Talvi matkailuautossa

nisäkäs

(kyselin samaa asiaa automatkailuryhmästä, mutta sain niukasti vastauksia ja toisaalta se ei taida olla oikea foorumi tälle.)

Onko kokemusta ja/tai vinkkejä matkailuautossa majoittumisesta talvella? Kustannukset? Mitä kannattaa huomioida auton hankinnassa? Tähtäimessä olisi n. 15000 euron käytetyt, ehkäpä epärealistinen ajatus.

Olen töiden takia 3 yötä viikossa pääkaupunkiseudulla (lue: kaukana kotoa) ja majoittuminen pitäisi järjestää seuraavan vuoden ajaksi.
Asuntojen vuokrat aika hirveitä ja hostellit ehkäpä järkevä vaihtoehto. Koska matkailuautolle olisi myös vapaa-ajankäyttöä, olen pohtinut sen hankintaa nyt, kun sitä voisi hyödyntää töissä käymiseenkin.

On mahdollisuus saada m-auto työpäivän ajaksi (10-12h) lämpimään (plussan puolella) talliin maan alle. Korkeus riittää tallissa. Mutta yöpyminen ulkosalle (3 yötä viikossa), joten ainakin eristys ja lämmityslaite pitäisi olla hyviä. Jos n. 15000 eurolla ei kunnollista käytettyä saa talvikäyttöön, niin pitänee etsiä muita vaihtoehtoja.

Tein itse laskelmia ja taidan ennen pitkää kuitenkin kääntyä hostelli/kimppakämpän kannalle. Matkailuautosta olisi tosin iloa myös vapaa-aikana.

Nykyisin työmatkoihin junalla ja busseilla menee vuodessa n. 5000 euroa ja asumiseen hostellissa/kimppakämpässä/yksiössä 3000-6000 euroa, joten halvimmillaankin asuminen ja reissaaminen vie 8000 euroa vuodessa.

Laskeskelin, että matkailuautolla suoritettuna kaikki vuoden työmatkat olisivat n. 35000 km, eli kulutuksella n. 12 l/100 km menisi n. 4200 euroa polttoaineisiin ja käyttömaksut (n. 250 euroa), vakuutukset (n. 500 euroa), katsastukset (n. 100 euroa) sekä huollot/korjaukset(n. 1000 euroa). Yhteensä 6050 euroa vuodessa. Tästä puuttuu vielä majoittuminen. Jos se olisi Luukissa sen 400 euroa/vuosi ( sähkö?), niin matkailuauto ei tulisi juurikaan halvemmaksi tässä suhteessa.

Olisi mukava kuulla lisää kommentteja niiltä, jotka ovat päätyneet matkailuautoon tai -vaunuun majoittumisessa työssäkäyntipaikkakunnalla.

19

5863

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaunun asukas

      Enpä suosittelisi tuota matkailuautoa... Ensinnäkin noin halpoja asuntoautoja tuskin löytyy, tai jos löytyy, niin eivät ainakaan kovin hyvässä kunnossa ja tarkoitettu lähinnä kesäkäyttöön. Kaverilla oli viime talvena Kabe:n matkailuauto, uusi, joka maksoi 80 000€ ja lähti sydäntalvella kotio nukkumaan, koska auto oli niin kylmä. Voit vain kuvitella, kun tuulilasissa ei ole kuin peite, jonka muka pitäisi pitää pakkaset pihalla...

      Asuntovaunun saat kyllä tuolla hinnalla ja vielä hyvän talviasuttavan. Itse asuin uudessa Solifer 520 articissa koko talven ja vaihtelevasti lämmitin sähköllä ja kaasulla niin pelkästään sähköön kului yli 500€ kaasupullot n.20 kpl siihen päälle. EIkä ollut edes kovin kylmä talvi.

      Toivottavasti tästä oli jotain apua.

      • _/\_

        Tuo 15t vaikuttaa hieman "ohuelta", kun hankitaan talvikäyttöön soveltuvaa matkailuautoa, jossa pitäisi asua "jatkuvasti".
        No, onhan etelän talvet leutoja, mutta...
        Tuolla rahalla saat kohtuu-uuden pohjoismaisen talvivaunun, jossa on tilaa suhteessa enemmän kuin autossa. Huomaa, painotan sanaa "suhteessa"!
        vertaa tarjontaa: www.netticaravan.fi

        Nyt sitten selkeä OMA MIELIPIDE, josta muiden on turha revetä: Osta matkailuajoneuvo, auto tai vaunu, mutta nestekiertoisella lämmitysjärjestelmällä. Lisäksi varmista, että patterit lämpiävät sekä kaasulla että sähköllä.
        Näi pääset hieman vähemmällä hiusten harmaantumisella.


    • pääset työmaalle

      jos sinulla matkailuauto? Eikö olisi viisampi ostaa talvivaunu ja pieni henkilöauto. Vaunu olisi aina valmiina ja autolla voit ajella vapaasti.

      Tosin en sinun "työstä" mitään tiedän voihan se olla että teet työt vaunussa.

    • olin Mersussa

      Avioeroni vuoksi asuin 2001 lokakuusta toukokuuhun 2002 Mersun 508 jälkeenpäin asautoksi tehdyssä yksiössä. Sen oli rakentanut osaava kaveri kaksoispohjalliseksi, vesikiertolämmityksellä (vebasto) ja 6 sentin uretaanieristeellä. Peittelin sen Lainapeitteen kolminkertaisella kerroksella. Vebaston pakoputki oli hankala saada lisäputkella työntämään savut tuulella kauemmaksi. Katossa oli lisäki 1500W säteilylämmitin.
      Auto seisoi tuttavani huoltiksen takapihalla. Sieltä tuli sähkökin. Sillä ei siis ajettu, mutta käynnistelin sitä viikottain koneen lämpimäksi tammi ja maaliskuun välillä.
      Ensimmäisen kuukauden vain nukuin ja söin ja kävin huoltiksella suihkussa ja vessassa. Jouluna tulivat ne pakkaset. Oli viimaa ja 26-33 mittarissa, mutta säteilylämmitin oli liikaa jos piti ½ tuntia kauemmin. Ongelma olikin saada pidettyä lämpö tasaisesti 18-20.
      Vebasto sai polttoaineen 200 litran tynnyristä auton vierestä. Tynnyrillinen kesti koko talven! Sille kertyi muistaakseni hintaa 110 euroa! Sähköä käytin n. 8500 kWh, josta maksoin noin 2500. Ikkunat kun oli peitossa oli mulla valot lähes aina päällä. Lisäksi tietsikka, mikrouuni, kahvinkeitin, TV ja radio. Kaasupulloja hellaan ja uuniin meni 5-6 tyhjää. Joskus pidin liekit päällä vain saadakseni tuulettaa seinäikkunasta kunnolla ja puhaltaa auton puhaltimella uutta ilmaa sisään.
      Töissä aloin kulkea huhtikuun lopussa ja annoin lämmön mennä päivisin päältä pois. Iltaisin sitten piti lämmittää turhaan liikaa kun kosteus hiipi sisään.
      Se Lainapeite ei ollut kovin hyvä, koska keräsi kosteuden ja oli jäässä. Olisi pitäny olla enemmän hengittävä TVH:n routaharso.
      Kesällä löysin oikean asunnonkin. Kokemus oli kova ja en ole kaivannut ainuttakaan karavaaniyötä sen jälkeen. Ei se ole ihmisen asia asua 6 pitkässä peltikäytävässä yli 30 asteen viimassa!

      • oli MUNAA!

        Jumaliste. Kertomuksesi oli sydäntälämmittävä kuvaus karheasta ja karusta miehenelämästä.


      • kauheaa lukea
        oli MUNAA! kirjoitti:

        Jumaliste. Kertomuksesi oli sydäntälämmittävä kuvaus karheasta ja karusta miehenelämästä.

        Voin kuvitella sen hieman vihertävän valon siivilöityvän siitä jäisestä peitteestä ja kaikkialla vonkuu ja paukkuu kylmä. Se on ollut todelista karhunelämää pienessä luolassa!


      • ovat kauheita
        kauheaa lukea kirjoitti:

        Voin kuvitella sen hieman vihertävän valon siivilöityvän siitä jäisestä peitteestä ja kaikkialla vonkuu ja paukkuu kylmä. Se on ollut todelista karhunelämää pienessä luolassa!

        laittavat miehen tuollaisiin kärsimyksiin.


      • karvanaamari

        Miehen selviytymistarina avioerosta. Jokin tökkii kuitenkin Mersun varustamisessa talvikäyttöä varten.

        "Peittelin sen Lainapeitteen kolminkertaisella kerroksella."
        Miksi? Miten ilmankierto (tuuletus) oli järjestetty peitteen ja auton välissä?

        "Vesikiertolämmityksellä (vebasto) ja 6 sentin uretaanieristeellä." "Katossa oli lisäki 1500W säteilylämmitin." "Säteilylämmitin oli liikaa jos piti ½ tuntia kauemmin. Ongelma olikin saada pidettyä lämpö tasaisesti 18-20."
        Lämmityslaite systeemit eivät tuollaisenaan olekaan sopivat jatkuvan tasaisen lämmön tuottamiseen. Siinä täytyisi olla termostaattiohjaus. Matkailuajoneuvoihin suunnitellut, jatkuvaan käyttöön tarkoitetut lämmityslaitteet ovat kaikki termostaatti ohjattuja.

        "Kaasupulloja hellaan ja uuniin meni 5-6 tyhjää. Joskus pidin liekit päällä vain saadakseni tuulettaa seinäikkunasta kunnolla ja puhaltaa auton puhaltimella uutta ilmaa sisään." "Annoin lämmön mennä päivisin päältä pois. Iltaisin sitten piti lämmittää turhaan liikaa kun kosteus hiipi sisään.
        Se Lainapeite ei ollut kovin hyvä, koska keräsi kosteuden ja oli jäässä."
        Vaikka Mersuun olisikin ollut rakennettuna kunnollinen ilmanvaihto asunto-osaan, niin peitteiden alla senkin toiminta on vakavasti häiriintynyt. Noilla eristepaksuuksilla, ja kunnollisella toimivalla ilmanvaihdolla, ei sisäilman kosteus pääse muodostumaan suureksi. Vaikka lämpötila sisällä välillä laskisikin muutamaan asteeseen.


    • nisäkäs

      Kertomukset todellisesta elämästä kyllä valottivat asiaa, jota olin jo vähän ounastellutkin, eli ei sitä asumista pääkaupunkiseudulla kannata matkailuauton varaan jättää, kun ei edes ole tarpeeksi pääomaa kunnollisen hankintaan.

      Kiitoksia kommenteista.

      Olen lueskellut muutaman päivän aikana melkoisen määrän nettikeskusteluja yms. matkailuautoista ja tullut siihen tulokseen, että sellainen saattaisi olla vapaa-ajankäyttöön meille ihan OK hankinta, mutta kaavailtuun talvikäyttöön töiden takia ei sitä kannata hankkia. Menkööt rahat VR:lle, YTV:lle ja Hostellien pitäjille. Toivottavasti vuoden päästä - toivottavasti aiemminkin - (oikea) koti on lähempänä töitä.

    • ettei

      Matkarakastajana on tullut talviakin yövyttyä. Kylmemmällä vaan kuluu energiaa enemmän, mutta lämmintä on aina ollut. Vaikka menis 11kg pullo vuorokaudessa on se paljon edukkaampaa kun majoitusliikkeissä.

      • nisäkäs

        ja asunto sen jatkeena? Ja mitä muita huomioita talviasumisesta. Lämmitettävät vesisäiliöt vai vesi mukana muulla tapaa? Itse en suihkuja yms. autossa talven aikana tarvitsisi, koska suihkuun ja saunaan pääsee työpaikalla lähes milloin vain. Tosin talvella toimiva wc olisi tietysti olennainen, tai toisaalta leiriytyminen leirintäalueilla poistaisi senkin tarpeen - ainakin luullakseni.

        Olen todella aloittelija tässä matkailuautoasiassa, joten ymmärtäkää myös "typerät" kysymykset.


    • Minä haluaisin yöpyä matkailuautossa 24 h parkissa tammi-maalis. Saisin halvan 2500€. Vesikierto ja patterilämmitys seka kaasulla ja sähköllä. Käyn autokuskina 12 h päivässä ja pitäisi vain siirtää autoa samalla parkkiksella ruudusta toiseen parkkisakon välttämiseksi. Suihku ehkä pari kertaa viikossa uimahallissa ja vähän ruokalajeja jääkaappiin. Jättäisin vaunun kylmäksi päivisin ja tulisin nukkumaan klo 23.30. Hostelli on 560€ kuukausi.

      • Anonyymi

        No siitä vaan.


      • Anonyymi

        Kuulostaa rankalta elämältä. Miten pystyt tuollaiseen?


      • Anonyymi

        Muuten hyvä idea, mutta jos aiot jatkaa taistelua lapsesi huoltajuudesta, et voi olla asunnoton.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muuten hyvä idea, mutta jos aiot jatkaa taistelua lapsesi huoltajuudesta, et voi olla asunnoton.

        Et ymmärrä. Elämässä ei tarvitse muuta kuin töitä, pari tuntia unta, ruokalajeja jääkaappiin ja kanansiipiä ilman muovipussia. Ne ovat suolaisia ja niissä on alempi kilohinta.


      • Anonyymi

        Nukkumaan kylmään vaunuun, jonka lämpiäminen vaatii tunteja..? Kuulostaa vähemmän houkuttelevalta.
        Vaikka vitsinä kai tämä pitäisi osata ottaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nukkumaan kylmään vaunuun, jonka lämpiäminen vaatii tunteja..? Kuulostaa vähemmän houkuttelevalta.
        Vaikka vitsinä kai tämä pitäisi osata ottaa.

        Vaunussa voi poissaollessa toki pitää yllä peruslämpöä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaunussa voi poissaollessa toki pitää yllä peruslämpöä.

        Paitsi, että mistä sähkö parkkipaikalla? Auton pitäminen tyhjäkäynnillä tuntikausia ei taida olla realistinen ratkaisu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11241
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3133
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2984
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2177
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1938
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1785
    7. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1754
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    9. 85
      1738
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe