Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

9/11 tapahtumien kulku

John_F_Kennedy

Syyskuun 11. päivän iskut on nimi sarjalle iskuja, jotka tapahtuivat Yhdysvalloissa 11. syyskuuta 2001. Kaapatuilla matkustajalentokoneilla tehdyssä iskujen sarjassa kuoli lähes 3 000 ihmistä. Lisäksi suuri määrä rakennuksia tuhoutui tai vaurioitui.

Vaikka yksi isketyistä kohteista, Pentagon, onkin Yhdysvaltain asevoimien päämaja, iskut kohdistuivat pääasiassa siviileihin.

Hyökkäys suoritettiin kaappaamalla neljä matkustajakonetta, joista kaksi lennettiin päin New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneja ja yksi päin Pentagonia Arlingtonissa Virginian osavaltiossa. Yksi koneista putosi maahan Pennsylvaniassa. Kaapatuissa lentokoneissa oli yhteensä 91 000 litraa lentopetrolia, mikä muutti ne käytännössä miehitetyiksi risteilyohjuksiksi.

World Trade Centerin kaksi korkeaa pilvenpiirtäjää olivat näkyvimmät tuhoutuneet rakennukset. Noin 50 000 ihmistä teki töitä päivittäin näissä rakennuksissa. Rakennelma koostui teräspalkeista reunoilla ja rakennuksien ytimessä sekä ristikkopalkkikerroksista. Hätäpoistumisteinä oli kolme ydinosassa sijainnutta portaikkoa. Lisäksi viisi muuta rakennusta ja yksi metroasema tuhoutuivat. Manhattanin saarella vaurioitui 23 muutakin rakennusta.

Kaapatuissa lentokoneissa matkustaneita kuoli 265, Pentagonissa 125 ja World Trade Centerissä ainakin 2 605 ihmistä, mukaan lukien 343 palomiestä. Yhteensä kuolleita oli ainakin 2 995. Joukossa oli 62 eri maan kansalaisia. Useat uhrit jouduttiin tunnistamaan hampaista tai DNA-kokeilla, koska kuumuus oli tuhonnut ruumiit. Kaikkiaan 1 058 uhria tunnistettiin, lopuille kirjoitettiin kuolintodistus oletetun olinpaikan mukaan WTC:ssä tai kaapatuissa lentokoneissa. 24 ihmistä on edelleen listattu kadonneiksi, koska perhe ei ole vaatinut kuolintodistuksen kirjoittamista.

Pian iskujen jälkeen Yhdysvaltain hallitus syytti iskuista al-Qaidaa, fundamentalistista islamilaista järjestöä, jota oli jo aiemmin pidetty syyllisenä useisiin terrori-iskuihin. USA:n vastaus iskuihin oli presidentti George W. Bushin julistama Terrorismin vastainen sota, johon kuuluivat hyökkäys Afganistaniin lokakuussa 2001 ja Irakin sota 2003. USA:n hallitus kiristi huomattavasti suhtautumistaan terrorismista syytettyihin ryhmiin ja hallituksiin jotka tukivat niitä. Kotimaassa valvontaa varten perustettiin uusi liittovaltion virasto, Department of Homeland Security. Matkustusmääräyksiä USA:han kiristettiin tuntuvasti, etenkin lentoliikenteen osalta.

Iskut olivat Yhdysvaltojen hallituksen selvityksen mukaan ensimmäinen vieraiden joukkojen hyökkäys Yhdysvaltojen mantereelle vuoden 1812 sodan jälkeen. Kuolonuhrien määrä oli suurempi kuin Pearl Harborin hyökkäyksessä vuonna 1941, jonka jälkeen USA liittyi mukaan toiseen maailmansotaan.

Tapahtumat

Tarkalleen kello 8.14 paikallista aikaa (UTC −4) syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 United Airlinesin lento 175:n Boeing 767 -lentokone nousi Bostonin Logan-lentokentältä määränpäänään Los Angeles. Koneessa oli 56 matkustajaa ja yhdeksän miehistön jäsentä. Kello 7.59 American Airlinesin lento 11:n Boeing 767 aloitti matkansa Bostonista Los Angelesiin mukanaan 81 matkustajaa ja yksitoista miehistön jäsentä. Kello 8.01 New Yorkin Newarkin lentokentältä nousi ilmaan United Airlinesin lento 93:n Boeing 757 ja sen 38 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä. Tuon koneen suuntana oli San Francisco. Kello 8.20 nousi American Airlinesin lento 77 Dullesin lentokentältä Washingtonista. Siinä oli 58 matkustajaa ja 6 miehistön jäsentä ja sekin oli Boeing 757.

American Airlinesin lento 11 törmäsi World Trade Centerin pohjoistornin pohjoispuoleen tiistaina kello 8.46 paikallista aikaa (Suomessa 15.46). Useat TV-kanavat näyttivät suoraa kuvaa onnettomuuspaikalta. Törmäyksen syystä ei aluksi ollut varmuutta, mutta United Airlinesin lennon 175 törmätessä etelätorniin kello 9.03 tekojen tahallisuus alkoi olla ilmeistä. Molemmat WTC:n 110-kerroksiset tornit leimahtivat liekkeihin ja myöhemmin romahtivat, etelätorni kello 9.58 (NIST loppuraportti, sivu 82) ja pohjoistorni kello 10.28.

Puoli tuntia toisen törmäyksen jälkeen American Airlinesin lento 77 törmäsi Pentagoniin 9.37. Osa Pentagonista tuhoutui. Neljäs kaapattu kone United Airlinesin lento 93, putosi pellolle Pennsylvaniassa lähellä Shanksvillea. Teorian mukaan kone putosi matkustajien ja miehistön ryhtyessä kamppailemaan koneen kaappaajia vastaan.

Yhdessäkään kaapatusta lentokoneesta ei ollut henkiin jääneitä. Raporttien mukaan joka koneessa oli useampia kaappaajia, joista yhteensä 19 tunnistettiin. Osa kaappareiksi nimetyistä on edelleen elossa[1], mikä ei kuitenkaan saanut FBI:tä korjaamaan tiedonantoaan. Teorioiden mukaan kaappaajat ottivat koneet haltuunsa uhkaamalla pahviveitsillä ja ainakin yhdessä koneessa jonkinlaisella kaasulla. Ainakin kahdessa koneessa kaappaajat väittivät pitävänsä hallussaan pommeja. Jotkin matkustajista pystyivät soittamaan puheluja kaapatuista lentokoneista.
Kaksoistornit tulessa
Kaksoistornit tulessa

Välittömästi tapahtuman jälkeen Yhdysvallat ja monet muut maat asettivat voimaan turvatoimia lisähyökkäysten estämiseksi, Yhdysvalloissa julistettiin täydellinen siviili-ilmailun kielto syyskuun 13. päivään asti. Myös Lontoossa asetettiin samanlainen rajoitus.

Iskuilla oli merkittäviä poliittisia seurauksia. Monissa maissa kovennettiin terrorismin vastaisia lakeja jopa niin rajusti, että viranomaisten toiminnan nähtiin rajoittavan kansalaisoikeuksia. Pian iskujen jälkeen kiireellä valmisteltu USA PATRIOT -laki (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism) antoi viranomaisille oikeuden pidättää kansalliseksi uhaksi oletetun ulkomaalaisen henkilön määräämättömäksi ajaksi ilman oikeudenkäyntiä tai oikeuksia. Tämä mahdollistaa Taliban- ja al-Qaida-epäiltyjen pidon Kuubassa Guantánamon vankileirillä.

Lisätietoja hyökkäysten suunnittelusta saatiin kahden al-Qaidan jäsenen, Khalid Shaikh Mohammedin ja Ramzi Binalshibhin, pidätyksen jälkeen. Kuulustelujen perusteella Khalid Mohammed oli hyökkäysten pääsuunnittelija. Hyökkäykseen kuului useita muitakin kohteita, mutta Osama bin Laden rajoitti kaapattavien koneiden määrän neljään.

Neljännen koneen määränpäänä oli todennäköisesti Capitol, Yhdysvaltain kongressin rakennus. Valkoista taloa pidettiin liian pienenä ja vaikeasti osuttavana kohteena.

Kaappaajia oli tarkoitus olla 20, mutta Ramzi Binalshibhin pääsy maahan kiellettiin. Toisena ehdokkaana oli Zacarias Moussaoui, mutta al-Qaida piti häntä epäluotettavana. Hänellä olisi saattanut olla osuus sarjassa jatkoiskuja, joita ei koskaan suoritettu. Zacarias Moussaouilla oli tiettävästi yhteys yhdysvaltalaiseen Nick Bergiin, jonka sähköpostitilin tunnukset hänellä oli hallussaan.

Zacarias Moussaouin pidätys 16. elokuuta 2001 pakotti kaappaajat nopeuttamaan suunnitelmiaan. Kaappaaja Mohammed Atta ilmoitti Ramzi Binalshibhille salakielisellä puhelinsoitolla iskun lopullisen päivän, 11. syyskuuta.

4

437

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • John F Kennedy

      Sä varastit mun nimimerkin saatanan pelle!

      • John_F_Kennedy

        Tervetuloa nykymaailmaan missä nopeet syö hitaat.


      • skepzikko-poliisi

        Miten sinä jaksat puhua itsesi kanssa? Pidätkö omista ajatuksistasi noin paljon?

        Sä et hämää Skepzikko ketään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2328
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1728
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      42
      1537
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1467
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1429
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      73
      1254
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe