tytär raskaana...

näemmä isoäidiksi tulossa

Tyttäreni 14v. myönsi viikko sitten epäilevänsä, että on raskaana. Tämä tuli minulle täytenä yllätyksenä, enhän edes tiennyt että hän olisi ollut seksuaalisesti aktiivinen. Poikia ei ole näkynyt lähipiirissä koskaan, eikä hänellä juuri ole poikia kavereina. Heti vein terveyskeskukseen, jossa raskaustesti oli plussaa. Ultrallakin katsoivat ja raskaus on vauvan koon mukaan viikolla 15.-16. eli abortti on myöhäistä.

Olen yrittänyt suhtautua tähän hienovaraisesti, koska tehtyä ei saa tekemättömäksi. Tyttäreni ei suostu kertomaan kuka on lapsen isä ja on ollut erittäin itkuinen asiasta. Abortista hän ensimmäiseksi kysyi, mutta se ei nyt sitten tule onnistumaan.

Miten parhaiten voisin tukea tytärtäni? Mitä te teiniäidit olette toivoneet äidiltänne? En ole syyttänyt vaan olen koittanut parhaani mukaan olla kannustava ja tukeva tilanteessa, joka ei varmasti ole tyttärelleni helppo. Olen ilmaissut tukevani häntä missä ratkaisussa hyvänsä. Jos hän haluaa antaa lapsensa adoptioon tai pitää itse, olen valmis seisomaan hänen rinnallaan. Itseäni hirvittää tilanne, olenhan itsekin vasta 33-vuotias ja tulossa jo isoäidiksi, mutta yritän parhaani mukaan olla se vahva ja piilottaa oman pelkoni.

Onko raskaus vaarallista näin nuorelle? Hän ei ole vielä kasvanut täyteen mittaansa ja on aika hento. Rintojen kasvu ja kuukautisetkin alkoivat vasta viime kesänä. Onko lapselle jotain haittaa äidin nuoresta iästä.

Lapseni ei suostu siis kertomaan lapsen isää ja tyttäreni on kuitenkin vain yläasteikäinen (7. luokalla) ja mielessäni on käynyt monta kertaa olisiko häntä joku käyttänyt hyväkseen. En tiedä kuka, mutta ehkä joku opettaja koulussa tai jokin muu aikuinen. Miten tätä asiaa voisi lähteä selvittelemään? Tytär ei tunnu olevan yhteistyöhaluinen ja todella pelkään, että hänet on pakotettu yhdyntään, koska tämä ei ole tyttäreni tapaista. Hän on kuitenkin ollut 13-vuotias kun lapsi on saanut alkunsa, eli todella nuori.

Kiitoksia vastauksista.

52

14984

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiti85

      tuo pitää paikkansa, tehtyä ei saa tekemättömäksi. tyttäresi on kyllä todellakin nuori, jos vain kirjoitus pitää paikkansa. kyllähän juttusi oli ihan totuuden mukainen, ainakin mitä itse luin, ja toisekseenkin miksipä joku vitsillä noin typerää keksisi.

      mielestäni kyllä tuommoisessa tapauksessa pitäisi saada abortti vielä. soita pikaisesti jonnekkin yksityiseen sairaalaan ka kysäise asiasta. itse olen aborttia vastaan, mutta tuossa tilanteessa on varmasti parempi jos sen abortin tekee. tai mikä minä olen sanomaan, mutta kyllä seiskaluokkalainen tyttö, on vielä lapsi, mielestäni vasta nuoruuden rajamailla.

      tyttäresi ei ole yhteistyö haluinen-onko kumma? en varmasti minäkään tuossa iässä ja tilanteessa olisi. on varmasti häpeää, syyllisyyttä, katumusta. tyttärelläsi voi olla myös kamala olo, koska sinä pidit häntä vielä viattomana lapsena, ja hän onkin "pettänyt" sinut.

      vaikea tilanne, en voi muuta sanoa. huutaminen ei auta, ikinä. puhu lapsesi kanssa siitä, mitä hän haluaa tehdä, mutta älä painosta. yritä kuitenkin tyttäresi saada ymmärtämään, että pakenemalla asiaa ei pääse mihinkään.

      minä tulin raskaaksi kun olin 18, poikani synnytin ja täytin 19.
      minun äiti teki kaiken niin väärin kohdallani, kuin vain äiti voi tehdä. hän suuttu, huusi.. oli suoraan sanottuna, niin kuin hullujen huoneelta karannut potilas.
      äitini on nyt myöhemmin pyytänyt anteeksi käytöstään, mutta itselle on jäänyt kamalat arvet sisälle hänen käytöksestään.

      oletko myös itse miettinyt tulevaa. tyttäresi tulee tarvimaan paljon apuasi, ilmeisesti hän asuisi sinun luonasi, ainakin niin kauan että saa peruskoulunsaloppuun. ja mitä sitten kun tulee kunnon murkkuikä päälle, menojalka ja kokeilunhalu?

      tuolla äsköiselle en todellakaan tarkoita että kaikilla teini äideillä tulee se menojalka ja kokeilunhalu, joten ei tarvityse kenenkään vetää hernettä nokkaan. mutta tosi asia on, että 14 ja 17 vuotiaalla äidillä on aivan hirvittävän suuri ero!

      voimia sinulle. ilmoita tänne aina välillä miten on sujunut asiat eteenpäin.

    • mallukiini

      Lapsi voi saada obortin vielä koska on niin nuori, 20 viikkoa on viimeinen raja ellei sikiöllä todeta vammaa.
      Hoida kaikki apu tyttärellesi heti, sairaalassa on paljon henkilökuntaa joista on keskusteluapua ja joilla on tietoa ja vaihtoehtoja, voitte käydä keskustelemassa siellä yksin ja erikseen mutta nyt on kiire.

    • Miimi

      Aika hurja juttu.. Itse lähes nukella leikin vielä tuossa iässä. Siis en missään nimessä syyllistä vaan tarkoitan sitä että en osaa kuvitellakaan tuota tilannetta.
      Toivottavasti jaksat olla vahva. Viimeiseen asti, älä näytä tyttärellesi pelkoa tai muuta.. Hakkaa vaikka pesäpallomailalla seinää kun olet yksin mutta yritä jaksaa olla tytön rinnalla.. Olen aivan sanaton..

      • Miimi

        Jäin miettimään asiaa ja jotenkin tuli outo olo tuosta ettei tyttö suostu kertomaan tulevaa isää ja vielä mainitsit itsekin pelkääväsi että on pakotettu..
        Kumpa saisit (tai joku muu, terkkari/lääkäri/ystävä..) tytön kertomaan kenen kanssa on ollut niin edes helpottaisi sen osalta..


