PITKÄN LENKIN VAUHTI MARATONHARJOITTELUSSA

-----

Tulisiko maratonharjoittelussa pitkällä lenkillä pyrkiä juoksemaan suurin piirtein samaa vauhtia kuin itse kisassa.

Esim. jos harjoitellessa juoksee maksimissaan 3 tuntia, niin pitäisikö 3/4 * 42 km = 31,5 km saada rikki, että kannattaisi kisassa tavoitella 4 tunnin aikaa.

9

7190

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jii

      hitaampi kun maratonvauhti olis suunnilleen sopiva tahti. Eli jos haluaa juosta 4h maratonin eli 5min41s/km vauhtia, niin pitkän harjoittelulenkin vauhti olis n. 6min 41s. Silloin tällöin kannattaa juosta lenkki siten että alku ja loppu on tota 1 min vauhtia ja keskellä reilu tunti kisavauhtia.

    • kirjoittaja antoi

      hyvän neuvon, joka varmasti on toimiva.

      Toinen tapa, jota itse käytän, on juosta pitkät lenkit noin 20 lyöntiä alhaisemmalla sykkeellä kuin maratonvauhtiset lenkit. Maratonvauhdissa sykkeeni on noin 150, joten pitkillä lenkeillä pyrin pitämään sykkeeni noin 130:ssä. Vauhti on tuolloin jotakuinkin maratonvauhti 1 min / kilometri kuten edellisenkin vastaajan esimerkissä.

    • alittaja

      Mä alitin viime syksynä neljä tuntia muutamalla minuutilla. Pisin juoksulenkki oli 2,5 tuntia ja pituudeltaan 23 km. Siitähän ei paljoa tule kilometrivauhdiksi. Mun maksimisyke on 200 ja nuo pitkät lenkit teen yleensä 143-145 sykkeillä. Maraton-vauhtiset menee päälle 170, maratonin ka-syke oli 178. En koskaan juokse pitkän pk:n aikana maraton-vauhtia, vaan se on aika tasaisesti sitä hidasta junkuttamista, silloin tällöin juoksen muutamia pyrähdyksiä jumin estoksi. Maraton-vauhtiset/vauhtikestävyyslenkit teen erikseen.

    • nimenomaan

      eli pitkillä lenkeillä ei ole mitään tarkoitustakaan "revitellä" vaan rauhaisasti n.70%/max sykkeellä, joka voi jopa tuntua kävelyvauhdilta toisinaan. Itse ajattelen ainoastaan aikaa eli 1,5h tai 2h tai 2,h. Matkaa tulee mitä tulee. Normaali 4-5h juoksija ei kyllä tarvii 2,5h pitempiä lenkkejä. Itsekin juoksen pari semmosta kuukautta ennen h-hetkeä. Vauhtikestävyys saadaan sitten ihan eri harjoituksista. (Mun enkka on hiven alle 3.30.)

    • Hidasta ja nopeaa

      Pitkän lenkin harjoitusvauhti on oltava todella hidas. Muuten harjoitus on aina kuluttava ja oikeaa harjoitusvaikutusta ei synny. Viisaampien (Matti Jääskeläinen, maratonkouluttaja) antamia neuvoja on, että esim. ei saa tulla nälkä pitkällä lenkillä. Pitkä lenkki voi olla 3 tunnista jopa 5 tuntiin ja se voi olla myös vaellustyyppinen hiihto tai sauvakävely. Juotavaa on oltava mukana myös talvella muuten tulee nestehukkaa. Elimistö hakee energian pitkillä lenkeillä rasvoista, ei hiilareista.

