Jos sinulla on aknea, varsinkin poskissa, leukaperissä, leuassa, suun ympärillä, voi aknesi syy olla PCOS. Jos lisäksi kärsit epäsäännöllisistä kuukautisista, helposti nousevasta painosta tai hirsutismista, on todennäköistä että oireesi johtuvat PCOS:stä eli monirakkulaisesta munasarjaoireyhtymästä. Se voi tulla naiselle missä iässä tahansa, itselleni se tuli 18-19-vuotiaana.
Se on yllättävän yleinen häiriö, joka vaikuttaa koko hormonitasapainoon ja se todetaan lopullisesti gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa ja/tai verikokein.
Jos aknen syy on PCOS, ei mitkään perinteiset aknelääkkeet auta. Netistä löytyy paljon tietoa hakusanoilla:
PCOS, PCO, polycystic ovarian syndrome, monirakkulainen munasarjaoireyhtymä
Naiset: lukekaa TÄMÄ!
15
7174
Vastaukset
- PCOS!!!
Ja vielä lisäisin, että älkää kuunnelko ihotautilääkärien höpinöitä, PCOS:stä johtuvaa aknea ei voi parantaa antibiooteilla tai tuskin edes Roaccutanilla niin kauan kuin elimistössä on hormonitasapainon häiriö, ja testosteronilla on ylivalta.
PCOS voi vaikuttaa myös hedelmällisyyteen, se lisää diabetes ja sydän/verisuonitautien riskiä, joten jos olet hedelmällisessä iässä oleva nainen, kärsit leuan alueen aknesta ja jos vielä kuukautisesi ovat pitkäkiertoiset tai epäsäännölliset, niin suosittelen vakavasti että tutkitutat munasarjasi, koska kyse ei ole vain kosmeettisesta haitasta. PCOS vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko elimistään. Se ei kuitenkaan ole sairaus, eikä siihen ole parannuskeinoa. Oireet kyllä voidaan saada kuriin.- roan aloittanut
" PCOS:stä johtuvaa aknea ei voi parantaa antibiooteilla tai tuskin edes Roaccutanilla niin kauan kuin elimistössä on hormonitasapainon häiriö, ja testosteronilla on ylivalta. "
Roaccutanhan parantaa IHOA, vähentää ihon talituotantoa yms, eli jos se parantaa ihon kokonaan, niin ihon ei pitäisi reagoida enää kehossa tapahtuviin hormonimuutoksiin! Kysehän on loppujen lopuksi ihosairaudesta! Miks joillain ihmisillä on aina täydellinen iho, en voi uskoa että niillä on niin tasapainoinen hormonitoiminta, joka ei ikinä heittele, uskon että kaikki on loppujen lopuksi kiinni ihon toiminnasta. - talista...
roan aloittanut kirjoitti:
" PCOS:stä johtuvaa aknea ei voi parantaa antibiooteilla tai tuskin edes Roaccutanilla niin kauan kuin elimistössä on hormonitasapainon häiriö, ja testosteronilla on ylivalta. "
Roaccutanhan parantaa IHOA, vähentää ihon talituotantoa yms, eli jos se parantaa ihon kokonaan, niin ihon ei pitäisi reagoida enää kehossa tapahtuviin hormonimuutoksiin! Kysehän on loppujen lopuksi ihosairaudesta! Miks joillain ihmisillä on aina täydellinen iho, en voi uskoa että niillä on niin tasapainoinen hormonitoiminta, joka ei ikinä heittele, uskon että kaikki on loppujen lopuksi kiinni ihon toiminnasta.Akne syntyy siitä että keho tuottaa liikaa talia, joka tukkiintuu ihohuokosiin. Talin eritystä säätelee mieshormoni testosteroni. Kyllä se akne vaan hyvinkin paljon liittyy hormonitoimintaan.
Miksi, jos kyse on vain ihon häiriöstä, kuten väität, minulle ei tule finnin finniä silloin kun käytän e-pillereitä vaikka iho on ihan sama? Kun en käytä pillereitä, finnejä tulee koko ajan. Vastaus tähän on että saan e-pillereiden kautta riittävästi estrogeenia, jolloin testosterini ei pääse vaikuttamaan elimistössäni. - roan aloittanut
talista... kirjoitti:
Akne syntyy siitä että keho tuottaa liikaa talia, joka tukkiintuu ihohuokosiin. Talin eritystä säätelee mieshormoni testosteroni. Kyllä se akne vaan hyvinkin paljon liittyy hormonitoimintaan.
Miksi, jos kyse on vain ihon häiriöstä, kuten väität, minulle ei tule finnin finniä silloin kun käytän e-pillereitä vaikka iho on ihan sama? Kun en käytä pillereitä, finnejä tulee koko ajan. Vastaus tähän on että saan e-pillereiden kautta riittävästi estrogeenia, jolloin testosterini ei pääse vaikuttamaan elimistössäni.Miksi joillain muilla on aina täydellinen iho? Onko niillä sitten joku täydellinen hormonitoiminta? Miksi mulla on sitten aknea vain naamassa eikä koko kehossa? Mulla oli iho kyl paljon parempi Diane Novan aikana, mut ei tod. mikään finnitön, lievä akne oli ainakin, puoli vuotta niitä söin.. eli toivon vaan et mulla on vain se ihosairaus, joka vihdoinkin lähtee Roalla, muuten en tiiä enää mitä tekisin, kun e-pillerit tekee hulluksi, enkä kestäisi enää niiden lopetusta seuraavaa ihon räjähtämistä :(
- aiheesta...
Diabetes 4/2003
Munasarjojen monirakkulatauti on gynekologinen ja kokonaisterveyden riski
Marjatta Karvinen
Munasarjojen monirakkulataudin seuraukset ulottuvat kiusallisista kosmeettisista haitoista vakaviin gynekologisiin ongelmiin ja lapsettomuuteen saakka. Tauti kuormittaa naisen kokonaisterveyttä myös vakavana diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä.
Monirakkulaisten munasarjojen eli polykystisten ovarioiden ( PCO:n) jäljille päästään useimmiten silloin, kun selvitetään raskaaksi tulemisen vaikeutta. PCO löytyy usein myös epäsäännöllisten, harvakseen tulevien kuukautisten ja välivuotojen takaa. Myös karvoittuminen, hiustenlähtö ja akne ovat voineet johtua siitä. Joskus tauti tulee ilmi gynekologisten rutiinitutkimusten hormonimäärityksissä.
- Useimmiten PCO-tauti todetaan gynekologin vastaanotolla, mutta sairauden laajojen riskien takia myös sisätauti- ja yleislääkärien tulisi olla siitä tietoisia, sanoo Felicitas-Klinikan ylilääkäri dosentti Aarne I. Koskimies.
Taustalla oikukas hormonitoiminta
Monirakkulaisuuden alkusyy on ainakin osalla potilaista se, että aivolisäke erittää liikaa munarakkulan puhkeamisessa ja keltarauhasen synnyssä tarvittavaa LH-hormonia. LH-hormoni lisää mieshormoni testosteronin tuotantoa, mikä saa aikaan muun muassa karvoittumista ja aknea.
Samaan oireistoon liittyy insuliiniherkkyyden heikentyminen eli insuliiniresistenssi – myös normaalipainoisilla. Kun elimistö ei pysty käyttämään insuliinia tehokkaasti, haima korvaa laadun määrällä eli tuottaa insuliinihormonia yhä enemmän.
Veren insuliinipitoisuuden lisääntyminen on tuttu ongelma lihaville ihmisille ja etenkin niille, joiden liikakilot kertyvät vyötärön seudulle. Heidän vaivanaan ovat usein myös veren pieni HDL-kolesterolipitoisuus ja suuri triglyseridipitoisuus sekä veren hyytymisen häiriintyminen.
Vyötärölihavuus ja heikentynyt insuliiniherkkyys kulkevat käsi kädessä, mutta insuliiniresistenssiä on myös normaalipainoisilla PCO-tautia sairastavilla naisilla. Puolet munasarjojen monirakkulaisuudesta kärsivistä naisista on kuitenkin lihavia. Insuliiniresistenssi, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ja vyötärölihavuus liittyvät sekä PCO-oireistoon että tyypin 2 diabetekseen.
Munasarjojen monirakkulaisuus ei ole ainoastaan gynekologinen ongelma vaan osa laajempaa metabolista häiriötä, eli erilaisten sepelvaltimotaudin vaaratekijöiden kasaumaa.
Ultraääntä ja hormonimäärityksiä
Monirakkulatauti diagnosoidaan yleensä ultraäänellä. Kuvassa erottuu rakenteeltaan kookas munasarja ja siinä useiden rakkuloiden rivistö kuin helminauhana munasarjan kuoren alapuolella.
Potilaan oireiden ja ultraäänen perusteella tehty diagnoosi varmistetaan tutkimalla mahdollinen heikentynyt insuliiniherkkyys. Hormonimäärityksellä suljetaan pois muut kuukautiskierron häiriöitä sekä karvoitusta, aknea ja muita miehisiä piirteitä aiheuttavat syyt. Kaikkia munasarjojen sisäiseen säätelyyn liittyviä asioita ei tosin vielä tunneta.
Tilastojen mukaan munasarjojen monirakkulatautia sairastaa noin kuusi prosenttia suomalaisista naisista. Aarne I. Koskimies arvelee todellista määrää vielä suuremmaksi:
- Kaikki eivät missään elämänsä vaiheessa törmää selvitystä vaativiin oireisiin, jolloin tauti voi jäädä toteamatta, eikä taudin vaaratekijöihin tiedetä varautua, Koskimies sanoo.
Riskiryhmään kuuluvat voitaisiin kuitenkin löytää suhteellisen varhaisessa vaiheessa gynekologisten oireiden perusteella, sillä oireisto saa alkunsa jo murrosiässä. Nykytutkimuksen perusteella sen syntyyn vaikuttavat sekä perimä että ympäristötekijät.
Laihdutus tehoaa hormonihäiriöön
Nainen saattaa tulla lääkärin vastaanotolle sileän ihon ja säännöllisten kuukautisten toivossa tietämättä mitään PCO-taudista. Usein lääkäriltä tullaan hakemaan apua lapsettomuuteen.
Tautiin on tarjolla hoitokeinoja elintavoista lääkkeisiin, mutta ongelmat eivät lopu siihen. PCO-tautia sairastavilla esiintyy tavallista enemmän keskenmenoja ja raskaudenaikaista verenpaineen ja verensokerin kohoamista.
Myöhemmällä iällä PCO voi aiheuttaa kohdun limakalvon liikakasvua eli hyperplasiaa ja lisätä kohdunrungon syövän riskiä. Monet kohdunpoistot joudutaan tekemään PCO-oireyhtymän aikaansaamien vuotohäiriöiden takia.
Dosentti Aarne I. Koskimies on hoitanut Felicitas-Klinikalla eriasteisia PCO:n aiheuttamia ongelmia. Ensisijainen hoitokeino on painonhallinta. Isoa laihduttamista ei vaadita, usein jo 5–10 prosentin painonpudotus auttaa.
- Pelkkä laihdutus riittää palauttamaan kuukautiskierron normaaliksi lievissä tapauksissa. Hyvin lihavan kannattaa lasta suunnitellessaan muutenkin laihduttaa, sillä liikapaino vähentää mahdollisuuksia tulla raskaaksi ja lisää odotusajan riskejä. Painonhallinnasta on myös hyötyä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnalle, Koskimies luettelee laihdutuksen hyötyjä.
Diabeteslääkkeitä PCO:n hoitoon
Viime vuosina PCO-potilaita on alettu hoitaa myös suun kautta otettavilla diabeteslääkkeillä. Samalla kun runsas insuliinin tuotanto palautuu normaaliksi, vähenevät monirakkulataudin oireet. Lupaavia tuloksia on saatu metmorfiinista, jonka avulla säännöllinen kuukautiskierto ja munasolun irtoaminen palautettiin tutkimuksessa puolentoista vuoden lääkityksellä 40 prosentille raskautta haluavista PCO-potilaista. Kun lääkitystä täydennettiin klomifeenillä, yli 70 prosenttia naisista sai säännöllisen kuukautiskierron ja melkein puolet tuli raskaaksi.
- Metmorfiinin ja klomifeenin yhdistelmällä kannattaa hoitaa ainakin niitä potilaita, joilla on insuliiniresistenssi. Tuloksena voidaan paitsi palauttaa useimmille säännöllinen kuukautiskierto myös pienentää koko riskitekijöiden kasaumaa ja ehkäistä pitkäaikaisia seuraamuksia, Koskimies sanoo.
Jos lääkkeistäkään ei ole apua raskautta toivovalle naiselle, turvaudutaan koeputkihedelmöitykseen. PCO-taudissa munasarjassa on tavallista runsaammin pieniä tasakokoisia rakkuloita, jolloin yksikään munarakkula ei pääse kehittymään ja puhkeamaan normaalisti. Koeputkihedelmöityksessä rakkuloita tyhjennetään ja niistä saadut munasolut hedelmöitetään.
Lapsettomuushoidon aikana PCO-tauti voi aiheuttaa oireyhtymän, jossa munasarjat suurenevat ja vatsaan voi kertyä nestettä. Keskenmenot ensimmäisten kolmen raskauskuukauden aikana ovat PCO-tautia sairastavilla yleisempiä kuin muissa raskauksissa.
Monirakkulataudissa raskauden ehkäisyyn sopivat e-pillerit, joista valitaan androgeenista vaikutusta vähentävä valmiste. Joskus ehkäisypillereiden ohella käytetään spironolaktonia tai syproteronia, jotka vähentävät aknen ja karvoituksen esiintymistä.
- Ehkäisypillereiden avulla pyritään pitämään kuukautiskierto säännöllisenä, jolloin mahdollisuus tulla myöhemmin raskaaksi säilyy, Koskimies sanoo.
Monelaisia riskejä
PCO-oireyhtymä lisää 2–5-kertaiseksi vaaran sairastua jo nuorena tyypin 2 diabetekseen ja 2–3-kertaiseksi vaaran sairastua verenpainetautiin myöhemmällä iällä. Usein potilaan lähisukulaisilla on keskimääräistä enemmän tyypin 2 diabetesta.
Tyypin 1 diabeetikoilla esiintyy tilastollisesti enemmän PCO-oireyhtymää kuin muulla väestöllä. On epäilty, että myös hoitona käytetty insuliini saattaa joillakin diabeetikoilla kiihdyttää mieshormoni androgeenin tuotantoa.
PCO-oireyhtymän arvellaan lisäävän vaaraa sairastua iskeemiseen sydäntautiin, joskaan asiaa ei ole vielä tutkimuksilla osoitettu.
Lääkäreiden olisi hyvä tiedostaa monirakkulataudin vaarat ja poimia riskiryhmään kuuluvat tarkempiin tutkimuksiin. Nuoret, joiden kuukautiskierto ei säännöllisty ja jotka lihovat nopeasti vyötäröltä, sekä ylipainoiset kuukautishäiriöiset naiset, jotka valittavat karvoituksen kasvua, pitäisi tutkia siinäkin tapauksessa, että ultaraäänikuva ei selvästi osoita poikkeamaa.
- Jo muutamankin riskitekijän ilmaantuessa kannattaisi tutkia ainakin veren insuliinipitoisuus, paastoverensokerin arvo, rasva-arvot ja verenpaine ja tehdä ehkä myös sokerirasituskoe, Koskimies sanoo.
Hän muistuttaa myös elintapojen merkityksestä.
- Ylipainon ja tupakoinnin välttäminen sekä säännöllinen liikunta ovat olennaisen tärkeitä PCO-potilaan kaikinpuolisen terveyden kannalta. Vähäinenkin painonlasku tasaa kuukautiskiertoa ja muun muassa pienentää raskausdiabeteksen vaaraa. Säännöllinen liikunta taas tehostaa insuliinin vaikutusta elimistössä.- 5-1
Mielenkiitoinen artikkeli, kiitos:)
- roan aloittanut
Eli jos mulla on aknea eniten otsassa ja leuassa, poskissa harvoin finnejä, aina ollut säännölliset kuukautiset, alipainoa, niin tuskin mulla on ainakaan se PCOS? :D
Toivottavasti roa auttaa...- hmmm18
Minulla tuntuisi olevan kaksi oiretta. Hitusen ehkä liikakarvoitusta (verrattaessa muihin ikäisiini tyttöihin) ja aknea oli poskissa, leuassa ja poski/kaula-rajassa. Mutta olen normaalipainoinen, kuukautiseni ovat mielestäni suht säännölliset (saattavat heittää 1-5 päivällä) eikä minulla tai kenelläkään lähisukulaisellani ole diabetesta.
Akneni puhkesi hieman päälle vuosi sitten, ja luulen että se johtui epäterveellisestä ruokavaliosta (mm. join ihan kamalasti pepsiä), sillä sitä ennen oli vain jokunen näppy naamassa. Aloitin syksyllä tetrasyliinikuurin (3 kk), joka vei aknen pois kasvoista (arvet jäivät :() mutta selkään se ei tehonnut. Olin sitten kaksi kuukautta ilman mitään, ja nyt olen kolmatta viikkoa roa-kuurilla. Akne ei palannut kasvoihin tuon kahden kuukauden aikana. Olen siis 18-vuotias abi, joka nyt miettii, että sattuuko minulla muuten vain olemaan hitusen runsaampi karvoitus (hirsutismiksi en menisi sanomaan tätä) ja sattuiko akne muuten vain puhkeamaan nuille alueille, vai onko minulla tuo sairaus? :( - mutta se selviää helposti
hmmm18 kirjoitti:
Minulla tuntuisi olevan kaksi oiretta. Hitusen ehkä liikakarvoitusta (verrattaessa muihin ikäisiini tyttöihin) ja aknea oli poskissa, leuassa ja poski/kaula-rajassa. Mutta olen normaalipainoinen, kuukautiseni ovat mielestäni suht säännölliset (saattavat heittää 1-5 päivällä) eikä minulla tai kenelläkään lähisukulaisellani ole diabetesta.
Akneni puhkesi hieman päälle vuosi sitten, ja luulen että se johtui epäterveellisestä ruokavaliosta (mm. join ihan kamalasti pepsiä), sillä sitä ennen oli vain jokunen näppy naamassa. Aloitin syksyllä tetrasyliinikuurin (3 kk), joka vei aknen pois kasvoista (arvet jäivät :() mutta selkään se ei tehonnut. Olin sitten kaksi kuukautta ilman mitään, ja nyt olen kolmatta viikkoa roa-kuurilla. Akne ei palannut kasvoihin tuon kahden kuukauden aikana. Olen siis 18-vuotias abi, joka nyt miettii, että sattuuko minulla muuten vain olemaan hitusen runsaampi karvoitus (hirsutismiksi en menisi sanomaan tätä) ja sattuiko akne muuten vain puhkeamaan nuille alueille, vai onko minulla tuo sairaus? :(Haluan painottaa, että kyse ei ole sairaudesta, vaikka PCOS:n vanha nimi onkin monirakkulainen munasarjatauti. Se ei siis ole sairaus, vaan eräänlainen toimintahäiriö munasarjoissa.
Kun olet noin nuori vielä, niin sinun aknesi voi johtua vielä periaatteessa murrosiän jälkeisestä hormonitoiminnan heilahtelusta. Toisaalta alussa ei kaikkia oireita välttämättä näekään PCOS:ssa.
Minulla oli 18-vuotiaana säännölliset, normaalit kuukautiset, olen aina ollut joko hieman ali- tai normaalipainoinen (mutta vaikeaa on ollut pitää painoa normaalipainossa) mutta silloin 18-vuotiaana alkoi tuo akne. Itse luulin sitä ihotaudiksi, kuten monet muutkin ja söin antibiootteja, tuloksetta. Minulla ei siis tuossa vaiheessa ollut vielä mitään muita oireita, kuin vain se akne. Minunkaan suvussani ei ole diabetesta, en ainakaan tiedä että olisi.
Söin monta vuotta e-pillereitä, jotka piti oireet poissa ja ihon siloisena, kunnes nyt 25-vuotiaana ne lopetin. Aluksi kaikki meni hyvin, kunnes e-pillereiden vaikutus elimistössäni lakkasi. Silloin naama räjähti, kuukautiset epäsäännöllistyi ja jäivät loppujen lopuksi pois kokonaan. Ja joku aika sitten minulla diagnosoitiin PCOS. Eli salakavalasti tämä on minullakin ollut piilossa kaikki nämä vuodet.
Gynekologini sanoi, että minun kannattaa syödä e-pillereitä ihan niin kauan kunnes sitten joskus haluan lapsia, koska e-pillereillä saadaan helposti hoidettua kaikki PCOS:n erinäiset oireet. - .....
mutta se selviää helposti kirjoitti:
Haluan painottaa, että kyse ei ole sairaudesta, vaikka PCOS:n vanha nimi onkin monirakkulainen munasarjatauti. Se ei siis ole sairaus, vaan eräänlainen toimintahäiriö munasarjoissa.
Kun olet noin nuori vielä, niin sinun aknesi voi johtua vielä periaatteessa murrosiän jälkeisestä hormonitoiminnan heilahtelusta. Toisaalta alussa ei kaikkia oireita välttämättä näekään PCOS:ssa.
Minulla oli 18-vuotiaana säännölliset, normaalit kuukautiset, olen aina ollut joko hieman ali- tai normaalipainoinen (mutta vaikeaa on ollut pitää painoa normaalipainossa) mutta silloin 18-vuotiaana alkoi tuo akne. Itse luulin sitä ihotaudiksi, kuten monet muutkin ja söin antibiootteja, tuloksetta. Minulla ei siis tuossa vaiheessa ollut vielä mitään muita oireita, kuin vain se akne. Minunkaan suvussani ei ole diabetesta, en ainakaan tiedä että olisi.
Söin monta vuotta e-pillereitä, jotka piti oireet poissa ja ihon siloisena, kunnes nyt 25-vuotiaana ne lopetin. Aluksi kaikki meni hyvin, kunnes e-pillereiden vaikutus elimistössäni lakkasi. Silloin naama räjähti, kuukautiset epäsäännöllistyi ja jäivät loppujen lopuksi pois kokonaan. Ja joku aika sitten minulla diagnosoitiin PCOS. Eli salakavalasti tämä on minullakin ollut piilossa kaikki nämä vuodet.
Gynekologini sanoi, että minun kannattaa syödä e-pillereitä ihan niin kauan kunnes sitten joskus haluan lapsia, koska e-pillereillä saadaan helposti hoidettua kaikki PCOS:n erinäiset oireet.Miten kannattaa edetä, jos haluaa selvittää, viittaavatko omat oireet PCOS:ään?
- vastaus.....
..... kirjoitti:
Miten kannattaa edetä, jos haluaa selvittää, viittaavatko omat oireet PCOS:ään?
Kannattaa gynekologille mennä juttelemaan ja kertoa että epäilee PCO:ta, jolloin gynekologi tutkii munasarjat ultralla. Käytännössä se tapahtuu siis sisätutkimuksen avulla.
Toisaalta, kaikilla niitä rakkuloita ei ole yhtä paljon ja on olemassa naisia, joilla ns. monirakkulaisuutta ei ole nähtävissä tai se on hyvin heikkoa, mutta silti heillä voi olla paljon erilaisia PCOS:n oireita. Tämä siis vaihtelee hyvin paljon naiselta toiselle. Jos ultralla ei saada yksiselitteistä vastausta, niin verikokeilla saadaan lisää tietoa. Niistä katsotaan tiettyjen hormonien määrää veressä, ja joskus voidaan tehdä myös ns. sokerirasitustesti, jos yhtenä oireena on painon nousu tai se, että on vaikea laihduttaa.
- 62 v. ja ymmällään
Nuorena kuukautiseni olivat hurjan runsaat. Ne normalisoitiin e-pillereillä. Kuukautiseni olivat pitkäkestoiset, mutta tulivat aina 'kellon tarkkuudella'. Synnytyksetkin tuli 'hoidettua' tarkalleen laskettuina päivinä.
Nuorena ihoni oli kaunis ja hyvä, aikuisikään päästyäni tuli akne, jota hoidettiin milloin antibiootilla, milloin Roacuttanilla.
Häiritsevästä karvojen kasvusta olen kärsinyt aina. Vieläkin tulee vaiheita, kun tuntuu, että etenkin kasvojen karvankasvu suorastaan villiintyy.
Veren kolesteroli- ja sokeriarvot heittelevät. Olen 'tarkkailussa' molempien osalta.
Vatsan yläosa on aina turvonnut (istumatyöläinen kun olen), mutta vyötärölle jäävät herkästi kaikkien herkkujen mainingit.
En halua itselleni yhtään karvaisempia kasvoja, en diabetesta, en pitää tätä ylimääräistä massaa vatsanseudulla.
Mittautanko testosteroniarvoni? Ja jos ne koholla, mitäs sitten lääkkeeksi? Vasta tänään luin tästä PCOS:sta! Miksei koskaan yksikään lääkäri ole tutkinut, onko minulla se. Olen käynyt säännöllisesti gynekologilla. Ja aikanaan eräs ihotautilääkäri suoritti kasvojen alueen karvojen epilaatioitakin. - Abuaaa
Moi kaikki ! Usein olen näillä palstoilla lueskellut avun toivossa ja pakko todeta että tuo POCS vastaa hyvinkin minun oireisiini. Olen 22-vuotias ja kärsinyt teini-iästä asti mm. huonosta ihosta, eli finnejä varsinkin poskissa ja leuan seudulla. Aloin myös jo teinivuosina huomata karvoituksen runsaantuneen tai oikeastaan sitä on paikoissa joihin se ei kuulu, mm. rinnat, navan alapuoli jne.. Eli varsin ikävä vaiva ja ei niin kovin helppo ole tälläisestä avautua kellekkään ulkopuoliselle.
Joskus 16 -vuotiaana lääkäri määräsi huonoon ihooni e-pillerit merkkiä Cypretyl jotka poistivat kyllä finnit ja iho ollut suht noormali sen jälkeen, sillon tällöin varsinkin poskiin ilmaantuu "mötti finnejä" varsinkin menkkojen aikaan , mutta paljon parempi iho siis nykyisin on. Olen vain pähkäillyt , että voisiko kyse olla POCS vai PCO :sta ( näillä kaiketi jokin ero) vaiko vain hormonihäiriöstä ( liika testosteroni) ?? Tietääkseni tuon käyttämäni pillerimerkin pitäisi auttaa tuohon liialliseen testosteronin tasopainottamiseen , tai joku ainakin täälä kirjoitti, että Diana Novalla olisi siihen vaikutus ja Cypretyl on Diana Novan vastaava valmiste, mutta vain edullisempi. Luin myös netistä, että ruokavalio auttaisi, eli hiilarit pois, mutta auttaako se todella jos kyse on hormonaalisesta häiriöstä? Vaikea uskoa, mutta pakko kokeilla. Laihtua en halua, koska olen muutenkin hoikka. Onko kenelläkään teistä suositella jotakin naisten lääkäriä/ gynekologia tampereen seudulta.. Kertokaa muutenkin omia kokemuksia, mikä on auttanut jne...
Kaunis kiitos !! - pcoskoo
mä kävin tk:ssa mittauttamassa veren testosteroniarvot ja ne oli normaalirajoissa.mietin nyt vaa et jos mulla oli menkat ja sillon ja sen takia normiarvot,tiedättekö onko mahdollista jos mulla ois pcos?
pcos ois hyvin mahollinen koska mulla on akne,hirsutismi ja olen lauta!menkkaväleis vissii vähä vaihtelua - Abuaaa
Moi ! kuinka pääsit tohon testosteroni mittaukseen? Ihanko vaan varasit ajan vai oliko se tutkimuksien jatkoa? Olen vain lukenut että aika paljon tehdään erilaisia kokeita , ensin gynetutkimus sitten verikokokeet jne.. On tämä ihmiskeho niin vaikea ja kumma juttu! Sinullakin kyllä oireet voisivat viitata siihen, Oletko käynyt gynellä tutkimuksessa? Sisätutkimuksessa tämä PCOS voidaan myös havaita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e2035958Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä492695- 1562252
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne411972Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla161769- 821404
Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1621387Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o241311Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https341262Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.109997