl

      itellä oli sama vaiva 2-3 vuotta sitte ja nukutuksessa leikattii, paraneminen meni hyvin mut nyt 2viikkoa sit huomasin että on uusiutumassa :( vituttaa..

    • korbbukoira

      Multa puhkastiin tuo paise torstaina ja nyt ei oo edes kovin kipeä enää. Arka vaan. Sorbact sidettä taiteillu sinne koloon että pysyy avoimena. Sitä kyselisin että uskaltaakohan sitä jo kankulla istua? vai pysynkö vielä makuulla. Ikinä ole tehny näin paljon mieli istua :D viikon makoillu vaan..

    • samIam

      Mitä akrobaattisia asentoja käytätte pönöllä käydessä?

      Itse juuri toiseen kertaan puhkaistu ja nyt tehty puhkaisu on 0.5 cm päässä peräaukosta. Tortun kun käy vääntämässä niin varmasti menee likaa haavaan. Niin lähellä peräaukkoa tuo ongelma, että kun sorbact on sisässä ja lappu päällä niin hikoilemalla irtoaa tuo lappun reuna tai viimeistään kun tortulla käy. Sorbact ei pysy sisässä ilman lappua päällä, sillä sen verran erittää moskaa.

      Tuntuu että ei tee mieli käydä vessassa kun pelkää että heti pöpöt haavassa. Toisaalta eipä tässä pysty 2-3 kk oikein pidättelemään.

      WC paperilla olen koittanut suojella parhaani mukaan, mutta onko muita vinkkejä?

      • Eikötämäkoskaanlopu

        Itsellä myös tuore tapaus (3. Leikkaus saman vaivan takia) ja pyrin aina pöntöllä käynnin jälkeen käymään suihkussa ja juoksevalla vedellä putsaamaan koko haava alueen, erityisesti ala-reunaa joka ylttää noin muutaman sentin päähän reiästä.


    • Perspatti

      On tämä melkonen työmaa... Pari viikkoa sitten leikattiin monta vuotta muhinut paise ja oli yli kymmenen käytävää kerinnyt rakentamaan.. selkäydin puudutus oli kivuton mutta pelottihan se helvetisti aluks kun eka kerta leikkauksessa. Yön yli sairaalassa ja paaritaksilla kottiin 6viikkoa istumiskieltoa ja sairaslomaa. Viikko meni hyvin mutta kenkiä laittaessa rapsahti yks tikki poikki ja piti ottaa pois. Sorbak nauha sisään ja 2päivän välein vaiheltava. Nyt pakaravaon alimmasta tikistä vuotaa verta ja ehkä vähän märkää niin saas nähdä mitä tästä tulee taas kun käy lääkärillä. Pirullinen patti tuo kyllä on mutta kannattaa leikata! Ei se muuten sieltä mihinkään lähde muutakun leviää vaan syvemmälle.. Pitkä kestonen hoito mutta talvella ihan kannattavaa niin voipi olla talviunilla kuin karhut ja kesällä koko patti poissa :)

    • Toivonparasta

      Itselläni leikattiin 22.3 sp. N. 7cm pitkä leikkaushaava ja 4 päälitikkiä. Sisällä sulavat tikit. Ylihuomenna, eli 3.4, olisi tikkien poisto. Kaikki on muuten mennyt ok, mutta alimman tikin ympärystö/tikkien reiät tuntuu kivuliailta. Istumista en oo vielä edes yrittänyt muuta kuin vessassa. Vessassa käyminen ei ole itselle ollut mitenkään kivuliasta, sillä leikkaushaava päättyy n.5cm peräaukon yläpuolelle.
      Pelkään nyt vain, että alin tikki tulehtuu/ on kerännyt mätää tai muuten vain hidastaa paranemista :-/ no, kaitpa sen sitten ylihuomenna näkee..

    • Anonyymi

      Joo, kiusallinen vaiva tuo on ☹️

    • Itsellä tuo leikkaus vasta tulossa 4vk:n päästä. tässä sitä jännitellään. Harmittaa tuo saikku, kun olen urheilija ja 3vk kuulostaa aika pahalta.

    • Itsellä leikattu viikko sitten 11 tikkiä ja nukutuksessa tehtiin. Jos kellään kysyttävää niin laittakaa kysymyksiä tulemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9124
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2678
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      140
      2450
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1766
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1448
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      6
      1295
    Aihe