    • toinen mummi

      Parhaiten tuet vain hyväksymällä hänen päätöksensä. Lupaamalla, että tapahuipa mitä tahansa, olet aina hänen rinnallaan. Et kerro kaunisteltua totuutta mistään asiata, vaan sen karuimman totuuden. Ja silti lupaat seistä vierellä ja auttaa.
      tyttäresi on vielä lapsi, mutta et siltikään voi tehdä hänen puolestaan päätöksiä. Olen myös kuullut että abortti on tuossa vaiheessa vielä mahdollinen tietyissä tilanteissa, mutta päätös on siltikin hänen.
      olen kanssasi miltei samassa tilanteessa. Minusta on myös tulossa mummi 32 vuotiaana. Poikani on 14v. ja hänestä on tulossa isä.
      Tiedän siis aika hyvin tunteesi ja pelkosi. Enkä ymmärrä miksi et voisi näyttää pelkoasi tyttärellesi. Tottakai voit näyttää. ihminen sinäkin olet, eikä tunteiden näyttäminen tee sinusta heikompaa tai auttamiskyvyttömämpää ihmistä. On aivan selvää, että lastasi pelottaa, mutta miksi sinä et muka voisi sanoa, että kyllä sinuakin pelottaa, mutta olet siinä silti.
      rohkeutta ja voimia teille molemmille

      • toinen mummi

        no,ei ehkä sitä karuinta totuutta, mutta totuuden asioista kuitenkin mitään kaunistelematta. tiedän sen olevan vaikeaa, mutta se on kuitenki oikein lastasi kohtaan.


    • vain....

      Kun on noin nuoresta kyse,raskauden keskeytyskin on vielä mahdollinen. Itse olisin sen saanut myöhemmilläkin viikoilla,mutta minun tapauksessa se ei tullut kysymykseenkään.Olen täysi-ikäinen tällä hetkellä,raskaaksi tullessani,en vielä ollut. Nyt olen jo puolivuotiaan pojan äiti.

      Miten tyttäresi kokee tämän raskauden?Ehdottaisin todella,että juttelette siitä onko ainut ratkaisu pitää vauva.Tietenkin päätös on tehtävä melko nopeasti.

      Ihana kuulla,että olet tukenut ja kannustanutkin tytärtäsi :) Syytökset tms.eivät tässä tilanteessa auta.

      Tottakai olet huolissasi kuka lapsen isä olisi,mutta voisiko olla kyseessä,ettei tyttäresi tiedä kuka kyseinen henkilö edes oli (ns.yhden-illanjuttu) tai tietää muttei uskalla kertoa,koska pelkää miten vanhempansa reagoisivat siihen tietoon(?)Noh,voi olla,että olen aivan hakoteillä mietteineni.Mutta eihän sitä koskaan tiedä.

      Toivottavasti asiat selviävät.
      Voimia teille :)

    • ei rehellistä

      asia on pakko selvittää että onko kyseessä hyväksikäyttö, sillä lapsi, tai jopa molemmat, voivat saada elinikäisiä traumoja ellei hän saa tukea ja voi puhua asiasta (siis jos hyväksikäyttö on tapahtunut) jos epäilet isehdokkaita, niin lapsen synnyttyä saa teetettyä kotoa käsin isyystestit, ne ei ole halpoja, mutta 99,9% varmoja, ja näytteeksi kelpaa hiukset... näytteet lähetetään kotoa, ja vastaus saapuu kahden viikon päästä... parasta tietenkin olisi jos lapsi puhuisi, ehkäpä ajan kanssa... älä painosta... olet itsekkin ollut nuori äiti (iästä päätellen 20) eli koita vain muistella mitä silloin kaipasit

      • täällä kaikki painostavat a...

        Paitsi että se voi aiheuttaa myöhempää lapsettomuutta niin myös tosi vakavia henkisiä traumoja ja syyllisyydentunteita. Tuossa vaiheessa kun abortti ei ole mikään pikkujuttu enää vaan vauva on jo ihan vauvan näköinen ja sen joutuu synnyttämään. On niin helppoa ajatella että abortin jälkeen koko episodi on ohi, mutta tyttärellesi se ei tule olemaan koskaan ohi, mihin ratkaisuun sitten päädyttekin.

        Samoin voi adoptiosta tulla hirveä syyllisyydentunne tyttärellesi viimeistään sitten kun hän perustaa joskus perheen ja saa lisää lapsia.

        Ota selville onko kyse hyväksikäytöstä, raiskauksesta tms. Se että tulee äidiksi tuossa iässä ei vielä ole mitenkään tavatonta, sitä tapahtuu. Mutta jos taustalla on jotain ikävämpää kuin yhdenillan juttu niin sen kanssa voi olla jo vaikeampi elää.


      • aborttia pitäisi
        täällä kaikki painostavat a... kirjoitti:

        Paitsi että se voi aiheuttaa myöhempää lapsettomuutta niin myös tosi vakavia henkisiä traumoja ja syyllisyydentunteita. Tuossa vaiheessa kun abortti ei ole mikään pikkujuttu enää vaan vauva on jo ihan vauvan näköinen ja sen joutuu synnyttämään. On niin helppoa ajatella että abortin jälkeen koko episodi on ohi, mutta tyttärellesi se ei tule olemaan koskaan ohi, mihin ratkaisuun sitten päädyttekin.

        Samoin voi adoptiosta tulla hirveä syyllisyydentunne tyttärellesi viimeistään sitten kun hän perustaa joskus perheen ja saa lisää lapsia.

        Ota selville onko kyse hyväksikäytöstä, raiskauksesta tms. Se että tulee äidiksi tuossa iässä ei vielä ole mitenkään tavatonta, sitä tapahtuu. Mutta jos taustalla on jotain ikävämpää kuin yhdenillan juttu niin sen kanssa voi olla jo vaikeampi elää.

        Moi kaikille!
        Minusta tuntuu myös, että tässä olisi nyt ajatteltava sitäkin, että jos hän menee aborttia tekemään, niin onko se yhtä sen parempi kun synnyttää ?

        Tässä joskus saa lukea, että joku tekee aborttia ja tekee vielä monta kertaa eikä hän välittä siitä ollenkaan. Ei siis mitään traumoja.

        Mutta tässä on myös aikuisia naisia jotka syystä tai toisesta on joskus hankkiudunut lapsesta eroon ja saanut abortista elinikäisiä traumoja.

        Suosittelen tytön äitiä käymään googlen sivuilla ja etsimään abortin sivuja. Siellä on video, miten lapsi abortoitaan. Lapsi, kolikosta vähä isompi, se revittaan palaisina ulos. Siellä on oikeesti siis kädet ja jalat ja kaikki, se on vaan niin pieni. Mutta tässä tapauksessa tyttäresi lapsi on jo lähes puolivälissä.
        Siellä googlessa näyttää muuten kuvia, millaiset ovat myöhäsabortit tai siis ne keskeytykset. See on hirvittävä.

        Minun poikani ex tyttökaveri teetti justisa sen keskeytyksen, lapsi olisi ollut noin 16-20cm. Hänen äiti kun oli siellä työssä, niin tyttö nukutettiin, hän vielä ylpenä sanoi, että se oli vaan abortti, älä hikenny. Hän ei todellakaan tiennyt, mitä oli tekemässä, siitä se hölmö sanominen.
        Ennen se ex oli justisa halunnut lapsen ja leikkiä kotia kunnes kyllästyi, baarit ja uudet pojat odottivat. Mutta en siitä halunnut kirjoitella,
        vaan todellakin sen nuoren tytön äiti pitäisi nyt hyvin tarkka miettiä, katsoa ne huonot ja hyvät puolet sekä synnytyksessä kuin myös abortissa.'
        Tyttö on nuori, se on selvä että hän tarvitsee apuasi. Entäs jos nyt tehtään hänelle abortti? Mitä jos hän ei koskaan tule saamaan sen jälkeen lapsia? Kannattako sellainen riski otta?

        Vaikka tyttö on nuori ja vaikka se olisikin raiskattu niin onko se vauva siihen mitenkään syylistynyt? On paljon mahdollista, ettei tyttöä ole ollenkaan raiskattu, jos hän vaan halusi kokeilla kun nykyaikana kaikki muutkin kokeilee. Mitä jos hänellä vaan oli huono tuuri ja se ensimmäinen uteljas kokeilu oli hänelle kohtalokas?

        Mitä tahansa siis päätäte, niin käypäs äiti katsomassa niitä google-juttuja, niin tietät tarkkaan myös sen asian. Ehkäpä et haluaisi omalle lapselle sitä kohtaloa, ei vauvalle eikä tyttärellesi. Hän varmaan jossain vaiheessa näkee ne kuvat itsekin, ehkäpä vuosien kuluessa, miltä hänestä mahtaisi tuntua? Mitä hirvittäviä traumoja hän voisi saada kun jopa minä sain, vaikka kysessä oli lapsenlapseni elämä.

        Toivottavasti en loukannut Sinua, äiti. Se abortti on vaan se viimeinen asia, mitä ei saa ikinä enää muutta. Mutta synnytämällä saate kuitenkin päättä, pitättekös lapsen, annateko pois , mutta ette ainakaan syylistyy tappamisen, sehän on teidän lihaa ja vertaa...


    • Merkka

      Pahoittelen kirjeen virheet kun en ole suomalainen.

      Jos sanot, ettei se ole Sinun tyttäresi tapaista ja hän ei haluaa kertoa kuka on lapsen isä, niin on paljon mahdollista, että hänet on väkivalloin otettu ja vaikkapa uhkailtu. Tietäthän itse miten ne miehet osaa pelotta, lupavat tappa tai tehdä tytön elämän helvetiksi. Kaikkea voi olla. On harmii, ettei tyttö puhu. Koeta hänelle selittää, että hän voi Sinuun luotta, kun lupaudut olemaan hänen luottamuksen arvoinen, niin se on siis myös oltava.
      uskon, että tytöllä voi olla ystäviä, kelle hän on sanonnut tai ketkä tietää jotain, kannattaisi ehkä jutella ja kysyä.

      Toiseksi, koeta kestää vaikka miten raskasta Sinulla olisi. Ehkä saatat tuntea häpeä tai syylisyyttä jopa vihaa sitä meistäs kohtaa, mutta ole tytön tukena. vaikka mikä olis, muista, että hän tarvitsee sinua nyt enemmän kun koskaan. kenen muuhun hän voisi luotta, kenen syliin laitta päänsä ja itkeää.

      Elämä ei ole oikeudenmukainen. Sinun tyttö saa vauvan 14 vuottiaana, vaikka ei pitäisi saada ja me halutiin vauvan, mutta emme saaneet. (viimekuussa oli epäonnistunut koeputkihed. )
      Nyt emme enää toista kertaa lähteneet koeputkihedelmöitykseen. See tekee kipeää, mutta sille ei mahda mitään.
      Ollan harkittu adoptiota, mutta Suomessa jonot ovat kuulema 5-7 vuotta, mitenkäs siinä jonossa etuilee, ilman, ettei joku olis valmiina kivittämään? Tai mistä löytää vauvan, joka ei olisi huumeäitin tai alkoholistin vauva?

      Jos haluaisit kuitenkin jutella tai haluaisite antaa lapsen mahdollisesti adoptioon, ota ihmeessa yhdeyttä. Lapsi voisi saada hyvän kotin.
      [email protected]
      toivottavasti ei nyt vaivautuu kirjoittelemään joku vihamielinen ihminen.

      Mutta jos pidätte vauvan, niin voimia Sinulle ja hänelle .Toivottavasti tyttö selviää synnytyksestä ja siitä kivusta , mitä hänen ei olisi pitänyt niin aikaisesti tunteaa. Hyvänä äitinä pysyy hänen rinnallas.

      Aurinkoa teille!

    • voi että.

      En todellakaan ole ikinä ymmärtänyt aborttia...Siinähän tapetaan ihminen. Henki, sielu, ruumis. Ei se vauvan syy ole, että äiti on tullut raskaaksi.
      Jos tyttäresi antaa lapsen vaikka sijaishoitoon, niin hän saa itselleen vielä aikaa aikuistua. myöhemmin hän tulee ymmärtämään äitiyden onnen. Olen lukenut lehtiartikkeleista ko. tapauksia.
      Koko tämä keskustelu on vain kehoitusta aborttiin, muitakin vaihtoehtoja on. Miettikää tarkasti eri vaihtoehdot.

    • alkup.

      Olen tässä itkenyt oman pienen tyttöni menetettyä nuoruutta/lapsuutta. Se on joka tapauksessa ohi, tämä tulee olemaan kova elämänkoulu. Tänään sen todella huomasin kun tyttäreni kanssa keskustelin.

      Kyselin miltä hänestä on tuntunut. Mitä fyysisiä tunteita on ollut. Rintoja kuulema kiristää kamalasti ja tottahan toki maha on hiukan pyöristynyt. Tyttäreni itki, ettei ole kehdannut käydä liikuntatunneilla tai varsinkaan suihkussa niiden jälkeen. Ymmärtäähän sen. Annoin lintsaamisen anteeksi. Yhdessä kävimme saunassa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ja kyllähän tälle äidille tuli pala kurkkuun kun näin oman pienen tyttöni maha hieman pömpähtäen ja rinnat turvonneena.

      Haluan hänen ymmärtävän kaikkien vaihtoehtojen seuraukset. Totuutta en ole nyt lähtenyt piilottamaan. Tyttären ollessa koulussa hain kirjastosta kaikenlaista materiaalia. Kerroin abortista ja mitä se käytännössä tarkoittaa tässä vaiheessa. Tyttäreni oksensi asiasta kuullessaan. Viivottimella katsoimme minkä kokoinen vauva on nyt (n. 15 cm), tyttäreni järkyttyi, että vauva on jo niin iso. Kerroin, että kuukauden jälkeen vauvan liikkeitä voi jo tuntea ja sukupuolikin on mahdollista selvittää. Tytärtäni mietitytti onkohan siellä poika vai tyttö. Kerroin miten synnytys tapahtuu, pienokaiseni itki kurkku suorana. Koitin lohduttaa ja puhuimme myös sektiosta. Tyttäreni rauhoittui. Puhuimme adoptiosta, siitä että minä hoitaisin lasta, koulunkäynnistä, tulevaisuudesta. Adoptiosta tyttäreni esitti useita kysymyksiä joihin en itsekään osannut vastata. Sanoin, että päätös on tehtävä maanantaiaamun mennessä tehdäänkö abortti vai annetaanko raskauden jatkoa. Tytär suostui tähän. Maanantaiksi saimme akuuttiajan neuvolaan. He myöskin varmaan selittävät asioita tyttärelleni.

