"Verovapaus"eläkkeellä

ulkomailla asuessa???

Eli,siis kiinnostaa tietää onko toisilla muilla valtioilla samanlainen sopimus,kuin Espanjalla ja Suomella yksityissektorilla verotuksessa?Siis,jos asun eläkkeellä Espanjassa ja on residenssi,niin Suomen bruttoeläke on Espanjan nettoeläke vähennettynä sairausvakuutuamaksulla.Vai olisiko mitään edullista vastaavaa ulkomaata(lämmin)viettää eläkepäiviään muualla.Koska vaalikeskusteluja katsellessa taitaa käydä tulevaisuudessa niin,että, eläkeläisten elämä heikkenee,vaikka luvataan parannusta.Tämä asia oli luettavissa ehdokkaiden vastauksien"rivien"välistä!

16

1494

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Espanjassakin

      pitää veroa maksaa. Ei reidenssi vielä oikeuta maksamaan veroa Espanjaan.

    • - EU -

      Suomessa rajoitetusti verovelvollinen ja Espanjassa asuva maksaa Suomesta saamastaan eläkkeestä verot Espanjaan paikallsten taulukoiden mukaan.

      Voit hakea rajoitetusti verovelvolliseksi tuloa mikäli kaikki verotuksellisessa mielesä olevat kiinteät / oleelliset siteet Suomeen lakkaavat ja jotka tulee hakemuksessa osoittaa. Näin voit tulla Suomessa rajoitetusti verovelvolliseksi välittömästi muuttopäivästä lukien.

      Joidenkin kertoman mukaan Espanjassa ei peritä veroa työkyvyttömyyseläkkeestä. Asian todenperäisyyttä en itse ole selvittänyt / varmistanut.

      Suomen ja Ranskan välisen sopimuksen mukaan Suomessa rajoitetusti verovelvolinen maksaa Suomesta aamastaan eläkkeestä verot Ranskaan.

      Ps. Mitä tarkalleen ottaen tarkoitat ilmaisulla " verovapaus". Saattaa johtaa keskustelijoita / vastaajia harhaan.

      • oleva ei

        automaattisesti vapaudu veronmaksusta Espanjassa.
        Espanjan verottaja ratkaisee verovapauden tapaus tapaukselta.


      • - EU -
        oleva ei kirjoitti:

        automaattisesti vapaudu veronmaksusta Espanjassa.
        Espanjan verottaja ratkaisee verovapauden tapaus tapaukselta.

        Olisi kiinnostava kuulla / tietää millaiset ovat Epanjan verotajan ko. tapauksiin soveltamat kriteerit, joiden pohjalta päätös puolesta tai vastaan tehdään.

        Onko perustana mahdollisesti jonkin paikallisen tahon toteama / tarkistama invaliditeettiprosentti, esimerkiksi 80%, tai jotakin vastaavaa.


      • pääsyn kriteerit
        - EU - kirjoitti:

        Olisi kiinnostava kuulla / tietää millaiset ovat Epanjan verotajan ko. tapauksiin soveltamat kriteerit, joiden pohjalta päätös puolesta tai vastaan tehdään.

        Onko perustana mahdollisesti jonkin paikallisen tahon toteama / tarkistama invaliditeettiprosentti, esimerkiksi 80%, tai jotakin vastaavaa.

        ovat täällä kovemmat kuin Suomessa. Verovapauteen sovelletaan paikallisia kriteerejä.


      • Suomessa,
        pääsyn kriteerit kirjoitti:

        ovat täällä kovemmat kuin Suomessa. Verovapauteen sovelletaan paikallisia kriteerejä.

        valtion tai kunnan palveluksessa,verottaja on Suomi.
        Espanjan ja Suomen valtiot ovat tehneet tästä sopimuksen.Olen asunut monta talvea Espanjassa,mutta
        maksan korkean veroprosentin mukaan veroa Suomeen.Tämä on mielestäni suuri epäkohta EU:n aika-
        kaudella.Se lisää sitäpaitsi eriarvoisuutta meidän ulkomailla asuvien suomalaisten välillä.


    • desinger

      Olen asunut Ranskassa yli 40 vuotta. Saan Suomesta kansanelaketta
      110 euroa per kuukausi, josta ei mene veroa Suomessa.
      Pitaako se ilmoittaa Ranskan verovoranomaisille eli lisata minun
      takalaiseen elaketuloon josta maksan veroa ?

    • - EU -

      Soitto Centre des Impôts ja sen ulkomaan yksikköön, niin asa selviää. Mitä ilmeisemmin kansaneläke on veronalaista tuloa Ranskassa ja lisätään paikaliseen eläketuloon josta progressiivinen vero.

      F.Hollande rokottaa todella raskaalla kädellä veronmaksajia. Kun valtiontalous on vuosikymmeniä huonosti hoidettu, koetetaan sitä kolmatoida jatkuvilla veronkorotuksilla.

      Impôts 2013 : tout ce qui a changé:

      - http://droit-finances.commentcamarche.net/faq/20242-impots-2013-tout-ce-qui-a-change

      - http://www.boursorama.com/forum-impots-Fiscalite-1

      Vielä 70-luvun Ranskassa valtionvelka oli hyvin maltillista 20% tietämissä, mutta sittemmin olaan kiivetty jopa huimaan 90% vuoteen 2012 mennessä.

      "La France du président Valéry Giscard d'Estaing et du premier ministre Raymond Barre était peu endettée. En 1974, la France avait un taux de dette publique autour de 20 % du produit intérieur brut et ce taux est resté sensiblement le même tout au long du septennat du président Valéry Giscard d'Estaing."

      "Entre 2007 et 2011, le taux de la dette publique passe de 64 % à 87 %, soit une progression de 5 points par an, une progression moyenne supérieure à celle de la période 1991–1998. Un véritable "tsunami" financier qui fera mécaniquement grimper la dette à plus de 90 % en 2012."

      - http://www.lemonde.fr/idees/article/2011/11/30/le-jour-ou-la-dette-de-la-france-a-atteint-un-point-de-non-retour_1610866_3232.html

      Itse olen harkitsemassa seuraava kohdetta, joskin mieluusti edelleen EU-aluella vaikka muitakin vaihtoehtoja on ollut harkinnassa.

    • hyva maa

      aivan sama juttu kanadassa..suomi ei verota pienesta elakkeestani ,,[onneksi] mutta kanada verottaa,,tai ei verota ,kun tuloni on pienet,,enemman saan takaisin joka vuosi ,kun maksan veroa..koska loytyy vahennyksia,,,charitylle annetut ym..

      • - EU -

        Kanada on komea maa, joskin eläkeläisenä sinne muuttaminen ilman läheisiä perhesiteitä tai muita riittäviä siteitä taitanee olla liki mahdoton yhtälö.

        Samoin putoaisi EU-sairasturvan ulkopuolelle ja joutuisi ilmeisestikin turvautumaan kalliisiin vakuutuksiin.

        Kanadan maahanmuuttopolitiikka on hyvin selektiivinen ja siksi Kanadalla ei ole ollut saman asteisia murheita muuttajien kansssa kuin monissa muissa maissa.

        - http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/

        Ehkä keskeinen asia mikä Knadassa on miinksena, on sen todella kylmät talvet ja Eurooppaa ajatellen kaukainen sijainti, mikäli Eurooppa on muuttoa harkitsevalle tärkeä alue elämässä.


    • Portugalin ja Suomen välisen verosopimuksen perusteella työeläkeestäni peritään veroa vain Portugalissa. Kun Suomi ei vastaa sairauskuluistani, minulta ei peritä sairaanhoitomaksua.

    • - EU -

      "masseur" >> Kun Suomi ei vastaa sairauskuluistani, minulta ei peritä sairaanhoitomaksua.

      Näissä kommenteissa tulisi olla täsmällinen, sillä muutoin voi johtaa lukijoita harhaan.

      Pääsääntöisesti Suomesta eläkettä saavan sairaanhoitokuluista EU-maissa vastaa Suomi ja siksi sairanhoitomaksu peritään.

      Sitten saattanee olla joitakin poikkeusia, kuten eläkettä sekä Suomesta, että asuinmaastaan jne. jolloin mahdollisesti asuinmaa vastaa sairaanhoitokuluista ja antaa myös eurooppalaisen sairaanhoitokortinkin Suomen sijasta. Millä kriteereillä kahden eläkkeen tapauksessa maksumaa tulee valituksi, Suomi vs. asunmaa, siitä en ole tietoinen.

      Ainoa, joka ei suoranaisesti pidä paikkaansa, tai on vain osatotuus, on alimman linkin verottajan maininta kolmen vuoden jaksosta. Mikäli rajallisesti verovelvollisen kriteerit täyttyvät jo maastamuton hetkellä, niin voi eri hakemuksesta (tarvittavine liitteineen) hakea heti rajoitetusti verovelvolliseksi tuoloa ja se astuu voimaan heti muutosta.

      - - - ->

      "Vakituisesti toisessa EU-maassa asuvat eläkeläiset, jotka saavat eläkettä vain Suomesta, voivat saada sairaanhoitonsa toisessa maassa Suomen kustannuksella. Näin siis siitä huolimatta, etteivät henkilöt eivät muuttonsa jälkeen ole enää sairausvakuutettuja Suomessa."

      "Kun muutat ulkomaille, ilmoita muutostasi Kelaan lomakkeella Y39. Sillä voit pyytää myös lomakkeen E121 tai S1, joita tarvitset, kun rekisteröidyt asuinpaikkasi sairausvakuutuslaitoksessa. Pohjoismaissa et tarvitse lomakkeita rekisteröimistä varten."

      - http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/291007102429HS

      - - - ->

      Ulkomailla asuvat eläkeläiset

      "Vakituisesti toisessa EU-, Eta-maassa ja Sveitsissä asuvat eläkeläiset, joiden sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa, saavat eurooppalaisen sairaanhoitokortin Suomesta."

      - http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/270110125942PM?openDocument

      - - - ->

      Voit joutua maksamaan sairaanhoitomaksua Suomeen

      "Ulkomaille muuttovuotta seuraavien 3 vuoden ajan sinun on maksettava Suomeen vakuutetun sairaanhoitomaksua, joka on noin 1,5 % eläkkeestä. Maksu poistuu, jos saat Kelalta todistuksen siitä, että et ole Suomessa vakuutettu. Lisäksi vaaditaan, ettei Suomen tarvitse korvata sairaanhoitokulujasi uudelle asuinvaltiolle. Tätä säätelevät EU:n sosiaaliturva-asetukset."

      "Kun muuttovuodesta on kulunut 3 täyttä vuotta, Suomen sairaanhoitomaksua ei enää tarvitse maksaa, jos asut muualla kuin Euroopan talousalueella tai Sveitsissä. Sen sijaan ETA/Sveitsi-alueella asuvalle maksu voidaan määrätä, jos Suomen on korvattava sairaanhoitokulut uudelle asuinvaltiolle."

      - http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Elakkeelle/Elaketta_Suomesta_ulkomaille

      • Päätöksen sairausvakuutusmaksuvelvolliuudestani on tehnyt kela, en suinkaan minä itse. Tällä palstalla on vapaus kirjoittaa omasta kokemuksestaan eikä vaatimuksena ole esiintyä asiantuntijana, joka tietäisi kaiken aiheesta. Jokaisen ulkomaille muuttoa suunnittelevan on luonnollisesti selvitettävä asia omalta kohdaltaan.

        Muuttaessani Portugaliin vuonna 2007 en ollut eläkeläinen lain tarkoittamassa mielessä, sillä en vielä nostanut työn perusteella ansaitsemaani vanhuuseläkettä. Vapaaehtoisesta eläkkeestäni sairausvakuutusmaksua ei peritty, vaikka yrityksiä veroviraston taholta tosin oli parikin kertaa. Kun asiaa silloin selvittelin kelan kanssa, kela totesi, että Suomi ei vastannut sairauskuluistani.

        Muuttaessani ilmoitin kelalle muuttavani pysyvästi pois Suomesta. Pian sen jälkeen sain kirjeen kelalta, jolla sairauvakuutusturvani katkaistiin muuttopäivästä lähtien ja jossa minua pyydettiin palautttamaan sekä suomalainen sairausvakuutuskorttini että euroooppalainen korttini välittömästi, mitä käskyä luonnollisesti noudatin.

        Portugalissa minut otettiin EU-kansalisuuteni ja asuinpaikkani perusteella maan sosiaaliturvan piiriin pian muuttoni jälkeen. Minulle myönnettiin myös eurooppalainen sairausvakuutuskortti.

        Aloin nostaa vanhuuseläketttä viime vuoden joulukuussa. Pian sen jälkeen kela lähetti minulle kirjeen, jossa se kertoi, että voisin saada paikallisen (portugalilaisen) sairausvakuutusturvan maksamalla sairausvakuutusmaksua Suomeen. Vastasin kelalle, että olen kuulunut Portugalin sosiaaliturvan piiriin 31.5.2007 alkaen ja että maksun maksaminen ei siten toisi minulle lisäarvoa. Esteenä tämän turvan saamiselle oli kelan mukaan mm. yritystoiminnan harjoittaminen Portugalissa, mikä kohdallani on varsin vaatimatonta. Sen jälkeen en ole kelalta asiasta mitään kuullut eikä sairausvakuutusmaksua ole peritty.


    • - EU -

      >> Tällä palstalla on vapaus kirjoittaa omasta kokemuksestaan eikä vaatimuksena ole esiintyä asiantuntijana, joka tietäisi kaiken aiheesta.

      Jokaisen voisi olettaa perehtyvän huolellisesti itseään koskevaan asiaan, sen pelisääntöihin, muuttujiin ja termistön merkityksiin. Miten muutoin voi edes ajaa asiaansa ko. tahoille ja keskustella ymmärrettävästi heidän kanssaan?

