Voi-Puuroa.
Tooppi maitoa ja neljäsosa naulaa nuorta voita pannaan valkialle', ja kiehumaan ruvetessa vispilöitään sekaan sen verran hyviä nisujauhoja, että puuro tulee parahultasen sakiaksi, mutta ei pakaraksi.
Jos suolaa tarvittaisiin, niin pannaan sitä mielen perästä.
Puuro syödään lämpösenä, johonka myös annetaan pienettyä sokeria ja kaneelia, ja kaseksi kylmää nuorta taaletta, taikka paljasta maitoa.
Tässä samanmoinen ohje "nykyaikaisesti"
Voipuuro
200 g voita
300g vehnäjauhoja
1 l maitoa
1 rkl suolaa, sokeria (maun mukaan)
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa.
Sekoita jauhot voihin tasaiseksi seokseksi.
Kaada maito hissukseen ohuena nauhana useassa erässä seokseen ja vatkaa koko ajan, ettei tule kokkareita. Anna aina välillä kiehahtaa ja lisää taas maitoa.
Anna poreilla hiljakseen noin 10 minuuttia
Mausta suolalla (ja sokerilla) ja tarjoa kuumana.
On aikas hyvää..
Agricolan aikaan
3
890
Vastaukset
- vanha kokki
Tuo vanha Suomenkieli on jotenkin hellyttävää ja osin jopa vierasta meille nykyihmisille. Olisit voinut mainita, että kyllä se lopuksi siroiteltava kanelikin on hyvä lisä, eikä hienosokerikaan pahaa tee, sekä kostukkeeksi tuoretta kermaa tai maitoa, niin puuro on miellyttävämpää syödä.
Kiitos oiwllisesta ohjeesta.- I.S.
Kirjoituksesi ovat asiallisia, ja niitä on kiva lukea.Kiitos kiitoksista! tuli hyvä mieli.
..juu, se "kaneeli" jäi suomentamatta.=)Minulla liittyy ko. ruokaan nostalgisia muistoja. Olen käynyt koulua -60 luvulla, ja tätä em. ruokaa tarjottiin koulussa usein keittoruoan jälkiruokana. Voipuuro tarjottiin joko mehukeiton tai sokeroidun puolukkahillon kera.Saman tyylinen jälkiruoka oli Kuutamokiisseli.. ( ah nostalgiaa!!)
Kerta kiellon päälle, tässäpä yksi keskiaikainen resepti..( vaikka ei olekkaan suomalainen)
Uunissa haudutettua broileria ja luumuja
Tämä ruokalaji on mainittu 1300-lukuvulta peräisin olevassa Saksilaisessa ruokalistassa, joka kuului kaksipäiväisiin Zeitzin piispan kunniaksi järjestettyihin juhliin. On myös viitteitä siitä, että ruokalajia olisi tarjoiltu itäisessä Puolassa ja entisen Preussin alueella. Tarvittavat raaka-aineet esiintyvät yhdessä myös joissakin Puolan hovin asiakirjoissa. Tässä versiossa raaka aineet kypsennetään saviastiassa uunissa, mutta ilmeisesti ne on myös voitu leipoa taikinaan piiraaksi.
Valmistusaineet:
1 sipuli
pienehkö puolikas valkokaali
200g luumuja
tuoretta persiljaa
katajanmarjoja
broileria neljälle
laakerinlehtiä
pekonia
inkivääriä
kanelia
suolaa
(unkarilaista) punaviiniä
(tillinsiemeniä)
Ohje:
Leikkaa sipuli puoliksi ja viipaloi puolikkaat. Suikaloi myös valkokaali. Levitä sipuli ja kaali savipadan pohjalle, sitten luumut, hienonnettu persilja ja katajanmarjat.
Aseta broilerinpalat kasvisten päälle (kirjan ohjeessa käytettiin halkaistua broileria) ja levitä vuorostaan pekoniviipaleet broilereiden päälle. Laita muutama laakerinlehti sopiviin väleihin.
Sekoita kaneli, inkivääri (, tillinsiemenet) ja suola punaviiniin ja kaada se muiden raaka-aineiden päälle. Laita kansi päälle ja kypsennä 190 asteisessa uunissa vähintään tunti, mieluummin kauemmin.
Huomioita:
Savipataa tulee liotetaan vedessä ennen käyttö ja se laitetaan kylmään uuniin. Käytön jälkeen pesu harjalla ja kuumalla vedellä ja harjalla. Pesuainetta ei saa käyttää. Jos sinulla ei ole savipataa käytä jotakin muuta kannellista uunipataa tai valurautapataa. - vanha kokki
I.S. kirjoitti:
Kirjoituksesi ovat asiallisia, ja niitä on kiva lukea.Kiitos kiitoksista! tuli hyvä mieli.
..juu, se "kaneeli" jäi suomentamatta.=)Minulla liittyy ko. ruokaan nostalgisia muistoja. Olen käynyt koulua -60 luvulla, ja tätä em. ruokaa tarjottiin koulussa usein keittoruoan jälkiruokana. Voipuuro tarjottiin joko mehukeiton tai sokeroidun puolukkahillon kera.Saman tyylinen jälkiruoka oli Kuutamokiisseli.. ( ah nostalgiaa!!)
Kerta kiellon päälle, tässäpä yksi keskiaikainen resepti..( vaikka ei olekkaan suomalainen)
Uunissa haudutettua broileria ja luumuja
Tämä ruokalaji on mainittu 1300-lukuvulta peräisin olevassa Saksilaisessa ruokalistassa, joka kuului kaksipäiväisiin Zeitzin piispan kunniaksi järjestettyihin juhliin. On myös viitteitä siitä, että ruokalajia olisi tarjoiltu itäisessä Puolassa ja entisen Preussin alueella. Tarvittavat raaka-aineet esiintyvät yhdessä myös joissakin Puolan hovin asiakirjoissa. Tässä versiossa raaka aineet kypsennetään saviastiassa uunissa, mutta ilmeisesti ne on myös voitu leipoa taikinaan piiraaksi.
Valmistusaineet:
1 sipuli
pienehkö puolikas valkokaali
200g luumuja
tuoretta persiljaa
katajanmarjoja
broileria neljälle
laakerinlehtiä
pekonia
inkivääriä
kanelia
suolaa
(unkarilaista) punaviiniä
(tillinsiemeniä)
Ohje:
Leikkaa sipuli puoliksi ja viipaloi puolikkaat. Suikaloi myös valkokaali. Levitä sipuli ja kaali savipadan pohjalle, sitten luumut, hienonnettu persilja ja katajanmarjat.
Aseta broilerinpalat kasvisten päälle (kirjan ohjeessa käytettiin halkaistua broileria) ja levitä vuorostaan pekoniviipaleet broilereiden päälle. Laita muutama laakerinlehti sopiviin väleihin.
Sekoita kaneli, inkivääri (, tillinsiemenet) ja suola punaviiniin ja kaada se muiden raaka-aineiden päälle. Laita kansi päälle ja kypsennä 190 asteisessa uunissa vähintään tunti, mieluummin kauemmin.
Huomioita:
Savipataa tulee liotetaan vedessä ennen käyttö ja se laitetaan kylmään uuniin. Käytön jälkeen pesu harjalla ja kuumalla vedellä ja harjalla. Pesuainetta ei saa käyttää. Jos sinulla ei ole savipataa käytä jotakin muuta kannellista uunipataa tai valurautapataa.Mielenkiinnosta näitä kirjoittelen, sillä nykyään syöminen on pääelinkeinoni. Esittelemäsi kananpoika on muuten jäänyt "elämään" Virolaisessa keittiössä perinneruokana nimellä "Ploomidega täidetut kana".
Eestin perinnekeittiö koostuu paljon meidän perinteitämme monipuolisemmalta pohjalta. Ovathan veljeskansaamme hallinneet vuoroin saksalaiset, ruotsalaiset, tanskalaiset, puolalaiset ja venäläiset. Kaikilta ajoilta on jäänyt tiettyjä muistoja myös ruokiin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?
Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta771756Tietysti jokainen ansaitsee
Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt171663- 141448
Välitän sinusta mies
Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv51131En voi sille mitään
Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee12112850+ naiset kyl
Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin191120hieman diabetes...
Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo121096Annetaanko olla vaan
Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N291081Miten joku voi käyttää koko elämänsä
siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää51062Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata
Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot71050