POLIISI POLIISI POLIISI

Twai Van Zek II

Ehdokkaiden poliisiasenteet



Helsingin Sanomien vaalikoneessa on seuraava kysymys:

"Mitä mieltä olette seuraavasta väittämästä: Poliisin valtuuksia tulisi lisätä rikollisuuden torjumiseksi ja yleisen turvallisuuden lisäämiseksi."

Kysymyksen painoarvoa voi lisätä ( ) tai vähentää (-). Vaihtoehdot ovat seuraavat:

1) Täysin samaa mieltä.
2) Jokseenkin samaa mieltä.
3) Jokseenkin eri mieltä.
4) Täysin eri mieltä.


Millaisia ehdokkaita vaalikone löysi, kun vaihtohdoksi valittiin tehostetulla ( ) painoarvolla täysin samaa mietä tai täysin eri mieltä olevia. Tässä tulokset sekä ehdokkaiden kommentteja vaalikoneesta kopioituna. Ehdokkaat on esitetty vaalikoneen antamassa järjestyksessä.




1. Poliisin valtuuksien lisäämistä vastustaneet



Helsinki


Mikko Rauhala, LIB
Yleistä turvallisuutta palvelisi parhaiten poliisien määrän lisääminen; valtuudet ovat ihan hyvät näin, ja lisäykset olisivat ongelmallisia kansalaisoikeuksien kannalta.


Anna Tammisto, VAS
Rikollisuutta torjutaan ja yleistä turvallisuutta lisätään parhaiten nostamalla köyhimpien toimeentuloa, parantamalla sosiaalipalveluja ja mielenterveyden hoitoa sekä vahvistamalla nuorten itsetuntoa ja mahdollisuuksia harrastaa. Poliisin valtuuksia ei voi lisätä loputtomasti koska mahdollisten valtuuksien väärinkäytösten riski kasvaa silloin koko ajan. Orwellilaisessa maailmassa voi olla turvallista mutta pelon ilmapiiri ja tarkkailun alla oleminen ei lisää hyvinvointia.


Leena Romppainen, LIB
Nykyvaltuuksillakin päästään jo pitkälle. Oleellisempaa olisi saada lisää poliiseja ihmisten ilmoille, tämä lisäisi ihmisten turvallisuuden tunnetta merkittävästi.




Uusimaa


Heikki Saraste, KA
Paras tapa lisätä yleistä turvallisuutta olisi vähentää poliiseja ja poliisin valtuuksia. Yhteiskunnassa, jossa vuosittain säädetään yli 2500 uutta lakipykälää, turvallisuus itsessään on suurin uhka ihmisten turvallisuudelle.


Kirsi Pihlaja, VAS
Sosiaalisiin ongelmiin ja rikollisuuteen pitää puuttua sosiaalipolitiikalla ei kriminaalipolitiikka ei ole ainoa keino rikollisuuden torjumisessa. Pitää puuttua syihin, ei seurauksiin. Turvattomuus syntyy eriarvoisuudesta ja köyhyydestä, ei kontrollin puutteesta.


Jaakko Siivonen, LIB
Poliisilla on jo liikaa valtuuksia joissakin asioissa.




Varsinais-Suomi


Ilkkka Kantola, SDP
Poliisin valtuuksia on lisätty viima vuosina merkittävästi. Turvallisuutta voidaan lisätä poliisien lukmääräää lisäämällä.


Nana Korpelainen, VAS
Poliisin laajemmat valtuudet ovat uhka viattomien kansalaisten oikeuksille. Poliisi tarvitsee riittävät voimavarat, mutta ei lisää valtuuksia. Uhkien paisuttelu ei ole järkevää. Uhkamme ovat onneksi melkolailla rajalliset, kotimaiset ja hallittavissa.


Riitta Karjalainen, KESK
Suomen tulisi tukea aktiivista toimintaa sekä kansainvälistä yhteistyötä terrorismin ja rikollisuuden torjumiseksi, maailmalla liikkuvien suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi sekä muiden rajat ylittävien turvallisuusongelmien minimoimiseksi.




Satakunta


Petra Erkkilä, VAS
Paras keino lisätä yleistä turvallisuutta on eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäminen.


Aapo Toivanen, SKP
Olisi puututtava niihin ongelmiin, jotka työllistävät poliisia. Monet rikokset johtuvat pahoinvointiyhteiskunnasta, joka on eriarvoistanut ihmiset ja ajanut monet ahdinkoon.


Jari Pajukoski, VAS
---




Häme


Pari Ranki, SKP
---


Tarja Filatov, SDP
Turvallisuus ei lähde poliisista vaan sosiaalisesta osallisuudesta. Valtuudet ovat riittävät. Rikollisuuden torjunnan varjolla eio saa kaventaa ihmisoikeuksia


Hannu Salminen, SKP
---




Pirkanmaa


Tommi Korhonen, LIB
Poliisin valvonta- ja pakkokeino-oikeuksia voidaan säätää, ja vastauksesta poiketen voin olla _harkitun_ ja _kohdistetun_ valtuutuksen kannallakin. Mutta tällä hetkellä yhteiskunta on muuttumassa isoveli-valvontayhteiskunnaksi jossa moraalisesti sallitut pienet poikkeamat muuttuvat havaittaviksi ja kytättäviksi asioiksi. Yhteiskunnan *ei* ole tarkoitus olla vain moralisoiva rajoitusyhteiskunta, vaan sen pitää olla viitekehystö jossa kaikki voivat elää. EI tarpeettomalle valvonnalle!


Atanas Aleksovski, SDP
Ei Suomesta poliisivaltiota!


Ozzi Järvinen, LIB
Poliisille on taattava riittävät resurssit erityisesti rikosten selvittämiseen. Poliisi ei kuitenkaan saisi turhaan loukata yksilönvapautta tai yksityisyyttä. Aina kun poliisi rajoittaa kansalaisten vapautta on selvästi oltava osoitettavissa, että se tapahtuu rikoksen estämiseksi tai syyllisen rankaisemiseksi. Tällöin rajoitusten on kuitenkin oltava kohtuullisessa suhteessa uhkaan tai rikokseen.




Kymi


Hanna-Kaisa Lähde-Summanen, VIHR
Poliisien lisäresurssit tulisi kohdentaa maakuntiin ja lähipoliisitoimintaan, eikä terrorismin torjuntaan ja Keskusrikospoliisiin. Suomi ei ole kansainvälisen terrorismin uhkamaa, joten lisävaltuuksia ei tarvita. Tämän hetkiset valtuudet tutkinnassa ja rikoksen torjunnassa ovat riittäviä.


Tiina Rosberg, VIHR
En kannata poliisin valtuuksien lisäämistä. Sen sijaan kannatan lähipoliisien määrän lisäämistä niin yleisen turvallisuuden kuin myös turvallisuuden tunteen lisäämiseksi.


Galina Punkkinen, VIHR
Turvallisuus lisääntyy paremmin paikallispoliisin toimin kuin valtuuksia lisäämällä. Yhteiskunnan tasapainon tavoittelu on tärkeämpi turvallisuuden tae kuin eriarvoisuuden ja vallan lisääminen. Näemme kehitysmaissa miten rikkaat joutuvat eristäytymään ja mekin varastaisimme, kun vatsa ja suu olisi nälästä kuivumassa.




Etelä-Savo


Jani Poimala, SKP
Poliisilla on jo nyt liikaa valtuuksia kansalaisyhteiskunnan etujen vastaisesti. Suojelupoliisi on saatava demokraattiseen valvontaan!


Pertti Oksa, KOK
Yleinen turvallisuuden tunne on tärkeä ja monet ihmiset kokevat turvattomuutta em. asioista johtuen.Järjestäytyneen rikollisuuden kasvu on jatkuvaa ja on pystyttävä tekemään asialle nopeasti jotain.


Ilkka Tillanen, VAS
Turvallisuutta ei luoda ihmisoikeuksia polkemalla.


Aura Tamminen, VAS
Parhaiten turvallisuutta lisätään mahdollistamalla kaikille hyvät ja turvalliset olot, sosiaalipoliittisin- ei kriminaalipoliittisin keinoin. Poliisin resursseja voisi myös hyödyntää tehokkaammin keskittymällä oikeisiin rikoksiin, kuten esimerkiksi seksuaalirikosten selvittämiseen, eikä tuhlata aikaa katutaiteilijoiden tai mieltään osoittavien nuorten jahtaamiseen.




Pohjois-Savo


Anne Ruuskanen, SKP
Pitäisi rakentaa yhteiskuntaa sellaiseksi,että rikokset vähenevät ja toisaalta poliiseja pitäisi palkata lisää. Määrärahojen niukkuus haittaa poliisien toimintatehokkuutta enemmän kuin valtuuksien puute.Emme tarvitse pientä joukkoa ylityöllistettyjä , stressaantuneita ja ärsyyntyneitä,mutta suuremmin valtuuksin höyryäviä pampunheiluttajia,vaan rehtejä ,työhönsä tyytyväisiä ja hyvinkoulutettuja yhteiskunnan palvelijoita,joiden palkkataso vastaa tehtävien vaativuutta.


Väinö Pietikäinen, STP
Kysymys ei ole valtuuksien lisäämisestä, vaan suuntaamisesta. Nykyisin poliisi ei suojele juurikaan tavallisia kansalaisia. Eli kuten Matti Jurva aikoinaan sanoi:"Poliisilla ja rahalla on se ominaisuus, että kumpaakaan ei ole silloin saatavilla kun sitä kipeimmin tarvitaan".


Taisto Olavi Kaukonen, SKP
Poliisilla on täysin riittävät valtuudet ylläpitää sisäistä turvallisuutta.




Pohjois-Karjala


Eero Katajisto, VIHR
Poliisien määrää pitäisi lisätä ja karsia valtuuksien väärinkäyttäjät ja suoranaiset rikolliset poliisit pois.


Ville Elonheimo, VIHR
Yleisen turvallisuuden lisäämiseksi tarvitaan hyvää yhteiskuntapolitiikkaa. Poliisi voisi tuomioistuimilta luvan hankkimalla käyttää nykyisiä valtuuksiaan, kyllä ne riittävät.


Pauliina Kainulainen, VIHR
Suomi säilyy suhteellisen turvallisena maana parhaiten sitä tietä että pidetään hyvinvointiyhteiskunnan keinoin huolta myös kaikkein haavoittuvimmista yhteiskunnan jäsenistä.




Vaasa


Heikki Kallio, VIHR
Rikollisuus muuttuu sitä kovemmaksi, mitä kovempia keinoja käytämme. Poliisin valtuuksia on jo nostettu liikaa.


Alpo Ylitalo, PS
Poliisin valtuuksia on lisätty aika-ajoin ja tuloksena on turvattomuuden lisäys.- Muutama vuosi sitten koulutettiin 1300 "pikapoliisia". Vartiointiliikkeiden mukana on tullut tuhansia vartioita. - Rikollisuuden lisäys pysäytetään koti-ja asennekasvatuksella. Ennen sanottiin: "Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee". Koulukielessäkin kohta joka toinen sana on vittu ja joka kolmas huora. Minun lapsuudessani niitä ei juuri kuultu. Meidän kasvattajien on aika katsoa omaa kuvaamme peilistä.


Teppo Smirnov, SKP
---



Keski-Suomi


Hannes Tuohiniitty, VIHR
Suomen suurin turvallisuusuhka on sisäministeri Rajamäen korvien välissä. Lähipoliisien määrää pitää lisätä ja sosiaalisia syitä turvattomuudelle poistaa ja ennaltaehkäistä.


Olli Santanen, SDP
Turvallisuus ei lisäänny vartiontiliikkeiden määrällä, vaan toimivalla yhteiskunnallisella keskustelulla.


Tapani Tarvainen, VIHR
Poliisin *resursseja* pitäisi lisätä, mutta ei valtuuksia.




Oulu


Lasse Rasinkangas, SKP
Rikollisuuden lisääntyminen on kulkenut aina käsi kädessä yhteiskunnallisten ongelmien kanssa. Kysymys kuuluukin, haluammeko ratkaista rikollisuuden ongelman lisäämällä poliisin oikeuksia käyttää esimerkiksi väkivaltaa vai haluammeko poistaa rikollisuutta aiheuttavat yhteiskunnalliset ongelmat?


Veikko Nousiainen, SKP
Kyllä poliisilla on riittävästi valtuuksia.


Dimitrios Mizaras
Sitä on jo jonkin verran tehty eikä ainakaan yleisen turvallisuuden vuoksi. Vaakalaudalla ovat kansalaisoikeudet. Kriisi ja eriarvoisuus koskee ennen muuta nuorisoa. Viime vuonna ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin nähtiin poliisin väkivaltaisia operaatioita Helsingin keskustassa. Tähtäimessä tälläkin osa-alueella ovat protestit, mielipiteen vapaa ilmaisu ja joukkoliikkeen vahvistuminen. Nuorisotyöttömyys on keskimääräistä korkeampi ja työsuhteet ovat nuorison omalla kielellä "paskatöitä". Väkivalta on ainoa lääke, mitä porvaristo pystyy tarjoamaan sairaalle yhteiskunnalleen. Poliisin oikeuksia vahvistetaan ja mielivaltaa katsotaan läpi sormien. Rappiovaiheessaan kapitalistinen valtio noudattaa osittain totalitaarisen yhteiskunnan menetelmiä. Protesti on kukistettava mellakkana, ennen kun se sellaiseksi muuttuu. Suomen poliisi käy siinä, Bushin tavoin, omaa ennalta ehkäisevää sotaansa. Kaikki se, mitä olemme nähneet on vain harjoittelua verrattuna poliisin toimintaan lähitulevaisuudessa. Vastuussa tästä tilanteesta on poliittinen eliitti kokonaisuudessaan. Poliisille on taattu erivapauksia, oikeutta soluttautua järjestöihin ja salakuunnella haluamiaan tahoja. Siinä poliisi saa käyttää vääriä asiakirjoja, tehdä valeostoja ja asettaa teknisiä laitteita salakuunnellakseen ihmisiä.




Lappi


Juha Tuhkala, Keskusta
Poliisilla on jo riittävät valtuudet. Rikollisuuden torjunta on muuten hoidettavissa nykysillä resursseilla ja viranomaisyhteistyöllä. Sisäisen turvallisuuden painottaminen ja keskustelu yhtälaajalaiseksi kuin keskustelut ulko- ja turvallisuuspoliitikassa.


Jari Kotimäki, VAS
HUi. En halua poliisivaltiota. En halua Suomesta pikkuamerikkaa. Poliisilla on riittävät keinot rikoksen torjuntaan. Jos järjestäytyneessä rikollisuudessa tarvitaan lisäkeinoja ne täytyy yksittäistapauksessa tapahtua vain tuomioistuimen luvalla. Poliisin resurssit kuntoon kun saadaan niin asia hyvä -Lapissa on vaan ihmeellinen keskittämisvimma tässäkin.


Arto Ahlakorpi, SKP
---





2. Poliisin valtuuksien lisäämistä kannattaneet



Helsinki


Antti Valpas, PS,

Poliisin tehtävä on turvata Suomen kansan sisäistä turvallisuutta ja yksityisomaisuutta. Valtiolla on näköjään varaa palkata satoja poliiseja EU-herrojen suojaksi, mutta ei omien kansalaistensa. EU vaatii avoimia rajoja matkustajille, siinä sivussa myös rikollisille. Tässä kuvassa on mielestäni jotain pahasti vialla.


Jussi Halla-aho, PS

Vihervasemmistolaisessa propagandassa poliisi nähdään vihollisena, joka rajoittaa kansalaisten vapauksia. Tosiasiassa poliisi on se viranomainen, joka suojelee tavallisia ihmisiä rikollisilta ja anarkialta.    


Ben Zyskowicz, KOK

Toisin kuin joskus väitetään, poliisin valtuuksien lisääminen yhdistettynä tehokkaaseen valtuuksien käytön kontrolliin, ei uhkaa meidän ihmisoikeuksia. Sen sijaan rosvot ja konnat uhkaavat. Viime vuosina annetut lisävaltuudet (mm. puhelinkuuntelu ja teletunnistetiedot) ovat olleet avainasemassa selvitettäessä törkeitä henki- ja huumerikoksia. Ilman näitä valtuuksia osa näistäkin roistoista kulkisi nyt vapaina miehinä.




Uusimaa


Antti Salonen, KESK
Kaikki toimenpiteet mitkä auttavat poliisia rikollisuuden torjumisessa ovat tarpeen. Kansainvälinen terrorismi ei kaihda mitään keinoja ja poliisin pitää olla hiukkasen edellä.


Pasi Salonen, PS
Olen huolestunut katuväkivallan yleistymisestä. Haluan säilyttää Suomen turvallisena maana.


Pekka Reinikainen, KD
Jos näin ei tehdä, virolais-venäläisen mafian ote Suomesta lisääntyy.    




Varsinais-Suomi


Esa Taberman, SIN
Yhdessä yhteiskuntajärjestelmän muutoksen ja oikeuslaitoksen demokratisoinnin kanssa asiasta saatavissa paras hyöty.


Pertti Hemmilä, KOK
---


Pauli Salminen, KOK
Rikollisten keinot ovat aina askeleen edellä. Poliisille voidaan lisätä oikeuksia valistuneesti.




Satakunta


Leea Hiltunen, KOK
---


Veli-Matti Anttila, KD
---


Rauno Vesivalo, SDP
Järki käyttöön, siis maalaisjärki. Kyllä järjestys ja turvallisuus pitää säilyttää ja ylläpitää.




Häme


Mika Penttilä, KESK (poliisi)
Kansainvälisen rikollisuuden ja terrorismin estämisessä salakuuntelu yms. voivat olla ainoita keinoja.


Hanna Hasala, KESK
Kun tarkoituksena on kitkeä rikollisuutta ja ennaltaehkäistä ongelmia sekä lisätä turvallisuutta, antaisin ehdottomasti poliiseille lisää valtuuksia tehdä työtään, jotta edellämainitut seikat olisi mahdollista saavuttaa.


Ossi Helander, KD
---




Pirkanmaa


Elina Kimpanpää, KESK
---


Arto Satonen, KOK
Poliisilla pitää olla keinoja vastata mm. uudenlaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.


Rauno Mäki, PS
Huumeet ja sitämyötä lisääntyvä rikollisuus lisääntyy joka vuosi myös suomessa.




Kymi


Tuula Karhula, KD
Turvallisuus on erittäin tärkeää.


Anssi Gröhn. PS
Pitääkö tätä edes perustella?


Jari Larikka, KOK
---




Etelä-Savo

Jari Leppä, KESK
Yleinen turvallisuus täytyy taata kaikkialla maassa. Koska rikollisuus on raaistunut ja ammattimaistunut, tähän täytyy viranomaisilla olla oikeus vastata.


Toni Auvinen, KESK
---


Jari Toroi, KOK
---




Pohjois-Savo


Erik Ongelin, KOK
---


Kirsi-Marja Suoranta, VAS
Rikolliset saavat muutenkin suhteellisen lieviä tuomioita. Se on aikamoinen epäkohta.


Varpu Puskala, KESK
Poliisikuria kaduilla ja yleisillä paikoilla tulisi lisätä. Kaikenlainen ilkivalta, pullojen särkeminen ja julkijuopottelu pitää saada vähemmäksi. Suurempien kaupunkien keskustoissa meno nykyään varsinkin kesällä on kaikkea muuta kuin sivistysvaltion kansalaisten toimintaa.




Pohjois-Karjala


Anu Niemi, KESK
Arjen turvattomuus rikollisuuden kasvamisen myötä on ahdistusta aiheuttava. Sotilaallista uhkaa suurempi turvallisuusuhka, siksi lisäisin valtuuksia.


Jaakko Hirvonen, KESK
Poliisien työ on entistä haastavampaa. Työn tehokkaan suorittamisen ja kansalaisten turvallisuuden takia valtuuksia on lisättävä.


Aulikki Sihvonen, KOK
---




Vaasa


Henrik Huhta, KOK
---


Harri Ojala, PS
---


Helena Lahtinen, KD
Poliisilla tulee olla riittävät resurssit ja toimintavaltuudet.




Keski-Suomi


Lauri Oinonen, KESK
Turvallisuus on tärkeä asia nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Poliisi toimii kansalaisten hyväksi ja sillä on oltava tässä työmahdollisuutensa.


Paavo Niiles, KD
---


Sami Tuominen, SDP
poliisien valtuuksia tulisi lisätä yleisen turvallisuuden nimissä.




Oulu


Jaana Sankilampi, PS
Rikollisuutta tulee torjua kaikin mahdollisin keinoin ja yleistä turvallisuutta on lisättävä. Poliiseja on palkattava nykyistä enemmän ja heille on annettava kaikki mahdolliset resurssit.


Seppo Räihä, SDP
---


Matti Turunen, KOK
Poliisi tekee arvokasta työtä turvallisuutemme eteen. Poliisille tulee myöntää sellaiset valtuudet, että he pystyvät tehokkaasti huolehtimaan tehtävistään.




Lappi


Rolf Sormo, PS
Käräjäoikeuden lautamiehenä eli tuomarin valan vannoneena maallikkotuomarina ole käräjäoikeuden istunnoissa päätynyt siihen, ettäpoliisin valtuuksia tulisi lisätä erityisesti huume-, paritus- ja talousrikollisuuden sekä ammattirikollisuuden torjunnassa. Myös arkipäivän turvallisuuden lisäämiseksi tarvitaan poliisilta näkyvämpää esillä oloa kansalaisten arkisten askareiden parissa.


Seija Säkkinen, KOK
---


Heikki Autto, KOK
Poliisille tulee mielestäni antaa nykyistä parempia työvälineitä järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan.

0

2179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

        Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
        Maailman menoa
        192
        1926
      2. Mietin sinua nainen

        Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
        Ikävä
        62
        1330
      3. Kyllä suoraan

        Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
        Ikävä
        58
        1073
      4. Voisitko nainen kertoa mulle

        Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
        Suhteet
        151
        978
      5. Haluan sinua mies

        Saat minut kuumaksi.
        Ikävä
        53
        964
      6. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

        Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
        Lapua
        81
        934
      7. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

        Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
        Ikävä
        54
        808
      8. Voitaisiinko harjoitella rakas

        Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
        Ikävä
        82
        790
      9. Ne alkaa aina yhdeltä

        jos mies et ole sattunut huomaamaan!
        Ikävä
        81
        739
      10. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

        Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
        Ikävä
        62
        704
      Aihe