      Mikäli lisäksi esittää jonkin asian ilman siihen liittyviä oleellisia tekijöitä, niin asia jää täysin ilmaan ja saattaa myös johtaa lukijoitaa harhaan. Loogista.

      Kuten laittamistani linkeistä käy selkeästi esille, niin vain Suomesta eläkettä saavan terveydenhoitokuluista toisessa EU-maassa vakituisesti asuvalle vastaa pääsääntöisesti Suomen Kela. Edellä oleva riippumatta siitä, että toisessa maassa asuvan hoitokulut näkyvät henkilölle itselleen päällisin puolin pakallisen "kelan" vastaamilta. Kulisseissa asuinmaan "kela" kuitenkin laskuttaa Suomea.

      "Vakituisesti toisessa EU-maassa asuvat eläkeläiset, jotka saavat eläkettä vain Suomesta, voivat saada sairaanhoitonsa toisessa maassa Suomen kustannuksella."

      "Näin siis siitä huolimatta, etteivät henkilöt eivät muuttonsa jälkeen ole enää sairausvakuutettuja Suomessa."

      - http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/291007102429HS

      Aiemmin asuinmaa antoi eurooppalaisen hoitokortin, mutta vuodesta 2011 alkaen uusien EU-säännöksien myötä sen myöntää Suomi ja asuinvaltio taasen antaa paikallisen / kansallisen hoitokortin.

      - http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/270110125942PM?openDocument

      En tunne kaikkia muuttuvia tekijöitä joiden vuoksi Suomi ei enää vastaisi sairaanhoitokuluista.

      Saatan erehtyä, mutta jotenkin minulla on vaikutelma, että sekoitat termistön todellisen merkityksen.

      Siitä huolimatta, että muuttaja lovuttaa lähtiessään Kela-kortin pois eikä enää ole sairasvakuutettu Suomessa, niin Suomi jatkaa sairauskulujen korvausta asuinmaan "Kelalle" EU-sopimuksien mukaisesti. Se toteutuu toimittamalla muuttaessaan paikalliselle "kelalle" lomakkeen E121 tai S1.

      Tai mahdollisesti kohdallasi on joitakin erityisiä tilanteeseesi vaikuttavia EU-lakisääteisiä tekijöitä joiden vuoksi Portugali on ottanut täyden vastuun terveydenhoidostasi Suomen sijaan.

      Osin tämänkin vuoksi Kela lähettää säännöllisesti kyselyn eläkkeensaajan tilanteesta, josko siinä on tapahtunut maksuihin vaikuttavia muutoksia.

      Tuo yritystoiminan harjoittaminen, vaikka pienimuotoinenkin, saattaa olla tilannetta muuttava tekijä (?).

      Siitä tulekin mieleen, että aina eri hankkeita harkitessaan tulee selvittää niiden vakutukset omaan kokonaistilanteeseen, plussat ja miinukset.

      Jotkut ottavat vaikkapa enempikin tunnesyistä asuinmaansa kanasalaisuuden harkitsematta mihin kaikkeen se juridisesti vaikuttaa erilaisissa mahdollisissa muuttuvissa tilanteissa kuten avioero, korvaukset ex-puolisolle, perintötilanteet verotuksineen, toseen maahan edelleen muuttaminen ja yritystoiminta, verotuksellisesti liittyen eri maiden keskeisiin sopimuksiin jne.

      Osa rikkaista ranskalaisista ottaa jonkin toisen maan, vaikkapa EU-maan kansalaisuuden, luopuvat sitten alkuperäisestä ja muuttavat sen jälkeen Monacoon. Tämä siksi, että Ranskan kansalaiset joutuvat maksamaan verot Ranskaan vaikka asuisivat Monacossa.

      • - EU -

        Pieni täsmennys seuraavaan: "Osa rikkaista ranskalaisista ottaa jonkin toisen maan, vaikkapa EU-maan kansalaisuuden, luopuvat sitten alkuperäisestä ja muuttavat sen jälkeen Monacoon."

        En ole aivan varma onko heidän pakko luopua Ranskan kansalaisuudestaan välttääkseen veronmaksun, vai riittääkö siihen kaksoiskansalaisuus.


    • kamloops

      eu--Ehkä keskeinen asia mikä Knadassa on miinksena, on sen todella kylmät talvet ja Eurooppaa ajatellen kaukainen sijainti, mikäli Eurooppa on muuttoa harkitsevalle tärkeä alue elämässä.

      ai kui,,35 vuotta bc provinssissa sen etelaosissa asuneena voin sanoa,etta suomen -etelaisenkin.talvet ovat toki paljon ankarammat ja pidemmat kun taalla,,
      taisi menna parina yona -15 c alle ,,mutta kevat toki tulee ainakin kuukautta aiemmin kun helsingissa,,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2910
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2155
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1574
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      71
      1033
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      890
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe