Olen aloittanut juoksuharrastuksen muutama viikko sitten ja tähtäimessä on syksyllä puolimaraton. Nyt askarruttaa nuo sykelukemat. Olen 42 vuotias nainen ja korkein syke minkä sykemittarilla olen mitannut on 205! PK-lenkillä en saa sykettä pysymään alle 150:n...kunto on ilmeisesti heikko, vaikka mielestäni en ihan rapakunnossa ole...Kannattaiskohan mennä johonkin kuntotestaukseen?
Korkea syke
16
2970
Vastaukset
- tilanteessa
kannattaa
- Mika77***
Syke on varsin yksilöllistä, toisilla on luonnostaan matalampi / korkeampi.
Kunnon kehittymisen myötä leposykkeen pitäisi laskea jonkin verran. Myös maksimaaliseen sykkeeseen pääsy edellyttää varsin hyvää kuntoa.
Sinun tilanteessasi syke on kyllä erityisen korkea. Juoksetko varmasti aivan rauhallisesti tasaisella maastolla ja syke nousee 150 kieppeille?
Sinun voisi olla hyvä aloittaa juoksuharrastus vaikka sauvakävelyllä, reippaalla kävelyllä tms,
jotta peruskuntosi kohenee. Tuolla 150 sykkeellä et kauaa jaksa, ja lenkkiä on elimistöllesi liian rasittava, pitkäkestoisella lenkillä sykealuee iästä riippuen normaalisti vaihtelevat 115-130 välillä.- sontaa
kirjoitat! Syke on yksilöllistä. Se olikin ainoa oikea asia kirjoituksessasi.
Jos maksimisyke on 205, niin on todella todennäköistä, että PK-raja on 150 - 165. Itse olen 48-vuotias ja PK-raja on 155 ja max syke 198.
Mm. entisellä ammattipyöräilijä Joona Laukalla oli PK-sykeraja 165. - Mika77fs
sontaa kirjoitti:
kirjoitat! Syke on yksilöllistä. Se olikin ainoa oikea asia kirjoituksessasi.
Jos maksimisyke on 205, niin on todella todennäköistä, että PK-raja on 150 - 165. Itse olen 48-vuotias ja PK-raja on 155 ja max syke 198.
Mm. entisellä ammattipyöräilijä Joona Laukalla oli PK-sykeraja 165.Paljonko sinulla on leposyke? Minulla on 46-48. Juoksen PK-lenkkejä sykkeellä 128-135.
Ikää on 30v. Kunto on normaalikuntoilijaa parempi. - liittyy
Mika77fs kirjoitti:
Paljonko sinulla on leposyke? Minulla on 46-48. Juoksen PK-lenkkejä sykkeellä 128-135.
Ikää on 30v. Kunto on normaalikuntoilijaa parempi.asiaan miten? Asian pointti on siinä, että älä tyrkytä omia totuuksiasi muille.
- sinulla
liittyy kirjoitti:
asiaan miten? Asian pointti on siinä, että älä tyrkytä omia totuuksiasi muille.
lääkitys muuttunut?
- Sykettä
sinulla kirjoitti:
lääkitys muuttunut?
et ole tosissasi, minulla ei ole ollut koskaan mitään lääkitystä eikä siis tällä hetkelläkään.
- saa pysymaan
sykettä alle 150 pk lenkillä? Jos se on niin korkealla niin vauhtia on liikaa. Kävelyä vaan kehiin aluksi.
- maksimi
205 niin 150 on hyvä pk-lenkin syketaso, voi olla vielä 165 asti pk-puolella. testauta itsesi äläkä kuuntele näitä 115 juttuja ?????!!!
- Sykettä
maksimi kirjoitti:
205 niin 150 on hyvä pk-lenkin syketaso, voi olla vielä 165 asti pk-puolella. testauta itsesi äläkä kuuntele näitä 115 juttuja ?????!!!
eli aion mennä testiin. En pidä itseäni kovin huonokuntoisena, mutta testihän sen totuuden kertoo. Kiitos kaikille kommenteista.
- aerkank
Sykettä kirjoitti:
eli aion mennä testiin. En pidä itseäni kovin huonokuntoisena, mutta testihän sen totuuden kertoo. Kiitos kaikille kommenteista.
Kannattaa valita sitten testipaikka huolella, nimittäin ihan millä tahansa kuntotestillä ei noita harjoitustasoja tai kynnyksiä puolimaratonia ajatellen saa luotettavasti selvitettyä. Kun katsotaan ikääsi ja juoksutaustaasi, kannattaa myös panostaa terveydentilankin tarkistamiseen. Ihan vaan senkin vuoksi, ettei harjoittelu ja ½-maraton muodostu terveysriskiksi.
- Jalanjäljillä
Heh, ihme riitelyä saatu aikaan:) Kuntotestiin kannattaa mennä, sieltä saat vähän vihjeitä harjoitteluunkin. Varovasti aloittelet ja kävelet tarpeen mukaan. Kyllä ne sykkeet siitä laskevat, kun saat kokemusta ja kuntoa, ja juoksutekniikkakin kehittyy. Onnittelut hyvän harrastuksen aloittamisen johdosta ja menestystä puolikkaalle;)
- Maratoonarinainen
Karvosen kaava on tarkin laskennallinen menetelmä oikeiden sykerajojen määritykseen. Parhaan tuloksen saa tietysti kuntotesteillä. Mutta kokeile tuota Karvosen kaavaa. Tarvitset vain leposykkeesi ja maksimisykkeen. Sivulta http://www.kumivene.org/pub/sykerajat.html löytyy valmis laskuri sykerajojen laskemiseen. Onnea hyvälle harrastukselle ja tervetuloa joukkoon kirjavaan! :)
- SneakinSister
Kiitos linkistä!
Itsekin olen pähkinyt noita sykerajoja. Vaikka olenkin ollut tietoinen että rajat korreloivat maksimisykkeeseen, on silti hämäävää kun aina puhutaan reilusti alle 140 syketasosta optimina pk-harjoittelussa.
Olen 32-vuotias, mielestäni suhteellisen hyväkuntoinen nainen. Harrastan erilaisia liikuntalajeja 3-5 krt viikossa. Leposykkeeni on 60 ja maksimi 190.
Lenkillä kävin eilen pitkästä aikaa huvin vuoksi mittarin kanssa. Syke oli suurimman osan aikaa lenkistä 145-153 paikkeilla ja meno tuntui koko ajan hyvältä. Pitää Pystyä Puhumaan -sääntöäkin pystyn noilla sykkeillä aivan ongelmitta noudattamaan, vasta kun syke nousee 160:n kieppeille alkaa tässä tulla ongelmia.
Ilmeisesti voin siis hyvillä mielin jatkaa samoilla linjoilla. Ainakin Karvosen kaavan mukaan sykkeet ovat noin ihan ookoo minun tapauksessani. :)
- mullakin
Itse en edes ole mittauttanut maksimisykettäni, mutta se on kaikesta päätellen korkea. Olen 40 v. nainen.
Voin juosta aivan hyvin esim. tunnin lenkin 180 sykkeellä joka laskukaavan mukaan pitäisi olla aikalailla mun maksimisyke (max-syke ei siis voi olla itselläni tuo laskukaavan mukainen 180 koska maksimilla en jaksaisi tunnin lenkkiä vetää). Mun normilenkit on AINA 150 - 160 sykkeellä ja nää lenkit on semmosia kaverin- kanssa-juttelu-lenkkejä, ei siis raskaita. Myös reilu 20 km:n lenkit menee noilla sykkeillä ja edelleen kaverin kanssa jutellen. Syke 150 - 160 ei siis ainakaan itselleni siis voi olla liika korkea. Huonokuntoinen en ole, säännöllinen päivittäinen liikunta on ollut elämäntapani 20 vuotta.
Leposykettänikään en ole katsonut sängyssä maaten, mutta aamulla kun en kovin vielä ole revitellyt, on sykemittari näyttänyt 57.
Itsekin olen miettinyt mistä korkea syke mahtaa johtua. Pieni sydän? Tai ehkä se johtuu just siitä että olen "aina" liikkunut. Eikös se usein ole niin että myös urheilijoilla max-sykkeet voi pysyä ikään nähden normia korkeampana.
Olisi kiva jossain testauttaa kunto kaikinpuolin kaikkine mittauksineen, mutta oon aatellut että kyllähän sen itse myös kehossaan huomaa mikä on liikaa ja mikä sopivaa. Säännöllisesti en edes käytä sykemittaria. - Kuntoilja ukko
Moi,
mä tulen maaliin yleensä 200-205 sykkeellä jos en ole väsynyt liikaa. Puolimaratoonilla matkasykkeeni on 173. Loput 4km vedän sitten kovaa 180. Kuupperi menee huonosti jo ei syke nouse yli 190:n. Aerobinen harjoitussykkeeni on alle 145. Leposyke 53.
Eli korkea syke siis ei ole vika vaan harjoituksissa minun taytyy noudattaa omaa kokemukseni mukaan korjattua asteikkoa joka on 15-20 pykälää yli ohjearvojen.
No problem.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 856294
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t303783törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/283140Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3691696- 331388
- 271330
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi46949Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv11946Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11870- 42849