      Isästä yritin kysyä. Tämä aiheutti vain nyyhkytystä. Yritin kysyä satuttiko joku vai antoiko hän kuvan laittaa sen sisäänsä. Tyttäreni ei vastannut. Olen miettinyt kaikkea mahdollista. Ex-mieheni elää uudessa liitossa ja hänen nykyisellä vaimollaan on 17-vuotias poika. Jopa häntä olen ehtinyt epäillä, en tietenkään julkisesti. Olen katsellut tyttäreni luokkakuvaa ja miettinyt, että joku sieltä. Opettajia olen miettinyt, sekä kaikkia ihmisiä joiden kanssa hän on ollut tekemisissä.

      Maanantaina selviää moni asia ja yritän pysyä tässä urheana

      • nuori äiti

        Halusin vain sanoa, että suhtautumisesi asiaan on todella ihailtavaa, varmasti parasta mitä tyttäresi voi toivoa. Olisi mukava kuulla miten asiat jatkossa etenevät. Voimia teille!


      • myös minäkin
        nuori äiti kirjoitti:

        Halusin vain sanoa, että suhtautumisesi asiaan on todella ihailtavaa, varmasti parasta mitä tyttäresi voi toivoa. Olisi mukava kuulla miten asiat jatkossa etenevät. Voimia teille!

        Tytön äiti on todella ihanaa äiti, jospa sellaisia olisi kaikilla nuorilla, niin monet huonot ratkaisut jäisi tekemättä ja monet huonot muistot olematta.

        Minäkin toivon, että äiti kertoisi jatkossa , miten menee. Ei kuka ole ennen kehannut sillalailla asiaa julki tuoda ja minusta se on hyvää, että joku kertoo. Aina joku muu äiti tai nuori saatta otta jotain opikseen.

        Kaunista kesää kaikille äiteille!


      • hyvä esimerkki

        Täytyy sanoa, että olet toiminut hienosti! Kunpa kaikilla olisi sinunlaisesi äiti tukenaan. Tyttäresi on varmasti kiitollinen.


    • alkup.

      Olipas taas raskas päivä tänään, eikä varmaan ollut ainoa.

      Neuvolassa on sitten tänään käyty. Tyttäreni kieltäytyi abortista. Sitä toivoin salaa mielessäni, mutta en ole sitä tyttärelleni sanonut. Enkä tule myöskään sanomaan. Tyttäreni paljasti myös päivän jolloin oli ollut yhdynnässä (isäkin on paljastunut, siitä myöhemmin tekstissä) ja siitä sitten selvisi, että raskausviikkoja on kertynyt 18 3. Ja laskettu aika on lokakuun puolivälin jälkeen. Sikiö on pienikokoinen ikäisekseen, mutta sanottiin että se on aika tavallista alle 15v. äideillä. Komplikaatioiden riski on myös tavallista suurempi ja koska lapsi on nyt pienikokoinen, se tulee mitä todennäköisimmin syntymään keskosena. Tytärtäni nämä faktat selkesti pelottivat, mutta hän on päättänyt pysyä päätöksessään. Minuakin alkoi hirvittää. Lapsi on tyttö ja tyttäreni halusi käydä ostamassa potkupuvun. Suostuin, en tiedä miksi. Päässä mylläsi niin paljon.

      Tyttäreni on käytävä säännöllisesti psykologin juttusilla nuoren ikänsä takia ennen synnytystä. Hän tulee saamaan myös oikeuden äitiysavustukseen, vaikkei olekaan käynyt lääkärintarkastuksessa ennen 4 raskauskuukauden päättymistä nuoren ikänsä/kypsymättömyytensä takia. Jos hän siis aikoo pitää lapsen. Itse olen luvannut, että en häntä heitä kotoa ja tulen auttamaan jos lapsi pidetään itse. Mutta adoptio on myös pinnalla.

      Koulullekin soitin ja kysyin mitä tehdään kun tytär ei ensi vuonna pääse ainakaan alkuvuodesta kouluun. 8. luokalle hän olisi menossa.

      Hyvin tiukasti sanoin, että lapsen isä on kuitenkin kerrottava ainakin minulle. En suutu tai mitään muutakaan. Sieltähän sekin sitten vaan saatiin rutistettua ulos. Tyttäreni parhaan ystävän 17-vuotias veli on lapsen isä. Tyttäreni on ollut häneen vähän ihastunut viime kesästä alkaen. Poika tiesi tämän ja oli kerran pyytänyt kylään, minä vielä vein tyttäreni autolla ja hain, olethinhan hänen menevän ystäväänsä tapaamaan. Enkä suinkaan ainoastaan tätä poikaa. Poika oli sitten pussaillut ja hyväillyt. Sitten kuitenkin, vaikkei tyttäreni halunnut riisunut tältä housut ja suorittanut yhdynnän. Tyttäreni sanoi, että sattui enemmän kuin mikään muu koskaan, mutta poika oli sanonut että tätähän sä halusitkin. Tyttäreni ei kertonut kenellekään, koska häntä nolotti. Olen hyvin hyvin vihainen!!!!! Mielestäni tuokin on jonkinasteinen raiskaus. Ja aion kyllä mennä hänen vanhemmilleen juttelemaan tilanteestamme. Ja saa poika kyllä tuntea nahoissaan, että meni tuon tekemään.

      Onko Suomen lakien mukaan rikos jos 17-vuotias harrastaa seksiä silloin 13-vuotiaan tytön kanssa? Eihän se nyt oikeinkaan voi olla, vai? Vaikka poika ei täysi-ikäinen vielä ollutkaan? Otan poliisiin huomenna yhteyttä asiassa.

      Tyttäreni sanoi, ettei hän vauvaa halunnut..enhän sitä uskonutkaan. Nyt hänestä on tulossa äiti. Pienestä tytöstäni.

      • rikos!

        Kyllä, on rikos. Otathan tytön myös mukaan poliisille.

        Sinulle tsemppiä, olet mahtava äiti!


      • lai-ne

        olen seurannut sinun kirjoituksia ensimmäisestä viestistä asti. haluan näin aamukiireessä kertoa, että olet uskomattoman hyvä äiti! toivoisin pystyväni itse samaan jos joskus olisin vastaavassa tilanteessa.

        tyttäresi ja mahdollinen tuleva lapsenlapsesi ei voisi parempaa äitiä/isääitiä saada. Olen samaa mieltä, että vie rikos eteenpäin, mutta kaikista tärkeintä on jatkaa tyttäresi vierellä kulkua hänen elämänsä koettelevimmilla kuukausilla ja usein varmasti "kantaakin", sillä hän on vielä lapsi itsekin vaikkakin äidiksi tulossa.

        tyttäresi teki mielestäni erittäin rohkean ratkaisun ja vaikka hän ei edes lasta ole halunnut osoittaa mielestäni suurta vastuuntuntoa ja toisen ihmisen asemaan asettumista, että hän päätti jatkaa raskautta. sinä toimit upeasti antamalla hänen nuoresta iästä huolimatta tehdä päätöksensä itse. toisenkinlaisia äitejä on:( sinusta huomaa, että arvostat tytärtäsi myös ihmisenä etkä vain rakasta häntä lapsenasi.

        käsitin, että olet kanssani samanikäinen, toivottavasti elämäsi on sellaisessa tilanteessa, että jos tyttäresi haluaa pitää lapsen (eikä antaa adoptioon) se on sinulle mahdollista.

        lähetän sinulle voimia. olisi kiva kuulla teistä vielä.


      • mummi minäkin
        lai-ne kirjoitti:

        olen seurannut sinun kirjoituksia ensimmäisestä viestistä asti. haluan näin aamukiireessä kertoa, että olet uskomattoman hyvä äiti! toivoisin pystyväni itse samaan jos joskus olisin vastaavassa tilanteessa.

        tyttäresi ja mahdollinen tuleva lapsenlapsesi ei voisi parempaa äitiä/isääitiä saada. Olen samaa mieltä, että vie rikos eteenpäin, mutta kaikista tärkeintä on jatkaa tyttäresi vierellä kulkua hänen elämänsä koettelevimmilla kuukausilla ja usein varmasti "kantaakin", sillä hän on vielä lapsi itsekin vaikkakin äidiksi tulossa.

        tyttäresi teki mielestäni erittäin rohkean ratkaisun ja vaikka hän ei edes lasta ole halunnut osoittaa mielestäni suurta vastuuntuntoa ja toisen ihmisen asemaan asettumista, että hän päätti jatkaa raskautta. sinä toimit upeasti antamalla hänen nuoresta iästä huolimatta tehdä päätöksensä itse. toisenkinlaisia äitejä on:( sinusta huomaa, että arvostat tytärtäsi myös ihmisenä etkä vain rakasta häntä lapsenasi.

        käsitin, että olet kanssani samanikäinen, toivottavasti elämäsi on sellaisessa tilanteessa, että jos tyttäresi haluaa pitää lapsen (eikä antaa adoptioon) se on sinulle mahdollista.

        lähetän sinulle voimia. olisi kiva kuulla teistä vielä.

        tuntoja olet kertonut.Itse olin 36 kun tytär ilmoitti olevansa raskaana.Rinnalla kuljettu jo 13 vuotta, mutta tässä alussa juuri sitä tukea tarvitaan.Suhtaudut tosi hienosti asiaan, vaikka varmasti on shokki tuollainen tieto.Voimia teille kummallekin, selviätte kyllä, kun on elämään noin terve ote.Kun luin aloitusta, toivoin itsekin, että lasta ei abortoitaisi.Kirjoittele kuulumisia, niistä olis kiva lukea.


    • jybis

      Oot oikeesti ihana äiti!kunnioitan sitä miten suhtauduit näinkin arkaan asiaan.vaikka päässäsi myllersi et nättänyt sitä haavoittuvalle tyttärellesi.sait mut hymyilemään =)
      ja on rikos harrastaa sesiä alle 16-vuotiaan kanssa jos itse 17.
      uskon että tyttösi pärjää,ja sinä myös.joudut tietysti varmaankin auttamaan häntä mutta kirjoituksiesi perusteella olet siihen varautunut.me täällä masukin knassa toivotaan että kaikki menee hyvin!!!
      ainoa negatiivinen asia mikä tule mieleen on muiden ihmisten suhtautuminen nuoreen tyttöösi mahan ja tulevaisuudessa vaunujen kanssa.
      toivottavasti tyttäresi pistää rinnan jousikaarelle ja on ylpeä "pienestä ihmeestään".
      Onnea ja tsemppiä!!!

    • kaikille``

      Luin tarinaanne välillä vilkuillen omaa yksitoista vuotiastani. Kyyneleet valuu pitkin poskia.

      Voimaa koitokseen.

      • Yks poika vaan

        Aika pahalta kyllä tuntui lukea että 17-v on pakottanut 13-v tytön seksiin.

        Kyseessähän on selvä raiskaus ja siitä tietenkin seuraavat asianmukaiset oikeustoimet -ja rangaistukset.

        Ko. asiahan on täällä jo kertaalleen käsitelty mutta toin nyt kuitenkin oman kantani esille.

        Toivottavasti tyttäresi koulussa osataan suhtautua etenkin hänen luokkatovereidensa osalta niin ettei hän joutuisi asian johdosta kiusatuksi.

        Ja itse siis olen 15-v poika ja siksi tämä tuntuu jotenkin niin käsittämättömältä omassa mielessäni.

        Ja voimia sinne!


    • deborahspungen

      että lapsen isä saattaa olla jokin 'nettituttavuus' tai muu samantapainen. monet ystävistäni ovat harrastaneet tuota, että tutustutaan netin välityksellä (mesessä ym..) ja sitten sovitaan tapaaminen. en todellakaan väitä että tyttäresi tekisi tuollaista, mutta onhan sekin yksi vaihtoehto, ja ehkä siksi hän ei tahdo kertoa sinulle, koska ei halua myöntää ettei tunne lapsen isää kovin hyvin.

      • äippäliini

        ehdottomasti keskeytys minun mielestäni... 14-v on ihan lapsi vielä. ei todellakaan pysty huolehtimaan lapsesta.


    • Itsekkin jokus teiniäiti

      Hei,

      Uskon että tilanne on sinulle on vaikea.
      Mutta minun mielestäni sinun pitää olla tukena, älä liikaa tyrkytä apuasi, olkapäätäsi, riittä kun tyttäresi tietää, että siinä olet siinä paikalla silloin kun tarvitset häntä.
      Älä painosta liikaa, kyselemällä lapsen isästä, hän kertoo sen varmasti aikanaan.
      Astu tyttäresi asemaan.. mieti millasia ajatuksia hänen päässään liikuu...hän ei ehkä ole niitä edes itse käsitellyt, eikä painostaminen varmasti auta asiaa.
      Tietysti tulee mieleen, että lapsen isä on ollut joku vanhempi, joka on viinan tai rahan avulla houkutellut tytön sänkyyn.. mutta yhtä hyvin se voi olla ikäisensä poika, joka ehkä "uhkailee" tytärtäsi, että jos kerrot.. hän sitä ja tätä.
      Tiedäthän itsekkin,että raskaana ollessa tunne tilat vaihtelee suunnattomasti..
      Itse olin 16 kun sain sain esikoiseni.. ja esikoinen nyt jo 17 ja hyvin on pärjätty:)

    • äippä-87

      Ihan ensinnä haluan sanoa samaa mitä useampi muukin.. Olet todella mahtava äiti! Olisipa itselläkin ollut samanlainen.

      Toivottavasti vielä kerrot kuulumisia. Ja se poika ehdottomasti vastuuseen!!

      Voimia teille!

    • mitä teille nyt kuuluu?

      olisi kiva kuulla vähän uusia kuulumisia???

    • avra

      Minäkin olen äidiksi tulossa, vuoden vanhempi kylläkin, mutta koulu jää kesken mullakin. Mulla itellä on tosi hyvät tukijoukot takana, ja tosi ihanalta tuntu lukea, miten hyvin säkin asiaan suhtauduit, vaikka tilanne kuitenkin on hieman erilainen.. Siis mitään muuta ei tässä tilanteessa tarvita kuin paljon tukea ja ymmärrystä! Ite kerroin asiasta ihan alkuvaiheessa vanhemmille puoliksi vahingossa, äiti arvaili multa että mikä on, kun olin itkunen ja pahalla päällä olin ollu pitkään.. Kun pelotti miten suhtautuu ja muutenkin se asia pelotti. Ei olis ollu siinä tilanteessa mukava kuulla haukkuja tai suuttumusta tai saarnaa. Lapsen isän kanssa ollaan tunnettu ihan eskarista lähtien, hän minusta vuoden vanhempi. Että mulla on siinä mielessä ihan erilainen tilanne. Mulla on nyt siis menossa 18. rv. Haluisko tyttäres vaikka meilin välityksellä jutella ja jakaa mietteitä? Kun ite en ainakaan tunne/tiedä ketään samassa tilanteessa olevia..

      Mun osote on tässä, tarvisitte tai ette: [email protected]

      Jakselkaa, kummatkin!

    • Äidiksi 15v

      Alkuperäiselle haluan sanoa että olet todella ihana ja mahtava äiti! Toimintasi on todella ihailtavaa!

      Tulin itse äidiksi ensimmäistä kertaa 15v.
      Omalta äidiltäni toivoin vain, ettei hän hössöttäisi liikaa asioista.

      Kaikkea hyvää ja voimia sinulle sekä tyttärellesi ja tulevalle lapselle!

    • ap.

      Joku kyseli kuulumisia. Raskausviikkoja on kertynyt 23 3 eikä tyttäreni maha ole edes kovin paljon kasvanut, vaikka ollaan yli puolivälin. Lapsi on pieni, mutta lääkäri oli sanonut, ettei tyttäreni kokoiseen lapseen voi isoa kasvaakaan. Hän on kuitenkin 150cm ja painoi 44 kg ennen raskautta. Lääkäri sanoi, että kannattaa varautua pahimmassa tapauksessa synnyttämään elokuussa ja hyvässä tapauksessakin jo syyskuussa. Hän sanoo pitävänsä ihmeenä jos lapsi syntyy lokakuun puolella(laskettu aika 18.10) Hän sanoi, että kokemuksensa perusteella lapsi syntyy raskauviikoilla 30-35.

      Adoptiosta olemme paljon puhuneet ja tavanneet adoptiosta tietäviä. Tyttäreni on kovin huolissaan ja häntä selvästi ahdistaa, ettei saisi tietää mitä lapselle tapahtuu jne. Hän sanoi, että itse aikoo lapsensa hoitaa perheeni avustuksella. Tuen häntä siinä.

      Lapsen isästä on tehty rikosilmoitus ja pojan vanhemmat olen tavannut kahteen otteeseen. He ovat hyvin pahoillaan tilanteesta. Tunsin heidät jo entuudestaan, onhan tyttäreni heidän tyttärensä kaveri. Poika on nyt kotiarestissa. Isyys varmistetaan isyystestillä.

      Asumme suhteellisen pienellä paikkakunnalla ja tyttäreni maha on aiheuttanut paheksuvia katseita sekä supatuksia. Varsinkin kun on lämmin ja tyttärelläni on ollut t-paita. Hän ottaa nämä paheksuvat katseet kovasti itseensä ja häpeää olotilaansa. Ymmärrän sen, kun ottaa huomioon miten raskaus on saanut alkunsa.

      Koululla olemme käyneet juttelemassa ja tyttäreni voi käydä joitakin aineita kotikouluna ensi syksyn. Käydä tekemässä kokeita koululla ja kunta auttaa lastenhoidossa kokeiden ajan. Talvella hän yrittää käydä normaalia koulua ja lapselle pitäisi saada kotihoitaja 3-4h/pv jonka tyttäreni viettäisi koulussa. Kaikki valinnaiset aineet ym. jäävät pois hänen tilanteessaan. Kunta maksaa hoitajan. MInäkin olen luvannut auttaa ja olen miettinyt vuorotteluvapaan hakemista ensi vuodelle, jotta voisin auttaa vauvan kanssa ja tukea tytärtäni 8. luokkalaisena.


      Tyttäreni sisaruksille tämä on ollut myös hyvin erikoinen tilanne. Hänellä on 12-vuotias veli ja 8-vuotias sisko. Veli ei ainakaan pysty ymmärtämään, ettei tyttäreni nyt pysty kipeilemään puissa ja harrastamaan hulluja uimahyppyjä laiturin päästä.

      Tyttäreni isä, siis ex-mieheni, on ollut tilanteesta erittäin järkyttynyt!!! Hän ei suostu edes katsomaan tytärtämme päin kun hän on vähissä vaatteissa ja rinnat ovat raskauden muokkaamat ja vatsa pyöreänä.

      Eiköhän tilanne tästä kohta helpota. Kaikkein tärkeintä nyt on, että saataisiin vauva terveenä tähän maailmaan.

      • ........

        Sinulle AP ja lapsellesi voimia! Sinä olet ollut mahtava tuki lapsellesi,joka tarvitsee nyt ymmärtävää tukea kaikinpuolin sinulta! En osaa oikein muuta sanoa kuin että toivon todellakin että kaikki menee hyvin vauvan/synnytyksen suhteen ja että tyttäresi selviytyy avullasi näin hankalasta "taakasta". Muistat vain tukea tyttöäsi kaikessa,varssinkin nytkun tämä raskaus on tuonut häpeää ihmisten tuijottaessa.(se todellakin olisi kenelle tahansa järkytys kun yhtäkkiä rinnat ja maha alkaa valtavasti kasvamaan ja on nii nuori vielä)Kaikkea hyvää teille!


      • äiti jo 15 vuotiaasta lähtien.

        On upeaa miten äiti voi tukea lastaan noin hienosti!!Minun äitini vain haukkui ja lopetti yhteyden pidon kokonaan!Hän kuolikin 10pv ennen pojan syntymää,alkoholi vei häntä jo kun minä olin 2v.Niin kauan kuin minä muistan niin minä olin äiti omalle äidilleni,hoidin siivoukset ja ruuat yms yms.En ole kuitenkaan pettynyt tai katkera äidilleni sillä juuri hän teki minusta näin vahvan ja itsenäisen.Nyt olen 18 vuotias onnellinen kotiäiti ja hyvä äiti omalle ihanalle pojalleni ja hyvä vaimo miehelleni.Meillä on kaikki niin kuin pitääkin,enkä tunne olevani sen erinlaisempi äiti kuin kukaan muukaan.Minäkin ole pienikokoinen ollut koko ikäni ja niinhän se on että ei pieneen ihmiseen mahdu suurta vauvaa.Poikamme olin 47cm ja 2,994kg syntyessään ja hän syntyi rv 38 3.Kannattaa vaatia tyttärellesi lantion mittaus koska pienillä ihmisillä on yleensä todella pieni lantio ja vauva ei mahdu sieltä tulemaan.Meidät kummatkin oli tappaa juuri se virhe että ei tajuttu lapsen mahtuvan sieltä tulemaan,24h salissa eikä mitään edistystä sitten vaan hätä sektioon.Kaikkea hyvää teille!!!jos tyttäresi kaipaa seuraa jolle puhua tuntemuksistaan yms yms niin ilmoita laitan sitten email osoitteen....


    • asenne

      olin itse 15 kun huomasin olevanni raskaana,olin kuitenkin jo yli vuoden seurustellut isän kanssa. Mutta päättääpä tyttösi mitä tahansa niin on ihanaa kuulla että olet hänen rinnallaan,hän on varmasti onnellinen siitä vaikka ei sitä välttämättä osoita. Minun äitini teki minulle melkein kauheimman tempun mitä vain raskaana olevalle tyttärelleen voi tehdä, yritti tappaa itsensä koska ei halunnut minun pitävän lastani ja kertoi sen minulle itse.Olin yksinhuoltaja ensimmäiset 1,5w. Nyt lapseni 5w. Pojastani tulossa isoveli,isä on vain vaihtunut ja onni kukoistaa.

      • ...

        Tuommoinen pikkutyttöjen raiskaaja pitäisi saada vastuuseen teostaan. Tekohan täyttää vähintäänkin treffiraiskauksen tunnusmerkit. Älkää antako hänen enää jatkaa puuhiaan! Kyllähän tyttärelläsi on kovat ajat edessä, pitää selviytyä raiskauksesta, sen seurauksena syntyvästä lapsesta ja murrosiästä. Perheen tuella se onnistuu (kiitos sinulle!), mutta rinnalla saisi varmaan olla ammattiapua (terapiaa yms.) Myös tuon pojan vastuuseen saaminen helpottanee uhrin asemaa ja oloa.


      • teiniäiti
        ... kirjoitti:

        Tuommoinen pikkutyttöjen raiskaaja pitäisi saada vastuuseen teostaan. Tekohan täyttää vähintäänkin treffiraiskauksen tunnusmerkit. Älkää antako hänen enää jatkaa puuhiaan! Kyllähän tyttärelläsi on kovat ajat edessä, pitää selviytyä raiskauksesta, sen seurauksena syntyvästä lapsesta ja murrosiästä. Perheen tuella se onnistuu (kiitos sinulle!), mutta rinnalla saisi varmaan olla ammattiapua (terapiaa yms.) Myös tuon pojan vastuuseen saaminen helpottanee uhrin asemaa ja oloa.

        sinulle ap: muistathan kertoa tulevaisuudessa tyttärellesi mitä oikea seksi on. Nyt ei tietenkään ole sen aika,mutta koska tyttäresi on kokenut vain seksin pakotuksen alaisena ja tullut raskaaksi,niin voi olla ettei hän ikinä enää halua harrastaa seksiä ja pelkää sen olevan samanlaista. Aloin miettimään itse tilannetta ja jos minut olisi raiskattu,niin koko usko miehiin ja seksiin olisi täysin mennyt(ne kun on elämän normaaleja asioita,kun tyttösi vain kasvaa) Ja muistat tukea paljon tyttöäsi :)


      • ......
        teiniäiti kirjoitti:

        sinulle ap: muistathan kertoa tulevaisuudessa tyttärellesi mitä oikea seksi on. Nyt ei tietenkään ole sen aika,mutta koska tyttäresi on kokenut vain seksin pakotuksen alaisena ja tullut raskaaksi,niin voi olla ettei hän ikinä enää halua harrastaa seksiä ja pelkää sen olevan samanlaista. Aloin miettimään itse tilannetta ja jos minut olisi raiskattu,niin koko usko miehiin ja seksiin olisi täysin mennyt(ne kun on elämän normaaleja asioita,kun tyttösi vain kasvaa) Ja muistat tukea paljon tyttöäsi :)

        Aivan upea asenne sinulla, ja hienoa että olet lapsesi ja tulevan lapsenlapsesi rinnalla ja autat heitä!! Sitä rupesin oikein miettimään että voiko tuollaisia ihmisiä ollakaan, mutta näköjään voi!! :) Voimia teille kaikille. Ilmoittele miten menee!!


      • ei vielä äiti
        ...... kirjoitti:

        Aivan upea asenne sinulla, ja hienoa että olet lapsesi ja tulevan lapsenlapsesi rinnalla ja autat heitä!! Sitä rupesin oikein miettimään että voiko tuollaisia ihmisiä ollakaan, mutta näköjään voi!! :) Voimia teille kaikille. Ilmoittele miten menee!!

        hei!
        satuin lukemaan tarinanne aivan sattumalta!:)Olen 24 vuotias,onnellisesti aviossa oleva nuori nainen enkä vielä ole itse äiti,mutta halusin vaan sanoa että tarinanne kosketti minua erittäin paljon.Suhtautumisesi asiaan on todella hieno,niinkuin monet jo ovat sanoneet.Olen niin iloinen että tyttäresi ei päätynyt aborttiin!Voimia teille molemmille.


    • ...........

      On upeaa lukea tekstejäsi, kun huomaa kuinka tuet
      lastasi näinkin vaikeassa asiassa ja suhtaudut asiaan hyvin. Tyttäresi saa olla onnellinen kun hänellä on noinkin mahtava äiti, joka on hänelle tukena ja turvana.
      Voimia teille ja onnea odotukseen. Toivottavasti kaikki menee hyvin!:)
      Olisi vielä mukava kuulla teidän kuulumisianne,
      kunhan ehditte niitä kertomaan.

    • nuorena äidiksi

      Kun olin 15-vuotias aloin seurustelemaan 20-vuotiaan miehen kanssa. Tulin raskaaksi ja menin vanhempieni luokse ja pyysin heiltä lupaa, voisiko lapsen isä asu meillä. Isä oli raivostunut ja äiti shokissa. Isä pyysi aikaa aamun asti ajatellakseen asiaa. Aamulla hän ojensi minulle kirjeen mikä sisälsi seuraavan:

      ”Rakas tyttäremme. Me äitisi kanssa rakastamme sinua hyvin paljon, mutta sinä teit rikoksen Jumalan, itsesi, meidän ja pienen ihmisen edessä, joka asuu nyt sinussa. Sinun vastuuttomalla käyttäytymiselläsi on tietynlaiset seuraukset, jotka eivät saa mennä sinulta huomaamatta. Avoliittoa talossamme emme voi sallia sinulle. Avioliittoa ihmisen kanssa, joka on käyttäytynyt kuin vastuuton kakara eikä niin kuin aikuinen mies, emme myöskään voi siunata. Tällä hetkellä meitä eniten huolestuttaa pienen ihmisen kohtalo. Olet meidän rakastettu tyttäremme. Toivoimme, että saisit korkean koulutuksen ja hyvän työpaikan, mutta nyt ei ole sopiva aika ajatella sellaista. Sinä teit valinnan kohti syntiä, mutta me äitisi kanssa teemme valintamme kohti uutta pientä ihmistä. Me otamme sinut vastaan, mutta vain sinut yksistään sillä ehdolla, että voisimme olla adoptiovanhempia tälle pienelle ihmiselle. Jos päätät ottaa tämän vaihtoehdon, annat meidän ymmärtää ettet ole valmis tulemaan äidiksi ja ottamaan vastaan tätä pyhää vastuuta. Eli meistä tulee vauvan vanhempia. Muussa tapauksessa, pakkaa tavarasi ja mene lapsesi isän tykö. Ette saa ajatella enään koulua ja seksiä vaan sitä, miten teistä tulisi perhe, miten teistä tulisi mies ja nainen, eikä eläimet vaistoineen voidaksenne ottaa vastuun tullaksenne mieheksi ja vaimoksi, isäksi ja äidiksi. Vain silloin minä kunnioitan valintaasi ja vain silloin minä siunaan sinut. Tee valintasi rakas tyttäremme, annan sinulle kaksi päivää. Sinun isäsi.”

      Olin ihan toivoton, mutta ymmärsin, että isän asenne oli ainut oikea. Hän kasvatti meidät, minut ja veljeni vastaamaan omista teoistamme. Ja jopa silloin, kun hänen oli tosi vaikea olla ankara minulle, hänen ainoalle rakkaalle tyttärelleen, hän oli uskollinen omille vakaumuksille .Mutta olen hänelle kiitollinen, sillä hän ravisti minua ja minun aviomiestäni. Isäni kovuus on auttanut meitä kasvamaan aikuisiksi. Hän ei alkanut säälimään meitä eikä antanut äitini ottaa meidän ongelmiamme niskoilleensa. Olemme olleet naimisissa jo viisi vuotta ja meillä on ihmeellinen tytär. Olemme molemmat töissä ja suoritamme korkeakouluopintoja. Isäni siunasi meitä vuoden päästä kirjeen kirjoittamisesta. Kiitos sinulle isäni! (Minä ihailen isääni)

      • -_-

        "Kun olin 15-vuotias aloin seurustelemaan 20-vuotiaan miehen kanssa."

        Sinun tai vanhempiesi tai ihan kenen tahansa asiasta tienneen olisi kuulunut tehdä rikosilmoitus. Lain mukaan 18 vuotta täyttäneen on laitonta harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan kanssa.


      • .

        Tuskin isäsi on kirjoituksessaan käyttänyt teinien usein käyttämää kirjoitusmuotoa sanasta enää, eli enään;(

        No provo mikä provo...


    • 1swdefrgthyjukiloöpä

      Oliko provo vai miksi ei tuoreempia kuulumisia? ap, jos eksyt tänne palstalle niin kerro miten kaksi-kolmivuotiaalle lapsenlapsellesi kuuluu! (ellet sitten sure kolmisen vuotta sitten synnytyksessä kuolleen tyttäresi ja lapsenlapsesi vuoksi)

    • kahdenlapsenmami89

      Hei! itse olen myöskin nuori äiti esikoisen sain 17v. Äitini oli suuri tukeni vain olemalla läsnä. Raskaus ei ole vaarallista tuon ikäiselle, kyllä niitä on paljon muitakin samanikäisiä äitejä jo.

      Älä pakota puhumaan tytärtäsi lapsen isästä, hän tekee sen varmasti oma-aloitteisesti jossain vaiheessa kun vain annat aikaa hänelle. hänelläkin on varmasti paljon sulattelemista asiassa!

      Äidiksi pystyy kasvamaan mielestäni kuka vain jos vain sitä itse haluaa. Itse olen hoitanut oman lapseni aina, (nykyisin kaksi lasta joiden yh äiti olen)

      toivon kaikkea hyvää teille ja oikein ihanaa odotusta!
      tyttäresi voi tietenkin myös halutessaan hakeutua nuorten äitien tukiryhmään, jossa saa vähän tietoa kaikesta tulevasta.

      Ja jos saan suositella osallitustu tyttäresi mukaan synnytykseen tai hankkikaa edes doula. yksin synnyttäminen on todella rankkaa. itselläni ollut oma äitini molempien lasten synnytyksissä, joista olen hänelle ikuisesti kiitollinen :)

      Paljon voimia ja jaksamista koko poppoollenne :)

    • kuuvast

      Tosiaankin täällä odotellaan uusia tietoja asiasta. Toivottavasti kaikki voivat hyvin siellä! Olisi mukavaa saada tietää, mitä sinne päin nykyään kuuluu

    • 30+40+20

      Hui! En oikein osaa kommentoida, mutta noin nuori on aivan liian nuori! Itse sain ensimmäisen ja ainoan lapseni 30 vuotiaana. Olen nyt 40. Ja seksiä en ole harrastanut sen jälkeen. ( Olen yksinhuoltaja. ) Ensimmäisenkerran seksiä harrastin vasta siinä 20 ikäluokan kynnyksillä.

      • Pitkään aviossa

        Samaa päivittelen minäkin. Tapasin mieheni jo 17-vuotiaana, mutta saimme 1. lapsemme, kun olin jo 28-vuotias. Jälkeenpäin ajatellen olisin voinut lykätä lapsentekoa vielä 5-7 vuotta. Miksi? Siksi, että mikään ei ole parisuhteessa enää samanlaista kuin ennen lapsia.

        Seurustelu ja lapseton avioliitto on ihanaa aikaa ja ihania ovat lapsetkin, mutta niillekin on aikansa. Onneksi olin nuorena niin turhamainen, että pelkäsin hoikan vartaloni menevän piloille, jos raskaudun, koska tottahan varatalo graviditeetissa muuttuu.

        Yksi lapsistani oli iso, ja vaikka kuinka hyvin hoidin itseäni, jäi raskaudesta ja synnytyksestä "vaivoja". Tottahan vaivat ja vammat ovat tämän lapsen väärttejä, mutta kauheaa, jos olisin kokenut tämänkin nuorempana!

        Vammat joita synnytyksessä tuli, olisivat olleet varmasti pahempia, jos kyseessä olisi ollut 1. raskaus ja nuori teinivartaloni. Joku teini tietysti vetää tähän, että sinä olet vain yksilö ja nuorena toipuu paremmin, mutta oma kokemukseni on kyllä toinen. Toivuin niin hyvin kuin vain voi, mutta huom. en entiselleni. Siinä se pointti.

        Onneksi sain nauttia täydellisestä vartalostani mieheni kanssa sentään yli 17 vuotta (ennen tätä synnytystraumaa), kun suhteemme alkoi niinkin nuorena ja tämä suhteemme muuten jatkuu edelleen lujana.


    • Teiniäityli

      Olisi ihana jos tukisit tytärtäsi todella paljo, kyselisit oloa ja veisit välillä hänet vaikka ostoksille missä ostatte vauvalle kaikkea mukavaa. Itse olen 15 ja raskaana myös. En tiedä vielä miten äitini raskauteen suhtautuu koska en ole vielä kertonut mutta toivon että hän suhtautuisi hyvin ja tekisi noin :)

      • Tarkka lukija

        Toivottavasta avaajan tyttärellä ei ole "vauvaa", vain ainoastaan tuo nyt tällä hetkellä jo 5-vuotias lapsi - ensi syksyn tuleva eskarilainen.


    • noh,

      Voisitko kertoa nykyisestätilanteesta esim. Missä lapsi nyt on ja mite on teini ajan tyttö pärjännyt.

    • Olenko raskaana?

      Moi! En ole tästä varma, mutta olen ehkä itse raskaana. Olen tällainen 10 v tyttö, mutta mahani on alkanut kasvaa, ja kasvaa, mahassa alkaa tuntua oudolta ja kuulautiset alkoi jo. Nyt ei kuukautisia ole tullut, mutta oikeasti tää on outoo. En oo ite yhtyny sukupuoliyhdyntään, eikä kukaan mua oo houkutellu. En nyt tiiä, mutta musta tuntuu, että oon raskaana. Voiko 10 vuotias synnyttää, mutta sattuuko synnyttäminen?. Tuo 14 v tyttö synnyttää, niin jos se vauva on syntynyt niin onnea!- mutta en tarkoita tuota pahalla

    • Dappiduppi

      Onko nämä vanhojen ketjujen nostajat jotenkin vajaita? Tämäkin viesti on seitsemän vuotta vanha! Miten voi oikeesti olla huomaamatta tuota päivämäärää???

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3078
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1255
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1241
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1046
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      50
      937
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      904
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      816
    Aihe