Kiitokset

Wannabe Da Cama

Kiitokset nopeasta vastauksesta. Vielä olisi sellainen jatkokysymys, että millainen ruoka- ja juomakulttuuri Portugalissa on? Pääpiirteittäin kyllä tiedän, mutta ihan muutamia tiettyjä ruokalaleja ja juomia haluaisin tietää.

5

975

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Wannabe Da Cama

      Mitenkähän onnistuin näin pahasti tunaroimaan. Viestin piti siis olla jatkona tuohon "Monte Gordo" -ketjuun. Moderaattori saa siirtää viestin oikeaan paikkaan.

    • Ruokakulttuuri vaihtelee jonkin verran alueittaen. Yritän seuraavassa muistella ja kerron mitä mieleen tulee. Söin ensi kertaa Portugalissa Portossa lokakuussa 1994.

      Monte Gordossa ja Algarvessa ylipäätäänkin (ja toki muuallakin) törmäät grillattuihin sardiineihin (sardinhas assadas), myös carapauhin (carapaus assadas), joka on makrillin sukua, tarjolla on myös espadartea (musta tai hopeanvärinen pitkä kala) ja miekkakalaa (peixe de espada). Lulas grelhadas (grillatut calamarit, squid) on ruokalistalla ymäri maata ainakin meren lähellä. Muitakin tuoreita kaloja varmasti löytyy, Tonnikalaa saa tuoreena ainakin Azoreilla, varmasti myös Lissabonissa. Kalaa saatetaan tarjota vaihtehtoisest grelhado (grillattu) tai frito (tiristetty). Annosten kanssa tarjotaan joko rannkalaisia JA riisiä tai keitettyjä perunoita JA riisiä tai pelkästään jompaa kumpaa riisiä tai perunaa. Lisukkeena on usein myös papuja jossakin muodossa, mahdollisesti joitakin muita keitettyjä vihanneksia ja ihan vähän salaattia. Salaattia kyllä saa erikseen, esim. lehtisalaatti ja tomaatti (alface e tomate).

      Kuivatulta turskalta (bacalhau) et voi välttyä missään päin Portugalia. Sitä saa esim. Gomes de Sá, com todos, pataniscas.

      Hyvin tyypillinen ruoka etenkin sisämaassa, mutta ravintolat tarjoavat sitä ympäri maata, on feijão, papumuhennos, josta saattaa löytyä mm. siankorvanpaloja. Sinänsä kyllä ihan maittava ruoka, jos eivät korvanpalat vie ruokahalua. Ne ovat yleensä hieman nahkamaisia eivätkä erityisen maukkaita.

      Alentejosta on kotoisin mm. Porco Alentejano, jossa porsasta tarjotaan pienten simpukoiden kera. Samasta maakunnasta tulee vielä eri puolilla Portugalia tarjottava Acorda (c=s). Perusaineksena on muutaman vanhasta leivästä tehty puuromainen maukas seos, johon tarjontavaiheessa sekoitetaan esim. katkarapuja (com gambas).

      Erilaisia riisruokia löytyy, arros de marisco. gambas, arroz de pato (duck)

      Porsasta on tarjolla samaan tapaan kuin Suomessa kyljyksenä (costoleta). Tyypillinen pieni lounasruoka on bifana eli pala paistettua porsaan ulkofilettä leivän, esim sämpylän sisällä syötävänä.

      Varsinainen murean pihvin maa Portugal ei perinteisesti ole, mutta naudan lihaa kyllä löytyy. Ehkä tyypillisin on Bife a portuguesa, eli pieni pala paistettua pihviä ranskalaisten kera, pihviä koristaa paistettu muna. Lounasaikaan saa erilaisia versioita pihvistä, Prego no pão.

      Coimbran alueen herkku on leitão, uunissa paistettu vain maitoa ruoakseen saanut porsas, suckling pig.

      Portugalissa tuodaan ennen varsinaisen aterian tilaamista pöytään leipää ja jotakin muuta syötävää. Mitä se muu on riippuu, missä päin Portugalia ollaan. Se voi olla sardiinitahnaa (Algarve), kuivaa kinkkua, makkaraa (Keski-Portugalia), tuorejuustoa (Azorit). Tästä voi kieltäytyä tai tahnan vaihtaa esim voihin pöytääntuontivaiheessa.

      Leipä vaihtelee ihan valkoisesta tehdasleivästä seka- ja maissileipään. Sitä on yleensä runsaasti.

      Tärkeimpiä mausteita ovat suola ja pippuri, piri-piri (chili), tuore korianteri. Pääruoan yhteydessä pöytään tuodaan yleensä oliiviöljyä ja viinietikkaa, jotka toimivat myös mausteina. Ketsuppia, sinappia ja majoneesia voi halutessaan pyytää.

      Portugalin on keittojen maa. Tyypillisin on ehkä caldo verde, joka valmistetusta soseutetusta perunasta, mukana on hieman sipulia ja oliiviöljyä, suolaa. Loppuvaiheessa keittoon lisätään silputtua couve galegaa, eräälaista kaalta sekä tarjoiluvaiheessa pala-kaksi chouricoa, portugalilaista makkaraa.

      Portugali on myös erilaisten makkaroiden maa, mutta ravintoloissa niitä tarjotaan niukasti.

      Perinteisistä jälkiruoista tyypillisin on ehkä pudim flan, eräänlainen (paahtovanukas); saatavana on myös esim. pudim molotoffia sekä creme leiteä (custard). Jälkiruokana tarjotaan lisäksi hedelmiä, mm. meloneja (vesi-, hunaja-) ja appelsiineja, Azoreilla ananasta Itse kysyn siinä vaiheesta, mistä hedelmä on peräisin, sillä paikallisesti kasvatetuille ei mikään vedä vertaa.

      Toivottavasti tämä auttoi. Perinteinen porugalilainen ravintolaruokaa on kotiruokaa ja ravintolan kynnys matala. Sisään vain ja hyvää ruokahalua, Bom appetite!

      Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos osaan, sillä mitenkään tyhjentävä esitykssni ei tietenkään ollut.

      • pettymyksiä

        Edellä Masseur kertoi varsin asiantuntevasti tyypillisistä ruokalajeista.
        Omana kokemuksenani voin sanoa, että yleensä kala-ateriat ovat olleet pettymys niin maultaan kuin hinnaltaankin, lukuunottamatta joitakin hyviä tonnikalapihvejä. Liekö niin että Suomessa on nykyisin tottunut liian hyvään ja edulliseen kalatarjontaan.
        Muita meren eläviä, erilaisia äyriäisiä, simpukoita ja mustekaloja voinkin sitten lämpimästi suositella.


    • ...tuiki tavallinen ruoka, frango assado/grelhado eli uunissa paistettu tai grillattu broileri. Se on edullinen,yleensä saatavana sekä lounaalla että illallisella niin kuin myös take awayna.

      Juomista en puhunut lainkaan. Portugalilaiset nauttivat siekailematta oluesta tai viinistä aterian kera. Aterian päälle juodaan expressotyyppinen kahvi (bica, cafezinho) ja kahvi voi korvata jälkiruoan.

      Aterian lopuksi voi juoda tyypillistä portugalilaista viinaa, aguardenteä, joita on sekä maanlajuisia merkkejä (macieira, constantino, 1920 etc) että pelkästään paikallisia valmisteita.

      Aterioiden väliajoilla juodaan kahvia, maitokahvia (meia leite) tai vielä maitoisempia versioita kuten cariocaa. Portugalissa voi tilata lasin maitoa, copo de leite, ja etenkin aamiaisella tällaista näkee.

      Tyypillisin aamiaisleipä on torrada, paahtoleipä, joka on voideltu voisulalla/voilla, joka on sulanut ennen gtarjoilua. Annokseen kuuluu kaksi viipaletta paahtoleipää, jota saa myös sekaleipänä (integral) ja joinakin muina paikallisina versioina, kuten pão saloio.

    • Gordossa

      Paria ravintolaa voisi erityisesti suositella.
      "Frango Hot" erityisesti meren elävät ja mainio T-luupihvi ovat kanan lisäksi jääneet mieleen.
      "Dona Maria" on tunnettu kivipihvistään, jota todella kannattaa kokeilla.
      Läheisessä Vila Realissa (taksilla n. 4 euroa) oli useitakin ilmeisen hyviä ravintoloita, joita ei ajan puutteen takia tullut kokeiltua. Näissä kuuleman mukaan meren antimet ovat parhaimmillaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1458
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1154
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe