Suomen historian suurin katastrofi

SergeiM

Mikä on Suomen historian suurin katastrofi?

Itse nostan esille kaksi asiaa.

- 30-vuotinen sota
- Suuret kuolonvuodet.

1600-luvulla Ruotsi nousi suurvaltakautensa mahtavimpaan asemaan ns. 30-vuotisen sodan ansiosta, jonka aikana Ruotsi valtasi laajoja alueita mm. Keski-Euroopasta, Baltiasta ja Venäjältä. Ruotsi toi valloittamiensa alueiden ryöstösaaliin kotimaahansa ja tavallaan tuo ryöstösaalis oli Ruotsin myöhemmän hyvinvoinnin ja rikkauden yksi perusta.

Mitä sota merkitsi Suomelle? Suomalaisista koottiin hakkapeliittojen nimellä tunnettuja joukko-osastoja. Sodan aikana suomalaisia tuhoutui taisteluissa jopa kokonaisia ikäluokkia. Suomelle sota merkitsi väkiluvun negatiivista kehitystä, työvoiman puutetta, raskasta verotusta, köyhyyttä ja kurjuutta. Mitä merkitsee maalle se, että siltä viedään 30 vuoden ajan paras miesaines muille maille tapatettavaksi?

Toinen valintani on 1600-luvun viimeiselle vuosikymmenelle sattuneet suuret kuolonvuodet, jotka korjasivat haudan lepoon arviolta jopa kolmanneksen Suomen kansasta. 1600-luvun loppuun osunut erityisen kylmä ajanjakso (minijääkausi) koetteli erityisen kovasti Suomea. Halla ja kylmät sateet pilasivat sadon useana vuotena peräkkäin. Ruotsin aitat olivat täynnä viljaa, mutta Suomen nälkään kuolevalle kansalle sitä ei annettu. Terva kyllä kulki toisinpäin Pohjanlahden yli Ruotsiin.

On arvioitu, että ilman suuria kuolonvuosia Suomen väkiluku olisi tänään jopa 7-8 miljoonan tietämissä.

Molemmat valintani osuivat samalle vuosisadalla, 1600-luvulle. Tuota vuosisataa voitaneenkin pitää Suomen historian mustimpana.

37

4530

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nbnm

      turhat sodat verottivat Suomalaisia koko 1700 luvun myös Iso-viha ja Pikku-viha jolloin koko maa oli miehitetty. Pommerin sota oli täysin turha Suomalaisten kannalta. Ruotsin sotahistoria käytännössä loppuu Suomen sotaan 1808-1809 kun luovuttivat Suomen alueen Venäjälle. Seuraava sota olisi ollut Ruotsin loppu, joten sota into lopahti. Suomen siirtyminen Venäjän hallintaan oli Suomen kannalta onnekas ratkaisu saatiin yli sata vuotta kestävä rauha.

      • kanssa ihan

        samaa mieltä.

        Olenkin aina sanonut, että mikään maa ja kansa ei ole tehnyt Suomelle niin paljon pahaa kuin Ruotsi.

        Ruotsalaiset vaan ovat olleet mahdottoman taitavia pelureita. Ovat laittaneet suomalaiset ja venäläiset sotimaan keskenään ja hävittämään toistensa maita.

        Vähintään puolet Ruotsin nykyisestä rikkaudesta on suomalaisten ansiota. Suomalaisten sotilaitten eri sotakentiltä Ruotsiin tuomaa ryöstösaalista.


    • trolli iskee

      taas. Tämä Venäjän ihailija keksii, mitä tahansa, että hänen ihannemaataan ei syytettäisi mistään koskaan.

      Suurin katasrofi, mita Suomelle on sattunut, on olla ja elää tämän itäisen täivaltion naapurissa.

      • sitroen.

        että ruåtsi on aiheuttanut Suomelle aina niin suurta vahinkoa, kuin vain on millään pystynyt. Sama jatkuu vieläkin mm hyväksikäyttämällä Suomen poliitikkojen uskomatonta typeryyttä. Parhaana esimerkkinä pakkoruåtsi ja siihen johtaneet tapahtumat Johannes Virolaisen mistään piittaamattoman vallanhimon takia.


      • Suomelle on

        sattunut, on se kun täällä kulkee sinunlaisiasi tolloja.


    • Suomi?

      Suomi itsenäistyi 1917 joulukuussa. Sitä ennen Suomea ei ollut itsenäisenä olemassa.

      Vuodet 1941 - 1944 olivat lähes katastrofi Suomelle. Liityttiin maailmanhistorian pahimman despootin rinnalle taistelemaan. Onneksi hävisimme ja Stalin suhtautui meihin myötämielisesti.

      • suomi poika

        Luulen että aloittaja tarkoittaakin suomen kansaa, Suomen valtio on sen verran nuori ettei sen historiaan kovin monta sortokautta sovi.


    • karjalaismies

      Nähtävästi tunnet pohjoismaiden historiaa jokseenkin pinnallisesti:

      30-vuotinen sota ei välittömästi koskettanut Suomea, eivät myöskään Kaarle X:n sodat koska ne käytiin pääosin nykyisen Saksan, Tanskan ja Puolan alueilla.

      Sen sijaan oikeastaan vasta RUPTUURISODASTA 1655-58 alkoivat ruotsalaisten suomalaisiin kansoihin ja niiden kulttuurin kohdistavat vainot ja hävitys!

      Valitettavasti, myös Suomessa ruotsalaisen historiankirjoituksen takia tunnetaan huonosti oman maan historiaa: Suomen historia on alistettu Ruotsin historialle; Suomella ei ole omaa historiaa.

      Vuosien 1696-97 "nälänhätä" oli tietysti Suomelle valtava väestöllinen katastrofi, mutta se ei ollut varsinaisesti ilmastollisista syistä johtuva, vaan osaltaan myös seurausta juuri noista suomalaikansojen vainoista.

      Seuraavana vuonna 1698 Ruotsin valtaistuimelle nousi sotahullu ja sairas Kaarle XII, joka soti käytännöllisesti katsoen koko elämänsä vuoteen 1918 saakka, jolloin ilmeisesti omat ampuivat hänet Norjan sotaretkellä.

      Kaarle XII "Hullun" aloittama Suuri Pohjansota ensin Tanskaa sitten Puolaa, Liettuaa ja Kuurinmaata ja lopulta Venäjää vastaan merkitse myös Suomen historiassa valtavaa katastrofia:

      Suuren Pohjansota tunnetaan Suomen historiassa Ison Vihan aikana. Arvioidaan, että jopa kymmenet tuhannet ruotsalaiset virkamiehet pakenivat Suomesta ryöstetyn omaisuuden kanssa Ruotsiin jättäen jälkeensä kansan ilman karjaa tai siemenviljaa ...

      Pohjan sota ja Iso Viha eivät kuitenkaan merkinneet nykyisen Suomen alueella väestöllistä katastrofia - päinvastoin ns. Ison Vihan vuosina 1700 - 21 alueen väestö kasvoi tasaisesti. Iso Viha onkin ruotsalaisen, ns. freudenthalilaisen historiankirjoituksen synnyttämä myytti!

      - Siis, uskoisin, että juuri tuo RUPTUURISOTA ja sen seuraukset merkitsivät nykyisen Suomen alueen väestölle sen historian suurinta katastrofia.

      • Anonyymi

        Kaarle XII ei aloittanut yhtään sotaa eikä hyökännyt yhteenkään maahan, joka ei ollut ensin hyökännyt Ruotsia vastaan tai julistanut sille sotaa.


    • Pietarin kaupungin perustam...

      Voisi olla kolmantena. Pietarin piti olla ikkuna länteen mutta siitä tuli Stalinille ja hänen seuraajilleen tekosyy, joka on tänäkin päivänä voimassa.

      • täti

        "Pietarin kaupungin perustam ... siitä tuli
        Stalinille ja hänen seuraajilleen tekosyy .. "

        Onko tämän pullamössösukupolven historiallinen
        tietämys, ymmärtäminen ja mikä pahinta -
        looginen päättelykyky todella tätä tasoa?

        Jos olisin setä niin vetäisin jokaista vastaan
        tulevaa muksua ensin turpaan ja siten vasta
        kysyisin ..


    • Vaka Vanha

      Suomen oman historian kannalta suurin katastrofi oli vuosi 1249, silloin Birger jaarli alisti Suomen Ruotsin valtaan ja oma valtiollinen kehitys pysähtyi siihen yli 700 vuodeksi.

      Väestöllisesti 1860-70 lukujen väliset nälkävuodet on olleet yksi pahimmista, silloin Suomalaisista kuoli nälkään noin 8 %:tia ja yli 10 %:tia muutti ulkomaille ...
      Tosin 1500 luvun mustasurma oli väestöllisesti pahempi, mutta todennäköisesti ei koskenut ihan koko väestöä harvaanasutussa maassa.

      Se mitä Suomalaisia on kuollut sodissa on pikkujuttu noihin lukuihin verrattuna.

    • Puolueeton ajattelija

      Kyllä kait Suomen suurin munaus oli 20- ja 30 luku. Suomessa oli vallalla suuntaus, joka avoimesti halveksi kaikkea idästä tulevaa tai siellä olevaa. Samanaikaisesti ihannoitiin USA:ta, Saksaa, Englantia yn ns läntisiä suurvaltoja. Ruotsin kanssa kärhämöitiin kielestä ja Ahvenenmaasta.

      Lukuisat suoraan NL:ää vastaan suunnatut konkreettiset toimet (Mäkiluodon rakentaminen yhdessä Viron kanssa, Saksan sukellusveneet ja panssarilaivat, Ruotsalais-suomalaiset neuvottelut idän sotatoimista yms) aiheuttivat epälupottamuksellisten suhteiden kauden Suomen suhteissa itään. Samaa epäluottamista vahvisti Suomessa noudatettu yleinen asennoituminen.

      Kun Stalin lähetti 1938 (ennen Ribbentrob- Molotov-sopimusta) erikoislähettiläänsä neuvottelemaan, ei Suomen hallitus korviaan lotkauttanut, kertoi vain luottavansa kansainliittoon. Tämä oli silloista asennoitumista naapurissa olevaan suurvaltaan.

      Kuitenkin myöhemmin kansalle kerrottiin ja kerrotaan edelleenkin tarua siitä, kuinka väärin NL teki hyökätessään aiheetta Suomeen loka-marraskuussa 1939. Katsotaan, että tämä oli aikamääre, josta erimielisyydet alkoivat. Aiemmin kaikki oli ehdottoman hyvin.

      • Ei Neuvostoliitonkaan asenne Suomea kohtaan, varsinkaan 30-luvulla, ollut juurikaan omiaan luottamuksen kasvattamiseen sinnepäin.


    • katastrofi!

      Vuosien 1696-97 nälänhätä tuhosi kolmenneksen
      silloisen Suomen alueen väestöstä.

      Ainakin suhteellisesti noiden vuosien nälänhätä
      oli Suomen suurin kaikkien aikojen katastrofi.

    • suurempi

      suurin? ei tule unohtaa myöskään nuijasotaa ja sen aiheuttamaa tuhoa - 3000 talonpoikaa sai surmansa! (suomalaisia tuolloin vajaat 350000).

      ja mitä tulee asukasluvun kasvuun, 1700-luvulla tehdyt uudistukset vasta mahdollistivat väestön kasvun: isojako, kapitalismi, torpparilaki, tilojen jakaminen, naimaehto, väestökirjanpito, uudisasutus...

    • ehdokas ...

      Joka päivä kuolee koululuokallinen suomalaislapsia väkivaltaisesti. Sanoisin, että se on melko suuri katastrofi.

      • omasta puolestaan

      • ovat

      • mäkin tänään
        ovat kirjoitti:

        julmia. Tuokin pienokainen on jo sitten taivaassa, sillä jokaisella on oma enkelinsä, joka noutaa nekin luokseen, joita ei tänne maanpäälle huolita. Lapset ovat Jeesukselle rakkaita.

        leikkasin hiukset ja varpaankynnet. Vahinko kun en ottanut lähikuvaa niistä ja postittanut tänne...


    • leiriläinen

      ..suurin katastrofi on se että on sallittu tämmöisten keskustelupalstojen synty joissa väki saa mellastaa erilaisien nimimerkkien takaa mitä ihmeellisimpien juttujensa kanssa....vailla mitään vastuuta kirjoittelemisistaan.

      • kopioi ja liitä

        Eittämättä suurin katastrofi tällä palstalla on kun joku erehtyi opettamaan tälle sietämättömälle häirikölle, joka aiemmin käytti rekisteröimätöntä nimimerkkiä "copypaste", mutta nyttemmin on luopunut sen käytöstä ilemisesti pelätessään paljastuvansa tai saavansa bänniä, kuinka tietokonetta käytetään. Nykyisin hän ei käytä nimimerkkiä, mutta hänet tunnistaa pistämättömästä tyylistään.
        Tyyppi on kirjoittanut, tai kopioinut jostain, megatavukaupalla provokatiivista tekstiä ainakin seuraavista aiheista:
        - suomenruotsalaiset
        - kesän -44 taistelut
        - pohjalaiset
        - jatkakaa listaa jotka muistatte

        Koitetaanpa profiloida tyyppi?
        - Minkä ikäinen hän on? Itse veikkaisin noin 50 v.
        - Hän väittää lukeneensa paljon ja tietopohjaa näyttäisi löytyvänkin melkoisesti. Tulkinnat ovat vaan aina oman pään mukaisia.
        - Mistä moinen viha suomenruotsalaisia vastaan? Jotkut viestit ovat hyvin lähellä kiihotusta kansanryhmää vastaan.
        - Mistä moinen viha ja iva pohjalaisia vastaan?
        - Mistä moinen pilkallisuus ja historian vääristely rynnäkkötykkipataljoonaa kohtaan?
        - Ainakin voisi päätellä että tämän tyypin elämän suurin trauma on siinä että sodan aikana ylipäällikkönä oli suomenruotsalainen Mannerheim joka selviytyi hommasta kohtuullisesti ja ansaitsi koko kansan kunnioituksen.
        - Lopuksi täytyy ihmetellä kuinka kamalaa mahtaa olla sellaisen ihmisen elämä jolla on noin kauheita traumoja. Oikein käy sääliksi.


      • apua?
        kopioi ja liitä kirjoitti:

        Eittämättä suurin katastrofi tällä palstalla on kun joku erehtyi opettamaan tälle sietämättömälle häirikölle, joka aiemmin käytti rekisteröimätöntä nimimerkkiä "copypaste", mutta nyttemmin on luopunut sen käytöstä ilemisesti pelätessään paljastuvansa tai saavansa bänniä, kuinka tietokonetta käytetään. Nykyisin hän ei käytä nimimerkkiä, mutta hänet tunnistaa pistämättömästä tyylistään.
        Tyyppi on kirjoittanut, tai kopioinut jostain, megatavukaupalla provokatiivista tekstiä ainakin seuraavista aiheista:
        - suomenruotsalaiset
        - kesän -44 taistelut
        - pohjalaiset
        - jatkakaa listaa jotka muistatte

        Koitetaanpa profiloida tyyppi?
        - Minkä ikäinen hän on? Itse veikkaisin noin 50 v.
        - Hän väittää lukeneensa paljon ja tietopohjaa näyttäisi löytyvänkin melkoisesti. Tulkinnat ovat vaan aina oman pään mukaisia.
        - Mistä moinen viha suomenruotsalaisia vastaan? Jotkut viestit ovat hyvin lähellä kiihotusta kansanryhmää vastaan.
        - Mistä moinen viha ja iva pohjalaisia vastaan?
        - Mistä moinen pilkallisuus ja historian vääristely rynnäkkötykkipataljoonaa kohtaan?
        - Ainakin voisi päätellä että tämän tyypin elämän suurin trauma on siinä että sodan aikana ylipäällikkönä oli suomenruotsalainen Mannerheim joka selviytyi hommasta kohtuullisesti ja ansaitsi koko kansan kunnioituksen.
        - Lopuksi täytyy ihmetellä kuinka kamalaa mahtaa olla sellaisen ihmisen elämä jolla on noin kauheita traumoja. Oikein käy sääliksi.

        besserwisser on alkanut kiinnostaa minuakin.
        Löytyisikähän täältä apua?

        www.sedis.blogspot.com/2005/02/besserwisser.html


      • ..kohdattu..
        kopioi ja liitä kirjoitti:

        Eittämättä suurin katastrofi tällä palstalla on kun joku erehtyi opettamaan tälle sietämättömälle häirikölle, joka aiemmin käytti rekisteröimätöntä nimimerkkiä "copypaste", mutta nyttemmin on luopunut sen käytöstä ilemisesti pelätessään paljastuvansa tai saavansa bänniä, kuinka tietokonetta käytetään. Nykyisin hän ei käytä nimimerkkiä, mutta hänet tunnistaa pistämättömästä tyylistään.
        Tyyppi on kirjoittanut, tai kopioinut jostain, megatavukaupalla provokatiivista tekstiä ainakin seuraavista aiheista:
        - suomenruotsalaiset
        - kesän -44 taistelut
        - pohjalaiset
        - jatkakaa listaa jotka muistatte

        Koitetaanpa profiloida tyyppi?
        - Minkä ikäinen hän on? Itse veikkaisin noin 50 v.
        - Hän väittää lukeneensa paljon ja tietopohjaa näyttäisi löytyvänkin melkoisesti. Tulkinnat ovat vaan aina oman pään mukaisia.
        - Mistä moinen viha suomenruotsalaisia vastaan? Jotkut viestit ovat hyvin lähellä kiihotusta kansanryhmää vastaan.
        - Mistä moinen viha ja iva pohjalaisia vastaan?
        - Mistä moinen pilkallisuus ja historian vääristely rynnäkkötykkipataljoonaa kohtaan?
        - Ainakin voisi päätellä että tämän tyypin elämän suurin trauma on siinä että sodan aikana ylipäällikkönä oli suomenruotsalainen Mannerheim joka selviytyi hommasta kohtuullisesti ja ansaitsi koko kansan kunnioituksen.
        - Lopuksi täytyy ihmetellä kuinka kamalaa mahtaa olla sellaisen ihmisen elämä jolla on noin kauheita traumoja. Oikein käy sääliksi.

        ..on tämä tyyppi. Mahtaa se olla vaikeaa olla niin oikeassa että meinaa ihan tikahtua siihen oikeassa olemiseensa....harmi sinänsä...kun tyypillä olisi ihan oikeasti paljonkin asiaa jaeltavana meille osattomille...


    • Anonyymi

      Ruotsin valta on kokonaisuutena ollut Suomen kansan suurin katastrofi kautta aikain. Niin paljon se tuhosi suomalaisia.

      • Anonyymi

        Ruotsin vallan aikana suomalaisten määrä kasvoi alle sadasta tuhannesta yli miljoonaan.


    • Anonyymi

      Pahin aika 100 vuoteen on valkoisen vallan fasistis-mannerheimiläinen aika. Henki oli silloin kovin löysässä ja koko kansa roikkui löysässä hirressä.

      • Anonyymi

        Mannerheimin ansiosta Suomi selviytyi maailmanhistorian suurimmasta sodasta Euroopan pienimmin siviilitappion ja oli ainoa Manner-Euroopan sodankävijä, jonka ydinalue säästyi suurilta sotatuhoilta ja miehitykseltä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mannerheimin ansiosta Suomi selviytyi maailmanhistorian suurimmasta sodasta Euroopan pienimmin siviilitappion ja oli ainoa Manner-Euroopan sodankävijä, jonka ydinalue säästyi suurilta sotatuhoilta ja miehitykseltä.

        Suomi selvisi syrjäisen sijaintinsa ansiosta vaikka valkoherrat tekivät kaikkensa, että ei selviäisi.


    • Anonyymi

      Autonomian aika 1809-1917 oli siihenastisen historiamme parasta aikaa. Ruotsin ajan hirvittävyydet olivat vain kaukainen paha uni vaikka ruåttinkielinen eliittimme yrittikin rakennella niistä vuosisadoista jotain myyttistä sankaruusaikaa 30-vuotisen sodan muistoineen alkaen Breitenfeltin taistelusta.

      1917 Suomi ajautui takaisin mielipdevainojen ja ahdistusten aikoihin joista eroonpääsemiseksi tarvittiin kaksi hävittyä sotaa. Pientä vapauden tuulta alkoi huminoida jo 1940 ns. Tammikuun kihlauksesta kun valkoiset tunsivat tarvetta alkaa lipomaan työväkeä kaiken varalta, etteivät Stalinin kelkkaan menisi.

      • Anonyymi

        " etteivät Stalinin kelkkaan menisi."

        Sitä pelkoa tuskin olisi ollut ilman kihlajaisiakaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        " etteivät Stalinin kelkkaan menisi."

        Sitä pelkoa tuskin olisi ollut ilman kihlajaisiakaan.

        Ei porvari voinut olla varma KOKO työväestä. Sen takia punikkien lapsia ei aluksi sotaan huolittukaan kun pelättiin, että jos vaihtavat puolta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei porvari voinut olla varma KOKO työväestä. Sen takia punikkien lapsia ei aluksi sotaan huolittukaan kun pelättiin, että jos vaihtavat puolta.

        Ei ollut tälläistä jaottelua.

        Noin 500 kommunistia suljettiin turvasäilöön.
        Jatkossa pääosa heistäkin määrättiin työpalveluun.


    • Anonyymi

      Nykyaika Eu ryöstää kaikki ja sitten nollataan kaikki pankeille. Kansakunta vaihdetaan afrikkalaisiin

      • Anonyymi

        EU ei puutu jäsenmaiden talousasioihin muuten kuin tukemalla heikompia.


    • Anonyymi

      Kamalin yhtäjaksoinen aika on ollut 1690-luvun loppupuolen kuolinvuodet ja 1700 vuonna alkanut Suuri Pohjansota ja välittömästi seurannut Iso Viha. Vaikea kuvitella ihmisten kärsimysiä tuona aikana. Koko tämänkin ajan Suomi oli antavana osapuolena Ruotsiin päin.

    • Anonyymi

      Eu ja se että emme anoneet natoon silloin hyvän sään aikana.

    Ketjusta on poistettu 28 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      391
      3981
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      217
      1972
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1480
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      154
      1330
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      991
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      60
      970
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      122
      920
    8. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      913
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      878
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      869
    Aihe