Pitkittynyt yskä

Sussssukkkka

Olen 17-vuotias ja sairastin reilu kuukausi sitten flunssan, johon kuului lievää lämpöilyä, kurkkukipua jne. eli siis kaikkea mitä normaalisti flunssaan kuuluukin. Yskä ja pientä nuhaa on kuitenkin jäänyt päälle, välillä kurkkukin vielä kipeä.

Jatkuva yskä häiritsee. Välillä se on parempi, mutta esimerkiksi tänään yskä on pahentunut ja ollut lähes sietämätöntä. Tuntuu, että voisin yskiä koko ajan. Välillä tulee oksennusta suuhun kun yskii niin paljon. Välillä myös limaa, välillä taas se tuntuu vain ERITTÄIN kutittavana ja kipeänä, eikä mitään irtoa. Tällöin kun yskä on kuivaa, hengittäminenkin tuntuu välillä ahdistavalta ja tuntuu, ettei keuhkoihin pääse tarpeeksi ilmaa.

Olen ennenkin käynyt yskästä terveyskeskuksessa sen pitkittyessä, mutta lääkärit määräävät aina jotakin yskänlääkettä ja tunnetusti nehän eivät mihinkään tehoa. Ainakaan mulla. Tuntuu turhauttavalta, että kun monista paikoista lukee, että yli kk kestäneen yskän jälkeen tulisi mennä lääkäriin, mutta eivät lääkärit osaa mitään sanoa ja määräävät vain jotain tehottomia lääkkeitä.
Voisikohan kyse olla keuhkoputkentulehduksesta tms? Pitäisiköhän mennä lääkäriin ja pyytää keuhkokuvaa?
Astma on aikaisemmin testattu, eikä mitään ollut.
Tupakoin myös, en polta kun yskä on paha.

15

16467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Moikka!

      Mulla löytyy samanlaista kokemusta tosta yskimisestä, ja mitä luultavimmin kyseessä on keuhkoputkentulehdus. Itse sairastin useita keuhkoputkentulehduksia viime vuoden puolella, ja kun asiaa alettiin tutkia selvisi että mulla on astma. Kannattaa siis testauttaa uudelleen mikäli yskä jatkuu jatkumistaan. Vaikka itsekin poltan niin kokemuksesta tiedän myös ettei se helpota tilannetta alkuunkaan, tyhmästä päästä kärsii koko ruumis eikö se niin mene, hehe! Mutta kannattaa siis yskän ajaksi lopettaa vaikka kokonaan ja kattoa meneekö ohi! ELi lääkäriin siis vaan, ja sanot haluavasi jonkun antibiootin keuhkoputkentulehdukseen. Voi olla että apu löytyy siitä, toivottavasti ainakin!

    • Sairas taas

      Se voi olla poskiontelontulehdus tai hinkuyskä(joka näkyy vain verikokeesta). Minulla ollut myös siis hinkuyskä. Lääkäri ei uskonu sen olevan hinkuyskää, mutta minä sanoin, että sitä se varmaan on ja haluan verikokeeseen. Ja kas sitähän se oli. Siinä on yskänkohtauksia, ei välttämättä ihan jatkuvaa yskää. Yskä vinkuu vähän yskittäessä. Nyt mulla on poskiontelontulehdus ja tosi sitkeälimainen sellainen. Mene lääkäriin ja yliammu oireesi, koska yleensä lääkärissä olosi tuntuu paljon terveemmältä kuin kotona. Näin saat kunnon tutkimuksen ja vaadi tosiaan päästä hinkuyskätestiin ellei poskionteloissa tai keuhkoista mitään löydy.

      • tyttö -88

        Samanlaista oireilua tuon yskän kanssa. Aina kun saan yskän sen vähimmäis pituus on 2kk, illalla nukkumaan meno kaikista pahinta aikaa kun pitää varata 2 tuntia aikaa ja nukkua olkkarissa ettei häiritse muita. Alkaa rasittaa tällainen. silomattia olen ottanut kun se on niin ärsytys yskään, mutta teho on vain paperilla.
        eilen illalla ensimmäistä kertaa jouduin oksentamaan kun yskä käsi niin paljon kurkun päälle. Ihan hyvin oksensin jokaisella yskähdys kohtauksella iltapalani ulos. aamulla kun heräsin taas vessa reissu ja limaa tällä kertaa kun eihän vatsassa ollut enää mitään oksennettavaa.
        Pitäisi varmaan tehdä tälle yskälle jotain muttta kun en oikein tiedä mitä. Lääkärit vaan ovat omaa mieltä että se on vaan joku flunssa.
        Rasittavaa.


      • HinkuYskäpotilas
        tyttö -88 kirjoitti:

        Samanlaista oireilua tuon yskän kanssa. Aina kun saan yskän sen vähimmäis pituus on 2kk, illalla nukkumaan meno kaikista pahinta aikaa kun pitää varata 2 tuntia aikaa ja nukkua olkkarissa ettei häiritse muita. Alkaa rasittaa tällainen. silomattia olen ottanut kun se on niin ärsytys yskään, mutta teho on vain paperilla.
        eilen illalla ensimmäistä kertaa jouduin oksentamaan kun yskä käsi niin paljon kurkun päälle. Ihan hyvin oksensin jokaisella yskähdys kohtauksella iltapalani ulos. aamulla kun heräsin taas vessa reissu ja limaa tällä kertaa kun eihän vatsassa ollut enää mitään oksennettavaa.
        Pitäisi varmaan tehdä tälle yskälle jotain muttta kun en oikein tiedä mitä. Lääkärit vaan ovat omaa mieltä että se on vaan joku flunssa.
        Rasittavaa.

        joo siis jos on noin pitkä yskä ni kannattaa mennä lääkäriin.. tiedän et ne sanoo vaan et se on normaali flunssa.. mäkin jouduin sanomaan niille että haluun verikoikeisiin.. vastaus oli tietysti että hinku yskä mulla loppujen lopuks oli.. oksentelu kuuluu myös joskus hinkuyskän oireisiin.. ja sitte siin on viel sellanen juttu et jos sairastuu hinku yskään ni se bakteeri voi pesiä kehossa jopa 2 vuotta!!


    • köhä

      Melkein sama ongelma, kävin lääkärissä n. kuukausi sitten kun flunssan jälkeen jäi tuo sietämätön yskä ja kurkkukipu, en em. oireiden vuoksi pystynyt nukkumaankaan kuin muutaman tunnin jaksoja korkeintaan. Ääni oli lähtenyt kokonaan. Virusperäinen keuhkoputkentulehdus oli diagnoosi.

      Oksensin limaa ja edelliset ateriat, kuten myös lääkärin määräämät lääkkeet. Sitten kurkkukipu hellitti ja yskäkään ei vaivannut enää jatkuvasti ja pystyn taas puhumaan.

      Näin kuukauden jälkeen kurkku on vieläkin vähän kipeä ja välillä yskänpuuskat pistää jälleen oksentamaan. Muutama minuutti sitten nousi taas edellinen ruoka ylös ja googlattuani oireet löysin tämän ketjun, mikähän hitto sitten oikeasti vaivaa?

      En tupakoi, ei ole allergioita eikä astmaa (ainakaan todettu), mutta keuhkoissa tuntuu nyt olevan jotain sellaista vikaa mihin ei lääkkeet auttanut. Ei kyllä kiinnostaisi mennä arvauskeskuksen lääkäreiden vastaanotolle enää ja pulittaa turhaan maksua jos ne jälleen meinaa lähettää kotiin allergianuha-lääkkeiden reseptin kera.

    • Kohtalotoveri

      Tuttuakin tutumpaa on lukea tätä threadia. Itse sairastuin viimeksi joulukuussa flunssaan, josta jäi jäljelle yskä. Vielä helmikuussa oksensin ajoittain limaa tuon flunssan jälkipyykkinä. Yllättäen lääkäreistä ei ollut apua. Kolmioyskänlääkkeitä on rivissä, mutta apu on marginaalinen.

      Sain niskaan toisen flunssan viime viikolla, ja lähdin taas lääkäriin. Aloitan paraikaa kahden viikon PEF-mittausjaksoa, jolla yritetään selvittää, voisiko yskä johtua astmasta. Astma- ja allergiatestit on tehty kerran jo aiemmin muutama vuosi sitten, ja silloin mitään ei löytynyt.

      Käytännössä tilanne on se, että lähes aina, kun minulle tulee flunssa, kärsin siitä yskäoireineen lopulta vähintään kaksi kuukautta. Tervettäkin aikaa on, mutta paraneminen tuntuu vievän ikuisuuden.

      Otanpa ensi kerralla lääkärissä esiin tuon hinkuyskämahdollisuudenkin. Kaikkea pitää kokeilla. :

      • Refluksi

        Joskus ruokatorven refluksivaiva (närästys) saattaa aiheuttaa yskää, äänen käheyttä ja astman oireiden pahenemista. Saattaapa paha refluksi johtaa jopa keuhkokuumeeseen. Refluksi ei aina aiheuta närästysoiretta. Kotikonstein refluksin ja yskän yhteyttä on melko helppo testata seuraamalla refluksin hoito-ohjeita eli: älä syö illalla muutamaan tuntiin ennen nukkumaan menoa (varsinkaan kahvia, rasvaista ruokaa jne.), nosta sängyn päätyä kymmenisen senttiä tai tue nukkuma-asento tyynyillä puoli-istuvaksi. Omatoimidiagnoosin luotettavuutta voi edelleen lisätä ottamalla muutaman päivän kuuri närästyslääkettä (ranimex, pepsid duo tms.) Mikäli yskä helpottaa näillä konsteilla ja vielä palaa kun konstit on lopetettu, kehtaa oman diagnoosin esittää jo lääkärillekin. http://www.kolumbus.fi/hans/m100f.htm


    • Mulla on samalainen oireita.olen ollut 2viikoa fluenssa ja nyttea se kohta 3 viikkoa.on todella heikko oloa kokoajan ja korvasisällä kutina ja kurkku kipeä.olen käynyt lääkärissä se vain antoi sairasloma ei mtn erikoista ja nytte mulla on yski aika kova.kivaa kun aina kipeä oloa.ei pääse mihinkään.terveyskeskusta odotamaan 2 t ennen kuin mä pääsen hoittaja luonna.sairaalassa on kanssa pitkämatka mennä kestä 1t ja ei pääse nopeasti lääkäri.tunttu pitäs vain kärsiä tämä sairaus niin pitkän aika ollut.

    • huolestunut

      Itse olen yskinyt yli 4 kk, Minulla tulee yskän puuskia mitkä loppuu usien oksennukseen. Lääkärit ovat määränneet 2 antibioottikuuriea mitkä eivät ole auttaneet asiaan. Luulivat aluksi että minulla olisi keuhkoputkentulehdus, mutta ei ollut... Mikä on siis vikana?

    • Astmaatikko100

      Voisiko korttisonitabletit auttaa?

    • Hornankattila

      Itselläni oli monen vuoden ajan satunnaisesti suhteellisen pitkiä aikoja yskä joka päättyi jopa oksentamiseen erittäin voimakkaaseen liman tuottoon nyt olen siitä päässyt kun olen käyttänyt kuusenpihka öljyä suoraan kielen takaosaan maistuu pahalle mutta toimii

    • yksiksetkoyskiskelet

      Mykoplasma
      http://www.raikasweb.com/mykoplasma#comment-170308
      http://professorinajatuksia.blogspot.fi/2010/12/mykoplasma.html
      Musta valkosipuli voi myös aiheuttaa

    • Anonyymi

      Hei! Jos tämä auttaisi edes yhtä yskijää :) Minulla pitkittynyt yskä oli maitoallergiaa. Se jotenkin keräsi aina limaa ja aiheutti myös poskiontelontulehduksia. Ei ole iso vaiva olla kuukausi ilman maitoa, jos haluaa testata.

    • Anonyymi

      Tämä supervanha ketju näköjään nousi, mutta jos ihmisillä nyt pitkittyneitä pahoja yskiä ja hengenahdistusta, kannattaa pyytää verikokeet hinkuyskän varalta. On yleistynyt voimakkaasti, kun ihmiset Keski-Euroopasta liikkuvat tänne, heitä ei siellä rokoteta.

      Itselläni nyt 5 viikkoa aivan järkyttävää tautia takana. Tauti sekoitetaan astmaan usein, koska oireet samankaltaisia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe