Viipuri ja Karjala luovutetaan venäläisille

eversti Stiernstråle

Vuoden 1710 maaliskuussa 18.000 venäläistä piiritti Viipuria, jossa eversti Magnus Stiernstrålen johtamina 5.000 miestä puolusti kaupunkia. Ruotsalaisten joukkojen ylipäällikkö Georg Lybecker luopui taistelutta Karjalasta ja vetäytyi joukkoineen Viipurin lahden taakse Virojoelle, ja sieltä edelleen Kymijoen länsipuolelle..

Stiernstråle antautui ja luovutti rauniona olevan Viipurin linnan venäläisille. Kaupungin varusväki vietiin sotavankeuteen ja suuri määrä siviiliväkeä Venäjälle orjuuteen.

Suomen talonpojat näkivät ettei Lybeckerillä ollut ollut aikomustakaan puolustaa maataan; ja Kaarle XII:n Suomen armeijan kenttäkanslia nostikin oikeusjutun kenraali Lybeckeriä vastaan. Lybecker erotettiin ja hänen tuomionsa jälkeen joukkojen ylipäällikkyys annettiin kenraali Carl von Nierothille joka asettui asumaan synnyinseudulleen Sulkavan Anttolan kartanoon.

. . . . . . .
Aivan vastaavanlainen tilanne syntyi tasan 63 vuotta sitten 20.6.1944 venäläisten 21. armeijan hyökätessä 4 armeijakunnan voimin ja 50 panssarin tukemana Viipuriin. Suomen joukkojen ylipäällikkö veti pääjoukot Viipurinlahden taakse ja Virojoelle. Viipuria puolustamaan ylivoimaista vihollista vastaan jäi yksin eversti Armas Kempin 20. prikaati 5000 miehen voimin. Kaupungin puolustuksesta eturintamassa vastannut majuri Bäckmanin komentama II 'kivääripataljoona' joutui ilman tykistön ja panssaritorjunnan tukea jättämään asemansa Ristimäellä.

Myöhemmin näytöstyylisessä sotaylioikeudessa eversti Kemppi ja majuri Bäckman tuomittiin syylliseksi kaupungin menetykseen.

Upseeri ja suomalainen sotilas majuri Bäckman ei kestänyt päälleen sälytettyä häpeää ja kunnian miehenä ampui itsensä!

9

956

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei kiitos!

      Eräät tahot Suomessa haikailevat tuon Viipurin perään.

      Myöhäistä. Menetetty mikä menetetty. Turha enää pohtia, miksi niin kävi. Suomalaista Viipuria ja rajantakaista Karjalaa ei enää ole, vaan kaikki on raiskattu pilalle.

      Toivottavasti sitä roskaa ei tarjota meille enää takaisin. Tyhjänähän sitä ei meille ikinä tarjottaisikaan, vaan saisimme ottaa kontollemme asukkaatkin. Ja sellaista vähemmistöä me emme koskaan kestäisi.

      • karjalanpiiras

        ..on todennäköisesti turhaa! Ei mitään mahdollisuuksia saada/joutua ottamaan takaisin Viipuria, taikka muitakaan menetettyjä alueita. -90 luvun alussa silloinen venäjän pääministeri (nimeä en ny muista ku ne silloin vaihtui niin tiuhaan) totesi että Suomella ja Venäjällä oli rajakysymys. Siihen ei täällä puolella tartuttu eikä reagoitu virallisesti niin juna meni ohi ( jos sitä junaa oli koskaan edes ollutkaan todellisuudessa ).

        Se oli silloin se. Tämä nykyinen valtapoppoo ei ole ainakaan vielä osoittanut mitään halua luopua mistään minkä katsovat kuuluvansa omiin etupiireihinsä...


      • personal trainer

        Et selvästikään ymmärtänyt pikkuruisilla rasvakudoksillasi - joita meillä muilla
        aivoiksi kutsutaan - aloituksen tekstistä yhtikäs mitään!

        Sinun liikalihavuutesi on pelkästään ja ainoastaan tyhmyydestä ja laiskuudesta
        johtuva itse hankittu sairaus. Rasvojen kertyminen kudoksiisi selvästi viittaa
        erilaisiin kognitiivisiin häiriötiloihin, ympäristön tiedostamisen hämärtymiseen.


      • kreivi Ignatjev

        " Menetetty mikä menetetty. Turha enää pohtia, miksi niin kävi. "


        Noinhan ovat ruotsalaiset kautta vuosisatojen ajatelleet Karjalasta ja karjalaisista. Ja tämän saattoi huomioida Stalinkin järjestäessään karjalaisten kansanmurhan vuosina 1937-38, ainakin lähetystösihteeri Jartsevin, alias eversti Rybkinin mukaan.

        Tuskinpa saksalaisesta fasismista juopuneet Mannerheim, natsi-Lagus, hitlerviiksinen Oesch, Hjalmar ”Verinen”, Heinrichs ja muut Kannaksen ratkaisutaistelujen, Viipurin menetyksen ja Talin-Ihantalan taistelujen aikana, Karjalaa ja karjalaisia ajattelivat.

        Karjala on kuitenkin aina ollut Ruotsin vihollinen siinä missä Tanska, Saksan kauppakaupungit, Novgorod, Liettua, Kuurinmaa, Puola ja jopa Hollantikin (friisit).


    • Manneliin

      Manneliin huusi:"Irtaantumiskäsky on annettu".

      "Viipurin taistelu. Vänrikki Castren oli joukkueenjohtajana. Hänen joukkueensa kohdalla tapahtui repeämä. Sotamies Mannelin huusi: "Irtautumiskäsky on annettu". Vänrikki Castren uskoi siihen. Oliko Jumalan ohjaus, että hän kaatui Oravasaaressa. Hän olisi koko ikänsä kärsinyt tästä tapauksesta, jos olisi elänyt. Viipurin taistelu vaati uhreja: majuri Bäckman ampui itsensä, kapteeni Pohjola menetti komppaniansa ja vänrikki Castren kaatui.

      • Eeva-täti

        " Sotamies Mannelin huusi:
        "Irtautumiskäsky on annettu".
        Vänrikki Castren uskoi siihen.
        Oliko Jumalan ohjaus, että hän kaatui Oravasaaressa.
        Hän olisi koko ikänsä kärsinyt tästä tapauksesta,
        jos olisi elänyt.
        Viipurin taistelu vaati uhreja:
        majuri Bäckman ampui itsensä,
        kapteeni Pohjola menetti komppaniansa
        ja - vänrikki Castren kaatui. "


        Olipa nätti ja kaunis iltasatu lapsille, ja - mikseipä vähän vanhemmillekin.

        Mutta jutellaan Viipurista ja sen menetyksestä enemmän sitten kun sinusta
        kasvaa iso poika ja käyt armeijan niin siellä setät selittävät alokkaille kaikki
        semmoset asiat kuin komppaniat, pataljoonat... ja ehkäpä 'rikaatit' ja
        'tivisionaatkin'... pyssyistä ja kaikesta muusta...

        - No, nyt nukkumaan!


    • Mannelin

      Mannelin huusi:"Irtaantumiskäsky on annettu".

      "Viipurin taistelu. Vänrikki Castren oli joukkueenjohtajana. Hänen joukkueensa kohdalla tapahtui repeämä. Sotamies Mannelin huusi: "Irtautumiskäsky on annettu". Vänrikki Castren uskoi siihen. Oliko Jumalan ohjaus, että hän kaatui Oravasaaressa. Hän olisi koko ikänsä kärsinyt tästä tapauksesta, jos olisi elänyt. Viipurin taistelu vaati uhreja: majuri Bäckman ampui itsensä, kapteeni Pohjola menetti komppaniansa ja vänrikki Castren kaatui."

      http://www.veteraanienperinto.fi/suomi/Kertomukset/sotilas/sotilas/talvisota/topi_mustonen/viipurin_taistelun_jalkeen.htm

    • by Jäntti

      Seuraavassa on listattu Viipurin kahden viimeisen päivän tapahtumia 20.Prikaatin osalta. Tapahtumat ovat otettu Lauri Jäntin kirjasta: "Sota Kannaksella 1944 ja Viipurin viimeinen päivä", WSOY 1985.

      19.6.1944
      Eversti A.Kempin komentama 20.Prikaati saapuu junilla Talin ja Tammisuon asemille. Takana on kolme päivää matkan tekoa Itä-Karjalasta. Miehet ovat väsyneitä.

      Puoleenpäivään mennessä pataljoonat majoittuvat ja ruokailevat Viipurissa. Kemppi antaa käskyn pataljoonien komentajille :

      - Everstiluutnantti T.Sorri (III P) vastaa Karjalan kaupunginosasta ratapiha rajana.
      - Majuri K.E.Bäckman (II P) vastaa Ristimäen-Kelkkalan alueesta ja ratapihasta.
      - Majuri V.Kirma (IV P) vastaa Kolikkoinmäestä ja Käremäen niemestä.
      - Kapteeni A.B.Malinen (I P) reservissä Patterinmäen-Kaupunginsairaalan maastossa.
      - Tulituesta vastaavat Raskas Patteristo 40 Herttualan maastossa ja Kevyt Patteristo 20 Monrepoossa.
      - Prikaatin komentopaikka PYP:n talossa Punaisenlähteentorin laidassa.

      Iltapäivän aikana asemat miehitetään ja asemien kohentaminen aloitetaan välittömästi. Asemat ovat todella keskeneräiset. Taisteluhautoja ei ole tarpeeksi ja erittäin tärkeät yhdyshaudat puuttuvat komppanioiden väleiltä.

      Kaiken aikaa kulkee Kannakselta perääntyviä joukkoja asemia korjaavien miesten ohi. Monet tulijat ovat poissa tolaltaan ja verissään.

      Yöllä venäläiset aloittavat propagandansa. Vihollinen on tietoinen, että vastassa on kokemattomia, pelokkaita ja väsyneitä sotilaita.

      Pataljoonien komentajat tuskailet ammuspuutteen vuoksi. Puutetta on sekä jv-patruunoista, että panssarintorjunta-aseista.

      Kello 22.00 tulee tieto, että vihollispanssarit ovat noin 15 Km päässä. Luvattu panssarituki tulee. Viisi kappaletta BT-42 rynnäkkötykkejä luutnantti Sippelin johdolla.

      Tykistön ammustilanne huolestuttaa tykistökomentaja everstiluutnantti Arraa. Hän ottaa yhteyttä taisteluvälinetoimiston päällikköön. Arraa moititaan, koska hän ei osaa sanoa kuinka paljon ammuksia tarvitaan. Arra uskoo saavansa tarvittavat ammukset seuraavana aamuna.


      20.6.1944
      Kello 04.00 20.Prikaati on räjäyttänyt rautatiesillat ja kaikki näkyvyyttä rajoittavat rakennukset. Miinakentät ovat panostettu.

      Tärkeimmistä panssarintorjunta-aseista 45mm:n PST-tykit saatu, mutta 75 mm:n tykit puuttuvat.

      Puhelinyhteydet prikaatin komentopaikan ja pataljoonien välillä toimivat. Viestiverkon runkona toimii kaupungin puhelinverkko. Samaan aikaan sabotööri ryhtyy häiritsemään viestiliikennettä.

      Vihollinen lähestyy nopeasti Viipuria. Viimeiset suomalaisjoukot tulevat linjojen läpi aamun tunteina.

      Kello 04.30 vihollisen kärki saavuttaa II P:n asemat. Palavien rakennusten savun suojissa joukkueellinen vihollisia pääsee ratapihalle. Puolet tunkeutujista tuhotaan loppujen piiloutuessa rakennuksiin.

      Kello 06.30 50 – 70 panssaria lähestyy kaupunkia noin 2 km:n päässä. Vaunujen kannet ovat täynnä miehiä. Kolonna pysäytetään kevyiden patterien ampumalla sululla.

      Kello 09.30 mennessä vihollisen jalkaväki on näyttäytynyt kaikkien asemien edessä. Hyökkäyksillä se on tiedustellut suomalaisten asemien vahvuutta.

      Tykistön ja jalkaväen ammustilanne pahenee. Rautakorven AKM (Armeijakunnan ampumatarvikekenttämakasiini) kieltäytyy luovuttamasta ammuksia koska virallinen jakomääräys puuttuu!

      Kello 11.30 vihollisen tykistötuli kiihtyy. Puhelinyhteyksien tapsit katkeilevat ja pataljoonien yhteydet prikaatin komentopaikkaan häviävät. Erityisen hankalaa on majuri Bäckmanilla pitää yhteyttä komentopaikkaan.

      Kello 11.45 majuri Bäckman päättää siirtää komentopaikkansa muutaman sata metriä taaksepäin Ristimäen hautausmaan taakse.

      Kello 11.50 Rautakorven AKM:sta haetaan ammuksia väkisin. Noutajilla on toisessa kädessä käsky ja toisessa konepistooli.

      Kello 12.25 Venäläispanssarit vyöryvät päälle kannet täynnä miehiä. Tykistö on voimaton. Raskaista tykinammuksia on vain 33 kappaletta jäljellä.

      Kello 12.30 vihollisen raju hyökkäys torjutaan vasemmalla, mutta keskustassa tilanne on uhkaava. Vihollisvaunut etsivät esteestä aukkoa ja tulittavat lakkaamatta suomalaisasemia. Panssarintorjuntamiehillä on epäonnea. Ammutuilla panssarikauhun kranaateilla ei saatu vaunuja tuhottua ja 45 mm:n tykit eivät pystyneet vihollisvaunujen panssariin. Viidestä suomalaisesta Christie-rynnäkkötykistä kaksi vaurioituu ja loput vetäytyvät taka-asemiin.

      Kello 12.40 6.komppanian II joukkueen johtaja Castren näkee pataljoonan komentopaikan sekä rynnäkkötykkien vetäytyvän. Saman huomaa myös eräs joukkueen miehistä ja huutaa kuuluvasti "Pataljoona vetäytyy, käsky annettu". Viipurin tragedia alkaa. Vetäytyminen tapahtuu joukkue kerrallaan. Väärä huhu leviää kulovalkeana.

      Majuri Bäckmanilla ei ole mitään tietoa joukkopaosta. Hänen siirrettyä komentopaikkansa toisaalle ei yhteyttä pitänyt kapteeni löytänyt häntä.

      Kello 13.00 majuri Bäckmanin lähetti ilmoittaa Patterinmäellä tapahtuvasta liikkeestä. Bäckman uskoo vihollisen tehneen läpimurron Käremäen suunnalla.
      Kello 13.00 Rautakorven AKM:sta saadaan 200 kevyen tykistön kranaattia, puoli miljoonaa jv-aseiden patruunaa ja joitakin muita ammuksia kuten esim. kranaatinheittimenn ammuksia. Tilanne kaupungissa on kuitenkin muuttunut siinä määrin, että yhtäkään noista ammuksista ei saada perille.

      Kello 13.30 tilanne on epäselvä. Bäckman käännyttää ammustarvikekuljetuksen pois ja antaa komppanioilleen käskyn vetäytyä. Mutta suuntaa hän ei muista kertoa.

      Bäckman pelkäsi 5. ja 7.komppaniansa joutuvan mottiin, koska uskoi vihollisen tehneen läpimurron Käremäessä.

      Kello 14.30 kaksi vihollispanssaria pääsee tunkeutumaan Ristimäen hautausmaan kaakkoiskulmaan. Bäckman ilmoittautuu Kempille PYP:n talossa. Kempille alkaa hahmottua Viipurin tilanne.

      Kello 15.00 Kemppi määrää kapteeni Malisen I P:n tekemään vastaiskua Ristimäen suuntaan. Vastaisku epäonnistuu ja kapteeni Malinen katoaa. Suomalaiset jäävät asemiin.

      Kello 15.30 vihollisen noin pataljoonan vahvuinen hyökkäys torjutaan Ristimäessä. Kemppi ilmoittaa Armeijakunnan esikuntaan, että Viipurin puolustaminen ei onnistu ja pyytää lupaa vetäytyä Tervaniemi-Hiekan linjalle. Vastaus on kieltävä.

      Kello 16.00 päätien suunnassa hyökkäävät vihollisvaunut ajavat tyhjiin suomalaisasemiin. Suomalaiset vetäytyvät Ristimäen asemista.

      Kello 16.15 yritetään Sorvalin Kivisillan yli pakenevia pysäyttää ja asettaa puolustukseen.

      Kello 16.25 vihollispanssarit ovat Linnankadun päässä ja muutamien minuuttien kuluttua Punaisenlähteentorin reunassa. Kempin on pakko lähteä komentopaikastaan.

      Kello 16.40 Kemppi on adjutantteineen Linnansillalla ja käskee jonkun hakemaan lipun pois linnantornista. Tehtävän ottaa vastaan vänrikki Eelis Mäkinen.

      Kello 16.45 lippu lasketaan linnantornista ja viimeiset miehet ylittävät sillan.

      Kello 16.50 Linnansilta räjäytetään. Viipuri on menetetty.


      Lähteet
      - Talvisodan Pikkujättiläinen
      - Talvisota Kronikka
      - Talvisodan historia osa 2
      - Lauri Jäntti: Sota Kannaksella 1944 ja Viipurin viimeinen päivä
      - R.Arimo :Suomen Linnoittamisen Historia 1918-1944
      - Ari Rautala : Sotiemme taistelupaikoilla
      - Kansa Taisteli lehtiä vuosilta 1972 – 1981
      - Sotapäiväkirjat (Sota-arkisto)


      Kopioitu ...
      http://www.cc.jyu.fi/~anmama/yh2002/Summa_Viipuri.htm

    • Anonyymi

      Suomen todellinen yliåäällikkö Sotamies Otto Nummelinin ( peitenimi Mannelin ) huhun "Pataljoona vetäytyy, käsky annettu" !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7598
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2832
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      116
      2139
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1414
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1341
    Aihe