Konjakin tarjoilu ja juonti

Niin, että osaisiko joku konjakin käsittelyn taitaja tai koknkari neuvoa tällaista aloittelijaa, että miten oikeaoppisesti konjakki tarjoillaan ja juodaan (minkälainen lasi ym.)

Kiitos jo etukäteen :)
Ilmianna
Jaa

16 Vastausta


1. Konjakki huoneenlämpöisenä, EI kylmänä.
2. Konjakkilasin (aromilasi) tunnet, ellet, katso netistä.
3. Lasi täytetään vain pari kolme senttimetriä pohjalle. Lasi pitää pystyä nojaamaan lappeelleen ilman että juoma valuu ulos.
4. Jos juodaan kahvin kanssa, hörpätään ENSIN kahvia ja vasta sitten konjakkia, EI toisin päin, kuten 85 prosentissa tapauksista näkee.
5. Lisäkkeenä lasi kylmää vettä, jolla välillä huuhdotaan suu (ei siis varsinainen kyytipoika).
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
6. Pyöritä konjakkia hieman lasissa ja nyökkäile tietävän näköisenä kuin muka tietäisit keskustelun aiheesta jotain. Mieti kuumeiseti joku hieno fransmanni kirjailijan nimi ja kehut hänen teoksiaan, vaikka tosiasiassa et ole lukenut muutakuin seiskaa, jallua ja iltistä. Konjakin nauttiminen nostaa sinut apukoulutasosta sivistyneistöön. Voit jopa kuvitella olevasi aatelinen ja ainakin kolmen tohtorihatun omistaja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Konjakki juodaan suurikokoisesta konjakkilasista (ns. aromilasi), jossa on suhteellisen kapea suu josta lasi levenee pallomaisesti alaspäin. Lasia ei täytetä piripintaan vaan ainoastaan noin 1-2 cm pohjalle. Konjakki tarjoillaan huoneenlämpöisenä ja asiantuntevat konjakinnauttijat lämmittävät aromilasia kourissaan ennen kuin juomaansa maistelevat.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
10 VASTAUSTA:
Suomalaiset ovat perinteisesti juoneet konjakkia juuri tuosta edellisesten kirjoittajien mainitsemasta aromilasista. Tällainen aromilasi tuo esille konjakista pääsääntöisesti alkoholin, koska lasin mallin takia konjakki osuu ensin kielellä kohtaan joka maistaa alkoholin. Näin ollen muut aromit peittyvät alkoholin alle. Tässä kohden on tietysti kysymys jokaisen mieltymyksestä ja siitä mitä juomaltaan haluaa, toiset tykkäävät konjakin tarjoamasta pehmeästä alkoholista toiset hedelmistä ja tammesta.
Tunnetuimmat viinilasit valmistava Riedel on myös kehitellyt konjakille (ja monille muille juomille) sopivat lasit. Näitä laseja myyvät ainakin Alko ja Decanter Oy. Myös eräät muut valmistajat myyvät samanmallisia laseja kuin Riedel näitä mainittakoon Schott-Zwiesel ja Spielgau. Suosittelen tutustumaan www.riedel.com sivustoon oikeanlaisen lasin löytämiseksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Konjakki on jees kirjoitti:
Suomalaiset ovat perinteisesti juoneet konjakkia juuri tuosta edellisesten kirjoittajien mainitsemasta aromilasista. Tällainen aromilasi tuo esille konjakista pääsääntöisesti alkoholin, koska lasin mallin takia konjakki osuu ensin kielellä kohtaan joka maistaa alkoholin. Näin ollen muut aromit peittyvät alkoholin alle. Tässä kohden on tietysti kysymys jokaisen mieltymyksestä ja siitä mitä juomaltaan haluaa, toiset tykkäävät konjakin tarjoamasta pehmeästä alkoholista toiset hedelmistä ja tammesta.
Tunnetuimmat viinilasit valmistava Riedel on myös kehitellyt konjakille (ja monille muille juomille) sopivat lasit. Näitä laseja myyvät ainakin Alko ja Decanter Oy. Myös eräät muut valmistajat myyvät samanmallisia laseja kuin Riedel näitä mainittakoon Schott-Zwiesel ja Spielgau. Suosittelen tutustumaan www.riedel.com sivustoon oikeanlaisen lasin löytämiseksi.
nuo erityiset "maistelu"- eli degustatiivilasit. Ovat vähän tulppaanin muotoisia ja suora kapeampi kuvun yläosa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
asiantuntijoille kirjoitti:
nuo erityiset "maistelu"- eli degustatiivilasit. Ovat vähän tulppaanin muotoisia ja suora kapeampi kuvun yläosa.
hyviä laseja viskinkin maisteluun. Suosittelen sellaista kotinautiskelijallekkin. On meinaan ihan eri asia tarjota Lagavulinia tuollaisesta tulpaanin muotoisesta lasita kun vetää bourbonia on the rocksista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Konjakki on jees kirjoitti:
Suomalaiset ovat perinteisesti juoneet konjakkia juuri tuosta edellisesten kirjoittajien mainitsemasta aromilasista. Tällainen aromilasi tuo esille konjakista pääsääntöisesti alkoholin, koska lasin mallin takia konjakki osuu ensin kielellä kohtaan joka maistaa alkoholin. Näin ollen muut aromit peittyvät alkoholin alle. Tässä kohden on tietysti kysymys jokaisen mieltymyksestä ja siitä mitä juomaltaan haluaa, toiset tykkäävät konjakin tarjoamasta pehmeästä alkoholista toiset hedelmistä ja tammesta.
Tunnetuimmat viinilasit valmistava Riedel on myös kehitellyt konjakille (ja monille muille juomille) sopivat lasit. Näitä laseja myyvät ainakin Alko ja Decanter Oy. Myös eräät muut valmistajat myyvät samanmallisia laseja kuin Riedel näitä mainittakoon Schott-Zwiesel ja Spielgau. Suosittelen tutustumaan www.riedel.com sivustoon oikeanlaisen lasin löytämiseksi.
alkoholi tuntuu vahviten kielen reunoissa ja kärjessä, en ymmärrä miten lasi auttaa asiassa.

Konjakki on aromijuoma jonka tarkoitus on myös tuntua, ja paras lasi on perinteinen aromilasi.
Tätä asiaa voi jopa tiedustella konjakin valmistajilta joilla aika monella on sama käsitys asiasta. Aromilasin paras puoli on juuri sen maljamaisuus, paljon haitumispinta-alaa ja suippeneva muoto joka pitää aromit lasissa paremmin hallussa.

Tasting-lasit joista voidaan konjakkia myös nauttia eivät tarjoa aivan yhtä hyvää tulosta.

Tasting-lasit on kehitetty viskejä varten ja toimivat siinä tarkoituksessa erittäin hyvin, eivät tietenkään niin hyvin kuin todelliset hieman kalliimmat kristallista tehdyt ns snifter-lasit.

Lopuksi totean, tarjoa konjakki aromilasista, tasting tai snifter-lasista, mutta kaada konjakki lasiin noin 15-30 min ennen tarjoilua. Konjakkikin tarvitsee auetakseen hieman aikaa ja happea.

Suosittelen käyttämään V.S.O.P kojakkia, hinta/laatusuhde on hyvä ja esimerkkinä voisin suositella Le Réviseur Cognac V.S.O.P. juomaa joka maksaa ALKOssa noin 27 euroa. Juoma on kauniin väristä, kohtuullisen iäkäs ja aromikas.
Toinen hieman edullisempi on Cognac Bisquit V.S.O.P. noin 20 euroa pullo.
En suosittele kalliita X.O tuotteita ko tilaisuuteen ehkä myöskään halvimpia V.S konjakkeja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
sanon minä kirjoitti:
alkoholi tuntuu vahviten kielen reunoissa ja kärjessä, en ymmärrä miten lasi auttaa asiassa.

Konjakki on aromijuoma jonka tarkoitus on myös tuntua, ja paras lasi on perinteinen aromilasi.
Tätä asiaa voi jopa tiedustella konjakin valmistajilta joilla aika monella on sama käsitys asiasta. Aromilasin paras puoli on juuri sen maljamaisuus, paljon haitumispinta-alaa ja suippeneva muoto joka pitää aromit lasissa paremmin hallussa.

Tasting-lasit joista voidaan konjakkia myös nauttia eivät tarjoa aivan yhtä hyvää tulosta.

Tasting-lasit on kehitetty viskejä varten ja toimivat siinä tarkoituksessa erittäin hyvin, eivät tietenkään niin hyvin kuin todelliset hieman kalliimmat kristallista tehdyt ns snifter-lasit.

Lopuksi totean, tarjoa konjakki aromilasista, tasting tai snifter-lasista, mutta kaada konjakki lasiin noin 15-30 min ennen tarjoilua. Konjakkikin tarvitsee auetakseen hieman aikaa ja happea.

Suosittelen käyttämään V.S.O.P kojakkia, hinta/laatusuhde on hyvä ja esimerkkinä voisin suositella Le Réviseur Cognac V.S.O.P. juomaa joka maksaa ALKOssa noin 27 euroa. Juoma on kauniin väristä, kohtuullisen iäkäs ja aromikas.
Toinen hieman edullisempi on Cognac Bisquit V.S.O.P. noin 20 euroa pullo.
En suosittele kalliita X.O tuotteita ko tilaisuuteen ehkä myöskään halvimpia V.S konjakkeja.
vasta tuntuu tulevankin. Toki sinä varmasti "perinteisellä" aromilaseilla pärjäät, mikäli niitä sattuu kaapista löytymään. Se ei ole minkäänlainen etiketti- /muotovirhe. Mutta kyllä tasting-lasi, joita mm. Alko ja Decanter myyvät, on konjakin nauttimiseen se kaikkein paras väline. Ikävänä puolena on tasting-lasien kohtuullisen kova hinta. Olen löytänyt niitä Suomesta vain Riedelin valmistamana ja hinta on kohtuullinen, toki saat myös laatua hinnalle.

Ja mitä tulee konjakin valmistajiin, olen työskennellyt heidän kanssaan ja heidän mielipide on aina ensisijaisesti ollut tasting-lasi, ei missään nimessä perinteinen aromilasi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
puuta heinää kirjoitti:
vasta tuntuu tulevankin. Toki sinä varmasti "perinteisellä" aromilaseilla pärjäät, mikäli niitä sattuu kaapista löytymään. Se ei ole minkäänlainen etiketti- /muotovirhe. Mutta kyllä tasting-lasi, joita mm. Alko ja Decanter myyvät, on konjakin nauttimiseen se kaikkein paras väline. Ikävänä puolena on tasting-lasien kohtuullisen kova hinta. Olen löytänyt niitä Suomesta vain Riedelin valmistamana ja hinta on kohtuullinen, toki saat myös laatua hinnalle.

Ja mitä tulee konjakin valmistajiin, olen työskennellyt heidän kanssaan ja heidän mielipide on aina ensisijaisesti ollut tasting-lasi, ei missään nimessä perinteinen aromilasi.
jos haluaa löytää. Tasting lasin saat monesta alan ravintolasta mukaan alle 5 euroa, ja Ridelin lasista maksat kaupassa noin 22 euroa.

Jos olet järjestämässä kekkereitä joissa juojat ovat ns tavallisia pulliaisia, älä tarjoa tasting lasista. Tasting lasit on etupäässä tarkoitettu alan harrastajille ja tasting tilaisuuksiin, ei esim 50-päiville.

Voit lukea eri lasitesteistä, jos haluat nauttia konjakin haju ja maku aromeista valitset aromilasin ja jos pääpaino on makuaromeissa valitset tasting-lasin. Itse käytän konjakille aromi tai tasting-lasia, riippuen konjakista.
Calvados ja viski aina tasting-lasista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
löytyy kirjoitti:
jos haluaa löytää. Tasting lasin saat monesta alan ravintolasta mukaan alle 5 euroa, ja Ridelin lasista maksat kaupassa noin 22 euroa.

Jos olet järjestämässä kekkereitä joissa juojat ovat ns tavallisia pulliaisia, älä tarjoa tasting lasista. Tasting lasit on etupäässä tarkoitettu alan harrastajille ja tasting tilaisuuksiin, ei esim 50-päiville.

Voit lukea eri lasitesteistä, jos haluat nauttia konjakin haju ja maku aromeista valitset aromilasin ja jos pääpaino on makuaromeissa valitset tasting-lasin. Itse käytän konjakille aromi tai tasting-lasia, riippuen konjakista.
Calvados ja viski aina tasting-lasista.
Jos jotain näillä palstoilla suunnattomasti ihailen, niin se on juuri tämä, että löytyy ihmisiä, joilla on hallussaan Ainut Oikea Mielipide asiaan kuin asiaan. Ja että he vielä niin kärsivällisesti jaksavat oikaista niitä Vääriä Käsityksiä, joita joillain moukilla vielä saattaa olla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Snuubbi kirjoitti:
Jos jotain näillä palstoilla suunnattomasti ihailen, niin se on juuri tämä, että löytyy ihmisiä, joilla on hallussaan Ainut Oikea Mielipide asiaan kuin asiaan. Ja että he vielä niin kärsivällisesti jaksavat oikaista niitä Vääriä Käsityksiä, joita joillain moukilla vielä saattaa olla.
moukkia pitää kouluttaa, jotta edes joku sivistyisi ja pitäisi tasoa yllä.

Eihän sitä nyt miten vain voi käyttäytyä tai alkoholia nauttia, puhumattakaan etiketin vastaisesta käytöksestä sehän on aivan banaalia.

Viinat juodaan oikeista laseista vaikka irvistellen, tilanne pitää olla hallussa joka hetki.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Konjakkia kaadetaan korkillinen kahvikupin sekaan, ja sitten juodaan kahvi. Ite tein näin. Ei siitä ole muuten mitään hyötyä
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Konjakki on jees kirjoitti:
Suomalaiset ovat perinteisesti juoneet konjakkia juuri tuosta edellisesten kirjoittajien mainitsemasta aromilasista. Tällainen aromilasi tuo esille konjakista pääsääntöisesti alkoholin, koska lasin mallin takia konjakki osuu ensin kielellä kohtaan joka maistaa alkoholin. Näin ollen muut aromit peittyvät alkoholin alle. Tässä kohden on tietysti kysymys jokaisen mieltymyksestä ja siitä mitä juomaltaan haluaa, toiset tykkäävät konjakin tarjoamasta pehmeästä alkoholista toiset hedelmistä ja tammesta.
Tunnetuimmat viinilasit valmistava Riedel on myös kehitellyt konjakille (ja monille muille juomille) sopivat lasit. Näitä laseja myyvät ainakin Alko ja Decanter Oy. Myös eräät muut valmistajat myyvät samanmallisia laseja kuin Riedel näitä mainittakoon Schott-Zwiesel ja Spielgau. Suosittelen tutustumaan www.riedel.com sivustoon oikeanlaisen lasin löytämiseksi.
Jos perhdytte tarkemmin mainitun Riedelin tuotantoon, joka on siis viinilaseja valmistava lasitehdas, niin kas kummaa samaa (jaloa) juomaa nautitaankin erilaisista laseista, joiden koko vaihtelee niin tilavuuden kuin suuaukonkin mittojen osalta jne. Kyseessä on ns. myyntikikka markkinoiden laajentamiseksi.
Keskeistä nautittavuuden kannalta on oikea lämpötila, jolloin erilaiset ainesosat erottuvat, tilavuus ja haihtumapinta, paikka josta juomaa nuuhkitaan ja ryystetään jne.
Mutta oleellista on, että kukin nauttii juomansa omalla tavallaan ja ennen kaikkea tulee onnelliseksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Itse laitoin ranskalaiset aromilasini vaihtoon ja juon konjakkini/brandyni venäläisistä väkeville viineille tarkoitetuista kristalleista. Omasta mielestäni ajaa parmmin asiansa, vaikka lasin tilavuus onkin pienempi. Lisäksi kristalli on kauniimpaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Toimit täysin oikein - se mikä hivelee silmää ja mistä konjakki maistuu parhaalta - on myös paras vaihtoehto. Riedel ym vastaavat lasitehtaat toki tekevät vaikka kevytmaidolle sen parhaan lasin joka on tietysti hieman erilainen kuin kokomaidolle...tässä lienee se asian ydin. Jokainen lasitehdas yrittää tavalla tai toisella luoda riittävästi tyydyttämättömiä tarpeita joita he auliisti tyydyttävät. Toki jokainen ajattelee omilla aivoillaan ja tekee hankinnat siltä pohjalta. Riedelin lasivalikoimasta suurin osa on pelkää huttua - tämä on minun mielipiteeni ja nojaa ainostaan omiin kokemuksiin asiasta.

Käyttäkää sitä lasia joka tuntuu sopivan tilanteeseen parhaiten. Perinteiset aromilaisit ovat hieman kömpölöitä ja itse en pidä niistä. Konjakkia maistelen tasting laseista tai pienistä vähemmän pyöreistä aromilaseista. Tärkein asian on joka tapauksessa lasin sisältö ei lasi. Hyvä konjakki maistuu vaikka vesilasista mutta huono ei parana edes huippu "Riedelissä". Suosittelen kokeilemaan muitakin kuin suurin konjakkitaloja - eik'ä mitään v.s.o.p tasoista lillua vaan kunnon iäkästä konjakkia. Satsatkaa laatuun ja nauttikaa juomasta - ja jos jano jatkuu vaihtakaa johonkin taloudellisempaa juomaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
mä juon konjakin tuopista ni ei tarvii lähtee baariin..blandikset sitten aamulla
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Konjakin tarjoilu ja juonti

Niin, että osaisiko joku konjakin käsittelyn taitaja tai koknkari neuvoa tällaista aloittelijaa, että miten oikeaoppisesti konjakki tarjoillaan ja juodaan (minkälainen lasi ym.)

Kiitos jo etukäteen :)

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta