"Tieteen kriteerit:
"Tiedänhän minä, ettei astrologia ole tiedettä", Gail sanoi. "Ei tietenkään ole. Se on pelkästään sattumanvarainen sääntökokoelma niin kuin shakki tai tennis tai mikä se kumma juttu on jota te englantilaiset harrastatte?"
"Hmm, tarkoitatko krikettiä vai itseinhoa?"
(Douglas Adams, "Enimmäkseen harmiton")
*Tiedettä on julkinen, edistyvä ja yleinen tieto.
*Tiedettä on julkinen, kriittinen ja autonominen tutkimus, jonka tavoite on tuottaa julkista, edistyvää ja yleistä tietoa.
-Objektiivisuus:tutkimuskohteen olemassaolon ja ominaisuuksien tulee olla ihmisen mielipiteistä riippumattomia:eli samanlaisia tapauksia verrataan samoilla kriteereillä.
- Julkisuus: väitteelle, joka esiintyy tieteellisen tiedon vaatimuksin, tulee voida antaa julkinen perustelu. Perustelun on oltava julkinen, jotta jokainen voi vakuuttua väitteen oikeutuksesta. Käytännössä: esimerkiksi empiirisen kokeen asetelmat ja suoritustavat on merkittävä niin, että ne voidaan halutessa toistaa.
- Kriittisyys: Tieteellinen tutkimus ei voi perustua uskoon, ilmestykseen tai auktoriteetin ilmoitukseen, vaan vain ja ainoastaan tutkijan ja tutkimuskohteen aitoon vuorovaikutukseen. Kriittisyys ei tarkoita pelkkää "kiistämistä" vaan havaintojen ja päätelmien loogisuus, sekä se onko lähtökohtina havaitut tai periaatteessa havaittavat ilmiöt, ratkaisee. Kriittisyys tulee esiin myös siinä, että tieteessä väitteistä väitellään, tieteessä asioista voidaan olla hyvinkin perusteellisesti erimielisiä ja koulukuntakiistat tulevat voimakkaasti esiin.
- Falsifioitavuus: Ilmaistut asiat on voitava todistaa kokeellisesti vääräksi: Toisin sanoen vain väite, joka voi tuottaa sellaisia ennustuksia, joiden totuus tai epätotuus voidaan tarkistaa: Jos väite ei tuota ennustuksia, jotka jossain muodoissaan esiintyessään osoittaisivat väitteen vääräksi, ei sitä oteta lainkaan huomioon.
- Autonomisuus: Vapaus tieteelliseen tutkimukseen ei saa vaikuttaa tulosten taloudellinen, poliittinen, uskonnollinen tai moraalinen toivottavuus tai epätoivottavuus. Tieteen tulosten arviointi on vain ja ainoastaan tiedeyhteisön oma asia. Pohjimmiltaan tiedeyhteisö itse päättää mitä tiede on valitsemalla tieteen kriteerit, eikä ulkopuolisilla ole tähän mitään vaikutusvaltaa.
- Edistyvyys: Tiedon tulee lisätä tiedon totuudenkaltaisuutta virheiden ja puutteiden eliminoinnin kautta.
-Yleisyys: Tiedon tulee olla lainomaista ja informatiivista. Tämä tarkoitaa, että tiedolla on sekä selitysvoimaa että ennustusvoimaa. Ja että tieto sulkee pois paljon todellisuutta koskevia vaihtoehtoja.
->Tiede pyrkii mallintamaan todellisuutta.
->Tieteellinen tieto = yleistä ja yleisesti pätevää tietoa."
Julkisuus, kriittisyys, falsifioitavuus, autonomisuus, edistyvyys, yleisyys
2
2101
Vastaukset
- nimetön...
"*Tiedettä on julkinen, kriittinen ja autonominen tutkimus, jonka tavoite on tuottaa julkista, edistyvää ja yleistä tietoa. "
No tieteellisesti tässä uutteenkäytössä mennään ihan oikein, tuotetaan julkista edistyvää ja yleistä tietoa. Ja se tieto on nyt ollut sitä, että potilaat ja tutkijat ovat siitä kovin eri mieltä. Ja sekin kuuluu tieteelliseen tutkimukseen, koska tieteessä väitteistä väitellään, tieteessä asioista voidaan olla hyvinkin perusteellisesti erimielisiä ja koulukuntakiistat tulevat voimakkaasti esiin.
Ainoa ongelma on, mitä tapahtuu potilaan keuhkoille. Mutta se ei nyt liene pääasia, ei ainakaan tutkijoille, jotka ovat lähteneet tutkimusta tekemään, vaikka kaikki viittaisi siihen, että tutkittavan terveys voi vaarantua. - nimetön.....
Tieteelliseen tutkimustyöhön liittyy eettisiä perusvaatimuksia. Tutkijan ammattitaidon vaatimuksiin kuuluvat aito kiinnostus uudesta informaatiosta ja perehtyneisyys omaan tieteenalaan.
Muita vaatimuksia ovat vaaran eliminoimisen vaatimus, rehellisyyden vaatimus, eettinen vaatimus hyvästä tieteellisen käytännön ja rehellisyyden noudattamisesta tulosten julkaisemisessa, sosiaalisen vastuun vaatimus tieteellisen informaation eettisestä käyttämisestä, ammatinharjoittamisen edistämisen vaatimus toimimisesta oman ammattikunnan tutkimusta edistävällä tavalla sekä tutkijoiden kollegiaalisen arvostuksen vaatimus.
On ilmeistä, että kun riittävän moni edellä kuvatuista tutkimuksen tieteellisyyden kriteereistä ei täyty, tutkimusta olipa se kuinka korkeatasoista tahansa, ei voida pitää laissa tarkoitettuna tieteellisenä tutkimuksena
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2053101Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391590Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus921442- 891349
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461304Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1521219Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121168Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze123999Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89912Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44793