Oulun konekaappaus 1986, komentaja Aalto?

Natsi-pasuuna

Täällä liikkuu monenmoisia huhuja joiden mukaan Kai Mikael Aalto olisi laittanut ryhmittymänsä kanssa pienimuotoisen Putschin Oulussa keskellä lumisia nietoksia ja kaapannut lentokoneen, mutta olisivat joutuneet antautumaan poliisien saarron edesssä.

Mikä sitten oli totuus? Vaikuttiko taustalla KDP ja valtakunnanjohtaja Pekka Siitoin("viina, vittu ja Saatanan Kekkonen), vai oliko kyse jostain muusta?
Entäpä Olavi Koskela ja Järviharju? Miten he vaikuttivat kaappaukseen? Entä mitä olivat salaperäiset ja hämärät erinäiset murhat kaappaus ryhmän erinäisten jäsenten toimesta? Entäpä joidenkin jäsenten itsemurhat?

Vastaisitteko tähän, komentaja Aalto, mikäli vain ehditte. Pyydän että annatte yksityiskohtaisen selityksen tapahtumista.

Ja vielä väitetään, että vain punikit kaappaavat lentokoneita?

8

1141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rita-Rauta

      Joopa joo.

      Oulun lentokonekaappausko?

      Ainakin 30 syyskuuta 1978, kaappasi helsingistä Ouluun matkalla olleen Finnairin kotimaaan reittikoneen Oululainen mies Aarno Lamminparras. Koneessa oli 44 matkustajaa. Kone palaa takaisin Helsinkiin missä hän vapauttaa suurimmanosan panttivangeistaan. Kaappaaja vaatii pistoolilla uhaten 675 000 markkaa rahaa. Lunnasrahat toimitetaan kun kone palaa takaisin Ouluun. Nyt sitten lennetään taas Helsinkiin ja loputkin vangit vapautetaan. Nyt lennetään Amsterdamiin. Taas palataan Helsinkiin ja taas Ouluun. Nyt mies haluaa kotiinsa Oulussa. Niin menee kotiin, mutta poliisi pidätti kaappaajan asunnossa 1.10 1978.

      Tämä on ensimmäinen ja ainoa Suomalaisen lentokoneen kaappaus.

      "Hullu" komentaja Aallolla ei ole ollut mitään tekemistä koko asian kanssa. Ainoastaan monet ottavat julkisuutta saadakseen kontolleen toisten tekemiä. Mainetta halutaan itselle, vaikka toisten tekemisillä.

    • toveri Tarja

      Pitää paikkaansa, että nämä uusnazisztiset ryhmittymät terrorisoivat silloin meitä demareita Lucifer-Siitoinin johdolla Naantalista käsin. Aalto olisi kenties voinutkin johtaa mätä-patrioottista kansannousua Oulussa, ellei olisi hairahtunut siihen iskuun. Mutta kyllä tilanne oli tosiaankin paha meidän demarien kannalta, hyvä Pasuuna. Kansa kerääntyi sankoin joukoin KDP:n lippujen alle lentökentän laitamilla karjuen päätä huimaavasti: Heil Siitoin! He myös kantoivat inhottavaa banderollia jossa luki: "Komentaja käske, meitä, me seuraamme sinua!"

      Tilanne todellakin uhkasi riistäytyä käsistä, sillä samalla hetkellä tuli SUPO:sta ilmoitus, että Lahdesta oli lähtenyt noin sadan Sturm auton moottoroitu sota-osasto Komentaja Aallon avuksi. Sturm autojen henkilöstö oli kuulemma raskaasti aseistautunut.Aloimme jo hätääntyä, mutta Liisa Jaakonsaari hoki koko ajan että säilyttäkäämme malttimme. Ja lopulta saimmekin ensimmäisen erävoittomme: Poliisipäällikkö suostui luopumaan vallankaappauksen tukemisesta, vaikka komentaja Aalto lupasikin hänelle kaappauksen onnistumisen jälkeen Oulun gauleiterin viran. Ja kun poliisit tukivat meitä, niin päätimme lähteä hyökkäykseen. Aluksi koko Oulun poliittinen eliitti asettui terminaaliin katselemaan näytöstä, kun 20 000 raskaasti aseistautunutta mellakkapoliisia lähti rynnäköimään vastalauseiden noustessa kentän laidalta, missä Aallon kannattajat mölysivät.

      Taistelusta tulikin pitkä ja verinen. Supo tiedotti meille jaktuvasti Sturm joukkojen etenemisestä radiolla, ja kuulimme, että ne ovat nopeuttaneet etenemistään kovalla vauhdilla.
      Aallon ryhmittymä taisteli koneessa raivokkaasti automaatti aseilla, mutta joutuivat antautumaan taistelun tuoksinnassa.

      Sturm joukot pysäytettiin armeijan voimalla.

      Oulussa kadut puhdistettiin Aallon kannattajista SAK:n aktiivien avulla.

      • muistikuvat

        lentokonekaappauksesta ovat tämmöiset. Aalto oli päätään hoidattamassa mielisairaalassa jossa tutustui Markku Järvenpäähän. Aalto sai idean konekaappauksesta ja suostutteli Järvenpään toteuttamaan asiaa. Tarkoitus oli hoitaa homma yhdessä mutta pahaksi onneksi kävi niin että Komentaja, kansamme isä joutui putkaan eikä näin päässyt lentokentälle asti joten Järvenpää yritti yksinään hoidella sovitun kaappauksen.


    • Wild

      Radio Peilin arkistosta löytyy tuolla haulla juttua supisuomalaisista lentokonekaappauksista,siinä mainitaan myös Oulun kaappaus 1986,hae sieltä,yritän vielä hakea suoran linkin seuraavaan tekstitykseen,mutta löytyy se noinkin.