      Tärkeämpää kuin vauhti on syke. Eli riittävän matalalla sykkeellä. Peruskuntokaudella pitkän lenkin vauhti voi noin 4 tunnin maratoonarilla olla yli 7 min/km. Itse juoksen 30 km hiukan alle 3 tuntiin peruskuntokaudella eli hiukan alle 6 min/km (maraton viimeksi 3.04, ennätys 2.47). Keskisyke pitkällä lenkillä on minulla noin 120-125(aerobinen kynnys 131) eli todella matalalla sykkeellä tulisi juosta. Pitkän lenkin tarkoitus on kasvattaa peruskestävyyttä, ei vauhtikestävyyttä.

      Vauhtikestävyyslenkit ovat selvästi lyhyempiä (1-1½ tuntia) ja niissä vauhtia voi olla enemmän, jotta elimistö tottuu maratonvauhtiin. Näiden lenkkien aika on enempi keväällä (jos esim. Tukholma ja Helsinki tähtäimessä). Talvella riittää hyvin yksi reipasvauhtisempi lenkki viikossa (voi olla myös hiihtoa).

      Vauhtikestävyyttä kun haluaa testata kannattaa juosta esim. puolimaraton keväällä numerolapun kanssa. Puolikkaan kilometriaikaan saa lisätä helposti puoli minuuttia niin lähestytään maratonin aikoja.

      Erityisen tärkeää maratonille lähdettäessä on tietää oma syketaso eli millä sykkeellä kannattaa lähteä juoksemaan. Ja mieluusti hitaasti liikkeelle. Tieteellisesti on osoitettu, että hidas alkuvauhti tuo paremman lopputuloksen kuin liian kovaa liikkeelle ja sitä seuraa viimeistään 30 km kohdalla totaalinen romahdus. On paljon mukavampi ohitella hyvävoimaisena muita juoksijoita loppukilometreillä kuin katsoa loittonevia selkiä.

      Malttia ja rauhallista vauhtia pitkille lenkkeille!

    • kesäkuntoon2016

      Kysymyksen asettelua kannattaisi tarkistaa. "Kuinka kovaa kannattaa juosta pitkä lenkki?" vaiko "Kuinka pitkä lenkki kannattaa juosta maratonvauhdilla?". Hitaasta pitkästä viikonloppulenkistä on joissain piireissä tullut lähes uskonnollinen toimitus. Ikään kuin se olisi kunnon salaisuus. Taitaapa eräiden kohdalla olla ennemminkin kehityksen este. Säännöllinen perusharjoittelu ja oikein ajoitetut ja mitoitetut tehoharjoitukset maratoniin valmistavalla kaudella ovat nyt in.

    • kokenutkaiken

      Tossa kommentissa on asiaa. Toivotaan, että niitten pitkien lenkkien laahustaminen vähenee, koska hyöty on todellakin kyseenalainen. Enkä nyt väheksy ollenkaan kaiken kulmakivenä olevaa määrällisesti runsasta perusharjoittelua.
      Onko kuinka moni kokeillut viikonloppuina esim kahta harjoitusta. Aamulla 15km ja illalla 15-20km. Väitän, että lenkit olisivat monille laadukkaampia kuin nuo pitkät nylkyttämiset.

      • joo_olen

        Olen kokeillut eikä tuossa ole järkeä, jos tarkoitat että pitkän sijaan juoksi aamu ja ilta lenkin. Pitkä lenkki on maratonin yksi avain harjoitukista...


    • peruskuntoa

      Pitkä hidas puolustaa paikkaansa vähän harjoittelevan maraton läpi ohjelmassa. Se on helpoin tapa hankkia riittävä kestävyys maratonin läpäisyyn. Pitkän lenkin viedessä aimo annoksen harjoittelusta, peruskunto voi jäädä luvattoman heikoksi, eikä asiaa auta hitauden kompensointi maksimi-intervallein. Järkevästi harjoitellut maratonkuntoilija juoksee kympin reippaana peruskuntolenkkinä 45-50min.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      69
      2733
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      63
      2674
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1792
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1627
    5. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1550
    6. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      9
      1490
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      15
      1392
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1247
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1233
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      8
      1207
    Aihe