Muutama huomio homesairaudesta

Lääkäri 2

Ohessa muutamia huomioita homesairaus-asiaan liittyen:

Rakennusteknisesti vakavat kosteusvauriot on toki pikaisesti korjattava. Ongelmallista on suhtautuminen pieniin kosteusvaurioihin ja työntekijöiden ns. homeoireisiin. Onko ainoa keino tehdä mahdollisimman perusteellisia korjauksia mahdollisimman nopeasti että oireilut loppuisivat alkuunsa eikä hysteriaa syntyisi? Samalla silloin epäsuorasti vahvistetaan käsitystä vakavan vaaran olemassaolosta, ja tilanne jatkuu.

Homepölykeuhko syntyy massiivisesta altistumisesta. Klassiset diagnostiset kriteerit täyttävät homeastma ja homeallerginen nuha ovat harvinaisia. Niissä altistuminen on yleensä selkeästi todennettavissa ja määrältään merkittävä. Oireet ovat sairaudelle luonteenomaisia. Altistumisen päättyminen lopettaa allergiset oireet, ja oleellinen apu tulee jo vaikkei altistumista aivan täydellisesti voitaisikaan estää.

Ongelmallisiksi ovat osoittautuneet ne kohtuuttomilta vaikuttavat sairastelut, jotka liittyvät yleensä muualla kuin itse omistetussa rakennuksessa hengitysilman laadun kannalta mitättömän pieniin, kaukaisiin ja etenkin vielä lisäksi esim. syvältä rakenteiden kätköistä todettuihin homelöydöksiin. Tällöin pelkät suorat biologiset oireiden selitysmallit eivät enää riitä. Kosteusvaurioperäisten haittatekijöiden pienten pitoisuuksien terveyshaittamekanismeja tunnetaan huonosti. Aiheen tutkiminenkin on hankalista virheläheistä johtuen nykyään vaikeaa. Yksittäisen lääkärin on ollut vaikeaa muodostaa käsitystä laajasta monitieteisestä ja hyvin ristiriitaisesta kokonaisuudesta.

Alussa kosteusvaurioiden yleisyyttä aliarvioitiin. Normaalin elinympäristömme runsas ja moninainen sienifloora jäi huomiotta. Kosteusvauriomikrobi on käsitteenä yhä ongelmallinen koska mitään tarkasti rajattavaa kosteusvauriomikrobien ryhmää ei ole.

Yksilötasolla ei homeille altistumista voida laadullisesti eikä määrällisesti todentaa ja mitata, vaikka niin kuviteltiin. IgG-vasta-ainetasoihin perustuen on tehty ylidiagnostiikkaa. IgE-perusteesta on lipsuttu välitöntä yliherkkyyttä diagnosoitaessa. Psykosomaattista herkistymistä ja välitöntä reagointia on tulkittu allergiaksi. Homeallergiadiagnostiikkaan käytetyt menetelmät ovat osoittautuneet epätarkoiksi. Yhdessä läänissä tehtiin vuonna 1996 homeallergisen ammattinuhan diagnooseja viisikymmentä kertaa niin paljon kuin muualla maassa keskimäärin. Ymmärrettävästi vain hyvin pieni osa ilmoitetuista ja tilastoissa näkyvistä homeammattinuhatapauksista on saanut myös vakuutusyhtiön hyväksynnän.

Oireilua on esitetty toksiinien aiheuttamaksi kun ei ole löytynyt allergiaa, ja usein oirekuva ei ole vastannut kumpaakaan. Toksiiniteoriasta on koetettu pitää kiinni, vaikkei löydy toksiiniakaan. Pieniä toksiinipitoisuuksia on mielletty suurempia pitoisuuksia haitallisemmiksi. Vaihtelevia oirekuvia on sovitettu jo päätettyyn diagnoosiin. Kosteusvauriotietoisuusstressistä suggestiivisesti syntyneitä pahimpia paniikki- tai hyperventilaatiokohtauksia yms. on nimetty anafylaksioiksi tai toksikooseiksi. Psykosomaattista oireilua on hoidettu adrenaliinilla ja kortisonilla.

On nähty lääkärien ja potilaitten alttius uskomuksiin ja koettu näkymättömän ympäristöaltisteen kiehtova pelottavuus. Monien epämieluisien vaivojen selitykseksi on homekohun myötä saatu mieluisa ulkoinen aiheuttaja kuten altistuminen tai myönteisen arvolatauksen omaava allergia. Homeoireilun takaa on ollut todettavissa mm. masennusta, somatisointitaipumusta ja psykosomaattista oireilua. Arkisten infektioiden yleisyys ja ilmenemisen luonnollinen vaihtelevuus on usein unohdettu, ja kolmannen flunssan tai poskiontelotulehduksen jälkeen on alettu puhua homeallergian aiheuttamasta infektiokierteestä. Kuivasilmäisyys on osoittautunut ns. homeallergikoilla yleiseksi silmäoireiden selitykseksi. Yksilön oman oiretarkkailun merkitys on osoittautunut suureksi, etenkin kun vakavaa sairautta on perusteltu pitkään jatkuneella kuumeilulla, mutta mitattuna sitten iltapäivälämpö on ollut vain vähän yli 37, jne.

Lehtiotsikot ovat tukeneet käsitystä homeiden vaarallisuudesta. Tieteellisten tutkimusten keskenään ristiriitaisista tuloksista on homehegemoniassa valikoitunut esille eniten terveysvaarallisuuskäsitystä tukevia osatuloksia. Mediakin kertoo mieluummin uhkasta kuin sen poistumisesta. Homevaaraa kyseenalaistavia tuloksia ei ole yhtä innokkaasti tiedotettu. On syntynyt lukuisia paikallisia oireiluepidemioita, ja paljon aktiivista taloudellista toimintaa niiden ympärille. Työpaikoilla ja asuntokaupoissa on riidelty homeitten löytymisen ja oireilun alkamisen myötä. Kun pienten pitoisuuksien haitallisuuden aiheuttajia ja haittamekanismeja ei tunneta, ei väitettä vaivojen kosteusvaurioperäisyydestä kyetä vahvistamaan eikä kumoamaan. Joudutaan toimimaan uskonvaraisesti.

Terveyshaitaksi esitetään äärimmillään jo homeen olemassaolo, ja pelkkä hajukin. Homeen määrällä ei näytä olevan merkitystä. Lajistoa sanotaan merkityksellisemmäksi. Oireita voidaan taas selittää, jos löytyy edes joku yksittäinen laji, joka teoriassa voi tuottaa toksiineja, jotka teoriassa voisivat ehkä kulkeutua ihmiseen. Kun Stachybotrusta on löytynyt, niin rakennus saa käyttökiellon ja kun korjausten jälkeen oireet vain jatkuvat, ehdotetaan purkamista. Itiöitä ei tarvitse hengitysilmasta osoittaa–ja kuitenkin toksiinikin voi kulkeutua ihmiseen vain partikkelien mukana, lähinnä itiöiden kuljettamana, ei aktiivisesti omin voimin tai esim. ilmaan haihtumalla. Kun ilmassa ei ole itiöitä, ei ole juuri vaaraa saada toksiinejakaan. Ei homeissa, itiöissä eikä toksiineissakaan ole oleellista uutta; niiden kanssa olemme eläneet yhdessä aina. Suomessa tosin paljon vähemmän kuin lämpimämmän ja kosteamman ilmaston maissa, missä homeita on asuin- ja työympäristöissä moninkertaisesti, mutta vastaavanlaista syy-suhdepäätelmiä vaikeuttavaa homekohua ei ole herännyt.

Suhtautumisessa homeallergiaan on epäjohdonmukaisuutta. Kun halutaan korostaa allergian yleisyyttä, mainitaan pääkirjoituksen tavoin väestötason ihopistokoetuloksia, joissa valtaosan reagoinnista aiheuttavat ympäristöhomeet Cladosporium ja Alternaria. Homeoireisella potilaalla ihopistokokeessa todettava herkistyminenkään ei vielä merkitse, että hänen oireensa todella johtuisivat tästä herkistymisestä ja olisivat kosteusvaurion aiheuttamaa homeallergiaa. Esimerkiksi koivulle tai kissalle ihopistokokeessa IgE-välitteisen reaktion antavista suuri osa ei mitenkään oireile altistuessaan ko. allergeeneille. Kaikilla ihopistokoereaktion antavilla ei suinkaan ole ko. allergeenin aiheuttamaa allergista sairautta. Todellisilla klassisilla sisäilmaperäisten homeiden aiheuttamilla IgE-välitteisillä allergisilla sairauksilla ei kosteusvaurioita voi kovin vaarallisiksi perustella, ja olisihan tällöin esim. kissan ja koivun yms. vaarallisuus aivan uudelleen arvioitava.

Kosteusvauriokohteiden mikrobinäytteiden tulkintaan on olemassa vain rakennusteknisiä viitearvoja ja tulkintaohjeita. Terveysperusteisia raja-arvoja ei ole voitu asettaa, koska oireilu ei noudata minkäänlaista annossuhdelogiikkaa. Ohjeiden mukaan sisäilmanäytteitä ei pidä ottaa lumettomana aikana, koska ulkoilma on sisäilman tärkein homeitiölähde. Ns. homeoireilijat jaksavat parhaiten kesällä, kun homeitiöitä on sekä ulko- että sisäilmassa kaikkein eniten!

Joku homeelle IgE-välitteisesti kovasti herkistynyt henkilö voi kosteusvauriopäästöistä saada todellisia vaarallisia allergisia oireita, mutta ovatko tällaiset tapaukset yleisiä? Eivätkö yleisempiä ole IgE-negatiivisten herkkien ihmisten ahdistus- ja muut rajutkin oireilut, kun he tietävät olevansa kosteusvaurioituneessa rakennuksessa tai siinä rakennuksessa, johon he ovat oppineet vaivansa liittämään?

On loogista, että mitä vähäisempi rakennuksen kosteusvaurion ja sen mikrobiflooran todellinen merkitys on ollut oireiden syntymiselle, sitä vähäisempi on vaurion korjaamisen merkitys oireiden poistumiselle. Oireiden jatkuessa puhtaissakin tiloissa ei ole kyse biologisesta yliherkkyyssairaudesta, vaan iatrogeenisestä psykosomaattisesta yliherkkyysoireilusta.

Tiettyyn rakennukseen liittyvien oireiden jatkuminen kohtuullisesta remontista huolimatta ei sen vuoksi ole osoitus homeiden vaan homepelon vaarallisuudesta. Jos kyseessä olisi erittäin voimakas immunologinen herkistyminen, niin että jo mitättömät määrät altistetta aiheuttaisivat allergiset oireet, tulisi niiden oireiden silti ilmetä ensisijaisesti aivan muualla kuin korjatuissa tiloissa. Mikrobien löytyminen ihmisen ympärillä olevasta rakennetusta ympäristöstä ei ole sen haitallisempaa kuin niiden löytyminen meitä ympäröivästä luonnosta, maaperästä, aluskasvillisuudesta jne. Merkityksellistä on vain se, mikä jollakin tavalla on kosketuksissa ihmiseen, joko ihon, silmien, ruoansulatuskanavan tai hengitysteiden limakalvojen kautta.

Kosteusvaurioiden terveyshaitallisuuden varomatonta yliarviointia on pidetty jopa suomalaisen koululääketieteen kaikkein vakavimpana ja kalleimpana harharetkenä. Home on tullut kalliiksi veronmaksajille ja vakuutuksenottajille, työnantajille ja työntekijöille. Terveysvaaran yliarvioinnista johtuneet inhimilliset vahingot ovat ehkä suurimpia yksittäisissä asuntokauppariidoissa, ja kun homekohu on vienyt työkyvyn ja heikentänyt oleellisesti henkisiä voimavaroja. Julkisen sektorin homeongelmien kustannustehokkain ja samalla inhimillisin ratkaisu alkaa perusteellisesta tilanneanalyysista. Homeoireilun luonteen selvittäminen antaa eväät poistaa turhia pelkoja. Ilmanvaihdosta huolehtiminen, rakenteiden korjaukset ja uusien vaurioiden ehkäisy estävät todellisten mikrobiperäisten sairauksien pahentumisen ja uusien tautitapausten syntymisen.

51

3807

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • väärää

      Tietosi vastaavat paljolti käsityksiä, jotka olivat yleisiä vielä 1990-luvun alussa. Sen jälkeen on opittu tietämään paljon enemmän kosteusvauriomikrobien käyttäytymisestä ja korjausrakentamisesta.

      On ilmeistä, että et ole tutustunut edes suomalaisiin aiheesta valmistuneisiin väitöskirjoihin. Tekstissäsi on niin paljon vanhentuneita olettamia ja väärää tietoa, ettei sitä kannata edes lähteä kommentoimaan.

      Oletettavasti taustallasi on jonkinlainen henkilökohtainen homeongelma. Olet myymässä hometaloasi? Olet perinyt juuri hometalon? Tai...?

      Sinun on turha kuluttaa aikaasi tuollaisiin sepitelmiin. Ne ovat kaikki kumottavissa asiaperustein. Meillä on homeongelmaan syvällisesti perehtyneitä lääkäreitä maassamme ja voit jättää kaiken asiaan liittyvän kommentoinnin heidän harteilleen.

    • hilkkaliisa

      Sinä kirjoitat niin kuin Risto Voutilainen ja samoin kuin Tari Haahetela puhui SUO-ohjelmassa.

      Että me niin kuin pelkäämme ja saamme siksi reaktion. No voi kamalaa kun pelottaa :) Samoinhan kirjoitettiin Hyvä Terveys lehdessä: "allerginen pelkää ja saa siksi kohtauksen". No me odotamme nyt sitä ASIALLISTA JUTTUA Hyvä Terveys lehdeltä. Jutun piti tulla viime syksynä ja nyt he lupasivat, että se tulee "kevään korvalla".


      Miten sitten selität sen, kun en pelännyt hometta lainkaan ja oireilin huoneessa 10 OYS:ssa osasto 1:llä mutta kun minä pääsin huoneeseen 5 niin en oireillut enää yhtään siellä.

      Miten selität tämän hyperreaktiivisen astmani, kun minua ei pelota yhtään ja saankin yhtäkkiä rajun astmakohtauksen, kun joku ihan tuntematon ihminen tulee vaikka bussissa viereen ja haisee hometalolle, tupakansavulle, "väärän merkkiselle" hajuvedelle tai hänellä on joku marsu, kissa tai koira mukanaan. Minun on siirryttävä toiseen paikkaan istumaan. Epäspesifit ärsykkeet saavat aikaan astmakohtauksen.

      Nyt kun minulla oli muutaman viikon kortisonikuuri, on astmanikin rauhoittunut ja tunnen hajut, mutta en saakaan heti rajua kohtausta.

      Lumisateellakaan ei pelottanut yhtään, mutta yskin koko ajan ulkona viime lauantaina kun satoi lunta. Sisällä ei yskittänyt. Kuivalla ilmalla ei yskitä ulkonakaan alle 20 asteen pakkasella.

      Eihän minun enää tarvitsisi oireilla kun olen jo saanut ammattitautidiagnoosinkin ja en ole enää homeisella työpaikallakaan ja olen eläkkeellä. Eikös minun jo joutais lopettaa tämä oireiluni - vai mitä :)

      Mielellään nauttisin kivuttomana ja yskimättä nyt eläkepäivistäni. ERITTÄIN mielellään olisin tehnyt työtäni, josta todella pidin ja työkaverit olivat ihania. Oikeasti olisin päässyt eläkkeelle ilman tätä ammattitautiani vasta 2015.

      Eihän minun enää "kannattasi" oireilla. Kotona on hyvä olla kun ei vain ole ketään "väärän hajuisia" vieraita. Esimerkiksi viime viikonloppuna aikuinen poikani kävi vierailulla soittajakaverinsa kanssa ja poikani oli unohtanut kotiinsa deodorantti puikkonsa (stic). Sanoin hänen ystävälleen, ettei meillä saa suihkuttaa deodoranttia ja että tuo kaveri voi suihkuttaa vaikka autossaan deodoranttinsa. Poikani lainasikin tuota ystävänsä kamalan hajuista deodoranttia ja "ei muistanut" äidin hajusteallergiaa. Ehkä reaktioni arvaatkin.

      Nuorena en ollut millekään allerginen. Söin ja join kaikkea ja käytin myös itse hajuvesiä ja hajustettuja ihovoiteita ja pesuaineita.

      Hometyöpaikka sairastutti ja hajusteallergia (ei näy prick ihotesteissä) ja eläinallergia (ei näy ihotesteissä eikä verikokeissa) ja kala-allergia puhkesivat vasta joskus astmani puhkeamisen jälkeen. En kestä kalan hajuakaan yhtään, vaikka EN PELKÄÄ.

      Kerrohan minulle noista astmaatikon epäspesifeihin altisteisiin reagoinnista.

      Homepaikoista pysyn varmasti poissa ja se on ehtona hengissä pysymiselleni, vaikka käytän säännöllisesti astmalääkkeitäni. Homepaikkoja en kestä, VAIKKA en niitä pelkää ennakkoon. Erittäin herkkä hajuaistini "kertoo", että jossain on hometta. Koska oleskelu hometilassa tekee huonon olin moneksi tunniksi, niin tiedän karttaa niitä.


      Odotan suurella mielenkiinnolla faktatietoasi !



      Saanko vielä kysyä, että miten sinulla on keskellä päivää aikaa kirjoitella tänne? Oletko itsekin eläkkeellä?


      Terveisin työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Potilas

      • "lääkärimme"....

        Olen itsekin monesti yrittänyt saada häneltä selitystä tiettyihin asioihin, mutta kommenttia ei ole tullut. Muutenkin herättää kovasti mielenkiintoa hänen tarpeensa seurata tämän palstan keskusteluja, mikä mahtaa olla hänen hyötynsä tästä, kun kuitenkin viesteissään leimaa meidät jotenkin "oudoiksi"...

        Seuraako hän mahdollisesti muitakin palstoja, vai miksi juuri tämä aihe häntä niin kiehtoo?


      • Yllätyksiä

        Noin 15v elin oireilujen kanssa, eikä niitä kukaan missään osannut yhdistää homeisiin. 2006 syksyllä se sitten tapahtui, tuon paljon puhuttaneen TTL toimesta. Ammattiastma altistuminen kosteusvauroimikrobeille. Ei minua pelota yhtään, päin vastoin olin iloinen että tälle "mystiselle sairaudelle" löytyi syy - en silti iloinen sairaudesta. "Ei mikään muu kuin kuin kosteusvauriomikrobit aiheuta oireita", minulle kerrottiin laajojen tutkimusten jälkeen, siksi kai olinkin selvä tapaus. Hyvä niin ajattelin ja terve olen ollutkin melkein vuoden. Sitten kuntosali missä käyn treenaamassa "yllätti minut". Eräänä kertana yskin siellä ja kysyin lähtiessä onko jotain erikoista - minulle kerrottiin että ilmastointia remontoidaan. Niin siinä kävi, että kynnys oli ylittynyt ja noin 6h tämän jälkeen kaiverrus kurkusta alkoi painua alas ja alkoi hirvittävä polte keuhkoissa ja keuhkoputkissa. Pari päivää vielä hoidin itseäni "flunssan" takia, mutta sitten oli pakko mennä lääkäriin. Elämäni ensimmäinen kortisonitablettikuuri alkoi. Palasin viikon kuluttua töihin eikä yhtään pelottanut ja sitten jouduin (kuuluu työhön) isoon tapahtumaan, missä oli paljon ihmisiä ts. "hajuja ja pölyjä" ja taas kynnys ylittyi, kun illaksi pääsin kotiin "pölyt" painui keuhkoihin eikä varmasti pelosta. Ei muuta kun reippaasti ja pelotta lääkäriin, jälleen kortisonia... Nyt sitten makaan kotona ja vitmutus on suuri, kun ei pääse töihin ja ulkonakin on komea ilma. Se on mielenkiintoista, että töissä aina odottelee lomia, mutta sitten kun pakosti joutuu olemaan kotona melkeinpä vankina, kun mitään ei voi tehdä, niin ei tämä tosiaan ole kivaa. VAIKEA TÄTÄ ON KENENKÄÄN TAJUTA JOS EI ITSE OLE SAIRASTUNUT. Minä luupää en meinaa millään uskoa ja hyväksyä että olen homesairas, ei minua pelota ja haluan elää normaalisti - keuhkot vaan näköjään muistuttaa sairaudesta ellen pysy ruodussa. Sitten vielä nuo TTL lääkärini sanat "kun olet herkistynyt, niin suurella todennäköisyydellä myös muita allergioita puhkeaa", "jos käytät hajuvesiä niin kannattaa luopua niistä, samoin välttää eläinkontakteja jne." Ei pelota, mutta taitaa olla parempi pikkuhiljaa alkaa uskoa, tämä sairastelu ja pakko makaaminen on nimittäin todella rasittavaa.


      • Lääkäri 2

        Hajusteyliherkkyys ei ole "varsinainen" allergia, eikä hajuste aiheuta varsinaista astmakohtausta, missä oikeasti keuhkoputket supistuisivat siten, että potilaalle kehittyisi hapen puutetta ja tarvittaisiin esim. adrenaliinipistosta tai kortikosteroidia pikaisesti lihakseen pistettynä, kuten esim. ampiaisallergikolle saattaa käydä ampiaisen pistäessä sopivasti, että keuhkoputket todella supistuvat ja todellinen tukehtumisvaara on olemassa ja vaaditaan pikaista ensiapua.

        Kaivoin muutaman tasokkaasti tehdyn tutkimuksen aiheesta esiin, nimenomaan tutkimuksen jossa on altistettu ja seurattu todellisia reaktioita ja tehty lumevertailua myös, eikä vain ole kysytty potilaalta hänen kokemiaan subjektiivisia oireita. Seuraavassa referoituna tutkimukset (kannattaa sitten huomata, että hengenahdistus ei ole todellista hapenpuutetta, vaan hengenahdistus tarkoittaa potilaan subjektiivisesti kokemaa oiretta siitä ettei saa kunnolla henkeä, veri hapettuu kuitenkin todellisuudessa normaalisti, oikea tukehtuminen tai hapenpuute on eri asia kuin hengenahdistus)

        Lääkärit ja muu terveydenhuoltohenkilökunta tapaavat tuon tuostakin henkilöitä, joille ilmaantuu nuhaa, hengenahdistusta ja silmien kirvelyä erilaisista tuoksuista. Aiheuttajat vaihtelevat hajuvesistä homeenhajuun. Usea tällainen henkilö jättää aamulehden luvun iltaan tai jättää koko lehden tilaamatta. Reaktioiden mekanismi on edelleen epäselvä, mutta sellaiseksi on esitetty sensoristen hermosäikeiden liikareagointia (Allergy 1998; 53: 1208).

        Reaktioita on aiemmin tutkittu tekemällä altistuskokeita hengitysteiden limakalvoille, ja vain hengitysteiden reaktioita on seurattu. Tässä tutkimuksessa tehtiin lumekontrolloitu sokkoaltistus hajuvedellä silmään ja keuhkoihin. Altistuskokeisiin otettiin 11 henkilöä, jotka saivat astmatyyppisiä oireita erityyppisistä tuoksuista (Allergy 1999; 54: 495). Jotta hajuveden tuoksu ei olisi paljastanut tutkittavaa ainetta ja jotta nenän limakalvon ärtyminen ei olisi vaikuttanut tulokseen, nenä oli suljettu molempien kokeiden aikana ja silmät keuhkoaltistuksen aikana. Oireita seurattiin 30 minuuttia. Hieman odottamatta hajuste aiheutti silmäaltistuksessa enemmän hengitystieoireita kuin keuhkoaltistuksessa. Silmäaltistuksessa hajusteesta aiheutui merkitsevästi enemmän hengenahdistusta ja yskää kuin lumeesta. Myös silmä ärtyi hajusteesta voimakkaasti. Keuhkoaltistus puolestaan lisäsi merkitsevästi vain hengenahdistusta muttei yskää tai silmän ärsytystä. Oireet lisääntyivät molemmissa altistustavoissa tasaisesti koko 30 minuutin seuranta-ajan.

        Hajusteille yliherkkä henkilö saa usein vouhkaajan maineen, kun hän pyytää, etteivät työtoverit käyttäisi hajuvettä tai partavettä ennen töihin tuloa tai työpäivän aikana. Herkimmät eivät uskalla juuri mennä julkisiin tiloihin tai kulkuvälineisiin.

        Hajusteyliherkkyys saattaa olla sukua ns. yleiselle kemikaaliherkistymälle, jossa pienetkin kemikaalimäärät aiheuttavat päänsärkyä, väsymystä, hengenahdistuksen tunnetta ja muita epäspesifisinä pidettyjä oireita. Yleistä kemikaaliherkistymää pidetään toistaiseksi lähinnä psykosomaattisena tautina. Tuoksuyliherkkyyttä voitaneen sen sijaan pitää selvänä somaattisena oireiluna. On kuitenkin epäselvää, miten tällaisia potilaita tulisi tutkia ja hoitaa. Ehkäpä käytettävissä on muutaman vuoden kuluttua diagnostinen, vakioitu altistuskoe. Hoidossa noudatetaan toistaiseksi muiden yliherkkyysreaktioiden hoitolinjoja. Antihistamiinit tuovat helpotusta osalle potilaista. Myös paikallissteroideja ja sympatomimeetteja käytetään.

        Kuitenkin reaktioiden mekanismi on epäselvä, mahdollisesti kyseessä on siis tuo sensoristen hermojen yliherkkä reagointi. Esim. chilissä on ainetta (kapsaisiini) joka aiheuttaa substanssi P -nimisen välittäjäaineen vapautumisen, mikä aiheuttaa aistimuksen suussa ja myös hengitysteissä jos chiliruokahöyryä vetää henkeen esim. kokatessa, tällöin tulee tunne siitä, että jokin polttaa hengitysteissä ja silmät vuotavat ja suussa polttaa, mutta eihän siinäkään ole kysymyksessä todellinen allergia tai tässä mielessä tauti, vaan hermovälitys tekee tepposiaan, aiheuttaa em. tuntemukset. Voihan joku tietysti väittää olevansa chilille allerginen kun se polttaa suuta, mutta kyllä tuonkaltainen "allergia" särähtää lääkärin korvaan. Ja chiliäkin jotkut voivat henkiä ihan ilman kummempia oireita.


      • Lääkäri 2
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        Hajusteyliherkkyys ei ole "varsinainen" allergia, eikä hajuste aiheuta varsinaista astmakohtausta, missä oikeasti keuhkoputket supistuisivat siten, että potilaalle kehittyisi hapen puutetta ja tarvittaisiin esim. adrenaliinipistosta tai kortikosteroidia pikaisesti lihakseen pistettynä, kuten esim. ampiaisallergikolle saattaa käydä ampiaisen pistäessä sopivasti, että keuhkoputket todella supistuvat ja todellinen tukehtumisvaara on olemassa ja vaaditaan pikaista ensiapua.

        Kaivoin muutaman tasokkaasti tehdyn tutkimuksen aiheesta esiin, nimenomaan tutkimuksen jossa on altistettu ja seurattu todellisia reaktioita ja tehty lumevertailua myös, eikä vain ole kysytty potilaalta hänen kokemiaan subjektiivisia oireita. Seuraavassa referoituna tutkimukset (kannattaa sitten huomata, että hengenahdistus ei ole todellista hapenpuutetta, vaan hengenahdistus tarkoittaa potilaan subjektiivisesti kokemaa oiretta siitä ettei saa kunnolla henkeä, veri hapettuu kuitenkin todellisuudessa normaalisti, oikea tukehtuminen tai hapenpuute on eri asia kuin hengenahdistus)

        Lääkärit ja muu terveydenhuoltohenkilökunta tapaavat tuon tuostakin henkilöitä, joille ilmaantuu nuhaa, hengenahdistusta ja silmien kirvelyä erilaisista tuoksuista. Aiheuttajat vaihtelevat hajuvesistä homeenhajuun. Usea tällainen henkilö jättää aamulehden luvun iltaan tai jättää koko lehden tilaamatta. Reaktioiden mekanismi on edelleen epäselvä, mutta sellaiseksi on esitetty sensoristen hermosäikeiden liikareagointia (Allergy 1998; 53: 1208).

        Reaktioita on aiemmin tutkittu tekemällä altistuskokeita hengitysteiden limakalvoille, ja vain hengitysteiden reaktioita on seurattu. Tässä tutkimuksessa tehtiin lumekontrolloitu sokkoaltistus hajuvedellä silmään ja keuhkoihin. Altistuskokeisiin otettiin 11 henkilöä, jotka saivat astmatyyppisiä oireita erityyppisistä tuoksuista (Allergy 1999; 54: 495). Jotta hajuveden tuoksu ei olisi paljastanut tutkittavaa ainetta ja jotta nenän limakalvon ärtyminen ei olisi vaikuttanut tulokseen, nenä oli suljettu molempien kokeiden aikana ja silmät keuhkoaltistuksen aikana. Oireita seurattiin 30 minuuttia. Hieman odottamatta hajuste aiheutti silmäaltistuksessa enemmän hengitystieoireita kuin keuhkoaltistuksessa. Silmäaltistuksessa hajusteesta aiheutui merkitsevästi enemmän hengenahdistusta ja yskää kuin lumeesta. Myös silmä ärtyi hajusteesta voimakkaasti. Keuhkoaltistus puolestaan lisäsi merkitsevästi vain hengenahdistusta muttei yskää tai silmän ärsytystä. Oireet lisääntyivät molemmissa altistustavoissa tasaisesti koko 30 minuutin seuranta-ajan.

        Hajusteille yliherkkä henkilö saa usein vouhkaajan maineen, kun hän pyytää, etteivät työtoverit käyttäisi hajuvettä tai partavettä ennen töihin tuloa tai työpäivän aikana. Herkimmät eivät uskalla juuri mennä julkisiin tiloihin tai kulkuvälineisiin.

        Hajusteyliherkkyys saattaa olla sukua ns. yleiselle kemikaaliherkistymälle, jossa pienetkin kemikaalimäärät aiheuttavat päänsärkyä, väsymystä, hengenahdistuksen tunnetta ja muita epäspesifisinä pidettyjä oireita. Yleistä kemikaaliherkistymää pidetään toistaiseksi lähinnä psykosomaattisena tautina. Tuoksuyliherkkyyttä voitaneen sen sijaan pitää selvänä somaattisena oireiluna. On kuitenkin epäselvää, miten tällaisia potilaita tulisi tutkia ja hoitaa. Ehkäpä käytettävissä on muutaman vuoden kuluttua diagnostinen, vakioitu altistuskoe. Hoidossa noudatetaan toistaiseksi muiden yliherkkyysreaktioiden hoitolinjoja. Antihistamiinit tuovat helpotusta osalle potilaista. Myös paikallissteroideja ja sympatomimeetteja käytetään.

        Kuitenkin reaktioiden mekanismi on epäselvä, mahdollisesti kyseessä on siis tuo sensoristen hermojen yliherkkä reagointi. Esim. chilissä on ainetta (kapsaisiini) joka aiheuttaa substanssi P -nimisen välittäjäaineen vapautumisen, mikä aiheuttaa aistimuksen suussa ja myös hengitysteissä jos chiliruokahöyryä vetää henkeen esim. kokatessa, tällöin tulee tunne siitä, että jokin polttaa hengitysteissä ja silmät vuotavat ja suussa polttaa, mutta eihän siinäkään ole kysymyksessä todellinen allergia tai tässä mielessä tauti, vaan hermovälitys tekee tepposiaan, aiheuttaa em. tuntemukset. Voihan joku tietysti väittää olevansa chilille allerginen kun se polttaa suuta, mutta kyllä tuonkaltainen "allergia" särähtää lääkärin korvaan. Ja chiliäkin jotkut voivat henkiä ihan ilman kummempia oireita.

        Tässä vielä yksi mielenkiintoinen tutkimus, joka pisti silmään:

        Tiedetään, että hajujuosteen bulban vaurioittaminen tuhoaa imettäväisiltä (eli nisäkkäiltä) valon säätelemän vuodeaikavaihtelun.

        On myös kiinnitetty huomiota siihen, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien oireet (esim. unisuus, painonnousu, sukupuolisen kiinnostuksen väheneminen ja vähentynyt aktiivisuus) muistuttavat monien eläinten käyttäytymisessä tavattavaa vuodenaikavaihtelua (lisääntyminen, talvehtiminen ja muuttoliike), jonka on todettu olevan yhteydessä valon määrän vaihteluun.

        Tältä pohjalta tutkijat olettivat, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien hajuherkkyys olisi poikkeava.

        Ja näin todellakin oli. Vuodenaikamasennuspotilaiden hajuaisti oli herkempi kuin terveiden, ja tulos oli samanlainen potilaiden ollessa masentuneita tai oireettomia.

        Miten sitten herkkä hajuaisti voisi liittyä masennukseen? Yhteinen lenkki löytyy hypotalamuksesta, jonka suprakiasmaattiseen nukleukseen sekä haju- että näköradat projisoituvat. Tutkijat olettavat, että herkistynyt hajuaisti johtaa hajuradan yliaktiivisuuteen, joka puolestaan voi johtaa muutoksiin suprakiasmaattisessa nukleuksessa. Herkistynyt hajuaisti ei kuitenkaan olisi primaarista vaan seurausta muiden masennukseen liittyvien aivorakenteiden muutoksista.

        Postolache TT, Wehr TA, Doty RL, Sher L, Turner EH, Bartko JJ, Rosenthal NE. Patients with seasonal affective disorder have lower odor detection thresholds than control subjects. Arch Gen Psychiatry. 2002;59:1119–22.


      • Lääkäri 2 kirjoitti:

        Hajusteyliherkkyys ei ole "varsinainen" allergia, eikä hajuste aiheuta varsinaista astmakohtausta, missä oikeasti keuhkoputket supistuisivat siten, että potilaalle kehittyisi hapen puutetta ja tarvittaisiin esim. adrenaliinipistosta tai kortikosteroidia pikaisesti lihakseen pistettynä, kuten esim. ampiaisallergikolle saattaa käydä ampiaisen pistäessä sopivasti, että keuhkoputket todella supistuvat ja todellinen tukehtumisvaara on olemassa ja vaaditaan pikaista ensiapua.

        Kaivoin muutaman tasokkaasti tehdyn tutkimuksen aiheesta esiin, nimenomaan tutkimuksen jossa on altistettu ja seurattu todellisia reaktioita ja tehty lumevertailua myös, eikä vain ole kysytty potilaalta hänen kokemiaan subjektiivisia oireita. Seuraavassa referoituna tutkimukset (kannattaa sitten huomata, että hengenahdistus ei ole todellista hapenpuutetta, vaan hengenahdistus tarkoittaa potilaan subjektiivisesti kokemaa oiretta siitä ettei saa kunnolla henkeä, veri hapettuu kuitenkin todellisuudessa normaalisti, oikea tukehtuminen tai hapenpuute on eri asia kuin hengenahdistus)

        Lääkärit ja muu terveydenhuoltohenkilökunta tapaavat tuon tuostakin henkilöitä, joille ilmaantuu nuhaa, hengenahdistusta ja silmien kirvelyä erilaisista tuoksuista. Aiheuttajat vaihtelevat hajuvesistä homeenhajuun. Usea tällainen henkilö jättää aamulehden luvun iltaan tai jättää koko lehden tilaamatta. Reaktioiden mekanismi on edelleen epäselvä, mutta sellaiseksi on esitetty sensoristen hermosäikeiden liikareagointia (Allergy 1998; 53: 1208).

        Reaktioita on aiemmin tutkittu tekemällä altistuskokeita hengitysteiden limakalvoille, ja vain hengitysteiden reaktioita on seurattu. Tässä tutkimuksessa tehtiin lumekontrolloitu sokkoaltistus hajuvedellä silmään ja keuhkoihin. Altistuskokeisiin otettiin 11 henkilöä, jotka saivat astmatyyppisiä oireita erityyppisistä tuoksuista (Allergy 1999; 54: 495). Jotta hajuveden tuoksu ei olisi paljastanut tutkittavaa ainetta ja jotta nenän limakalvon ärtyminen ei olisi vaikuttanut tulokseen, nenä oli suljettu molempien kokeiden aikana ja silmät keuhkoaltistuksen aikana. Oireita seurattiin 30 minuuttia. Hieman odottamatta hajuste aiheutti silmäaltistuksessa enemmän hengitystieoireita kuin keuhkoaltistuksessa. Silmäaltistuksessa hajusteesta aiheutui merkitsevästi enemmän hengenahdistusta ja yskää kuin lumeesta. Myös silmä ärtyi hajusteesta voimakkaasti. Keuhkoaltistus puolestaan lisäsi merkitsevästi vain hengenahdistusta muttei yskää tai silmän ärsytystä. Oireet lisääntyivät molemmissa altistustavoissa tasaisesti koko 30 minuutin seuranta-ajan.

        Hajusteille yliherkkä henkilö saa usein vouhkaajan maineen, kun hän pyytää, etteivät työtoverit käyttäisi hajuvettä tai partavettä ennen töihin tuloa tai työpäivän aikana. Herkimmät eivät uskalla juuri mennä julkisiin tiloihin tai kulkuvälineisiin.

        Hajusteyliherkkyys saattaa olla sukua ns. yleiselle kemikaaliherkistymälle, jossa pienetkin kemikaalimäärät aiheuttavat päänsärkyä, väsymystä, hengenahdistuksen tunnetta ja muita epäspesifisinä pidettyjä oireita. Yleistä kemikaaliherkistymää pidetään toistaiseksi lähinnä psykosomaattisena tautina. Tuoksuyliherkkyyttä voitaneen sen sijaan pitää selvänä somaattisena oireiluna. On kuitenkin epäselvää, miten tällaisia potilaita tulisi tutkia ja hoitaa. Ehkäpä käytettävissä on muutaman vuoden kuluttua diagnostinen, vakioitu altistuskoe. Hoidossa noudatetaan toistaiseksi muiden yliherkkyysreaktioiden hoitolinjoja. Antihistamiinit tuovat helpotusta osalle potilaista. Myös paikallissteroideja ja sympatomimeetteja käytetään.

        Kuitenkin reaktioiden mekanismi on epäselvä, mahdollisesti kyseessä on siis tuo sensoristen hermojen yliherkkä reagointi. Esim. chilissä on ainetta (kapsaisiini) joka aiheuttaa substanssi P -nimisen välittäjäaineen vapautumisen, mikä aiheuttaa aistimuksen suussa ja myös hengitysteissä jos chiliruokahöyryä vetää henkeen esim. kokatessa, tällöin tulee tunne siitä, että jokin polttaa hengitysteissä ja silmät vuotavat ja suussa polttaa, mutta eihän siinäkään ole kysymyksessä todellinen allergia tai tässä mielessä tauti, vaan hermovälitys tekee tepposiaan, aiheuttaa em. tuntemukset. Voihan joku tietysti väittää olevansa chilille allerginen kun se polttaa suuta, mutta kyllä tuonkaltainen "allergia" särähtää lääkärin korvaan. Ja chiliäkin jotkut voivat henkiä ihan ilman kummempia oireita.

        se ei ole "varsinainen astmakohtaus", johon ampiaisallergiselle annetaan adrenaliinia eikä kyseisessä kohtauksessa ole kyse keuhkoputkien supistumisesta, ainakaan pelkästään.

        Hei "lääkäri", mikä on akuutin astman ja anafylaktisen shokin ero, osaatko vastata?


      • Lääkäri 2
        homeahdistus kirjoitti:

        se ei ole "varsinainen astmakohtaus", johon ampiaisallergiselle annetaan adrenaliinia eikä kyseisessä kohtauksessa ole kyse keuhkoputkien supistumisesta, ainakaan pelkästään.

        Hei "lääkäri", mikä on akuutin astman ja anafylaktisen shokin ero, osaatko vastata?

        Anafylaksia:

        Anafylaksia on äkillinen allerginen reaktio, jossa syöttösoluista ja basofiilisista granulosyyteistä vapautuu kemotaktisia tekijöitä, histamiinia ja leukotrieenejä, jotka johtavat pienten valtimoiden ja laskimoiden laajentumiseen, kapillaarisuonten läpäisevyyden lisääntymiseen sekä keuhkoputkien ja ruuansulatuskanavan sileän lihaksiston supistustilaan.

        Anafylaktisessa reaktiossa potilaalle voi aiheutua sokki, eli kiertävän verivolyymin ja verenpaineen riittämättömyys, koska anafylaktisessa reaktiossa verisuonet voivat laajeta niin voimakkaasti (koko ihmisen verimäärä mahtuu toiseen alaraajaan, jos verisuonet laajenevat tarpeeksi). Tässä uhkana on sydämen pysähdys sydämen hapenpuutteen takia ja samaten aivovaurion riski aivoverenkierron riittämättömyydestä.

        Oireet
        Mitä nopeammin oireet alkavat ja etenevät, sitä vaikeampi reaktio on.
        Ensioireet
        Ihon kuumotus, punoitus, pistely
        Takykardia
        Täyteläisyyden tunne kurkussa, rinnassa, yskiminen
        Mahdollisesti pahoinvointi, oksentelu
        Ensioireita seuraavat
        ihon turvotus (erityisesti silmäluomissa, huulissa), limakalvoturvotus (angioödeema)
        nokkosihottuma
        kurkunpään turvotus, käheys, vinkuva hengitys, yskänpuuskat
        vatsakipu, pahoinvointi, ripuli, oksentelu
        verenpaineen lasku, hikoilu, kalpeus
        vaikeimmissa tapauksissa kurkunpään tukkeutuminen, sokki, hengityksen ja sydämen pysähtyminen.

        Erotusdiagnoosi
        Akuutti astma
        Ei iho-oireita
        Verenpaine on normaali tai koholla.
        Alkaa kuitenkin usein päivien kuluessa.

        Astman oireet ovat moninaisia ja erilaisia eri potilailla. Oireisto vaihtelee usein samallakin potilaalla kuukaudesta toiseen.
        Tavallisia oireita astmassa
        Hengenahdistus
        Aamuisin ja aamuöisin
        Rasituksen jälkeen (erityisesti pakkasella)
        Ylähengitystieinfektioiden yhteydessä
        Allergeeneille, kuten siitepölyille ja eläimille, altistumisen jälkeen
        Hengityksen vinkuna
        Samanaikaisesti hengenahdistuksen kanssa
        Pitkäaikainen yskä
        Aamuisin ja aamuöisin
        Liittyy ärsyttäviin tekijöihin
        Kolmasosalla pitkään yskijöistä todetaan myöhemmin astma.
        Yskä voi olla kuivaa, mutta usein keuhkoista erittyy kirkasta vaaleaa limaa.


      • sairastellut
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        Tässä vielä yksi mielenkiintoinen tutkimus, joka pisti silmään:

        Tiedetään, että hajujuosteen bulban vaurioittaminen tuhoaa imettäväisiltä (eli nisäkkäiltä) valon säätelemän vuodeaikavaihtelun.

        On myös kiinnitetty huomiota siihen, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien oireet (esim. unisuus, painonnousu, sukupuolisen kiinnostuksen väheneminen ja vähentynyt aktiivisuus) muistuttavat monien eläinten käyttäytymisessä tavattavaa vuodenaikavaihtelua (lisääntyminen, talvehtiminen ja muuttoliike), jonka on todettu olevan yhteydessä valon määrän vaihteluun.

        Tältä pohjalta tutkijat olettivat, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien hajuherkkyys olisi poikkeava.

        Ja näin todellakin oli. Vuodenaikamasennuspotilaiden hajuaisti oli herkempi kuin terveiden, ja tulos oli samanlainen potilaiden ollessa masentuneita tai oireettomia.

        Miten sitten herkkä hajuaisti voisi liittyä masennukseen? Yhteinen lenkki löytyy hypotalamuksesta, jonka suprakiasmaattiseen nukleukseen sekä haju- että näköradat projisoituvat. Tutkijat olettavat, että herkistynyt hajuaisti johtaa hajuradan yliaktiivisuuteen, joka puolestaan voi johtaa muutoksiin suprakiasmaattisessa nukleuksessa. Herkistynyt hajuaisti ei kuitenkaan olisi primaarista vaan seurausta muiden masennukseen liittyvien aivorakenteiden muutoksista.

        Postolache TT, Wehr TA, Doty RL, Sher L, Turner EH, Bartko JJ, Rosenthal NE. Patients with seasonal affective disorder have lower odor detection thresholds than control subjects. Arch Gen Psychiatry. 2002;59:1119–22.

        Poikkeuksiahan aina löytyy, ja jos tuo pitää paikkansa, mitä kirjoitit, niin minä olen poikkeus: hajuaistini on kiusallisen tarkka ja herkkä - en nyt lähde kertomaan vuosien varrelta mitään esimerkkejä. En kärsi vuodenaikamasennuksesta. Päinvastoin, tapaan vitsailla, että kyllä pohjolan ihmisen pitäisi olla pimeään tottunut. Valokaan ei aiheuta ylimääräisiä tunteita.

        En ole edes masentunut.


      • sairastellut
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        Tässä vielä yksi mielenkiintoinen tutkimus, joka pisti silmään:

        Tiedetään, että hajujuosteen bulban vaurioittaminen tuhoaa imettäväisiltä (eli nisäkkäiltä) valon säätelemän vuodeaikavaihtelun.

        On myös kiinnitetty huomiota siihen, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien oireet (esim. unisuus, painonnousu, sukupuolisen kiinnostuksen väheneminen ja vähentynyt aktiivisuus) muistuttavat monien eläinten käyttäytymisessä tavattavaa vuodenaikavaihtelua (lisääntyminen, talvehtiminen ja muuttoliike), jonka on todettu olevan yhteydessä valon määrän vaihteluun.

        Tältä pohjalta tutkijat olettivat, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien hajuherkkyys olisi poikkeava.

        Ja näin todellakin oli. Vuodenaikamasennuspotilaiden hajuaisti oli herkempi kuin terveiden, ja tulos oli samanlainen potilaiden ollessa masentuneita tai oireettomia.

        Miten sitten herkkä hajuaisti voisi liittyä masennukseen? Yhteinen lenkki löytyy hypotalamuksesta, jonka suprakiasmaattiseen nukleukseen sekä haju- että näköradat projisoituvat. Tutkijat olettavat, että herkistynyt hajuaisti johtaa hajuradan yliaktiivisuuteen, joka puolestaan voi johtaa muutoksiin suprakiasmaattisessa nukleuksessa. Herkistynyt hajuaisti ei kuitenkaan olisi primaarista vaan seurausta muiden masennukseen liittyvien aivorakenteiden muutoksista.

        Postolache TT, Wehr TA, Doty RL, Sher L, Turner EH, Bartko JJ, Rosenthal NE. Patients with seasonal affective disorder have lower odor detection thresholds than control subjects. Arch Gen Psychiatry. 2002;59:1119–22.

        Ei ole hajusteallergiaakaan.


      • Lääkäri 2 kirjoitti:

        Anafylaksia:

        Anafylaksia on äkillinen allerginen reaktio, jossa syöttösoluista ja basofiilisista granulosyyteistä vapautuu kemotaktisia tekijöitä, histamiinia ja leukotrieenejä, jotka johtavat pienten valtimoiden ja laskimoiden laajentumiseen, kapillaarisuonten läpäisevyyden lisääntymiseen sekä keuhkoputkien ja ruuansulatuskanavan sileän lihaksiston supistustilaan.

        Anafylaktisessa reaktiossa potilaalle voi aiheutua sokki, eli kiertävän verivolyymin ja verenpaineen riittämättömyys, koska anafylaktisessa reaktiossa verisuonet voivat laajeta niin voimakkaasti (koko ihmisen verimäärä mahtuu toiseen alaraajaan, jos verisuonet laajenevat tarpeeksi). Tässä uhkana on sydämen pysähdys sydämen hapenpuutteen takia ja samaten aivovaurion riski aivoverenkierron riittämättömyydestä.

        Oireet
        Mitä nopeammin oireet alkavat ja etenevät, sitä vaikeampi reaktio on.
        Ensioireet
        Ihon kuumotus, punoitus, pistely
        Takykardia
        Täyteläisyyden tunne kurkussa, rinnassa, yskiminen
        Mahdollisesti pahoinvointi, oksentelu
        Ensioireita seuraavat
        ihon turvotus (erityisesti silmäluomissa, huulissa), limakalvoturvotus (angioödeema)
        nokkosihottuma
        kurkunpään turvotus, käheys, vinkuva hengitys, yskänpuuskat
        vatsakipu, pahoinvointi, ripuli, oksentelu
        verenpaineen lasku, hikoilu, kalpeus
        vaikeimmissa tapauksissa kurkunpään tukkeutuminen, sokki, hengityksen ja sydämen pysähtyminen.

        Erotusdiagnoosi
        Akuutti astma
        Ei iho-oireita
        Verenpaine on normaali tai koholla.
        Alkaa kuitenkin usein päivien kuluessa.

        Astman oireet ovat moninaisia ja erilaisia eri potilailla. Oireisto vaihtelee usein samallakin potilaalla kuukaudesta toiseen.
        Tavallisia oireita astmassa
        Hengenahdistus
        Aamuisin ja aamuöisin
        Rasituksen jälkeen (erityisesti pakkasella)
        Ylähengitystieinfektioiden yhteydessä
        Allergeeneille, kuten siitepölyille ja eläimille, altistumisen jälkeen
        Hengityksen vinkuna
        Samanaikaisesti hengenahdistuksen kanssa
        Pitkäaikainen yskä
        Aamuisin ja aamuöisin
        Liittyy ärsyttäviin tekijöihin
        Kolmasosalla pitkään yskijöistä todetaan myöhemmin astma.
        Yskä voi olla kuivaa, mutta usein keuhkoista erittyy kirkasta vaaleaa limaa.

        kopioida lääkärin tietokantoja, kuten varmaan olet huomannut. En silti esiinny lääkärinä.

        Kysyin sinulta, miten erotat astman anafylaktisesta shokista? Et osannut vastata, kopioit vain netistä...

        Entä miten akuutti astmakohtaus hoidetaan ja miten sen hoito eroaa anafylaktisen shokin hoidosta? Tiedätkö tätä?


      • Lääkäri 2
        homeahdistus kirjoitti:

        kopioida lääkärin tietokantoja, kuten varmaan olet huomannut. En silti esiinny lääkärinä.

        Kysyin sinulta, miten erotat astman anafylaktisesta shokista? Et osannut vastata, kopioit vain netistä...

        Entä miten akuutti astmakohtaus hoidetaan ja miten sen hoito eroaa anafylaktisen shokin hoidosta? Tiedätkö tätä?

        Anafylaksian hoito:

        Keskeytä heti mahdollisen altistavan aineen anto.
        Adrenaliini
        Vahvuus 1:1 000 (1 mg/ml) reiden ulkosivulle.
        Annos voidaan toistaa 5–15 min:n kuluttua; yli kolmannes tarvitsee useampia annoksia.
        Sokissa olevalle aikuispotilaalle voidaan antaa adrenaliinia 1:10 000 (0.1 mg/ml) 1–5 ml, lapselle 0.3–1 ml suoneen. Voidaan toistaa.
        Jos suoniyhteyttä ei saada, voidaan adrenaliinia antaa 0.5–1.0 mg intubaatioputkeen (1:10 000 5 ml tai 1:1 000 0.5 ml).
        Vitaalitoimintojen ylläpitäminen
        Potilas asetetaan makuulle.
        Varmistetaan, että potilas hengittää. Annetaan happea maskilla, jos happilähde on käytettävissä.
        Kortikosteroidi laskimoon
        Annetaan aikuiselle metyyliprednisolonia 80–250 mg, lapsille 2 mg/kg tai hydrokortisonia 250–1 000 mg i.v. aikuisille, 10 mg/kg lapsille. Lasten kokonaisannos ei saa ylittää aikuisannoksia.
        Vaikutus alkaa hitaasti.
        Jatkohoitona on muutaman päivän peroraalinen predniso(lo)nikuuri aloitusannoksena 30–50 mg.
        Nesteytys
        Potilaalle aloitetaan välittömästi i.v.-nesteytys Ringerin liuoksella tai fysiologisella NaCl-liuoksella. Ensimmäisen tunnin aikana annetaan aikuiselle 500–1 000 ml, lapselle 10–20 ml/kg/ 15–30 min.
        Beeta2-sympatomimeetti
        Astmaoireisiin auttavat adrenaliini ja kortikosteroidi. Hengitettävä lääke kuten astmakohtauksessa.
        Vaikeassa, muuhun hoitoon reagoimattomassa bronkusobstruktiossa i.v. 5 µg/kg/10 min (terbutaliini 0.5 mg/ml), annos voidaan toistaa 10 min kuluttua. Voidaan jatkaa tasaisena infuusiona 1 µg/kg/min.
        H1- ja H2-salpaajat / harkitse
        Suun kautta, esim. hydroksitsiini, lähinnä ihoreaktioissa
        Aikuiselle 25–50 mg
        Lapselle mixt. 2 mg/ml (alle 1-vuotiaille 2.5 ml, 1–5-vuotiaille 5 ml, 6–10-vuotiaille 10 ml)
        Ranitidiini
        Aikuisille 75–150 mg p.o. tai 50 mg i.v.
        Lapsille 1.7–2.5 mg/kg/vrk 3:na annoksena i.v.
        Lähetä potilas ensiavun jälkeen sairaalaan tarkkailtavaksi. Reaktio voi uusia (jopa viidenneksellä).
        Kertakäyttöinen adrenaliiniruiske ja ohjeet sen käyttämisestä annetaan kotiin kaikille potilaille, joilla on ollut vakava anafylaktinen reaktio.
        Anafylaktiseen reaktioon on varauduttava (adrenaliinia saatavilla) kaikissa niissä paikoissa, joissa annetaan rokotuksia tai siedätyshoitoa, tehdään allergiatestauksia tai röntgenvarjoainetutkimuksia.

        Akuutin vaikean astmakohtauksen hoito:

        Potilaalle järjestetään hyvä istuma-asento, mieluiten jalat alaspäin, jotta hän voi tarvittaessa kumartua eteenpäin ja saada tukea käsille ja jaloille.
        Annetaan happea (yleensä 35-prosenttinen riittää, resuskitaatiotilanteessa suurin pitoisuus ja virtaus) naamarilla tai nenäviiksillä 4–5 l/min.
        Salbutamolia 0.1 mg 4–8 suihketta annossumuttimella sumutussäiliön kautta A tai 2.5–5 mg kapillaarisumuttimella (tai fenoterolia 1.25 mg) ja ipratropiumbromidia 0.5 mg nebulisoituna (esim. Spira, Bennet, Bird) annetaan hapen kanssa tai ilman happea. Toistetaan tarvittaessa 20–30 min välein 2–4 kertaa.
        Teofylliiniä ei enää suositella rutiinilääkityksenä vaikeutuneen astman hoitoon, koska sen teho on kyseenalainen ja sillä on haittavaikutuksia.
        Vaikeassa astmakohtauksessa tehohoidon uhatessa voidaan kuitenkin harkita teofylliinilääkitystä: 5 mg/kg laskimoon/20–30 min, jatkoon infuusio (400 mg teofylliiniä 1000 ml 0.9-prosenttista NaCl:a tai 5-prosenttista glukoosia, tiputusnopeus < 50-v. 0.6 mg/kg/tunti, > 50-v. 0.4–0.5 mg/kg/tunti.
        Suuri annos kortikosteroidia annetaan laskimoon tai suun kautta (40–80 mg metyyliprednisolonia tai 125–250 mg hydrokortisonia). Kortikosteroidihoito suun kautta (esim. 30–40 mg prednisolonia) aloitetaan i.v.-steroidiannoksista huolimatta heti, kun potilas pystyy nielemään lääkkeitä.
        Jatketaan kortikosteroidien antoa suun kautta 30–40 mg aamuisin. Jos potilas käyttää kotioloissa jatkuvasti kortikosteroideja, hän saattaa tarvita suuremman annoksen.
        Henkeä uhkaavassa ja vaikeassa akuutissa astmassa, jossa ei keuhkoputkea laajentavalla lääkityksellä saada vaikutusta, voidaan harkinnan mukaan antaa laskimoon 1.2–2 g magnesiumsulfaattia hitaana infuusiona 20 minuutin aikana.
        Pitkään kestäneessä kohtauksessa potilas saattaa olla kuiva, koska ei pysty hengenahdistuksen vuoksi juomaan. Potilas saattaa tarvita nesteitä 2 000–3 000 ml yli normaalitarpeen/vrk. Varovaisuutta on noudatettava vanhusten ja sydänpotilaiden kohdalla!
        Jatkohoito
        Potilasta ei tule jättää yksin ennen kuin hänen tilansa on selvästi korjautunut.
        Jatka happihoitoa tarpeen mukaan.
        Jatka kortikosteroidien antoa suun kautta (esim. 30–40 mg prednisolonia/vrk).
        Jos tila on korjautunut, jatka nebulisaatiohoitoa neljän tunnin välein.
        Jos tila ei ole korjautunut, toista nebulisaatiohoito 15–30 min:n kuluttua.
        Sedatiivisia lääkkeitä ei tule käyttää tehohoitoyksikön ulkopuolella astman pahenemisvaiheessa.
        Antibiootit eivät ole tarpeen, ellei ole merkkejä bakteeritulehduksesta. Taputusfysioterapia on vasta-aiheinen.


      • Lääkäri 2 kirjoitti:

        Anafylaksian hoito:

        Keskeytä heti mahdollisen altistavan aineen anto.
        Adrenaliini
        Vahvuus 1:1 000 (1 mg/ml) reiden ulkosivulle.
        Annos voidaan toistaa 5–15 min:n kuluttua; yli kolmannes tarvitsee useampia annoksia.
        Sokissa olevalle aikuispotilaalle voidaan antaa adrenaliinia 1:10 000 (0.1 mg/ml) 1–5 ml, lapselle 0.3–1 ml suoneen. Voidaan toistaa.
        Jos suoniyhteyttä ei saada, voidaan adrenaliinia antaa 0.5–1.0 mg intubaatioputkeen (1:10 000 5 ml tai 1:1 000 0.5 ml).
        Vitaalitoimintojen ylläpitäminen
        Potilas asetetaan makuulle.
        Varmistetaan, että potilas hengittää. Annetaan happea maskilla, jos happilähde on käytettävissä.
        Kortikosteroidi laskimoon
        Annetaan aikuiselle metyyliprednisolonia 80–250 mg, lapsille 2 mg/kg tai hydrokortisonia 250–1 000 mg i.v. aikuisille, 10 mg/kg lapsille. Lasten kokonaisannos ei saa ylittää aikuisannoksia.
        Vaikutus alkaa hitaasti.
        Jatkohoitona on muutaman päivän peroraalinen predniso(lo)nikuuri aloitusannoksena 30–50 mg.
        Nesteytys
        Potilaalle aloitetaan välittömästi i.v.-nesteytys Ringerin liuoksella tai fysiologisella NaCl-liuoksella. Ensimmäisen tunnin aikana annetaan aikuiselle 500–1 000 ml, lapselle 10–20 ml/kg/ 15–30 min.
        Beeta2-sympatomimeetti
        Astmaoireisiin auttavat adrenaliini ja kortikosteroidi. Hengitettävä lääke kuten astmakohtauksessa.
        Vaikeassa, muuhun hoitoon reagoimattomassa bronkusobstruktiossa i.v. 5 µg/kg/10 min (terbutaliini 0.5 mg/ml), annos voidaan toistaa 10 min kuluttua. Voidaan jatkaa tasaisena infuusiona 1 µg/kg/min.
        H1- ja H2-salpaajat / harkitse
        Suun kautta, esim. hydroksitsiini, lähinnä ihoreaktioissa
        Aikuiselle 25–50 mg
        Lapselle mixt. 2 mg/ml (alle 1-vuotiaille 2.5 ml, 1–5-vuotiaille 5 ml, 6–10-vuotiaille 10 ml)
        Ranitidiini
        Aikuisille 75–150 mg p.o. tai 50 mg i.v.
        Lapsille 1.7–2.5 mg/kg/vrk 3:na annoksena i.v.
        Lähetä potilas ensiavun jälkeen sairaalaan tarkkailtavaksi. Reaktio voi uusia (jopa viidenneksellä).
        Kertakäyttöinen adrenaliiniruiske ja ohjeet sen käyttämisestä annetaan kotiin kaikille potilaille, joilla on ollut vakava anafylaktinen reaktio.
        Anafylaktiseen reaktioon on varauduttava (adrenaliinia saatavilla) kaikissa niissä paikoissa, joissa annetaan rokotuksia tai siedätyshoitoa, tehdään allergiatestauksia tai röntgenvarjoainetutkimuksia.

        Akuutin vaikean astmakohtauksen hoito:

        Potilaalle järjestetään hyvä istuma-asento, mieluiten jalat alaspäin, jotta hän voi tarvittaessa kumartua eteenpäin ja saada tukea käsille ja jaloille.
        Annetaan happea (yleensä 35-prosenttinen riittää, resuskitaatiotilanteessa suurin pitoisuus ja virtaus) naamarilla tai nenäviiksillä 4–5 l/min.
        Salbutamolia 0.1 mg 4–8 suihketta annossumuttimella sumutussäiliön kautta A tai 2.5–5 mg kapillaarisumuttimella (tai fenoterolia 1.25 mg) ja ipratropiumbromidia 0.5 mg nebulisoituna (esim. Spira, Bennet, Bird) annetaan hapen kanssa tai ilman happea. Toistetaan tarvittaessa 20–30 min välein 2–4 kertaa.
        Teofylliiniä ei enää suositella rutiinilääkityksenä vaikeutuneen astman hoitoon, koska sen teho on kyseenalainen ja sillä on haittavaikutuksia.
        Vaikeassa astmakohtauksessa tehohoidon uhatessa voidaan kuitenkin harkita teofylliinilääkitystä: 5 mg/kg laskimoon/20–30 min, jatkoon infuusio (400 mg teofylliiniä 1000 ml 0.9-prosenttista NaCl:a tai 5-prosenttista glukoosia, tiputusnopeus < 50-v. 0.6 mg/kg/tunti, > 50-v. 0.4–0.5 mg/kg/tunti.
        Suuri annos kortikosteroidia annetaan laskimoon tai suun kautta (40–80 mg metyyliprednisolonia tai 125–250 mg hydrokortisonia). Kortikosteroidihoito suun kautta (esim. 30–40 mg prednisolonia) aloitetaan i.v.-steroidiannoksista huolimatta heti, kun potilas pystyy nielemään lääkkeitä.
        Jatketaan kortikosteroidien antoa suun kautta 30–40 mg aamuisin. Jos potilas käyttää kotioloissa jatkuvasti kortikosteroideja, hän saattaa tarvita suuremman annoksen.
        Henkeä uhkaavassa ja vaikeassa akuutissa astmassa, jossa ei keuhkoputkea laajentavalla lääkityksellä saada vaikutusta, voidaan harkinnan mukaan antaa laskimoon 1.2–2 g magnesiumsulfaattia hitaana infuusiona 20 minuutin aikana.
        Pitkään kestäneessä kohtauksessa potilas saattaa olla kuiva, koska ei pysty hengenahdistuksen vuoksi juomaan. Potilas saattaa tarvita nesteitä 2 000–3 000 ml yli normaalitarpeen/vrk. Varovaisuutta on noudatettava vanhusten ja sydänpotilaiden kohdalla!
        Jatkohoito
        Potilasta ei tule jättää yksin ennen kuin hänen tilansa on selvästi korjautunut.
        Jatka happihoitoa tarpeen mukaan.
        Jatka kortikosteroidien antoa suun kautta (esim. 30–40 mg prednisolonia/vrk).
        Jos tila on korjautunut, jatka nebulisaatiohoitoa neljän tunnin välein.
        Jos tila ei ole korjautunut, toista nebulisaatiohoito 15–30 min:n kuluttua.
        Sedatiivisia lääkkeitä ei tule käyttää tehohoitoyksikön ulkopuolella astman pahenemisvaiheessa.
        Antibiootit eivät ole tarpeen, ellei ole merkkejä bakteeritulehduksesta. Taputusfysioterapia on vasta-aiheinen.

        sinulle netistä kopsaamalla, että kyse onkin eri taudeista joihin on eri hoito, niin miten selität tämän oman kirjoituksesi:

        "Hajusteyliherkkyys ei ole "varsinainen" allergia, eikä hajuste aiheuta varsinaista astmakohtausta, missä oikeasti keuhkoputket supistuisivat siten, että potilaalle kehittyisi hapen puutetta ja tarvittaisiin esim. adrenaliinipistosta tai kortikosteroidia pikaisesti lihakseen pistettynä, kuten esim. ampiaisallergikolle saattaa käydä ampiaisen pistäessä sopivasti, että keuhkoputket todella supistuvat ja todellinen tukehtumisvaara on olemassa ja vaaditaan pikaista ensiapua."


      • Lääkäri 2
        homeahdistus kirjoitti:

        sinulle netistä kopsaamalla, että kyse onkin eri taudeista joihin on eri hoito, niin miten selität tämän oman kirjoituksesi:

        "Hajusteyliherkkyys ei ole "varsinainen" allergia, eikä hajuste aiheuta varsinaista astmakohtausta, missä oikeasti keuhkoputket supistuisivat siten, että potilaalle kehittyisi hapen puutetta ja tarvittaisiin esim. adrenaliinipistosta tai kortikosteroidia pikaisesti lihakseen pistettynä, kuten esim. ampiaisallergikolle saattaa käydä ampiaisen pistäessä sopivasti, että keuhkoputket todella supistuvat ja todellinen tukehtumisvaara on olemassa ja vaaditaan pikaista ensiapua."

        Niin, siis mikä nyt on? Anafylaktiseen tapaan reagoida voi liittyä astmaattista oiretta, eikö?


      • hyvistä kirjoituksista
        homeahdistus kirjoitti:

        kopioida lääkärin tietokantoja, kuten varmaan olet huomannut. En silti esiinny lääkärinä.

        Kysyin sinulta, miten erotat astman anafylaktisesta shokista? Et osannut vastata, kopioit vain netistä...

        Entä miten akuutti astmakohtaus hoidetaan ja miten sen hoito eroaa anafylaktisen shokin hoidosta? Tiedätkö tätä?

        "minäkin osaan kopioida lääkärin tietokantoja, kuten varmaan olet huomannut. En silti esiinny lääkärinä."

        Lääkäri2 saa esiintyä lääkärinä. Hyvä, ettet sinä sitä tee, koska et ole lääkäri.

        Mitä Lääkäri2:n pitäisi tuoda keskustelussaan esiin, jos ei tutkittua asiatietoa? Hän arvioi tietoa vuosien koulutuksen, työkokemuksen ja sen tuoman ammattitaidon kautta.

        Kiitos Lääkäri2 hyvistä kirjoituksistasi. Niitä on mielenkiintoista lukea. Saa muitakin näkökulmia homesairauksiin, kuin täällä jatkuvasti pyörivät yksipuoliset näkemykset.


      • Lääkäri 2 kirjoitti:

        Niin, siis mikä nyt on? Anafylaktiseen tapaan reagoida voi liittyä astmaattista oiretta, eikö?

        mitään virheitä kirjoituksessasi vaikka sait kopioitua netistä näiden akuuttihoito-ohjeetkin???

        Ethän vaan ole päivystyksessä töissä, siellä tulee ruumiita.

        En nyt aio enempää rautalangasta vääntää sinulle, mitkä kohdat tekstissäsi ovat pielessä. Halusin tällä vain osoittaa, että jos olisit oikea lääkäri niin tuskin sortuisit noin alkeellisiin kämmeihin.

        Vielä pelottavampi ajatus on tietysti se, että lääkärikoulutuksessamme on jotain pahasti vialla. Luojan kiitos sain itse sairaalasta ensihoitolääkkeet mukaan näihin molempiin tauteihin, ettei tarvitse ensimmäisenä päivystykseen lähteä.


      • TTL lääkäri
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        Tässä vielä yksi mielenkiintoinen tutkimus, joka pisti silmään:

        Tiedetään, että hajujuosteen bulban vaurioittaminen tuhoaa imettäväisiltä (eli nisäkkäiltä) valon säätelemän vuodeaikavaihtelun.

        On myös kiinnitetty huomiota siihen, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien oireet (esim. unisuus, painonnousu, sukupuolisen kiinnostuksen väheneminen ja vähentynyt aktiivisuus) muistuttavat monien eläinten käyttäytymisessä tavattavaa vuodenaikavaihtelua (lisääntyminen, talvehtiminen ja muuttoliike), jonka on todettu olevan yhteydessä valon määrän vaihteluun.

        Tältä pohjalta tutkijat olettivat, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien hajuherkkyys olisi poikkeava.

        Ja näin todellakin oli. Vuodenaikamasennuspotilaiden hajuaisti oli herkempi kuin terveiden, ja tulos oli samanlainen potilaiden ollessa masentuneita tai oireettomia.

        Miten sitten herkkä hajuaisti voisi liittyä masennukseen? Yhteinen lenkki löytyy hypotalamuksesta, jonka suprakiasmaattiseen nukleukseen sekä haju- että näköradat projisoituvat. Tutkijat olettavat, että herkistynyt hajuaisti johtaa hajuradan yliaktiivisuuteen, joka puolestaan voi johtaa muutoksiin suprakiasmaattisessa nukleuksessa. Herkistynyt hajuaisti ei kuitenkaan olisi primaarista vaan seurausta muiden masennukseen liittyvien aivorakenteiden muutoksista.

        Postolache TT, Wehr TA, Doty RL, Sher L, Turner EH, Bartko JJ, Rosenthal NE. Patients with seasonal affective disorder have lower odor detection thresholds than control subjects. Arch Gen Psychiatry. 2002;59:1119–22.

        ...sitten kehoitti vältämään esim. hajusteita/parfyymeja ja sanoi, että niistä voi myöhemmin tulla oireita kun on herkistynyt kosteusvauriomikrobeille?


      • f123ly
        TTL lääkäri kirjoitti:

        ...sitten kehoitti vältämään esim. hajusteita/parfyymeja ja sanoi, että niistä voi myöhemmin tulla oireita kun on herkistynyt kosteusvauriomikrobeille?

        joka kuntouttaa, on kutsussa pyytänyt erityisesti huomioimaan miedot ja tuoksuttomat aineet. Kirjeessä lukee näin.

        Hajusteet ja tupakointi

        Suurin osa asiakkaistamme on hengityssairaita, joten pyydämme välttämään voimakkaita hajusteita ja pesuaineita. Hoikan tilat ovat savuttomia ja tupakoida voi ulkona siihen varatussa paikassa.

        ***

        Itse kirjoitin Hoikkaan, en muuten ole vielä saanut sähköpostiini vastausta, että saavun paikalle aikaisemmin, enkä ole koskaan tupakoinut. Joten jos mahdollista kämppäkaveri olisi myös tupakoimaton, mutta jos tämä ei ole mahdollista pärjään kyllä tupakoivankin kanssa.

        Mutta selkeästi minulla on helpompi olla, jos tupakka ei haise vaatteista ja sen lisäksi henkilöllä ei vielä ole voimakkaita hajusteita. Mutta vähäisiä määriä sitä kestää mitä vain. Kuitenkin jos olet ehkä 10 päivää samassa huoneessa voimakkaasti tupakalta haisevien henkilöiden kanssa, kyseessä solukämppä ja vielä nukut kahden hengen huoneessa tupakoivan kanssa, alkaa siinä olla jo aika paljon kestettävää tupakoimattomalle hengityssairaalle kyllä. Siinä voi kurssi mennä yskimiseksi, vaikka porukka mukavaa olisikin.


      • hilkkaliisa
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        Tässä vielä yksi mielenkiintoinen tutkimus, joka pisti silmään:

        Tiedetään, että hajujuosteen bulban vaurioittaminen tuhoaa imettäväisiltä (eli nisäkkäiltä) valon säätelemän vuodeaikavaihtelun.

        On myös kiinnitetty huomiota siihen, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien oireet (esim. unisuus, painonnousu, sukupuolisen kiinnostuksen väheneminen ja vähentynyt aktiivisuus) muistuttavat monien eläinten käyttäytymisessä tavattavaa vuodenaikavaihtelua (lisääntyminen, talvehtiminen ja muuttoliike), jonka on todettu olevan yhteydessä valon määrän vaihteluun.

        Tältä pohjalta tutkijat olettivat, että vuodenaikamasennuksesta kärsivien hajuherkkyys olisi poikkeava.

        Ja näin todellakin oli. Vuodenaikamasennuspotilaiden hajuaisti oli herkempi kuin terveiden, ja tulos oli samanlainen potilaiden ollessa masentuneita tai oireettomia.

        Miten sitten herkkä hajuaisti voisi liittyä masennukseen? Yhteinen lenkki löytyy hypotalamuksesta, jonka suprakiasmaattiseen nukleukseen sekä haju- että näköradat projisoituvat. Tutkijat olettavat, että herkistynyt hajuaisti johtaa hajuradan yliaktiivisuuteen, joka puolestaan voi johtaa muutoksiin suprakiasmaattisessa nukleuksessa. Herkistynyt hajuaisti ei kuitenkaan olisi primaarista vaan seurausta muiden masennukseen liittyvien aivorakenteiden muutoksista.

        Postolache TT, Wehr TA, Doty RL, Sher L, Turner EH, Bartko JJ, Rosenthal NE. Patients with seasonal affective disorder have lower odor detection thresholds than control subjects. Arch Gen Psychiatry. 2002;59:1119–22.

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000608&posting=22000000023277368

        Kesällä sitten kesämasennus yskittää talvella talvimasennus yskittää, keväällä kevätmasennus yskittää ja syksyllä tietenkin syysmasennus yskittää tuon tutkimuksen mukaan, kun kaikkina vuodenaikoina hajuvedet, tupakansavu ja hometalot ja hometalon hajuiset ihmiset ja eläimet yskittää.
        Itse en vain huomaa mitään masennusta, mutta yskimisen huomaan ja muutkin sen kuulevat.

        Kaikenlaisia höpöhöpö tuloksia sitä saadaankin allergisista ihmisistä.


      • Homekoulunope
        hilkkaliisa kirjoitti:

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000608&posting=22000000023277368

        Kesällä sitten kesämasennus yskittää talvella talvimasennus yskittää, keväällä kevätmasennus yskittää ja syksyllä tietenkin syysmasennus yskittää tuon tutkimuksen mukaan, kun kaikkina vuodenaikoina hajuvedet, tupakansavu ja hometalot ja hometalon hajuiset ihmiset ja eläimet yskittää.
        Itse en vain huomaa mitään masennusta, mutta yskimisen huomaan ja muutkin sen kuulevat.

        Kaikenlaisia höpöhöpö tuloksia sitä saadaankin allergisista ihmisistä.

        Nyt olen itse kokenut kantapäänkautta, että totta nuo herkkyydet on. Juuri tänään mennessäni keuhkolääkärille (sain homeista tulehduksen keuhkoihin, jota nyt olen 3 viikkoa kärsinyt), odotushuoneessa jouduin vaihtamaan paikkaa, kun viereeni tuli "voimakashajuvetinen" henkilö. Ei sille mitään voinut, alkoi vaan yskittämään ja polttelemaan ennestään tulehtuneess keuhkoputkessa. Tuntui kuin suuhuni olisi ruiskutettu tuota hajuvettä. Ärsyttää että näin reagoin, mutta ei sille vaan kertakaikkiaan mitään voi. Vaikea sitä on ymmärtää, ellei itse niin reagoi - kivempi oli ennen. Samoin olen tänä talvena alkanut haistaa homeihmisiä ja hometaloja, kun kuljen niiden ohi. Olin kyllä itsekin hieman ihmeissäni. Vaistomaisesti hakeutuu nopeasti kauemmas ja pois. Hajun tunne on sama kuin "terveenä" mennessäni johonkin maakellariin. Paska puhetta, että se liittyisi masennukseen. En ole yhtään masentunut, näin vaan on käynyt.


    • Lue nyt edes tätä palstaa, jos et muuten ymmärrä homesairauksia:


      Hometta kodissa, yskää kehdossa
      Duodecim
      2003;119(20):1929


      Sisäilman vaaroja koskevat tutkimukset ovat tavanneet perustua poikkileikkaus- tai tapaus-verrokkiaineistoihin. Nyt on julkaistu prospektiivinen seurantatutkimuskin (Am J Epidemiol 2003; 158:195 ja 203). Aineistoon valittiin yli 800 vastasyntynyttä lasta perheistä, joissa oli ennestään alle 11-vuotias astmaa poteva lapsi. Valinnalla pyrittiin saamaan tutkittaviksi terveitä mutta sairastumiselle alttiita imeväisiä. Seuranta kesti 12 kuukautta. Kodeissa, joissa astmaa poteva äiti oli havainnut pysyvästi hometta, oli jatkuvasti yskiviä ja vinkuen hengittäviä imeväisiä suurin piirtein kaksin verroin muihin koteihin nähden. Jos äidillä ei ollut astmaa, homekodin lapset kyllä yskivät tavallista enemmän mutta hengitys ei vinkunut. Homeen haistava nenä oli parempi vaivojen ennustaja kuin mikrobiologinen analyysi, vaikka jälkimmäiselläkin tavalla mitattuna homeen esiintyminen oli merkitsevästi yhteydessä vaivoihin. Edustavaa ja hyvää altistuksen mikrobiologista mittausmenetelmää saadaan vielä odottaa. Puu- ja kaasulämmitys olivat vain heikossa yhteydessä oireisiin. Harmia ei havaittu koituneen pölypunkki-, koira- eikä kissa-allergeeneista. Home näytti olevan tärkein oireilua aiheuttava tekijä. Mutta ei sieniä ilman sadetta eikä hometta ilman kosteutta. Vaikka on epävarmaa, kumpi on todellinen syyllinen ja millä mekanismilla oireet syntyvät, kodin pitäminen kuivana on joka tapauksessa viisasta ehkäisevää terveydenhoitoa. Kosteusvaurioita sanotaan olevan noin puolessa suomalaisista asunnoista. –KP

    • eri mieltä

      Suomen paras lääkäriasiantuntija homeasioissa on Tuula Putus. Hän oli tämän alan erikoistutkijana Kansanterveyslaitoksella jo silloin, kun sinä olit vielä ala-asteella koulussa.

      http://www.turunsanomat.fi/erikoissivut/?ts=1,3:2031:0:0,4:102:110:1:2006-02-12;4:103:0:0:0;4:108:0:0:0;4:109:0:0:0;4:111:0:0:0;4:106:0:0:0;4:110:0:0:0;4:104:0:0:0,104:102:358602,1:0:0:0:0:0:
      - Pahimmillaan oireet voivat olla hyvin invalidisoivia. Herkistynyt ihminen voi kokea oireita hyvin herkästi myös muissa ympäristöissä, jopa luonnossa, kertoo ylilääkäri Tuula Putus sosiaali- ja terveysministeriöstä.
      Putuksen mukaan jotkut lääkärit suhtautuvat vielä hyvin varauksellisesti homeoireiluun, vaikkakin tilanne on parantunut 1990-luvun puolivälistä.
      - Epäuskoisia on kuitenkin enemmän kuin niitä, jotka suhtautuvat asiallisesti. Joskus potilaalle sanotaan, että oireilu on muoti-ilmiö, tai hänet lähetetään psykiatrin konsultaatioon.

    • homeastma

      siellä homealtistuksessa sit sen anafylaksian - en muuta siihen altistukseen menossa edes pelkää.

      Toivottavasti ei hoideta paperipussilla.

      • homeastma

        eka kertaa googletin hakusanaa "paniikkihäiriö".. ei mulla ole ollut mitään tuollasia, ei hyperventilaatiota.. ei pelkotiloja

        mun anafylaksia tulee äkillisesti.. en panikoi silloinkaan.. nykyään häivyn.. yritän saada sen käynnin lyhyeksi.. oireista tulee ekaks kuristus kurkussa..puristus palleassa.. päänsärky.. pahoinvointi..hengitys muuttuu automaattisesti lyhyeksi.. vatsakramppi.. kiire vessaan.. kaiken jälkeen jää semmonen outo olo.. pakko istua että pysyy pystyssä.. jne

        ihan varmaan jookos somaattisia oireita..turhaa pelkoa.. suorastaan työpakoilua..

        olis tosi kiva tietää miks mun astmani saa toisinaan elimistön kokonaan sekaisin - pakko välttää ja paeta


    • Homeherkkä

      Vastaisitko jo vihdoin viimein kysymykseeni, että kuinka pystyt erottamaan ODTS:n virusflunssasta ja allergisen keuhkoputkitulehuksen viruksen tuottamasta keuhkoputkitulehduksesta, jotka kumpikin ovat allegisia SAIRAUKSIA ja kumpikin jopa ammattitauteja?

      Mitä tulee sairauden aiheuttajan syyn eliminointiin, niin eikö ainut keino erottaa "homeflunssa" (ODTS) virusflunssasta ole virusvasta-aineiden toteaminen verestä vai kuinka? Eli jos virus-vasta-aineita ei todeta, niin syynä ei ole virus. Bakteeritulehduksen toteamisessa ei näytä olevan LÄÄKETIETEELLISIÄ ongelmia.

      No minulla ei ole päällä mitään kosteusvauriomikrobistressiä ja eipä ollut työpaikka-altistusaikananikaan (26 vuotta) kun en noista kosteusvauriomikrobeista mitään tiennyt.

      No nyt tiedän.
      Minä olen sanonut sinulle, että pystyn noita maamme homerakennuksia avuksikäyttäen aikaansaamaan ODTS-reaktion jopa keuhoputkitulehduksella ja jopa pienten keuhkorakkuloiden rahinoilla. Homealtistusaikahan (homealtistuskertymä) määrää minulla tuon tulehdusreaktion voimakkuuden ja sen mihin asti keuhkoissani tulehdus yltää.
      Olen valmis tutkimukseen. Saat valita niistä tietämistäni, tässä kaupungissa olevista julkisen vallan omistamista homerakennuksista yhden.
      Sinun tulee suorittaa tietyt keuhko- ja immunologiset perustutkimukset
      ennen altistusta ja samat tutkimukset altistuksen aiheuttaman tulehdusreaktion jälkeen tietyinä ajankohtina tulehdusreaktion alkamisesta. Ja varmaan pystyt huomioimaan PPP:nikin aktivoitumisen, joka sekin saattaa aktivoitua keuhkotulehduksestani.

      Sopiiko?

      Tuo TTL:n kurkkulääkäri Risto Voutilainen kirjoitteli marraskuu 2001 lääkärilehdessä, että kosteusvaurioden terveyshaitallisuuden varomatonta yliarviointia on pidetty jopa SUOMALAISEN KOULULÄÄKETIETEEN KAIKKEIN VAKAVIMPANA JA KALLEIMPANA HARHARETKENÄ jne.

      No TTL:n kurkkulääkärin arvio meni minunkin kohdallani täysin pieleen, jonka arvion TTL poisti tekemäni muistutuksen johdosta.
      Kurkkuni oli tulehtunut ja punainen kasvimaatyöskentelyni johdosta, ei tupakanpolttoni johdosta.

      • Lääkäri 2

        ODTS muistuttaa oireiltaan allergista alveoliittia, mutta sen oireet ovat lievemmät ja toisaalta yleisoireita esiintyy enemmän. Tauti on ohimenevä ja liittyy todennäköisesti altistumiseen mikrobien aineenvaihduntatuotteille, kuten endotoksiinille tai mykotoksiineille, joskin ilman allergiamekanismia. ODTS:n tyyppiesimerkki on viljelijöiden oireet puintiaikana tai viljavarastotyöntekijöiden oireet runsaassa viljanpölyssä. Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä lämpöilystä hankaliin yleisoireisiin (yskä, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi). Lähes 40 %:lla sienimötyöntekijöistä on löydetty oireyhtymää. Kaikilla heillä oli oireena kuumeilu sekä lisäoireina järjestyksessä yleisyyden mukaan yskää, kurkunpään ärsytystä, väsymystä, lihasten ja nivelien särkyä, nuhaa ja nenän tukkoisuutta, ysköksiä, päänsärkyä, silmäoireita, hengenahdistusta, hengityksen vinkumista, ihon kutinaa ja punoitusta sekä laihtumista.

        Kun potilaan kuumeilu ja oireet painottuvat keuhkoihin, tauti tutkitaan kuten allerginen alveoliitti. Löydökset ovat erilaiset: oireissa ei ole latenssiaikaa, IgG-vasta-aineita ei löydy taudinaiheuttajalle, keuhkokuvassa ei todeta muutoksia, keuhkojen toimintakokeissa ilmenee vain vähäistä huononemista ja akuutin vaiheen BAL-tutkimuksessa löytyy neutrofiliaa. Erotusdiagnostisesti tärkeimpiä ovat tulehdussairaudet, sidekudossairaudet ja maligniteetit.

        Lievä ODTS jää oiretasolle. ODTS katsotaan tautitilaksi ainakin silloin, kun kuumeilun lisäksi on hengitysteihin liittyviä oireita ja diffuusiokapasiteettimäärityksien osalta voidaan osoittaa merkittävä muutos, joka on johdonmukaisessa yhteydessä oireisiin. Jos kuumeilun lisäksi on yleisoireisiin painottuvia oireita ja voidaan todeta mikrobialitistumiseen liittyvä lämmönnousu, voinee kyseessä olla ODTS-tautitila varsinkin silloin, kun muut syyt on poissuljettu.

        Koska oireet sopivat myös allergiseen alveoliittiin, tulee tutkittava lähettää lähimpään keuhkoyksikköön alveoliittitutkimuksiin. Epäselvässä tapauksessa voidaan suorittaa työpaikan altistuskoe tai työpaikkaseuranta, jolloin seuraamalla oireita, lämpöilyä ja PEF-arvoja työ- ja vapaapäivinä sekä spirometria- ja diffuusiokapasiteettimittauksia työ- ja vapaa jaksojen jälkeen, saadaan tukea taudinmääritykselle.

        Keuhkoputken tulehdus:

        Keuhkoputkitulehdus on alle 2–3 viikkoa jatkunut sairaus, jonka keskeinen oire on yskä ja yskösten erittyminen.
        Keuhkoputkitulehdus liittyy tavallisesti ylähengitystietulehdukseen, minkä vuoksi potilaalla esiintyy samanaikaisesti nuhaa, kurkkukipua ja äänen käheyttä.
        Tärkein erotusdiagnostinen vaihtoehto on keuhkokuume.
        Keuhkoputkitulehdusta ja keuhkokuumetta ei voi erottaa kliinisten oireiden ja löydösten perusteella. Keuhkokuume on huomattavasti keuhkoputkitulehdusta harvinaisempi sairaus.
        Perusterveellä henkilöllä, jolla ei ole merkittäviä yleisoireita (pulssi < 100/min, hengitysfrekvenssi < 24/min, lämpö < 38° C) eikä auskultoiden kuulu pneumonisia rahinoita tai perkutoiden todeta painumusta, keuhkokuumeen todennäköisyys on erittäin pieni ja keuhkokuume voidaan sulkea pois.

        Keuhkoputkitulehdus on yleensä virusinfektio, joka ei kaipaa mikrobilääkehoitoa.
        Mikrobilääkehoidolla ei ole todettu olevan vaikutusta keuhkoputkitulehduksen parantumiseen silloinkaan, kun bakteerietiologiasta on ollut viitteitä.
        Mikrobilääkehoito määrätään potilaille, joilla on selviä viitteitä keuhkokuumeesta.
        Koska taudinkulkua ei voida ennustaa kliinisen kuvan tai laboratoriolöydösten perusteella, on akuuttia keuhkoputkitulehdusta sairastaville potilaille järjestettävä uusi vastaanottoaika mikrobilääkehoidon aloittamisesta riippumatta, jos tauti ei parane tai pahenee.

        Yskä kestää useimmilla noin kaksi viikkoa.
        Keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen aiheuttajina ovat usein samat mikrobit – kyseessä on saman taudin aste-ero.
        Keuhkoputkitulehduksessa infektio rajoittuu keuhkoputkipuuston limakalvolle. Keuhkokuumeessa on kyse keuhkoparenkyymin tulehduksesta.

        Toisin sanoen keuhkoputkentulehdus paranee itsestään kahdessa viikossa lähes aina, ja jos ei parane, niin sitten katsotaan ettei ole keuhkokuumetta tullut. Se selivää keuhkokuvalla ja CRP:llä.

        Siis jos potilas tulee vastaanotolle sen takia että häneen on tullut yskä, niin jos potilaan yleistilaa voidaan pitää hyvänä, eli hän kävelee suhteellisen terveen oloisena itse tutkimushuoneeseen, niin voidaan olettaa erittäin suurella todennäköisyydellä että kyseessä on keuhkoputkentulehdus joka paranee itsestään ja kirjoitetaan potilaalle yskänlääkettä ja käsketään tulla uudestaan vastaanotolle jos yskä ja lämpöily jatkuu yli 2 viikkoa. Näin säästetään potilasta turhilta keuhkokuvilta ja turhilta verikokeilta, nopeutetaan huomattavasti vastaanottoa ja tehostetaan akuuttia päivystysvastaanottoa. Uskokaa pois, suuremmissa kaupungeissa uusavuttomia yskijöitä tulee flunssaepidemioiden aikaan jopa kymmeniä vastaanotolle. Yskijät ehtii katsoa taitava kokenut päivystäjä joka "näkee jo otsallaan" onko potilaalla vain keuhkoputkentulehdus vai jotain vakavampaa, 2-3 min/potilas eli tunnissa voi katsoa jopa 20 potilasta jos oikein huhkii. Noista 20 sitten 19 paranee itsestään ja saavat yskänlääkereseptin, ovat tyytyväisiä että paranivat ja 1 kehittää keuhkokuumeen, saa antibioottikuurin ja paranee.

        Se on sitä lääkärin ammattitaitoa, että erottaa ne oikeasti sairaat sieltä massasta. Tosin vielä tehokkaampaa olisi että hoitaja jo katsoisi yskijät nopeasti ja käskisi palata tarvittaessa 2 viikon päästä, MUTTA sitten olisi riskinä juuri se, että hoitajalta menisi ohi noita vakavammin sairaita, jotka lääkäri olisi huomannut joukosta.

        Jos vertaa ODTS:n oireita tavalliseen keuhkoputkentulehdukseen, niin voidaan todeta, että ei niitä kyllä kukaan joka saa harjoittaa lääkärin ammattia, varmasti sotke.


      • hilkkaliisa
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        ODTS muistuttaa oireiltaan allergista alveoliittia, mutta sen oireet ovat lievemmät ja toisaalta yleisoireita esiintyy enemmän. Tauti on ohimenevä ja liittyy todennäköisesti altistumiseen mikrobien aineenvaihduntatuotteille, kuten endotoksiinille tai mykotoksiineille, joskin ilman allergiamekanismia. ODTS:n tyyppiesimerkki on viljelijöiden oireet puintiaikana tai viljavarastotyöntekijöiden oireet runsaassa viljanpölyssä. Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä lämpöilystä hankaliin yleisoireisiin (yskä, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi). Lähes 40 %:lla sienimötyöntekijöistä on löydetty oireyhtymää. Kaikilla heillä oli oireena kuumeilu sekä lisäoireina järjestyksessä yleisyyden mukaan yskää, kurkunpään ärsytystä, väsymystä, lihasten ja nivelien särkyä, nuhaa ja nenän tukkoisuutta, ysköksiä, päänsärkyä, silmäoireita, hengenahdistusta, hengityksen vinkumista, ihon kutinaa ja punoitusta sekä laihtumista.

        Kun potilaan kuumeilu ja oireet painottuvat keuhkoihin, tauti tutkitaan kuten allerginen alveoliitti. Löydökset ovat erilaiset: oireissa ei ole latenssiaikaa, IgG-vasta-aineita ei löydy taudinaiheuttajalle, keuhkokuvassa ei todeta muutoksia, keuhkojen toimintakokeissa ilmenee vain vähäistä huononemista ja akuutin vaiheen BAL-tutkimuksessa löytyy neutrofiliaa. Erotusdiagnostisesti tärkeimpiä ovat tulehdussairaudet, sidekudossairaudet ja maligniteetit.

        Lievä ODTS jää oiretasolle. ODTS katsotaan tautitilaksi ainakin silloin, kun kuumeilun lisäksi on hengitysteihin liittyviä oireita ja diffuusiokapasiteettimäärityksien osalta voidaan osoittaa merkittävä muutos, joka on johdonmukaisessa yhteydessä oireisiin. Jos kuumeilun lisäksi on yleisoireisiin painottuvia oireita ja voidaan todeta mikrobialitistumiseen liittyvä lämmönnousu, voinee kyseessä olla ODTS-tautitila varsinkin silloin, kun muut syyt on poissuljettu.

        Koska oireet sopivat myös allergiseen alveoliittiin, tulee tutkittava lähettää lähimpään keuhkoyksikköön alveoliittitutkimuksiin. Epäselvässä tapauksessa voidaan suorittaa työpaikan altistuskoe tai työpaikkaseuranta, jolloin seuraamalla oireita, lämpöilyä ja PEF-arvoja työ- ja vapaapäivinä sekä spirometria- ja diffuusiokapasiteettimittauksia työ- ja vapaa jaksojen jälkeen, saadaan tukea taudinmääritykselle.

        Keuhkoputken tulehdus:

        Keuhkoputkitulehdus on alle 2–3 viikkoa jatkunut sairaus, jonka keskeinen oire on yskä ja yskösten erittyminen.
        Keuhkoputkitulehdus liittyy tavallisesti ylähengitystietulehdukseen, minkä vuoksi potilaalla esiintyy samanaikaisesti nuhaa, kurkkukipua ja äänen käheyttä.
        Tärkein erotusdiagnostinen vaihtoehto on keuhkokuume.
        Keuhkoputkitulehdusta ja keuhkokuumetta ei voi erottaa kliinisten oireiden ja löydösten perusteella. Keuhkokuume on huomattavasti keuhkoputkitulehdusta harvinaisempi sairaus.
        Perusterveellä henkilöllä, jolla ei ole merkittäviä yleisoireita (pulssi < 100/min, hengitysfrekvenssi < 24/min, lämpö < 38° C) eikä auskultoiden kuulu pneumonisia rahinoita tai perkutoiden todeta painumusta, keuhkokuumeen todennäköisyys on erittäin pieni ja keuhkokuume voidaan sulkea pois.

        Keuhkoputkitulehdus on yleensä virusinfektio, joka ei kaipaa mikrobilääkehoitoa.
        Mikrobilääkehoidolla ei ole todettu olevan vaikutusta keuhkoputkitulehduksen parantumiseen silloinkaan, kun bakteerietiologiasta on ollut viitteitä.
        Mikrobilääkehoito määrätään potilaille, joilla on selviä viitteitä keuhkokuumeesta.
        Koska taudinkulkua ei voida ennustaa kliinisen kuvan tai laboratoriolöydösten perusteella, on akuuttia keuhkoputkitulehdusta sairastaville potilaille järjestettävä uusi vastaanottoaika mikrobilääkehoidon aloittamisesta riippumatta, jos tauti ei parane tai pahenee.

        Yskä kestää useimmilla noin kaksi viikkoa.
        Keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen aiheuttajina ovat usein samat mikrobit – kyseessä on saman taudin aste-ero.
        Keuhkoputkitulehduksessa infektio rajoittuu keuhkoputkipuuston limakalvolle. Keuhkokuumeessa on kyse keuhkoparenkyymin tulehduksesta.

        Toisin sanoen keuhkoputkentulehdus paranee itsestään kahdessa viikossa lähes aina, ja jos ei parane, niin sitten katsotaan ettei ole keuhkokuumetta tullut. Se selivää keuhkokuvalla ja CRP:llä.

        Siis jos potilas tulee vastaanotolle sen takia että häneen on tullut yskä, niin jos potilaan yleistilaa voidaan pitää hyvänä, eli hän kävelee suhteellisen terveen oloisena itse tutkimushuoneeseen, niin voidaan olettaa erittäin suurella todennäköisyydellä että kyseessä on keuhkoputkentulehdus joka paranee itsestään ja kirjoitetaan potilaalle yskänlääkettä ja käsketään tulla uudestaan vastaanotolle jos yskä ja lämpöily jatkuu yli 2 viikkoa. Näin säästetään potilasta turhilta keuhkokuvilta ja turhilta verikokeilta, nopeutetaan huomattavasti vastaanottoa ja tehostetaan akuuttia päivystysvastaanottoa. Uskokaa pois, suuremmissa kaupungeissa uusavuttomia yskijöitä tulee flunssaepidemioiden aikaan jopa kymmeniä vastaanotolle. Yskijät ehtii katsoa taitava kokenut päivystäjä joka "näkee jo otsallaan" onko potilaalla vain keuhkoputkentulehdus vai jotain vakavampaa, 2-3 min/potilas eli tunnissa voi katsoa jopa 20 potilasta jos oikein huhkii. Noista 20 sitten 19 paranee itsestään ja saavat yskänlääkereseptin, ovat tyytyväisiä että paranivat ja 1 kehittää keuhkokuumeen, saa antibioottikuurin ja paranee.

        Se on sitä lääkärin ammattitaitoa, että erottaa ne oikeasti sairaat sieltä massasta. Tosin vielä tehokkaampaa olisi että hoitaja jo katsoisi yskijät nopeasti ja käskisi palata tarvittaessa 2 viikon päästä, MUTTA sitten olisi riskinä juuri se, että hoitajalta menisi ohi noita vakavammin sairaita, jotka lääkäri olisi huomannut joukosta.

        Jos vertaa ODTS:n oireita tavalliseen keuhkoputkentulehdukseen, niin voidaan todeta, että ei niitä kyllä kukaan joka saa harjoittaa lääkärin ammattia, varmasti sotke.

        koko päivän tällä palstalla. Kuka maksaa palkkasi?

        Siihen et vastannut.

        Tosi hienoja vastauksia, mutta en usko niihin. Sorry !

        Tiedätkös, että asiat pitäisi selittää niin, että JOKAINEN LUKIJA ymmärtää. Ei sinun hienot lääketieteelliset termisi tee sinusta lääkäriä.

        Lääkäreitä on hyviä ja osaavia lääkäreitä ja sitten taas huonoja ja ei niin kovin osaavia.

        Yhäkään en pelkää enkä tarvitse adrenaliinia, kun "väärä" hajuvesi tulee kohdalle. Astmalääkettä silloin tarvitsen ja se auttaa.

        Eniten pelkäisin jos joutuisin sinun vastaanotollesi.

        Missä ne sinun OIKEAT potilaasi ovat kun kirjoitat tänne nettiin koko päivän ?

        Et vastannut oletko eläkkeellä !

        Aikaa sinulla kyllä on vastailuusi. Ainakin tuon mikrobiologian hallitset :)


      • tiiviiseen tahtiin
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        ODTS muistuttaa oireiltaan allergista alveoliittia, mutta sen oireet ovat lievemmät ja toisaalta yleisoireita esiintyy enemmän. Tauti on ohimenevä ja liittyy todennäköisesti altistumiseen mikrobien aineenvaihduntatuotteille, kuten endotoksiinille tai mykotoksiineille, joskin ilman allergiamekanismia. ODTS:n tyyppiesimerkki on viljelijöiden oireet puintiaikana tai viljavarastotyöntekijöiden oireet runsaassa viljanpölyssä. Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä lämpöilystä hankaliin yleisoireisiin (yskä, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi). Lähes 40 %:lla sienimötyöntekijöistä on löydetty oireyhtymää. Kaikilla heillä oli oireena kuumeilu sekä lisäoireina järjestyksessä yleisyyden mukaan yskää, kurkunpään ärsytystä, väsymystä, lihasten ja nivelien särkyä, nuhaa ja nenän tukkoisuutta, ysköksiä, päänsärkyä, silmäoireita, hengenahdistusta, hengityksen vinkumista, ihon kutinaa ja punoitusta sekä laihtumista.

        Kun potilaan kuumeilu ja oireet painottuvat keuhkoihin, tauti tutkitaan kuten allerginen alveoliitti. Löydökset ovat erilaiset: oireissa ei ole latenssiaikaa, IgG-vasta-aineita ei löydy taudinaiheuttajalle, keuhkokuvassa ei todeta muutoksia, keuhkojen toimintakokeissa ilmenee vain vähäistä huononemista ja akuutin vaiheen BAL-tutkimuksessa löytyy neutrofiliaa. Erotusdiagnostisesti tärkeimpiä ovat tulehdussairaudet, sidekudossairaudet ja maligniteetit.

        Lievä ODTS jää oiretasolle. ODTS katsotaan tautitilaksi ainakin silloin, kun kuumeilun lisäksi on hengitysteihin liittyviä oireita ja diffuusiokapasiteettimäärityksien osalta voidaan osoittaa merkittävä muutos, joka on johdonmukaisessa yhteydessä oireisiin. Jos kuumeilun lisäksi on yleisoireisiin painottuvia oireita ja voidaan todeta mikrobialitistumiseen liittyvä lämmönnousu, voinee kyseessä olla ODTS-tautitila varsinkin silloin, kun muut syyt on poissuljettu.

        Koska oireet sopivat myös allergiseen alveoliittiin, tulee tutkittava lähettää lähimpään keuhkoyksikköön alveoliittitutkimuksiin. Epäselvässä tapauksessa voidaan suorittaa työpaikan altistuskoe tai työpaikkaseuranta, jolloin seuraamalla oireita, lämpöilyä ja PEF-arvoja työ- ja vapaapäivinä sekä spirometria- ja diffuusiokapasiteettimittauksia työ- ja vapaa jaksojen jälkeen, saadaan tukea taudinmääritykselle.

        Keuhkoputken tulehdus:

        Keuhkoputkitulehdus on alle 2–3 viikkoa jatkunut sairaus, jonka keskeinen oire on yskä ja yskösten erittyminen.
        Keuhkoputkitulehdus liittyy tavallisesti ylähengitystietulehdukseen, minkä vuoksi potilaalla esiintyy samanaikaisesti nuhaa, kurkkukipua ja äänen käheyttä.
        Tärkein erotusdiagnostinen vaihtoehto on keuhkokuume.
        Keuhkoputkitulehdusta ja keuhkokuumetta ei voi erottaa kliinisten oireiden ja löydösten perusteella. Keuhkokuume on huomattavasti keuhkoputkitulehdusta harvinaisempi sairaus.
        Perusterveellä henkilöllä, jolla ei ole merkittäviä yleisoireita (pulssi < 100/min, hengitysfrekvenssi < 24/min, lämpö < 38° C) eikä auskultoiden kuulu pneumonisia rahinoita tai perkutoiden todeta painumusta, keuhkokuumeen todennäköisyys on erittäin pieni ja keuhkokuume voidaan sulkea pois.

        Keuhkoputkitulehdus on yleensä virusinfektio, joka ei kaipaa mikrobilääkehoitoa.
        Mikrobilääkehoidolla ei ole todettu olevan vaikutusta keuhkoputkitulehduksen parantumiseen silloinkaan, kun bakteerietiologiasta on ollut viitteitä.
        Mikrobilääkehoito määrätään potilaille, joilla on selviä viitteitä keuhkokuumeesta.
        Koska taudinkulkua ei voida ennustaa kliinisen kuvan tai laboratoriolöydösten perusteella, on akuuttia keuhkoputkitulehdusta sairastaville potilaille järjestettävä uusi vastaanottoaika mikrobilääkehoidon aloittamisesta riippumatta, jos tauti ei parane tai pahenee.

        Yskä kestää useimmilla noin kaksi viikkoa.
        Keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen aiheuttajina ovat usein samat mikrobit – kyseessä on saman taudin aste-ero.
        Keuhkoputkitulehduksessa infektio rajoittuu keuhkoputkipuuston limakalvolle. Keuhkokuumeessa on kyse keuhkoparenkyymin tulehduksesta.

        Toisin sanoen keuhkoputkentulehdus paranee itsestään kahdessa viikossa lähes aina, ja jos ei parane, niin sitten katsotaan ettei ole keuhkokuumetta tullut. Se selivää keuhkokuvalla ja CRP:llä.

        Siis jos potilas tulee vastaanotolle sen takia että häneen on tullut yskä, niin jos potilaan yleistilaa voidaan pitää hyvänä, eli hän kävelee suhteellisen terveen oloisena itse tutkimushuoneeseen, niin voidaan olettaa erittäin suurella todennäköisyydellä että kyseessä on keuhkoputkentulehdus joka paranee itsestään ja kirjoitetaan potilaalle yskänlääkettä ja käsketään tulla uudestaan vastaanotolle jos yskä ja lämpöily jatkuu yli 2 viikkoa. Näin säästetään potilasta turhilta keuhkokuvilta ja turhilta verikokeilta, nopeutetaan huomattavasti vastaanottoa ja tehostetaan akuuttia päivystysvastaanottoa. Uskokaa pois, suuremmissa kaupungeissa uusavuttomia yskijöitä tulee flunssaepidemioiden aikaan jopa kymmeniä vastaanotolle. Yskijät ehtii katsoa taitava kokenut päivystäjä joka "näkee jo otsallaan" onko potilaalla vain keuhkoputkentulehdus vai jotain vakavampaa, 2-3 min/potilas eli tunnissa voi katsoa jopa 20 potilasta jos oikein huhkii. Noista 20 sitten 19 paranee itsestään ja saavat yskänlääkereseptin, ovat tyytyväisiä että paranivat ja 1 kehittää keuhkokuumeen, saa antibioottikuurin ja paranee.

        Se on sitä lääkärin ammattitaitoa, että erottaa ne oikeasti sairaat sieltä massasta. Tosin vielä tehokkaampaa olisi että hoitaja jo katsoisi yskijät nopeasti ja käskisi palata tarvittaessa 2 viikon päästä, MUTTA sitten olisi riskinä juuri se, että hoitajalta menisi ohi noita vakavammin sairaita, jotka lääkäri olisi huomannut joukosta.

        Jos vertaa ODTS:n oireita tavalliseen keuhkoputkentulehdukseen, niin voidaan todeta, että ei niitä kyllä kukaan joka saa harjoittaa lääkärin ammattia, varmasti sotke.

        Olet menettänyt uskottavuutesi. Kopioit tänne lainauksia joita täällä on luettu jo vuositolkulla.

        Provokatiivista touhua,johon jotkut täällä uskovat.

        Joko elämäsi on todella tylsää,ei ole mitään tekemistä tai sitten lainaamalla muiden kirjoituksia yrität pönkittää egoasi!

        Veikkaan molempia.


      • nyt yleistä
        tiiviiseen tahtiin kirjoitti:

        Olet menettänyt uskottavuutesi. Kopioit tänne lainauksia joita täällä on luettu jo vuositolkulla.

        Provokatiivista touhua,johon jotkut täällä uskovat.

        Joko elämäsi on todella tylsää,ei ole mitään tekemistä tai sitten lainaamalla muiden kirjoituksia yrität pönkittää egoasi!

        Veikkaan molempia.

        "Olet menettänyt uskottavuutesi. Kopioit tänne lainauksia joita täällä on luettu jo vuositolkulla.
        Provokatiivista touhua,johon jotkut täällä uskovat.
        Joko elämäsi on todella tylsää,ei ole mitään tekemistä tai sitten lainaamalla muiden kirjoituksia yrität pönkittää egoasi! Veikkaan molempia."

        En olisi noin kriittinen. On Hilkka-Liisalla ollut joitain ihan hyviäkin kirjoituksia.


      • vaan Lääkäri 2:sta
        nyt yleistä kirjoitti:

        "Olet menettänyt uskottavuutesi. Kopioit tänne lainauksia joita täällä on luettu jo vuositolkulla.
        Provokatiivista touhua,johon jotkut täällä uskovat.
        Joko elämäsi on todella tylsää,ei ole mitään tekemistä tai sitten lainaamalla muiden kirjoituksia yrität pönkittää egoasi! Veikkaan molempia."

        En olisi noin kriittinen. On Hilkka-Liisalla ollut joitain ihan hyviäkin kirjoituksia.

        katso mihin kohtaan vastasin. Vastasin Lääkäri 2 nimimerkille.


      • Homeherkkä
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        ODTS muistuttaa oireiltaan allergista alveoliittia, mutta sen oireet ovat lievemmät ja toisaalta yleisoireita esiintyy enemmän. Tauti on ohimenevä ja liittyy todennäköisesti altistumiseen mikrobien aineenvaihduntatuotteille, kuten endotoksiinille tai mykotoksiineille, joskin ilman allergiamekanismia. ODTS:n tyyppiesimerkki on viljelijöiden oireet puintiaikana tai viljavarastotyöntekijöiden oireet runsaassa viljanpölyssä. Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä lämpöilystä hankaliin yleisoireisiin (yskä, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky, pahoinvointi). Lähes 40 %:lla sienimötyöntekijöistä on löydetty oireyhtymää. Kaikilla heillä oli oireena kuumeilu sekä lisäoireina järjestyksessä yleisyyden mukaan yskää, kurkunpään ärsytystä, väsymystä, lihasten ja nivelien särkyä, nuhaa ja nenän tukkoisuutta, ysköksiä, päänsärkyä, silmäoireita, hengenahdistusta, hengityksen vinkumista, ihon kutinaa ja punoitusta sekä laihtumista.

        Kun potilaan kuumeilu ja oireet painottuvat keuhkoihin, tauti tutkitaan kuten allerginen alveoliitti. Löydökset ovat erilaiset: oireissa ei ole latenssiaikaa, IgG-vasta-aineita ei löydy taudinaiheuttajalle, keuhkokuvassa ei todeta muutoksia, keuhkojen toimintakokeissa ilmenee vain vähäistä huononemista ja akuutin vaiheen BAL-tutkimuksessa löytyy neutrofiliaa. Erotusdiagnostisesti tärkeimpiä ovat tulehdussairaudet, sidekudossairaudet ja maligniteetit.

        Lievä ODTS jää oiretasolle. ODTS katsotaan tautitilaksi ainakin silloin, kun kuumeilun lisäksi on hengitysteihin liittyviä oireita ja diffuusiokapasiteettimäärityksien osalta voidaan osoittaa merkittävä muutos, joka on johdonmukaisessa yhteydessä oireisiin. Jos kuumeilun lisäksi on yleisoireisiin painottuvia oireita ja voidaan todeta mikrobialitistumiseen liittyvä lämmönnousu, voinee kyseessä olla ODTS-tautitila varsinkin silloin, kun muut syyt on poissuljettu.

        Koska oireet sopivat myös allergiseen alveoliittiin, tulee tutkittava lähettää lähimpään keuhkoyksikköön alveoliittitutkimuksiin. Epäselvässä tapauksessa voidaan suorittaa työpaikan altistuskoe tai työpaikkaseuranta, jolloin seuraamalla oireita, lämpöilyä ja PEF-arvoja työ- ja vapaapäivinä sekä spirometria- ja diffuusiokapasiteettimittauksia työ- ja vapaa jaksojen jälkeen, saadaan tukea taudinmääritykselle.

        Keuhkoputken tulehdus:

        Keuhkoputkitulehdus on alle 2–3 viikkoa jatkunut sairaus, jonka keskeinen oire on yskä ja yskösten erittyminen.
        Keuhkoputkitulehdus liittyy tavallisesti ylähengitystietulehdukseen, minkä vuoksi potilaalla esiintyy samanaikaisesti nuhaa, kurkkukipua ja äänen käheyttä.
        Tärkein erotusdiagnostinen vaihtoehto on keuhkokuume.
        Keuhkoputkitulehdusta ja keuhkokuumetta ei voi erottaa kliinisten oireiden ja löydösten perusteella. Keuhkokuume on huomattavasti keuhkoputkitulehdusta harvinaisempi sairaus.
        Perusterveellä henkilöllä, jolla ei ole merkittäviä yleisoireita (pulssi < 100/min, hengitysfrekvenssi < 24/min, lämpö < 38° C) eikä auskultoiden kuulu pneumonisia rahinoita tai perkutoiden todeta painumusta, keuhkokuumeen todennäköisyys on erittäin pieni ja keuhkokuume voidaan sulkea pois.

        Keuhkoputkitulehdus on yleensä virusinfektio, joka ei kaipaa mikrobilääkehoitoa.
        Mikrobilääkehoidolla ei ole todettu olevan vaikutusta keuhkoputkitulehduksen parantumiseen silloinkaan, kun bakteerietiologiasta on ollut viitteitä.
        Mikrobilääkehoito määrätään potilaille, joilla on selviä viitteitä keuhkokuumeesta.
        Koska taudinkulkua ei voida ennustaa kliinisen kuvan tai laboratoriolöydösten perusteella, on akuuttia keuhkoputkitulehdusta sairastaville potilaille järjestettävä uusi vastaanottoaika mikrobilääkehoidon aloittamisesta riippumatta, jos tauti ei parane tai pahenee.

        Yskä kestää useimmilla noin kaksi viikkoa.
        Keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen aiheuttajina ovat usein samat mikrobit – kyseessä on saman taudin aste-ero.
        Keuhkoputkitulehduksessa infektio rajoittuu keuhkoputkipuuston limakalvolle. Keuhkokuumeessa on kyse keuhkoparenkyymin tulehduksesta.

        Toisin sanoen keuhkoputkentulehdus paranee itsestään kahdessa viikossa lähes aina, ja jos ei parane, niin sitten katsotaan ettei ole keuhkokuumetta tullut. Se selivää keuhkokuvalla ja CRP:llä.

        Siis jos potilas tulee vastaanotolle sen takia että häneen on tullut yskä, niin jos potilaan yleistilaa voidaan pitää hyvänä, eli hän kävelee suhteellisen terveen oloisena itse tutkimushuoneeseen, niin voidaan olettaa erittäin suurella todennäköisyydellä että kyseessä on keuhkoputkentulehdus joka paranee itsestään ja kirjoitetaan potilaalle yskänlääkettä ja käsketään tulla uudestaan vastaanotolle jos yskä ja lämpöily jatkuu yli 2 viikkoa. Näin säästetään potilasta turhilta keuhkokuvilta ja turhilta verikokeilta, nopeutetaan huomattavasti vastaanottoa ja tehostetaan akuuttia päivystysvastaanottoa. Uskokaa pois, suuremmissa kaupungeissa uusavuttomia yskijöitä tulee flunssaepidemioiden aikaan jopa kymmeniä vastaanotolle. Yskijät ehtii katsoa taitava kokenut päivystäjä joka "näkee jo otsallaan" onko potilaalla vain keuhkoputkentulehdus vai jotain vakavampaa, 2-3 min/potilas eli tunnissa voi katsoa jopa 20 potilasta jos oikein huhkii. Noista 20 sitten 19 paranee itsestään ja saavat yskänlääkereseptin, ovat tyytyväisiä että paranivat ja 1 kehittää keuhkokuumeen, saa antibioottikuurin ja paranee.

        Se on sitä lääkärin ammattitaitoa, että erottaa ne oikeasti sairaat sieltä massasta. Tosin vielä tehokkaampaa olisi että hoitaja jo katsoisi yskijät nopeasti ja käskisi palata tarvittaessa 2 viikon päästä, MUTTA sitten olisi riskinä juuri se, että hoitajalta menisi ohi noita vakavammin sairaita, jotka lääkäri olisi huomannut joukosta.

        Jos vertaa ODTS:n oireita tavalliseen keuhkoputkentulehdukseen, niin voidaan todeta, että ei niitä kyllä kukaan joka saa harjoittaa lääkärin ammattia, varmasti sotke.

        Allergia kirjassa p. 1985 kerrotaan, että allerginen alveoliitti sotketaan virusflunssaan.
        Tuolloin sellaista ammattitautidiagnoosia kuin ODTS ei ollut vielä olemassakaan. Sehän on TYKS:n professori Erkki O. Terhon keksintö.

        KUITENKIN ammattitautiluokittelussa ODTS luokitellaan keuhkorakkulasairaudeksi.
        Oirekuva on sama kuin allergisessa alveoliitissa, eli sama kuin virusflunssassa.
        ODTS-reaktion kesto on 1-3 vrk kun taas allergisesta alveoliittireaktiosta toipuminen kestää kuukausia.

        Sanoin sinulle pystyväni järjestämään tuon 1-3 vrk:ssa ohimenevän ODTS-reaktion käyttämällä HOMEITIÖaltistusta apunani vaikkapa ylihuomiseksi, koska homealtistuskammioita ei maastamme puutu.
        Vastauksesi oli, että se on sitä lääkärin ammattitaitoa, että pystyy erottamaan oikeasti sairaat sieltä massasta.
        No ODTS on ihan oikea sairaus ja kysymykseni on yhä kuinka pystyt erottamaan sen virusflunssasta?

        Käsityksesi mukaan ODTS:n tunnusmerkki on diffuusiokapasiteettin aleneminen.
        Diffuusiokapasiteetin aleneminen ei kuulu ODTS:ään, koska ODTS on 1-3 vuorokaudessa ohimenevä reaktio.
        Mikäli diffuusiokapasiteetti alenee "homeflunssan" seurauksena, niin silloin on kysymyksessä allerginen alveoliitti.
        Diffuusiokapasiteetin notkahteluhan on yksi allergisen alveoliitin toteamisen LISÄKRITEEREISTÄ.
        Allergisen alveoliitin toteamisen PÄÄKRITEEREIHIN, joita on kolme, kuuluu IgG-vasta-ainemäärittely.

        Mielestäsi ODTS:n aiheuttajana on mikrobien aiheenvaihduntatuotteet, eli home- ja bakteerimyrkyt.
        Tiedät varmaan, että homealtistutkinta keskitettiin maassamme TTL:lle vuonna 1995.
        Tiedät varmaan senkin, että siitä lähtien TTL on keuhkoaltistanut tutkittaviaan KOLMELLA LUONNONHOMEELLA: Asbergillus fumigatuksella, Cladosporiumilla ja Acremoniumilla.
        Kun ammattitautitilastoissa näkyy ODTS:ää kymmenen tapausta v. 1996 (aikaisemmin ei ollenkaan), niin mikäli teoriasi olisi OK, niin ODTS:ää ei pitäisi näkyä ollenkaan, koska TTL ei käytä ko. myrkkyjä ammattitaudin toteamiseen.
        Eli ODTS:kin on allergeenialtistuksen (MYÖS homeet) tuottama immunokompleksivälitteisen reaktiotyypin (PERIMÄ) tuottama ALLERGINEN reaktio.

        Allerginen keuhkoputkitulehduskin kuuluu ammattitautiluokitteluun, joten homeflunssan (ODTS) aiheuttama keuhkoputkitulehdus pitäisi pystyä erottamaan virusflunssan aiheuttamasta keuhkoputkitulehduksesta ihan vain ASTMAA ja COPD:tä (keuhkoahtaumatauti) silmälläpitäen. Klassisen astmahan (IgE-vasta-ainevälitteisyys) ei aiheuta COPD:tä.
        Muuten keuhkoputkitulehdukseenkaan ei liity AINA ysköksiä, vaikka yskä alkuvaiheessa voi olla jopa sietämätöntä.

        Kertoisitko sinä minulle miksi ammattitautitilastoissamme ei ole yhä edelleenkään näkyvissä yhtään allergista keuhkoputkitulehdusta?

        Yhdessä asiassa olet oikeassa.
        Sanoit, että kukaan lääkäri ei sotke ODTS:ää keuhkoputkitulehdukseen.
        Kun tuon kymmenvuotisen ODTS-reaktiokauteni takia minullakin HOITAVA LÄÄKÄRINI totesi silloin tällöin noita poskiontelo- ja keuhkoputkitulehduksia, niin sotkeminen lääkäreiden taholta tapahtui
        syy-seuraussuhteessa: virus vai home.
        No tosin TTL:kin (E-lausunto) totesi kohdallani A. fumigatuksella aiheutetun keuhkoputkitulehduksenikin ALTISTUSHETKELLÄ PIILOSSA OLLLEKSI KEUHKOPUTKITULEHDUKSEKSI.

        Kertoisitko mitä LÄÄKETIETEELLISESTI tarkoittaa piilossa oleva keuhkoputkitulehdus, kun ITSELTÄNI yksikään keuhkoputkitulehduseni ei ole koskaan ollut piilossa?

        Kertoisitko myös mihin muuhun keuhkosairauteen kuin allergiseen alveoliittiin kuuluu diffuusiokapasiteettinotkahtelu?
        Diffuusiokapasiteettiarvoni oli vielä 9 kuukauden kuluttua työpaikkaa-altistumiseni päättymisestä 65 prossaa. Ja siitä 9 kuukauden kuluttua TTL:llä mitattuna jo 72 prossaa ja siitä huolimatta minut keuhkoaltistettiin TTL:llä A. fumigatuksella ammattiastman toteamista varten.

        Yhteenvetonani totean, että maamme lääkärikunnasta yli 90 prossaa on allergisten keuhkosairauksien toteamisen suhteen ammattitaidottomia aina TTL:ää myöten.
        Sama koskee myös "HOMEFLUNSSAAN" liittyvää allergisen nuhan toteamista kuin myös allergisen kurkku-, korva-, silmätulehduksen ja jopa virtsatietulehduksen toteamista ja ennen kaikkea KEUHKOPERÄISEEN oireiluun liittyvää ALLERGISEN NIVELTULEHDUKSEN TOTEAMISTA.

        Vai oletko eri mieltä?


      • Homeherkkä

        kommenttiasi tuolla alempana viestiketjussa "Kortisonin heikkous". Et ehkä huomannut sitä, kun täällä keskustelu kulkee taas vauhdilla tai sinulla ei ehkä ollut kommentoitavaa, mutta jos ehdit käydä sen lukemassa ... tosin tilanteeni taitaa olla juuri tuollainen kuin kirjoitit tuossa "kysymyksistä kysymyksiin"... sanatonna hetkittäin...

        Terveisin diagnoosi


      • diagnoosi
        Homeherkkä kirjoitti:

        kommenttiasi tuolla alempana viestiketjussa "Kortisonin heikkous". Et ehkä huomannut sitä, kun täällä keskustelu kulkee taas vauhdilla tai sinulla ei ehkä ollut kommentoitavaa, mutta jos ehdit käydä sen lukemassa ... tosin tilanteeni taitaa olla juuri tuollainen kuin kirjoitit tuossa "kysymyksistä kysymyksiin"... sanatonna hetkittäin...

        Terveisin diagnoosi

        tulit tuohon edelliseen sinä. En huomannut ajatella loppuun. Pahoittelut!


      • Homeherkkä
        Homeherkkä kirjoitti:

        kommenttiasi tuolla alempana viestiketjussa "Kortisonin heikkous". Et ehkä huomannut sitä, kun täällä keskustelu kulkee taas vauhdilla tai sinulla ei ehkä ollut kommentoitavaa, mutta jos ehdit käydä sen lukemassa ... tosin tilanteeni taitaa olla juuri tuollainen kuin kirjoitit tuossa "kysymyksistä kysymyksiin"... sanatonna hetkittäin...

        Terveisin diagnoosi

        Kyllä luin kirjoittamasi viestin.
        Kerroit, että sinun silmissäsi on krooninen tulehdus, jota ei saada kuriin ja joudut siksi syömään kortisonia.

        Tuli mieleeni, että onko kyynelnesteestäsi tehty vasta-ainetestejä, tutkittu solukoostetta tai tehty silmän sidekalvon koepalatutkimusta.

        Kyllähän se näin on nähtävä, että immuunipuolustusjärjestelmän nostattama tulehdusreaktio allergeenia vastaan voi myös kroonistua niin poskionteloissa, silmissä, keuhkoputkissa, pienissä keuhkotiehyissä ja jopa keuhkorakkula-alueella.
        Kuten muistat, niin patologihan totesi nisuiisulla kroonisen keuhkoputkitulehduksen TTL:n hänelle suorittaman neljän keuhkoaltistuksen jälkeen. Nisuiisullahan ei ollut ennen TTL:lle menoa edes keuhkoputkitulehduksia.
        Sitten esim. sarkoidoosista sanotaan, että se voi kroonistua niin keuhkoihin kuin silmiinkin.

        Ja se tieto, mitä käyttämällä meistä homeallergikoista itse kukin saisi oman immuunijärjestelmänsä olemaan pillastumatta allergeenille/antigeenille ja olla tuon pillastumisen lisäksi tuottamatta akuutteja tulehdusreaktiota tai luopumaan ylläpitämistään kroonisista tulehdusreaktioista, olisi meille jokaiselle kallisarvoisempaa kuin kulta.
        Eikö vain?

        Jaksamista sinulle taisteluusi oikean diagnoosin puolesta.


      • diagnoosi
        Homeherkkä kirjoitti:

        Kyllä luin kirjoittamasi viestin.
        Kerroit, että sinun silmissäsi on krooninen tulehdus, jota ei saada kuriin ja joudut siksi syömään kortisonia.

        Tuli mieleeni, että onko kyynelnesteestäsi tehty vasta-ainetestejä, tutkittu solukoostetta tai tehty silmän sidekalvon koepalatutkimusta.

        Kyllähän se näin on nähtävä, että immuunipuolustusjärjestelmän nostattama tulehdusreaktio allergeenia vastaan voi myös kroonistua niin poskionteloissa, silmissä, keuhkoputkissa, pienissä keuhkotiehyissä ja jopa keuhkorakkula-alueella.
        Kuten muistat, niin patologihan totesi nisuiisulla kroonisen keuhkoputkitulehduksen TTL:n hänelle suorittaman neljän keuhkoaltistuksen jälkeen. Nisuiisullahan ei ollut ennen TTL:lle menoa edes keuhkoputkitulehduksia.
        Sitten esim. sarkoidoosista sanotaan, että se voi kroonistua niin keuhkoihin kuin silmiinkin.

        Ja se tieto, mitä käyttämällä meistä homeallergikoista itse kukin saisi oman immuunijärjestelmänsä olemaan pillastumatta allergeenille/antigeenille ja olla tuon pillastumisen lisäksi tuottamatta akuutteja tulehdusreaktiota tai luopumaan ylläpitämistään kroonisista tulehdusreaktioista, olisi meille jokaiselle kallisarvoisempaa kuin kulta.
        Eikö vain?

        Jaksamista sinulle taisteluusi oikean diagnoosin puolesta.

        mainitsemistasi testeistä ole tehty!
        Siis täyttä vauhtia taas eteenpäin...

        Kiitos kovasti ja tsemppiä sinullekin!


      • Lääkäri 2
        Homeherkkä kirjoitti:

        Kyllä luin kirjoittamasi viestin.
        Kerroit, että sinun silmissäsi on krooninen tulehdus, jota ei saada kuriin ja joudut siksi syömään kortisonia.

        Tuli mieleeni, että onko kyynelnesteestäsi tehty vasta-ainetestejä, tutkittu solukoostetta tai tehty silmän sidekalvon koepalatutkimusta.

        Kyllähän se näin on nähtävä, että immuunipuolustusjärjestelmän nostattama tulehdusreaktio allergeenia vastaan voi myös kroonistua niin poskionteloissa, silmissä, keuhkoputkissa, pienissä keuhkotiehyissä ja jopa keuhkorakkula-alueella.
        Kuten muistat, niin patologihan totesi nisuiisulla kroonisen keuhkoputkitulehduksen TTL:n hänelle suorittaman neljän keuhkoaltistuksen jälkeen. Nisuiisullahan ei ollut ennen TTL:lle menoa edes keuhkoputkitulehduksia.
        Sitten esim. sarkoidoosista sanotaan, että se voi kroonistua niin keuhkoihin kuin silmiinkin.

        Ja se tieto, mitä käyttämällä meistä homeallergikoista itse kukin saisi oman immuunijärjestelmänsä olemaan pillastumatta allergeenille/antigeenille ja olla tuon pillastumisen lisäksi tuottamatta akuutteja tulehdusreaktiota tai luopumaan ylläpitämistään kroonisista tulehdusreaktioista, olisi meille jokaiselle kallisarvoisempaa kuin kulta.
        Eikö vain?

        Jaksamista sinulle taisteluusi oikean diagnoosin puolesta.

        "Ja se tieto, mitä käyttämällä meistä homeallergikoista itse kukin saisi oman immuunijärjestelmänsä olemaan pillastumatta allergeenille/antigeenille ja olla tuon pillastumisen lisäksi tuottamatta akuutteja tulehdusreaktiota tai luopumaan ylläpitämistään kroonisista tulehdusreaktioista, olisi meille jokaiselle kallisarvoisempaa kuin kulta.
        Eikö vain? "

        Niinpä. Sitä ei vain tiedä oikein kukaan, millä sen saisi tuon liian herkän immuunivasteen pysyvästi ja tehokkaasti vaimennettua, onneksi joitakin lääkkeitä on olemassa, mm. tuo "diagnoosin" käyttämä kortisoni/prednisoloni on eräs hyvin tehokas immuunireaktioita vaimentava lääkeaine (ihmisen oman hormonin, kortisolin johdoksiahan nuo ovat).

        Toinen tehokas anti-immuuninen lääkeaine on jo minun aiemminkin mainitsemani siklosporiini (mm. Sandimmun kauppanimellä myynnissä). Esim. reumaatikkojen autoimmuunisairauksissa sitä käytetään. Lisäksi joskus harvoin todella vaikeilla atoopikoilla siklosporiini tuo avun. Saman ryhmän lääkeiaineitahan ovat myös atoopikoille tarkoitetut immunomodulatiiviset rasvat (protopic ja elidel mm.), jotka sammuttavat liiallista turhaa immuunireaktiota ja korjaavat viallista Th1/Th2 suhdetta tai aktiviteettia.

        Siklosporiinillakin on vain huomattavan koviakin sivuvaikutuksia, mm. munuais- ja maksatoksinen se on, mutta jotkut atoopikot ovat todella kiitollisia että saavat siitä avun, paha atopia voi olla todella hankala sairaus.


      • diagnoosi
        Lääkäri 2 kirjoitti:

        "Ja se tieto, mitä käyttämällä meistä homeallergikoista itse kukin saisi oman immuunijärjestelmänsä olemaan pillastumatta allergeenille/antigeenille ja olla tuon pillastumisen lisäksi tuottamatta akuutteja tulehdusreaktiota tai luopumaan ylläpitämistään kroonisista tulehdusreaktioista, olisi meille jokaiselle kallisarvoisempaa kuin kulta.
        Eikö vain? "

        Niinpä. Sitä ei vain tiedä oikein kukaan, millä sen saisi tuon liian herkän immuunivasteen pysyvästi ja tehokkaasti vaimennettua, onneksi joitakin lääkkeitä on olemassa, mm. tuo "diagnoosin" käyttämä kortisoni/prednisoloni on eräs hyvin tehokas immuunireaktioita vaimentava lääkeaine (ihmisen oman hormonin, kortisolin johdoksiahan nuo ovat).

        Toinen tehokas anti-immuuninen lääkeaine on jo minun aiemminkin mainitsemani siklosporiini (mm. Sandimmun kauppanimellä myynnissä). Esim. reumaatikkojen autoimmuunisairauksissa sitä käytetään. Lisäksi joskus harvoin todella vaikeilla atoopikoilla siklosporiini tuo avun. Saman ryhmän lääkeiaineitahan ovat myös atoopikoille tarkoitetut immunomodulatiiviset rasvat (protopic ja elidel mm.), jotka sammuttavat liiallista turhaa immuunireaktiota ja korjaavat viallista Th1/Th2 suhdetta tai aktiviteettia.

        Siklosporiinillakin on vain huomattavan koviakin sivuvaikutuksia, mm. munuais- ja maksatoksinen se on, mutta jotkut atoopikot ovat todella kiitollisia että saavat siitä avun, paha atopia voi olla todella hankala sairaus.

        ettei kortisonihoito ole minua toivotulla/oletetulla tavalla auttanut, ja sen ovat myöntäneet/tunnustaneet jo useammat minua hoitaneet lääkäritkin. Varsinkin altistuksen ollessa "päällä" tilanteeni rauhoittui korkeilla annoksilla (60/40 mg) hetkellisesti alentuen sitten entistä nopeammin (ettei vain kortisoni olisi vaikuttanut epäedullisesti toimien sanoisinko "indikaattorina" lisämuutoksiin, sehän ei ole "täsmäälääke").
        Sairashistoriani tuntien on epäilty, ettei siklosporiinikaan vättämättä auta, ja siinähän on nuo vielä vaikeammat seurannaiset.

        Joten sanoisin, etteivät nuo ihmelääkkeet kaikille -ikävä kyllä- tehoa riittävästi saatikka kenenkään kohdalla poista sairautta.
        Siitä johtuen me sairastuneet toivomme edelleen huolimatta ihmisyyden rajallisuudesta sairauden perusteellista diagnosointia ja uusien hoitokeinojen tutkimusta, jotta mahdollisesti saisimme takaisin mielellään koko terveytemme, ja voisimme elää ilman lääkkeitä ihmisarvoista elämää sen loppuajan, mitä on jäljellä.


      • homeista ollenkaan
        diagnoosi kirjoitti:

        ettei kortisonihoito ole minua toivotulla/oletetulla tavalla auttanut, ja sen ovat myöntäneet/tunnustaneet jo useammat minua hoitaneet lääkäritkin. Varsinkin altistuksen ollessa "päällä" tilanteeni rauhoittui korkeilla annoksilla (60/40 mg) hetkellisesti alentuen sitten entistä nopeammin (ettei vain kortisoni olisi vaikuttanut epäedullisesti toimien sanoisinko "indikaattorina" lisämuutoksiin, sehän ei ole "täsmäälääke").
        Sairashistoriani tuntien on epäilty, ettei siklosporiinikaan vättämättä auta, ja siinähän on nuo vielä vaikeammat seurannaiset.

        Joten sanoisin, etteivät nuo ihmelääkkeet kaikille -ikävä kyllä- tehoa riittävästi saatikka kenenkään kohdalla poista sairautta.
        Siitä johtuen me sairastuneet toivomme edelleen huolimatta ihmisyyden rajallisuudesta sairauden perusteellista diagnosointia ja uusien hoitokeinojen tutkimusta, jotta mahdollisesti saisimme takaisin mielellään koko terveytemme, ja voisimme elää ilman lääkkeitä ihmisarvoista elämää sen loppuajan, mitä on jäljellä.

        vaan sairastat jotakin sairautta jota ei edes tutkita. Ota yhteyttä lääkäreihin uudelleen ja he miettiköön miksi tilanteesi on noin vaikea.


      • Lääkäri 2
        diagnoosi kirjoitti:

        ettei kortisonihoito ole minua toivotulla/oletetulla tavalla auttanut, ja sen ovat myöntäneet/tunnustaneet jo useammat minua hoitaneet lääkäritkin. Varsinkin altistuksen ollessa "päällä" tilanteeni rauhoittui korkeilla annoksilla (60/40 mg) hetkellisesti alentuen sitten entistä nopeammin (ettei vain kortisoni olisi vaikuttanut epäedullisesti toimien sanoisinko "indikaattorina" lisämuutoksiin, sehän ei ole "täsmäälääke").
        Sairashistoriani tuntien on epäilty, ettei siklosporiinikaan vättämättä auta, ja siinähän on nuo vielä vaikeammat seurannaiset.

        Joten sanoisin, etteivät nuo ihmelääkkeet kaikille -ikävä kyllä- tehoa riittävästi saatikka kenenkään kohdalla poista sairautta.
        Siitä johtuen me sairastuneet toivomme edelleen huolimatta ihmisyyden rajallisuudesta sairauden perusteellista diagnosointia ja uusien hoitokeinojen tutkimusta, jotta mahdollisesti saisimme takaisin mielellään koko terveytemme, ja voisimme elää ilman lääkkeitä ihmisarvoista elämää sen loppuajan, mitä on jäljellä.

        No, kukapa sitä ei toivoisi että sairauteen keksittäisiin täsmälääke, joka parantaisi sairauden kokonaan ja vielä siten että yhdellä hoitokerralla tai kuurilla saataisiin paranemaan siten ettei säännöllistä tai jatkuvaa lääkitystä tarvittaisi.

        Maailmassa on arvioitu olevan kuitenkin n. 30.000 sairautta, joista noin 10.000:een on olemassa tehokas hoito. Noistakin joihin on olemassa tehokas hoito, niin valtaosa lääkehoidoista niihin on pysyviä ja elinikäisiä. Toki on olemassa sairauksia, joihin riittää kertakuuri, esim. tyypillisesti monet infektiot: saat angiinan ja todella tuskainen vaikea infektio on kyseessä, mutta penisilliinillä se paranee hetkessä, usein jo ensimmäisillä tableteilla tauti on kokonaan poissa ja pysyykin (ellei saa uutta tartuntaa sitten).

        Sitten on kuitenkin nivelreumaa, nivelrikkoa, atopiaa, psoriasista, sydämen vajaatoimintaa, munuaisten vajaatoimintaa, ruokatorven tulehduksia, silmänpohjan rappeumaa jne jne jne, jotka ovat pysyviä ja ikäviä tauteja, aiheuttaa vaikkapa jatkuvat kivut tai sokeutumisen ja lääkehoito vain lievittää oireita tai sitä ei ole olemassa ja ainakin lääkitys on elinikäistä...


      • diagnoosi
        homeista ollenkaan kirjoitti:

        vaan sairastat jotakin sairautta jota ei edes tutkita. Ota yhteyttä lääkäreihin uudelleen ja he miettiköön miksi tilanteesi on noin vaikea.

        jos vain selviäisi, mutta totuus on, että muita sairauksia (reumat yms.) on poissuljettu, mutta altistumista, josta faktat (ajallisine yhteyksineen sairastumisen alkaessa)on olemassa, ei ole tutkittu ja minä OIREILEN VAHVASTI HOMEPAIKOISSA.
        Oireilu on alkanut niin paljon aiemmin, ettei näitä nettikeskusteluja vielä ollutkaan! Mistääm samaistumisesta/muoti-ilmiöstä ei ole kyse.
        Toivottavasti selviää...
        Hyviä vointeja vaan kaikille!


    • laitoksella

      joka tutkii näitä homesairaita ja tekee noita altistuksia? Harjoittelijan harteille ei pitäisi ihan näin vastuullista tiedottamista laittaa. Joten pyydä vähän vanhempia tutkijoita tai harjoittelijoita auttamaan sinua, olet aivan hätää kärsimässä tällä palstalla. Uskottavuutesi on jo pakkasen puolella. Eli kirjoitelkaa nyt työkaverit harjoittelijaa tukevia lauseita tänne palstalle. Esim. hyvä, hyvä, viimen kunnon kirjoittelua. Olet todella ammattilainen. Asiallisuutesi hipoo pilviä. Ihanaa olla sun työkaveri. Jne.

    • poliittista läpäläpää

      koko viesti. Pitkä kun nälkävuosi ja sisältö olematon. JA yllättäen kaikken tärkeintä on tutkiminen! Sitähän tutkimusta on tehty pitkään eikä tuloksia synnyt. Mitä enemmän tutkitaan sitä enemmän ollaan ymmällään. Ja väitetään, että mikään ei ole vaarallista, ei homeet ei mikrobit. Normaalia on. Hysteria on pahinta ja voi miten kamalaa, vakuutuslaitokset ovat joutuneet maksumiehiksi! Ja työntantajarassukat, kun ovat niin viattomia tämän ongelman edessä. Syyllinen on tuo hysteria. Eikö vain.

    • on monia

      "Suomen paras lääkäriasiantuntija homeasioissa on Tuula Putus."

      Kuka hänet on nimennyt Suomen parhaaksi lääkäriasiantuntijaksi homeasioissa?

      • Ja miksi?

        Mielestäni Tuula Putus on ehdottomasti aikaansa edellä oleva lääkäri. Joten arvio lienee aivan oikea. On varmasti muitakin hyviä lääkäreitä, mutta miksi ei Tuula Putus.


      • kyseenalaistaa

        Mitään sellaista virkanimikettä kuin ” Suomen paras lääkäriasiantuntija homeasioissa” ei ole olemassa, joten ketään ei siihen ole voitu virallisesti nimetäkään. Jos sellainen titteli olisi, virka lankeaisi varmasti Putukselle. On paljon muitakin mittareita, joilla paremmuutta voidaan mitata kuin nimitykset.

        Tuula Putus on toiminut tutkijana alalla kauemmin kuin kukaan muu suomalainen lääkäri. Hän on ollut mukana useammassa tieteellisessä tutkimuksessa, myös väitöskirjatutkimuksissa kuin kukaan muu suomalainen lääkäri. Hän on myös kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu. Hän on samalla myös ehtinyt tehdä käytännössä potilastyötä tällä alalla.

        Kun Putus 16 vuotta sitten alkoi tutkia asuinrakennusten homeongelmia, Suomessa ei tiedetty asiasta juuri mitään.
        http://www.mcipress.fi/kotiavain_2006/ka200603/art2.html


      • ja ammattitaitoinen

        siis Putus. Valitettavasti samaa ei voi sanoa kaikista hometutkijoistamme tai niistä jotka mainostavat itseään ammattilaisina kosteus-ja mikrobivaurioasioissa.

        Raha kelpaa monellekin ns. tutkijalle ja lausunnot ovat sitten sinne suuntaan vinossa.

        Putus vetää omaa suoraselkäistä linjaansa,oli herrat tai narrit mitä mieltä hyvänsä.
        Hän on ottanut homeasian käsittelyyn myös kokonaisuutena,uhrin kohdalla.
        Hän on se joka on sanonut että jos ihminen ei kohdalleen osuvassa homehelvetissä väsy ja masennu,niin se ei ole enää normaalia.

        Hienosti nostettu asia kokonaisuudessaan esille.
        Aina kun Putus aukaisee suunsa,sieltä tulee vahvaa faktaa ja analyyttistä tekstiä.

        Kunnioitan naista,joka uskaltaa sanoa miten asiat ovat.
        Ja silti....hänellä on työpaikka.


    • lääkärillemme

      Elämää nähnyt, viisas ja älykäs Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori J.P. Roos kirjoitti Helsingin Sanomissa 8.9.1999 näin:


      Ovatko sairaudet ja kivut todellisia?

      Korva-, nenä- ja kurkkuspesialisti Risto Voutilainen kirjoittaa mm. home- ja amalgaamiongelmista esimerkkinä taudeista jotka todellisuudessa olisivatkin joukkohysterian tuotteita. Maailmalla tätä ongelmaa on pohdittu paljon ja on ilmeistä, että varsinkin erilaisiin psyyken tauteihin liittyy vahva julkisuus- ja muoti elementti. Mutta tautien kuvaaminen pelkiksi sosiaalisiksi joukkoilmiöiksi joiden luonne muuttuu jatkuvasti (Ian Hacking, alalla paljon haittaa saanut yhteiskuntatieteilijä, onkin kutsunut niitä "liikkuviksi taudeiksi") johtaa myös vakaviin ongelmiin. Pahin niistä on se, että lääkärit eivät enää ota potilaiden kuvauksia oireistaan vakavasti. Homeongelmat ovat pelkkää kuvitelmaa koska ne eivät sovi lääketieteessä vallitseviin käsityksin syy- ja seuraussuhteista, samoin esimerkiksi selkäsairaudet ovat pelkkää potilaan keksintöä, kipujen valittaminen on sairasloman tai turhien hoitojen kerjuuta. Useimmiten lääkärillä on toki enemmän tietoa itse taudista ja alkuperästä ja oireista kuin potilailla, mutta sen sijaan lääkäri ei voi koskaan tietää potilasta paremmin miltä potilaasta tuntuu ja miten potilaan tauti on kehittynyt. Nämä tiedot lääkäri voi saada vain kysymällä ja kuuntelemalla.

      Olen lukenut viime aikoina lukuisia "selkäelämäkertoja", ihmisten kuvauksia selkäsairauksistaan sekä niiden hoidosta. Läpikäyvänä teemana on, että lääkärit eivät ota selkävaivojaan valittavia ihmisiä vakavasti, vaan tarjoavat särkylääkkeitä tai nykyään yhä useammin rauhoittavia lääkkeitä tai terapiaa. Kun sitten potilas lopulta halvaantuu ja pääsee tutkimuksiin ja selkäkivuille löytyykin todellinen syy muualta kuin korvien välistä, niin huolimatta tilanteen vakavuudesta, heille on erittäin helpottavaa tietää, etteivät olekaan kuvitelleet vaivojaan. On selvää, että kun "asiantuntija" tarpeeksi monta kertaa sanoo, että potilaan kokemat kivut eivät ole todellisia, niin hän alkaa jopa itse epäillä itseään, huolimatta kipujen jatkumisesta ja todellisista vaikutuksista.

      Lääkärien, erityisesti spesialistien, ylimielisyys ja piittaamattomuus potilaiden omista kokemuksista on suoranainen kansanterveydellinen ongelma. Se saattaa johtaa tautien pahenemiseen, hoitokustannusten kasvuun, ennenaikaiseen eläköitymiseen. Turkulainen epilepsialääkäri (ja Epilepsialiiton puheenjohtaja) Matti Sillanpää sai äskettäin runsaasti palstatilaa kertomuksilleen siitä kuin tyhmiä pienten lasten vanhemmat ovat ja kuinka lasten päänsäryt ovat useimmiten seurausta liiasta harjoittelusta tai coca colan juomisesta. Tämä on erityisesti epilepsiaspesialistin suusta karmeaa puhetta: kuinka monen lapsen todelliset ja vakaviin tauteihin liittyvät päänsäryt ovat jääneet professori Sillanpäältä tutkimatta kun hän on tiennyt paremmin mikä lasta vaivaa eikä ole välittänyt kuunnella tätä saati vanhempia!
      Suosittelisin kyllä Risto Voutilaisellekin, että hän ottaisi homevaivoistaan valittavat ihmiset vakavasti: erehtymisen vaara toiseen suuntaan on paljon vähemmän vakava ongelma.

      • hilkkaliisa

        Ylimielisiä ja "kaikkitietäviä" lääkäreitä Voutilaisen ja tämän "palstalääkärimme" Lääkäri 2:n lisäksi on ikävä kyllä monia muitakin.

        Yksi lääkäri sanoi, että "homeet eivät aiheuta mitään ja homeet ovat ystäviämme ja että ne eivät ole yhtään vaarallisia" (HN 2004) ja yksi koululääkäri sanoi "oppilaat saavat lisää vastuskykyä homekoulussa ja homeet eivät ole terveydelle vaarallisia".

        "Palstalääkärille Lääkäri 2:lle" hieman faktatietoa:


        Homealtistus lisää alttiutta herkistyä myös ympäristön tavanomaisille allergeeneille. Kosteusvauriomikrobien aiheuttamat terveyshaitat voidaan karkeasti jakaa 1) yleisoireisiin, 2) ärsytysoireisiin, 3) yliherkkyyssairauksiin ja 4) toistuviin infektioihin. (Nordman 1996, 76-78.)

        Ärsytys- ja yleisoireissa ei yleensä ole kyse allergioista vaan jostakin muista toistaiseksi huonosti tunnetusta ilmiöstä. (Ruukki 2003, 21.)

        Paanasen (2004) mukaan astman oireet ovat seurausta limakalvotulehduksesta: yskä, limannousu, hengityksen vinkuminen ja rohina, herkkä hengästyminen ja hengenahdistus. Tyypillinen piirre astmassa on ilmateiden hyperreaktiviteetti, ylireaktiivisuus, jolla tarkoitetaan astmaattisten ilmateiden lisääntynyttä supistusherkkyyttä tavallisiin ärsykkeisiin, kuten kylmä ilma, savut, käryt, hajut jne. jotka terveille eivät aiheuta minkäänlaisia keuhkoreaktioita tai oireita.

        Monet kosteusvauriomikrobeista sairastuneet voivat erittäin huonosti ilman "etikettiä", diagnoosia, jääden oireilemaan työoloihinsa. Oireille ei myöskään aina löydetä lääketieteellistä selitystä. Lopputuloksena on usein monin tavoin kärsimään jäävä sosiaaliturvajärjestelmän väliinputoaja. (Työterveyslaitos 1999, 20; Nordman 2002, 169 – 171 ja 2003, 70.)

        Sinä "Lääkäri 2" kirjoitit hajusteyliherkkyydenkin olevan "talvimasennusta" ja mitä lienee höpöjäsi taas laitoitkaan.

        Kuitenkin astmaatikoille saattaa tulla hyperreaktiviteettia myös ympäristön tavanomaisille ärsykkeille, kuten "kylmä ilma, savut, käryt, hajut jne. jotka terveille eivät aiheuta minkäänlaisia keuhkoreaktioita tai oireita".

        Ei siis mitään "talvimasennusta ja hysteriaa".

        Olen itsekin antanut palautetta myös Risto Voutilaiselle kirjallisesti hänen muka-tiedoistaan Helsingin Sanomissa: Helsingin Sanomat 4.3.2003 sivu A5. Mielipide. Vauriot korjattava ilman homehysteriaa. Risto Voutilainen.

        Myös koordinaattori, filosofian tohtori Soile Juuti ja sisäilmakonsortion johtaja, dosentti, Suomen Akatemian Ympäristöterveyden tutkimusohjelma, Kuopio, Aino Nevalainen antoivat palautetta korvalääkäri Risto Voutilaiselle: Helsingin Sanomat 17.3.2002. A5. Homeet ovat terveysriski. Juuti Soile, Nevalainen Aino. "Kosteusvauriomikrobien terveyshaitoista tiedetään kuitenkin paljon enemmän kuin mitä Risto Voutilainen toi esille".

        Terveyshaitoista tiedetään myös paljon enemmän kuin mitä "Lääkäri2" täällä kertoo.

        Homesairaiden kiusaamisestakin on täällä kirjoitettu ja lääkäreiden huonosta ja epäasiallisesta käytöksestä homesairaita kohtaan. Niistä on kirjoitettu myös monissa lehdissä.


    • psykosomaattisesta ylihe

      Oireiden jatkuessa puhtaissakin tiloissa ei ole kyse biologisesta yliherkkyyssairaudesta, vaan iatrogeenisestä psykosomaattisesta yliherkkyysoireilusta.

      Tiettyyn rakennukseen liittyvien oireiden jatkuminen kohtuullisesta remontista huolimatta ei sen vuoksi ole osoitus homeiden vaan homepelon vaarallisuudesta. Jos kyseessä olisi erittäin voimakas immunologinen herkistyminen, niin että jo mitättömät määrät altistetta aiheuttaisivat allergiset oireet, tulisi niiden oireiden silti ilmetä ensisijaisesti aivan muualla kuin korjatuissa tiloissa. Mikrobien löytyminen ihmisen ympärillä olevasta rakennetusta ympäristöstä ei ole sen haitallisempaa kuin niiden löytyminen meitä ympäröivästä luonnosta, maaperästä, aluskasvillisuudesta jne. Merkityksellistä on vain se, mikä jollakin tavalla on kosketuksissa ihmiseen, joko ihon, silmien, ruoansulatuskanavan tai hengitysteiden limakalvojen kautta.

    • on loistotyyppi

      hänellä noita pelkotiloja on ollut tarjolla jo pitkään!

      Ei kukaan sairastu mihinkään!

      Ja tutkimusrahaa lykätään sinne ja tänne! Ja vieläkin on menossa niitä typeriä ammattitautitutkimuksia pelkotiloista. voi voi miten rahaa tuhlataan miten vain!

    • kkkkkkkkkkkkkkjjjjjjjjjj

      kjkjkjkkjkjjkkjjkkjjk

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      211
      3354
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      240
      1673
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      97
      1523
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1429
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1364
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      160
      1296
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1218
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1049
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      952
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      55
      882
    Aihe