      • MäKait
        Wild kirjoitti:

        http://www.yle.fi/radiopeili/mmjuttu.php?id=127

        Millo sse AaLOL hakke sen serihvyffin paikkaa taas ku sen pitti alottaa valkkarin toimet tääll joss se kiirruksilttas ois kerenny?

        Ny kku sill ei okka kiirrus ni ei sen kantsis vaik hakkee uuestaan sen vaksin paikka ja olla niikku serihvvi.

        Ainno va ett sehä sai jo kalossikuvvaa kankkuun enneku ees alotti viimmeks.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Oulun lentokonekaappausyritys 1986
      lentokonekaappausyritys Oulun lentoasemalla 20.5.1986
      Kieli
      Lataa PDF
      Tarkkaile
      Muokkaa
      Oulun lentokonekaappausyritys 1986 tapahtui Oulun lentoasemalla 20. toukokuuta 1986, kun reittilennolle Oulusta Helsinkiin kello 17 iltapäivällä lähdössä ollut Finnairin reittikone yritettiin kaapata.

      Tapahtumat
      muokkaa
      Vuoteen 1986 mennessä lentomatkustaminen oli sujunut Suomessa häiriöittä vuonna 1978 tapahtuneen, Aarno Lamminpartaan tekemän Oulun lentokonekaappauksen jälkeen.[1]

      Kaappauksen suunnittelivat Oulunsuun sairaalan suljetulla osastolla potilaina olleet 20-vuotiaat oululaiset Kai Mikael Aalto ja Markku Järvenpää. Kaappaajien tarkoituksena oli vaatia 60 000 markkaa rahaa Aallon perustamalle äärioikeistolaiselle Suomen Kansallishumanistinen puolue -nimiselle järjestölle.[1]

      Poliittisesti aktiivinen Aalto oli mukana Pekka Siitoimen johtamassa äärioikeistolaisessa toiminnassa. Aalto ihaili avoimesti Adolf Hitleriä ja kansallissosialisteja ja oli lukenut Hitlerin Taisteluni-teoksen. Aalto ja Järvenpää pääsivät karkaamaan sairaalasta, kun sen ovet olivat jääneet lukitsematta. Tämän jälkeen he nauttivat rohkeutensa lisäämiseksi runsaasti alkoholia eräässä ravintolassa.[1]

      Kaappausta varten Aalto ja Järvenpää harjoittelivat ”hypnoottis-magneettisia katseita”, joilla oli määrä lamauttaa ihmisten vastarinta. Heillä oli myös aseena starttipistooli, jonka tehoa kokeiltiin ennen kaappausta epäonnistuneessa ryöstöyrityksessä. Kaappaajien aikomuksena oli lentää aluksi Helsinkiin ja jatkaa matkaa edelleen Hampuriin Saksaan.[1]

      Oulusta Helsinkiin lähdössä olleessa koneessa oli 90 matkustajaa ja viiden hengen miehistö.[1]

      Järvenpää teki kaappausyrityksen lopulta yksin sen jälkeen, kun Aalto oli joutunut pidätetyksi yritettyään anastaa kaappausta varten ilma-aseen eräästä urheiluvälineliikkeestä. Jutun tutkintapöytäkirjojen mukaan poliisi sai pidätettynä olleelta Aallolta ennakkovaroituksen kaappauksesta, mutta hänen puheitaan ei otettu vakavasti. Järvenpäällä oli hallussaan sen verran rahaa, että hänen onnistui päästä Oulun lentoasemalle. Lentoasemalla hän ryntäsi lähtövalmiina olleeseen Finnarin koneeseen ohi hämmästyneiden lentoemäntien. Hän pääsi sisään koneeseen ilman matkalippua ja lähtöselvitystä. Koneen kapteeni teki hälytyksen heti Järvenpään astuttua koneeseen. Matkustajat ohjattiin ulos koneesta, johon jäivät vain kaappari ja miehistö.[1]

      Sattumoisin maastoharjoituksissa lähellä lentoasemaa olleet Karhu-ryhmän konstaapelit saapuivat paikalle jo parin minuutin kuluttua hälytyksestä. Paikalle osunut lentomekaanikko keksi viivyttää koneen lähtöä kaatamalla mukanaan olleesta astiasta öljyä maahan koneen moottorin alle ja selittämällä ulos koneesta tulleelle kaappaajalle, että ”moottorin korjaus” kestäisi ainakin kaksi tuntia. Kaappaaja palasi sisälle koneeseen, jossa hänelle juotettiin lisää olutta. Vahvassa humalassa olleen kaappaajan vaatimukset kävivät yhä sekavammiksi.[1]

      Tilanteen vakavuuden selvittyä poliisin korkein johto poliisiylijohtaja Olli Urposta ja sisäministeri Kaisa Raatikaista myöten hälytettiin Ouluun, Tilanne Oulussa ehti kuitenkin laueta, kun Urponen ja Raatikainen olivat vielä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.[1]

      Kaappaus päättyi kolmen tunnin kuluttua sen alkamisesta, kun viisi toimittajiksi ja huoltomiehiksi naamioitunutta poliisia pidätti Järvenpään koneeseen tekemällään rynnäköllä. Vasta tässä vaiheessa selvisi, että kaapparilla ollut ase oli starttipistooli. Kaappausyritys supistui pelkäksi ilma-aluksen luvattomaksi haltuunotoksi. Pidätyksen jälkeen Järvenpää ilmoitti tehneensä kaappauksen ”kaikkien mielisairaaloiden suljetuille osastoille pistettyjen puolesta”.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2520
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      883
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe