Kiitokset

Wannabe Da Cama

Kiitokset nopeasta vastauksesta. Vielä olisi sellainen jatkokysymys, että millainen ruoka- ja juomakulttuuri Portugalissa on? Pääpiirteittäin kyllä tiedän, mutta ihan muutamia tiettyjä ruokalaleja ja juomia haluaisin tietää.

5

996

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Wannabe Da Cama

      Mitenkähän onnistuin näin pahasti tunaroimaan. Viestin piti siis olla jatkona tuohon "Monte Gordo" -ketjuun. Moderaattori saa siirtää viestin oikeaan paikkaan.

    • Ruokakulttuuri vaihtelee jonkin verran alueittaen. Yritän seuraavassa muistella ja kerron mitä mieleen tulee. Söin ensi kertaa Portugalissa Portossa lokakuussa 1994.

      Monte Gordossa ja Algarvessa ylipäätäänkin (ja toki muuallakin) törmäät grillattuihin sardiineihin (sardinhas assadas), myös carapauhin (carapaus assadas), joka on makrillin sukua, tarjolla on myös espadartea (musta tai hopeanvärinen pitkä kala) ja miekkakalaa (peixe de espada). Lulas grelhadas (grillatut calamarit, squid) on ruokalistalla ymäri maata ainakin meren lähellä. Muitakin tuoreita kaloja varmasti löytyy, Tonnikalaa saa tuoreena ainakin Azoreilla, varmasti myös Lissabonissa. Kalaa saatetaan tarjota vaihtehtoisest grelhado (grillattu) tai frito (tiristetty). Annosten kanssa tarjotaan joko rannkalaisia JA riisiä tai keitettyjä perunoita JA riisiä tai pelkästään jompaa kumpaa riisiä tai perunaa. Lisukkeena on usein myös papuja jossakin muodossa, mahdollisesti joitakin muita keitettyjä vihanneksia ja ihan vähän salaattia. Salaattia kyllä saa erikseen, esim. lehtisalaatti ja tomaatti (alface e tomate).

      Kuivatulta turskalta (bacalhau) et voi välttyä missään päin Portugalia. Sitä saa esim. Gomes de Sá, com todos, pataniscas.

      Hyvin tyypillinen ruoka etenkin sisämaassa, mutta ravintolat tarjoavat sitä ympäri maata, on feijão, papumuhennos, josta saattaa löytyä mm. siankorvanpaloja. Sinänsä kyllä ihan maittava ruoka, jos eivät korvanpalat vie ruokahalua. Ne ovat yleensä hieman nahkamaisia eivätkä erityisen maukkaita.

      Alentejosta on kotoisin mm. Porco Alentejano, jossa porsasta tarjotaan pienten simpukoiden kera. Samasta maakunnasta tulee vielä eri puolilla Portugalia tarjottava Acorda (c=s). Perusaineksena on muutaman vanhasta leivästä tehty puuromainen maukas seos, johon tarjontavaiheessa sekoitetaan esim. katkarapuja (com gambas).

      Erilaisia riisruokia löytyy, arros de marisco. gambas, arroz de pato (duck)

      Porsasta on tarjolla samaan tapaan kuin Suomessa kyljyksenä (costoleta). Tyypillinen pieni lounasruoka on bifana eli pala paistettua porsaan ulkofilettä leivän, esim sämpylän sisällä syötävänä.

      Varsinainen murean pihvin maa Portugal ei perinteisesti ole, mutta naudan lihaa kyllä löytyy. Ehkä tyypillisin on Bife a portuguesa, eli pieni pala paistettua pihviä ranskalaisten kera, pihviä koristaa paistettu muna. Lounasaikaan saa erilaisia versioita pihvistä, Prego no pão.

      Coimbran alueen herkku on leitão, uunissa paistettu vain maitoa ruoakseen saanut porsas, suckling pig.

      Portugalissa tuodaan ennen varsinaisen aterian tilaamista pöytään leipää ja jotakin muuta syötävää. Mitä se muu on riippuu, missä päin Portugalia ollaan. Se voi olla sardiinitahnaa (Algarve), kuivaa kinkkua, makkaraa (Keski-Portugalia), tuorejuustoa (Azorit). Tästä voi kieltäytyä tai tahnan vaihtaa esim voihin pöytääntuontivaiheessa.

      Leipä vaihtelee ihan valkoisesta tehdasleivästä seka- ja maissileipään. Sitä on yleensä runsaasti.

      Tärkeimpiä mausteita ovat suola ja pippuri, piri-piri (chili), tuore korianteri. Pääruoan yhteydessä pöytään tuodaan yleensä oliiviöljyä ja viinietikkaa, jotka toimivat myös mausteina. Ketsuppia, sinappia ja majoneesia voi halutessaan pyytää.

      Portugalin on keittojen maa. Tyypillisin on ehkä caldo verde, joka valmistetusta soseutetusta perunasta, mukana on hieman sipulia ja oliiviöljyä, suolaa. Loppuvaiheessa keittoon lisätään silputtua couve galegaa, eräälaista kaalta sekä tarjoiluvaiheessa pala-kaksi chouricoa, portugalilaista makkaraa.

      Portugali on myös erilaisten makkaroiden maa, mutta ravintoloissa niitä tarjotaan niukasti.

      Perinteisistä jälkiruoista tyypillisin on ehkä pudim flan, eräänlainen (paahtovanukas); saatavana on myös esim. pudim molotoffia sekä creme leiteä (custard). Jälkiruokana tarjotaan lisäksi hedelmiä, mm. meloneja (vesi-, hunaja-) ja appelsiineja, Azoreilla ananasta Itse kysyn siinä vaiheesta, mistä hedelmä on peräisin, sillä paikallisesti kasvatetuille ei mikään vedä vertaa.

      Toivottavasti tämä auttoi. Perinteinen porugalilainen ravintolaruokaa on kotiruokaa ja ravintolan kynnys matala. Sisään vain ja hyvää ruokahalua, Bom appetite!

      Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos osaan, sillä mitenkään tyhjentävä esitykssni ei tietenkään ollut.

      • pettymyksiä

        Edellä Masseur kertoi varsin asiantuntevasti tyypillisistä ruokalajeista.
        Omana kokemuksenani voin sanoa, että yleensä kala-ateriat ovat olleet pettymys niin maultaan kuin hinnaltaankin, lukuunottamatta joitakin hyviä tonnikalapihvejä. Liekö niin että Suomessa on nykyisin tottunut liian hyvään ja edulliseen kalatarjontaan.
        Muita meren eläviä, erilaisia äyriäisiä, simpukoita ja mustekaloja voinkin sitten lämpimästi suositella.


    • ...tuiki tavallinen ruoka, frango assado/grelhado eli uunissa paistettu tai grillattu broileri. Se on edullinen,yleensä saatavana sekä lounaalla että illallisella niin kuin myös take awayna.

      Juomista en puhunut lainkaan. Portugalilaiset nauttivat siekailematta oluesta tai viinistä aterian kera. Aterian päälle juodaan expressotyyppinen kahvi (bica, cafezinho) ja kahvi voi korvata jälkiruoan.

      Aterian lopuksi voi juoda tyypillistä portugalilaista viinaa, aguardenteä, joita on sekä maanlajuisia merkkejä (macieira, constantino, 1920 etc) että pelkästään paikallisia valmisteita.

      Aterioiden väliajoilla juodaan kahvia, maitokahvia (meia leite) tai vielä maitoisempia versioita kuten cariocaa. Portugalissa voi tilata lasin maitoa, copo de leite, ja etenkin aamiaisella tällaista näkee.

      Tyypillisin aamiaisleipä on torrada, paahtoleipä, joka on voideltu voisulalla/voilla, joka on sulanut ennen gtarjoilua. Annokseen kuuluu kaksi viipaletta paahtoleipää, jota saa myös sekaleipänä (integral) ja joinakin muina paikallisina versioina, kuten pão saloio.

    • Gordossa

      Paria ravintolaa voisi erityisesti suositella.
      "Frango Hot" erityisesti meren elävät ja mainio T-luupihvi ovat kanan lisäksi jääneet mieleen.
      "Dona Maria" on tunnettu kivipihvistään, jota todella kannattaa kokeilla.
      Läheisessä Vila Realissa (taksilla n. 4 euroa) oli useitakin ilmeisen hyviä ravintoloita, joita ei ajan puutteen takia tullut kokeiltua. Näissä kuuleman mukaan meren antimet ovat parhaimmillaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1757
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1567
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1273
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      745
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      727
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      688
    Aihe