Asuntovaunu vai asuntoauto?

- kas siinäpä pulma

Olemme perheen kanssa suunnitelleet tien päälle lähtöä tänä kesänä asuntoauton tai asuntovaunun kanssa. Rahaa ei ole kokeilla molempia vaihtoehtoja, joten pyytäisinkin vinkkejä, kumpaan meidän kannattaisi suuntautua - mitkä ovat asuntoautoilun ja asuntovaunuilun suurimmat erot? Matkustus tapahtuisi kesällä noin viikoksi vuokratulla asuntoautolla tai -vaunulla.
Perheeseen kuuluu 7-kuukautinen vauva ja 5-vuotias poika ja automme on suht' pienimoottorinen tila-auto. Me vanhemmat olemme molemmat huonoja peruuttajia : )

21

6655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • B.B.Virtanen

      Etenkin suurikokoisissa asuntovaunuissa on tilaa enemmän kuin vastaavankokoisissa, ja joissakin tapauksissa enemmän kuin missään asuntoautoissa. Ja koon kasvaessa hintaero pienenee asuntovaunun hyväksi.

      Mutta tämä tila ei ole käytettävissä ajon aikana. Asuntovaunu tulee kiltisti siellä auton perässä ja vain vetoauton "palvelut" ovat käytettävissä ajon aikana.

      Asuntoautossa kaikki toiminnot (vedet, WC:t yms) ovat käytettävissä myös auton liikkuessa, joskaan en suosittele liikkumaan autossa auton liikkuessa. Mutta ainakin voi istua pöydän ääressä ja leikkiä sen 5-vanhan kanssa? Vauvan makuu- yms. paikkoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta ne ovat turvalliset myös auton liikkuessa.

      Saksan esimerkin valossa karavaanimaailma lienee eriytymässä/eriytynyt siihen suuntaan, että asuntovaunu pidetään kausipaikalla vakituisella leirintäalueella ainakin melkein koko kesän ja sitä pidetään ikään kuin kesämökkinä. Toki leirintäaluetta voi vaihtaa halutessaan ja näin vaihtuvat mökkimaisematkin.

      Asuntoauto on vastaavasti kulkijan menopeli. Jako näkyy niin leirintäalueilla kuin tien päälläkin: niin Suomessa kuin erityisesti Saksassa ovat leirintäalueet puolillaan kausipaikalla makaavia asuntovaunuja ja vastaavasti maantiellä ei näe juuri muita karavaanareita kuin asuntoautoja.

      Tuli kerrottua harrastuksen taustoja ehkä vähän tarpeettomankin laajasti. Ehkä viikon vuokrauksessa on hieman toiset kriteerit. Mutta toivottavasti pohdiskelustani on apua.



      B.B.Virtanen

    • Alfred-Brandy

      Jos tarkoituksenanne on sen yhden viikon aikana poiketa useammassa paikassa, eli tehdä jonkinlainen tutustumiskierros ympäristöön kotimaassa yöpyen useissa eri kohteissa, niin ilman muuta kannattaa se tehdä matkailuautolla. Sillä luonnistuvat matkan aikaiset välipysähdyksetkin luonnikkaasti ja lapsetkin varmaan nauttivat enemmän, kun saavat matkustaa hieman tavallisesta poikkeavassa ajoneuvossa.
      Jos taas tarkoituksenne on mennä viikoksi lomailemaan johonkin kohteeseen, niin silloin on vaunu ihan paikallaan loma-asumisen tukikohdaksi.

      Toivottavasti "testiviikkonne" onnistuu. Hyvää lomaa...

    • Nythän on niin

      että ei se asuntoauto aina suoraan eteenpäin menee, vaan usein joutuu peruttamaan välillä ahtaisiin paikkoihin. Tai kapealla tiellä voi joutua peruttamaan satoja metrejä.
      Jos ei hallitsee peruttamista niin harjottele ensin ennen kuin loma alkaa.

      Ei se ole yhtään vaikempi peruttaa asuntovaunu kun asuntoauto. Molemmissa on se juju.

      • Eroa on.....

        Kummalla peruuttelet, vaunussa on aina se nivel välis ja jos on vaikea peruuttaa pelkkää nuppia ei sitä kärryä kyllä ahtaalla kadulla peruuta ollenkaan sen auton voi jotenkin peruuttaa ja sen saa vähän nolompi peileistäkin liittymään kun taas vaunun laittaminen kulmaan tuottaa oman hauskan kuvion veto-auton takakulmaan vastaava löytyy vanun etukulmasta.


      • Viime vuonna
        Eroa on..... kirjoitti:

        Kummalla peruuttelet, vaunussa on aina se nivel välis ja jos on vaikea peruuttaa pelkkää nuppia ei sitä kärryä kyllä ahtaalla kadulla peruuta ollenkaan sen auton voi jotenkin peruuttaa ja sen saa vähän nolompi peileistäkin liittymään kun taas vaunun laittaminen kulmaan tuottaa oman hauskan kuvion veto-auton takakulmaan vastaava löytyy vanun etukulmasta.

        SeeWindillä yksi toope piti peruttaa asuntoauto 10m mutta ei tullut mitään siitä vaikka henkilökunta näytti ohjeita.

        Toope sanoi että siljalla näytetään paremmin siksi perutus meni ihan perseeseen.


      • rahtaripoika

        No nythän on tosiaan niin että, on todellakin melkoinen ero peruuttaa pelkkää autoa kuin autoa jossa on perävaunu kytkettynä. Kirjoittaja kertoo levansa huono peruuttaja noin ylipäätään, joten sen vaunun peruuttelu kyllä vaatii harjoittelua enemmän kuin yhden kerran eikä tottumattomalle edes eteenpäin menokaan ole ihan läpihuutojuttu.

        Muistakaa nyt hyvät ihmiset ettei se lomaviikko pidä olla mikään live harjoittelu jakso vaan tutustukaa vehkeisiin ennen kuin vuokraatte yhtään mitään.
        Henkilöautoon tottunut kuljettaja ei välttämättä sen kummemmin osaa asuntoautoa peruutella sen kun joutuu tekemään peileistä katsoen joten pitää olla tarkkana ettei kulmat kopise, mitättömältä vaikuttava kolhu saattaa yllättäen olla tuhansien eurojen luokkaa.

        Itse kysymykseen vastaisin että vaunu on lapsiperheelle mukavampi jo pelkästään turvallisuus syistä, eihän ajon aikana 5 v lapsi malttaisi istua paikallaan kun on mahdollisuus koheltaa ympäri autoa.
        Vaunuissa on paremmat mahdollisuudet ruuanlaittoon lastenhoitoon ja vaunun vuokraus on pääsääntöisesti edullisempaa kuin auton.
        Karkeasti sanoen summalla minkä autosta maksaa viikossa saa vaunun käyttöönsä kuukaudeksi.

        Itselläni on sekä asuntoauto että vaunu, kun lapsemme olivat pieniä käytimme pelkästään vaunua, koska se yksinkertaisesti soveltuu paremmin lapsiperheelle.
        Suosittelen ehdottomasti vaunua viikon lomareissulle ja pitää muistaa ettei se nyt ihan henkimaailman juttu ole se peruutus, kannattaa harjoitella hieman ennen liikenteeseen menoa.

        Mukavia matkapäiviä niin kysyjälle kuin muillekin.
        P-S Karavaanarit muistaa aina moikata toisilleen.


      • Oikein.....
        Viime vuonna kirjoitti:

        SeeWindillä yksi toope piti peruttaa asuntoauto 10m mutta ei tullut mitään siitä vaikka henkilökunta näytti ohjeita.

        Toope sanoi että siljalla näytetään paremmin siksi perutus meni ihan perseeseen.

        Lukemasi, en epäillyt, etteikö jollekkin olisi vaikeaa peruuttaa pelkkää nuppia, mutta se on tuplasti hankalampaa kun siihen lisätään vielä kärry.


    • Deppeli

      päästä kokeilemaan karavaanarielämää on vaunu. Kun teillä on aikaa vain viikko niin suosittelen ensimmäistä kokemusta vaunun kanssa. Ensinnäkin se on edullisempi vuokrata ja toiseksi sen kanssa on mukavampi olla pidempi aika paikallaan.

      Ensimmäisellä kerralla on hyvä totutella "pieniin" tiloihin ja haistella karavaanarielämää leirintäalueella ja vaihtaa paikkaa harvemmalla syklillä.

      Toki vaunun veto edellyttää koukun olemassaoloa autossa, eli jos sitä ei ole, niin se nostaa vaunuvuokran helposti matkailuauton vuokratasoon.

      Ensimmäisen kerran jälkeen jos jäätte koukkuun niin sitten matkailuauto vuokralle ja enemmän matkustelua.

      Asuntoauto vai -vaunu kysymykseen ei ole oikeaa vastausta. Vain kokeilemalle tietää itselleen sopivan ratkaisun, joka sekin voi muuttua harrastuksen myötä.

      Tervetuloa hyvän harrastuksen pariin.

    • M-auto

      on oikea ratkaisu. Toki se on kalliimpi kuin vaunu, mutta jos teillä on joku pienitehoinen auto, niin eihän sillä voi isompaa vaunua edes vetää. Onkos siinä edes koukkua? Toinen juttu on, että autoa on paljon helpompi niin ajaa kuin peruuttaa ahtaissakin tiloissa.

      Viikko on niin lyhyt aika, että m- autolla siinäkin pystyy edes jotain näkemään, mutta kuka nyt lähtee vaunulla viikoksi liikkeelle. Aika menee opetteluun, mutta autolla ootte 2 tunnin päästä jo jyvällä.

      Varatkaa ajoissa jos aiotte saada sen m- auton lomamatkallenne. Moni muukin tekee samoin.

      Kuten joku sanoi, niin vaunut on lähinnä kesämökkejä seisoksismassa jossain ja m- autot on ne joilla reissataan ja tehdään lomamatkoja.

    • Vaiko ....

      Itse liikun vaimon ja parin aktiivisen tenavan kanssa aika paljon. Elämän tyylimme on vaunu parkkiin leirintäalueelle ja ympäristöön toreille,nähtävyyksiin tutustumaan ja huvipuistoihin jne. Emme kertakaikkiaan tule toimeen ilman sitä veturia,joka muodostaa toisen osan loma-ajan liikkuvuudesta.Eihän se varsinainen siirtymä paikasta toiseen ole lomalaiselle kuin pieni osa kokonaisuudesta.

    • valintaan..

      Ehkä valintaa tehdessä on apua tuon vihjeet sivulla:
      http://home.swipnet.se/karavaanari/¨

      Eihän peruuttaminen ole ylivoimaisen vaikea oppia ja valintaan voi vaikuttaa monet muut ehkä tärkeämmät asiat.

    • karvanaamari

      Teidän mieltymyksiinja tarpeisiin on mahdotonta antaa yhtä hyvää suositusta. Noiden saatujen tietojen perusteella mikäli liikkuminen paikasta toiseen loman aikana on se päätarkoitus, kallistuisin itse m-auton kannalle.
      Varsinkin silloin, jos omalla autolla ei pystyisi vetämään sopivankokoista vaunua.

      • ja kolmattakin

        Jos on huno peruuttamaan ja huono veturi, niin ilman muuta mutkailuauto. Meillä kiskotaan vaunua.


    • Nimetön

      Olen molempien vaihtoehtojen "omistaja" ja suosittelen ehdottomasti autoa. Autoa on helppo molempien ajaa ja peruttaa. Auto tarvitsee vähemmän tilaa parkkeerauksessa joten se onnistuu naiseltakin. Ainoa huono puoli on jos haluaisi lähteä esim. kaupungille autolla, niin paikka menee leirialueelta, ehkä. Voihan sen ehkä varata jos täyttä alueilla. Hyvää lomaa teille kaikille!

    • Anonyymi

      Aika heppoiset perusteet valita jos kyse pelkästään siitä että peruuttaminen vaunun kanssa vaikeampaa.
      Useimmiten syynä peruutuksen epäonnistumiseen on liian suuri vauhti, pian on hytti täynnä käsiä.

      • Anonyymi

        Eihän sen vaunun kanssa tarvitse kuin mennää aamulla jollekin isolle parkkipaikalle ja tehdä muutama peruutusharjoitus. Matkailuvaunun peruuttaminen on paljon helpompaa kuin kevytperävaunun. Pidetään vaan kädet siellä ratin alakehällä ja jos haluaa vaunun perää vasemmalle, niin pitää vääntää rattia sieltä alhaalta vasemmalle


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän sen vaunun kanssa tarvitse kuin mennää aamulla jollekin isolle parkkipaikalle ja tehdä muutama peruutusharjoitus. Matkailuvaunun peruuttaminen on paljon helpompaa kuin kevytperävaunun. Pidetään vaan kädet siellä ratin alakehällä ja jos haluaa vaunun perää vasemmalle, niin pitää vääntää rattia sieltä alhaalta vasemmalle

        Miksi peruuttaminen vaikeaa. Suurin syy on että nopeus peruuttaessa liian suuri, ei ehditä reagoimaan riittävän ajoissa ja kun tulee kiire niin suunnan muutokset liian rajut.
        Mieluummin vaikka etanan vauhtia, pysähtyy välillä, käy ulkona katsomassa onko suunta oikea.
        Mieluummin käyttää aikaa peruuttamisen ja käy ulkona katsomassa kuin se että sählää eikä peruuttaminen onnistu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi peruuttaminen vaikeaa. Suurin syy on että nopeus peruuttaessa liian suuri, ei ehditä reagoimaan riittävän ajoissa ja kun tulee kiire niin suunnan muutokset liian rajut.
        Mieluummin vaikka etanan vauhtia, pysähtyy välillä, käy ulkona katsomassa onko suunta oikea.
        Mieluummin käyttää aikaa peruuttamisen ja käy ulkona katsomassa kuin se että sählää eikä peruuttaminen onnistu.

        Eikö vetoautossa ole asiallisia peilejä vai eikö kuski osaa käyttää / katsoa peileistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö vetoautossa ole asiallisia peilejä vai eikö kuski osaa käyttää / katsoa peileistä.

        Ei ne peilit auta jos arpoo mihin suuntaan rattia pitää milloinkin kääntää.


    • Anonyymi

      Siinä hommassa on kiire naksauttaa tölkki auki .

    • Anonyymi

      Minulla on Elnakki pakettiauton hytillä, palstavahti Kuopiosta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe