Lesitiini soijalesitiini ja sen hyödyt

Bulkkinen_

Lesitiinilähteet

Lesitiinin fosfolipidit ovat ns. rakennelipidejä eli niistä rakentuvat kaikki solukalvot, sekä ihmisillä, eläimillä että kasveilla.

Lesitiiniä eristetään kasveista, pääasiassa soijakasvista, ja eläimistä, kananmunien keltuaisesta tai eläinten (sika, nauta, poro) aivoista, selkäytimestä ja keuhkoista. Eniten käytetty on soijalesitiini jota myydään 100% soijalesitiinirae muodossa, raaka-aineen helpon saatavuuden ja edullisen hinnan takia.


Taulukko. Kasvi- ja eläinlesitiinien fosfolipidikoostumus.

soijalesitiini:
Fosfatidyylikoliini 30%
Fosfatidyylietanoliamiini 22%
Fosfatidyyli-inositoli 18%
Glykolipidejä 14%
Sfingomyeliini -
Fosfatidihappo -
   
munalesitiini:
Fosfatidyylikoliini 70-80%
Fosfatidyylietanoliamiini 15-20%
Fosfatidyyli-inositoli -
Glykolipidejä -
Sfingomyeliini 2,5%
Fosfatidihappo -
   
eläinlesitiini    
Fosfatidyylikoliini 10-30%
Fosfatidyylietanoliamiini 30-40%
Fosfatidyyli-inositoli 10-20%
Glykolipidejä -
Sfingomyeliini 15-20%
Fosfatidihappo < 7%


Lesitiinin vaikutukset:

Lesitiinien tärkeimmät komponentit ovat fosfolipidit, jotka muodostavat solumembraaneja ja ovat välttämättömiä kasvulle, kehitykselle ja solujen normaalille toiminnalle. Tämän lisäksi fosfolipidit ovat tärkeitä lipoproteiinien ja sappinesteen komponentteja.


Lesitiinin tehtävät elimistössä:

säätelee rasvojen kulkua elimistössä
veren rasvoja kuljettavien lipoproteiinien oleellinen osa
kaikkia solujamme ympäröivien solukalvojen tärkeä rakenneosa
lesitiinin koliinista muodostuu hermoimpulssin kulkuun tarvittavaa asetyylikoliinia
lesitiini toimii välttämättömien rasvahappojen (linolihapon ja alfalinoleenihapon) ja sitä kautta hyvien prostaglandiinien lähtöaineena


Kliinisten tutkimusten mukaan lesitiinillä on seuraavat vaikutukset:

1) lipoproteiinin kautta alentaa plasman kokonaiskolesterolia,
2) erityisesti fosfatidyylikoliini on maksaa suojeleva, mistä on hyötyä myrkytyksissä, alkoholismissa ja kroonisissa maksatulehduksissa, 3) fosfatidyylikoliini on koliinin luonnollinen esiaste ja osallistuu asetyylikoliinin biosynteesiin. Koska asetyylikoliini on eräs aivojen välittäjäaine tämä vaikutus liittyy muistin, oppimiskyvyn ja keskittymiskyvyn paranemiseen
4) Lihastoiminnan paraneminen ja hermoston vahvistuminen.
5) koliini, inositoli ja seriini voivat hidastaa vanhenemisprosessia
6) edistää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä
7) auttaa pudottamaan painoa vapauttamalla energiaa kehon rasvasta harjoittelua varten.
8lesitiini on suosittu kehonrakentajien keskuudessa, koska sillä saadaan lihaserottuvuus paremmaksi.
9)lesitiinin sisältämä fostatidyylikoliini muuttuu kehossa asetyylikoliiniksi, mikä on yksi olennaisimmista tekijöistä erektion kestossa ja kovuudessa.

Edellisen takia on varsin selvää että bodajat käyttävät soijalesitiiniä.


Inositoli, koliini ja lesitiini

Lesitiini on aine, jota esiintyy elimistössämme runsain määrin. Mm. aivoissa sen pitoisuus on noin 30 %. Lesitiini muodostuu kahdesta B-ryhmän vitamiinista koliinista ja inositolista. Yhdessä näillä on tärkeä merkitys mm. veren kolesterolin säätelyssä. Jos saamme riittävästi inositolia, koliinia, B6-vitamiinia ja mangaania, kolesteroliarvot asettuvat oikeiksi ja kolesterolipartikkelit pirstoutuvat pieniksi, helposti verisuonissa liikkuviksi. Jos yksikin edellämainituista aineista puuttuu, kolesteroliarvot kasvavat ja syntyy kolesterolihyytymiä verisuonten seinämiin. Syntyy ateroskleroosi-niminen sairaustila eli valtimoiden haurauskovetustauti, joka pahimmillaan johtaa sydäninfarktiin. Pari ruokalusikallista lesitiiniä päivässä auttaa usein paremmin kuin kolesterolia alentavat lääkkeet edellyttäen, että muu ravitsemus on kunnossa. Kolme kuukautta riittää usein kolesteroliarvojen normalisoimiseen. Mikäli kyseessä on vaarallisen suuri kolesterolimäärä, ei pidä lääkitä ominpäin, on ainakin mittautettava kolesteroliarvot säännöllisin välein. Rasvainen ruoka ei lisää kolesteroliarvoja, jos ravinnossa on tarpeeksi lesitiiniä. Terveesti kasvatettujen kanojen munissa on riittävästi lesitiiniä, niin etteivät ne lisää kolesterolia. Inositoli vaikuttaa muutoinkin rasva-aineenvaihduntaan ja estää maksan rasvoittumista. Sen on myös todettu ehkäisevän virtsarakon syöpää. Koliini toimii inositolin kanssa maksan ja muiden elinten rasvoittumisen estäjänä. Koliini ei toimi ilman mangaania. Koliinin puute aiheuttaa verenpainetta ja maksakirroosia. Liika koliini voi aiheuttaa ripulia. Elimistö muuttaa inositolin ja koliinin lesitiiniksi, jos mangaania ja B6-vitamiinia on tarpeeksi. Lesitiiniä on ruuassa usein valmiissa muodossa esimerkiksi soijassa, vehnän alkioissa ja kylmäpuristetuissa kasviöljyissä. Soijalesitiiniä voi ostaa myös erikseen ja sitä on hyvä käyttää, jos kolesteroliarvot ovat liian korkeat. Lesitiinin puute voi aiheuttaa päänsärkyä, maksatulehdusta ja rasvoittumista, sappivaivoja, sydän ja verisuonitauteja ja rasvaliukoisten vitamiinien liukenemattomuutta.


Lesitiinin sisältämän aivovitamiini koliinin vaikutuksista ja tehosta on monenlaista näyttöä:

"B-vitamiineihin kuuluva koliini parantaa merkittävästi ja pysyvästi rotanpoikasten älykkyyttä ja muistia, jos sitä syötetään niiden emolle raskauden aikana, kertoo New Scientist. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että koliini kasvattaa aivosolujen kokoa ja lisää niiden välisiä yhteyksiä tärkeissä aivojen osissa. Nelinkertaisen annoksen koliinia saaneilla rotilla nämä aivojen osat kasvoivat jopa neljänneksen suuremmaksi.


Soijalesitiiniä saa soijalesitiinirae -muodossa, joka on 100% soijalesitiiniä. mm. Valioravinto ja reformi myyvät soijalesitiinirakeita.

Reformi Aktiv Lecithin- soijalesitiinirakeet (metallipurkissa)
Reform Lecithin -soijalesitiinirakeet (pahvipakkuauksessa)
Valioravinto Soijalesitiinirae (alumiinipussi)

Tuotteet sisältävät samaa soijalesitiiniraetta.

9

13942

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • myydään?

   Mistäs noita rakeita voi ostaa? Ei ainakaan näy olevan nettikaupoissa myynnissä...

   • Bulkkinen_

    Ainakin Prismojen ja CityMarkettien lisäravinnehyllyistä löytyy. Valioravinnon soijalesitiinirae (500g alumiinipussi) on aika tavalla edullisempaa kilohinnaltaan kuin Reformin Aktiv Lecithin soijalesitiinirae metallipurkissa, vaikka samaa ainetta ovatkin.

    Kannattaa avattuna säilyttää viileässä, eli jääkaapissa.

    pakkotoisto.com:issa käyttävät jopa 10g päivässä, eli sellaista kukkurallista ruokalusikallista.
    http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=43937&page=2


   • no voi sun perkele
    Bulkkinen_ kirjoitti:

    Ainakin Prismojen ja CityMarkettien lisäravinnehyllyistä löytyy. Valioravinnon soijalesitiinirae (500g alumiinipussi) on aika tavalla edullisempaa kilohinnaltaan kuin Reformin Aktiv Lecithin soijalesitiinirae metallipurkissa, vaikka samaa ainetta ovatkin.

    Kannattaa avattuna säilyttää viileässä, eli jääkaapissa.

    pakkotoisto.com:issa käyttävät jopa 10g päivässä, eli sellaista kukkurallista ruokalusikallista.
    http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=43937&page=2

    ..katsoin vahingossa ton annostuksen väärin 2-3 rkl tl:n sijaan. Onneksi otin vaan pari päivää, ja nyt siirryn 10G:aan eli yhteen ruokalusikalliseen.


  • Jynte

   Itse olen tuota valioravinnon 500g soijalesitiiniraetta käyttänyt aamupuuron joukossa 2 tl - 1 rkl (5-10 g) ja minulla se ainakin tekee olon sellaiseksi kuin olisi aivan täynnä ja liikaa syönyt. On sellainen olo kuin olisi kilokaupalla syönyt jotain eltaantunutta rasvaruokaa eikä ole nälkä yhtään. Miten tuo teihin on vaikuttanut, ja kuinka paljon otatte?

  • mamemo

   Itselläni olen huomannut, että lesitiini laittaa mahan murisemaan. Se ei ole sellaista murinaa kun nälkäisenä vaan se on erilaista. Kaippa se pistää heti kehoa kondikseen.

  • Tyytyväinen

   Vuosia sitten kun vaivanani oli mikreenityyppinen päänsärky aloin käyttämään lesitiiniä, käytin noin 2 vuotta eikä ole päänsärky vaivanut sen jälkeen, äitini sai myös samaan vaivaan avun lesitiinistä. Päänsärkymme oli senlainen ettei aspiriinit, disperiinit tehoneet vaan tarvittiin terveyskeskuksesta kovempia myrkkyjä ja äitini kun oli kaupunkilainen tarvitsi sairaalan apua. Lesitiinin vaikutuksista on kirjoitettu myös Matti Tolonen kirjassa jossa kuvataan muunmuassa sepelvaltimoleikkausjonossa olevien muutoksista kun suonet ovatkin avautuneet ja leikkauksen tarve on poistunut.

   • Anonyymi

    Vitun pelle!


  • Lesitiinimees

   Itellä korjaantui pahanlaatuinen bipolaarinen mielialahäiriö ja paha persoonallisuushäiriö. Sisään kasvaneet varpaankynnet ja atooppinen iho on mennyttä myös. Samalla sain 15 kiloa lihasta ja poltin 10 kiloa rasvaa puolessa vuodessa. Siittimeen tuli 7 senttiä pituutta ja 4 senttiä paksuutta lisää.
   Yksi tuttu sotaveteraani sai sodassa menettämänsä käden takaisin ja toinen tuttu, joka istui pyörätuolissa, kilpailee nykyään triathlonissa.
   Ainoa miinus oli, ettei pystyny nukkuu pariin kuukauteen kunnolla, ku lihakset kasvoi niin nopeasti, et lihaskalvot rutisti aina öisin.

   • Anonyymi

    Hahaa vähän mä repesi. Sulla on hyvä huumorintaju kyllä... :D


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Syöksit minut syvälle masennukseen

   Olit se suurin syy suruuni, jos olen rehellinen. Mutta ethän voinut tietää. Et voinut tietää, että poljit rikkimennyttä. Mielestäni et ollut rehelline
   Ikävä
   229
   1749
  2. Entä jos me törmätään mies

   Sattumalta joskus?
   Ikävä
   46
   1042
  3. Horoskooppi: Skorpionilla maltti on valttia, rapu kohtaa muutoksia, leijonalle apua epävarmuuteen...

   Uskotko horoskooppeihin? Lue tästä päivän horoskooppi ja katso, pitääkö se paikkaansa... Klikkaa: https://www.suomi24.fi/viihde/horoskooppi-skorpion
   Viihde ja kulttuuri
   12
   958
  4. Ökymenoa Monacossa! Valtteri Bottas esittelee harvoin julkisuudessa nähdyn Tiffany-rakkaansa tv:ssä

   No nyt on ökyä… F1-kuski Valtteri Bottas kutsui Maria Veitolan yökylään luksuskohteena ja rikkaiden asuinpaikkana tunnettuun Monacoon. Tiedossa mm.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   16
   922
  5. Yhä useammat miehet jäävät ilman seksikumppania

   Seksuaalinen yksinäisyys on myös yhteiskunnallinen ongelma: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009348479.html?share=e7236ee8014c17d4d350174fb6afe007
   Sinkut
   234
   863
  6. PERUSSUOMALAISET HALPA-HALLILLA

   On varmaa tietoa, että huomenna lauantaina on Haapaveden Halpa-Hallin edessä klo 10 alkaen tavattavissa perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaita läh
   Haapavesi
   159
   776
  7. Neljä lasta! Minttu Murphy-Kaulanen rehellisenä uusperheestä Sampon kanssa: "Me ei olla pidetty..."

   Lapset on lahja. Tsemppiä suurperhe-elämään Minttu ja Sampo! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/nelja-lasta-minttu-murphy-kaulanen-rehellisena-
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   748
  8. Muistatko kun sähläsin

   Edessäsi nainen? Hienomotoriikkakin sakkasi katseestasi ♥️
   Ikävä
   47
   720
  9. Martina ei viihdy kotona!

   Montako päivää ehti Martina olla kotona ennen kuin oli taas menossa. Tällä kertaa sentään koira mukanaan mutta loput perheestä jäi taas muiden hoidet
   Kotimaiset julkkisjuorut
   258
   675
  10. Mitä jos...

   Lähdetään autoajelulle joskus. Puhutaan aamuyöhön ja katsotaan voisimmeko olla joskus "me". Sopisiko tämä miehelle? PS. Minä ajan, koska sinä ajaisit
   Ikävä
   52
   638
  Aihe